-
aule1976 εκτιθεσαι μ αυτα που γραφεις. Φιλικα και καλοταξιδο
-
Realzeus, μένω στο 'This is real world testing with a car that had been fully serviced with new tyres, new brake pads and discs. everything was working to specification on the car' .
Ναι στην αληθινή ζωή έτσι είναι και όπως είδες την δική σου παρατήρηση την δέχτηκα. Διαφωνείς με αυτα που γράφω στο ποστ μου όσον αφορά στην θεωρία??Εσύ Νονέ??
-
Ο χρήστης aule1976 έγραψε:
Ετσι όπως περιγράφεις τα πράγματα λογικά δεν έχεις σχέση με φυσική. (Δεν το λεω σαν κακό, ο καθένας στον τομέα του, απλά ως διαπίστωση). Η έννοια της ορμής εξαρτάται από το βάρος και την ταχύτητα. Ακόμα και σε απολυτη ευθεία χωρίς αέρα η απόσταση φρεναρίσματος εξαρτάται από το βάρος. Δηλαδή εσυ με την οικογένεια σου σε απόλυτη ευθεία θα ακινητοποιηθείτε σε μεγαλύτερη απόσταση απο οτι εσύ μόνος σου μέσα στο αμάξι απο την ίδια αρχική ταχύτητα. Στο φρενάρισμα όλα παιζουν ρόλο ακόμα και σε ευθεία. Βάρος, αναρτήσεις λάστιχα, συστημα φρένων, συντελεστές τριβής κλπ.
Οκ και μια ferrari με έναν ελέφαντα μέσα θα φρενάρει πιο γρήγορα από ένα γκολφάκι .. γιατί έχει καλύτερο σύστημα φρένων λέω εγω
Απόδειξη:
F=mγ (από 2ο Νόμο του νευτωνα) (αν ασκήσω μιά δύναμη F σε ένα αντικείμενο μάζας m, αυτό θα επιταχύνεται/ επιβραδύνεται με επιτάχυνση γ)
Όταν φρενάρω ποια είναι ΙΔΑΝΙΚΑ η δύναμη αυτή? Η τριβή Τ που στο οριζόντιο επίπεδο ισούται με μ(m*g) όπου μ= συντελεστής τριβής και g= 9,81 m/sec^2 η επιτάχυνση της βαρύτητας.Άρα F=T ==> mγ=μ(mg) ==> γ=μg Δηλαδή η επιβράδυνση του αυτοκινήτου είναι ανεξάρτητη της μάζας
του.
Δηλαδή η μάζα δεν παίζει κανένα ρόλο στην επιβράδυνση ενός αυτοκινήτου, διότι μικρή μάζα σημαίνει μικρό βάρος που σημαίνει μικρή τριβή, μεγάλη μάζα σημαίνει μεγάλο βάρος που σημαίνει μεγάλη τριβή, άρα αυτά έρχονται σε ισορροπία και μας δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα.Επίσης η ορμή J όπως γράφεις είναι μάζα επί ταχύτητα αλλά άυτό που πρέπει να σε ενδιαφέρει στο φρενάρισμα είναι η μεταβολή της ορμής η οποία ισούται με την ώθηση Ω=(Fdt)(από 3ο Νόμο του νευτωνα). Αρα μια μεγαλύτερη ορμή θα χρειαστει την επενέργεια μιας μεγαλύτερης δύναμης (στον ίδιο χρόνο) ή της ίδιας δύναμης (σε μεγαλύτερο χρόνο) για να μηδενιστεί. Στο φρενάρισμα ποια είναι αυτή η δύναμη? η τριβή που είναι ανάλογη του βάρους.
Άρα ΔJ = Ω ==> 0 - m * υ = (-Τ) δt ==>m * υ = (μ(m*g) δt απαλείφοντας τους όρους μπορείς να δεις ότι ο χρόνος ακινητοποίησης είναι ανάλογος μόνο της ταχύτητας που πήγαινες πριν πατήσεις φρένο και του συντελεστή ολίσθησης του επιπέδου που κινείσαι.Άρα δεν ''ακούω αυτό που λες''. το αυτοκίνητο με μένα μόνο μέσα θα σταματήσει στον ίδιο χρόνο με αυτόν που θα χρειαζόταν αν είχα μέσα και την οικογένειά μου. Και απόδειξέ μου το αντίθετο με την φυσική που επικαλείσαι.
