-
Η αισθητική δεν είναι καθόλου υποκειμενική . Υπάρχουν αντικειμενικοί κανόνες , αλλιώς πολλοί θα έλεγαν ότι η Ακρόπολη 'είναι κάτι κοτρώνια βαλμένα το ένα απάνου στο άλλο'
Ακόμα και για την Πόρσε πόσο ωραία είναι η παναμέρα , επειδή μοιάζει με την 911 ? Η το καγιέν ? Αν το Χ6 είναι ωραίο , το ssangyong actyon γιατί το κράζατε ? Επειδή δεν είναι προπέλα ?
-
Ο χρήστης inertia έγραψε:
Και η Porsche τόσα χρόνια κοπιάρει το ίδιο σχέδιο.
Αίσχος. -
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Η αισθητική δεν είναι καθόλου υποκειμενική . Υπάρχουν αντικειμενικοί κανόνες , αλλιώς πολλοί θα έλεγαν ότι η Ακρόπολη 'είναι κάτι κοτρώνια βαλμένα το ένα απάνου στο άλλο'Ακόμα και για την Πόρσε πόσο ωραία είναι η παναμέρα , επειδή μοιάζει με την 911 ? Η το καγιέν ? Αν το Χ6 είναι ωραίο , το ssangyong actyon γιατί το κράζατε ? Επειδή δεν είναι προπέλα ?
Γραψε μας έναν 'αντικειμενικό κανόνα' με παραπομπή παρακαλώ.
-
Η αισθητική δεν είναι καθόλου υποκειμενική . Υπάρχουν αντικειμενικοί κανόνες , αλλιώς πολλοί θα έλεγαν ότι η Ακρόπολη 'είναι κάτι κοτρώνια βαλμένα το ένα απάνου στο άλλο'Ακόμα και για την Πόρσε πόσο ωραία είναι η παναμέρα , επειδή μοιάζει με την 911 ? Η το καγιέν ? Αν το Χ6 είναι ωραίο , το ssangyong actyon γιατί το κράζατε ? Επειδή δεν είναι προπέλα ?
Σαφως και ειναι υποκειμενικη η αισθητικη, αλλιως θα αρεσε σε ολους το ιδιο αυτοκινητο, ρουχο, σπιτι, σκαφος κλπ. Εμενα μου αρεσει το 3008, καποιον αλλον τον ξετρελενει και στην γυναίκα μου δεν αρεσει. Υπαρχουν κανονες σχεδιασμου, αναλογιες κλπ αλλα κανονες αισθητικης δεν υπαρχουν. Εμενα μου αρεσουν τα αυτοκινητ με μακρια μούρη (πχ e-type, Z4 κλπ) και εχω φιλο που τα θεωρει πανασχημα και δυσαναλογα.
-
Παιδιά επειδή ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΣΕΙ όχι το κάτι , αλλά το πολύ παραπάνω μπαίνοντας και εγώ στα ακριβά πρίμιουμ με τους μεγάλους 6κύλινδρους κινητήρες και επειδή διαπίστωσα από πρώτο χέρι ότι το ακριβό πρίμιουμ ΔΕΝ ήταν πρίμιουμ στην ποιότητα , αλλά έβγαζαν πολλές και μεγάλες βλάβες , έτριζαν και πολλά προβλήματα και επειδή εκείνη την εποχή και η παρέα μου είχε βρεθεί με ανάλογα αυτοκίνητα , όσοι τα είχαμε με λήζινγκ είμασταν ευτυχείς . Οσοι τα είχαν αγορά , έκαναν πλούσια τα εξουσιοδοτημένα .Η καθε προσωπικη αποψη ειναι σεβαστη. Δεν κατοχυρωνει ομως επουδενι μια κατασταση σε γενικευμενο επιπεδο...
Προφανως και υπαρχουν περιστατικα με premium αυτοκινητα, πανακριβα, που εχουν αποδειχτει κατωτερα των προσδοκιων ή και απαραδεκτα...Δεν ειναι ομως ο κανονας αλλα η εξαιρεση.Κατι αλλο επισης που συμβαινει κυριως στην χωρα μας, -καθοτι ολοι 'τα ξερουμε ολα'- ειναι η λανθασμενη νοοτροπια που θελει ενα σημαντικο ποσοστο ευπορων αγοραστων τετοιων αυτοκινητων, να θεωρει δεδομενο οτι η εκαστοτε προβλεπομενη συντηρηση, ειναι κατι...προαιρετικο...
Ξερω μερικους τετοιους κατοχους, οι οποιοι δεν βαριουνται να θαβουν το premium αυτοκινητο τους, επειδη παρουσιασε καποιο μηχανολογικο προβλημα, ενω ταυτοχρονα ειχε να το δει συνεργειο πανω απο 3 χρονια.Ετσι έχω πλήρως απομυθοποιήσει τα ψευτοπρίμιουμ και δεν ανέχομαι να πληρώνω φύκια για μεταξωτές κορδέλλες , μια και στην δουλειά μου υφίσταμαι πολύ χειρότερη κριτική από τους πελάτες μου , ενώ η αντικειμενική μου ευθύνη είναι πολύ μικρότερη . Δεν πρόκειται λοιπόν να χαρίσω κάστανα στους αστείους γερμανούς με σχεδιασμό δεκαετιών πίσω στα αμάξια τους .
...κατα την εκτιμηση σου δηλαδη τα Γερμανικα που θεωρουνται premium ειναι...ψευτοπρεμιουμ?
Σήμερα κυκλοφόρησε μια κατασκοπευτική φωτό για το νέο πόλο . Δείτε το και πέστε μου που διαφέρει από 2 γενιές πίσω και πόσο πίσω φαίνεται από το c3 , clio , micra κλπ .
Eιναι θεμα στρατηγικης. Πλεον η VAG σε συνεχεια της...iconic σχεδιασης του Golf που θελει να διατηρει το βασικο σχεδιο, πραττει το ιδιο με το Polo. Οπως αντιστοιχα εγινε -καθοτι ζητηθηκε απο τους Αμερικανους εν προκειμενω- με την βασικη σχεδιαστικη γραμμη της 911. Το ιδιο γινεται πλεον και με το Audi A3, μαλιστα με την φιλοσοφια της...μπαμπουσκας ακολουθουν τα Α4, Α6...
Σε καποιους αυτο αρεσει, καποιοι αλλοι το σιχαινονται.Η Χ1 και η κάθε bmw έχει το ίδιο ταμπλώ σχεδόν εδώ και 15 χρόνια . Ε για μένα το πρίμιουμ σημαίνει ΠΟΙΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ . Οι γερμανοί δεν έχουν τίποτα από αυτά τα δύο .
Σχεδιαστικα και μονο ισχυει αυτο, καθοτι διευκολυνει εργονομικα. Η Bmw φημιζεται αλλωστε για την υψηλου επιπεδου εργονομια και γενικοτερα οδηγοκεντρικο ταμπλω, με ελαφρια κλιση προς τον οδηγο.
Οσο για την εννοια premium, προφανως και υπαρχει αναβαθμισμενη ποιοτητα σε καθε επομενη γενια και στα υλικα του ταμπλω. Απλως με μια ματια, οταν βλεπεις ενα παρομοιο σχεδιο, σε ιδια χρωματα, ειναι πολυ ευκολο να νομιζεις οτι τα υλικα ειναι ιδιας ποιοτητας, οταν σε τελικη αναλυση δεν ειναι...
Στα της καινοτομιας ειναι πασιφανες ποια συστηματα infotainment εχουν τον ευκολοτερο και γρηγοροτερο σχεδιαμο και προσβαση...Σιγουρα δεν ειναι ουτε τα Ιαπωνικα, αλλα ουτε και τα Γαλλικα , Ιταλικα...Μπορεί να πικραίνω κάποιους , αλλά όπως είπα , έπαθα και έμαθα , αλλά δεν ντρέπομαι να πω ότι οι επιλογές μου αυτές ήταν τελικά λάθος και απλά είχα τσιμπήσει και εγώ στο παραμυθάκι της αυτοπροβολής όπως και πολλοί άλλοι .
Πικραινεις αυτους που ασχολουνται με το 'αθλημα' 5-6 χρονια το πολυ...Σεβαστο επισης οτι με καποιο αυτοκινητο premium 'καηκες' και τωρα φυσσας και το γιαουρτι, ομως η γενικευση μιας προσωπικης εμπειριας δεν συνιστα καποιο ποιοτικο στατιστικο δεδομενο...
