-
Επισκευαστικό λέγεται , είναι σκόνη και γράφει πως φτιάχνεται για την δουλειά που θέλεις .
Αυτό που έχεις είναι ημιυπαίθριος λοιπόν . Δηλαδή είναι όπως το σπίτι με κολώνες και δοκάρια , χωρίς περιμετρικούς τοίχους .
-
Μονο δοκαρι ταξιδευτη. Εχει βαθος ισως ενα κωλοδαχτυλο ή και απραπανω μεσα, βαζω φακο αλλα δεν μπορω να δω καλα.
Και αναρωτιοταν: Μα ειναι τοσα παχυς ο τοιχος;
Πανηλιθιος λεμε. Το μαλλι του να εβλεπες εκοβες φατσα που λεμε.
Εγ αππ ευγενεια του μιλαγα απαλα, επρεπε να τον διαλοστειλω.
Αν μπορεσω θα βγαλω φωτο να σου δειξω....
πως ανεβαζουμε φωτο.
Α, ωστε σκετο σκυροδεμα σε ενα κιπελακι θα κανει λες δουλεια
Ειχα δει πως υπαρχουν ειδικες σκονες για ενωση με παλαιο σκυροδεμα.
Του 2000 κατι το σπιτι νομιζω.
Οχι εμενα εχει κολόνες παντου γυρω γυρω. Μονο τοιχους δεν εχει. Ειναι το μπαλκονι που απλωνουμε ρουχα κτλ, ειναι μεγαλο σαν δωματιο, Αυτο πως λεγεται, τα εχω μπερδεμενα.
Πως μπορω να καταλαβω αν τραυματισε ή εκοψε σιδερο, εχου τοσο βαθος τα σκυροδεμστα πριν εμφανιστει το σιδερο;
Αν οντως ο πανηλιθιος εκανε ζημια επηρεαζει τιποτα; ειναι του 2000 κατι καο εχει αυτα τα πλεγματα για δαχτυλιδια στην κατασκευη του.
Για αυτο ειπα χρονολογια.
Επισης το εκανε στην γωνια πανω στην αγκυρωση καθετων δοκαριων
-
Θενξ ε λοτ ρε συ, θα παω δευτερα να παρω.
Ασχετο, αυτο το μπαλκονι με νομιμο τροπο δεν κλεινει, σωστα;
τουλαχιστον να βαλουμε τζαμαρια σαν τα μαγαζια που ανοιγει σε φυλλα, διοτι φυσαει και πεταει απλωστρες κτλ
Εχουμε αλλο κυριο μπαλκονι αυτο ειναι ενα δευτερο, τεραστιο χωρις λογο και με κολωνες.
-
Μην τρελαίνεσαι . Βάλε του επισκευαστικό να μην παίρνει αέρα και είσαι εντάξει .
Μόνο τέντες μπορείς να βάλεις στον χώρο . Όχι τζάμια .
-
Δεν ξέρω λοιπόν αν θα υπήρχαν οι ίδιοι σωλήνες αποχέτευσης επί 50 χρόνια στο εξωτερικό , όπως αυτή που τρύπησε στο σπίτι του Αλέξανδρου .....Αυτά προφανώς αν υπάρχει συντήρηση όπως προβλέπεται , παράδειγμα στις μονώσεις ταρατσών ανά 3-5 χρόνια , ανά 7-10 χρόνια στις εξωτερικές βαφές και πολλά άλλα , τότε δεν θα είχαμε καθόλου προβλήματα . Αλλά ο Ελληνας ούτε για την έξω πλευράς της εξώπορτας του διαμερίσματος του δεν νοιάζεται ...
Σωστά! Δε μπορώ να φανταστώ καποιος να δίνει εγγύηση 50 χρόνια. Αλλά πάμε στο αρχικό μου ερώτημα, αφού η αποχέτευση θα πρέπει σε 10-20 χρονια σε ενα νεο σπίτι να αντικατασταθεί, γιατί δεν είναι σε ένα προσβάσιμο λούκι; Με μονώσεις, ηχομονώσεις και όλα τα κομφορ
Αλέξανδρε δεν μίλησα εγώ με τον Αρχιτέκτονα του πλοίου . Διάβασα συνέντευξη του στον Εφοπλιστή . Δεν τον ξέρω προσωπικά .....Εμείς είχαμε την κρεατοφαγία σε αρνιά , πρόβατα , γουρούνια και κοτόπουλα εύκολα . Σε μοσχάρια πολύ δυσκολότερα . Ετσι για εμάς οι βάρβαροι ήταν αυτοί που έτρωγαν με τα χέρια και τσακώνονταν στο τραπέζι . Δες για παράδειγμα κάτι ταινίες για τους Βίκινγκς .
