-
Αυτό είναι το market positioning της είτε αρέσει είτε όχι. Για να είσαι premium πρέπει να έχεις παρουσία στις ανώτερες κατήγορίες. Πως μπορείς να λέγεσαι premium οταν δεν έχεις αυτοκίνητο F Segment? Αυτό άλλωστε αντανακλάτε και στην τιμολογιακή πολιτική των Volvo και Saab.
-
Το ότι κάποιες εταιρίες δεν εκπροσωπούνται σε όλες τις κατηγορίες δεν λέει κάτι από μόνο του για το αν είναι πριμιουμ (αυτό έχει να κάνει και με άλλα όπως πχ με το μέγεθος της εταιρείας και τις οικονομικές δυνατότητές εξέλιξης μοντέλων). Αυτό που μετράει είναι ότι η Volvo στις κατηγορίες που έχει εκπρόσωπο τα μοντέλα της έχουν τουλάχιστον τόσο πριμιουμ χαρακτήρα όσο και οι άλλοι πριμιουμ ανταγωνιστές της. Για να το κάνουμε συγκριμένο και επί του θέματος το 60άρι σε τι είναι λιγότερο πριμιουμ από μια 3άρα; μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.
-
Έχει πολλούς ορισμόυς το premium. Αν δεχτούμε τον κλασικό (δύναμη ονόματος) δεν υπάρχει καν σύγκριση. Αν δεχθούμε, αυτό που υποστηρίζουν στην Αγγλία ως premium (μεγάλο κριτήριο η οδηγική απόλαυση), πάλι μια BMW έχει τεράστιο προβάδισμα. Το ότι οι BMW έχουν δικές τους πλατφόρμες, πισω κίνηση κλπ και τα Volvo είναι σε πολλές περιπτώσεις μεταποιημένα Ford επίσης παίζει το ρόλο του...
-
Τα περί βαυκαλισμού με την premiουσύνη τα χω ακούσει πολλές φορές, επί της ουσίας όντως είναι μια χαζή ψυχολογική κατάσταση, αλλά επί του πρακτέου όταν μου έδωσαν τσάμπα την 316 την πήρα. Τώρα ομολογώ ότι μου πέρασε, αλλά πιστευω ότι το 90% θα έκανε το ίδιο.
Τετρακίνηση θέλω πραγματική έχοντας λιώσει πρώτα ένα jimny, μετά ένα GV αμφότερα ψηλωμένα με εργάτη. Τώρα έχω ηρεμήσει αλλά τα βουνά που πάω τον χειμώνα για σκι και πεζοπορία αλλα και οι παραλίες που πάω το καλοκαίρι για καταδύσεις και kite θέλουν και ύψος άνω των 16 εκ. και αν μη τι άλλο καλά ηλεκτρονικά κίνησης εκτός. Ω ναι, υπάρχουν και άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα SUV εκτός, αλλά έχουν τον περιορισμό των εταιρικών 1600 κ εκ.
Ενδιαφέρουσες οι θεωρίες περί τοποθέτησης σε segment αλλά όλοι οι μη petrol-heads που ξέρω, θεωρούν την Volvo αντίστοιχης κατηγορίας με την BMW. Η αντίληψη των πολλών δεν συμβαδίζει πάντα με ό,τι είναι ορθό.
-
@Georgie69: Απολύτως δικαιολογημένο το Tiguan στην περίπτωσή σου. Και μάλιστα το Escape, όχι το απλό!
-
Ο χρήστης spyrosK έγραψε:
δηλαδή τελικά πως το βλέπεις θα φύγεις απο τα sport sedan και θα πας σε sav ? παντως δεν ειναι κακή ιδεα η χ1 , πας όμως σε 2λιτρο και η ποιότητα καποιων απο τα πλαστικά της υστερείΔίλιτρο θα ξεφύγει και στα τεκμήρια και στην κατανάλωση. αντε μέχρι 1800cc και αυτά σε περίπτωση υβριδικού.
Με όλη αυτή τη συζήτηση πάντως προκύπτουν διάφορα συμπεράσματα.