Η φάση όμως της περασμένης δεκαετίας μας έδωσε την δυνατότητα να αποκτήσουμε και κυρίως να οδηγήσουμε πολλά και διαφορετικά αμάξια . Ηταν η φάση που σου έδιναν για τέστ ντράιβ ΣΚ αυτοκίνητα 6ψήφιας αξίας και γενικά οδηγούσες ό,τι ήθελες για 3-4 ώρες μόνος σου , οπότε μπορούσες να αποκτήσεις άποψη για όλα .
Σοβαρα τωρα, με 3-4 ωρες, μπορεις να διαμορφωσεις αποψη περι ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ? Γιατι οι βλαβες και οι τριγμοι που αναφερεις ως προβληματα, αφενως δεν προκυπτουν σε τετοιο χρονικο διαστημα, αλλα ακομα και εαν προεκυπταν, τα παραδειγματα των td , ειδικα οταν εχουν αλλαξει μερικες δεκαδες χερια σε λιγες εκατονταδες χλμ, δεν αποτελουν καποια βαση για ασφαλη συμπερασματα.
Το λιγοτερο σε αυτη την περιπτωση ειναι καποιες δοκιμες διαρκειας -τουλαχιστον για 6 μηνες- που πραγματοποιουν καποια περιοδικα, πλεον στις μερες μας μονο ξενα...
Προφανώς όσο διαβάζω επιχειρήματα ότι το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ από κάθε άποψη 3008 , δεν μπορεί να είναι ακριβότερο από το τιγκουάν και το κούγκα επειδή είναι πεζό , ακόμα και αν είναι πολύ καλύτερο και ομορφότερο από αυτά , θα είμαι ακόμα περισσότερο επικριτικός και απόλυτος , αφού κάποτε πρέπει να ωριμάσουμε και να γίνουμε σωστοί καταναλωτές .
Ειμαι απο τους πρωτους που τονιζουν ΠΟΣΟ καλο ειναι το 3008. Αλλο ομως αυτο και αλλο να ειναι το ακριβοτερο ΜΗ premium suv/crossover στην κατηγορια. Aυτο δυστυχως ειναι γεγονος. Στα περι δικαιωματος να θεωρειται premium το 3008 εχει δρομο ακομα. Δικαιωματικα ειναι near premium, εχει φρεσκο, φουτουριστικο σχεδιασμο και ξεχωριζει, μεσα-εξω, αυτο ομως ΔΕΝ φτανει δυστυχως για να του βαλει την σφραγιδα 'premium'...
Το Χ1 λοιπόν που όπως και το τιγκουάν είναι πολύ ομορφότερα από την προηγούμενη γενιά τους , πρέπει να δικαιολογούν κάθε ευρώ της τιμής τους . Και αυτό δεν το κάνουν .
Kανεις λαθος. Δεν ειναι μονο ομορφοτερα, ειναι καλυτερα σε ΟΛΑ τα επιπεδα, σε σχεση με την προηγουμενη γενια.
Σε χωρους, σε ποιοτητα αλλα και σχεδιαση εσωτερικου. Σε τεχνολογιες που ενισχυουν την ενεργητικη ασφαλεια.
Ακομα και σε παθητικη ασφαλεια.Αντίθετα το κάνει το Ατέκα και ίσως και το επόμενο σκόντα . Δεν μπορώ όμως να ασχοληθώ με άσχημα αμάξια όπως το κούγκα και το χόντα που είναι το πρώτο πολύ πιό άσχημο από την προηγούμενη γενιά , την είχε για χρόνια φίλος και ήταν ωραίο αυτοκίνητο από κάθε άποψη , πέραν της κατανάλωσης του 2.5 , ενώ το δεύτερο φαίνεται σαν καρικατούρα αυτοκινήτου ,ιδιαίτερα αν το συγκρίνουμε με το κλασσικό και ακόμα και σήμερα αποδεκτό σχήμα του πρώτου crv πριν σχεδόν 20 χρόνια . Το ίδιο ισχύει και το hrv που το σημερινό είναι πλήρως κακόγουστο , ενώ βλέπουμε πόσα κυκλοφορούν από τα παλιά και μάλιστα κρατάνε τιμή . Φίλος πούλησε ένα του 1999 , 3800 € πριν λίγους μήνες .
To Ateca ενω δεν ειναι ουτε καν near premium (οπως πχ το tiguan) πλασαρεται ακριβοτερο στην αγορα απο το ηδη καταξιωμενο qashqai. Μπορει να ειναι πιο ενδιαφερον οδηγικα, αλλα ως συνολικο προιον η τιμολογηση του, τουλαχιστον στην Ελληνικη αγορα, με βαση τον ανταγωνισμο ειναι FAIL...
Aντιθετα το Kuga πωλειται σε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ανταγωνιστικη τιμη, για την συνολικη ποιοτητα και στανταρ εξοπλισμο-τεχνολογιες που φερει. Το αν θεωρειται κακασχημο ή οχι απο καποιους δεν εχει ΚΑΜΜΙΑ απολυτως σημασια για το αν ειναι καλο προιον -που ειναι- ή οχι.
Τα ιδια για το HRV. Το οτι εσυ το θεωρεις κακογουστο δεν σημαινει οτι ειναι κιολας...Το οτι επισης τιμολογειται ακριβοτερα απο τον ανταγωνισμο, χωρις να ειναι ξεκαθαρα καλυτερο συνολικα, αυτο ειναι αλλη κουβεντα...Συνεχίστε λοιπόν να βρίσκετε ψεύτικα μειονεκτήματα στο 3008 και θα συνεχίσω και εγώ να σας κράζω για την μεροληψία σας ...
Αν δεις προηγουμενες δημοσιευσεις μου, τουλαχιστον σε οτι με αφορα, το εχω στην κορυφαια 3αδα στην κατηγορια του το 3008, θεωροντας το και εξαιρετικα ενδιαφερον οδηγικα.
Η υψηλη τιμη του ομως -στην χωρα και με βαση τις τιμες ανταγωνισμου- δεν προσπερνιεται/δικαιολογειται ετσι ευκολα, αλλα ουτε και το καθιστα premium, και ας εχει την πλεον φουτουριστικη και σχεδιαστικα ενδιαφερουσα εμφανιση. -
Νομιζω οτι αν ο υποψηφιος πελατης αρεσκοταν στη φουτουριστικη σχεδιαση θα εδειχνε την προτιμηση του εμπρακτα σε τετοια αμαξια.
Η ιστορια δειχνει πως τα πιο πετυχημενα μοντελα ακολουθουν ηπιοτερες σχεδιαστικες γραμμες.Η πεζό εχει ονομα κατωτερο των γερμανικων και για να αλλαξει αυτο θα ηθελε πολυ καιρο και πολλη ακομα δουλεια απο τους Γαλλους.
Με ενα αμαξι που εχει ιδιαιτερη εμφανιση -και καλα υλικα οπως λενε- δεν μπορεις να ζητας λεφτα παραπλησια premium εταιρειας. Ή να το πω αλλιως... εσυ τα ζητας, ποιος θ τα δωσει;Κι ωραια δινει η peugeot ωραια ψηφιακα καλουδια-οργανα & infotaintment.
Εχει δει καποιος στην πραξη ποσο καλυτερα/χειροτερα ειναι του ανταγωνισμου; δεν εχω διαβασει καποια τετοια συγκριση.Στάλθηκε από το SM-A510F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Η πεζό, μόνο 'όνομα' έχει κατώτερο των γερμανικών.
Στάλθηκε από το Redmi 3S μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Ο χρήστης The_Emperor έγραψε:
Γραψε μας έναν 'αντικειμενικό κανόνα' με παραπομπή παρακαλώ.
Σαφως και ειναι υποκειμενικη η αισθητικη, αλλιως θα αρεσε σε ολους το ιδιο αυτοκινητο, ρουχο, σπιτι, σκαφος κλπ. Εμενα μου αρεσει το 3008, καποιον αλλον τον ξετρελενει και στην γυναίκα μου δεν αρεσει. Υπαρχουν κανονες σχεδιασμου, αναλογιες κλπ αλλα κανονες αισθητικης δεν υπαρχουν. Εμενα μου αρεσουν τα αυτοκινητ με μακρια μούρη (πχ e-type, Z4 κλπ) και εχω φιλο που τα θεωρει πανασχημα και δυσαναλογα.
