-
χαχαχα! Πάντως παιδιά να μου επιτρέψετε να πω πως επειδή ανήκω στην προαναφερθείσα κατηγορία των πολλών αυτό θα έκανα, και μάλιστα το έκανα πριν δύο εβδομάδες για το ταπεινότατο μπροστοκίνητο αλλά με ανεξάρτητη ανάρτηση πίσω seicento. Τα δύο καινούργια πίσω και τα δύο παλιά πισινά πήγαν μπροστά ενώ πραγματοποίησα και ευθυγράμμιση.
-
Σπύρο, εγώ μίλησα για εναλλαγή ελαστικών εμπρός - πίσω (και το σχόλιο του Γρηγόρη ότι δεν πρέπει να γίνεται χιαστί), όχι για το που θα τοποθετηθούν τα νέα ελαστικά.
-
Φίλε Φάνη καλά κάνεις και το επισημαίνεις αλλά η τοποθέτηση μου ήταν γενική και δεν ήταν απάντηση απόλυτα δεμένη στην δική σου τοποθέτηση. Όμως τα μπροστινά λάστιχα φθείρονται περισσότερο από τα πίσω. Η προοπτική τοποθέτησης χιαστί μου λέει πως η έσω φθαρμένη πλευρά ενός μπροστινού ελαστικού θα γίνει η εξωτερική για τον πίσω άξονα και αυτό μόνο καλό δεν το βλέπω.
-
Συμφωνώ μαζί σου Σπύρο! Για αυτό μου κάνει εντύπωση που η Ford το προτείνει (το γράφει ξεκάθαρα στο εγχειρίδιο χρήσης!) και επειδή δεν πιστεύω ότι μια τόσο μεγάλη εταιρεία μπορεί να κάνει ένα τόσο σοβαρό λάθος ή να γράφει π@παρίες, σκέφτομαι μήπως κάτι χάνουμε στον συλλογισμό μας ή μήπως τελικά η φθορά δεν είναι τόσο μεγάλη (εφόσον η αλλαγή γίνεται κάθε 5-10.000χλμ που προτείνει η Ford).
-
Εγώ να ευχαριστήσω όλους για τις πολύτιμες τοποθετήσεις τους. Παρήγγειλα τελικά 2 Bridgestone rtf και τα περιμένω τις επόμενες μέρες. Το πού θα τα τοποθετήσω τελικά (μπρος ή πίσω...) ομολογώ ότι δεν έχω καταλήξει ακόμη!
Βρίσκω ισχυρά επιχειρήματα και στις δυο πλευρές! -
Ο χρήστης The_Emperor έγραψε:
Εγώ να ευχαριστήσω όλους για τις πολύτιμες τοποθετήσεις τους. Παρήγγειλα τελικά 2 Bridgestone rtf και τα περιμένω τις επόμενες μέρες. Το πού θα τα τοποθετήσω τελικά (μπρος ή πίσω...) ομολογώ ότι δεν έχω καταλήξει ακόμη!
Βρίσκω ισχυρά επιχειρήματα και στις δυο πλευρές!Βασίλη, βάλε το ένα εμπρός και το άλλο πίσω...για να μην έχεις διλήμματα!!
-
Ο χρήστης Fanis75 έγραψε:
P.S Το χιαστι που διαβαζω παραπανω ειναι λαθος μεθοδος, εως και επικινδυνη...καθοτι η φθορα του δεξιου με το αριστερο ελαστικο ειναι ασσυμετρη, ειδικα στον -εκαστοτε- κινητηριο αξονα που συνηθως εχει και ενα ποσοστο γωνιας καμπερ...
Και όμως, η FORD για ΜΗ κατευθυντικά ελαστικά (δηλαδή που δεν έχουν φορά κύλισης) συστήνει την χιαστί μέθοδο εναλλαγής των εμπρός με τα πίσω. Οπότε, μάλλον δεν είναι απόλυτο αυτό που αναφέρεις Γρηγόρη.
