-
Δύο ερωτήσεις σχετικά με τα καύσιμα και άλλα έξοδα του αυτοκινήτου (service, λάστιχα κτλ.) αν αυτό έχει αποκτηθεί με χρονομίσθωση (operating leasing).
-
Ποιό ποσοστό δέχεται η εφορία ότι περνάει στα έξοδα από τα ποσά αυτά ? Δεδομένου ότι το μίσθωμα περνάει κατά 100%, μήπως περνάνε και τα έξοδα κατά 100% ή πάνε με κάποιο συντελεστή πχ. 25% ? Υπάρχει ανώτατο πλαφόν (πχ. το 2% του ετήσιου τζίρου) για τα έξοδα αυτά ?
-
Οπως και στην περίπτωση του μισθώματος, ο ΦΠΑ δεν εκπίπτει αλλά πάει όλο μαζί το τιμολόγιο στα έξοδα (είτε κατά ένα ποσοστό, ανάλογα με την απάντηση στο (1)), σωστά ?
-
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Δύο ερωτήσεις σχετικά με τα καύσιμα και άλλα έξοδα του αυτοκινήτου (service, λάστιχα κτλ.) αν αυτό έχει αποκτηθεί με χρονομίσθωση (operating leasing).-
Ποιό ποσοστό δέχεται η εφορία ότι περνάει στα έξοδα από τα ποσά αυτά ? Δεδομένου ότι το μίσθωμα περνάει κατά 100%, μήπως περνάνε και τα έξοδα κατά 100% ή πάνε με κάποιο συντελεστή πχ. 25% ? Υπάρχει ανώτατο πλαφόν (πχ. το 2% του ετήσιου τζίρου) για τα έξοδα αυτά ?
-
Οπως και στην περίπτωση του μισθώματος, ο ΦΠΑ δεν εκπίπτει αλλά πάει όλο μαζί το τιμολόγιο στα έξοδα (είτε κατά ένα ποσοστό, ανάλογα με την απάντηση στο (1)), σωστά ?
To ποσοστό για μέχρι 1600κε νομίζω είναι 60% χωρίς πλαφόν. Και ο ΦΠΑ μέχρι 60% στα έξοδα αλλά δεν εκπίπτει.
Για τα μεγαλύτερου κυβισμού (εβο κλπ) είναι 25%.
Μπορείς να περάσεις το 100% αλλά αναγνωρίζονται τα ανωτέρω ποσοστά.
-
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Δύο ερωτήσεις σχετικά με τα καύσιμα και άλλα έξοδα του αυτοκινήτου (service, λάστιχα κτλ.) αν αυτό έχει αποκτηθεί με χρονομίσθωση (operating leasing).- Ποιό ποσοστό δέχεται η εφορία ότι περνάει στα έξοδα από τα ποσά αυτά ? Δεδομένου ότι το μίσθωμα περνάει κατά 100%, μήπως περνάνε και τα έξοδα κατά 100% ή πάνε με κάποιο συντελεστή πχ. 25% ? Υπάρχει ανώτατο πλαφόν (πχ. το 2% του ετήσιου τζίρου) για τα έξοδα αυτά ?
- Οπως και στην περίπτωση του μισθώματος, ο ΦΠΑ δεν εκπίπτει αλλά πάει όλο μαζί το τιμολόγιο στα έξοδα (είτε κατά ένα ποσοστό, ανάλογα με την απάντηση στο (1)), σωστά ?
Προβλέπεται στη σύμβαση μίσθωσης η (υπό όρους) αγορά του μισθωμένου αυτοκινήτου σε προκαθορισμένη τιμή (σύμβαση leasing, εν τοις πράγμασι);
Αν ναι, τα μισθώματα, οι δαπάνες και το ΦΠΑ περνάνε στα έξοδα με τους περιορισμούς της περίπτωσης β, της παραγράφου 1, του άρθρου 31 του Ν. 2238/1994 (δηλαδή, έκπτωση μέχρι 60% της δαπάνης για ΙΧΕ αυτοκίνητα με κυλινδρισμό μηχανής μέχρι 1600cc και μέχρι 25% της δαπάνης για ΙΧΕ αυτοκίνητα με μεγαλύτερο κυλινδρισμό μηχανής).