Λάθος μου! Εχω αναπτύξει πάντως μιας υπερευαισθησία όταν αντιμετωπίζω κάποιες αναφορές που θεωρώ μειωτικές για την Ασία, ιδίως όταν ειναι χώρες όπου 30χρονοι μηχ/ηλ. μηχανικοί που δουλεύουν σε εταιρίες για Δυτικούς μπορεί να γυρίσουν σπίτι και να μη ξυπνήσουν από την υπερκόπωση (έχω 2 παραδείγματα 2 γνωστών συνεργατών μου). Τέλος πάντων, εμείς δηλωμένα 'ανηκομεν εις τη Δυσιν' και το αφήνω εδώ.
Πίσω στο θέμα, τελικά τη τιμημένη τη μαντεμένια, πως συστήνετε να επιδιορθωθεί; Τσόντα PVC; Ολη PVC (απο ισόγειο μέχρι πανω) και μόνωση στο κανάλι; Μαντέμι πάλι;
Ακόμα και από ποιον αν ξέρετε καποιο χαϊ-τεκ συνεργείο. -
Το προσβάσιμο λούκι σε πολυκατοικίες έχει θέματα .
Φτιάξτε το χαλασμένο και αφήστε τά άλλα για τους επόμενους ...
-
criuser wrote:
Δεν ξέρω λοιπόν αν θα υπήρχαν οι ίδιοι σωλήνες αποχέτευσης επί 50 χρόνια στο εξωτερικό , όπως αυτή που τρύπησε στο σπίτι του Αλέξανδρου .....Αυτά προφανώς αν υπάρχει συντήρηση όπως προβλέπεται , παράδειγμα στις μονώσεις ταρατσών ανά 3-5 χρόνια , ανά 7-10 χρόνια στις εξωτερικές βαφές και πολλά άλλα , τότε δεν θα είχαμε καθόλου προβλήματα . Αλλά ο Ελληνας ούτε για την έξω πλευράς της εξώπορτας του διαμερίσματος του δεν νοιάζεται ...
Σωστά! Δε μπορώ να φανταστώ καποιος να δίνει εγγύηση 50 χρόνια. Αλλά πάμε στο αρχικό μου ερώτημα, αφού η αποχέτευση θα πρέπει σε 10-20 χρονια σε ενα νεο σπίτι να αντικατασταθεί, γιατί δεν είναι σε ένα προσβάσιμο λούκι; Με μονώσεις, ηχομονώσεις και όλα τα κομφορ
criuser wrote:
Αλέξανδρε δεν μίλησα εγώ με τον Αρχιτέκτονα του πλοίου . Διάβασα συνέντευξη του στον Εφοπλιστή . Δεν τον ξέρω προσωπικά .....Εμείς είχαμε την κρεατοφαγία σε αρνιά , πρόβατα , γουρούνια και κοτόπουλα εύκολα . Σε μοσχάρια πολύ δυσκολότερα . Ετσι για εμάς οι βάρβαροι ήταν αυτοί που έτρωγαν με τα χέρια και τσακώνονταν στο τραπέζι . Δες για παράδειγμα κάτι ταινίες για τους Βίκινγκς .
Λάθος μου! Εχω αναπτύξει πάντως μιας υπερευαισθησία όταν αντιμετωπίζω κάποιες αναφορές που θεωρώ μειωτικές για την Ασία, ιδίως όταν ειναι χώρες όπου 30χρονοι μηχ/ηλ. μηχανικοί που δουλεύουν σε εταιρίες για Δυτικούς μπορεί να γυρίσουν σπίτι και να μη ξυπνήσουν από την υπερκόπωση (έχω 2 παραδείγματα 2 γνωστών συνεργατών μου). Τέλος πάντων, εμείς δηλωμένα 'ανηκομεν εις τη Δυσιν' και το αφήνω εδώ.
Πίσω στο θέμα, τελικά τη τιμημένη τη μαντεμένια, πως συστήνετε να επιδιορθωθεί; Τσόντα PVC; Ολη PVC (απο ισόγειο μέχρι πανω) και μόνωση στο κανάλι; Μαντέμι πάλι;
Ακόμα και από ποιον αν ξέρετε καποιο χαϊ-τεκ συνεργείο.Δεν θελουν αλλαγη στα 10-20 χρονια αλλα ισως στα 40 να θελουν ελεγχον αν εχουν σαπισει και αν τα ανοιξεις θα τα αλλαξεις.