Σωστό. Το έχουμε ξαναπεί παιδιά, για απλά ελαστικά (δηλαδή ελαστικά που μπαίνουν οπουδήποτε), όλες οι μέθοδοι δουλεύουν (σταύρωμα, μπρος/πίσω, περιστροφή, χιαστί, αν και η περιστροφή τείνει να εκλείψει, ίσχυε παλιότερα). Αν τα ελαστικά έχουν μέσα/έξω, επίσης ισχύουν όλα πλην περιστροφής, αν και προτιμάται το σταύρωμα ή το μπρος/πίσω. Αν όμως τα ελαστικά έχουν πλευρά τοποθέτησης ή είναι κατευθυντικά, τότε μόνο το μπρος πίσω δουλεύει. Φυσικά σε περιπτώσεις που το ελαστικό έχει συγκεκριμένη θέση (μόνο για super/hyper-cars ξέρω τέτοιες περιπτώσεις), τότε δεν υπάρχει καν δυνατότητα αλλαγής θέσης, άρα το κάθε ελαστικό αλλάζει μόνο με ίδιο καινούριο.
-
Βρίσκω ισχυρά επιχειρήματα και στις δυο πλευρές!Βασίλη, βάλε το ένα εμπρός και το άλλο πίσω...για να μην έχεις διλήμματα!!
χαχαχα
Θα τα φέρνω γύρα ανά βδομάδα!!!edit: Μόλις μου είπαν ότι τέλος το Τ001 και θα μου δώσουν στα ίδια λεφτά το S001 παρόλο που βγαίνει ακριβότερο...
Το μόνο που φοβάμαι είναι ότι το S είναι sport και θα είναι πιο σκληρό και ενδεχομένως θα είναι λιγότερο άνετο και θα φθείρεται και πιο γρήγορα από το το Τ... -
Μαλλον θα ειναι καλυτερα να βαλεις ιδιων προδιαγραφων φιλε Βασιλη
Εδιτ: εννοω ιδιο μοντελο -
Προσωπικά ΔΕΝ θα τα έβαζα. Μπορείς να βρείς Τ001 μεταχειρισμένα (σε παρόμοια κατάσταση με τα άλλα 2 που θα κρατήσεις)? Μήπως μπορούν να στα βρούν από Αθήνα?
ΥΓ: Σίγουρα μπορεί να στα βρεί η BMW (αφού έχουν κωδικό ανταλλακτικού BMW είναι υποχρεωμένοι να τα έχουν!), αλλά θα τα πληρώσεις αρκετά πιο ακριβά δυστυχώς, κάνε όμως μια ερώτηση και στον Κατσιούλη.
-
Ο χρήστης Nikos Golf έγραψε:
Εδιτ: εννοω ιδιο μοντελοΧρόνια Πολλά, Νίκο. Τις ευχές μου.
Συμφωνώ.
Βασίλη, κάνε ένα μπροστά - πίσω, κράτα τα μέχρι Οκτώβρη Νοέμβρη και άλλαξε και τα 4.Sent from my Coolpad 8675-A using Tapatalk
-
Γεια σου Νίκο και Χρόνια Πολλά!
Το Τ001 που έχω πάνω μου λένε ότι καταργείται...Αναγκαστικά πρέπει να πάω σε άλλο
Φάνη μου, για διάφορους λόγους - και προσωπικούς - θέλω να πάρω τα λάστιχα από Γιάννενα, παρόλο που από Αθήνα βρίσκω και πιο φτηνά...Γιατί είσαι αρνητικός για τα S001?
edit: Τα μπροστά που έχω είναι για άλλαγμα τώρα, δεν βγάζουν καλοκαίρι...
Μέσα στο καλοκαίρι θα κάνω τουλάχιστον 10000 χλμ... -
Ο χρήστης nickthetrib έγραψε:
Εδιτ: εννοω ιδιο μοντελοΧρόνια Πολλά, Νίκο. Τις ευχές μου.
Συμφωνώ.
