-
Τα diesel λαδια χωρις προδιαγραφη βενζινης σαν το εν λογω delvac απο οσο διαβασα με αυτο το Sulfated Ash ειναι αδυνατον να λαβουν προδιαγραφη βενζινης γιατι υπαρχει σχετικο οριο.Θεμα με αυτα τα λαδια υπαρχει αν ο κινητηρας καιει λαδια.
Αυτά που έβαζες έχουν Sulfated Ash 1,9 % και είναι για φορτηγά.
Αυτό που σου υπέδειξα εγώ έχει Sulfated Ash 1,2 % και κάνει για τα πάντα.
Θέμα ( δηλητηρίαση καταλύτη) δεν υπάρχει μόνο με το αν τα καίει , που το δικό σου τα καίει , αλλά με επικαθίσεις και πολλά άλλα.
'High TBN oils can produce high ash content that can impair engine efficiency and cause loss of power, this will lead to excessive deposit build-up on pistons and valves.'
-
W202 AMG wrote:
Τα diesel λαδια χωρις προδιαγραφη βενζινης σαν το εν λογω delvac απο οσο διαβασα με αυτο το Sulfated Ash ειναι αδυνατον να λαβουν προδιαγραφη βενζινης γιατι υπαρχει σχετικο οριο.Θεμα με αυτα τα λαδια υπαρχει αν ο κινητηρας καιει λαδια.
Αυτά που έβαζες έχουν Sulfated Ash 1,9 % και είναι για φορτηγά.
Αυτό που σου υπέδειξα εγώ έχει Sulfated Ash 1,2 % και κάνει για τα πάντα.
Θέμα ( δηλητηρίαση καταλύτη) δεν υπάρχει μόνο με το αν τα καίει , που το δικό σου τα καίει , αλλά με επικαθίσεις και πολλά άλλα.
'High TBN oils can produce high ash content that can impair engine efficiency and cause loss of power, this will lead to excessive deposit build-up on pistons and valves.'
Στο γκολφ μπηκαν απλα για καθαρισμο ,μεχρι και στα μπουζι θα δημιουργουσαν θεμα.Για το w202 κλεινω προς αυτα που δεν καιει.Τα βενζινης της mobil π.χ. 0w40 εχουν γυρω στο 1,2-1,3.Αφου δεν τιθεται θεμα καψιματος δεν νομιζω να δημιουργησουν λασπη εσωτερικα,το βρισκω ακραιο.
-
άλλο λάσπη ( sludge) , άλλο deposits.
-
Μια υπενθύμιση, όταν σκέφτεστε για λάδια πρώτα πρέπει να σκέφτεστε τα κουζινέτα και μετά τα έμβολα / ελατήρια, οι χοντρές ζημιές προέρχονται από το bottom end και μετά τις φθορές στα κυλινδροπίστονα που θα γίνουν αντιληπτές μετά τις 100.000 χλμ.
-
τα λάδια πού θα τα χάνει-καίει ; στο bottom end ή στο upper end ?
-
Επιτέλους ένα βίντεο στο YouTube που δίνει τις σωστές απαντήσεις και εξηγεί τους μύθους και πως αυτοί δημιουργήθηκαν γύρω από τα λιπαντικά.
-
Παιδες έκανα την ίδια ερώτηση και στο φόρουμ της Φίατ.Αλλα θέλω να ρωτήσω σε ένα γενικότερο πλαίσιο.Εστω ότι ο κατασκευαστής προτείνει 10-40 (και 5-40 για κρύο καιρό).Εάν βάλουμε 5-40 τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει σε θεωρητικό επιπεδο,(εάν μπορεί.)
Επίσης πως μπορεί κάποιος βρει σε τι γκρούπ ανήκει κάθε λάδι?
Π.χ Τα motul 6100+ σε τι γκρούπ ανήκουν ή τα eneos sustina 5-40?
-
Αφού προβλέπει και το 5 40 δε βλέπω το λόγο να δημιουργηθούν προβλήματα.
-
Άπαξ και προβλέπει 5-40, δεν πρέπει να έχει θέματα. Στοιχειώδη σοβαρότητα και οργάνωση να είχε, δεν θα το πρότεινε καν αν δεν ήταν κατάλληλο. Προτείνει λάδι με βάση το γκρουπ ο κατασκευαστής για το εν λόγω? Τότε ψάξε τα γκρουπ. Αλλά έχω την εντύπωση ότι προτείνει άλλες προδιαγραφές. Ψάξε αυτές, και τίποτα άλλο. Να θυμίσω ότι κανένας δεν γνωρίζει καλύτερα τον κινητήρα και τις ανάγκες του από τον ίδιο τον κατασκευαστή.
