-
Την διάβασα εχτές και μου έκανε εντύπωση η χαμηλή κατανάλωση! Πως το οδήγησαν?
εμένα η ύπαρξη ταμπούρων πίσω, τι είδους μόδα είναι αυτή το 2020?
εδώ και μία 5ετία τα περισσότερα ποδήλατα πάνω από 600ευρώ έχουν δισκόφρενα πλέον, ακόμη και στη κατηγορία δρόμου/endurance που ήταν υπερβολή για πολλά χρόνια.
-
Το λέει πολύ κόσμος αυτό και το έγραψαν και στα σχόλια, αλλά ειλικρινά είναι το τελευτάιο που με απασχολεί! Εγώ κοιτάω πόσο καλά φρενάρει, δεν με ενδιαφέρει ο τρόπος και βλέπω ότι έχει πολύ καλύτερα φρένα από αρκετά αυτοκινητα της κατηγορίας με δίσκους. Οπότε, εκ του αποτελέσματος, δεν βρίσκω κάτι μεμπτό στα ταμπούρα.
Εξάλλου τα ταμπούρα φρενάρουν το ίδιο δυνατά με τους δίσκους (μόνο η θερμότητα είναι πρόβλημα, όχι η δύναμη πέδησης) και τα αυτοκίνητα φρενάρουν κυρίως με τα εμπρός φρένα.
Δυο αρνητικά μπορώ να σκεφτώ:- Σε ακραίες συνθήκες, θα ζεσταθούν πιο γρήγορα και άρα θα χάσουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους. Όμως το Clio δεν είναι φτιαγμένο για πίστα και ακραίες καταβάσεις, οπότε δεν έχει και πολύ νόημα αυτό ως αρνητικό.
- Δεν δείχνουν ωραία μέσα από τις ζάντες.
Τα θετικά είναι: μειωμένο βάρος και μικρότερο κόστος συντήρησης.
H Renault λέει ότι το κάνει για μείωση βάρους, εγώ λέω ότι το κάνει για μείωση κόστους (δικού της, όχι του ιδιοκτήτη).
-
Dublin wrote:
Το λέει πολύ κόσμος αυτό και το έγραψαν και στα σχόλια, αλλά ειλικρινά είναι το τελευτάιο που με απασχολεί! Εγώ κοιτάω πόσο καλά φρενάρει, δεν με ενδιαφέρει ο τρόπος και βλέπω ότι έχει πολύ καλύτερα φρένα από αρκετά αυτοκινητα της κατηγορίας με δίσκους. Οπότε, εκ του αποτελέσματος, δεν βρίσκω κάτι μεμπτό στα ταμπούρα.
Εξάλλου τα ταμπούρα φρενάρουν το ίδιο δυνατά με τους δίσκους (μόνο η θερμότητα είναι πρόβλημα, όχι η δύναμη πέδησης) και τα αυτοκίνητα φρενάρουν κυρίως με τα εμπρός φρένα.
Δυο αρνητικά μπορώ να σκεφτώ:- Σε ακραίες συνθήκες, θα ζεσταθούν πιο γρήγορα και άρα θα χάσουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους. Όμως το Clio δεν είναι φτιαγμένο για πίστα και ακραίες καταβάσεις, οπότε δεν έχει και πολύ νόημα αυτό ως αρνητικό.
- Δεν δείχνουν ωραία μέσα από τις ζάντες.
Τα θετικά είναι: μειωμένο βάρος και μικρότερο κόστος συντήρησης.
H Renault λέει ότι το κάνει για μείωση βάρους, εγώ λέω ότι το κάνει για μείωση κόστους (δικού της, όχι του ιδιοκτήτη).
Πολύ φθηνή δικαιολογία από τη Renault, και σε αυτοκίνητο με 130 άλογα δεν στέκει καν.
Οι 'ακραίες' συνθήκες ποιές είναι όμως; 8 το πρωί να πηγαίνεις για δουλειά Ταύρο - Μαρούσι ή να κατεβαίνεις την εθνική από Λυκόβρυση για να πας Πειραιά νομίζω είναι ακραίο! Ή να δουλεύεις Κηφισιά, και να κατεβαίνεις πίσω από το βουνό για να πας Αγία Παρασκευή μετά από ένα 10ώρο δουλειάς.
