-
Για να γίνει κατανοητή η έννοια του Operating Leasing θα πρέπει να διαχωρίσουμε κάποιες έννοιες, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται διάχυτες και αρκετά συγκεχυμένες σε όλο το καταναλωτικό κοινό.
Με το νόμο 1665/1986 καθιερώθηκε στη χώρα μας η δυνατότητα σύναψης χρηματοδοτικής μίσθωσης. Η σύμβαση αυτή περιέχει τη δυνατότητα της εξόφλησης ενός τοκοχρεολυσίου με τη μορφή της μίσθωσης. Οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης βρίσκονται υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας.Σχετικά πρόσφατα η δυνατότητα αυτή παρέχεται και στις Τράπεζες ενώ οι μέχρι σήμερα εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης είναι θυγατρικές Τραπεζών. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διατάξεις, επιβατηγά Ι.Χ. αυτοκίνητα χρηματοδοτούνται με αυτή τη μορφή, χωρίς όμως η δαπάνη να αναγνωρίζεται στο σύνολο της. Αναγνωρίζεται δηλαδή το 80% της δαπάνης για αυτοκίνητα μέχρι 1400 κ. ε. και το 25% για 1400 κ.ε. και άνω, ενώ η αγορά όταν μιλά για leasing εννοεί ακόμη και σήμερα τη χρηματοδοτική μίσθωση.
Το Operating Leasing ή στα ελληνικά Λειτουργική Μίσθωση ή όπως στην αγορά έχει επικρατήσει με τον όρο Μακροχρόνια Μίσθωση, δεν ανήκει στον παραπάνω νόμο και διέπεται από τον αστικό κώδικα. Ως εκ τούτου, η πράξη αφορά καθαρή μίσθωση (μακροχρόνια ή βραχυχρόνια) και για αυτό το λόγο το μίσθωμα εκπίπτει από τα έσοδα των επιχειρήσεων σε ποσοστό 100%.
Επιπλέον της μίσθωσης του κυρίου αντικειμένου πχ αυτοκίνητο παρέχονται μια σειρά υπηρεσιών όπως, απαλλαγή πληρωμής τελών κυκλοφορίας, πλήρη μικτή ασφάλιση, συντήρηση αυτοκινήτου, οδική βοήθεια, αλλαγή ελαστικών - αμορτισέρ τα οποία συμψηφίζονται στο μίσθωμα και εκπίπτουν και αυτά από τα έσοδα της επιχείρησης. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις που θέλουν αφενός να έχουν περισσότερες υπηρεσίες απαλάσσοντας τις από διαδικασίες που αφενός κοστίζουν, αφετέρου δε να απολαμβάνουν μεγαλύτερων οικονομικών ωφελειών.
Η διαδικασία δε της σύναψης μιας σύμβασης Λειτουργικής (ή αλλιώς Μακροχρόνιας) Μίσθωσης είναι σχετικά απλή και δεν υπερβαίνει σε διάρκεια το χρόνο της αγοράς του μισθίου πχ. ενός αυτοκινήτου μετρητοίς. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το μίσθωμα εκτός της αξίας του αυτοκινήτου μπορεί να συμπεριλαμβάνει:• Τέλη κυκλοφορίας
• Πλήρη και μικτή ασφάλιση του οχήματος
• Πλήρη συντήρηση του οχήματος σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή
• Αλλαγή ελαστικών σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή
• Αντικατάσταση του οχήματος σε περίπτωση βλάβης
• Οδική Βοήθεια από αναγνωρισμένη εταιρία
• Πλήρη συμβουλευτική υποστήριξη After Sales για την αποτελεσματικότερη συντήρηση του οχήματος και συνεπώς μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση -
Αφού καθόμαστε και συγκρίνουμε τον άτοκο διακανονισμό απόκτησης ενός παγίου με την λειτουργική μίσθωση, τότε όντως έχει έρθει το καλοκαίρι πρόωρα και μας έχει χτυπήσει κατακέφαλα!
Η απόκτηση ενός παγίου και η απόσβεσή σου στο βάθος του χρόνου βάσει των συντελεστών αποσβέσεων που ισχύει για τα οχήματα είναι απλά ένας τρόπος απόκτησης και χρήσης αυτοκινήτου σε μια επιχείρηση είτε είναι ατομική, φυσικών προσώπων είτε είναι νομικό πρόσωπο.
Η πρακτική δείχνει πως φορολογικά και λογιστικά η λειτουργική μίσθωση (όπως και γενικότερα τα leasing και παροχές υπηρεσιών) συμφέρουν τις επιχειρήσεις στην δημιουργία αυξημένων εξοδολογίων, με αποτέλεσμα τα μειωμένα έσοδα προ φόρων).