Βασικα, αν δεν εχεις λυσεις να διορθωσεις παλιο διαμερισμα ισως επρεπε να το δωσεις στην προσφορα που ειχες. Οτι ανακαινιση και να κανεις περισσοτερα χρηματα δεν θα παρεις, εκτος και θελεις να μεινεις εκει.
Σε Αμερικη, Αγγλια, Καναδα προφανως δεν αλλαζουν σωληνες στα 50 χρονια αλλα οποτε αποφασισει καποιος να αγορασει το κτηριο και να κανει ανακαινιση και ισως αλλαγη χρησης. Αν δεν αγοραστει μπορει να παει και 80 χρονια με ιδιες σωληνες ή μεχρι να υπαρχει αναγκη για αντικατασταση (διαρροες, αστοχιες). Το ιδιο ισχυει και για το ηλεκτρικο συστημα καλωδιων αλλα και το καλοριφερ.
Ειδικα στην Αγγλια που πολλα κτιρια ειναι προστατευμενα εκει γινεται χαμος απο την παλαιοτητα, περα απο το οτι γερνουν και κουνιουντε (ολο το κτιριο).
Για συγκριση Δυτικου πολιτισμου και Ασιας προφανως αν εισαι δυτικος δεν προκειται να αισθανθεις ανετα στην Ασια εκτος και υπαρχει γαμος με Ασιατη οποτε εκει θα ενστερνιστεις το πολιτισμο τους. Τωρα τι ειναι καλυτερο ο καθενας θα υποστηριξει τις δικες του συνηθειες. Προφανως η Κινα ειναι μεγαλος πολιτισμος αλλα η κατασταση μεχρι το 2000 πρπ ηταν αθλια εκει. Απο τοτε βεβαια εχει κανει αλματα. Εγω παντως θυμαμαι οι κινεζογειτονιες συνεχως στην βρωμα.
-
Διάβασα συνέντευξη του στον Εφοπλιστή .
#asxeton
κριου πρεπει να ειμαστε οι δυο μας τα 2 τευχη που πουλαει στην αθηνα.... αν και εχει χαλασει μετα το 11-12.
-
wantone, θα το κρατήσουμε και θα μείνουμε εμείς τελικά και γι'αυτό κοιτάζω πιο μόνιμη και αξιόπιστη λύση
-
criuser wrote:
Διάβασα συνέντευξη του στον Εφοπλιστή .
#asxeton
κριου πρεπει να ειμαστε οι δυο μας τα 2 τευχη που πουλαει στην αθηνα.... αν και εχει χαλασει μετα το 11-12.
Εχω σταματήσει να τον αγοράζω εδώ και 5-6 χρόνια , όπως και κάθε έντυπο , γιατί με ενοχλεί το διάβασμα με γυαλιά πρεσβυωπίας και έτσι βολεύομαι με το διαδίκτυο .
Η συνέντευξη ήταν πολλά χρόνια πριν , όταν φτιάχτηκε το πλοίο , το οποίο τώρα ταξιδεύει στον Καναδά ...
-
Τώρα που βλέπω τη φωτογραφία, πρέπει να είναι μολυβδοσωλήνας και όχι μαντέμι, γιατί των τελευταίων 'δεν ακούει το αυτί τους'. Έπαιζαν πολύ μέχρι τα σέβεντις. Για να έχει πάθει βλάβη, πρέπει να είναι από τα ακουαφόρτε και τα άλλα χημικά που ρίχνουν στην αποχέτευση. Αλλαγή με PVC για το τμήμα που έχει χαλάσει.
Δεν θα ρίξω την ευθύνη στον μηχανικό που τον έκανε εγκιβωτισμένο και όχι επισκέψιμο, όχι από συναδελφική αλληλεγγύη, αλλά απλώς επειδή δεν έχουμε την πλήρη εικόνα. Μπορεί να είναι μελέτη του ποδαριού, μπορεί την κεντρική στήλη της αποχέτευσης να την επέβαλλε εκεί κάποιος αρχιτέκτονας ή κάποια κα. Κούλα, μπορεί όμως να είναι και ματσακονιά του μάστορα.
