-
Αυτή την στιγμή η πιο καλή λύση και ρεαλιστική σε σχετικά λογικά χρήματα είναι το Hyundai Kona, που έχει αυτονομία περί τα 450-500χλμ. σε πραγματικές συνθήκες. Αλλιώς μετά Tesal, Jaguar klp. Τα υπόλοιπα είναι συμβιβασμοί. Αναμένω και τα VAG σε ρελαιστικές συνθήκες, να δούμε τις αυτονομία έχουν.
-
Αυτή την στιγμή η πιο καλή λύση και ρεαλιστική σε σχετικά λογικά χρήματα είναι το Hyundai Kona, που έχει αυτονομία περί τα 450-500χλμ.
Κάτσε, λες την έκδοση premium με την 64 μπαταρία στα 43 χιλιάρικα? μιλάμε ότι ειναι 5 χιλιάρικα παραπάνω από το peugeut κ περίπου ένα 10αρικο (χωρίς επιδότηση) από το mazda...το κόστος ξεφεύγει κατά πολύ.
-
Κάτσε, λες την έκδοση premium με την 64 μπαταρία στα 43 χιλιάρικα? μιλάμε ότι ειναι 5 χιλιάρικα παραπάνω από το peugeut κ περίπου ένα 10αρικο (χωρίς επιδότηση) από το mazda...το κόστος ξεφεύγει κατά πολύ.
Αναφέρομαι καθαρά στο τι είναι χρηστικό και ρεαλιστικό. Το πόσο κοστίζει, ΟΚ είναι θέμα με όλα τα ηλεκτρικά, τι να κάνουμε? Μιλάω καθαρά πρακτικά, το κόστος είναι όσο είναι, είπαμε είναι ένα από τα μεινοεκτήματα.
Όμως, στα €31Κ παίρνεις με την μικρή μπαταρία και αυτονομία 435χλμ στην πόλη και 300 σε μικτές συνθήκες. Και με €38Κ παίρνεις την μεγάλη μπαταρία με 600χλμ στην πόλη και 450 σε συνδυασμένο κύκλο. Όποιος θέλει ηλεκτρικό που να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ώς κανονικό αυτόκινητο, τόσα πρέπει να πληρώσει σήμερα.
-
Επί προσωπικού, κανένα από τα παραπάνω δε με καλύπτει σε χώρους. Θα κοιτούσα το Skoda Enyaq για οικογενειακό (το πρώτο ηλεκτρικό που πλησιάζει τιμολογιακά τα θερμικά, θυμίζω 29.500 για διαστάσεις Kodiaq) και το Dacia Spring για μικρό. Με 40-45 χιλιάρικα έχεις ξεμπερδέψει με τα δύο οχήματα της οικογένειας, για όλες τις χρήσεις.
-
Κακά μαντάτα για τη Tesla, απόλυτα αναμενόμενα για μένα (είχα γράψει σχετικά παλαιότερα):
-
Κακά μαντάτα για όλους τους υπόλοιπους, όχι για την Tesla. Αυτή ήδη πουλάει όσα μπορεί να παράξει. Οι υπόλοιποι χάνουν πωλήσεις.
-
Εδω που τα λεμε. Ευρωπαιοι ειναι, εχουν συγκεκριμενα ευρωπαϊκα γουστα. Αναμενόμενο.
Μας αρεσοθν τα μικρα με μεγαλους εσωτερικους χωρους και ποιοτητα κατασκευης. Αυτοι ειναι οι Ευρωπαιοι. Διοτι ζουν σε πολεις που εχουν 500-1000 ετων ιστορια με στενα και στενακια και δρομακια.
Αλλες οι συνθηκες.
-
Κακά μαντάτα για τη Tesla, απόλυτα αναμενόμενα για μένα (είχα γράψει σχετικά παλαιότερα):
Δεν ξέρω τι σημαίνει για την tesla, αλλά σίγουρα εάν ο Jimακος έγραφε σε φόρουμ έτσι, θα έτρωγε μπαν για flamming.