Το να προχωρήσει κάποιος σε λειτουργική μίσθωση σημαίνει πως:
-
Δεν καταγράφει το/τα οχήματα στον ενεργητικό του ως πάγιο αλλά ως έξοδο στα αποτελέσματα χρήσεως! Εδώ και χρόνια ήδη ο επιχειρηματικός κόσμος έχει εφεύρει το sale& lease back, κι εσύ θα πας να εγγράψεις πάγια στο ενεργητικό σου;;; Γιατί αλήθεια; Για να δείχνεις grand ;;;
-
Εκπίπτει το μίσθωμα ΟΛΟΚΛΗΡΟ (αλλά όχι και ο ΦΠΑ από το ΦΠΑ της εταιρίας σου...;)) από τα έσοδα του στα ποσοστά που αναγράφηκαν απο τους προλαλίσαντες.
-
Κατά συνέπεια, μειώνονται τα έσοδα προ φόρων. Τί σημαίνει αυτό εν ολίγοις; Ότι από τη στιγμή που **είναι **να πληρώσεις **καποιο **φόρο τσάμπα και βερεσέ στο Κράτος, γιατί να μην επωφεληθείς ενός τμήματος αυτού του φόρου και να αποκτήσεις κάποιο/α οχήματα προκειμένου είτε να βελτιώσεις τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής σου είτε να αποκτήσεις και κάποιο εταιρικό όχημα προς δική σου χρήση;
-
Το αυτοκίνητο ΔΕΝ σου ανήκει ως πάγιο, αλλά ως παροχή υπηρεσιών από την εταιρία μίσθωσης που το έχει αποκτήσει για σένα και η οποία έχει δανειστεί χρήματα για να το πάρει (αυτή είναι και η διαφορά από τον κλασικό leasing όπου απευθύνεσαι κατευθείαν στην τράπεζα...είναι μια 'τεχνική' λαμογιά που έγινε από τις ίδιες τις εταιρίες προκειμένου να απαλλάσσονται οι πελάτες τους από μίσθωμα στο 100% και όχι λιγότερο...)
-
Ως μη-δικό σου όχημα, εσύ απλά του βάζεις βενζίνη και πληρώνεις το μίσθωμα και τις κλήσεις! Η συντήρηση είναι ένα θέμα όπου οι γνώμες διίστανται, καθώς οι εταιρίες επιθυμούν να το βάζουνε μέσα προκειμένου να συνυπολογίζουν το κόστος συντήρησης μέσα στο μίσθωμα, και να τοκίζεται και αυτό το κεφάλαιο στην διάρκεια της μίσθωσης, αποκομίζοντας έτσι μεγαλύτερα οφέλη από τους πελάτες τους, και από την άλλη έχεις την δυνατότητα να το συντηρείς μόνος σου, και το τιμολόγιο να βγαίνει και πάλι στην εταιρία leasing με μια ελάχιστη προσαύξηση της τάξης του 2% περίπου, αλλά επωφελείσαι των μεγάλων εκπτώσεων που έχουν λόγω συνεργασίας με τα συνεργεία, και έτσι το 2% δεν είναι τίποτα μπροστά στην οικονομία που κάνεις από τους τόκους και την 'προσωπική συντήρηση'.
Για τις καθυστερήσεις μισθωμάτων έχω να πω πως καλά είναι να είσαι τακτικός στις πληρωμές σου, ώστε αν σου κάτσει κάτι και θες να καθυστερήσεις μια πληρωμή για κανα μήνα, να μην σου γκρινιάζουν και σου σπάνε τα νεύρα με τηλέφωνα... Εγώ τους έχω 'παρκάρει' ακόμα και για 2μηνο όπου εκεί φαίνεται πως **είναι **τα όριά τους :):):)
Πάντως προτού σου πάρουν ό,τι τους ανήκει, σ'έχουν πάρει ήδη πολλά τηλέφωνα και θα σου στείλουν και κάποιες επιστολές, μετά από τις οποίες θα μιλήσεις πλέον με το νομικό τους τμήμα και όχι με το λογιστήριο!Το ΦΠΑ υπάρχει ΚΑΝΟΝΙΚΑ και σε κάθε περίπτωση για ΚΑΘΕ εταιρία που κόβει τιμολόγια παροχής υπηρεσιών...
Steliosx, o Στρατοπούμα στα λέει πολύ καλά, και ό,τι περαιτέρω απορία έχεις μπορείς να μου την διαβιβάσεις και σε μένα με pm...
Υ.Γ.
- Έχω κι εγώ με DiRent ένα από τα leasing μου...
- Μήπως θα έπρεπε, μιας και κοιτάς leasing λύσεις, να μην δεις την δίλιτρη, αλλά την 2.5αρα;;;; (Η 3λιτρη αν και ωραία, ίσως ξεφεύγει από το budget σου...)
Πάρε μια προσφορά και τσέκαρέ το...