Εδω παλιότερα με το που έβγαινε ένας και έλεγε τι λάδι να βάλω, πετάγονταν κάποιοι να του προτείνουν συγκεκριμένα αμερικάνικα λάδια από συγκεκριμένο μαγαζί και μόνο. Κι ας ήταν χωρίς διεθνείς πιστοποιήσεις, δεν μιλάμε καν για τις πιστοποιήσεις και προδιαγραφές που ζητούσε ο ευρωπαίος ή ανατολίτης κατασκευαστής του ιχ τους. Μετά, το μαγαζί άλλαξε και έφερνε ευρωπαικά λάδια συγκεκριμένης εταιρείας. Μάντεψε τι έκαναν εδώ τα τσιράκια. Ναι, σωστά μάντεψες, στο εφεξής πρότειναν εντελώς αθώα τα καινούργια λάδια που έφερνε το εν λόγω μαγαζί!
Από τότε φωνάζω : βάλε αυτά που ζητάει ο κατασκευαστής και κλείσε τα αυτιά σου στις σειρήνες.
-
Καταρχήν σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.
Καταδευτερον όχι ο κατασκευαστής ζητάει τις κλασσικές προδιαγραφές api,acea κλπ κλπ.
Οι ερωτήσεις μ όμως είναι κυρίως γενικές και όχι στοχευμένες στον δικό μ κινητήρα.
Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, έστω ότι ο κατασκευαστής ζητάει 10-40 και εμείς βάζουμε 5-40 υπάρχουν κάποια στάνταρ προβλήματα που κατά 99% θα συμβούν?
Τρίτον και η ερώτηση για τα γκρούπ των λαδιών είναι και αυτη φιλολογικού περιεχομένου.
Π.χ ξέρουμε ποια 5-40 είναι καθαρά γκρούπ 4/5
,Tα motul chrono v ας πούμε είναι κυρίως 5 για αυτό προορίζονται για αγωνιστική χρήση.
Τα 8100 όμως?Είναι pao ή είναι group 3 κλπ.Αυτα ρωτάω αν μπορούμε να τα βρούμε κάπου.
-
Καταρχήν σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.
Καταδευτερον όχι ο κατασκευαστής ζητάει τις κλασσικές προδιαγραφές api,acea κλπ κλπ.
Οι ερωτήσεις μ όμως είναι κυρίως γενικές και όχι στοχευμένες στον δικό μ κινητήρα.
Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, έστω ότι ο κατασκευαστής ζητάει 10-40 και εμείς βάζουμε 5-40 υπάρχουν κάποια στάνταρ προβλήματα που κατά 99% θα συμβούν?
Τρίτον και η ερώτηση για τα γκρούπ των λαδιών είναι και αυτη φιλολογικού περιεχομένου.
Π.χ ξέρουμε ποια 5-40 είναι καθαρά γκρούπ 4/5
,Tα motul chrono v ας πούμε είναι κυρίως 5 για αυτό προορίζονται για αγωνιστική χρήση.
Τα 8100 όμως?Είναι pao ή είναι group 3 κλπ.Αυτα ρωτάω αν μπορούμε να τα βρούμε κάπου.
Δεν υπάρχουν PAO και ester based λιπαντικά πλέον πέρα από πολύ ακριβές αμερικάνικες λύσεις. Τουλάχιστον οι μεγάλοι mobil motul total liqui moly agip κλπ δεν έχουν PAO ester based λιπαντικά. Μέχρι το τέλος της 1ης δεκαετίας του 21 αιώνα υπάρχαν μερικά pao όπως το mobil 0w40 motul x max κλπ. τώρα είναι όλα ορυκτέλαια με βελτιωτικά. Τα redline είναι πραγματικά συνθετικά PAO ester αλλά είναι πανάκριβα.
-
Yπάρχουν αρκετά PAO ester, όντως είναι ακριβά, όμως αν το μοτέρ είναι ακριβό ειδικά αν αλλάζονται κάθε 5-7000 χλμ λόγω της πίεσης που δέχονται αυτά τα μοτέρ και δεν είναι 1000άρι 75 ίππων αλλά Honda S2000, EVO, Subaru ή κάποιο αντίστοιχο ή και πιο πάνω, υπάρχουν λάδια ΡΑΟ ή ΡΑΟ και ester όπως οι Motul, Maxima ( γνωστή στα στέκια των μοτό ) Penrite, Xenum και ίσως και άλλες.
Οι ΡΑΟ είναι συμβατές με τα συμβατικά λάδια, όμως οι εστέρες γίνονται ασταθείς όταν ανακατεύονται με νερό, και δόξα το θεό υπάρχει πολύ υγρασία σε ένα κρύο κινητήρα μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία λειτουργία ειδικά τον χειμώνα που υπάρχει πολύ υγρασία στην ατμόσφαιρα.
-
Μάλιστα,πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά.Νομιζω 100% συνθετικά είναι και τα amsoil.Και από τα λίγα που βγάζουν σε 10-40.
Τώρα ανάμεσα σε 5-40 eneos SUSTINA και motul 8100 τι θα διαλέγατε?