Κάτι άλλο, δεν αλλάζουν οι σωλήνες κάθε 10-20 χρόνια. Ο πατέρας μου ζει σε ένα σπίτι του 1977, και οι σωλήνες PVC είναι ακόμη άθικτοι και χωρίς ζημιές ή αποφράξεις, και είναι αρκετά συνηθισμένο αυτό. Ζω στον επάνω όροφο του σπιτιού αυτού από το 1999, και τα πάντα λειτουργούν στην εντέλεια ακόμη και σήμερα. Μια σωστή μελέτη, μια σωστή εγκατάσταση, με όλα τα σημεία ελέγχου και επιθεώρησης να έχουν γίνει όπως πρέπει, τότε δεν θα έχει πρόβλημα για πολλές δεκαετίες. Φυσικά, όταν ξεκινάει μια ανακαίνιση και λέει η νοικοκυρά, 'γκρεμίστε το μπάνιο, πέτα την μπανιέρα και βάλτε ντουζιέρα και αλλάξτε πλευρές τη λεκάνη με το νιπτήρα', προφανώς πρέπει να αλλάξουν και τα πατοσίφωνα και οι κεντρικές στήλες αποχέτευσης στο διαμέρισμα αυτό. Αλλά αυτό είναι άλλο πράγμα.
Γενικώς πάντως, ισχύει το εξής: σωστή μελέτη, σωστά υλικά, σωστά συνεργεία, σωστές αμοιβές και σοβαρή νοικοκυρά, δύσκολα πέφτουν σε αδιέξοδα. Πάντα θα κοστίζει κάτι παραπάνω ο συνδυασμός αυτών, αλλά πάντα το φτηνό κρέας είναι των σκυλιώνΕ.
-
dstou, ευχαριστώ για τις προτάσεις. Το πιο πιθανό θα ειναι να πάμε με PVC.
To άλλο θέμα ειναι οτι το διαμέρισμα στη κουζίνα, έχει τουλάχιστον άλλο ένα αντίστοιχα εγκιβωτισμένο αγωγό. Αφου θα γκρεμίσω να τον αλλάξω και αυτόν άραγε να έχω το κεφάλι μου ήσυχο; Αν αλλάξω το δικό μου κομμάτι, και αργότερα η πολυκατοικία πάλι κανει τσόντες PVC πάνω/κάτω, θα 'βρουν' το δικό μου PVC ή ένα κομμάτι θα μείνει μαντέμι/μολυβδοσωλήνας και θα με ξαναβάλουν να σπάω; Απλά λέω ότι συντήρηση αν ειναι να γινει οργανωμένα τώρα.
Οσο για τις κατασκευαστικές επιλογές, η πολυκατοικία ειναι κατσκευής του Αλβέρτη/Δημόπουλου, που το '60-'70 έχτισαν βασικά ότι τοπόσημο υπάρχει στην Αθήνα. Πύργο Αθηνων, Πρεσβεία ΗΠΑ (σε σχέδια του Γκροπιους), στο Συνταγμα 2-3 κτήρια, το Υγεια και πολλά άλλα ( https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1931767963610760&set=oa.610136779102074&type=3&theater ). Οπότε, θεωρώ οτι κάποιο λόγο είχαν (ηχομόνωση;;;) μιας και εργάστηκαν και συνεργάστηκαν με πολύ σημαντικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες για τόσο απαιτητικά κτήρια. -
Διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον τα ποστ που σχετίζονται με την κατασκευή των οικοδόμων στην Ελλάδα. Θα συμφωνήσω με τον ταξιδευτή ότι γενικά η αντοχή στο χρόνο (και όχι τόσο η ποιότητα) είναι μάλλον πολύ καλύτερη από ότι πιστεύει ο πολύς κόσμος.
Θα τονίσω όμως ότι όλα αυτά τα πολύ σωστά που γράφονται για το πως θα έπρεπε να κατασκευάζονται τα κτίρια κολλάνε κυρίως στο ότι η σωστή μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή κοστίζει ακριβά και ο μέσος αγοραστής / ιδιοκτήτης δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει το επιπλέον κόστος στον κατασκευαστή.
Βεβαίως υπάρχει στην οικοδομή και μια κουλτούρα αυτοσχεδιασμού και επίλυσης των προβλημάτων επί τόπου, αντί για τον εξαρχής σχεδιασμό με μελέτες εφαρμογής των πάντων. Ακόμη και το απλούστερο όλων, το περίφημο τρυπολόγιο (το σχέδιο δηλαδή που δείχνει τα σημεία από όπου διέρχονται τα κατακόρυφα δίκτυα, ώστε να μην ξετρυπάει με κομπρεσέρ ο υδραυλικός και ο ηλεκτρολόγος) εξαιρετικά σπάνια συναντάται.