-
-
- Κατά συνέπεια, μειώνονται τα έσοδα προ φόρων. Τί σημαίνει αυτό εν ολίγοις; Ότι από τη στιγμή που είναι να πληρώσεις καποιο φόρο τσάμπα και βερεσέ στο Κράτος, γιατί να μην επωφεληθείς ενός τμήματος αυτού του φόρου και να αποκτήσεις κάποιο/α οχήματα προκειμένου είτε να βελτιώσεις τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής σου είτε να αποκτήσεις και κάποιο εταιρικό όχημα προς δική σου χρήση.
αυτό ήταν και το βασικό μου σκεπτικό για να καταλήξω στο λίσινγκ. Εφόσον η απόκτηση και η συντήρηση ενός χ αυτοκινήτου συνεπάγεται κάποια πολύ συγκεκριμένα έξοδα,γιατί να μήν βγάλω κάτι από αυτά τα έξοδα; Θα τα δώσω που θα τα δώσω! σίγουρα κάποια μεγάλη εταιρία που χρειάζεται στόλο αυτοκινήτων,πχ για τους αντιπροσώπους της,αποκομίζει πολλαπλά ωφέλη,γιατί δεν αγοράζει τα αυτοκίνητα, και χρησιμοποιεί τα κεφάλαια της αλλού. Για μάς τους μικρούς με 1-2 αυτοκίνητα τα ωφέλη είναι μικρότερης κλίμακος, αλλά σίγουρα υπάρχουν...
-
Ο χρήστης stratospuma έγραψε:
- Κατά συνέπεια, μειώνονται τα έσοδα προ φόρων. Τί σημαίνει αυτό εν ολίγοις; Ότι από τη στιγμή που είναι να πληρώσεις καποιο φόρο τσάμπα και βερεσέ στο Κράτος, γιατί να μην επωφεληθείς ενός τμήματος αυτού του φόρου και να αποκτήσεις κάποιο/α οχήματα προκειμένου είτε να βελτιώσεις τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής σου είτε να αποκτήσεις και κάποιο εταιρικό όχημα προς δική σου χρήση.
αυτό ήταν και το βασικό μου σκεπτικό για να καταλήξω στο λίσινγκ. Εφόσον η απόκτηση και η συντήρηση ενός χ αυτοκινήτου συνεπάγεται κάποια πολύ συγκεκριμένα έξοδα,γιατί να μήν βγάλω κάτι από αυτά τα έξοδα; Θα τα δώσω που θα τα δώσω!
σίγουρα κάποια μεγάλη εταιρία που χρειάζεται στόλο αυτοκινήτων,πχ για τους αντιπροσώπους της,αποκομίζει πολλαπλά ωφέλη,γιατί δεν αγοράζει τα αυτοκίνητα, και χρησιμοποιεί τα κεφάλαια της αλλού. Για μάς τους μικρούς με 1-2 αυτοκίνητα τα ωφέλη είναι μικρότερης κλίμακος, αλλά σίγουρα υπάρχουν...
επίσης θα πρέπει να τονίσουμε με αυτόν τον τρόπο το κράτος βγαίνει ΚΑΙ αυτό οφελειμένο! Πώς;;; Ιδού!
Ενώ νομίζουμε πως το κράτος 'χάνει' από την δική μας μείωση των εσόδων προ φόρων, εκείνο:
- εισπράττει περισσότεροους δασμούς από αυτοκίνητα τα οποία υπό καθεστώς αγοράς και μόνο ΔΕΝ θα τα αποκτούσαμε ποτέ,
- προφανώς περισσότερο ΦΠΑ γιατί ΦΠΑ έχουν και τ'αυτοκίνητα αλλά και οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών, καθώς και οι τραπεζικοί τόκοι...
- Περισσότερους έμμεσους φόρους και τέλη από την ετήσια χρήση των αυτοκινήτων
Έτσι λοιπόν στην διαδικασία εντάσσονται περισσότεροι κρίκοι, το χρήμα κυλάει, αλλάζει χέρια, και δεν μένει στάσιμο είτε υπό την μορφή παγίων που δεν λειτουργούν ως λειτουργική επένδυση της εταίριας είτε ως άμεσοι φόροι από τον πρώτο κρίκο της κατανάλωσης.
Είναι περίεργο, αλλά εν τέλει ενώ το αυτοκίνητο λαμβάνεται υπόψην ως τελείως απαξιωτική μορφή επένδυσης από την πρώτη κιόλας στροφή της μίζας του, υπό την μορφή του leasing κάποιος μπορεί σαφώς να το δει ακόμα και επενδυτικά (εμμέσως) μιας και αυτός δεν δεσμεύει κεφάλαια για την χρήση του οχήματος, έχει πάντα καινούριο και καλοσυντηρημένο αμάξι πληρωμένο από τους φόρους του μάλιστα που ούτως ή άλλως θα πλήρωνε, και μπορεί να αξιοποιήσει την ταμειακή του ρευστότητά για κάτι που θα είναι πραγματικά αποδοτικό και αναπτυξιακό για την επιχείρησή ή το επάγγελμά του (ακόμα και του ίδιου του κράτους που απολαμβάνει της λειτουργίας περισσότερων επιχειρήσεων στην επικράτειά του).