Οι κανόνες σχεδιασμού , αναλογίες , ακριβώς είναι για να είναι αντικειμενική η αισθητική . Σίγουρα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια υποκειμενικής κρίσης , αλλά υπάρχουν πάντα κανόνες αισθητικής που είναι αποδεκτοί από την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των αγοραστών .
Αν ήταν εντελώς υποκειμενικοί , θα υπήρχαν πάρα πολλοί που θα θεωρούσαν το μούλτιπλα όμορφο .
Αλλά ας πάμε στο μικρό suv της φόρντ και ας μου πει κάποιος αν θεωρείται όμορφο το μπροστινό του μέρος και η μάσκα που έχει σε σχέση με την αναλογία του όγκου του αυτοκινήτου .
Η το πίσω μέρος του παλιού τιγκουάν που ήταν σαν να το είχαν τρακάρει , ή το πίσω μέρος της πρώτης γενιάς της Χ5 που έμοιαζε με φορτηγό . Το ότι πούλησαν είναι αδιάφορο , γιατί κομπλεξικοί και κακόγουστοι υπάρχουν πάμπολλοι .
Το γεγονός όμως ότι στις επόμενες γενιές το διόρθωσαν και δεν ξαναπήγαν ποτέ ξανά σε αυτή την λογική , δείχνει ότι η αισθητική τελικά είναι αντικειμενική .
Και για να μην κράζω μόνο τα γερμανικά , ας δούμε τι ακολούθησε την πολύ όμορφη ΧΑΝΤΙΑ το 2001 . Η πανάσχημη c5 πρώτης γενιάς , που το αμάξι αντί να κάνει απλό facelift το 2005 άλλαξε εντελώς σε βαθμό που για τους γερμανούς θεωρείται νεο μοντέλο , αλλά και για την αγορά με αποτέλεσμα η επόμενη σειρά να έχει τον αριθμό 3 , ενώ είναι η 2 .
-
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
Η καθε προσωπικη αποψη ειναι σεβαστη. Δεν κατοχυρωνει ομως επουδενι μια κατασταση σε γενικευμενο επιπεδο...
Προφανως και υπαρχουν περιστατικα με premium αυτοκινητα, πανακριβα, που εχουν αποδειχτει κατωτερα των προσδοκιων ή και απαραδεκτα...Δεν ειναι ομως ο κανονας αλλα η εξαιρεση.Κατι αλλο επισης που συμβαινει κυριως στην χωρα μας, -καθοτι ολοι 'τα ξερουμε ολα'- ειναι η λανθασμενη νοοτροπια που θελει ενα σημαντικο ποσοστο ευπορων αγοραστων τετοιων αυτοκινητων, να θεωρει δεδομενο οτι η εκαστοτε προβλεπομενη συντηρηση, ειναι κατι...προαιρετικο...
Ξερω μερικους τετοιους κατοχους, οι οποιοι δεν βαριουνται να θαβουν το premium αυτοκινητο τους, επειδη παρουσιασε καποιο μηχανολογικο προβλημα, ενω ταυτοχρονα ειχε να το δει συνεργειο πανω απο 3 χρονια.Η παρέα μου και οι γνωστοί μου ήταν μεγαλοστελέχη και η συντήρηση γινόταν κανονικά . Μιλάμε για άλλες εποχές . Αλλά μια και το έθιξες , θα σου πω περιπτώσεις που τα εξουσιοδοτημένα , ΔΕΝ έφτιαχναν βλάβες , για να βγει το αμάξι ΕΚΤΟΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ και έχω προσωπική εμπειρία σε αυτό , από μεγάλο εξουσιοδοτημένο , φαλιρισμένο πλέον ...
Επειδή λοιπόν το δείγμα είναι μεγάλο , ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ είναι ο κανόνας και ΟΧΙ η εξαίρεση . Γιατί όταν κάποιος δίνει 80-90000 για να αγοράσει ένα αμάξι προβολής και προσωπικής καταξίωσης , έχει την απαίτηση να τον κινεί με αξιοπρέπεια και όχι να μένει στο συνεργείο για εβδομάδες και να πρέπει να κινείται με οχήματα αντικατάστασης της πλάκας .
...κατα την εκτιμηση σου δηλαδη τα Γερμανικα που θεωρουνται premium ειναι...ψευτοπρεμιουμ?
Σαφέστατα είναι ψευτοπρίμιουμ τις τελευταίες 2 δεκαετίες . Εκτός αν θεωρείς ότι πρέπει ένα αμάξι τέτοιας αξίας να τρίζει ολόκληρο από τον πρώτο χρόνο . Ξέρεις τι θα σήμαινε πρίμιουμ ? Να σου έλεγε η εταιρεία : Μάλιστα κύριε , βγήκε μπουρδέλο το συγκεκριμένο , ελάτε να πάρετε ένα καινούργιο . Αστειότητες του τύπου , φέρτε το να το δούμε και πηγαίνετε στην δουλειά σας και στους πελάτες σας με μια μλκία που σας δίνουμε , ενώ έχετε χώσει 90000 , απλά σου λένε κατάμουτρα : Είσαι μλκας που μας πίστεψες ότι είμαστε πρίμιουμ...
Eιναι θεμα στρατηγικης. Πλεον η VAG σε συνεχεια της...iconic σχεδιασης του Golf που θελει να διατηρει το βασικο σχεδιο, πραττει το ιδιο με το Polo. Οπως αντιστοιχα εγινε -καθοτι ζητηθηκε απο τους Αμερικανους εν προκειμενω- με την βασικη σχεδιαστικη γραμμη της 911. Το ιδιο γινεται πλεον και με το Audi A3, μαλιστα με την φιλοσοφια της...μπαμπουσκας ακολουθουν τα Α4, Α6...
Σε καποιους αυτο αρεσει, καποιοι αλλοι το σιχαινονται.Βρε παιδιά εδώ χάνεστε . Πρέπει να σας προσλάβουν άμεσα στις σχολές προπαγάνδας και πωλήσεων σαπακίων Συγκρίνεις το πόλο με την 911 ?
Σχεδιαστικα και μονο ισχυει αυτο, καθοτι διευκολυνει εργονομικα. Η Bmw φημιζεται αλλωστε για την υψηλου επιπεδου εργονομια και γενικοτερα οδηγοκεντρικο ταμπλω, με ελαφρια κλιση προς τον οδηγο.
Οσο για την εννοια premium, προφανως και υπαρχει αναβαθμισμενη ποιοτητα σε καθε επομενη γενια και στα υλικα του ταμπλω. Απλως με μια ματια, οταν βλεπεις ενα παρομοιο σχεδιο, σε ιδια χρωματα, ειναι πολυ ευκολο να νομιζεις οτι τα υλικα ειναι ιδιας ποιοτητας, οταν σε τελικη αναλυση δεν ειναι...
Στα της καινοτομιας ειναι πασιφανες ποια συστηματα infotainment εχουν τον ευκολοτερο και γρηγοροτερο σχεδιαμο και προσβαση...Σιγουρα δεν ειναι ουτε τα Ιαπωνικα, αλλα ουτε και τα Γαλλικα , Ιταλικα...Ναι ούτε τα Ιαπωνικά έχουν τα υβριδικά , ούτε τα Ιταλικά έχουν το στήσιμο , ούτε τα Γαλλικά έχουν τον συνδυασμό άνεσης και κρατήματος ... Τους γερμανούς περιμέναμε ... Ιδιαίτερα στο πόλο , στο γκόλφ και στην Χ1 . Φίλος έχει το λέξους το υβριδικό το σεντάν GS. Να σε πάει ταξίδι , να πας και με την 5άρα ή την Ε , η το Α6 , όλα με εξακύλινδρους κινητήρες και θα καταλάβεις πολλά για τα φύκια που σου πουλάνε και από στήσιμο και από επιδόσεις και από εξοπλισμό . Μιλάμε πάντα για μοντέλα της περασμένης δεκαετίας .
Πικραινεις αυτους που ασχολουνται με το 'αθλημα' 5-6 χρονια το πολυ...Σεβαστο επισης οτι με καποιο αυτοκινητο premium 'καηκες' και τωρα φυσσας και το γιαουρτι, ομως η γενικευση μιας προσωπικης εμπειριας δεν συνιστα καποιο ποιοτικο στατιστικο δεδομενο...