Είναι δεδομένο οιτ μέσα στην πόλη θα με καλύψουν αμάξια τέτοιου τύπου. το θέμα είναι σε κάτι ανηφόρες σε χωριά να μπορεί να ανέβει με 4-5 άτομα και φουλ πορτ παγκάζ. το S60 το κάνει απο οτι φαίνεται καλύτερα.
θα το δώ στο τεστ ντραιβ
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Έχει πολλούς ορισμόυς το premium. Αν δεχτούμε τον κλασικό (δύναμη ονόματος) δεν υπάρχει καν σύγκριση. Αν δεχθούμε, αυτό που υποστηρίζουν στην Αγγλία ως premium (μεγάλο κριτήριο η οδηγική απόλαυση), πάλι μια BMW έχει τεράστιο προβάδισμα. Το ότι οι BMW έχουν δικές τους πλατφόρμες, πισω κίνηση κλπ και τα Volvo είναι σε πολλές περιπτώσεις μεταποιημένα Ford επίσης παίζει το ρόλο του...- Euro Car Classification κι αλλο ενα λινκ
- Οι Αγγλοι τα λενε Compact Executive Salloons...δεν ειναι το 60αρι?
- Απο ποτε η πισω κινηση ειναι αυτοσκοπος για τα premium?
- Αφου ξερεις τον ορισμο της 'πλατφορμας' στη συγχρονη αυτοκινητοβιομηχανια, πως το κανεις το τελευταιο σου σχολιο? Κι αν θες να το παμε εκει, απο παρθενογεννεση ειναι το πατωμα της Ε92, ή μηπως μια εξελιγμενη εκδοχη της Ε36? Αυτο γιατι δεν οριζεται ως αρχαιολογια?
-
Κωνσταντίνε, η πισωκίνηση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά καλώς ή κακώς είναι η πιο οδηγοκεντρική και ακριβή αν θες διάταξη και όταν θέλεις να ξεχωρίζεις από το πλήθος παίζει κάποιο μικρό ρόλο κι αυτό.
Οι περισσότερες πλατφόρμες έχουν διαχρονική συνέχεια. Μόνο τα supercars αλλάζουν πλατφόρμα κάθε 2 μοντέλλα. Τα περισσότερα mass produced cars είναι σε carry over platforms αλλά δεν βλέπω κάτι κακό αν αυτές παραμένουν σύγχρονες. Η ένστασή μου έχει να κάνει με την χρήση πλατφόρμας generic manufacturer καθώς αυτό σίγουρα δεν βοηθάει στην εικόνα (και μόνο). Σε αυτή τη λούμπα είχε πέσει ένας κατασκευαστής luxury (ανώτερος των premium δηλαδή) πριν μερικά χρόνια... η Jaguar με το πάτωμα του Mondeo και το πλήρωσε ακριβά.
Και για να ολοκληρώσω τα περί premium, για να διεκδικείς σήμερα τέτοιον τίτλο χρειάζεσαι και halo models που όλοι οι πραγματικά premium manufacturers έχουν (Audi R8, BMW M3/5/6, Mercedes AMG). Το premium δεν είναι δέρματα και πλαστικά, είναι μηχανολογικό υπόβαθρο και οδηγική αίσθηση.
-
Ο χρήστης VolvoZeus έγραψε:
- Οι Αγγλοι τα λενε Compact Executive Salloons...δεν ειναι το 60αρι?
Η ερώτηση δεν είναι 'ναι/όχι' αλλά αν είναι περισσότερο από την 316. Σ΄ αυτό νομίζω θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι μια BMW είναι περισσότερο, πώς να το κάνουμε δλδ;
- Απο ποτε η πισω κινηση ειναι αυτοσκοπος για τα premium?
Από τότε που θες να βάλεις κάτω στο δρόμο 200+ άλογα. Αυτό πάει στην εταιρία γενικότερα και στη φιλοσοφία της και όχι στην 316 αποκλειστικά.
- Αφου ξερεις τον ορισμο της 'πλατφορμας' στη συγχρονη αυτοκινητοβιομηχανια, πως το κανεις το τελευταιο σου σχολιο? Κι αν θες να το παμε εκει, απο παρθενογέννεση ειναι το πατωμα της Ε92, ή μηπως μια εξελιγμενη εκδοχη της Ε36? Αυτο γιατι δεν οριζεται ως αρχαιολογια?