Και μετά μου μιλάτε για άτοκες δόσεις και πόσο συμφέρουν!
-
theo111r πολυ ωραια και χρησιμη η αναλυση σου και σε ευχαριστουμε! Μερικοι προβληματισμοι ομως:
Ο χρήστης theo111r έγραψε:
-
Εκπίπτει το μίσθωμα ΟΛΟΚΛΗΡΟ (αλλά όχι και ο ΦΠΑ από το ΦΠΑ της εταιρίας σου...;)) από τα έσοδα του στα ποσοστά που αναγράφηκαν απο τους προλαλίσαντες.
-
Κατά συνέπεια, μειώνονται τα έσοδα προ φόρων. Τί σημαίνει αυτό εν ολίγοις; Ότι από τη στιγμή που **είναι **να πληρώσεις **καποιο **φόρο τσάμπα και βερεσέ στο Κράτος, γιατί να μην επωφεληθείς ενός τμήματος αυτού του φόρου και να αποκτήσεις κάποιο/α οχήματα προκειμένου είτε να βελτιώσεις τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής σου είτε να αποκτήσεις και κάποιο εταιρικό όχημα προς δική σου χρήση;
Στο 2) αν καταλαβαινω καλα εννοεις οτι εκπιπτουν το μηνιαια μισθωματα επι 12 ΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ του ΦΠΑ?
Επισης, εισαι σιγουρος οτι εκπιπτει το ΣΥΝΟΛΟ του μισθωματος ανεξαρτητα απο το υψος του? Ρωτωντας ενα φιλο λογιστη μου ειπε οτι μπορει να εκπιπτει μονο ενα ποσοστο (45% αν θυμαμαι καλα) των εσοδων. Τι εννοω? Οτι αν πχ εχεις ετησιο εισοδημα απο ελευθερο επαγγελμα 20000 ευρω δεν μπορει το ετησιο μισθωμα του leasing που θα 'περασει' ως εξοδο μειωνοντας τα εσοδα σου προ φορων να ειναι 19000!!! Θα πρεπει να μην ξεπερναει τα 20000Χ45%= 9000 ευρω!! Αρα ΑΝ ισχυει αυτο, το περιθωριο κερδους απο το leasing ειναι μικροτερο!- Ως μη-δικό σου όχημα, εσύ απλά του βάζεις βενζίνη και πληρώνεις το μίσθωμα και τις κλήσεις! Η συντήρηση είναι ένα θέμα όπου οι γνώμες διίστανται, καθώς οι εταιρίες επιθυμούν να το βάζουνε μέσα προκειμένου να συνυπολογίζουν το κόστος συντήρησης μέσα στο μίσθωμα, και να τοκίζεται και αυτό το κεφάλαιο στην διάρκεια της μίσθωσης, αποκομίζοντας έτσι μεγαλύτερα οφέλη από τους πελάτες τους, και από την άλλη έχεις την δυνατότητα να το συντηρείς μόνος σου, και το τιμολόγιο να βγαίνει και πάλι στην εταιρία leasing με μια ελάχιστη προσαύξηση της τάξης του 2% περίπου, αλλά επωφελείσαι των μεγάλων εκπτώσεων που έχουν λόγω συνεργασίας με τα συνεργεία, και έτσι το 2% δεν είναι τίποτα μπροστά στην οικονομία που κάνεις από τους τόκους και την 'προσωπική συντήρηση'.
Δηλαδη μπορεις να ζητησεις και μειωμενο μισθωμα υπο τον ορο οτι θα επιβαρυνθεις εσυ τη συντηρηση και να επωφεληθεις απο τις συνεργασιες των εταιρειων με τα συνεργεια πληρωνοντας λιγοτερο? Ξερεις ποιες εταιρειες leasing το κανουν αυτο?
-
-
koralli
στο παραδοσιακο leasing, εκπιπτει μονο το 60% των μισθωματων αν ειναι μεχρι 1400cc αυτοκινητο, και μονο το 45% (ή 25%, δεν θυμαμαι καλα) αν ειναι πανω απο 1400.
Στο operating leasing που συζηταμε, εκπιπτει το 100% των μισθωματων, ανεξαρτητως κυβισμου. Τωρα ποιο ειναι ποιο, και εγω εχω μπερδευτει.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
koralliστο παραδοσιακο leasing, εκπιπτει μονο το 60% των μισθωματων αν ειναι μεχρι 1400cc αυτοκινητο, και μονο το 45% (ή 25%, δεν θυμαμαι καλα) αν ειναι πανω απο 1400.
Στο operating leasing που συζηταμε, εκπιπτει το 100% των μισθωματων, ανεξαρτητως κυβισμου. Τωρα ποιο ειναι ποιο, και εγω εχω μπερδευτει.
