-
piliourits wrote:
Γιατί δεν μπορώ να πάω να πάρω ένα αμάξι με τα ίδια λεφτά και πρέπει να το πληρώσω διπλό και υποχρεούμαι να το αγοράσω απ'τον επίσημο pimp της περιοχής μου;
Φυσικά και μπορείς και δεν υποχρεούσαι τίποτα!!! Μπορείς να αγοράσεις ένα Focus από όποια χωρα της Ε.Ε θέλεις στην καλύτερη τιμή που θα βρείς και απλά θα πληρώσεις κατά την εισαγωγή στην Ελλάδα το Ε.Τ.Τ. Όμως κανείς δεν το κάνει αυτό, απλά γιατί ΔΕΝ συμφέρει!
Όταν το Focus που ανέφερα πιο πάνω θα το αγοράσεις €22-26.000 στην Ε.Ε και μετά θα πληρώσεις και Ε.Τ.Τ στην Ελλάδα και μεταφορά, τελικά θα έχεις πληρώσει πολύ περισσότερα από τα €21.200 που ζητάει η Ελληνική αντιπροσωπεία, τόσο απλά! Εαν όμως θες, μπορείς να το κάνεις.
Αυτό είναι το ερώτημα:
Γιατί να το πληρώσω διπλό, ενώ οποιοδήποτε άλλο αγαθό, από οδοντόπαστες και ηλεκτρονικά μέχρι σπίτια, πωλείται χωρίς δασμούς μέσα στην ΕΕ. Αυτό το θεσμοθετημένο νταβατζιλίκι, που υφίσταται κυρίως στην Ελλάδα, γιατί από όσο γνωρίζω, κάνεις δασμός δεν εμποδίζει (κανένας επιπλέον δασμός) έναν Βέλγο να αγοράσει π.χ. στην Ολλανδία...
-
Αυτό είναι το ερώτημα:
Γιατί να το πληρώσω διπλό, ενώ οποιοδήποτε άλλο αγαθό, από οδοντόπαστες και ηλεκτρονικά μέχρι σπίτια, πωλείται χωρίς δασμούς μέσα στην ΕΕ.
Γιατί έτσι έχουν αποφασίσει όλες οι κυβερνήσεις μετά την μεταπολίτευση (ίσως και νωρίτερα) και κανείς δεν το αλλάζει. Και η Δανία έχει δασμούς στα αυτοκίνητα και μάλιστα πολύ πολύ μεγαλύτερους από τους δικούς μας. Και νομίζω και κάποιες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να είμαι 100% σίγουρος.
-
Όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν τέλη ταξινόμησης. Μικρά, μεγάλα, αλλά έχουν.
-
Οι δασμοί έχω τη αίσθηση πως είναι κοινοί.
Οι επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις όπως ΦΠΑ και Τ.Τ είναι στην ευχέρεια κάθε μέλους κρατους
-
Τέλη ταξινόμησης είναι τα τέλη για την έκδοση άδειας και πινακίδων και τέτοια έχουν όλες οι χώρες.
Εμείς όμως έχουμε και το Ε.Τ.Τ (Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης) που είναι ο γνωστός μας φόρος.
-
Και αυτοι μπορει να εχουν και αλλους εθνικους φορους, αλλα ο δασμος ειναι κοινος, λόγω κοινού νομισματος
-
Ξεκίνησα μια έρευνα καθώς νέα δεδομένα προέκυψαν στις οικογενειακές μου συνθήκες οπότε ένα καλό diesel δεν αποκλείεται πλέον από τα πλάνα μου.
Φυσικό επακόλουθο πρώτο crash test που σκέφτηκα ήταν οι πιο ολοκληρωμένοι αντίπαλοι, χωρίς να γίνω ιερόσυλος και να ασχοληθώ εξ αρχής με BMW series 1 & Mercedes series A. Άρα Focus vs 3...
Ξεκίνησα λοιπόν στον διαμορφωτή του Focus και δημιούργησα το αντίστοιχο του Skyactive D plus εξοπλιστικά. Χωρίς πακέτα επιπλέον στο 3, τα οποία έτσι και αλλιώς δεν με ενδιαφέρουν, αλλά και χωρίς το κακό, σύμφωνα με την μελέτη μου, αυτόματο κιβώτιο του Mazda.