Πάλι το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το ότι η Ε92 είναι εξέλιξη της Ε36 δεν αλλάζει το γεγονός ότι τα Volvo είναι εξελιγμένα Ford. Ε, πως να το κάνουμε; Η BMW δεν αντιγράφει κανένα και αυτό την ξεχωρίζει στα μάτια του κοινού.
-
τα Volvo είναι σε πολλές περιπτώσεις μεταποιημένα Ford επίσης παίζει το ρόλο του...ουισκάκια πίνατε ?
Αν ναί πείτε που να περάσω.........
-
Ναι, βάλε! Σκέτο πλίζ.
-
Ο χρήστης mitsosath έγραψε:
δηλαδή τελικά πως το βλέπεις θα φύγεις απο τα sport sedan και θα πας σε sav ? παντως δεν ειναι κακή ιδεα η χ1 , πας όμως σε 2λιτρο και η ποιότητα καποιων απο τα πλαστικά της υστερεί
Δίλιτρο θα ξεφύγει και στα τεκμήρια και στην κατανάλωση. αντε μέχρι 1800cc και αυτά σε περίπτωση υβριδικού.
Με όλη αυτή τη συζήτηση πάντως προκύπτουν διάφορα συμπεράσματα.
Είναι δεδομένο οιτ μέσα στην πόλη θα με καλύψουν αμάξια τέτοιου τύπου. το θέμα είναι σε κάτι ανηφόρες σε χωριά να μπορεί να ανέβει με 4-5 άτομα και φουλ πορτ παγκάζ. το S60 το κάνει απο οτι φαίνεται καλύτερα.
θα το δώ στο τεστ ντραιβ
Είδες πως προέκυψε το use-case που χρειάζεσαι την παραπάνω δύναμη;
Γι αυτό, μεταξύ των δύο, το Βόλβο χωρίς συζήτηση.
-
Ο χρήστης DANAOS_master έγραψε:
Η ερώτηση δεν είναι 'ναι/όχι' αλλά αν είναι περισσότερο από την 316. Σ΄ αυτό νομίζω θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι μια BMW είναι περισσότερο, πώς να το κάνουμε δλδ;Το 316? I don't think so....στον υπολοιπο κοσμο..εδω οπως φαινεται μαλλον ειναι, αφου το ιερο τοτεμ της αυτοκινησης οπως φαινεται ειναι αλανθαστο στην αντιληψη της πλειονοτητας!
Από τότε που θες να βάλεις κάτω στο δρόμο 200+ άλογα. Αυτό πάει στην εταιρία γενικότερα και στη φιλοσοφία της και όχι στην 316 αποκλειστικά.
Εξαρταται...Πριν απο 30 χρονια ουτε 100 δεν εβγαιναν απο μπροστα...τωρα εχει αποδειχθει οτι και παραπανω απο αυτα που λες μια χαρα βγαινουν...Μαλιστα καποτε μηχανικοι της Alfa ειχαν δηλωσει ως οριο τα 200, κι οπως ξερουμε μια χαρα το ξεπερασαν κι αυτοι. Παρολα αυτα υπαρχει και η τετρακινηση...
Πάλι το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το ότι η Ε92 είναι εξέλιξη της Ε36 δεν αλλάζει το γεγονός ότι τα Volvo είναι εξελιγμένα Ford. Ε, πως να το κάνουμε; Η BMW δεν αντιγράφει κανένα και αυτό την ξεχωρίζει στα μάτια του κοινού.
Δεν ειναι ακριβως ετσι τα πραγματα...Καταρχην το 'κοινη πλατφορμα' δεν σημαινει απολυτως τιποτα..Στις μερες μας ειναι περισσοτερο οικονομικοτεχνικος ορισμος παρα τεχνολογικος. Το οτι αποτελει εξελιξη θα επρεπε να πειραζει οσο πειραζει σε αλλους κατασκευαστες (Saab πχ!) αλλα και ειδικα στο θεμα της τιμολογησης...αλλα ουτε βλεπω να ενοχλειται κανεις, ουτε καν να γινετε μια απλη αναφοραοπως!
Τωρα αν επειδη οι βιδες που πιανουν το ψαλιδι ειναι ιδιες σε ενα Ford και σε ενα Volvo, την στιγμη που το ιδιο το ψαλιδι ειναι διαφορετικο, οπως και τα υποπλαισια, η γεωμετρια ακομα και οι σχεσεις μεταξονιου-μετατροχιων και επομενως ειναι ιδια τοτε παω πασο...κι ολα τα αυτοκινητα ιδια ειναι! -
Κωνσταντίνε, η πισωκίνηση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά καλώς ή κακώς είναι η πιο οδηγοκεντρική και ακριβή αν θες διάταξη και όταν θέλεις να ξεχωρίζεις από το πλήθος παίζει κάποιο μικρό ρόλο κι αυτό.Η τετρακινηση, ειναι πιο φθηνη? Βρισκεις πιο οδηγοκεντρικη μια 316 απο ενα καλοστημενο μπροστιοκινητο? Sorry θα διαφωνησω...Σε αυτα τα επιπεδα ιπποδυναμης η κινηση δεν μου λεει τιποτα, εκτος αν μιλαμε για πλατειες. Να ξεχωριζεις λοιπον απο το πληθος ως τι? Ως μαρκετινγκ?
Οι περισσότερες πλατφόρμες έχουν διαχρονική συνέχεια. Μόνο τα supercars αλλάζουν πλατφόρμα κάθε 2 μοντέλλα. Τα περισσότερα mass produced cars είναι σε carry over platforms αλλά δεν βλέπω κάτι κακό αν αυτές παραμένουν σύγχρονες. Η ένστασή μου έχει να κάνει με την χρήση πλατφόρμας generic manufacturer καθώς αυτό σίγουρα δεν βοηθάει στην εικόνα (και μόνο). Σε αυτή τη λούμπα είχε πέσει ένας κατασκευαστής luxury (ανώτερος των premium δηλαδή) πριν μερικά χρόνια... η Jaguar με το πάτωμα του Mondeo και το πλήρωσε ακριβά.
Καλο ειναι ομως να γνωριζουμε τι γινετε και να αναφερομαστε με τα ιδια μετρα και σταθμα για ολους τους κατασκευαστες...ειτε προκειται για bmw ειτε για saab, οπως ανεφερα και στο προηγουμενο ποστ.
Τωρα το αν ειναι generic ή premium καθοριζεται απο πολλους παραγοντες...τα υποπλαισια και η στηριξη πχ της πισω αναρτησης της Volvo ειναι αποκλειστικα και full premium...20 μετρα αν κανεις το εχεις καταλαβει σε σχεση με ενα Ford!Και για να ολοκληρώσω τα περί premium, για να διεκδικείς σήμερα τέτοιον τίτλο χρειάζεσαι και halo models που όλοι οι πραγματικά premium manufacturers έχουν (Audi R8, BMW M3/5/6, Mercedes AMG). Το premium δεν είναι δέρματα και πλαστικά, είναι μηχανολογικό υπόβαθρο και οδηγική αίσθηση.
Says who? Σιγουρα τα halo οπως εχω γραψει και αλλου (σχετικα με τα R) βοηθανε στον 'μυθο' αλλα δεν νομιζω οτι τελικα ειναι αυτο το ζητουμενο για να εισαι premium....
-
Δεν τίθεται θέμα για την 316 Κων/νε! Το Volvo πρότεινα κι εγώ άλλωστε! Αλλά σε 330 vs S60 T5, την 'μπέμπα' δαγκωτό! Επίσης το να λέμε ότι η Volvo έχει το κύρος της BMW είναι στρουθοκαμηλισμός.