ΟΚ αυτο το ξερω.
Και ανεξαρτητως υψους μισθωματων σε σχεση με τα εσοδα?? Δες το παραδειγμα μου στο προηγουμενο ποστ. -
Ο χρήστης koralli έγραψε:
theo111r πολυ ωραια και χρησιμη η αναλυση σου και σε ευχαριστουμε! Μερικοι προβληματισμοι ομως:-
-
Στο 2) αν καταλαβαινω καλα εννοεις οτι εκπιπτουν το μηνιαια μισθωματα επι 12 ΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ του ΦΠΑ?
Επισης, εισαι σιγουρος οτι εκπιπτει το ΣΥΝΟΛΟ του μισθωματος ανεξαρτητα απο το υψος του? Ρωτωντας ενα φιλο λογιστη μου ειπε οτι μπορει να εκπιπτει μονο ενα ποσοστο (45% αν θυμαμαι καλα) των εσοδων. Τι εννοω? Οτι αν πχ εχεις ετησιο εισοδημα απο ελευθερο επαγγελμα 20000 ευρω δεν μπορει το ετησιο μισθωμα του leasing που θα 'περασει' ως εξοδο μειωνοντας τα εσοδα σου προ φορων να ειναι 19000!!! Θα πρεπει να μην ξεπερναει τα 20000Χ45%= 9000 ευρω!! Αρα ΑΝ ισχυει αυτο, το περιθωριο κερδους απο το leasing ειναι μικροτερο!- Ως μη-δικό σου όχημα, εσύ απλά του βάζεις βενζίνη και πληρώνεις το μίσθωμα και τις κλήσεις! Η συντήρηση είναι ένα θέμα όπου οι γνώμες διίστανται, καθώς οι εταιρίες επιθυμούν να το βάζουνε μέσα προκειμένου να συνυπολογίζουν το κόστος συντήρησης μέσα στο μίσθωμα, και να τοκίζεται και αυτό το κεφάλαιο στην διάρκεια της μίσθωσης, αποκομίζοντας έτσι μεγαλύτερα οφέλη από τους πελάτες τους, και από την άλλη έχεις την δυνατότητα να το συντηρείς μόνος σου, και το τιμολόγιο να βγαίνει και πάλι στην εταιρία leasing με μια ελάχιστη προσαύξηση της τάξης του 2% περίπου, αλλά επωφελείσαι των μεγάλων εκπτώσεων που έχουν λόγω συνεργασίας με τα συνεργεία, και έτσι το 2% δεν είναι τίποτα μπροστά στην οικονομία που κάνεις από τους τόκους και την 'προσωπική συντήρηση'.
Δηλαδη μπορεις να ζητησεις και μειωμενο μισθωμα υπο τον ορο οτι θα επιβαρυνθεις εσυ τη συντηρηση και να επωφεληθεις απο τις συνεργασιες των εταιρειων με τα συνεργεια πληρωνοντας λιγοτερο? Ξερεις ποιες εταιρειες leasing το κανουν αυτο?
Σ'ευχαριστώ 'Κοράλλι' και προχωρώ πάραυτα σε δευτερολογία επεξηγώντας:
Εκπίπτει όλο το μίσθωμα (δηλ Μολ=Μ=ΦΠΑ) ως ένα ενιαίο έξοδο! Απλά δεν υπολογίζεις το ΦΠΑ του μισθώματος στις μηναίες ή τριμηνιαίες καταστάσεις ΦΠΑ...Σου λέει δηλ. το κράτος, βγάλτο σαν έξοδο, αλλά δεν θα μου δηλώσεις και επιστροφή φόρου ΠΑ Κατανοητό;;; :):):)
Όσο για το τί ποσοσό των συνολικών μικτών σου εσόδων μπορεί να είναι, εκεί με πιάνεις αδιάβαστο, μιας και δεν είχα ποτέ πρόβλημα με αυτό και δεν το έχω ρωτήσει στον λογιστή μου...Προφανώς δεν θα πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με τα μικτά σου έσοδα, καθώς εκεί υπάρχει και ο φόβος, ακόμα κι αν τα 'περάσεις', να σου το 'πετάξουν' σε κάποιον ενδεχόμενο έλεγχο! Εκεί θα πρέπει να σε κατατοπίσει ο λογιστής σου το τί εν τέλει έξοδα μπορείς να εγγράψεις υπό την μορφή του operating leasing!
Όσο για το θέμα της συντήρησης, πιστεύω πως ναι! είναι συζητίσιμο με την εταιρία, περισσότερο δε όταν είναι με εξαγορά! Με την DiRent δεν το έχω κάνει, ούτε το έχω συζητήσει, αλλά με κάποια άλλη το'χω κάνει και μάλιστα με δική της προτροπή!
Περισσότερο για τις εταιρίες μέσω pm όμως...