Δεν μιλάω για προσωπική εμπειρία . Μιλάω για δεκάδες αυτοκίνητα , μια και η παρέα μου είναι μεγάλη και εκείνες τις εποχές άλλαζε αμάξια κάθε 2-3-4 χρόνια και δεν είχε μόνο ένα σε κάθε οικογένεια , αλλά ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ένα , ανά ενήλικο άτομο .
Σοβαρα τωρα, με 3-4 ωρες, μπορεις να διαμορφωσεις αποψη περι ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ? Γιατι οι βλαβες και οι τριγμοι που αναφερεις ως προβληματα, αφενως δεν προκυπτουν σε τετοιο χρονικο διαστημα, αλλα ακομα και εαν προεκυπταν, τα παραδειγματα των td , ειδικα οταν εχουν αλλαξει μερικες δεκαδες χερια σε λιγες εκατονταδες χλμ, δεν αποτελουν καποια βαση για ασφαλη συμπερασματα.
Το λιγοτερο σε αυτη την περιπτωση ειναι καποιες δοκιμες διαρκειας -τουλαχιστον για 6 μηνες- που πραγματοποιουν καποια περιοδικα, πλεον στις μερες μας μονο ξενα...
Μα δεν μίλησα για την αξιοπιστία στα τέστ ντράιβ , αυτή την βλέπαμε στα αυτοκίνητα που είχαμε . Μίλησα για την αίσθηση , το στήσιμο , τον εξοπλισμό και το vfm των αυτοκινήτων .
Ειμαι απο τους πρωτους που τονιζουν ΠΟΣΟ καλο ειναι το 3008. Αλλο ομως αυτο και αλλο να ειναι το ακριβοτερο ΜΗ premium suv/crossover στην κατηγορια. Aυτο δυστυχως ειναι γεγονος. Στα περι δικαιωματος να θεωρειται premium το 3008 εχει δρομο ακομα. Δικαιωματικα ειναι near premium, εχει φρεσκο, φουτουριστικο σχεδιασμο και ξεχωριζει, μεσα-εξω, αυτο ομως ΔΕΝ φτανει δυστυχως για να του βαλει την σφραγιδα 'premium'...
Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να είναι πρίμιουμ γιατί πλέον έχω απομυθοποιήσει και τα ακριβά αμάξια και τα ακριβά ρολόγια , έστω και αν αυτά έχουν αποδειχθεί επένδυση σε σχέση με πριν 15 χρόνια επειδή αυξήθηκε πολύ ο χρυσός με αποτέλεσμα να πουλάς κάποιο τώρα 20-30 % ακριβότερα από όσο το είχες αγοράσει καινούργιο τότε , αφού το καινούργιο κάνει 150 % περισσότερο από τότε . Το ακριβώς αντίθετο από τα αμάξια δηλαδή που βρίσκεις τα καγιέν δεκαετίας στα 5 χιλιάρικα .
Το ότι είναι ακριβό το 3008 , συμφωνώ και εγώ . Αλλά για μένα όλα τα αυτοκίνητα έχουν ακριβήνει πολύ και δεν έχουν και τόση περισσότερη τεχνολογία από ότι πριν 10 χρόνια για να δικαιολογούν την αύξηση των τιμών και κυρίως σε μια χώρα που έχει υποστεί 25 % μείωση στο ΑΕΠ της και μεγαλύτερη στους μισθούς της .
Αυτή την στιγμή το μόνο ανταγωνιστικό πρίμιουμ είναι το Χ1 και αυτό είναι 30 % ακριβότερο . Αρα είναι σωστά σαν near premium . Το ότι είναι ακριβότερο από το Κούγκα δεν μου λέει κάτι , το Τιγκουάν παραμένει πολύ ακριβό για την εμφάνιση που έχει και τελικά δεν είναι φτηνότερο από το 3008 , οπότε η σωστή άποψη είναι ότι πολλά αμάξια είναι ακριβότερα από ότι πρέπει . Αλλά ίσως τελικά η απάντηση είναι αυτή που είπα πριν . Τα αμάξια ΔΕΝ είναι ακριβά . Εμείς ΔΕΝ έχουμε τα λεφτά ...
Kανεις λαθος. Δεν ειναι μονο ομορφοτερα, ειναι καλυτερα σε ΟΛΑ τα επιπεδα, σε σχεση με την προηγουμενη γενια.
Σε χωρους, σε ποιοτητα αλλα και σχεδιαση εσωτερικου. Σε τεχνολογιες που ενισχυουν την ενεργητικη ασφαλεια.
Ακομα και σε παθητικη ασφαλεια.Το να είναι πιο όμορφα από τα αστεία εξωτερικά των προηγούμενων γενεών , ήταν πανεύκολο , αφού μάλλον θα βρήκαν κανένα σοβαρότερο σχεδιαστή .... Το άσχημο εξωτερικό , είχε αντίκτυπο και στους χώρους , οπότε έχουμε βελτίωση . Πιθανόν να έχει και τα υπόλοιπα που γράφεις . Σκέψου δηλαδή πόσο χαζοί ήταν αυτοί που είχαν αγοράσει πανάκριβα τα προηγούμενα σαπάκια και βέβαια τώρα θα έχουν τρελλή μεταπώληση...
To Ateca ενω δεν ειναι ουτε καν near premium (οπως πχ το tiguan) πλασαρεται ακριβοτερο στην αγορα απο το ηδη καταξιωμενο qashqai. Μπορει να ειναι πιο ενδιαφερον οδηγικα, αλλα ως συνολικο προιον η τιμολογηση του, τουλαχιστον στην Ελληνικη αγορα, με βαση τον ανταγωνισμο ειναι FAIL...
Aντιθετα το Kuga πωλειται σε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ανταγωνιστικη τιμη, για την συνολικη ποιοτητα και στανταρ εξοπλισμο-τεχνολογιες που φερει. Το αν θεωρειται κακασχημο ή οχι απο καποιους δεν εχει ΚΑΜΜΙΑ απολυτως σημασια για το αν ειναι καλο προιον -που ειναι- ή οχι.
Τα ιδια για το HRV. Το οτι εσυ το θεωρεις κακογουστο δεν σημαινει οτι ειναι κιολας...Το οτι επισης τιμολογειται ακριβοτερα απο τον ανταγωνισμο, χωρις να ειναι ξεκαθαρα καλυτερο συνολικα, αυτο ειναι αλλη κουβεντα...Μάλιστα ο βαγκέλης είναι πρίμιουμ , ενώ ο Ισπανός αδελφός δεν είναι.... Ξέρεις κάποτε είχα διαβάσει γιατί στην Αμερική δεν πουλούσε το Φαέθων . Είχαν ρωτήσει υποψήφιους αγοραστές και η συχνότερη απάντηση ήταν : Σιγά μην αγοράσω τέτοιο αμάξι σε έκθεση που στον δίπλα πωλητή αγοράζουν πόλο και γκόλφ .
Ξέρεις πόσο σημαντικό είναι για αυτόν που τα σκάει χοντρά να έχει την ανάλογη αντιμετώπιση από τον πωλητή ? Είναι τεράστιας σημασίας και έχουν χαθεί χιλιάδες πωλήσεις , ακριβώς επειδή η προσέγγιση δεν είναι η ανάλογη . Και αυτό στο λέει κάποιος που επί τρείς δεκαετίες πουλάει σε ανθρώπους το πιο ακριβό πράγμα που θα αγοράσουν στην ζωή τους .
Το Κούγκα αν δεν είχε τα μειονεκτήματα που λέμε , πιστεύεις ότι θα το πούλαγαν σε αυτή την τιμή ? Προφανώς και όχι .
Εντάξει το HRV φαίνεται αρέσει σε πολλούς .... Εδώ το ότι τιμολογείται πανάκριβα χωρίς να το αξίζει , είναι άλλη κουβέντα . Στρίβειν δια του αρραβώνος
Είχα επαφή με Οκτάβια φίλου . Εταιρικά , ένα βενζίνη 1.4 122 άλογα και ένα ντίζελ 1.6 με 105 . Θα μπορούσα να σου πω ότι το αμάξι είναι ο ορισμός της εντιμότητας και του vfm . Οπως βλέπεις δεν είμαι κολλημένος αντι-γερμανός .
Αλλά δεν μπορώ να είμαι θύμα μύθων και πληρωμένων τέστ . Εχω μεγαλώσει πλέον ...