Τελικά ποιος φταίει; Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν ευθύνες. Είναι αργά για να επεκταθώ περισσότερο. Αν έχω χρόνο, αύριο θα γράψω λίγα παραπάνω...
-
Μόνο τέντες μπορείς να βάλεις στον χώρο . Όχι τζάμια .
Αλήθεια, αυτό γιατί το έχουν επιβάλει; ποιο είναι το σκεπτικό;
-
Για να κλείσουμε το θέμα με τους σωλήνες
Αν είναι μολυβδοσωλήνας, η επισκευή γίνεται συνήθως με PVC.Οι σωλήνες PVC έχουν σύνδεση αρσενικό-θηλυκό. Υπάρχουν δύο τρόποι, με κόλλα ή με λάστιχο (στεγανοποιητικός δακτύλιος). Επειδή οι συντελεστές διαστολής των μολυβδοσωλήνων είναι διαφορετικοί από τους πλαστικούς σωλήνες, προτιμήστε σύνδεση με λάστιχο για να παίρνει τα μπόσικα.
Περί της θέσης και της επισκεψιμότητας μίλησα χθες. Δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα με μία φωτό, θέλει ψάξιμο.
Για το κόστος επισκευής, δεν υπάρχει τιμή. Τα υλικά είναι πάμφθηνα, αλλά τα εργατικά είναι που κάνουν την διαφορά, και κυμαίνονται.
Να γράψω κάτι για το αίτιο της βλάβης, συνήθως είναι η συχνή χρήση χλωρίνων και ακουαφόρτε, αυτά κατατρώνε το μολύβι, είναι ένας λόγος που καταργήθηκε. Ιδιαίτερα χτυπάνε τα οριζόντια μέρη της αποχέτευσης, είτε σωληνώσεις είτε πατοσίφωνα δαπέδου, όπου το νερό παραμένει εκεί περισσότερη ώρα απ' ότι στα κατακόρυφα. Παραδόξως το υλικό αυτό δεν καταλαβαίνει μία από θειικό οξύ (= βιτριόλι).
Για τον επιμερισμό της επισκευής τώρα.
Αν ο σωλήνας είναι κοινόχρηστος, ήγουν περνάνε από αυτόν αποχετεύσεις διαφορετικών διαμερισμάτων, τότε το κόστος επισκευής πάει σε όλους, σύμφωνα με τα ποσοστά τους. Αν είναι αποκλειστικά του διαμερίσματος, ή σε τμήμα που παίρνει αποκλειστικά ένα διαμέρισμα, τότε το πληρώνει το διαμέρισμα.Μάλιστα, υπάρχει πιθανότητα η βλάβη να έσκασε σε ένα διαμέρισμα, από αλόγιστη χρήση ή λάθος άλλου διαμερίσματος. Π.χ. σε ένα απλό αλλά υπαρκτό παράδειγμα έστω διόρωφη κατοικία με βλάβη την κεντρική στήλη της αποχέτευσης η οποία έστω ότι είναι από μολύβι, από τα ακουαφόρτε που ρίχνει αβέρτα η μανιακή και υποχόνδρια με την καθαριότητα νοικοκυρά του βου ορόφου. Τη νύφη θα την πληρώσει το ισόγειο?
Για να αλλάξετε μια αποχέτευση, αλλά και το οτιδήποτε το οποίο λειτουργεί, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Ναι μεν έχεις μια ωρολογιακή βόμβα θαμμένη, αλλά από την άλλη ένα παλιό ινδιάνικο ρητό λέει : αν δεν χαλάσει κάτι μην το πειράζεις. Ιτς γιορ κολ.
-
Ευχαριστώ dstou για τις πληροφορίες! Απλα ελπίζω η σύνδεση με λάστιχο, το λάστιχο να μη ξερένεται τόσο εύκολα.
Πάντως εμεις που αναπτύσουμε μαζικά παραγώμενα προϊοντα, όταν σχεδιάζουμε πρέπει να λαμβάνουμε υπ'οψη τη κατσκευασιμότητα, τη χρηστικότητα, τη συναρμολόγηση (στην αλυσιδα παραγωγής), την ευκολία συντήρησης και τη τελική αποσυναρμολόγηση-απόρριψη ενος προϊοντος. Γιατι και ενα διαμέρισμα/κτήριο δε μελετάται έτσι συνολικά; Μπορει να ειναι ποιοτικό, να μη πέφτει αλλά ειναι μια δυσχρηστη, άκαμπτη κατασκευή. Και αντε το '60-'90 ο κόσμος να ειναι άσχετος να μην ήθελε να πληρώνει (δικαιολογία θεωρώ αδυναμίας καινοτομιας απο κατασκευαστες και πώληση των διαμερισμάτων, μη τα ρίχνουμε μόνο στον ούγκανο το πελάτη), δε μπορει, πρέπει να γινει μια αλλαγή.
