Ο.κ τα νουμερα παιζουν....
Το θεμα ομως ειναι με ποιον κινητηρα συγκρινεις ....με κινητηρα βενζινης στα 14/1 συμπιεση πλησιαζεις υπερβολικα πολυ. Με ενα στα 10,5/1 ....οχι
Με διπλα μπεκ, μπεκ υψηλης πιεσης, και ειδικων ακροφυσεων με καλυτερη μιξη των στοιχειων και παλο παρα πολυ....
Με πειραματικους ακομα, με 15 και 16 /1 ή ακομα πιο υψηλα συμπιεση βενζινης και με μπουζι με κεφαλη πλασμα κτλ....ακομα πιο πολυ.
https://www.sciencedaily.com/releases/2004/01/040102073036.htm
Θελω να πω, πως απο εδω και περα επειδη υπαρχει πολιτικο-οικονομικο κινητρο, οι κινητηρες βενζινης που πωλουνται αναπτυσονται ραγδαια και θα πλησιαζουν ΠΑΡΑ πολυ κοντα πλεον στους diesel...οπου βαζοντας μεσα στον υπολογισμο και τα 70 με 100 κιλα διαφορα του βαρους με τους ντιζελ (κερδιζεις επιπελον 0.5 με 0.7 λιτρα καταναλωσης)
Εγώ πάντως δεν βλέπω καμία παρανόηση σχετικά με το δίλημμα βενζίνη - πετρέλαιο - Στα αυτοκίνητα που συζητάμε η σχέση συμπίεσης (στην ... εφαρμογή της πραγματικότητας) είναι 10 έως 11 προς 1 στην βενζίνη για τους κινητήρες του ’19 του Vag και η αντίστοιχη στο πετρέλαιο είναι 16:1. Μιλάμε για πιό ευλεκτο καυσιμο και με μικρότερο ειδικό βαρος, με λιγότερα άτομα άνθρακα για την βενζίνη και λιγότερη ενέργεια ανα μονάδα όγκου. Εκεί είναι και η διαφορά στο ότι ό Ισχυρός κινητήρας του diesel παράγει περισσότερη κινητική ενέργεια ανα μονάδα όγκου απο τους βενζινοκινητήρες.. Δεν υπάρχει πουθενά διαφωνία οτι οι διαφορές είναι τις τάξεως του 30% (πάνω μάλλον - κάτω) περίπου σήμερα , γιαυτό και στο Ateca η διαφορά τιμής είναι τις τάξεως τω 5000 για το diesel, με τα όποια extra πάνε δωράκι μαζί. Τεχνολογίες βελτίωσης της εξαγωγής παραγωγής ενέργειας έχουμε και στους 2 τύπους όπως είναι φυσικό. Είναι σαν να συγκρίνουμε οινόπνευμα με βενζίνη (ποιητική αδεία ..ευχαριστώ) , στον ίδιο όγκο πιό θα μας δώσει περισσότερη κινητική ενέργεια - φυσικά το … πετρέλαιο - Οι διαφορές στα μόρια των 2 κάνουν και την διαφορά στις φυσικές ιδιότητες - Καμία ψαλίδα δεν βλέπω να έχει κλείσει (εκτος απο το περιτύλιγμα πωλήσεων της βενζίνης) διότι πολύ απλα φυσικά και στους πετρελαιοκινητήρες έχουμε εισαγωγή μίγματος με πίεση και μάλιστα περισσότερη, και τεχνολογικά πλεονεκτήματα μπορεί και έχουν και οι δύο τύποι ως προς την θερμοδυναμική επεξεργασία του καυσίμου (αφού όλες οι θερμοδυναμικές μεταβλητές παίζουν και μιλάμε για σχεδόν καθαρούς υδρογονάνθρακες) για την παραγωγή κινητικής ενέργειας… Δέν υπάρχει ταβάνι > τώρα για τους περιορισμούς της βενζίνης υπάρχουν πολλοί παράγοντες αλλα ευκολα κάποιος ψάχνει πλέον στο διαδίκτυο και αντιλαμβάνεται τί συμβαίνει.
Πολύ συχνά όταν θέλουν να “μας πουλήσουν “ κάτι μας παρουσιάζουν γνωστά και δουλεμένα concept σαν καινούργια. Παράδειγμα γρήγορο Artificial Intelligence: Εταιρίες τεχνολογίας μας παρουσίασαν σαν ευρεσιτεχνεία ότι μετά απο ενημέρωση λογισμικών (που μας πουλάνε σήμερα) μπορούν αυτά να συνεργάζονται με κάμερες και να αναλύουν δεδομένα και ανάλογα με τί εντολές τους δίνεις, να σου παρουσιάζουν αποσπάσματα απο βίντεο ασφαλείας ειδοποιήσεις κτλ όταν ας πούμε μπαίνουν στον χώρο κλέφτες, σκυλια ή ότι φαντάζεται ο καθένας.. Αυτό για κάποιον που ξέρει τον χώρο είναι ανέκδοτο καθότι προιόντα που είδη κυκλοφορούν εδω και 15 χρόνια μπορούν να το κάνουν με τον ίδιο τρόπο… Ο πολυς κόσμος όμως δεν το γνωρίζει και πάει και αγοράζει φοβερά και καινοτόμα πράγματα σαν τρελός γιατί έτσι είναι προγραμματισμένος ο εγκέφαλός του.
Το πρόβλημα του ότι η βενζίνη αναφλέγεται πιο εύκολα και εκεί χάνει ενέργεια είναι γνωστό και δουλεμένο εδώ και Δεκαετίες και εγώ δεν βλέπω κανένα σοβαρό στοιχείο περί του αντιθέτου… Καμία φοβερή αλλαγή δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.
Άμα θέλετε να φέρουμε και επιστημονικές παραπομπές να το μελετήσουμε και ακαδημαϊκά το θέμα αλλα δεν έχει σημασία- Εν τω μεταξύ εγώ πήγαιν’ έλα Αθήνα - Πειραιά από κέντρο, που στην επιστροφή κάνω 40 λεπτά μέχρι μία ώρα σταμάτα ξεκίνα στην παραλιακή και στην καλλιρρόης και Β.Κωσταντίνου έχω 6.8lt μέσα στην πόλη και 48χλ/ ώρα μεση ταχήτητα με sportage και diesel του 2019…
Τώρα το θέμα του να φέρουμε τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά και να κατηγορήσουμε τα diesel, να τα βάλουμε στην άκρη, για να πάρουν όλοι τα άλλα είναι μια μεγάλη συζήτηση… Το κόστος να το πληρώσουν οι εταιρίες και να ευνοηθούν εκείνοι που δινουν τις καλύτερες λύσεις στον κόσμο.. Να έχουν και βενζίνη, και περέλαιο και υβριδικά και ηλεκτρικά -Τί με ενδιαφέρει εμένα ποσες επιλογές πρέπει να έχει μια γραμμή παραγωγής για να συνεχίσουν να τα κονομάνε - όταν εγω σαν καταναλωτής έχω μια ευκαιρία μπροστά μου θα την εκμεταλλευτώ.
Υ.Γ Το άρθρο που έβγαλες προηγουμένως δεν λέει απολύτως τίποτα όπως καταλαβαίνεις … Απλά επαναλαμβάνεις πράγματα που εσύ θεωρείς δεδομένα ...