Αν δεις προηγουμενες δημοσιευσεις μου, τουλαχιστον σε οτι με αφορα, το εχω στην κορυφαια 3αδα στην κατηγορια του το 3008, θεωροντας το και εξαιρετικα ενδιαφερον οδηγικα.
Η υψηλη τιμη του ομως -στην χωρα και με βαση τις τιμες ανταγωνισμου- δεν προσπερνιεται/δικαιολογειται ετσι ευκολα, αλλα ουτε και το καθιστα premium, και ας εχει την πλεον φουτουριστικη και σχεδιαστικα ενδιαφερουσα εμφανιση.Η διαφωνία μας ΔΕΝ είναι στις τιμές . Είναι στο τι είναι πρίμιουμ . Και εδώ είμαι απόλυτος γιατί έχω το δικαίωμα να είμαι απόλυτος . Κάνω μια δουλειά που είναι αποκλειστικά χειροποίητη , που αποτελείται από ΜΗ πιστοποιημένα υλικά και την υλοποιούν ΜΗ πιστοποιημένοι εργαζόμενοι . Το αποτέλεσμα συχνά έχει ατέλειες , τις οποίες τις χρεώνομαι εγώ , έστω και αν η αντικειμενική μου ευθύνη είναι μικρή , έστω και αν πάντα ακολουθώ τις προδιαγραφές που μου λένε οι προμηθευτές . Αλλά όταν έχουν αστοχία υλικού τότε αυτοί
Και ο πελάτης , ακόμα και αν είναι παρών σε όλη την διαδικασία σε εμένα θα τα ρίξει γιατί εμένα πληρώνει . Και στην πράξη έχει δίκιο . Μπορεί εμένα να με πειράζει όταν το παίζει έξυπνος μετά με τον κόπο μου και τις ιδέες μου που τις οικειοποιείται , αλλά στο συγκεκριμένο σημείο μου λέει και έχει δίκιο , κόψε το σβέρκο σου να μάθεις την αλήθεια .
Από την άλλη μπορεί μια πολύ γνωστή εταιρεία να έχει πετάξει πριν χρόνια στην αγορά ένα προιόν που έκανε ζημιές , μιλάμε για στόκο πλακιδίων που 1 χρόνο μετά την τοποθέτηση διαλυόταν και η ζημιά ήταν τεράστια αφού έπρεπε να κόψεις τους στόκους από τα τοποθετημένα πλακάκια σε κατοικημένο καινούργιο σπίτι και να βάλεις καινούργιους , αλλά η εταιρεία και και σήμερα ο πελάτης την θεωρεί σοβαρή .
Ετσι λοιπόν και για μένα η αγορά ενός ακριβού πράγματος , πρέπει να είναι ανάλογου αποτελέσματος . Και πλέον δεν είναι .
Πριν κάποια χρόνια , πριν την κρίση , ένας πλούσιος άνθρωπος , αγόρασε από έναν αντιπρόσωπο ένα supercar . Διαπίστωσε μετά από έλεγχο που έκανε κάποιους μήνες μετά λόγω κάποιας βλάβης , ότι τελικά το αμάξι που πήρε ΔΕΝ ήταν καινούργιο , αλλά μτχ 1 και πλέον έτους . Οταν το πήγε στον αντιπρόσωπο απαιτώντας αντικατάσταση , ο αντιπρόσωπος αρνήθηκε . Ο τύπος τότε απλά του το άφησε έξω από το μαγαζί του και αγόρασε διαφημιστικό χώρο στις εφημερίδες και έγραψε την ιστορία .
Με το παράδειγμα αυτό θέλω να πω ότι όποιος κάνει ένα ακριβό δώρο στον εαυτό του , δεν μπαίνει σε λογικές μικροαστισμού , γιατί τα χρήματα είναι πολύ μικρότερης αξίας από τον χρόνο του και το πρεστίζ του .
-
Όσον αφορά τη δική μου ερώτηση η αλήθεια είναι ότι απάντηση δεν πήρα, γιατί προφανώς απάντηση δεν υπάρχει. Αντικειμενικοί κανόνες αισθητικής δεν υπάρχουν, ούτε θα υπάρξουν ποτέ. Είναι αστεία τοποθέτηση αυτή από μόνη της.
Οι απόλυτες θέσεις σου βασίζονται σε γενικεύσεις προσωπικών εκτιμήσεων κ εμπειριών ή έστω από τον κύκλο σου ο οποίος φυσικά είναι ένα απειροελάχιστο κομμάτι της παραγωγής αυτοκινήτων. Εάν ήταν έτσι τότε θα έπρεπε να είχαν κλείσει όλες οι εταιρείες τις οποίες στηλιτευεις.
Εγώ κλείνω εδώ το off topic και από σεβασμό στο νήμα αλλά και ομολογώ διότι δεν βρίσκω περιθώριο ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων απέναντι σε απόλυτες θέσεις που ακυρώνουν ολόκληρες αυτοκινητοβιομηχανίες. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει για οποιαδήποτε εταιρεία. Όλες έχουν καλά κ λιγότερο καλά μοντέλα, καλούς, εξαιρετικούς κ μέτριους ή κακούς κινητήρες και πάει λέγοντας...Το τσουβαλιασμα 'όλα είναι τέλεια ή όλα για πέταμα' είναι εντελώς ανεύθυνη και ανυπόστατη άποψη που ιδίως σήμερα με τόσα μοντέλα ανά εταιρεία είναι αστείο να το υποστηρίζει κανείς...
-
Επέτρεψε μου να ερμηνεύω εγώ τον εαυτό μου . Ετσι λοιπόν για μένα το πρίμιουμ δεν σημαίνει μόνο ακριβή τιμή . Σημαίνει και τα άλλα που έγραψα . Και δεν ακυρώνω ολόκληρες βιομηχανίες . Αλλά λάθη κάνουν όλες . Απλά κάποιοι δεν θέλουν να τα βλέπουν στα πρίμιουμ .
Στα περί αισθητικής ο μόνος κανόνας που ισχύει ότι ο κακόγουστος φτωχός είναι κιτς , ενώ ο πλούσιος απλά εκκεντρικός
-
Μην το παλεύουμε άλλο, ο cruiser είναι από τις κλασσικές περιπτώσεις ανθρώπων που λέμε 'κολλημένοι', αλλά στην περίπτωσή του όχι θετικά με κάποια μάρκα, αλλά αρνητικά με κάποιες μάρκες, και ειδικότερα τους γερμανούς. Δεν ξέρω αν έχει καεί με κάποιο γερμανικό premium αλλά είναι πιθανό. Και απλώς αντανακλά την άποψη και άλλων 3-4 ατόμων στο GCC που, όταν έλεγα για γερμανικά, τα χαρακτήριζαν όλα συλλήβδην 'κουβάδες', και μάλιστα φτάσαμε στο σημείο να λένε ότι για να μπορείς να πεις ότι πήρες γερμανικό -και μάλιστα premium- θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον η S600, να μην πω Maybach για να είμαι και πιο σίγουρος
Αλλά όπως λέμε όλοι για όλους, αυτή είναι η γνώμη του, την έχει διαμορφώσει από τις δικές του εμπειρίες και απόψεις, μεγάλος σε ηλικία είναι οπότε δεν πρόκειται να αλλάξει τώρα, ακόμα και αν έλεγε ότι η Γη είναι επίπεδη και τον βάζατε στον MIR να το δει με τα ίδια του τα μάτια.
Ως εκ τούτου, μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση για το 3008
-
+1
-
Έαν και τα δικά μου προσωπικά βιώματα συμφωνούν περισσότερο με αυτά που γράφει ο cruiser , με βρίσκει λίγο αντίθετο ο απόλυτος τρόπος με τον οπόιο προσεγγίζει τα πράγματα. (άκου εκεί άσχημο το crv .)
Για να γυρίσουμε στο 3008 εσωτερικά χαρίζει premium αίσθηση που δεν την συναντάς στις ανταγωνιστικές προτάσεις του premium ανταγωνισμού με εξαίρεση ίσως την GLA. Έαν αυτό είναι ικανό να το χαρακτηρίσει premium, near premium, ή non premium είναι ένα ερώτημα που μπορεί να λάβει πολλές απαντήσεις. Επειδή η premium ταμπέλα συνοδεύει συνήθως ολόκληρη εταιρεία , βλέπεις τους γιαπωνέζους να έχουν ξεχωριστή εταιρία για premium μοντέλα και αλλάζει όλο το μοντέλο διαχείρισης των πελατών.