-
Δεν τίθεται θέμα για την 316 Κων/νε! Το Volvo πρότεινα κι εγώ άλλωστε! Αλλά σε 330 vs S60 T5, την 'μπέμπα' δαγκωτό! Επίσης το να λέμε ότι η Volvo έχει το κύρος της BMW είναι στρουθοκαμηλισμός.+1
-
Πόσο κάνει η 330 και πόσο το S60 T5.....Αν κάποιος θέλει να δώσει αυτά τα λεφτά για επιδεικτική κατανάλωση, που παρεπιπτόντως είναι από τα βασικά συστατικά μιας στρατηγικής marketing, ας το κάνει...Επίσης νομίζω ότι σαν φιλοσοφία η Volvo δεν μπορεί να συγκριθεί με την BMW. Με τη Mercedes, τη Lexus και την Audi ναι, ίσως, αλλά με την BMW όχι. Επίσης η Volvo είναι μια μάρκα που δεν κραυγάζει και αυτό μπορεί να είναι πλεονέκτημα μπορεί και μειονέκτημα. Τέλος να πω ότι η Volvo έχει δύναμη στην αγορά πιο πολύ στα οικογενειακά αυτοκίνητα όπως SUV και station παρά στα sedan. Άλλωστε τα πιο δημοφιλή μοντέλα της όλα αυτά τα χρόνια είναι τα XC90 παλαιότερα και το XC60 τα τελευταία 2 χρόνια.
-
Ο χρήστης scandinavian έγραψε:
Πόσο κάνει η 330 και πόσο το S60 T5...Αν μπορούσε θα χρέωνε ακόμα παραπάνω! Αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Αν είσαι Aston Martin χρεώνεις 40.000 για ένα iQ με δέρματα, αν είσαι Volvo πρέπει να τιμολογείς πολύ κάτω από τις αντίστοιχες BMW, Mercedes, Audi, Lexus και Infinity αν θες να κάνεις καμία πώληση. Και αυτό ακριβώς κάνει η Volvo. Δεν έχει σημασία πόσο καλό αυτοκίνητο είναι (που ένα S60 150 ίππων είναι σαφώς καλύτερο από μια 316), αλλά το γεγονός ότι είναι semi-premium μάρκα στην συνείδηση του κόσμου και βάσει του δικού της positioning, επιβάλει τις χαμηλότερες τιμές.
-
Και όμως στο προηγούμενο S60 απέδειξε ότι μπορούσε να βάλει υψηλότερες τιμές. Άλλωστε δε χρειάζεται να αρχίσω να παραθέτω στοιχεία από το εξωτερικό που δείχνουν ότι οι τιμές μιας BMW χαμηλού κυβισμού στο εξωτερικό είναι περίπου 20% φθηνότερη από την Ελλάδα. Αν δεις τα πρώτα μου post θα το δεις αυτό με συγκεκριμένα παραδείγματα από χώρες όπως το Βέλγιο και τη Γερμανία και είναι ένας από τους λόγους που απέρριψα την συγκεκριμένη μάρκα για την εμπορική της πολιτική στη χώρα μας. Αλλά το ότι η Volvo δεν είναι Mercedes ή BMW νομίζω είναι πλεονέκτημα, ειδικά στις μέρες μας όπου η επιδεικτική κατανάλωση είναι σύμπτωμα κοινωνικής αναισθησίας.... Πάντως τον τελευταίο χρόνο έχω και έναν ακόμα λόγο να μην θέλω να αγοράσω γερμανικό αυτοκίνητο...παρότι τυγχάνει να είμαι ιδιοκτήτης και Opel...
-
Επειδή 'Simple is beautiful', το S60 το οποίο είναι εκπληκτικά όμορφo αποδεικνύει την υπέροχη των Σουηδών σε απλότητα - ομορφιά - ασφάλεια - κουλτούρα, τα οποία έχουν περάσει και στα αυτοκίνητα τους. Κι όταν βλέπεις ενα Volvo στο δρόμο, να το σέβεσαι, γιατι προέρχεται απο μια χώρα που έχει να σου διδάξει πολλά και να σου προσφέρει άλλα τόσα. Sweden for ever, Volvo for life.
(Όπως καταλάβατε είμαι 'λίγο' κολλημένος με τη Σουηδία, αλλα πώς να μην είμαι οταν βλέπω στο δρόμο αυτοκίνητα όπως το XC60 και S60 και μπορώ να τα θαυμάζω για ώρες...)
BMW 316 comfort ή VOLVO S60?