Αντί λοιπόν να ξεκινήσεις το κείμενο καλώντας με ( και χωρίς να ξέρεις τι είμαι και τι κάνω) θα μπορούσες να μας παραθέσεις και εξηγήσεις τι θα γινόταν σε έναν μη ιδανικό κόσμο όπου στο δρόμο δεν υπάρχουν μόνο τριβές κλπ κλπ και να μας εξηγήσεις πως ακριβώς επηρεάζουν αναρτήσεις λάστιχα, σύστημα φρένων ( να μαθαίνουμε και εμείς οι άσχετοι)
Και στην τελική να μου αποδείξεις όμορφα και σωστά που κάνω λάθος
Και σε καλώ να το κάνειςΑρχικά γι αυτο εβαλα την παρένθεση. Επειδή όντως δεν το λεω σαν κακό και οντως δεν ξερω τι εισαι και τι κάνεις. Και απλα θα μπορουσες να πεις οτι έχω λάθος. Απλά είδα κάποια σχόλια του τύπου οτι το βάρος βοηθάει στο φρενάρισμα και γι αυτο το είπα. Αν έρθει και μου πει ο Emperor οτι δεν έχω ιδέα απο γλώσσα, Αρχαία ή Ιστορία, δεν θα τον ειρωνευτώ. Επισης επιβεβαιώνομαι γιατί το κείμενο που έγραψες είναι copy-paste από το internet και απλά θα μπορουσες να αναφέρεις την πηγή.
http://m.thanos713.webnode.gr/products/ ... tokinitou/Ισως απλά να μην έπρεπε να ξεκινήσω έτσι το κείμενο και λήγει εδώ το θέμα.
Στο θέμα μας. Ειναι τόσα πολλά που παίζουν ρόλο που δεν μπορουν να συζητηθούν έτσι απλά. Το συστημα είναι δυναμικό κατα τη διάρκεια της πέδησης. Η τριβή δεν είναι σταθερή σε όλο το φρενάρισμα. Επίσης έχει κάποια οριακή τιμή και μετά επέρχεται ολίσθηση. Εκεί θα επέμβει το Abs. Επειδή κατά το φρενάρισμα το βάρος μεταφέρεται στο εμπρός σύστημα οι μπροστινοί τροχοί φθάνουν γρήγορα στην οριακή τριβή. Το Abs θα αποφύγει την ολίσθηση μειώνοντας τη δύναμη φρεναρίσματος και ενδεχομένως κατανέμοντάς την σε άλλους τροχούς με πρύσφυση (δεν ξερω στα σιγπυρα πως δουλευει το abs) Άρα η δύναμη επιβράδυνσης παύει να είναι σταθερή έστω και για λίγο. Η τριβή με τους δίσκους επισης δεν ειναι σταθερή λόγω και της θερμοκρασίας. Αυτό το λίγο σε μέτρα δεν είναι και τοσο λίγο. Και αυτή είναι μόνο μια παράμετρος από τις πάρα πολλές που υπάρχουν σε ένα τόσο σύνθετο σύστημα. Γενικά δεν έχεις τρόπο να μου εξασφαλίσεις οτι όλες οι δυνάμεις που ασκούνται στο χρονο φρεναρίσματος μένουν σταθερές. Ειδικός δεν είμαι επομένως άκρως επιστημονικά κάποιος τρίτος θα το εξηγήσει πολύ καλύτερα. Πάντως οσο πιο βαρύ το αμάξι στον ίδιο δρομο με τις ίδιες συνθήκες τόσο σε περισσότερα μέτρα θα ακινητοποιηθεί. Αυτό ειναι σίγουρο συμπέρασμα και δεν αμφισβητείται. Και ειναι κάτι που μπορείς να διαπιστώσεις ανα πάσα στιγμή χωρις καμία γνώση παρά μόνο αισθήσεις. Θεωρεις οτι το αμαξι σου με την οικογενειά σου και φορτωμένο θα έχει 0-100 σε 10 sec( τυχαιο νουμερο) τιμη η οποια μετρήθηκε με αδειο αμάξι και 1-2 άτομα μέσα ? Τα 10 sec θα γίνουν 15... Αν παρέμεναν 10 sec δε θα υπήρχε λόγος να συζητάμε για ενεργητική ασφάλεια και ιπποδυνάμεις. Το αναποδο γινεται με τα φρενα. Φιλικα. Καλοτάξιδο κιόλας, γιατί δεν είπα.
