-
To 10άρι μου φωτοβολταικό στέγης (περίπου 43 πάνελ Χ 230 W) μια ιδανική μέρα (Ιούνιος με φούλ λιακάδα και πολύ αέρα) παράγει περίπου 62-65 KW - μέσος όρος στη χρονιά περίπου 38-40 KW/ημέρα - αυτά πάνε στο δίκτυο για τα επόμενα 20 χρόνια
Ωραίος!!! Αν βάλεις κ μία αντλία θερμότητας (είναι ακριβή αλλά συμφέρει μακροπρόθεσμα) θα έχεις μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος.
-
Αντλια θερμότητας; θα παραγει ρευμα;
Ρε, τι κανετε με τα σπιτια σας εσεις;
-
Αρα οντως τζαμπα κινηση.
Ετσι χαιρω πολυ....τοτε μαλλον το ηλεκτρικο θα ερθει πολυ γρήγορα απλα θα κανει αισθητη την ταξικη συνειδηση του ρεαλισμου που λενε και οι αριστεροι.
Υ,γ Γενικα, ψηλοφθηνα βγαινουν τα πανελ πλεον, αλλα οι τιμες που κλειδωνει η Δεη ακουω πως δεν εχουν καμια σχεση με αυτες επι Γαπονι.
-
εφόσον έχει τα φωτοβολταικα, κ προφανέστατα η παραγωγή εινα μεγαλύτερη από την κατανάλωση, θα μπορούσε να το συνδυάσει με αντλία θερμότητας πέρα από το αυτοκίνητο, ώστε να έχει ζέστη (ή κ δροσιά το καλοκαίρι) καθώς κ ζεστό νερό από τη ίδια παραγωγή των φωτοβολταικών. Αν συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα net meetering καθώς κ άλλες ηλεκτρικές συσκευές που έχει στο σπίτι, οπως ηλεκτρική κουζίνα, θα ήταν αυτάρκης στο ηλεκτρικό ρεύμα κ θα είχε χαμηλούς λογαριασμούς στην ΔΕΗ, ενώ θα έκανε κ απόσβεση πιο γρήγορα από τα φωτοβολταικά. Ολα αυτά με κάθε επιφύλαξη, δεν έχω φωτοβολταικά, απλά τα έχω διαβάσει από εδώ κ από εκεί στο ιντερνετ, δεν ξέρω στην πράξη πόσο πραγματικά είναι το όφελος.
-
Εγώ έχω και θερμοσυσωρρευτές. Θα μου ήταν λουκούμι. Αλλά με προβλημάτισε το ότι το πλεόνασμα ενέργειας πάει χάρισμα στη ΔΕΗ. Αύγουστος, ένα μήνα στο εξοχικό, κατανάλωση ελάχιστη, παραγωγή κάργα, η ΔΕΗ κάνει πάρτι στην καμπούρα μου;
-
Εγώ έχω και θερμοσυσωρρευτές. Θα μου ήταν λουκούμι. Αλλά με προβλημάτισε το ότι το πλεόνασμα ενέργειας πάει χάρισμα στη ΔΕΗ. Αύγουστος, ένα μήνα στο εξοχικό, κατανάλωση ελάχιστη, παραγωγή κάργα, η ΔΕΗ κάνει πάρτι στην καμπούρα μου;
O συμψηφισμός γίνεται σε ετήσια βάση, δεν γίνεται ανά μήνα, μην σε απασχολεί αυτό. Φρόντισε απλά η παραγωγή σου να είναι ίση ή λιγότερη με την κατανάλωση μαζί με το αυτοκίνητο σου (αν έχεις ηλεκτρικό). Οπότε τους θερινούς μήνες που η παραγωγή θα χτυπάει κόκκινο τους αποσβαίνεις τον χειμώνα. Υπάρχει επίσης ένα tricky σημείο που δεν το γνωρίζω. Η ΔΕΗ στο net meetering, μπορεί να συμψυφίζει το ρεύμα των δύο μετρητών, δεν ξέρω ομως τι κάνει με τις χρεώσεις χρήστης δικτύου. Κ εξηγώ, έστω οτι παράγεις το ρεύμα με ντάλα λιακάδα το μεσημέρι αλλά το καταναλώνεις το βράδυ για την φόρτιση του αυτοκινήτου. Το συγκεκριμένο ρεύμα δεν καταναλώνεται απευθείας αλλά περνάει στο δίκτυο κ 'επιστρέφει' θεωρητικά το βράδυ. Εχω την εντύπωση οτι σε αυτή την περίπτωση οι χρεώσεις χρήσης του δικτύου τρέχουν κανονικά σαν Kwh.