και αν ήταν τόσο αποτελεσματικά σε όλα τους, γιατί δεν τα χρησιμοποιεί σχεδόν κανένας άλλος εκτός από αυτούς που ξέρουμε;
Εγώ το βλέπω σαν αναχρονισμό, και μεγάλο φάουλ. Αυτό και τη ΜΗ ύπαρξη ρεζέρβας σε πολλά αυτοκίνητα που θα έπρεπε να είχαν (π.χ SUV).
-
Οι 'ακραίες' συνθήκες ποιές είναι όμως; 8 το πρωί να πηγαίνεις για δουλειά Ταύρο - Μαρούσι ή να κατεβαίνεις την εθνική από Λυκόβρυση για να πας Πειραιά νομίζω είναι ακραίο! Ή να δουλεύεις Κηφισιά, και να κατεβαίνεις πίσω από το βουνό για να πας Αγία Παρασκευή μετά από ένα 10ώρο δουλειάς.
και αν ήταν τόσο αποτελεσματικά σε όλα τους, γιατί δεν τα χρησιμοποιεί σχεδόν κανένας άλλος εκτός από αυτούς που ξέρουμε;
Εγώ το βλέπω σαν αναχρονισμό, και μεγάλο φάουλ. Αυτό και τη ΜΗ ύπαρξη ρεζέρβας σε πολλά αυτοκίνητα που θα έπρεπε να είχαν (π.χ SUV).
Ακραίες συνθήκες είναι να κάνεις κατάβαση Πάρνηθας ή Ριτσώνας μαλιοκούβαρα, εκεί μπορεί να έχεις θέμα με την θερμοκρασία και την κόπωση. Αλλά αυτά που περιγράφεις δεν είναι συνθήκες ικανές να ζεστάνουν τα φρένα τόσο πολύ ώστε να έχουν πρόβλημα τα ταμπούρα.
Αρκετοί τα χρησιμοποιούν (VAG, Ford, Nissan κλπ.) απλά δεν τα χρησιμοποιούν σε όλες τις εκδόσεις. Καταλαβαίνω ότι ψυχολογικά είναι κάπως. Αλλά όταν εκ του αποτελέσματος ΔΕΝ έχει διαφορά στο φρενάρισμα, ειλικρινά δεν κατανοώ το πρόβλημα ή το τόσο μεγάλο θέμα που ορισμένοι απορρίπτουν ένα αυτοκίνητο επειδή έχει ταμπούρα, όταν φρενάρει καλύτερα από ένα άλλο με δίσκους πίσω!
-
Το πρόβλημα με τα ταμπούρα είναι ότι μετά από κάποια έντονα φρεναρίσματα χάνουν την απόδοσή τους. Για αυτό μέσα στην πόλη που διαρκώς το πόδι είναι στο φρένο-γκάζι από κάποια στιγμή και μετά το αυτοκίνητο φρενάρει με τα 'μούτρα'. Φαίνεται στα φανάρια πολύ εύκολα.
Μειονέκτημα επίσης ότι ζεσταίνονται πολύ γρήγορα αφού είναι 'κλειστού τύπου' σε αντίθεση με τα δισκόφρενα που αερίζονται. Από την άλλη επειδή είναι 'κλειστού τύπου' βολεύουν σε offroad γιατί θεωρητικά δεν παίρνουν μέσα νερά, πέτρες, χώμα κλπ... οπότε δύσκολα θα γίνει ζημιά. Επίσης το ABS έχει διαφορετική αίσθηση σε αυτοκίνητο με ταμπούρα αφού το αυτοκίνητο έχει ποιο προοδευτικό φρενάρισμα μόνο στους μπροστινούς τροχούς.
Τα ταμπούρα έχουν και χαμηλότερο κόστος συντήρησης.