Αν όχι, τα μισθώματα, οι δαπάνες και το ΦΠΑ εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα κατά 100%, χωρίς τους περιορισμούς της περίπτωσης β, της παραγράφου 1, του άρθρου 31 του 2238.
Ωστόσο, γνωρίζω περίπτωση που ο έλεγχος έβγαλε λογιστικές διαφορές τα μισθώματα σύμβασης χρονομίσθωσης (όχι leasing) επειδή στην επωνυμία της εκμισθώτριας εταιρείας (στο τιμολόγιο) υπήρχε η λέξη 'leasing', άσχετα με το γεγονός ότι δεν υπήρχε δικαίωμα εξαγοράς με τη λήξη της σύμβασης. -
Οχι, στη σύμβαση δεν αναφέρεται τίποτε για εξαγορά πρόκειται για χρονομίσθωση (operating leasing).
Ομως στην επωνυμία της εταιρείας υπάρχει η λέξη 'Lease' -
Ξέρει κανείς τι ακριβώς προβλέπεται με το νέο φορολογικό για το operating leasing ? Εγώ που ως ελεύθερος επαγγελματίας έχω πάρει ένα αυτοκίνητο 2000 cc με leasing και περνώ τα τιμολόγια στα έξοδά μου αλλά δε φαίνεται πουθενά στη δήλωση εισοδήματός μου, πως επηρεάζομαι ?
-
Εάν περνάει ως έξοδο τότε δεν μειώνονται τα καθαρά έσοδα και συνεπώς η φορολογητέα ύλη?
-
Μάλιστα
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Εάν περνάει ως έξοδο τότε δεν μειώνονται τα καθαρά έσοδα και συνεπώς η φορολογητέα ύλη?
Ναι από την εταιρεία και προστίθενται στο εισόδημα του διαχειριστή.....
Αφορά αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας ανω των 17.000 ευρώ....Δηλαδη αν δινεις 1300 ευρω το μηνα για αμαξι θα προστιθεται στην ετησια δηλωση σου 15.600 ευρω σαν εισοδημα και θα φορολογεισαι πανω σε αυτο ? κατι τετοιο ? δηλαδη 2+χιλιαρικα φορος περιπου..
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Ναι από την εταιρεία και προστίθενται στο εισόδημα του διαχειριστή.....
Αφορά αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας ανω των 17.000 ευρώ....Δηλαδη αν δινεις 1300 ευρω το μηνα για αμαξι θα προστιθεται στην ετησια δηλωση σου 15.600 ευρω σαν εισοδημα και θα φορολογεισαι πανω σε αυτο ? κατι τετοιο ? δηλαδη 2+χιλιαρικα φορος περιπου..
Ακριβώς.Το πόσα θα δίνεις εξαρτάται σε ποιά κλίμακα θα βρεθείς με τα +15.600...
Για να έχεις εταιρικό αμάξι με 1300 € μίσθωμα μάλλον στις τελευταίες κλίμακες ή ακόμα και στην τελευταία τελευταία θα υπαχθεί αυτό το εισόδημα...
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Ξέρει κανείς τι ακριβώς προβλέπεται με το νέο φορολογικό για το operating leasing ? Εγώ που ως ελεύθερος επαγγελματίας έχω πάρει ένα αυτοκίνητο 2000 cc με leasing και περνώ τα τιμολόγια στα έξοδά μου αλλά δε φαίνεται πουθενά στη δήλωση εισοδήματός μου, πως επηρεάζομαι ?
Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο καλώς περνάς το μίσθωμα σαν έξοδο αλλά πλέον το ετήσιο μίσθωμα που εκπίπτει θα πρέπει να προστεθεί σαν φορολογητέο εισόδημα δικό σου.