-
Να πας πει και αν το πιο βαρυ αυτοκινητο εχει και καλυτερο κρατημα...
-
Ευχαριστώ για το καλοτάξιδο και δέχομαι την άτυπη συγγνώμη για το ότι δεν έπρεπε να ξεκινήσεις το κείμενο έτσι, το οποίο καταλαβαίνεις ότι είναι παρεξηγήσιμο. Αν με έλεγες άσχετο για την συμπεριφορά του αυτοκινήτου στην αληθινή ζωή θα το κατάπινα πιο εύκολα. Γιατί δεν έχω κάνει κάποια ιδιαίτερη διατριβή σε αυτό, απλά κατέχω ότι μου προσφέρει η 24χρονη εμπειρία μου, τα 400.000 χλμ+ οδήγησης και η διαίσθηση μου.
Απλά με αποκάλεσες άσχετο στην φυσική για κάτι που θεωρητικά αποδεικνύεται με τους απλούς τύπους.
Σου κάνω δυο θεωρητικές αποδείξεις. Το πρώτο μέρος είναι copy paste μόνο ως προς το πρώτο τμήμα του επειδή βαριόμουν να το γράψω. Εκτός και αν βρεις και το δεύτερο τμήμα που έχω γράψει περί ορμής και ώθησης. (απλά το λέω για την δημιουργία εντυπώσεων που είναι επίσης ενοχλητική >
Όλα τα άλλα περί αληθινής ζωής/ realworld test και λοιπά και όσα ωραία γράφεις στο δευτερο μέρος του post σου με βρίσκουν 100% σύμφωνο. Μάλιστα άμα δεις μερικά post πιο πίσω θα δεις πως έχω ήδη αποδεχθεί την διόρθωση του realzeus και ανασκεύασα αυτό που έγραψα.
Απλα η όλη προστριβή έχει να κάνει με το ότι εγω μιλάω για θεωρητικό ιδανικό υπόβαθρο και εσείς για το τι γίνεται στον πραγματικό κόσμο, το οποίο φυσικά είναι παντελώς άσχετο με την σχετικότητα μου με την θεωρητική φυσική και τους νόμους της.
Αν ρίξω κατακόρυφα ένα πούπουλο και ένα μεταλλικό σφαιρίδιο από την κορυφή του CN TOWER στο Τορόντο,
εγώ θεωρητικά σε ένα κόσμο χωρίς αντιστάσεις και τριβές λέω ότι θα φθάσουν στο έδαφος μαζί.
Δεν νομίζω κανείς μας να πιστεύει ότι, στην πραγματικότητα αυτό θα συμβείΑυτά για να κλείσω το θέμα και γιατί μπήκα εδώ για να μάθω για το νέο μου αυτοκίνητο και να αλλάξω απόψεις με ιδιοκτήτες και υποψήφιους αγοραστές και όχι να φιλικά ή μη και να χάνω τον χρόνο μου σε παρεξηγήσεις
Καλό σου βράδυ
-
Νονέ διάβασε όλα τα ποστς και όχι επιλεκτικά.
Έχω διορθώσει ήδη -
@ aule1976
Kαταρχας καλοταξιδο, ασφαλη και ευχαριστα χλμ να εχεις.
Στα της αποστασης φρεναρισματος, οπως σου ανεφεραν και τρεις χρηστες παραπανω (ο καθενας με τον τροπο του...)
προφανως και οταν το βαρος ενος αυτοκινητου ειναι αυξημενο, πχ με περισσοτερους επιβατες, η αποσταση ακινητοποιησης θα ειναι μεγαλυτερη.Φυσικα κατα γενικη ομολογια και παροτι αυτο συνηθως δεν το λεμε, ή το ξεχναμε, υποθετουμε/εννοουμε οτι ολες οι υπολοιπες παραμετροι-συνθηκες ειναι ιδιες, και οχι πχ με συγκριση ενος παλαιοτερου αυτοκινητου, ελαφρυ μεν αλλα με κατωτερων προδιαγραφων φρενα, που πετυχαινει μεγαλυτερη αποσταση ακινητοποιησης σε σχεση με ενα βαρυτερο αλλα συγχρονο και με πολυ ισχυρα φρενα.