Και τέλος όσο ποιο πολύ αυξάνει το βάρος ενός αυτοκινήτου, τόσο αυξάνεται η ανάγκη για δίσκους πίσω ώστε και τα πίσω φρένα να συμπεριφέρονται όπως τα μπροστινά.
Η εμμονή της Renault να χρησιμοποιεί ακόμη ταμπούρα σε βαριά και σβέλτα οχήματα είναι αξιοπερίεργη.
-
Πριν κάτι χρόνια, που κοίταζα από περιέργεια τα αμάξια της Renault, είχε ταμπούρα στο Twingo στην πιο φτηνή έκδοση και μπροστά.
-
Πριν κάτι χρόνια, που κοίταζα από περιέργεια τα αμάξια της Renault, είχε ταμπούρα στο Twingo στην πιο φτηνή έκδοση και μπροστά.
Αυτό αποκλείεται.
Σχετικά με τα ταμπουρα, συμφωνώ με τον Fanis75. Αυτό που μετράει είναι η συνολική απόδοση και αντοχή του συστήματος πέδησης. Προσωπικά, συγκεκριμένο αυτοκίνητο με ταμπουρα πίσω δεν με έχει πουλήσει ούτε στις Σέρρες, σε αντίθεση με άλλα που είχαν δίσκους αλλά 'άναβαν'. Οπότε είναι θέμα υλοποίησης. Αν επαρκεί ή όχι φαίνεται από τα τέστ που κάνουν συνεχόμενα 5-10 φρεναρίσματα και βλέπουν αν οι αποστάσεις αυξάνονται και κατά πόσο.
-
Τυχαία διάβαζα στους 4τροχους το συγκριτικό Puma vs Juke
'το Juke με τους δίσκους φρένων στον πίσω άξονα, έρχεται να επικρατήσει του Puma με τα ταμπούρα, σταματώντας τα όργανα μετρήσεων στα 53,3 μ., όταν ο ανταγωνιστής του χρειάστηκε 56,9 μ. για την ίδια μέτρηση, σε ίδιες συνθήκες'
Η διαφορά είναι μετρήσιμη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Απλά το αναφέρω.
-
Διαφορετικά αυτοκίνητα, άρα μη συγκρίσιμα. Όλα τα αυτοκίνητα έχουν την δύναμη να μπλοκάρουν τους τροχούς τους, ακόμα και με ταμπούρα, άρα δεν είναι θέμα δύναμης. Τα αυτοκίνητα φρενάρουν πρωτίστως με τα λάστιχα, τις αναρτήσεις και τα ηλεκτρονικά τους, δηλαδή με το πόσο σωστά πατάνε και βρίσκουν πρόσφυση.
Αντιπαράδειγμα (Drive 281 - Μάρτιος 2020):
Clio TCe 130: 100-0: 36,7 μέτρα
208 Puretech 130: 100-0: 39,7 μέτρα -
Ακριβώς αυτό είχα στο μυαλό μου που ανέφερε ο Δίας, παρόλους τους δίσκους του 208 χρειάστηκε 3 μέτρα περισσότερο. Με άλλα ελαστικά μπορεί να ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα και το208 να ήταν κοντά στο Clio. Νο1 ρόλο στο φρενάρισμα παίζουν τα ελαστικά και μετά οι αναρτήσεις. Και τα καλύτερα φρένα να βάλεις, εαν τα ελαστικά δεν έχουν επαρκή τριβή το αυτοκίνητο θα αργήσει να φρενάρει.
Θυμάμαι, άλλο παράδειγμα, που κάποια BMW (μου διαφεύγει το μοντέλο) με τα έξτρα μεγαλύτερα φρένα (M Performance) είχε μεγαλύτερη απόσταση φρεναρίσματος από ότι με τα απλά, γιατί μπλόκαραν πιο εύκολα και έτσι αυξανόταν η απόσταση ακινητοποίησης, αλλά είχα πολύ μεγαλύτερη αντοχή σε παρατεταμένα φρεναρίσματα.
-
Συμφωνώ με τον Δία.
Ένα αυτοκίνητο, όσον αφορά την οδηγική συμπεριφορά του πρέπει να κρίνεται στην ολότητά του,στην συνολική υλοποίηση του.