@kacey: Το ποιο leasing είναι πιο, το έχω αναφέρει στο προηγούμενο ποστ μου. Πλέον όμως κάθε leasing εταιρία έχει και την αντίστοιχη operating leasing θυγατρική της που θα σε εξυπηρετήσει για τον συγκεκριμένο σκοπό...
-
-
**theo111r
** εισαι κατατοπιστικοτατος και σ' ευχαριστω εκ νεου!
Εκανα λιγη ερευνα και μοιραζομαι τα ευρηματα μου με στοχο την ενημερωση και τη βοηθεια πανω στη συζητηση μας. Ελπιζω τουλαχιστον γιατι εγω διαβαζοντας τα μπερδευτηκα αρκετα!
Αν εσυ ή οποιος αλλος καταλαβει κατι παραπανω θα χαρω να το ακουσω.Πηγή: http://www.fle.gr/forologika/snomoi/-20 ... F1%EF%2031
*Άρθρο 49
Ακαθάριστο και καθαρό εισόδημα
- Από το ακαθάριστο εισόδημα εκπίπτουν οι επαγγελματικές δαπάνες που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 31, μόνο εφόσον αποδεικνύεται η καταβολή τους με νόμιμο φορολογικό στοιχείο και έχουν αναγραφεί στα βιβλία του υπόχρεου.
**Ειδικά οι δαπάνες συντήρησης, λειτουργίας, επισκευής, κυκλοφορίας, αποσβέσεων και μισθωμάτων που καταβάλλονται σε εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον αποδεικνύεται η καταβολή τους με νόμιμα φορολογικά στοιχεία και έχουν αναγραφεί στα βιβλία του υπόχρεου, εκπίπτουν κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνολικού ύψους αυτών, μη δυνάμενο να υπερβεί ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) του δηλωθέντος ακαθάριστου εισοδήματος από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων. ***
Αυτο τωρα ειναι μονο για το κλασσικο leasing και οχι το operating? Γιατι αυτο μαλλον καταλαβαινω...
Πηγή: http://www.fle.gr/BFL/index.php?option= ... &Itemid=92
*ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΚΛΠ.
Μισθώματα επιβατικών αυτοκινήτων Ι.Χ. σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων
- Τα μισθώματα που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις σε εταιρείες ενοικίασης Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, εκπίπτουν εξ΄ ολοκλήρου από τα ακαθάριστα έσοδά τους, **με την προϋπόθεση ότι τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των ίδιων των επιχειρήσεων. **(1086416/10796/Β0012/4-11-2002), (1106868/11290/Β0012/10-1-2001)
- Τα μισθώματα που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους, μέχρι ποσοστό 60% για Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα μέχρι 1.400 κ.ε. και μέχρι 25% για Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα με μεγαλύτερο κυβισμό στις περιπτώσεις που από τη σύμβαση μίσθωσης με τις πιο πάνω επιχειρήσεις προβλέπεται η αγορά του αυτοκινήτου από τη μισθώτρια επιχείρηση σε προσυμφωνημένη τιμή (σύμβαση leasing εν τοις πράγμασι). Με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 9 του Ν. 3296/2004, αυξήθηκε από 1.400 σε 1.600 το ως άνω ανώτατο όριο των κυβικών εκατοστών των επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης. (1101708/10988 ΠΕ/Β0012/21-1-2003)*
Αυτο αφορα το operating leasing? Και αν ναι το ποσο των εξοδων που δικαιουται να εκπιψει ειναι 100% αν δεν υπαρχει δικαιωμα εξαγορας και ΠΟΛΥ λιγοτερο (25% >1400 κεκ και 60%
-
Μπλέκεις πολύ το θέμα και σίγουρα κάποιος καλός λογιστής θα σ'ενημερώσει πολύ καλύτερα, ακόμα κι από μένα. Μήπως να έκανες μια κρούση στον λογιστή μου για να σε βγάλει από το αδιέξοδο;;;
-
Ο χρήστης theo111r έγραψε:
Μπλέκεις πολύ το θέμα και σίγουρα κάποιος καλός λογιστής θα σ'ενημερώσει πολύ καλύτερα, ακόμα κι από μένα. Μήπως να έκανες μια κρούση στον λογιστή μου για να σε βγάλει από το αδιέξοδο;;;Εχεις δικιο!
Το θεμα ειναι οτι ακομα και μεταξυ λογιστων δεν ειναι ακριβως ιδιες οι αποψεις...Ειναι θεμα του πως ερμηνευεις τις διαταξεις.
Α και μια (τελευταια.. ) ερωτηση. Στο operating leasing οτι ισχυει φορολογικα για τις επιχειρησεις ισχυει και για τους ελευθερους επαγγελματιες (δικηγορους, γιατρους, μηχανικους κλπ) ή υπαρχει καποια διακριση?
-
Έχω την αμυδρά εντύπωση πως ναι!