-
Και το κτίριο έτσι μελετάται. Αλλά υπάρχουν αποκλίσεις, συμβιβασμοί και προσαρμογές της μελέτης και της κατασκευής σε κάποιες περιπτώσεις, ή μεταγενέστερες επεμβάσεις αλλαξοπαιχνιδιάρικες (γκέιμ τσέιντζερ που λέμε και στο χωριό). Γενικά, όπως προείπα, η ποιότητα στο κτίριο είναι μια αλυσίδα, η ισχύς της οποίας πάντοτε καθορίζεται από τον ασθενέστερο κρίκο της. Συνήθως αυτός είναι το μπάτζετ, αλλά υπάρχουν και άλλοι δελφίνοι για τον τίτλο αυτό, όπως :σκιτζήδες μαστόροι, ξερόλες ιδιοκτήτες και νοικοκυρές με γλώσσα τρεις πήχες, ατζαμήδες μηχανικοί, κ.ο.κ.
Θα σου πω ένα απτό παράδειγμα. Η Ούσα, η μεγαλύτερη υπερδύναμη στον πλανήτη, αυτή που έχει πάει στο φεγγάρι και έχει όλο τον κόζμο για να της κάνει αέρα στο κατώτερο στεατοπυγικό της σύστημα, κτιριοδομικά πλήττεται από δύο πράγματα απόλυτα (ή έστω σε τεράστιο βαθμό) προβλέψιμα και καταγεγραμμένα αμφότερα : Τους τυφώνες και τις αστικές πυρκαγιές.
Και όμως, δεν έχει καταφέρει να τα λύσει. Κάθε χρόνο ακούμε για τυφώνες που έπληξαν κάποια πολιτεία (παρεμπιμπτό, 10-15 πολιτείες είναι κυρίως οι τυφωνόπληκτες, οι ίδιες διαρκώς) και ξήλωσαν αμέτρητες κεραμοσκεπές, έκαναν φύλλο και φτερό χιλιάδες σπίτια,γκαράζ,πέργκολες, εξώστες, ραμποτέ οροφές και ψευδοροφές, μεγάλα δέντρα κ.α. Και κάθε τόσο ακούμε για πυρκαγιές που κατακαίνε σπίτια, ρημάζουν περιουσίες, σκοτώνουν ανθρώπους. Και στις δύο περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες τρέχουν στους δικεόροι, στις τράπεζες, στα μαστόρια και στους λογιστές, και ζητάνε αποζημιώσεις για τις ζημιές. Και του χρόνου πάλι τα ίδια.
Η λύση είναι απλή, ή έτσι φαίνεται τουλάχιστον. Φτιάξτε βλάκες αμερικάνοι τα σπίτια σας με ταράτσες σαν τα ελληνικά αντί για κεραμίδια και ασφαλτοκεράμιδα και ασφαλτόπανα, ρίχτε μπετά, σίδερα και τούβλα, πετάξτε τα ξύλα, τα νοβοπάν και τα κόντρα πλακέ, φτιάξτε γερά θεμέλια, βάλτε πλακάκια, μωσαικά, μάρμαρα και όχι ξύλινα δάπεδα, πετάξτε τις μπιχλομοκέτες που στρώνετε παντού και παθαίνετε και ένα σωρό μολύνσεις, τις ταπετσαρίες και τα βινύλ ντεκόρ από τους τοίχους, τα στέγαστρα από πλεξιγκλάς και πολυκαρβονικά, και θα έχετε το 20% των καταστροφών και των πυρκαγιών που έχετε μέχρι τώρα, και ακόμη λιγότερα.
Ουπς, αυτά τα σπίτια όμως, τα ΄'ελληνικά΄' δηλαδής, κοστίζουν τα διπλά και θέλουν και τον διπλό-τριπλό χρόνο ανέγερσης, και κάπου εκεί τελειώνει το όνειρο. Φάτε λοιπόν μοκέτα, πολυκαρβονικό πάνελ, ασφαλτικό κεραμίδι, σκελετό από ελάτη και τοίχο από σάντουιτς πολυουρεθάνης και νοβαπάν, μέχρι να βρείτε φράγκα να ρίξετε για να φτιάξετε κάτι σωστό που να μην πέφτει από τον αέρα ούτε να λαμπαδιάζει με το παραμικρό.