Βασίλη, κάνε ένα μπροστά - πίσω, κράτα τα μέχρι Οκτώβρη Νοέμβρη και άλλαξε και τα 4.Sent from my Coolpad 8675-A using Tapatalk
Ευχαριστω Νικολα. Επισης χρονια πολλα. Αφου το δουλευει το εργαλειο ο Βασιλης ας αλλαξει τωρα που του ειναι χρησιμα
-
Διαβάζω http://f48.bimmerpost.com/forums/showth ... ?t=1373921 για μία αναβάθμιση σε όλα τα συστήματα διάρκειας 7 ωρών που έχει βγεί!
Την έχει κάνεις κάποιος; αφορά και εμάς τους καινούργιους; -
Ο χρήστης Nikos Golf έγραψε:
Εδιτ: εννοω ιδιο μοντελοκαι εγώ αυτό θα έκανα στη θέση του Βασίλη!
-
Ο χρήστης limited_one έγραψε:
Εδιτ: εννοω ιδιο μοντελοκαι εγώ αυτό θα έκανα στη θέση του Βασίλη!
πωπω...με προβληματίσατε τώρα...
-
Ο χρήστης The_Emperor έγραψε:
Γιατί είσαι αρνητικός για τα S001?-
Γιατί είναι τελείως διαφορετικά ελαστικά από τα Τ001 και δεν θα έβαζα τόσο διαφορετικό ελαστικά στους 2 άξονες, θα αλλοιώσει την συμπεριφορά του αυτοκινήτου (βέβαια ελέω 4κίνησης ίσως να μην δεις μεγάλη διαφορά).
-
Γιατί είναι super sport ελαστικό και δεν πιστεύω ότι ταιριάζει στον χαρακτήρα της Χ1.
-
-
Άλλαξε τα μπρος πίσω έστω και τώρα Βασιλη να βγάλεις το καλοκαίρι και από Σεπτέμβριο άλλαξε τα όλα μαζί
-
Ο χρήστης Aikibill έγραψε:
Το ιδανικό για αλλαγη μπροστα πισω για μένα ειναι στο 25% και 75% της ζωής των ελαστικών.
Αν πχ αναμένουμε 40.000χλμ απο τα λαστιχα, στα 10.000 και στα 30.000 χλμ.
Έτσι αποφεύγουμε να βάλουμε ενδεχόμενος πολυ πιο φθαρμένα λαστιχα πισω σε σχέση με μπροστα,οπως θα ειναι τα λαστιχα στα περισσότερα προσθιοκινητα αυτοκινητα στο 50% της ζωης τους.Αυτο μαλλον ειναι το ιδανικο για τους ιδιοκτητες βουλκανιζατερ , ωστε να πληρωνονται δυο ή και τρεις φορες (αντι για μια) για ζυγοσταθμιση -απαραιτητη σε καθε μπρος-πισω- .
Προφανως και ειναι και σε γενικοτερη αναλυση το ιδανικο, -τα περισσοτερα βουλκανιζατερ μαλιστα αναφερουν στα 15κ και 30κ αντιστοιχα- απλως δεν το ανεφερα γιατι ειδικα για την πλειοψηφια των μεσων οδηγων, ακουγεται ακραιο, 'συνθετο' και πιθανοτατα αποτρεπτικο... Οταν εχει πολλακις αποδειχτει οτι στο συγκεκριμενο μαλιστα ζητημα, επικρατει...το αλλο ακρο, δηλαδη να βλεπουμε μεχρι και αυτοκινητα 8ετιας με ελαστικα πρωτης τοποθετησης!
Ακομα και σε αυτο το 50% που λες, στην πραγματικοτητα ειναι μια χρυση τομη, για αυξημενη ασφαλεια, με περιορισμενο/ρεαλιστικο κοστος, λαμβανοντας υποψιν και την συνηθως, ελαφρως υποστροφικη ρυθμιση των περισσοτερων επιβατικων απο το εργοστασιο, κατι που εξαλειφει τα αρχικα ερωτηματικα/φοβους, στο ενδεχομενο
αυξημενων πιθανοτητων για ξαφνικες υπερστροφικες διαθεσεις στην προκειμενη μεθοδο αλλαγης των εμπρος-πισω... -
P.S Το χιαστι που διαβαζω παραπανω ειναι λαθος μεθοδος, εως και επικινδυνη...καθοτι η φθορα του δεξιου με το αριστερο ελαστικο ειναι ασσυμετρη, ειδικα στον -εκαστοτε- κινητηριο αξονα που συνηθως εχει και ενα ποσοστο γωνιας καμπερ...