Αλλά και πάλι θα σε παρέπεμπα στην προηγούμενο 'ρεβέρ' μου στον λογιστή (μου)... -
Σε περίπτωση που δεν σε ενδιαφέρει η εξαγορά αλλά η αντικατάσταση με κάποιο άλλο αυτοκίνητο στο τέλος του συμβολαίου τι γίνετε ?? Μεγαλώνει το μίσθωμα ?
Επίσης, αν θελήσεις να επιστρέψεις το αυτοκίνητο πριν την λήξη του μισθώματος γιατί η εταιρεία δεν πάει καλά ή επειδή δεν έχεις μείνει ικανοποιημένος από το αυτοκίνητο ή επειδή έτσι σου γουστάρει, τι προβλέπει ένα 'νορμάλ' συμβόλαιο ??
Και μία τρίτη ερώτηση... Αν θελήσεις να αλλάξεις το αυτοκίνητο πριν το τέλος του συμβολαίου επειδή έχεις πάρει π.χ. την Ζ4 αλλά γέννησε και η γυναίκα σου και θέλεις ένα πιο μεγάλο, ή ένα πιο μικρό αυτοκίνητο... Εκεί τι γίνετε ??
Γενικά, πόσο εύκολο είναι να 'σπάσεις' το συμβόλαιο και να διακόψεις την υπηρεσία ?
-
Ο χρήστης hazard έγραψε:
Σε περίπτωση που δεν σε ενδιαφέρει η εξαγορά αλλά η αντικατάσταση με κάποιο άλλο αυτοκίνητο στο τέλος του συμβολαίου τι γίνετε ?? Μεγαλώνει το μίσθωμα ?Επίσης, αν θελήσεις να επιστρέψεις το αυτοκίνητο πριν την λήξη του μισθώματος γιατί η εταιρεία δεν πάει καλά ή επειδή δεν έχεις μείνει ικανοποιημένος από το αυτοκίνητο ή επειδή έτσι σου γουστάρει, τι προβλέπει ένα 'νορμάλ' συμβόλαιο ??
Και μία τρίτη ερώτηση... Αν θελήσεις να αλλάξεις το αυτοκίνητο πριν το τέλος του συμβολαίου επειδή έχεις πάρει π.χ. την Ζ4 αλλά γέννησε και η γυναίκα σου και θέλεις ένα πιο μεγάλο, ή ένα πιο μικρό αυτοκίνητο... Εκεί τι γίνετε ??
Γενικά, πόσο εύκολο είναι να 'σπάσεις' το συμβόλαιο και να διακόψεις την υπηρεσία ?
Σαφέστατα μεγαλώνει αν δεν παιζει εξαγορα.
Γενικα δεν ειναι ευκολη υποθεση να σπασεις συμβολαιο,αμα δεις τους ορους θα καταλαβεις.
Παντως εαν θελεις να αλλαξεις αυτοκινητο θα σε εξυπηρετησουν και θα βρεθει ο τροπος,ειδικα εαν η αξια του νέου ειναι παραπλήσια ή μεγαλύτερη δεν θα πρεπει να σε ανησυχει καθολου.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Σε περίπτωση που δεν σε ενδιαφέρει η εξαγορά αλλά η αντικατάσταση με κάποιο άλλο αυτοκίνητο στο τέλος του συμβολαίου τι γίνετε ?? Μεγαλώνει το μίσθωμα ?
Επίσης, αν θελήσεις να επιστρέψεις το αυτοκίνητο πριν την λήξη του μισθώματος γιατί η εταιρεία δεν πάει καλά ή επειδή δεν έχεις μείνει ικανοποιημένος από το αυτοκίνητο ή επειδή έτσι σου γουστάρει, τι προβλέπει ένα 'νορμάλ' συμβόλαιο ??
Γενικα δεν ειναι ευκολη υποθεση να σπασεις συμβολαιο,αμα δεις τους ορους θα καταλαβεις.
Παντως εαν θελεις να αλλαξεις αυτοκινητο θα σε εξυπηρετησουν και θα βρεθει ο τροπος,ειδικα εαν η αξια του νέου ειναι παραπλήσια ή μεγαλύτερη δεν θα πρεπει να σε ανησυχει καθολου.
Εδώ κάνεις λάθος Τίγρη! ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ, και μειώνεται! Απο την στιγμή που κάνεις συμβόλαιο ΧΩΡΙΣ εξαγορά, δεν ενσωματώνεται μέσα στο μίσθωμα η υπολειμματική αξία του αυτοκινήτου, και έτσι το μίσθωμα είναι μειωμένο, η εταιρία το πουλάει ως μεταχειρισμένο και παίρνει την υπολογισμένη από εκείνη αξία του σε μετρητό...
Καλά είναι τα 'Γουστάρω-δεν γουστάρω' να τα έχει κάποιος ξεκάθαρα, προτού προσωρήσει σε σύμβαση leasing γιατί μετά υπάρχουν ποινικές ρήτρες που και δεν σε συμφέρουν αλλά και τις έχεις αποδεχθεί εξ αρχής!