Άλλο παράδειγμα, αντίστροφο. Στη χώρα μας εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας στην Ευρώπη. Οι σεισμοί προκαλούσαν στο παρελθόν εκατόμβες θυμάτων, καταστροφές οικισμών, εγκατάλειψη πόλεων και χωριών, τεράστιες υλικές ζημιές κ.α.. Τώρα τα θύματα συγκριτικά είναι ελάχιστα, ενώ καμία πόλη δεν εγκαταλείπεται και δεν ερημώνει, απλά επιδιορθώνεται. Τι συνέβη τις τελευταίες δεκαετίες? Απλούστατα αρκετά πετυχημένος αντισεισμικός σχεδιασμός κτιρίων. Μπορεί να μην είναι τέλειος θα πεταχτεί κανείς. Ναι, αλλά δεν έχει σχέση με το τίποτα του παρελθόντος.
-
Ο πελάτης είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ ούγκανο . Εχει άποψη για όλα . Μάλιστα αν εσύ πεις ότι δεν ξέρεις κάτι γιατί δεν είναι της ειδικότητας σου , ή δεν έχεις ασχοληθεί με αυτό το Ούγκανο εξανίσταται και σου λέει , μηχανικός είσαι δεν ξέρεις ?
Ναι ρε φίλε δεν ξέρω , Είναι δουλειά άλλης ειδικότητας και εγώ διδάχτηκα κάποια βασικά πράγματα , απλά και μόνο για να μπορώ να επικοινωνώ και να συνεργάζομαι με την άλλη ειδικότητα .
Αλλά το Ούγκανο τα ξέρει όλα . Παλιά ήταν γιατί ρώτησε την γειτόνισσα που ο μπατζανάκης της έχει χτίσει και ξέρει , τώρα γιατί ξημεροβραδιάζεται στο ίντερνετ και κάνει ερωτήσεις στα διάφορα φόρουμ ή κοινωνικά δίκτυα . Και εκεί συνήθως τους απαντάνε τα άλλα ούγκανα .
Οσες φορές θέλεις να βάλεις κάτι εξελιγμένο , καινούργιο και ακριβότερο συνήθως , το ούγκανο , θεωρεί ότι το κάνεις για κερδίσεις λεφτά . Μόνο όταν βεβαιωθεί μετά από επισταμένο ψάξιμο στο νετ , ότι αυτό είναι πιο ακριβό και πιο μοντέρνο , τότε το δέχεται και αρχίζει και πουλάει μούρη στα άλλα ούγκανα .
-
alejandro εχεις εμαιλ ,δηλαδη σου εστειλα , ελπιζω να το λαβεις , μιας και με το φορουμ οπως ειναι ,
-
Και το κτίριο έτσι μελετάται. Αλλά υπάρχουν αποκλίσεις, συμβιβασμοί και προσαρμογές της μελέτης και της κατασκευής σε κάποιες περιπτώσεις, ή μεταγενέστερες επεμβάσεις αλλαξοπαιχνιδιάρικες (γκέιμ τσέιντζερ που λέμε και στο χωριό). Γενικά, όπως προείπα, η ποιότητα στο κτίριο είναι μια αλυσίδα, η ισχύς της οποίας πάντοτε καθορίζεται από τον ασθενέστερο κρίκο της. Συνήθως αυτός είναι το μπάτζετ, αλλά υπάρχουν και άλλοι δελφίνοι για τον τίτλο αυτό, όπως :σκιτζήδες μαστόροι, ξερόλες ιδιοκτήτες και νοικοκυρές με γλώσσα τρεις πήχες, ατζαμήδες μηχανικοί, κ.ο.κ.
Θα σου πω ένα απτό παράδειγμα. Η Ούσα, η μεγαλύτερη υπερδύναμη στον πλανήτη, αυτή που έχει πάει στο φεγγάρι και έχει όλο τον κόζμο για να της κάνει αέρα στο κατώτερο στεατοπυγικό της σύστημα, κτιριοδομικά πλήττεται από δύο πράγματα απόλυτα (ή έστω σε τεράστιο βαθμό) προβλέψιμα και καταγεγραμμένα αμφότερα : Τους τυφώνες και τις αστικές πυρκαγιές.
Και όμως, δεν έχει καταφέρει να τα λύσει. Κάθε χρόνο ακούμε για τυφώνες που έπληξαν κάποια πολιτεία (παρεμπιμπτό, 10-15 πολιτείες είναι κυρίως οι τυφωνόπληκτες, οι ίδιες διαρκώς) και ξήλωσαν αμέτρητες κεραμοσκεπές, έκαναν φύλλο και φτερό χιλιάδες σπίτια,γκαράζ,πέργκολες, εξώστες, ραμποτέ οροφές και ψευδοροφές, μεγάλα δέντρα κ.α. Και κάθε τόσο ακούμε για πυρκαγιές που κατακαίνε σπίτια, ρημάζουν περιουσίες, σκοτώνουν ανθρώπους. Και στις δύο περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες τρέχουν στους δικεόροι, στις τράπεζες, στα μαστόρια και στους λογιστές, και ζητάνε αποζημιώσεις για τις ζημιές. Και του χρόνου πάλι τα ίδια.
Η λύση είναι απλή, ή έτσι φαίνεται τουλάχιστον. Φτιάξτε βλάκες αμερικάνοι τα σπίτια σας με ταράτσες σαν τα ελληνικά αντί για κεραμίδια και ασφαλτοκεράμιδα και ασφαλτόπανα, ρίχτε μπετά, σίδερα και τούβλα, πετάξτε τα ξύλα, τα νοβοπάν και τα κόντρα πλακέ, φτιάξτε γερά θεμέλια, βάλτε πλακάκια, μωσαικά, μάρμαρα και όχι ξύλινα δάπεδα, πετάξτε τις μπιχλομοκέτες που στρώνετε παντού και παθαίνετε και ένα σωρό μολύνσεις, τις ταπετσαρίες και τα βινύλ ντεκόρ από τους τοίχους, τα στέγαστρα από πλεξιγκλάς και πολυκαρβονικά, και θα έχετε το 20% των καταστροφών και των πυρκαγιών που έχετε μέχρι τώρα, και ακόμη λιγότερα.
Ουπς, αυτά τα σπίτια όμως, τα ΄'ελληνικά΄' δηλαδής, κοστίζουν τα διπλά και θέλουν και τον διπλό-τριπλό χρόνο ανέγερσης, και κάπου εκεί τελειώνει το όνειρο. Φάτε λοιπόν μοκέτα, πολυκαρβονικό πάνελ, ασφαλτικό κεραμίδι, σκελετό από ελάτη και τοίχο από σάντουιτς πολυουρεθάνης και νοβαπάν, μέχρι να βρείτε φράγκα να ρίξετε για να φτιάξετε κάτι σωστό που να μην πέφτει από τον αέρα ούτε να λαμπαδιάζει με το παραμικρό.
Άλλο παράδειγμα, αντίστροφο. Στη χώρα μας εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας στην Ευρώπη. Οι σεισμοί προκαλούσαν στο παρελθόν εκατόμβες θυμάτων, καταστροφές οικισμών, εγκατάλειψη πόλεων και χωριών, τεράστιες υλικές ζημιές κ.α.. Τώρα τα θύματα συγκριτικά είναι ελάχιστα, ενώ καμία πόλη δεν εγκαταλείπεται και δεν ερημώνει, απλά επιδιορθώνεται. Τι συνέβη τις τελευταίες δεκαετίες? Απλούστατα αρκετά πετυχημένος αντισεισμικός σχεδιασμός κτιρίων. Μπορεί να μην είναι τέλειος θα πεταχτεί κανείς. Ναι, αλλά δεν έχει σχέση με το τίποτα του παρελθόντος.
Δεν μπορω να καταλαβω γιατι πρεπει να επιβαλεις τον τροπο σκεψης σου σε αλλους λαους και χωρες που ουτε καν γνωριζουν ποιος εισαι; Δεν καμμια σχεση με το Ουσα που λες, μερικες φορες εχω παει επισκεψη (6 μηνες συνολικα) αλλα προφανως οι ανρθωποι αυτοι εχουν τις προτεραιοτητες τους. Θελουν πολυ χωρο σπιτια με μεγαλα οικοπεδα πολλαπλα γκαραζ για τα αυτοκινητα και ανεσεις, αν εκαναν κατασκευες με τσιμεντο (που εχουν αρκετα στην Καλιφορνια) καθε σπιτι θα ηταν μερικα εκαττομυρια σε κοστος κατασκευης και μονο.
ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ [#2]