Ο τύπος πρέπει να έχει ρίξει πολλά σε αντίπαλο στοκ για να βγάζει τέτοια υστερία. -
Δεν έχουν σχέση στην ποιότητα και δε μιλάω μόνο για την απτή (που κι εκεί υπάρχει μεγάλη διαφορά). Έχω τρομερή εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της Mazda, έχοντας λιώσει οικογενειακώς ένα 121 (από καινούριο μέχρι την απόσυρση μετά από 25 χρόνια κι άπειρα χιλιόμετρα), ένα 323 GTX (τετρακίνητο τούρμπο) και τρία Miata για την αφεντιά μου. Όλα έτρωγαν τρελό ξύλο, με την ελάχιστη δυνατή συντήρηση και δεν έκαναν τσικ. Ο πωλητής επέμενε ότι και τα σημερινά Mazda φτιάχνονται στην Ιαπωνία.
Από εκεί και πέρα, το συγκεκριμένο μοντέλο θέτει πολλούς περιορισμούς στον αγοραστή του, αυτούς που ανέφερα, μειώνοντας πολύ το αγοραστικό του κοινό.
Το 323 GTX έπρεπε να το κρατήσεις, αυτά τα αυτοκίνητα πρέπει να ζούν και να μην πεθαίνουν.
-
Εγώ πάντως έκανα τις παραπομπές για να υποστηρίξω την άποψη μου που έχω καταγράψει και στο παρελθόν: Από τη στιγμή που θα μπουν οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες στο παιχνίδι της ηλεκτροκίνησης, η φούσκα (ως χρηματιστηριακό μέγεθος και όχι ως τεχνολογία, διευκρινίζω) της Tesla έχει τελειώσει!
Το μόνο που μπορεί να αναμένει στο μέλλον είναι είτε να γίνει αντικείμενο εξαγοράς από κάποια αυτοκινητοβιομηχανία που θέλει να 'κόψει δρόμο' στην υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης είτε να κινηθεί προς πιο niche τμήματα της αγοράς.
-
Η 'φούσκα' τούς έχει χορτάσει καρπαζιά, δε βλέπω τον λόγο να κάτσει να την εξαγοράσουν.
Το 323 πουλήθηκε σε άλλον, δεν πέθανε. Και δεν υπήρχε περίπτωση να το κρατήσω, από τη στιγμή που έμπλεξα με τα Miata, είδα το φως το αληθινό! Πολύ πιο απολαυστικά αυτοκίνητα, τα χαιρόμουν είτε πήγαινα μέχρι το περίπτερο κι έσκαγα τρία παντιλίκια είτε κατέβαζα την κουκούλα. Το 323 ήταν απολαυστικό μόνο στην πίστα (μπήκα δύο φορές στα Μέγαρα) ή σε επαρχιακό δρόμο, που κινδύνευα να σκοτώσω ή να σκοτωθώ. Άσε, πισωκίνητο για πάντα!
-
Η 'φούσκα' τούς έχει χορτάσει καρπαζιά, δε βλέπω τον λόγο να κάτσει να την εξαγοράσουν.
Δεν είχα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα οικονομικά της Tesla, ούτε τα αυτοκίνητά της με αφορούν ιδιαίτερα, τα υπόλοιπα πρότζεκτ του Μασκ φαίνονται πολύ πιο ενδιαφέροντα.
Δεν πρέπει να ξεχνάς πως η εταιρεία από τότε που ιδρύθηκε παρουσιάζει συνέχεια ζημίες. Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που κατάφερε να παρουσιάσει κάποια εκατομμύρια κέρδη, κι αυτό πουλώντας 'αέρα'. Δηλαδή η για πρώτη φορά κερδοφορία της, οφείλεται στο ότι πούλησε ακριβά δικαιώματα ρύπων σε άλλες εταιρείες που παράγουν θερμικά αυτοκίνητα...