Toyota -->Lexus, Honda --> Acura
Οι ευρωπαικες premium μάρκες κυνηγώντας λιγότερο εύπορους πελάτες (ώστε να αυξήσουν τους πελάτες τους) κάπου έχουν χάσει την αίγλη τους και πλεον το όριο είναι δυσδιάκριτο.
Πάμε στο 3008 πάλι , η Peugeot είναι μια μη premium εταρία της όποιας η υλοποίηση όμως , βγάζει αέρα premium, δικαιούτε να ζητάει τιμή για premium;
**** Αφήστε που έαν βάλεις και τον εξοπλισμό εξακολουθεί και είσαι είναι αρκετές χιλιάδες ευρω φθηνότερός από την αντίστοιχη premium λύση****.Για μένα ΝΑΙ καθώς όσο νομιμοποιείτε η BMW και η Audi να βάζουν το σήμα τους σε downsized υλοποιήσεις με συμβιβασμούς στην ποιότητα αλλά τόσο νομιμοποιείτε και ένας άλλος τρίτος κατασκευαστής να διεκδικεί χώρο στην γκρίζα αυτή ζώνη.
Η Bmw x1 στην υλοποίηση 20d είναι πραγματικά premium υλοποίηση και δεν έχει ουσιαστικό ανταγωνισμό από non premium μάρκες.
Στην υλοποίηση ομως 16d ή 18i βρίσκει και non premium ανταγωνισμό απέναντι της και δεν αρκεί πάντα η αίγλη του σήματος και το άριστο πλαίσιο για να κερδίσει. Διεδικεί αγοραστές οι όποιοι δεν είναι παραδοσιακοί premium πελάτες , όποτε θα πρέπει να τους δώσει περισσότερο value . Σε αρκετούς πελάτες το value αυτό, με τα υποκειμενικά κριτήρια του εκάστοτε αγοράστη, μπορεί να είναι ανώτερο από υλοποιήσεις όπως το 3008 ή CRV.
Για εμένα η φιλοδοξία του 3008 είναι θεμιτή αρκεί να δείξει οτι σαν υλοποίηση δεν θα έχει τα προβλήματα του προκατόχου του.
-
Πολύ ωραία κ σωστή η προσέγγιση του george1977. Κ εγώ θεωρώ συμβιβασμό τις 'μικρές' υλοποιήσεις της bmw κ ίσως κ αντίθετες με το dna της. Αποτελεί ασφαλώς εμπορική κίνηση που βέβαια της βγαίνει πάρα πολύ εφόσον χτυπά αγοραστές που υπό άλλες προϋποθέσεις δεν θα αγγιζε. Οι πωλήσεις των 'μικρών' κινητήρων δείχνουν ξεκάθαρα την επιτυχία αυτή.
Από την άλλη εκεί ακριβώς έρχονται οι ανταγωνιστές να προσφέρουν είτε παραπλήσια είτε κ τα ίδια μερικές φορές - ίσως κ περισσότερα κατά περίπτωση - και δικαίως να διεκδικήσουν κομμάτι από την πίτα!Εγώ χαίρομαι να υπάρχουν πολλές επιλογές!
Αυτό οδηγεί σε ανταγωνισμό που αποβαίνει προς όφελος του καταναλωτή: καλύτερα αμάξια σε καλύτερες τιμές!Π.χ.ας παράδειγματιστουν τώρα κ στην bmw κ στις άλλες εταιρίες από τον σχεδιασμό του εσωτερικού του 3008 που έβαλε τα γυαλιά σε όλους για να προσφέρουν κάτι πολύ καλύτερο στο μέλλον!
-
Αλλιμονο αν δεν υπαρχει αντικειμενικη αισθητικη! Τι λεμε τωρα!
Για την αρμονια για τον ρυθμο για συμμετρια για την μιμηση της φυσης για τον χρυσο αριθμο φ δεν εχετε ακουσει ποτε?
-
Βασίλη δυστυχως ο συμβιβασμός είναι φορολογικός και οικονομικός.
Πάλι καλά με λέμε που υπάρχουν και τα μικρότερα σύνολα που μάλλον επαρκέστατα είναι για τις ελληνικές συνθήκες και δη για λίγα ετήσια χιλιόμετρα και μπορούμε να οδηγήσουμε και κάποια καλοστημένα και ποιοτικά αμάξια.Τώρα για το όλο θέμα των premium που ανοίχτηκε εδώ η δικη μου άποψη είναι ότι η τοποθέτηση εναπόκειται τελικά στον κάθε αγοραστή. Όπου και να τοποθετεί η πεζω ή η vw τα 3008 και το Tiguan, αν τη δεδομένη στιγμή της αγορας κάποιος μπορεί με τα ίδια λεφτά να πάρει την Χ1 τότε προφανώς νομίζω θα πάρει την Χ1 ακόμα και με λιγότερα fancy καλούδια.
-
Η παρέα μου και οι γνωστοί μου ήταν μεγαλοστελέχη και η συντήρηση γινόταν κανονικά . Μιλάμε για άλλες εποχές . Αλλά μια και το έθιξες , θα σου πω περιπτώσεις που τα εξουσιοδοτημένα , ΔΕΝ έφτιαχναν βλάβες , για να βγει το αμάξι ΕΚΤΟΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ και έχω προσωπική εμπειρία σε αυτό , από μεγάλο εξουσιοδοτημένο , φαλιρισμένο πλέον ...
...επιβεβαιωνεις την Ελληνικη κατασταση, με το παραδειγμα μου...Στην περιπτωση σου, μπορει να μην ηταν υπαιτιος ο κατοχος, ηταν υπαιτιοι οι εγχωριοι αντιπ/σωποι.
Επειδή λοιπόν το δείγμα είναι μεγάλο , ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ είναι ο κανόνας και ΟΧΙ η εξαίρεση . Γιατί όταν κάποιος δίνει 80-90000 για να αγοράσει ένα αμάξι προβολής και προσωπικής καταξίωσης , έχει την απαίτηση να τον κινεί με αξιοπρέπεια και όχι να μένει στο συνεργείο για εβδομάδες και να πρέπει να κινείται με οχήματα αντικατάστασης της πλάκας .
Ποσο...'μεγαλο' δηλαδη ηταν? Και γιατι ειναι ο κανονας? Επειδη ειχες εσυ και μερικοι γνωστοι σου προβληματα?
Εχεις καποιο αξιοπιστο ποιοτικο στατιστικο δειγμα?
Για να μπορεις να εκφραζεσαι ετσι με αυτη την ευκολια, περι 'κανονα' θα πρεπει να διαθετεις στατιστικα στοιχεια που να αφορουν εκατονταδες ΧΙΛΙΑΔΕΣ περιπτωσεις, απο τον συνολικο αριθμο παραγωγης...
Μεχρι τοτε, απλως εκφραζεις την αποψη σου, αντε να μεταφερεις και αλλες 5-10...Μεχρι εκει...Σαφέστατα είναι ψευτοπρίμιουμ τις τελευταίες 2 δεκαετίες . Εκτός αν θεωρείς ότι πρέπει ένα αμάξι τέτοιας αξίας να τρίζει ολόκληρο από τον πρώτο χρόνο . Ξέρεις τι θα σήμαινε πρίμιουμ ? Να σου έλεγε η εταιρεία : Μάλιστα κύριε , βγήκε μπουρδέλο το συγκεκριμένο , ελάτε να πάρετε ένα καινούργιο . Αστειότητες του τύπου , φέρτε το να το δούμε και πηγαίνετε στην δουλειά σας και στους πελάτες σας με μια μλκία που σας δίνουμε , ενώ έχετε χώσει 90000 , απλά σου λένε κατάμουτρα : Είσαι μλκας που μας πίστεψες ότι είμαστε πρίμιουμ...
Μιλας γενικα και αοριστα...Και μιας και αναφερεσαι σε Γερμανικα...Στα υπογραμμισμενα που λες, εχεις ακουσει να ισχυει κατι τετοιο για Γαλλικα-Ιταλικα, να το παραδεχονται και να σου δινουν καινουργιο?