Σε περίπτωση όπως στη δική μου που αλλάζω ένα αμάξι για ένα άλλο που έχει η Leasing, προχωρώ σε προεξόφλησή του, πουλώντας ο ίδιος στην συγκεκριμένη περίπτωση το αμάξι (μπορεί να γίνει και από αυτούς η πώληση αν είναι εμπορέυσιμο αλλά δεν σε συμφέρει, γιατί εκείνοι θα το πουλήσουν στην υπολειμματική αξία ενώ εσύ στην εμπορική του αξία ), και μετά κάνω άλλη σύμβαση για το νέο...
-
Και φυσικα μας κανεις και βολτες, γιατι το avatar σου ξαφνικα εγινε ΑΚΟΜΑ πιο ενδιαφερον σε σχεση με το παλιο...Αντε, να σου δειξω και 1-2 πραγματακια για τον συνδυασμο Κ8-Κ9, ξερεις εσυ ...
-
Αν μπορέσεις να βρεις την πόρτα του συνοδηγού από τον καπνό του burnout που θα κάνω για να σου 'ξεφύγω'... λέμε τώρα!
-
Ο χρήστης theoM5 έγραψε:
Εδώ κάνεις λάθος Τίγρη! ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ, και μειώνεται! Απο την στιγμή που κάνεις συμβόλαιο ΧΩΡΙΣ εξαγορά, δεν ενσωματώνεται μέσα στο μίσθωμα η υπολειμματική αξία του αυτοκινήτου, και έτσι το μίσθωμα είναι μειωμένο, η εταιρία το πουλάει ως μεταχειρισμένο και παίρνει την υπολογισμένη από εκείνη αξία του σε μετρητό...
Καλά είναι τα 'Γουστάρω-δεν γουστάρω' να τα έχει κάποιος ξεκάθαρα, προτού προσωρήσει σε σύμβαση leasing γιατί μετά υπάρχουν ποινικές ρήτρες που και δεν σε συμφέρουν αλλά και τις έχεις αποδεχθεί εξ αρχής!
Σε περίπτωση όπως στη δική μου που αλλάζω ένα αμάξι για ένα άλλο που έχει η Leasing, προχωρώ σε προεξόφλησή του, πουλώντας ο ίδιος στην συγκεκριμένη περίπτωση το αμάξι (μπορεί να γίνει και από αυτούς η πώληση αν είναι εμπορέυσιμο αλλά δεν σε συμφέρει, γιατί εκείνοι θα το πουλήσουν στην υπολειμματική αξία ενώ εσύ στην εμπορική του αξία ), και μετά κάνω άλλη σύμβαση για το νέο...
Να κάνω μια ερώτηση η Volvo, η Audi και η Renault και δεν ξέρω κάποια εταιρεία που ίσως ξεχνάω.... για ιδιώτες........ δίνεις μια προκαταβολή 10 με 20% (ή το παλιό σου αμάξι) πληρώνεις το μίσθωμα που προκύπτει με βάση και μια υπολειματική αξία που συμφωνείτε και στην λήξη παίρνεις κάποιο άλλο μοντέλο την ίδια εταιρείας.....
Υπάρχει κάπου λάκκος???? Τι πρέπει να προσεχθει???? -
Να προσέχεται στο συμβόλαιο, αν η εταιρία Leasing κρατάει και τα 6 χρόνια εγγύηση ( απο μία εταιρία που δίνει 3+3 χρόνια) ή παίρνει φθηνότερα το αμάξι και έχει μόνο 3 χρόνια εγγύηση.
-
Ένα λάκκο τον βρήκα ήδη στην Audi... μόνο το Α6 γίνεται έτσι........ και καλά το επιτόκιο είναι στο 7.7% αντί για 9.5% του κανονικού......... αποπληρώνεις όλη την αξία κανονικά και σου εγγυώνται ότι μετά τα τρία χρόνια θα το πάρουν πίσω στο 55% της αρχικής του αξίας......
Ένας όρος που δεν ξέρω ανα υπάρχει .... ή αν μπορεί να μας επιβεβαιώσει κάποιος.... αν υποθέσουμε ότι η Κυβέρνηση μειώσει τον φόρο κατανάλωσης και πέσουν αρκετά οι τιμές στα καινούργια ...άρα κατ΄επέκταση και στα μεταχειρισμένα.................... θα το πάρει πάλι στο 55% της αξίας άσχετα αν η τιμή του μεταχειρισμένου εκείνη την στιγμή είναι πιο κάτω????
'Η έχουν κανα όρο μέσα ότι θα μειωθεί σε περίπτωση παρέμβασης της Κυβέρνησης στον τρόπο τιμολόγησης των αυτοκινήτων???
ΧΡΟΝΟΜΙΣΘΩΣΗ - Εταιρειες leasing