Και όμως, η FORD για ΜΗ κατευθυντικά ελαστικά (δηλαδή που δεν έχουν φορά κύλισης) συστήνει την χιαστί μέθοδο εναλλαγής των εμπρός με τα πίσω. Οπότε, μάλλον δεν είναι απόλυτο αυτό που αναφέρεις Γρηγόρη.
Προφανως, οπως πολυ σωστα ειπωθηκε, τιποτα δεν ειναι απολυτο. Στην προκειμενη ομως περιπτωση που μιλαμε κυριως για επιβατικα αυτοκινητα , -ακομα και εαν ειναι crossover/suv- και οχι καθαροαιμα 4κινητα, οι πιθανοτητες να εχουν εστω μια μικρη γωνια καμπερ (αρνητικη) οι κινητηριοι τροχοι -και δη σε αυτοκινητο Bmw που το στησιμο σασι-αναρτησης αποτελει βασικη φιλοσοφια, ανεξαρτητως μεταδοσης κινησης- ειναι πολυ μεγαλες, οπερ και υπο αυτη την εννοια η χιαστι αλλαγη των εμπρος με τα πισω ελαστικα, απαγορευεται δια ροπαλου , τουλαχιστον εαν το ζητουμενο ειναι η ασφαλεια.
Περα απο το οτι πλεον τα περισσοτερα συγχρονα ελαστικα -οπως σωστα ειπωθηκε πιο πριν- ειναι συνηθως με φορα κατευθυνσης.
Η χιαστι μεθοδος εναλλαγης αφορα κυριως 4κινητα τζιπ/τζιποειδη και μαλιστα για μεικτα/χειμερινα ελαστικα.
Εαν πχ μιλουσαμε για 4κινητη Χ1 η οποια φορουσε ηδη μεικτα ελαστικα, τοτε η χιαστι μεθοδος θα μπορουσε να προταθει...
Στο προκειμενο τωρα, δεν ειναι και απολυτως απαραιτητο -εφοσον δεν προκειται ουτε καν για αυτοκινητο επιδοσεων κτλ...- να φοραει ακριβως το ιδιο μοντελο/τυπο στον εμπρος και πισω αξονα, αλλα σιγουρα να εχει παρομοιες προδιαγραφες και φιλοσοφια (πχ αν φορουσε πριν 'green' ελαστικα, ή πιο σπορ, τοτε τα νεα να ειναι στην ιδια φιλοσοφια και επισης να εχουν τον ιδιο ή πολυ κοντινο δεικτη φθορας)
Προσωπικα στον Βασιλη θα προτεινα σε πρωτη φαση (ή και δευτερη, δηλαδη οταν παει καποια στιγμη για τετραδα βασικα) να επιλεξει συμβατικο τυπο αντι για RFT και την οποια μικρη/μεγαλη διαφορα τιμης, ειτε να την καρπωθει ο ιδιος, ειτε να παρει καλυτερα-ακριβοτερα-μεικτα(?) ελαστικα, ή να προσθεσει ρεζερβα αναγκης -εαν δεν την ειχε επιλεξει ως εργοστασιακο εξτρα- κατω απο τον χωρο αποσκευων που πλεον απ' οσο γνωριζω προβλεπεται και υπαρχει στην νεα Χ1...
Μαλιστα πολυ συγκεκριμενα, θα προτεινα να παρει και μια προσφορα για τα -μοναδικα μεχρι στιγμης στην αγορα-
θερινα ελαστικα crossclimate της Μichelin, τα οποια εχουν ολα τα πλεονεκτηματα των θερινων, με τις δυνατοτητες των μεικτων, σε χιονι, λασπη, χωμα, αμμουδια, εαν βεβαιως γινεται εστω και σε περιορισμενο βαθμο τετοιου ειδους χρηση...
BMW X1 2016