-
Καποιος μου ειπε οτι τα ΕΝΕΟS καποτε φτιαχνονταν στην Ιαπωνια. Πλεον λογω μεγαλης ζητησης τα φτιαχνουν μεχρι και στην Αλβανια κυριολεκτικα. Ετσι μου ειπε και επέμενε. Δεν ξερω αν ισχυει
Παντως PAO υπαρχουν ακομα και καποια Ευρωπαικα πχ YACCO , καποια MOTUL , ισως καποια liqui moly και ισως και αλλες μαρκες
-
Πιθανόν να μην συμβεί τίποτα το δυσάρεστο. Είναι πολύ μικρή η διαφορά από ένα λάδι 10-40 σε ένα 5-40, σχεδόν οριακή, εξαρτάται βέβαια και από τα δύο λάδια που συγκρίνεις κάθε φορά. Μιλάω όμως πάντα για λάδια που οι επιμέρους τους προδιαγραφές ταυτίζονται και καλύπτουν τις ανάγκες του κατασκευαστή αμφότερες, το ιξώδες είναι μία και μόνο από τις προδιαγραφές που ζητάει, υπάρχουν και άλλες. Αλλά η πρώτη σου επιλογή θα πρέπει πάντα να είναι το προδιαγραφόμενο.
Να μου έλεγες π.χ. ότι έχω ένα παλιό ιχ της δεκαετίας του '80 με 250.000 χλμ. στην πλάτη του και ενώ ο κατασκευαστής ζητάει π.χ. 20w-50 εγώ θέλω να του βάλω τώρα στα γεράματα ένα λάδι π.χ. 0w-30 θα σου έλεγα όπα, έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά από αυτό που προδιαγράφεται, μην το κάνεις γιατί μπορεί ακόμη και να καταστρέψεις τον κινητήρα πριν την πρώτη αλλαγή.
-
Καλή εβδομάδα συμφορουμίτες, τα φώτα σας παρακαλώ για όποιον ξέρει να με διαφωτίσει σχετικά μ' ένα πρόβλημα που με ταλανίζει. Κάτοχος Skoda Citigo Cng, στο οποίο έκανα πρόσφατα το service διετίας αλλάζοντας όλα τα προβλεπόμενα. Το θέμα μου, έχει να κάνει με την ποσότητα του λιπαντικού καθώς το manual δεν την αναφέρει πουθενά, όλα τα site πώλησης λιπαντικών συνιστούν τα 3,4lt ως ενδεδειγμένη ποσότητα, ενώ βρέθηκε και τεχνικός που επέμενε ότι παίρνει 4lt συνολικά με το φίλτρο! Τελικά, η ακριβής ποσότητα όμως που παίρνει είναι 2,8lt -μαζί με το φίλτρο- τσεκαρισμένο από εμένα με 100% ιδανικές συνθήκες μέτρησης (κλίση εδάφους, θερμοκρασία κινητήρα κτλπ.). Με δεδομένο λοιπόν ότι εγώ εμπιστεύομαι μόνο τον δείκτη του κινητήρα, αναρωτιέμαι για ποιόν λόγο υπάρχει α) εσφαλμένη πληροφόρηση από τα site πώλησης λιπαντικών και β) άγνοια των μηχανικών όσον αφορά την σωστή ποσότητα πλήρωσης του κινητήρα με λιπαντικό.
-
Ειναι σιγουρο οτι αδειασε τελειως το καρτερ, πριν βαλατε τα καινουρια λαδια?
-
Το Skoda citigo 1000cc παίρνει 3.4 λίτρα μαζί με φίλτρο. Προφανώς έβγαλες τα λάδια με καμμία αντλία απ' τα lidl, αλλά μείνανε κάποια μέσα.
-
Ειναι σιγουρο οτι αδειασε τελειως το καρτερ, πριν βαλατε τα καινουρια λαδια?
Το service έγινε μπροστά μου σε εξειδικευμένο συνεργείο, τα μάτια μου δεν έφυγαν λεπτό από το αυτοκίνητο και το κάρτερ άδειασε μέχρι τελευταίας σταγόνας.
Το Skoda citigo 1000cc παίρνει 3.4 λίτρα μαζί με φίλτρο. Προφανώς έβγαλες τα λάδια με καμμία αντλία απ' τα lidl, αλλά μείνανε κάποια μέσα.
Όχι, η εξαγωγή των λαδιών έγινε χωρίς τη χρήση αντλίας. Η δική σας πληροφόρηση ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο παίρνει 3,4lt από πού προέρχεται; Ρωτάω γιατί κι εγώ για 3,4lt έχω διαβάσει, όχι από κάποιο επίσημο site της Skoda, αλλά από site είτε πωλήσεων λιπαντικών, είτε κατασκευαστών όπως αυτό της Castrol.
-
Μήπως ήταν κρύος ο κινητήρας και δεν πρόλαβε να αδειάσει τελείως στο χρόνο που άφησαν ανοιχτή την τάπα αποστράγγισης?
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]