Όπως και με τα φρένα, το ίδιο συζητάμε πολλές φορές και για την πίσω ανάρτηση.Και μένα μου φαίνεται καλύτερα ένα αυτοκίνητο να έχει πολλ/πλων συνδέσμων πίσω, αλλά ένα i30 ή ceed δε νομίζω ότι είναι καλύτερο οδηγικά από ένα focus,megane ή leon.
Yπάρχει ένα βιντεάκι ενός Ιταλού που τεστάρει το mazda3 (θα το βρω και θα το βάλω στο εν λόγω topic) και λέει ακριβώς αυτό.Με αφορμή τον ημιάκαμπτο του 3, να κοιτάμε ένα αμάξι ολοκληρωμένα κι όχι αποσμασματικά (ισχυρίζεται ότι αρκετές φορές ενώ ο multilink είναι αποτελεσματικός στις κάθετες μετατοπίσεις σε εγκάρσιες ανωμαλίες,ένας καλά σχεδιασμένος ημιάκαμπτος είναι καλύτερος στις πλάγιες μετατοπίσεις του αμαξώματος σε στροφές σε ίδιο επίπεδο δρόμου,ως πιο σπορτιφ οδήγηση).
-
Super@T wrote:
Αυτό αποκλείεται.
Σχετικά με τα ταμπουρα, συμφωνώ με τον Fanis75. Αυτό που μετράει είναι η συνολική απόδοση και αντοχή του συστήματος πέδησης. Προσωπικά, συγκεκριμένο αυτοκίνητο με ταμπουρα πίσω δεν με έχει πουλήσει ούτε στις Σέρρες, σε αντίθεση με άλλα που είχαν δίσκους αλλά 'άναβαν'. Οπότε είναι θέμα υλοποίησης. Αν επαρκεί ή όχι φαίνεται από τα τέστ που κάνουν συνεχόμενα 5-10 φρεναρίσματα και βλέπουν αν οι αποστάσεις αυξάνονται και κατά πόσο.
Ναι, αποκλείεται.
https://www.ddscars.co.uk/wp-content/uploads/Ren-twingo-brochure.pdf σ.24
https://www.renaultsport.com/IMG/pdf/twingo-brochure_en.pdf σ.47
-
Έτσι εξηγείτε..εχει μεγάλη αγάπη για τα ταμπουρα. Μπορεί να της έχουν μείνει κ μερικές χιλιάδες από καμία παρτίδα από τότε!
Πάντως κ το Puma κ το Juke στις καλύτερες εκδόσεις τους έχουν δίσκους πίσω. Αν ειναι τοσο καλά τα ταμπουρα γιατί δεν τα κράτησαν σε όλη τη γκάμα; Ρητορικό το ερώτημα.
-
Ενας που παιρνει καποια καλη εκδοση, δεν θελει να εχει ταμπουρα πισω. Το προβλημα δεν ειναι τοσο στην αποδοση, οσο στο μυαλο του αγοραστη . Δεν μιλαμε για σπορ αυτοκινητα.
-
REALZEUS wrote:
Super@T wrote:
Αυτό αποκλείεται.
Ναι, αποκλείεται.
https://www.ddscars.co.uk/wp-content/uploads/Ren-twingo-brochure.pdf σ.24
https://www.renaultsport.com/IMG/pdf/twingo-brochure_en.pdf σ.47
Τώρα μάλλον πλάκα κάνεις. Δεν βλέπεις ότι λέει Front 'Ventilated discs'??? Τοπ drum που γράφει στην διάσταση είναι τυπογραφικό λάθος, αντί για disc/rotor. Πίσω έχει όντως drums. Δεν υπάρχει αυτοκίνητο με ταμπουρα μπροστά εδώ και 50 χρόνια.
-
...Προσωπικά, συγκεκριμένο αυτοκίνητο με ταμπουρα πίσω δεν με έχει πουλήσει ούτε στις Σέρρες, σε αντίθεση με άλλα που είχαν δίσκους αλλά 'άναβαν'. Οπότε είναι θέμα υλοποίησης. Αν επαρκεί ή όχι φαίνεται από τα τέστ που κάνουν συνεχόμενα 5-10 φρεναρίσματα και βλέπουν αν οι αποστάσεις αυξάνονται και κατά πόσο.
Εγώ από την άλλη παραλίγο να σκοτωθώ με OPEL ASTRA 1600cc του 2004, πρωί, κατέβαινα το Κηφισό με 120Km/h. Αυτοκίνητο 1200kg με ταμπούρα πίσω. Αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας, ύψος Νέας Φιλαδέλφειας.
Μπροστά μου στα 50 μέτρα Nissan Almera, ο οδηγός του (μεγάλης ηλικίας) έχασε τον έλεγχο και άρχισε να κάνει ελιγμούς και μετά από σβούρες κατέληξε με την μούρη ανάποδα και το πίσω μέρος πάνω στο πεζοδρόμιο.
Μόλις είδα τους ελιγμούς πάτησα φρένο για να μην σκάσω πάνω του.. Το αποτέλεσμα ήταν το ASTRA να φρενάρει με τα μπροστινά και το πίσω μέρος να χορεύει πέρα-δώθε. Σταμάτησα στα 2 μέτρα από την μούρη του NISSAN.
Μετά από αυτό το περιστατικό μπήκα σε διαδικασία να βγάλω τα ταμπούρα και να βάλω δίσκους. Το οποίο και έκανα και από τότε τα φρένα του ASTRA δεν είχαν καμιά σχέση με το πριν. Το αυτοκίνητο φρέναρε στα τέσσερα και άλλαξε όλη η αίσθηση στο πεντάλ.
Φυσικά αυτά σε Ελληνική άσφαλτο που συνήθως είναι 'γυαλί', ειδικά στα αστικά περιβάλλοντα.
-
Μπορει ο vilfer,αν μας διαβσζει να γραψει δυο λογια για την εως τωρα εμπειρια του με το νεο Κλιο;Την ερχομενη εβδομαδα παω αντιπροσωπεια.....ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.....:)
-
Πάντως κ το Puma κ το Juke στις καλύτερες εκδόσεις τους έχουν δίσκους πίσω. Αν ειναι τοσο καλά τα ταμπουρα γιατί δεν τα κράτησαν σε όλη τη γκάμα; Ρητορικό το ερώτημα.
Για 3 λόγους (κυρίως):
- Ψυχολογικούς, του αγοραστή.
- Μάρκετινγκ
- Κόστους (αφού στο πιο ακριβό δεν τους νοιάζει...είπαμε βάζουν ταμπούρα για οικονομία).
Προσοχή, δεν λέω ότι τα ταμπούρα είναι καλύτερα. Απλά λέω ότι στο 99% των περιπτώσεων δεν κάνουν διαφορά στην απόσταση φρεναρίσματος και στην δύναμη πέδησης, παρά μόνο στο πόσο γρήγορα ζεσταίνονται. Κάνουν όμως μεγάλη διαφορά στην ψυχολογία, γιατί φαίνονται. Ελάχιστοι σχολιάζουν τον ημιάκαμπτο σε αυτοκίνητα των €40-50.000, αλλά σχεδόν όλοι σχολιάζουν τα ταμπούρα σε αυτοκίνητα των €25.000.
-
Το αποτέλεσμα ήταν το ASTRA να φρενάρει με τα μπροστινά και το πίσω μέρος να χορεύει πέρα-δώθε..
Τι εννοεις με το 'χορευε ' ? Δεν επιασαν καθολου τα πισω φρενα? Μηπως ειχε καποιο αλλο θεμα . Αυτο ελειπε να μην πιανουν σωστα τα πισω ταμπουρα απο ενα φρεναρισμα απο τα 120 . Κατι αλλο επαιζε. Κι εγω με ταμπουρα στον πισω αξονα δεν εχω δει ποτε προβλημα , οπως λεει κι ο Διας
-
Το 'χόρευε' το πίσω μέρος δεν έχει σχέση με τα φρένα, αλλά με την ανάρτηση.
Renault Clio V