Μόνο που δεν πρόκειται για επιχείρηση και δεν είμαι μισθωτός
Επίσης: πως ξέρει η ΔΟΥ σε ποιόν αντιστοιχεί κάθε αυτοκίνητο ?Μ' αρέσει που κάνεις μια Ν-ετή δεσμευτική εμπορική συμφωνία και έρχεται το ελληνικό δημόσιο και σου λέει πως οι βασικοί όροι με τους οποίους έκανες τη συμφωνία σου δεν ισχύουν πια...
-
Mηπως εχει αφεθει κανα παραθυρο ανοιχτο;Μηπως δεν αγγιζει τα χρονομισθωμενα που δεν εχουν συμβαση εξαγορας;
-
Για 1,8 παει στα 4.800 ευρω για 2,0 αντιστοιχα στα 5.400.. Το αγοραζεις και τερμα. αν 'βαστας' το φορτωνεις και με εξτρα κοκ... θες τριλιτρο πας στα 9.400 σιγουρα πιο κατω απο οτι θα εβγαινε με τις σημερινες τιμες leasing.. ενα τριλιτρο(οχι κορεατικα αμερικανικα κλπ) θα εβγαινε οχι λιγοτερο απο 1.200 το μηνα .. αστα και βραστα.. νουμερα ειναι τα βαζεις κατω και βλεπεις τι σε συμφερει.
Leasing μεχρι το πολυ ενα c 180 εκτος κι αν ριξουν τις τιμες τους πολυ.
Οποιος ρωτησει κανεναν μεσα σε εταιρεια leasing θα μαθει τι παιζει και θα μας πει..
-
Ένα άρθρο σχετικό με μακροχρόνιες μισθώσεις.
-
Νομιζω οτι αυτο που αλλαξε ειναι οτι το μισθωμα θα αποτελει τεκμηριο,ετσι μου ειπε λογιστης.
Πχ αν καποιος δινει 1.200€/μηνα για ενα (πολυτελες) αυτοκινητο αυτο σημαινει οτι πρεπει να δηλωνει τουλαχιστον 14400/έτος,κατι ευκολο.
Δηλαδη στην τσιμπιδα πεφτουν μόνο οσοι διαθετουν κι αλλα τετοια πολυτελή περιουσιακα στοιχεια και δηλωνουν πένηντες.
Ομως αν δεν περνιεται στα εξοδα της επιχειρησης ειναι μεγαλο πληγμα. -
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Νομιζω οτι αυτο που αλλαξε ειναι οτι το μισθωμα θα αποτελει τεκμηριο,ετσι μου ειπε λογιστης.
Πχ αν καποιος δινει 1.200€/μηνα για ενα (πολυτελες) αυτοκινητο αυτο σημαινει οτι πρεπει να δηλωνει τουλαχιστον 14400/έτος,κατι ευκολο.
Δηλαδη στην τσιμπιδα πεφτουν μόνο οσοι διαθετουν κι αλλα τετοια πολυτελή περιουσιακα στοιχεια και δηλωνουν πένηντες.
Ομως αν δεν περνιεται στα εξοδα της επιχειρησης ειναι μεγαλο πληγμα.Λάθος κατάλαβες.Τεκμήριο πάντα είτανε. Τώρα θα συνεχίζει να περνιέται σαν έξοδο της επιχείρησης αλλά αυτά τα 14.400 δεν θα αποτελούν τεκμήριο για τον ΔΣ αλλά εισόδημα που θα φορολογηθεί στην κλίμακα με 30-35%.Είναι μια παροχή εις είδος όπως το μπόνους και θα φορολογείται η αξία της.
Τεκμηριο στις ΑΕ ητανε για τον διευθυνοντα συμβουλο το μεγαλυτερο σε κυβισμο αυτοκινητο...δηλαδη μπορουσε η εταιρεια να εχει 1.000 αυτοκινητα και να ηταν τεκμηριο μονο ένα πχ το mercedes 450ML που οδηγουσε αυτος.