-
Αυτό ακριβώς κάνει το i3 REX (range extender) που για κάποιο λογο δε τσούλησε..
To i3 REX δεν πούλησε γιατί ήταν τραγικό σαν υλοποίηση (φάνηκε ότι το έκαναν 'στο πόδι'), γιατί πήρε κινητήρα μηχανής και δεν έφτιαξαν ένα μοτέρ εξ' αρχής μόνο για αυτό το λόγο. Οπότε:
-
Αύξανε αρκετά το βάρος (100 κιλά περίπου, τραγικό για γεννήτρια)
-
Έκαιγε πολύ.
-
Δεν φόρτιζε την μπαταρία, απλά κράταγε σταθερή την φόρτιση (λάθος με τόσο πολύ που έκαιγε)
-
Μείωνε αρκετά τις επιδόσεις και την αυτονομία ώς καθαρά ηλεκτρικό.
-
Κόστιζε αρκετά παραπάνω.
-
Στην Ελλάδα (δεν ξέρω για άλλες χώρες) φορολγούταν ως υβριδικό και όχι ως EV, οπότε πλήρωνε ΕΤΤ.
-
-
Για τα φ/β στη στέγη και ιδιοπαραγωγή ρεύματος ηενικά ισχύει το εξής: όσο πιο μικρή είναι η κατανάλωσή σου, και όσο λείπεις από το σπίτι τις ώρες 10π.μ.-4μ.μ. που παράγουν ρεύμα και άρα δεν μπορείς να το καταναλώσεις και το ρίχνεις στο δίκτυο, τόσο ασύμφορα είναι.
Για τα ηλεκτρικά ιχ εν προκειμένω : Από π.χ. 1.200 ευρώ βενζίνες το χρόνο πας σε π.χ. 250 αν φορτίζεις το βράδυ με νυχτερινό. Θες ακόμη λιγότερο? Οκ., θα πρέπει να βάλεις φ/β, αλλά να είναι το αμάξι στην μπρίζα τις επίμαχες ώρες για να τραβάει το ρεύμα που εσύ παράγεις. Βάλτα κάτω, και αν σε συμφέρει προχώρα. Μάλλον δεν θα σε συμφέρει όμως, τα φ/β στη στέγη όπως έγραψα είναι περισσότερο κατάλληλα για μεγάλες καταναλώσεις και το πιθανό όφελος, να μηδενίσεις τον λογαριασμό ενός μικρού ηλεκτρικού ιχ δηλαδή που σου στοιχίζει μόλις 250 ευρώ με νυχτερινή φόρτιση είναι πολύ μικρό.
Είναι πιο πολύ για στόλο ηλεκτρικών ιχ, και επιχειρήσεις. Αυτός είναι και ο συνήθης λόγος πίσω από τους φορτιστές των ηλεκτρικών ιχ που ξεφυτρώνουν στα πάρκινγκ των επιχειρήσεων για να έχουν οι υπάλληλοι να φορτίζουν, μην φανταστείς ότι έπιασε τους επιχειρηματίαι κανένα ιδιαίτερο κόψιμο για το περιβάλλον.
