Ας περιγράψω κι εγώ γιατί έδωσα 35.000€ για Peugeot και μάλιστα 1.200άρι!
Χρειαζόμουν ένα οικογενειακό αυτοκίνητο με καλούς χώρους, ποιότητα, άνεση και να είναι ευχάριστο οδηγικά, αλλά και εύκολο στην καθημερινή μετακίνηση.
Δεν ήθελα απαραίτητα crossover αλλά η αλήθεια είναι ότι η εξέλιξη που έχουν τα τελευταία χρόνια τα κάνει ιδανικά σε ισορροπία μεγάθους-χώρων-άνεσης. Η κατηγορία του 3008, που βασίζεται στην μικρομεσαία πλατφόρμα σε όλους τους κατασκευαστές, προσφέρει χώρους σε κόμπακτ διαστάσεις σε αισθητική πολύ καλύτερη των πολυμορφικών (που πέθαναν πλέον). Η λίγο μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος σε σχέση με τα μικρομεσαία βοηθάει στην άνεση και προσφέρει κάποιες δυνατότητες παραπάνω σε πιθανές δύσκολες καταστάσεις.
Αυτά ως προς την κατηγορία.
Για τις πιθανές επιλογές που έχει ο αγοραστής, έχουμε τα Qashqai, Tiguan, Kuga, 3008, Kadjar, Compass και αν πάμε σε πιο μικρά ή πιο μεγάλα μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα. Νομίζω ότι οι βασικοί ανταγωνιστές είναι αυτοί. Audi, BMW και Mercedes είναι αλλού σε τιμή και δεν θα συγκρίνω το 3008 με το Q2 αφού δεν έχουν καμία σχέση σε διαστάσεις.
Από όσο διάβασα σε άρθρα και δημοσιεύσεις το 3008 θεωρείται κορυφαία επιλογή. Ειδικά για τον puretech έχουν γραφτεί τα καλύτερα από παντού όσα χρόνια είναι στην αγορά, πέρα από τις επίσημες βραβεύσεις.
Επίσης έχει χώρο αποσκευών 520 λίτρα με μήκος 4.44 μέτρα, όταν μεγαλύτερα αμξώματα έχουν ακόμα μικρότερους.
Σε αρκετά συγκριτικά θεωρείται ισάξιο με το Tiguan, από το οποίο χάνει μόνο σε εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων λόγω του συρόμενου πίσω καθίσματος.
Για την αισθητική, τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού, έχουν ήδη γραφτεί πολλά. Το θεωρώ πανέμορφο μέσα έξω και το icockpit είναι πραγματικά απόλαυση.
Έχω ξαναγράψει ότι η αίσηση του τόσο μικρού τιμονιού είναι απίστευτη. Μετά από αυτό σου φαίνονται όλα τα τιμόνια αχρείαστα τεράστια!
Δυστυχώς η VW έχει επιλέξει να ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια τον δρόμο της υπερβολικά συντηρητικής σχεδίασης (μέσα, έξω) και ελπίζω η τάση που δείχνει με το T Roc να έχει συνέχεια, καθώς είναι το μόνο VW που βλέπεται εδώ και χρόνια.
Το VW δεν είναι καθόλου φτηνό και δεν θα έδινα τα 35.000€ για κάτι που δεν μου αρέσει να το βλέπω.
Αντίστοιχα για το Kuga. Είμαι σίγουρος ότι μπορούν καλύτερα οι Γερμανοί (βλ. το πρώτο focus) αλλά δεν μπορώ να επιβραβεύσω τόσο ανέπνευστες σχεδιαστικές επιλογές. Κρίμα, γιατί όντως είναι vfm.
Το Kadjar δε νομίζω ότι κατάφερε να συνδυάσει το πανέμορφο στυλ του Captur στο πλαίσιο του Qasqhai και σε μεγαλύτερο μέγεθος, ενώ δεν υπήρχε επιλογή για αυτόματο με ντίζελ που έψαχνα την άνοιξη (μετά γύρισα σε βενζίνη, αλλά μου είχε κάτσει στραβά και λόγω τιμής).
Το Qashqai αναμενόταν να αλλάξει, αλλά σε σύγκριση με το τότε υπάρχον μοντέλο το 3008 ηταν σαφώς ανώτερο.
Η τιμή του 3008 είναι ξεκάθαρα υψηλή. Το αν είναι premium ή όχι είναι μεγάλη συζήτηση. Προφανώς με την έννοια των BMW, Audi, Mers δεν είναι, αφού είναι και πολύ φτηνότερο.
Αλλά αν εννοούμε premium το να έχει ένα προϊόν κάποια 'αχρείαστα' επιπλέον χαρακτηριστικά όπως ιδιαίτερη σχεδίαση, καλύτερα υλικά, υψηλή τεχνολογία κτλ. τότε ναι έχει στοιχεία premium.
Ο καλύτερος κινητήρας της χρονιάς για 3 συνεχόμενα χρόνια, το στάνταρντ ψηφιακό ταμπλό, οι λεπτομέρειες με χρώμια και πλαστικά στο εξωτερικό του αμαξώματος, ο led εσωτερικός φωτισμός κ.α. δικαιολογούν κάπως την προσπάθεια.
Η υψηλή τιμή προκύπτει πάντα αν θέλει κανείς το active grip. Διαφορετικά, η βασική έκδοση (με πολλές ελλείψεις βέβαια) κάνει 25.000€. Είναι ευρύτερα αποδεκτό ότι active grip είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό σε δύσκολες καταστάσεις και υποκαθιστά επάξια την τετρακίνηση στην κατηγορία. Τα MS λάστιχα που χρειάζεται για να λειτουργήσει είναι από τα βασικά σημεία κριτικής στις δοκιμές, όμως υπερτερεί σαφώς όλων των άλλων δικίνητων εκτός δρόμου.
Εγώ από τα 25.000€ έφτασα στα 35.000€ λόγω active grip, εξοπλισμού allure, ΕΑΤ6, εκκίνησης χωρίς κλειδί και πανοραμικής οροφής που το είχα βίτσιο. Ακούγονται πολλά και είναι, αλλά αν πας να συγκρίνεις με τιμές καταλόγου άλλων αυτοκινήτων, κάνεις λάθος, γιατί εύκολα θα ξεφύγεις και εκεί με τον εξοπλισμό. 35.000€ κάνει το 1.6ΤΗΡ και θα έλεγε κανείς ότι θα μπορούσα να πάρω εκείνο, όμως τελικά θα πήγαινε πιο πάνω, όπως και επιλογές τύπου Χ1.
Το 3008 το έχω 3 μήνες και πραγματικά απολαμβάνω κάθε στιγμή μαζί του!
Ιδού σε gris artense