Γιατι απο αυτα που γραφεις, τουλαχιστον εγω καπως ετσι το καταλαβα και μου εδωσες την εντυπωση οτι καπου μπερδευτηκες ως προς τις εντυπωσεις φρεναρισματος που θα αποκομμισες...
P.S Οσο για την θεωρητικη προσεγγιση που εκανες, και παλι συμπεραινεις βιαστικα καποια πραγματα, που δεν ισχυουν.
Το βαρος ΔΕΝ ισουται με την μαζα, ειναι ξεχωριστα μεγεθη...Καθοτι w=m*g , οπου w=βαρος, m=μαζα, g=επιταχυνση της βαρυτητας
https://el.wikipedia.org/wiki/Β� ... E%BF%CF%82 -
Καλημέρα σε όλους. Πραγματικά τώρα βρε παιδιά τι συζητάμε; Είναι προφανές και μόνο από τον νόμο της δύναμης (F=mg) πως όταν ένα όχημα καλείται να φρενάρει και με δεδομένη την δύναμη max των φρένων πως όσο μεγαλύτερη η μάζα (οχήματος και φορτίου επιβατών και λοιπών αποσκευών) τόσο μικρότερος ο ρυθμός μείωσης της ταχύτητας και εν τέλει τόσο μεγαλύτερη και η απόσταση φρεναρίσματος. Φίλε aule1976 καλοτάξιδο το τουτού. Προφανώς φαντάζομαι πως εννοείς πως έχει πολύ καλά φρένα δεδομένου του όγκου και του χαρακτήρα του και πιθανότατα κοντράρει σε αυτά και όχι μόνο άλλες πιο φιλικές κατασκευές στους νόμους της φυσικής! Μη ξεχνάμε πως μιλάμε για ford που την τελευταία 15ετία βγάζει υποδειγματικά οχήματα σε θέματα οδικής συμπεριφοράς!
-
Έχει πάντως πλάκα που οι μισοί συζητάτε ceteris paribus, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα, και ο φίλος aule το βλέπει καθαρά θεωρητικά, που επίσης δεν ισχύει στην πράξη (ή τουλάχιστον όχι στο 100%). Η αλήθεια είναι περίπου στη μέση, αφού πρέπει, ξεκινώντας από την θεωρία (που παρεμπιπτόντως φίλε aule, δεν είναι τόσο απλά όσο η Φυσική του Λυκείου*) να καταλήξουμε στην εφαρμοσμένη πράξη των συστημάτων πέδησης, που αποτελούν σχεδόν ξεχωριστό πεδίο επιστήμης στην βιομηχανία της αυτοκίνησης.
*τα συστήματα πέδησης δεν είναι τόσο απλά όσο η εφαρμογή των βασικών νόμων, καθώς π.χ. τα ελαστικά έχουν διαφορετικούς συντελεστές τριβής αν κυλούν ή αν σύρονται, η εφαρμογή της δύναμης πέδησης εξαρτάται από όλα τα ενδιάμεσα εξαρτήματα και τις προδιαγραφές τους (π.χ. το πιο απλό, οι συντελεστές τριβής αλλάζουν δραματικά με τη θερμοκρασία του εκάστοτε εξαρτήματος), το αυτοκίνητο προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ως σημειακό φορτίο αλλά ως τρισδιάστατη οντότητα με συγκεκριμένη κατανομή μάζας, κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος επενεργούν ταυτόχρονα πάρα πολλές δυνάμεις στο όχημα που τελικά επηρεάζουν πάρα πολύ την απόδοση του συστήματος πέδησης κλπ.
-
Εγώ από όλα αυτά κρατάω το 'ceteris paribus' το οποίο μου άρεσε
Τελικά έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα αυτό το forumΥΓ. Καλορίζικο και καλοτάξιδο να είναι το Kuga σου aule1976!
-
Ο χρήστης axel12p έγραψε:
Εγώ από όλα αυτά κρατάω το 'ceteris paribus' το οποίο μου άρεσε
Τελικά έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα αυτό το forumΥΓ. Καλορίζικο και καλοτάξιδο να είναι το Kuga σου aule1976!