-
Από π.χ. 1.200 ευρώ βενζίνες το χρόνο πας σε π.χ. 250 αν φορτίζεις το βράδυ με νυχτερινό. Θες ακόμη λιγότερο?
dstou, πάντα θες λιγότερο, μην το βλέπεις έτσι. Τα 250 ευρώ που αναφέρεις νομίζω είναι πολύ μικρή χρέωση, εγώ τα υπολογίζω κοντά στα 400 (εξαρτάται πάντα από την χρήση, ενώ ειναι αδύνατο να υπολογίσεις το ρευμα του αυτοκινήτου μόνο καθώς χρησιμοποιείς κ άλλες συσκευές ταυτόχρονα)
-
Παράδειγμα εκ του προχείρου έθεσα. Γενικά θες σοβαρή κατανάλωση για να τα έχουν οικονομικό νόημα.
-
piliourits wrote:
Και που θα αποθηκευτεί αυτή η ενέργεια για να φορτίζουμε τα ηλεκτρικά το βράδυ που δεν έχει ήλιο;
Υπάρχει λύση σε αυτό, ονομάζεται net meetering. Ουσιαστικά την ενέργεια που πουλάς την ημέρα την δίνεις στο δίκτυο της ΔEH κ το βράδυ την καταναλώνεις εσύ, είναι σαν να χρησιμοποιείς το δίκτυο σαν μπαταραία. Προυπόθεση ειναι να καταναλώνεις όλη την ενέργεια που παράγεις γιατί αλλιώς την χαρίζεις στην ΔΕΗ. Εχεις δύο ρολόγια κ πληρώνεις ουσιαστικά την διαφορά τους.
Fanis75 wrote:
- Δεν ξεχνάω τις ΑΠΕ, αλλά ακόμα είναι σε πολύ μικρό ποσοστό, περί το 20% στην Ε.Ε. και κάπου τόσο (ίσως και λιγότερο λόγω ΗΠΑ) και ο στόχος είναι 45% παγκοσμίως το 2040. Άρα το μεγαλύτερο % ηλεκτρισμού ακόμα δεν είναι από ΑΠΕ αλλά από πηγές που μολύνου.
Με τις επενδύσεις που κάνουν άμεσα ΔΕΗ ΤΕΝΕΓΡ κ Protergia αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια. Ολοι πλέον στρέφονται στον αέρα κ στον ήλιο, εκεί γίνονται ουσιαστικές επενδύσεις.
Θα εχεις απωλειες παντως σε αυτο το σεταπ. Ξερουμε ποσο κανει μια εγκατασταση φωτοβολταικων ασ πουμε καποιος εχει δικο του σπιτι με κηπο και αρα εχει χωρο.
Να θυμισω οτι και τα φωτοβολταικα εισαγωγη ειναι οποτε σαν το οφελος ειναι μικρο εκει περα εκτος και παιζει 90% επιδοτηση απο ΕΣΠΑ.
Δηλ ειτε πετρελαιο εισαγεις ειτε κυψελες φωτοβολταικων παλι στην ιδια θεση εισαι. Θελεις χρηματα να τα αγορασεις.
Συνολικα η οικονομια παει περιπατο. Και να μην μιλησουμε ακομα για το τεραστιο κοστος ενος ηλεκτρικου αυτοκινητου.
-
Lap wrote:
εφόσον έχει τα φωτοβολταικα, κ προφανέστατα η παραγωγή εινα μεγαλύτερη από την κατανάλωση, θα μπορούσε να το συνδυάσει με αντλία θερμότητας πέρα από το αυτοκίνητο, ώστε να έχει ζέστη (ή κ δροσιά το καλοκαίρι) καθώς κ ζεστό νερό από τη ίδια παραγωγή των φωτοβολταικών. Αν συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα net meetering καθώς κ άλλες ηλεκτρικές συσκευές που έχει στο σπίτι, οπως ηλεκτρική κουζίνα, θα ήταν αυτάρκης στο ηλεκτρικό ρεύμα κ θα είχε χαμηλούς λογαριασμούς στην ΔΕΗ, ενώ θα έκανε κ απόσβεση πιο γρήγορα από τα φωτοβολταικά. Ολα αυτά με κάθε επιφύλαξη, δεν έχω φωτοβολταικά, απλά τα έχω διαβάσει από εδώ κ από εκεί στο ιντερνετ, δεν ξέρω στην πράξη πόσο πραγματικά είναι το όφελος.