Η διαμόρφωση του Focus μου έβγαλε αποτέλεσμα 33.480€ (λευκό μη μεταλλικό, ecoblue 120ps M/T, St-line, κωδικός: Kqx9 οποίος θέλει να το δει) με εξοπλισμό που στο μόνο που διαφέρει είναι ότι το 3 έχει τα privacy glass σε πακέτο luxury ενώ στο Focus σε πακέτο με τις 18' Katana και τους σταθερούς Led οπότε δεν μπορούσα να τα αφαιρέσω. Μιλάμε τώρα για διάφορα 150-200€. Δεν πρόσθεσα ένα επιπλέον πακέτο διαμόρφωσης στο Focus που είχε αισθητικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό γιατί αντίστοιχα στο 3 αυτά είναι στο πακέτο luxury.
Διαφορά τελική πάνω από 3000€ χωρίς να υπολογίζω τυχόν προσφορές της εποχής (είχα τηλέφωνο πρόσφατα από Mazda για προσφορές 'έως 3000€') και με τα τωρινά ΤΤ. Δεν ξέρω τι θα γίνει με τα νέα ΤΤ αλλά προς στιγμήν μου φάνηκε υπερβολική η διαφορά δεδομένου ότι το 3 έρχεται από την άλλη άκρη του πλανήτη οπότε έχει αρκετό επιπλέον κόστος λόγο δασμών.
Ήθελα να κάνω αντίστοιχη έρευνα με το Golf 8 μα με λύπη διαπίστωσα ότι προς το παρόν 1.6 TDI δεν υπάρχει διαθέσιμος. Με A-class και 1-series θα ασχοληθώ εν καιρώ καθώς έπεσα σε κάτι συγκριτικά και λένε εξαιρετικά λόγια για την '1' (petrol, για diesel δεν ξέρω τι παίζει με BMW).
Επειδή όπου έψαξα μετρημένες επιδόσεις δεν βρήκα για το skyactive D ως προς την σύγκριση επιδόσεων έχω μόνο δεδομένο από άρθρο του Drive ότι το 3 είναι καλύτερο στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, σε σχέση όμως με το αυτόματο ecoblue. Με τον BlueHDI κονταροχτυπιέται το '3' αλλά τελικά αν κατάλαβα καλά χάνει στα σημεία.
ΥΓ: Μια που το παρόν νήμα είναι ιδιαίτερα ενεργό να ρωτήσω κάτι ακόμα. Εκτός από ΤΤ γνωρίζουμε αν θα αλλάξουν και τα φορολογικά σκαλωπατια;
-
Τα σκαλοπάτια θα υπάρχουν αλλά αλλάζει η μεγαλη διαφορά τιμης του αυτοκινήτου από το ένα σκαλοπάτι στο επόμενο,αν ρωτάς αυτό.
-
Καλησπέρα. Πρώτα από όλα τα σκαλοπάτια δεν αλλάζουν , απλά θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού.
Το κυριότερο είναι ότι υπάρχει νέος τιμοκατάλογος για το focus και απο ότι πρόσεξα 1.5L πετρέλαιο, 120PS υπάρχει μόνο σε έκδοση CONNECTED , σε ACTIVE και ACTIVE Χ. Επομένως ξεχνάς τον διαμορφωτή που έχουν αυτή την στιγμή αφού ότι υπάρχει απο τα παλιά είναι μόνο στοκ.
(https://www.ford.gr/content/dam/guxeu/gr/documents/pricelists/PL-Cars.pdf)
-
Ευχαριστώ κύριοι, θα το κοιτάξω σε 2/3 μήνες ξανά.
-
Ρε φίλε σου το χω ξαναγράψει νομίζω παλιότερα πως βαδίζουμε στα ίδια βήματα σχεδόν και γω ήθελα να τα συγκρίνω αυτά τα δύο. Η προσφορά στη mazda πάντως πριν καμιά 20 μέρες ίσχυε. Εγώ που πήρα Γιάννενα είχαν και ετοιμοπαραδοτο σε ανθράκι νομιζω
-
Θα βοηθούσε πολύ τους υπόλοιπους αν δημοσίευες τη μελέτη σου που έβγαλε κακό το κιβώτιο της Mazda (το 'κλασικό' πλέον 6speed Aisin, που παράγει η ίδια η Mazda με tuning δικό της, made in Japan, που παράγουν και οι γάλλοι ως ΕΑΤ), ώστε να μην το προτιμάς.
Και ενώ μου φαίνεται περίεργο, δεν το γράφω ειρωνικά, θέλω όντως να δω τα αρνητικά του.
-
Δες για αρχή τα reviews από Carnow/Carbuyer/Marek Drives για αρχή και θα καταλάβεις. Ειδικά του Marek. Βασικά με τέτοιο M/T που συγκρίνεται μόνο με του Civic γιατί να πάρεις αυτόματο; Το EAT8 στο PSA είναι όαση μπροστά στη γκλίτσα που έχει για M/T. Τώρα γύρισα από βόλτα, την ανακατεψαμε την σούπα και για σήμερα...
Στα Ford επίσης δεν εχει λόγο να πάει σε auto ο αγοραστής. Εξαιρετικό M/T, ένα κλικ κάτω από 3/Civic βέβαια.
-
Από πάντα είχε από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο χειροκίνητο κιβώτιο το Focus.
Ακόμη και του 2003 το μοντέλο που έχουμε κι οδηγώ, το λες κι 'απολαυστικό' μπροστά σε πολλά καινούρια.
Κι εγώ το έχω γράψει πως θέλω αυτόματο, αλλά στη Ford αξίζει και το χειροκίνητο κι ας μην έχει την 'ευκολία'.
Όμως τί είναι αυτό, που κάνει 'κακό' το αυτόματο της Mazda; υπάρχει κάποιο ρεζουμέ των αρνητικών του, ώστε να το χαρακτηρίζεις κακό;
-
Από όσα συμπέρανα καταρχήν είναι 6αρι, όχι 8αρι (το παλιό ΕΑΤ6 του PSA; Και γιατί δεν έβαλαν το EAT8 που είναι σαφή βελτίωση;). Δεν έχει ομαλό upshift, έχει αργό downshift ακόμα και σε κατάβαση με φρένα ενώ μπερδεύει το start-stop δημιουργώντας προβλήματα στις γρήγορες εκκινήσεις. Ο Marek είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα δες τι λέει το review του. Δες γενικά reviews για το 3 το λένε όλοι οπότε δεν μπορεί να λένε όλοι το συγκεκριμένο 'ψέμμα' (chasing cars, autigefuhl). Αν θέλεις παραπάνω πληροφορία μιλά στο νήμα του 3 για να μην μας την πουν εδώ.
ΥΓ: Το ότι είναι της Aisin δεν το γνώριζα, εδώ το άκουσα πρώτη φορά.
-
Από όσα συμπέρανα καταρχήν είναι 6αρι, όχι 8αρι (το παλιό ΕΑΤ6 του PSA; Και γιατί δεν έβαλαν το EAT8 που είναι σαφή βελτίωση;). Δεν έχει ομαλό upshift, έχει αργό downshift ακόμα και σε κατάβαση με φρένα ενώ μπερδεύει το start-stop δημιουργώντας προβλήματα στις γρήγορες εκκινήσεις. Ο Marek είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα δες τι λέει το review του. Δες γενικά reviews για το 3 το λένε όλοι οπότε δεν μπορεί να λένε όλοι το συγκεκριμένο 'ψέμμα' (chasing cars, autigefuhl). Αν θέλεις παραπάνω πληροφορία μιλά στο νήμα του 3 για να μην μας την πουν εδώ.
ΥΓ: Το ότι είναι της Aisin δεν το γνώριζα, εδώ το άκουσα πρώτη φορά.
Το μόνο που θα πω εδώ για να μη καταχραζόμαστε το νήμα, είναι πως οδηγώ 'αυτό' το κιβώτιο στο Mazda 6 από το 2015 και τώρα έψαξα και βρήκα κι αγόρασα και στην Ελλάδα (γιατι ζω εκτός) αυτοκίνητο με κριτήριο αυτό το κιβώτιο (ΕΑΤ6). Αν κάποια υλοποίηση του (γιατι η κάθε εταιρεία βάζει το χεράκι της, δεν είναι όπως π.χ. κάρτες γραφικών, που παίρνουν όλοι την ίδια και την κουμπώνουν) υστερεί κάπου ίσως, εξαρτάται κι απ το ταίριασμα με τον κινητήρα, αλλά θα ήταν πολύ δύσκολο να πω 'κακό' αυτό το κιβώτιο.
-
Για να μην παρεξηγηθώ άλλη μια φορά ξεκαθαρίζω ότι δεν έχω ίδια άποψη γτ κιβώτιο. Είναι ότι είδα σε reviews και ότι έχω διαβάσει. Για το EAT6, αν πράγματι είναι αυτό το κιβώτιο καθώς δεν έχω λόγο να σε αμφιβάλω, είχα επίσης διαβάσει κακά σχόλια για την λειτουργία του από την χρήση στο PSA. Γνωστός με το προηγούμενο 508 σε diesel με ΕΑΤ6 είχε επίσης έντονα παράπονα και το συζητήσαμε ξανά προσφάτως. Μάλιστα γι'αυτό όπως είχα διαβάσει προχώρησε στην αντικατάσταση του η PSA με το EAT8. Γενικά για το ΕΑΤ6 δεν είχα ακούσει και δεν είχα διαβάσει ποτέ θετικά σχόλια. Αυτά. Ότι άλλο σε αντίστοιχο νήμα.
-
Ξεκίνησα μια έρευνα καθώς νέα δεδομένα προέκυψαν στις οικογενειακές μου συνθήκες οπότε ένα καλό diesel δεν αποκλείεται πλέον από τα πλάνα μου.
Φυσικό επακόλουθο πρώτο crash test που σκέφτηκα ήταν οι πιο ολοκληρωμένοι αντίπαλοι, χωρίς να γίνω ιερόσυλος και να ασχοληθώ εξ αρχής με BMW series 1 & Mercedes series A. Άρα Focus vs 3...
Ξεκίνησα λοιπόν στον διαμορφωτή του Focus και δημιούργησα το αντίστοιχο του Skyactive D plus εξοπλιστικά. Χωρίς πακέτα επιπλέον στο 3, τα οποία έτσι και αλλιώς δεν με ενδιαφέρουν, αλλά και χωρίς το κακό, σύμφωνα με την μελέτη μου, αυτόματο κιβώτιο του Mazda.
Η διαμόρφωση του Focus μου έβγαλε αποτέλεσμα 33.480€ (λευκό μη μεταλλικό, ecoblue 120ps M/T, St-line, κωδικός: Kqx9 οποίος θέλει να το δει) με εξοπλισμό που στο μόνο που διαφέρει είναι ότι το 3 έχει τα privacy glass σε πακέτο luxury ενώ στο Focus σε πακέτο με τις 18' Katana και τους σταθερούς Led οπότε δεν μπορούσα να τα αφαιρέσω. Μιλάμε τώρα για διάφορα 150-200€. Δεν πρόσθεσα ένα επιπλέον πακέτο διαμόρφωσης στο Focus που είχε αισθητικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό γιατί αντίστοιχα στο 3 αυτά είναι στο πακέτο luxury.
Διαφορά τελική πάνω από 3000€ χωρίς να υπολογίζω τυχόν προσφορές της εποχής (είχα τηλέφωνο πρόσφατα από Mazda για προσφορές 'έως 3000€') και με τα τωρινά ΤΤ. Δεν ξέρω τι θα γίνει με τα νέα ΤΤ αλλά προς στιγμήν μου φάνηκε υπερβολική η διαφορά δεδομένου ότι το 3 έρχεται από την άλλη άκρη του πλανήτη οπότε έχει αρκετό επιπλέον κόστος λόγο δασμών.
Ήθελα να κάνω αντίστοιχη έρευνα με το Golf 8 μα με λύπη διαπίστωσα ότι προς το παρόν 1.6 TDI δεν υπάρχει διαθέσιμος. Με A-class και 1-series θα ασχοληθώ εν καιρώ καθώς έπεσα σε κάτι συγκριτικά και λένε εξαιρετικά λόγια για την '1' (petrol, για diesel δεν ξέρω τι παίζει με BMW).
Επειδή όπου έψαξα μετρημένες επιδόσεις δεν βρήκα για το skyactive D ως προς την σύγκριση επιδόσεων έχω μόνο δεδομένο από άρθρο του Drive ότι το 3 είναι καλύτερο στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, σε σχέση όμως με το αυτόματο ecoblue. Με τον BlueHDI κονταροχτυπιέται το '3' αλλά τελικά αν κατάλαβα καλά χάνει στα σημεία.
ΥΓ: Μια που το παρόν νήμα είναι ιδιαίτερα ενεργό να ρωτήσω κάτι ακόμα. Εκτός από ΤΤ γνωρίζουμε αν θα αλλάξουν και τα φορολογικά σκαλωπατια;
Ρε Σάββα τα 33000 ευρω δε σου φαινονται πολλα για focus diesel 1500 η εγω εχω γινει περίεργος;;
-
@dimitrioskosmas, όχι δεν μου φαίνονται πολλά. Είναι μεταξύ κακόγουστου αστείου και κοροϊδίας...
-
Έχει κάποιος, οδική εμπειρία με το 180ρι auto να μας πει 2πραγματα πως του φάνηκε;
Ford Focus MK4