Για κανε μια συγκριση στην μεσαια premium κατηγορια της τελευταιας 20ετιας και βαλε, νομιζεις οτι εχει καμμια σχεση η Ε-Class, η 5-series, τo A6 , με την 164, την Maserati 422/424/430, Lancia Thema, Peugeot 605, Νιssan Maxima, Lexus Ls 400?
Με τα ιταλικα να βγαζουν ηλεκτρολογικα προβληματα σε τετοια συχνοτητα, που οι κατοχοι τους, αφου τα πουλαγαν, δεν ξανακοιτουσαν Ιταλικο για δεκαετιες. Με πλαισιο πλαστελινη, που αν τολμουσες να τα αγορασεις με σπορ εργοστασιακη αναρτηση, μεσα σε ενα χρονο ειχαν ξεχαρβαλωθει και ακουγονταν σαν κουδουνιστρες...Δεν τριζανε τα Γαλλικα? Μονο τα Ιαπωνικα ειχαν σοβαρη αξιοπιστια, αλλα απο premium, με το ψηφιακο ρολογακι στο ταμπλω και τις απειρες γωνιες στην σχεδιαση, αλλο τιποτε...Ειχαν και τον αστριφτο εντωμεταξυ...Βρε παιδιά εδώ χάνεστε . Πρέπει να σας προσλάβουν άμεσα στις σχολές προπαγάνδας και πωλήσεων σαπακίων Συγκρίνεις το πόλο με την 911 ?
Oxι δεν καταλαβες, σου αναφερω την παρομοια στρατηγικη, σε επιπεδο σχεδιασης...Προφανως και ΚΑΜΜΙΑ σχεση δεν εχει το ενα προιον με το αλλο, θεωρουσα οτι αυτο ειναι δεδομενο, αλλα προφανως φαινεται οτι για εσενα ενα iconic σχεδιο με αναφορες στο αρχετυπο ειναι παλαιο, επειδη απλα δεν σου αρεσει...Εαν και οταν καταλαβεις την διαφορετικη σχεδιαστικη αντιληψη, το συζηταμε...
Ναι ούτε τα Ιαπωνικά έχουν τα υβριδικά , ούτε τα Ιταλικά έχουν το στήσιμο , ούτε τα Γαλλικά έχουν τον συνδυασμό άνεσης και κρατήματος ... Τους γερμανούς περιμέναμε ... Ιδιαίτερα στο πόλο , στο γκόλφ και στην Χ1 . Φίλος έχει το λέξους το υβριδικό το σεντάν GS. Να σε πάει ταξίδι , να πας και με την 5άρα ή την Ε , η το Α6 , όλα με εξακύλινδρους κινητήρες και θα καταλάβεις πολλά για τα φύκια που σου πουλάνε και από στήσιμο και από επιδόσεις και από εξοπλισμό . Μιλάμε πάντα για μοντέλα της περασμένης δεκαετίας .
Οχι τα Ιαπωνικα δεν ειχαν το στησιμο, Τα τελευταια 10 χρονια εχουν φτασει καπως σε αξιοπρεπη επιπεδα, αλλα και παλι ειναι πισω, τι να κανουμε. Τα Ιταλικα ειχαν στησιμο, αλλα δεν ειχαν εργονομια, ποιοτητα και αξιοπιστια.
Τα Γαλλικα επισης δεν ειχαν την ποιοτητα, αξιοπιστια των Γερμανικων, αυτη ειναι η αληθεια, οσο και εαν ποναει για τους απανταχου κολλημενους Γαλλοφιλους, Ιταλοφιλους και λοιπους, με παρωπιδες 'οπαδους'...Εχω παει ταξιδι και με μεγαλη 5αρα και Merc E-class. Πολυ ανωτερα απο τα 605 , ΧΜ και Maserati 4αρα/Quattroporte της εποχης.
Το τελευταιο Γαλλικο premium κατασκευασμα, που ηταν ανωτερο απο ολα τα Γερμανικα, στο συνολο των χαρακτηριστικων της ηταν η CX Turbo GTI...
Aπο εκει και περα το χαος...Μηπως εχεις μεινει σε εκεινη την εποχη και αναπολεις, γιατι δεν εξηγειται αλλιως το κολλημα, ουτε και δικαιολογειται επειδη εσυ και 5-10 γνωστοι σου μπορει να 'καηκαν' απο Γερμανικα...Δεν μιλάω για προσωπική εμπειρία . Μιλάω για δεκάδες αυτοκίνητα , μια και η παρέα μου είναι μεγάλη και εκείνες τις εποχές άλλαζε αμάξια κάθε 2-3-4 χρόνια και δεν είχε μόνο ένα σε κάθε οικογένεια , αλλά ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ένα , ανά ενήλικο άτομο .
Και εγω μιλαω για εκατονταδες αυτοκινητα...Περα απο μεγαλη παρεα, οχι μονο δικη μου, ειχα απο την πλευρα του πατερα μου, μεχρι και τον θειο μου που ειχε την δυνατοτητα να εχει αλλαξει δυο ντουζινες αυτοκινητα, εκ των οποιων η μια ηταν αποκλειστικα Ιταλικα λογω παθους...Μονο τυχαιο δεν ειναι οτι απ' ολα αυτα που περασαν απο τα χερια του (μεταξυ αλλων Porsche 911, Lancia Monte carlo, Jaguar Xj6 4.2) κατεληξε να εχει κρατησει μονο μια Mercedes, μια 260Ε W124...
Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να είναι πρίμιουμ γιατί πλέον έχω απομυθοποιήσει και τα ακριβά αμάξια και τα ακριβά ρολόγια , έστω και αν αυτά έχουν αποδειχθεί επένδυση σε σχέση με πριν 15 χρόνια επειδή αυξήθηκε πολύ ο χρυσός με αποτέλεσμα να πουλάς κάποιο τώρα 20-30 % ακριβότερα από όσο το είχες αγοράσει καινούργιο τότε , αφού το καινούργιο κάνει 150 % περισσότερο από τότε . Το ακριβώς αντίθετο από τα αμάξια δηλαδή που βρίσκεις τα καγιέν δεκαετίας στα 5 χιλιάρικα .
Στην Ελλαδα, σε κατασταση αξιοπρεπη χωρις στουκο και καποιο προβλημα, ή επικινδυνες μετατροπες με υγραεριο, βρισκεις με 10κ ευρω και αυτο λογω της απιστευτης υπερφορολογησης στην χωρα, στα κυβικα αυτα...
Το θεμα της απαξιωσης -που προφανως και ισχυει- ειναι αλλη κουβεντα ομως...
Αυτή την στιγμή το μόνο ανταγωνιστικό πρίμιουμ είναι το Χ1 και αυτό είναι 30 % ακριβότερο . Αρα είναι σωστά σαν near premium . Το ότι είναι ακριβότερο από το Κούγκα δεν μου λέει κάτι , το Τιγκουάν παραμένει πολύ ακριβό για την εμφάνιση που έχει και τελικά δεν είναι φτηνότερο από το 3008 , οπότε η σωστή άποψη είναι ότι πολλά αμάξια είναι ακριβότερα από ότι πρέπει . Αλλά ίσως τελικά η απάντηση είναι αυτή που είπα πριν . Τα αμάξια ΔΕΝ είναι ακριβά . Εμείς ΔΕΝ έχουμε τα λεφτά ...
Δεν ειναι το μονο, υπαρχει και η GLA. Και το Χ1 δεν λανσαρεται ως...near premium, αλλα κανονικοτατα ως premium.
Εσενα μπορει να μην σου λεει κατι το Kuga, λεει ομως για αυτους που εκτιμουν το value for money.
Το Tiguan ειναι φθηνοτερο απο το 3008 σε αντιστοιχη εξοπλιστικη και μηχανολογικη εκδοση.Παλι ομως εχει ξεφυγει η κουβεντα...Μιλαγες περι ψευτο-premium...
Το να είναι πιο όμορφα από τα αστεία εξωτερικά των προηγούμενων γενεών , ήταν πανεύκολο , αφού μάλλον θα βρήκαν κανένα σοβαρότερο σχεδιαστή .... Το άσχημο εξωτερικό , είχε αντίκτυπο και στους χώρους , οπότε έχουμε βελτίωση . Πιθανόν να έχει και τα υπόλοιπα που γράφεις . Σκέψου δηλαδή πόσο χαζοί ήταν αυτοί που είχαν αγοράσει πανάκριβα τα προηγούμενα σαπάκια και βέβαια τώρα θα έχουν τρελλή μεταπώληση...