Παντως ετσι που το περιγραφεις τα βλεπω να δουλευουν μονο σε εργοστασια τυπου χαλυβουργικης και ισως σε ξενοδοχεια και δημοσια κτηρια τυπου βιβλιοθηκες/ community centers (τα οποια ομως δεν υπαρχουν στην Ελλαδα) παρα σε ιδιωτικα σπιτια.
Εχε υποψιν σου οτι η παπαρολογια στο ιντερνετ ειναι παντου. Σε γενικες γραμμες θελεις απλα και λειτουργικα συστηματα να κρατηθει το κοστος χαμηλα.
-
piliourits wrote:
Και που θα αποθηκευτεί αυτή η ενέργεια για να φορτίζουμε τα ηλεκτρικά το βράδυ που δεν έχει ήλιο;
Υπάρχει λύση σε αυτό, ονομάζεται net meetering. Ουσιαστικά την ενέργεια που πουλάς την ημέρα την δίνεις στο δίκτυο της ΔEH κ το βράδυ την καταναλώνεις εσύ, είναι σαν να χρησιμοποιείς το δίκτυο σαν μπαταραία. Προυπόθεση ειναι να καταναλώνεις όλη την ενέργεια που παράγεις γιατί αλλιώς την χαρίζεις στην ΔΕΗ. Εχεις δύο ρολόγια κ πληρώνεις ουσιαστικά την διαφορά τους.
Νομίζω δεν κατάλαβες τη φύση της ερώτησής μου.
Και δεν βγαίνει άκρη στις συζητήσεις, όταν μεταπηδάτε 17 φορές ακόμη και μέσα στην ίδια παράγραφο, από το γενικό που αφορά σε όλο τον κόσμο, στο ειδικό που αφορά προσωπικά εμένα το σπιτάκι μου τη γυναικούλα μου και τη πεθερά μου...
Είχαμε μια συζήτηση για τη γενίκευση της ηλεκτροκίνησης. Το ότι θα γίνουν πολλές ΑΠΕ (με ότι επιβάρυνση φέρουν και στο περιβάλλον που υποτίθεται θα προστατεύσουν), δε λύνει το πρόβλημα της μαζικής φόρτισης της νύχτα.
Το net mettering είναι τρόπος χρέωσης, δεν αποθηκεύει ενέργεια.
Καταλήγουμε στο ότι οι επενδυτές θα ξυρίσουν από άγρια ζωή και βλάστηση όλες τις βουνοκορφές για τις επενδύσεις ΑΠΕ, αλλά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα φορτίζουν ως επί το πλείστον το βράδυ από ντηζελ, φυσικό αέριο ή και λιγνίτη, που θα καίγονται εκτός βέλτιστων προδιαγραφών, οπότε γιοκ καθαρή ενέργεια όσον αφορά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
-
Το ότι θα γίνουν πολλές ΑΠΕ (με ότι επιβάρυνση φέρουν και στο περιβάλλον που υποτίθεται θα προστατεύσουν), δε λύνει το πρόβλημα της μαζικής φόρτισης της νύχτα.