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσες φορές θα το δεις αν διαβάσεις κάποιο οικονομικό/στατιστικό βιβλίο ή αν πας για κάποιο πτυχίο οικονομικών, στατιστικής, οικονομετρίας ή διοίκησης
-
Η διαφορά θεωρίας με πραγματικές συνθήκες είναι επειδή το επιπλέον φορτίο αυξάνει σημαντικά την αδράνεια, ενώ δεν αυξάνει το ίδιο σημαντικά την τριβή. Ο συντελεστής τριβής ορίζεται μεταξύ 2 σωμάτων. Το σύστημα δρόμος-τροχοί-αναρτήσεις-φρένα-τακάκια δεν είναι σύστημα 2 σωμάτων και έχει πιο πολύπλοκη συμπεριφορά. Οι τροχοί δεν ακινητοποιούνται εντελώς και αστραπιαία στο πάτημα του φρένου και το επιπλέον φορτίο δεν κάνει πιο αποτελεσματικά τα φρένα. Με ιδανικά φρένα, όπου στο πάτημα ακόμα και στα 120 χλμ/ώρα θα είχαμε άμεσο και ολικό κλείδωμα των τροχών (να μην περιστρέφονται καθόλου) και άκαμπτο πλαίσιο, χωρίς αναρτήσεις και φυσικά ABS, το όλο σύστημα θα πλησίαζε περισσότερο στο θεωρητικό 2 σωμάτων, με μία επιφάνεια επαφής (συνολική επιφάνεια πρόσφυσης 4 τροχών σε εντελώς επίπεδο δρόμο).
-
Ο χρήστης The Ace έγραψε:
Έχει πάντως πλάκα που οι μισοί συζητάτε ceteris paribus, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα, και ο φίλος aule το βλέπει καθαρά θεωρητικά, που επίσης δεν ισχύει στην πράξη (ή τουλάχιστον όχι στο 100%). Η αλήθεια είναι περίπου στη μέση, ...Προφανως και δεν μπορει να συμβει σε καθολικο βαθμο, αλλα απο αυτο, μεχρι τις αναφορες του aule1976, δεν νομιζω οτι προκυπτει να βρισκεται η αληθεια καπου στην μεση...
Αυτο που μπορει ομως να συμβει -και συμβαινει- και ειναι πολυ πιο κοντα στο ceteris paribus, ειναι καλλιστα το παραδειγμα του Realzeus, με το ιδιο ακριβως αυτοκινητο, απλως προσθετοντας-αφαιροντας σε αυτο, φορτιο...
-
Δοκίμασε κανένας να κάνει 'check for updates' τις τελευταίες 2 μέρες; Είχα δοκιμάσει πριν 3-4 μέρες αλλά έπαιρνε ώρα και το διέκοψα. Βλέπω τώρα σε ένα αμερικάνικο forum ότι έβγαλε update για Αμερική
http://www.2gfusions.net/showthread.php?tid=3881&page=36Αύριο το πρωί θα δοκιμάσω πάλι.
-
Δεν έχω δοκιμάσει...θα το δοκιμάσω το ΣΚ με την ησυχία μου!
-
Το σύστημα συνδέεται στο ίντερνετ μέσω tethering η παίρνει καμία sim?
Στάλθηκε από το SM-N9005 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Μέσω tethering
-
3g να υποθέσω
Στάλθηκε από το SM-N9005 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Είτε tethering 3g 4g ή WiFi hotspot
-
Το ford sync 3 έχει wifi για να συνδεθεί σε οποιοδήποτε access point υπάρχει στην εμβέλεια. Μπορεί να είναι το router του σπιτιού ή ένα κινητό με ενεργοποιημένο το hotspot (tethering). Δεν διαθέτει κάρτα sim και δεν έχει αυτόνομη πρόσβαση στο ιντερνετ, ούτε φυσικά μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο ως hotspot για να συνδεθούν άλλες συσκευές πάνω του.
Οι αναβαθμίσεις σίγουρα γίνονται και μέσω της θύρας usb αλλά δεν έχω βρει κάποιο επίσημο site για να κατεβάσει κάποιος τα αναβαθμισμένα αρχεία.
Ford Kuga