το ότι 'βγάζει λεφτά' από τα θερμικά αυτοκίνητα, ενώ απ' τα ηλεκτρικά της 'μπαίνει μέσα' θα έπρεπε σε κάποιο βαθμό να προϊδεάζει για το μέλλον.
Επίσης ένα κομμάτι κερδοφορίας ήταν από αναβαθμίσεις λογισμικού των υπαρχόντων αυτοκινήτων της, κόστους 8.000 δολαρίων έκαστο κι άλλες τέτοιες πηγές εσόδων. Παράλληλα, σε αγορές που κυριαρχούσε όπως της Νορβηγίας που βρίσκονται '30 χρόνια μπροστά', διαβάζω πως εκτός του Tesla 3 εχουν πάρει κεφάλι σε πωλήσεις ηλεκτρικών οι παραδοσιακοί κατασκευαστές πολυτελείας.
Η πρωτοπορία της εταιρείας είναι άλλο πράγμα, κι άλλο τα τεράστια βιομηχανικά μεγέθη κατασκευαστών παγκοσμίως που πουλάνε εκατομύρια αυτοκίνητα κάθε χρόνο. Δε λέμε πως θα εξαφανιστεί η εταιρεία, αλλά μακροχρόνια το πολύ να είναι ένας μικρός συγκριτικά κατασκευαστής που πουλάει προηγμένη τεχνολογία και πνευματικά δικαιώματα.
-
Δε λέμε πως θα εξαφανιστεί η εταιρεία, αλλά μακροχρόνια το πολύ να είναι ένας μικρός συγκριτικά κατασκευαστής που πουλάει προηγμένη τεχνολογία και πνευματικά δικαιώματα.
χαχα καλά έχω κλάψει με αυτό το Post...κ πως εξηγείς οτι έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από την toyota? κ ξέρεις τι θα πει toyota ως brand name Κτλ...φαντάζομαι η γνωστή καραμέλα, απλά όλα ειναι χρηματιστήριο...που αργά η γρήγορα θα ξεφουσκώσει. Το οτι η tesla εμπαινε μέσα τόσα χρόνια, δεν λέει κάτι, σημασία έχει ποια ειναι η προοπτική για το μέλλον. Κ στα δικά μου μάτια, ειναι αυτή που οδηγεί παγκόσμια την ηλεκτροκίνηση, κ αυτό για εμένα λέει πολλά.
-
Aν η αγορά των ηλεκτρικών ανεβαίνει ταχύτερα από τους πελάτες που πανε στους άλλοι, τότε για καιρό ακόμα δεν θα έχει πρόβλημα
Κάποια στιγμή, σύντομα, όμως θα τους βρει όλους μπροστά της.
-
piliourits wrote:
Δε λέμε πως θα εξαφανιστεί η εταιρεία, αλλά μακροχρόνια το πολύ να είναι ένας μικρός συγκριτικά κατασκευαστής που πουλάει προηγμένη τεχνολογία και πνευματικά δικαιώματα.
χαχα καλά έχω κλάψει με αυτό το Post...κ πως εξηγείς οτι έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από την toyota? κ ξέρεις τι θα πει toyota ως brand name Κτλ...φαντάζομαι η γνωστή καραμέλα, απλά όλα ειναι χρηματιστήριο...που αργά η γρήγορα θα ξεφουσκώσει. Το οτι η tesla εμπαινε μέσα τόσα χρόνια, δεν λέει κάτι, σημασία έχει ποια ειναι η προοπτική για το μέλλον. Κ στα δικά μου μάτια, ειναι αυτή που οδηγεί παγκόσμια την ηλεκτροκίνηση, κ αυτό για εμένα λέει πολλά.
Δεν είπαμε να βάλεις και τα κλάματα!