Υπάρχει κ ο αντίλογος, δεν βγάζεις άκρη με τέτοιες δηλώσεις όμως, είναι οπως αν η ηλεκτροκίνηση βοηθάει εν τέλει ή επιβαρύνει το περιβάλλον. Η κάθε πλευρά λέει τα δικά της κ ποιος μπορεί πραμγατικά να τα ποσοτικοποιήσει? δεν είπα οτι το net meetiring είναι αποθήκευση ενέργειας, είπα οτι απλά θεωρητικά μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το δίκτυο ως μία προσωρινή αποθήκευση ενέργειας με την εκάστοτε τιμολογιακή πολιτική (συμφέρουσα ή μή, εδώ είμαστε για να το κρίνουμε εμπράκτως) για να μην πάει στην ακριβή λύση των μπαταριών
-
dimsabas wrote:
O συμψηφισμός γίνεται σε ετήσια βάση, δεν γίνεται ανά μήνα, μην σε απασχολεί αυτό. Φρόντισε απλά η παραγωγή σου να είναι ίση ή λιγότερη με την κατανάλωση μαζί με το αυτοκίνητο σου (αν έχεις ηλεκτρικό). Οπότε τους θερινούς μήνες που η παραγωγή θα χτυπάει κόκκινο τους αποσβαίνεις τον χειμώνα. Υπάρχει επίσης ένα tricky σημείο που δεν το γνωρίζω. Η ΔΕΗ στο net meetering, μπορεί να συμψυφίζει το ρεύμα των δύο μετρητών, δεν ξέρω ομως τι κάνει με τις χρεώσεις χρήστης δικτύου. Κ εξηγώ, έστω οτι παράγεις το ρεύμα με ντάλα λιακάδα το μεσημέρι αλλά το καταναλώνεις το βράδυ για την φόρτιση του αυτοκινήτου. Το συγκεκριμένο ρεύμα δεν καταναλώνεται απευθείας αλλά περνάει στο δίκτυο κ 'επιστρέφει' θεωρητικά το βράδυ. Εχω την εντύπωση οτι σε αυτή την περίπτωση οι χρεώσεις χρήσης του δικτύου τρέχουν κανονικά σαν Kwh.
Υπάρχει ο λεγόμενος ταυτοχρονισμος. Δηλαδή πότε παράγεις το ρεύμα και πότε το καταναλώνεις. Εάν είναι καλοκαίρι και μεσημέρι παράγεις και ταυτόχρονα τα κλιματιστικά καταναλώνουν. Στην περίπτωση αυτή γλιτώνεις τα τέλη μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.
Επίσης για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει και το virtual net metering όπου βάζεις φ/β σε άλλο χώρο και τα καταναλώνεις αλλού.
Εγώ έχω βάλει φ/β στην ταράτσα και αντλία θερμότητας. Μου μένει εκείνο το dacia spring Electric να ολοκληρώσω!!!
-
Επίσης για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει και το virtual net metering όπου βάζεις φ/β σε άλλο χώρο και τα καταναλώνεις αλλού.
Νάτος, εσένα έψαχνα. Αρχικά νομίζω δικαίωμα έχουν μόνο αγρότες ή μπορεί να γίνει κ με απλούς ιδιώτες (vnm)? ρωτάω γιατί θέλω να βάλω στο χωριο μου με άπλετο οικόπεδο (2 στρέματα) κ στέγη για φωτοβολταικά, κ να το κάνω virtual στο σπίτι μου στην Αθήνα. Ο σκοπός προφανέστατα ειναι να γλιτώσω κ τα έξοδα ρεύματος για το αυτοκίνητο μου κ τα υπόλοιπα. Επίσης στο virtual net meetering η λογική λέει οτι δεν υπάρχει ταυτοχρονισμός κ πληρώνεις κ από τις δύο μεριές τα τέλη μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος οπότε δεν ξέρω αν εν τέλει συμφέρει.
-
Έκλεισα οδήγηση του ID.3 στο τέλος τής εβδομάδας. Ετοιμαστείτε για σεντόνι.
-
Έκλεισα οδήγηση του ID.3 στο τέλος τής εβδομάδας. Ετοιμαστείτε για σεντόνι.
Μα θέλουμε το σεντόνι...κάθε λεπτομέρεια. δοκίμασε κ την πίσω κίνηση αμα μπορείς για να δούμε αν κάνει τίποτα.
-
Υπαρχει περιπτωση να μην πηγαινει οπισθεν; Περικοπες κοστους; Δεν καταλαβα!
-
Υπαρχει περιπτωση να μην πηγαινει οπισθεν; Περικοπες κοστους; Δεν καταλαβα!
Θα δοκιμάσει εάν κάνει donuts...
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης