-
Ο ΚΟΚ ορίζει πότε είναι υποχρεωμένος κάποιος να έχει ανοιχτά φώτα, είτε είναι ημέρας, είτε οποιαδήποτε άλλα φώτα.
Στην Ελλάδα δεν είναι υποχρεωτικό (ακόμη) να έχει κάποιος αναμμένα φώτα κατά την διάρκεια της ημέρας, εκτός αν υπάρχει οδική σήμανση.
Που σημαίνει ότι όταν κάποιος τηρεί τον ΚΟΚ, είναι νόμιμος και κανείς δεν μπορεί να του προσάψει κάτι.
-
Το τελευταίο βολτόμετρο που μπήκε σε καινούριο αυτοκίνητο πρέπει να ήταν πριν 30 χρόνια...
Δεν ισχυει, ενα που μου ερχεται στα γρηγορα ειναι το ινσιγκνια με τον διευρυμενο πινακα οργανων.
-
...Εφόσον το χρειάζεσαι, κούμπωσε πάνω στην OBD ένα OBD Dongle και μπορείς να παρακολουθείς την τάση όσο θες (κι όχι μόνο)...
Δεν χρειάζεται.
Έχω βάλει ψηφιακό βολτόμετρο και μου δίνει και άλλες πληροφορίες για την κατάσταση της μπαταρίας.
Ευχαριστώ.
-
harisma23 wrote:
Το τελευταίο βολτόμετρο που μπήκε σε καινούριο αυτοκίνητο πρέπει να ήταν πριν 30 χρόνια...
Δεν ισχυει, ενα που μου ερχεται στα γρηγορα ειναι το ινσιγκνια με τον διευρυμενο πινακα οργανων.
Έχεις δίκιο! Η δήλωση μου είχε ένα στοιχείο υπερβολής, ενώ στην ουσία έχει εφαρμογή μόνο στο 99% των συγχρόνων αυτοκινήτων.
Η ουσία είναι ότι το βολτόμετρο είναι ένα όργανο που έχει στην πράξη καταργηθεί, καθώς η απόδοση της μπαταρίας 'παρακολουθείται' πλέον από το ίδιο το αυτοκίνητο. Σε περίπτωση μειωμένης απόδοσης, ο οδηγός λαμβάνει το σχετικό μήνυμα στην οθόνη του πίνακα οργάνων.
-
Στα σύγχρονα αυτοκίνητα με τις ηλεκτρονικές ενδείξεις υπάρχει και αυτή η ένδειξη, μέσα από κάποια μενού.
-
Στα σύγχρονα αυτοκίνητα με τις ηλεκτρονικές ενδείξεις υπάρχει και αυτή η ένδειξη, μέσα από κάποια μενού.
Σωστά (όπως π.χ στις BMW), αλλά συνήθως είναι μέσα από κάποιο 'κρυφό' μενού και όχι το κανονικό.
-
Όντως σε κάποια μπορει να υπάρχει, αλλά όταν μιλάμε για βολτόμετρο εννοούμε το όργανο και όχι ηλεκτρονικές ενδείξεις σε κάποιο υπομενού, πολλές φόρές μάλιστα κρυμένο...
-
Το ινσιγκνια και νομιζω και το αστρα δε το εχουν χωμένο σε μενού της obd. Το έχουν φάτσα φόρα στον πίνακα οργάνων. Οχι μόνιμα όμως .
Η αλήθεια είνα πάντως ότι όντως τείνει να εξαλειφθεί και όπου υπάρχει (σε κάποια αυτοκινητα με ψηφιακά καντράν) υπάρχει για μόστρα και δε εξυπηρετεί κάπου.
Πιο χρήσιμα είναι τα πίεση - θερμοκρασία λαδιού που μου κάνει εντύπωση που δε τα βάζουν ακόμα και σε σπορ αυτοκίνητα.
-
Πίεση - θερμοκρασία λαδιού έχω με κανονικό δείκτη στην C5 μου . Βολτόμετρο δεν έχει , αλλά το τσεκάρει όπως τσεκάρει και την στάθμη του λαδιού του κινητήρα .
-
Τι έλεγχο κάνει το αυτοκίνητο στην μπαταρία;
-
Πάντως στο φιεστα που ειχα παρα το οτι έβγαζε τα βολτ στο κρυφο μενου της obd δεν προειδοποιούσε. Ενα ωραιο πρωι εμενες ξαφνικα απο μπαταρια.
-
Τι έλεγχο κάνει το αυτοκίνητο στην μπαταρία;
Συνεχώς κάνει ελεγχο (τάσης κυρίως) και για να μην υπερφορτιστεί αλλά και για να λειτουργει το start/stop (εαν πεσει κατω απο καποιο οριο δεν κειτουργει το σύστημα).
Η 116 που κερω στα σιγουα ειχε 11 εγκεφάλους, ο ενας εκ των οποίων ηταν για την μπαταρία! Εκανε τρομερά πολλούς ελέγχους (για αυτο και απαγορευοταν να βγαλει τον πόλο ή να αλλάξεις μπαταρία μονος σου). -
Δεν ξέρω τι ακριβώς κάνει , αλλά όταν η ισχύς της μπαταρίας πέσει κάτω από ένα όριο δεν σου λύνει το ηλεκτρικό χειρόφρενο για να ξεκινήσεις και σου γράφει μήνυμα ότι η τάση είναι χαμηλή . Υπάρχει η δυνατότητα να το παρακάμψεις με χειροκίνητο τρόπο , αλλά αυτό γίνεται για να πας να αλλάξεις μπαταρία .
-
Στο focus πάντως αν πάς να ξεκινήσεις με το ηλεκτρικό χειρόφρενο ενεργοποιημένο, λύνει αυτόματα.
Μήπως και το C3 λειτουργεί έτσι;
-
Δεν κατάλαβες , αυτόματα λύνει . Δεν μιλάω για το C3 aircross , αλλά για C5 του 2009 .
Οταν όμως έπεσε η τάση της μπαταρίας , δεν με άφησε να ξεκινήσω , μη λύνοντας το χειρόφρενο , ώστε να πάω να την αλλάξω , γιατί πλέον τα αμάξια έχουν πολλά ηλεκτρονικά . Με άφησε με χειροκίνητη λειτουργία που ήταν δύσκολη , ώστε να μην το αμελήσω .
Προφανώς λοιπόν για να με βάλει σε αυτή την διαδικασία με κάποιο τρόπο μετράει την τάση της μπαταρίας .
-
Δεν κατάλαβες , αυτόματα λύνει . Δεν μιλάω για το C3 aircross , αλλά για C5 του 2009 .
Οταν όμως έπεσε η τάση της μπαταρίας , δεν με άφησε να ξεκινήσω , μη λύνοντας το χειρόφρενο , ώστε να πάω να την αλλάξω , γιατί πλέον τα αμάξια έχουν πολλά ηλεκτρονικά . Με άφησε με χειροκίνητη λειτουργία που ήταν δύσκολη , ώστε να μην το αμελήσω .
Προφανώς λοιπόν για να με βάλει σε αυτή την διαδικασία με κάποιο τρόπο μετράει την τάση της μπαταρίας .
-
O μοχλοδιακόπτης του Aircross
Δεν έχει θέση '0'.
Στην ουσια η θεση για τα φωτα ημερας (led DRL) είναι η παλια 0, καθως δεν μπορεις να σβησεις τα ημερας ποτε. Στο Stonic εχει θεση 0, στην οποια ωστοσο αναβουν τα led ημερας. Εχει ομως και θεση για τα στασης/ημερας, ωστε να αναβουν κατα βουληση οταν εισαι σταματημενος ή και παρκαρισμενος (με το κλειδι εκτος). Αυτο χρειαζεται, γιατι, οταν τραβηξεις το χειροφρενο, τα DRL σβηνουν (υποθετω για την περιπτωση που θελεις να μην αναβει κανενα φως στο αυτοκινητο). Ειναι λιγο περιπλοκο, αλλα καλυπτει τα περισσοτερα σεναρια.
Τα αυτοματα συμπεριφερονται οπως και τα δικα σου, δηλαδη αργουν πολυ να σβησουν, ενω υπαρχει επαρκης φωτισμος. Νομιζω παιζει ρολο η γωνια του ηλιακου φωτος και αν το αυτοκινητο βρισκεται σε σκια ή οχι.
-
Να κάνω μια ερώτηση για το aircross, καθώς θέλοντας και μη είναι στα υποψήφια για αγορά.
Κοιτάζω διάφορα αυτοκίνητα αυτή τη στιγμή, κάποια αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους. το aircross αν και δεν το έχω ψηλά στη λίστα, αλλά λόγω συμπαθητικού μοντέρνου ντιζάιν, φορολογικού πλεονεκτήματος του 1200 και 'καλού' αυτόματου κιβωτίου (ΕΑΤ6) το βάζω υποψήφιο, γιατί βλέπω διαθέσιμο 1.2lt αυτόματο Feel από αντιπροσωπεία μεταχειρισμένο 1 έτους.
Από πραγματική κατανάλωση πως είναι αυτό το αυτοκίνητο;
Επίσης, έχει πάρει κανείς προσφορά για αντίστοιχο αμάξι καινούριο αυτόματο να μας πει τιμή;
Το καλοκαίρι μου είχαν δώσει προσφορά 21,5Κ για το πετρέλαιο αυτόματο.
Η πραγματική κατανάλωση και η ροπή του κινητήρα, είναι δύο σημαντικά στοιχεία για μένα, για να δω αν μπορώ να προσπεράσω τα όποια μειονεκτήματα έχει και να το δω σαν αγορά. (και επίσης δεν είναι ξεκάθαρο τί ακριβώς περιλαμβάνει ο εξοπλισμός του).
-
Piliouriti πριν ξεκαθαρισει το θεμα....για δες λιγο και στο τοπικο των crossover , υπαρχει νεο μικρο suv με χωρους σαν του aircross
-
Piliouriti πριν ξεκαθαρισει το θεμα....για δες λιγο και στο τοπικο των crossover , υπαρχει νεο μικρο suv με χωρους σαν του aircross
Baleno Cross?
Citroen C3 Aircross 2018