Η κεφαλαιοποίηση είναι ένα πράγμα, η κερδοφορία είναι άλλο. Μπορεί οι αγοραπωλησίες των μετοχών να συνεχίζουν ακάθεκτες και να έχει μεγαλύτερη σχέση αυτό με τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας ή όπως λες με τις προσδοκίες των επενδυτών που είναι πολύ μεγάλες και για τους οποίους η κερδοφορία είναι αμελητέα. Εγώ εύχομαι να είναι και μετά από πολλά χρόνια μια δυνατή και πρωτοπόρος εταιρεία, αλλά ξέρεις οι 'επενδυτές' δεν είναι και τίποτε σοφά όντα που προδιαγράφουν το μέλλον. Η κεφαλαιοποίηση ως επιχείρημα για το αν θα κυριαρχήσουν οι παραδοσιακοί κατασκευαστές θα έπρεπε να σε προβληματίζει λίγο. Δες παράδειγμα τη φούσκα των dot com εταιρειών, ένα προηγούμενο που δικαιολογεί τις επιφυλάξεις σχετικά με πιθανή φούσκα της Tesla. Μπορεί εσύ βέβαια να έχεις στο μυαλό σου ότι ίσως κάποτε η Tesla εξαγοράσει την ΤΟΥΟΤΑ, μια κι έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση...
-
Η κεφαλαιοποίηση είναι ένα πράγμα, η κερδοφορία είναι άλλο. Μπορεί οι αγοραπωλησίες των μετοχών να συνεχίζουν ακάθεκτες και να έχει μεγαλύτερη σχέση αυτό με τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας ή όπως λες με τις προσδοκίες των επενδυτών που είναι πολύ μεγάλες και για τους οποίους η κερδοφορία είναι αμελητέα.
Στο τέλος θα μας πεις οτι κ η άνοδος της Tesla είναι προιον συνομοσιολογίας...Φίλε, κανένας δεν ποντάρει τα χρήματα του σε κάτι που δεν πιστεύει, σωστά το λες πως λειτουργεί η χρηματιστηριακή αγορά, αλλά υπάρχει κ μία βάση από πίσω... Για να μην το κουράζω, υπάρχουν επίσημες δηλώσεις (νομίζω το έχω ξανα αναφέρει) ενός μεγαλο στελέχους της Toyota, που λεει οτι δεν μπορούν να φτιάξουν κάτι τέτοιο, κ η τεχνολογία της tesla είναι τουλάχιστον 6 χρόνια μπροστά. Κ αυτο για μένα...τα λέει ολα.
-
6 χρόνια αποκλείεται να είναι, να μιλάγαμε για καμιά Φίατ, ναι. Η Τουότα είναι πρώτη μακράν στα υβρίδια, πρώτη μακράν στα υδρογόνα, πρώτη σε οβερόλ πωλήσεις, πρώτη πολλές φορές και στα κέρδη, (άγνωστη λέξη στην Τέζλα το τελευταίο). Δε γίνεται να είσαι πρώτος παντού άλλωστε.
-
6 χρόνια αποκλείεται να είναι,
γιά ψάξτο....
-
piliourits wrote:
Η κεφαλαιοποίηση είναι ένα πράγμα, η κερδοφορία είναι άλλο. Μπορεί οι αγοραπωλησίες των μετοχών να συνεχίζουν ακάθεκτες και να έχει μεγαλύτερη σχέση αυτό με τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας ή όπως λες με τις προσδοκίες των επενδυτών που είναι πολύ μεγάλες και για τους οποίους η κερδοφορία είναι αμελητέα.
Στο τέλος θα μας πεις οτι κ η άνοδος της Tesla είναι προιον συνομοσιολογίας...Φίλε, κανένας δεν ποντάρει τα χρήματα του σε κάτι που δεν πιστεύει, σωστά το λες πως λειτουργεί η χρηματιστηριακή αγορά, αλλά υπάρχει κ μία βάση από πίσω... Για να μην το κουράζω, υπάρχουν επίσημες δηλώσεις (νομίζω το έχω ξανα αναφέρει) ενός μεγαλο στελέχους της Toyota, που λεει οτι δεν μπορούν να φτιάξουν κάτι τέτοιο, κ η τεχνολογία της tesla είναι τουλάχιστον 6 χρόνια μπροστά. Κ αυτο για μένα...τα λέει ολα.