Ο σοβαροτερος σχεδιαστης, το κανει νομιζεις ΤΣΑΜΠΑ? Χρεωνει το ΙΔΙΟ? Το R&D συνολικα εχει ιδιο κοστος?
Το υπογραμμισμενο που λες δεν ισχυει...Ακριβως το αντιθετο παιζει για την ακριβεια. Το να μεγαλωσεις σημαντικα τους εσωτερικους χωρους και να ομορφυνεις το εξωτερικο ΧΩΡΙΣ να μεγαλωσει ο εξωτερικος ογκος ΕΙΝΑΙ δυσκολο...
Οσο για τους 'χαζους' αυτο απλως εχει να κανει με την εξελιξη-προοδο της τεχνολογιας, αλλα και την αλλαγη συχνοτητας σε οτι αφορα την αντικατασταση ενος οχηματος στις συγχρονες κοινωνιες.Αλλωστε χαζοι ουσιαστικα ειναι ΜΟΝΟ αυτοι που αγοραζουν ενα οποιοδηποτε καινουργιο αυτοκινητο (premium ή μη)
και νομιζουν οτι εχουν κανει επενδυση και οτι θα παρουν υψηλο ποσοστο του αρχικου κεφαλαιου τους...Μάλιστα ο βαγκέλης είναι πρίμιουμ , ενώ ο Ισπανός αδελφός δεν είναι.... Ξέρεις κάποτε είχα διαβάσει γιατί στην Αμερική δεν πουλούσε το Φαέθων . Είχαν ρωτήσει υποψήφιους αγοραστές και η συχνότερη απάντηση ήταν : Σιγά μην αγοράσω τέτοιο αμάξι σε έκθεση που στον δίπλα πωλητή αγοράζουν πόλο και γκόλφ .
Aλλο εγραψα, αλλο καταλαβες. NEAR premium ειπα οτι ειναι το Tiguan. Το ισπανικο ΟΧΙ δεν ειναι, ουτε το αντιστοιχο Τσεχικο ειναι, επειδη δανειζονται καμποσα πραγματα απο το ιδιο ραφι.
Οσο για το παραδειγμα που λες, ειναι ασχετο με τα παραπανω της συζητησης, αλλα και ατοπο, καθοτι η Ευρωπαικη αγορα αυτοκινητου ειναι εντελως διαφορετικη απο την Αμερικανικη. Εκει τα στερεοτυπα καλα κρατουν, αλλοτε δικαιολογημενα και αλλοτε οχι...Και παλι ομως ειναι αλλη κουβεντα...
Ξέρεις πόσο σημαντικό είναι για αυτόν που τα σκάει χοντρά να έχει την ανάλογη αντιμετώπιση από τον πωλητή ? Είναι τεράστιας σημασίας και έχουν χαθεί χιλιάδες πωλήσεις , ακριβώς επειδή η προσέγγιση δεν είναι η ανάλογη . Και αυτό στο λέει κάποιος που επί τρείς δεκαετίες πουλάει σε ανθρώπους το πιο ακριβό πράγμα που θα αγοράσουν στην ζωή τους .
Ναι αλλα δεν μπορεις να γενικευεις μια κατασταση απο δικη σου ή γνωστων σου κακη αντιμετωπιση αντιπ/σωπων στην Ελλαδα...
Το Κούγκα αν δεν είχε τα μειονεκτήματα που λέμε , πιστεύεις ότι θα το πούλαγαν σε αυτή την τιμή ? Προφανώς και όχι .
Τι μειονεκτηματα εχει? Επειδη δεν σου αρεσει εσενα εμφανισιακα?
Είχα επαφή με Οκτάβια φίλου . Εταιρικά , ένα βενζίνη 1.4 122 άλογα και ένα ντίζελ 1.6 με 105 . Θα μπορούσα να σου πω ότι το αμάξι είναι ο ορισμός της εντιμότητας και του vfm . Οπως βλέπεις δεν είμαι κολλημένος αντι-γερμανός .
Ωραια, αφου αρχικα εριξες ενα γερο θαψιμο στα Γερμανικα, τωρα πας να το...στρογγυλεψεις λιγο.
Ενταξει, δεκτον...Αλλά δεν μπορώ να είμαι θύμα μύθων και πληρωμένων τέστ . Εχω μεγαλώσει πλέον ...
Ισχυει και αυτο, αλλα δεν αποτελει πλειοψηφια και επισης, οσοι ασχολουνται, ενημερωνονται χρονια, πολυ απλα δεν πεφτουν σε τετοιες παγιδες...
Η διαφωνία μας ΔΕΝ είναι στις τιμές . Είναι στο τι είναι πρίμιουμ . Και εδώ είμαι απόλυτος γιατί έχω το δικαίωμα να είμαι απόλυτος . Κάνω μια δουλειά που είναι αποκλειστικά χειροποίητη , που αποτελείται από ΜΗ πιστοποιημένα υλικά και την υλοποιούν ΜΗ πιστοποιημένοι εργαζόμενοι . Το αποτέλεσμα συχνά έχει ατέλειες , τις οποίες τις χρεώνομαι εγώ , έστω και αν η αντικειμενική μου ευθύνη είναι μικρή , έστω και αν πάντα ακολουθώ τις προδιαγραφές που μου λένε οι προμηθευτές . Αλλά όταν έχουν αστοχία υλικού τότε αυτοί
Εισαι απολυτος, αλλα συγκρινεις αλλες αγορες και αλλες κατηγοριες, με αποτελεσμα να βγαζεις λαθος συμπερασματα. Σημερα καλως/κακως στην αυτοκινητοβιομηχανια, οτιδηποτε Premium, ΔΕΝ απαιτειται να εχει εκτενη χειροποιητη διαδικασια στην παραγωγη, το αντιθετο μαλιστα...Οπερ και δεν ισχυει το οποιο παραδειγμα θετεις εδω...
Τα παρακατω επισης που αναφερεις, δεν αποτελουν γενικευση, αλλα προσωπικες ή μεμονωμενες εμπειριες...
-
Ο χρήστης iceman7 έγραψε:
Βασίλη δυστυχως ο συμβιβασμός είναι φορολογικός και οικονομικός.
Πάλι καλά με λέμε που υπάρχουν και τα μικρότερα σύνολα που μάλλον επαρκέστατα είναι για τις ελληνικές συνθήκες και δη για λίγα ετήσια χιλιόμετρα και μπορούμε να οδηγήσουμε και κάποια καλοστημένα και ποιοτικά αμάξια.Στεφανε για τους μικρούς κινητήρες σου δίνω κάθε δίκιο για το φορολογικό του θέματος! Δεν προσπαθώ να απαξιωσω τις μικρότερες Χ1! Και δεν διαφωνώ ότι για τον μέσο οδηγό είναι κ επαρκή κ συχνά κ πάλι καλύτερα από άλλα, όπως κ ο ίδιος έχεις γράψει από προσωπική σου πείρα! Ασφαλώς πρόκειται για πολύ καλά αυτοκίνητα σε ποιότητα, στήσιμο κτλ τα οποία μόνο λόγω του συμβιβασμού στον κινητήρα αποτελούν μία υλοποίηση με 'νερό στο κρασί' της sport φιλοσοφίας της εταιρείας. Από την άλλη - για να το πάω ένα ακομη βήμα παραπέρα - κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει συμβιβασμό ακόμη και την κατασκευή suv από την bmw ή την alfa κτλ... Όμως οι εταιρείες έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη από την κατηγορία κ κοιτάζουν να έχουν προτάσεις σε κάθε segment
-
Για να μη χολοσκάτε,
αυτό στο οποίο αναφέρεται ο πολύς κόσμος και εννοεί premium, είναι στο σήμα.
Όταν ένα σήμα έχει σύνολο γκάμας που σαν σύνολο γκάμας απευθύνεται σε premium αγοραστικό κοινό
και πουλάει premium προτάσεις με premium τιμολογήσεις,
τότε είναι premium.Premium γενικότερα είναι η αίσθηση της αποκλειστικότητας που προσφέρει στον κάτοχο η κατοχή του αντικειμένου.
Premium δεν είναι κάτι που μπορεί να το αποκτήσει η ...'πλέμπα'!
Αυτός είναι ο κανόνας.
Peugeot 3008 2016