Ο λογιστης μου ειπε οτι δεν θα θεωρειται εισοδημα φορολογητεο αλλα τεκμηριο και θα ονομαστικοποιηθουν ολα τα αυτοκινητα.Ξερουμε τι ακριβως λεει ο νομος; -
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Εχω κάνει bold το επίμαχο σημείο στο άρθρο που ανέβασα πιό πάνω.To ειδα αλλα αρθρο σε εφημεριδα εχει τοση αξια οση και ενα χρησιμοποιημενο χαρτι υγειας...
Αν καποιος γνωριζει που ειναι το επιμαχο σημειο στον φορολογικο νομο ας μας πει.
-
Εγω δεν καταλαβα τι σημαινει το bold.
-
Αυτο που πληροφορηθηκα απο λογιστη (και την αξιοπιστια την αφηνω στην κριση σας) ειναι οτι η χρονομισθωση θα υπαχθει στην εκπτωση 60 και 25% για μεχρι 1600 και ανωθεν αντίστοιχα αυτοκινητα, οτι δηλ ισχυε για το κλασσικο leasing. Τωρα για ελ επαγγελματιες οι οποιοι κανουν χρηση του δικαιωματος δεν γνωριζω (σε αντιδιαστολή με εταιρειες και διευθ συμβούλους) τι θα γινει. Στα οσα γραφτηκαν το χειροτερο όλων ( εφιαλτικο σεναριο) για μενα ειναι οτι οσοι ελ επαγγελματιες ή εταιρειες εχουν αυτοκινητο σε μικροεταιρειες leasing οι οποίες φυσικα μετα την εφαρμογη του μετρου θα φανε λουκετο (μαζικες επιστροφες, πτωση του τζιρου κτλ) , θα το χαιρετησουν καμια μερα με τον δικαστικο επιμελητη να το οδηγα για κατασχεση από τα χρεη της εταιρειας, με δεδομενο οτι ειναι εταιρικη περιουσια.
-
Το θεμα μαλλον τελείωσε....
Χρονομίσθωση: Εκπίπτουν 60-25% τα μισθώματα για μεχρι 1600 και άνω του ορίου αυτού αντίστοιχα.
Τέλος το 100%!!!
Όσο για τα πολυτελή αυτοκίνητα θα θεωρηθεί πιθανόν και φορολογητέο εισόδημα τα μισθώματά τους για τις εταιρειες με δεδομένο οτι αποτελεί 'προσφορα' σε ειδος για τον διευθυνοντα συμβουλο. -
Ελεος βρε παιδια. Να ξερουμε τι λεμε. το 60-25% ισχυε και πριν. Γιατι εχουμε ολοι τα ρημαδο1600? Δεν χρειαζεται να εισαι Διευθυνων συμβουλος για να εχεις 'πολυτελές' Απλά τώρα ορίζεται ότι αυτό θα είναι όποιο εχει και φόρο πολυτελείας δηλαδή εργοστασιακή ανω των 17000, κοντα 30000 εμπορικη. Το ερωτημα ειναι αν θα μεινει το οριο των 1600 και αν το οριο για να θεωρηθει πολυτελες θα ειναι τα 17000CIF. Ακομα και αν ψηφιστει με αυτο το οριο, προσωπικα χαλιεμαι αλλα δεν τρεχει και τιποτα. Δεν θα μπορω να παρω αυτο ακριβως που ηθελα αλλα σιγα μην στεναχωρηθω με τον καθε παπαρουπουργο. Στο κατω κατω στην ουσια εχει δικιο αφου το 500αρικο που σκαει η εταιρεια εισοδημα μου ειναι. Θα βολευτω με καμια ταπεινη Gioulietta ή A3.
ΧΡΟΝΟΜΙΣΘΩΣΗ - Εταιρειες leasing