Στο 'κάτι τέτοιο' αναφέρεσαι στην αυτόνομη οδήγηση της Tesla που μετράει κι αρκετούς νεκρούς μέχρι τώρα, ή στην ηλεκτροκίνηση με μπαταρίες; Στην αυτόνομη οδήγηση, όταν λυθούν όλα τα προβλήματα, πιθανόν να παραμείνει η επικεφαλής εταιρεία στον πλανήτη (αν και είναι απλά λογισμικό, σε κάποια χρόνια θα έχουν υπερκαλυφθεί οι διαφορές από τους ανταγωνιστές, ειδικά όσο προοδεύει το Α.Ι.)
Σε κυψέλες καυσίμου (fuel cells) πόσα χρόνια μπροστά είναι η Tesla?
Πρέπει εφόσον είσαι λάτρης της προηγμένης τεχνολογίας να κοιτάς αρκετά μπροστά. Και μπροστά βρίσκεται 1 πηγή ενέργειας, το Υδρογόνο. Μέχρι να γίνει δυνατή η Πυρηνική Σύντηξη υδρογόνου, το υδρογόνο θα είναι η Καθαρή λύση για αποθήκευση και απόδοση ενέργειας με τεχνολογίες κυψελών καυσίμου. Είναι η πιο ουσιαστική λύση για αποθήκευση ενέργειας από τις ΑΠΕ και είναι και μια πιο καθαρή μορφή ενέργειας που μπορεί να προκύψει τώρα από τα ήδη υπάρχοντα αποθέματα υδρογονανθράκων.
Οι μπαταρίες είναι μια πεπερασμένη τεχνολογία, είναι πρακτικά αδύνατον να καλύφθούν οι συνέχεια αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες σε όλο τον πλανήτη με μπαταρίες, ακόμη και αν η τεράστια οικολογική καταστροφή γίνει ανεκτή. Οι μπαταρίες δεν επαρκούν για να αποθηκεύσουν ενέργια από ΑΠΕ. Απλά μεταφέρουν την καύση έξω από το όχημα και στηρίζονται κυρίως σε καύση υδρογονανθράκων για παραγωγή ενέργειας.
Ενώ μια Οικονομία Υδρογόνου είναι το προσεχές μέλλον.
και μια κι αναφέρθηκε η ΤΟΥΟΤΑ... https://www.toyota.com/mirai/fuel.html
https://medium.com/swlh/toyota-hydrogen-fuel-cell-strategy-f54ff2afcb47
-
Στο 'κάτι τέτοιο' αναφέρεσαι στην αυτόνομη οδήγηση της Tesla που μετράει κι αρκετούς νεκρούς μέχρι τώρα, ή στην ηλεκτροκίνηση με μπαταρίες;
Σε κυψέλες καυσίμου (fuel cells) πόσα χρόνια μπροστά είναι η Tesla?
Είναι αδύνατο μία νέα τεχνολογία να μην έχει προβλήματα, ακόμα κ νεκρούς. Στη θέση σου θα έψαχνα παράλληλα κ πόσους ενδεχομένους θα είχε σώσει από αντίστοιχα ατυχήματα, μπορεί να μετρηθεί? Φαντάζομαι από τους πολλούς νεκρούς η αμερικάνικη κυβέρνηση θα κόψει την συγκεκριμένη τεχνολογια της tesla? Ωραία η τεχνολογία υδρογονου, σε πόσα χρόνια κ με ποιες προυποθέσεις θα μπορέσουμε να έχουμε ένα τέτοιο όχημα από την toyota ?
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης