-
Eντυπωσιακό βίδεο από ένα 5όρωφο δημοτικό σχολείο 7.600 τόννων στην Σανγκάη κατασκευής 1930, το οποίο εμπόδιζε την κατασκευή μιας γέφυρας αυτοκινητόδρομου. Επειδή κόστιζε λιγότερο από το να το γκρεμίσουν και να το ξαναχτίσουν, το μετέφεραν 60 μέτρα περίπου, αναρτώντας το πάνω σε ρομποτικά πέδιλα βάδισης και όχι κύλισης!
-
Εντυπωσιακό όπως και να έχει. Πάντως κύλιση υπάρχει και εδώ που αντιγράφει το βάδισμα, τα μισά πέδιλα από όσα έχει είναι ικανά για να σηκώσουν το βάρος όταν τα άλλα μισά είναι στον αέρα, έξυπνο, δαπανηρό, δύσκολο αλλά τελικά επιτυχημένο, μπράβο στους μηχανικούς τους, αν σκεφτούμε ότι μέχρι πριν κάποια χρόνια αυτά τα θέματα σε όλο τον κόσμο τα έλυνε ο δικός μας ο Δ.Κορρές.
Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν είναι και εδώ ανακατεμένος, αν και οι Κινέζοι έχουν δώσει δείγματα μεγαλοφυίας σε θέματα αυτού είδους όπως με τις τεχνικές στην κατασκευή γεφυρών σε απρόσιτα μέρη κλπ.
Ο Δ.κορρές συνεργαζόταν με την Hohtif, την εταιρία που έφτιαξε το Βενιζέλος και τον έστελναν μέχρι και την Κίνα για να δώσει λύσεις σε δύσκολα προβλήματα σε έργα της παρόλο που είχε μια στρατιά από μηχανικούς και αρχιτέκτονες.
-
Καλημέρα,
Στο σπίτι της μητέρας μου τοποθετήθηκε περσυ λέβητας Ariston Genus ONE NET EXT. Πριν 2 βδομάδες έγινε η ετήσια συντήρηση και η πίεση στην ένδειξη (για το νερό;) ήταν λίγο πανω από 2. Ο τεχνικός της έδειξε πως να τη ρυθμίζει καπου στο 1.5-2.
Χθες που ήμουν εκεί είδαμε οτι είναι στο 2,7!Οσο θυμόμουν απο πέρσυ και η μητέρα μου, με το μαγνητικό κλειδι (μπλε) προσπάθησα να πιέσω κάπως τη βαλβίδα/βανα εκένωσης (πράσινο, σωστά;) αλλά δε πιέζεται και δε γινεται τίποτα. Μαλιστα, λίγο παραπάνω που πιεσα το μαγνητάκι του κλειδιου έμεινε πάνω στη βάνα (το επενατοποθέτησα, οκ).
Ξέρει κανείς σας πως να κανω την εκτόνωση; ΕΙναι κλειστά η εταιρεία το ΣΚ και υπάρχει μια ανησυχια ακόμα και αν ο τεχνικός είχε πει οτι δε θα 'σκάσει'...
Το μανουαλ που έψαξα δε δείχνει τη διαδικασία.Ευχαριστώ!
-
ΟΙ βαλβίδες ασφαλείας είναι ρυθμισμένες στα 3bar να ανοίγουν, έτσι υπάρχει διαρροή η οποία φαίνεται και ενεργούμε αναλόγως.
Για να ανέβει η πίεση από το σωστό 1.5 - 1.8 συμβαίνουν ορισμένα πράγματα.
1) Το 1ο εξάρτημα που παθαίνει βλάβη είναι ο αυτόματος ρυθμιστής πλήρωσης νερού στον λέβητα, αν είναι παλιός σκουριάζει το ελατήριο του και αδυνατεί να κρατήσει την πίεση, ο ρυθμιστής τοποθετείται στο κύκλωμα εισόδου νερού προς τον λέβητα, πάντα σχετικά κοντά και δεν αποτελεί εξάρτημα του λέβητα.
2) Αν υπάρχει boiler μέσα σε θερμοσίφωνα ( σε ηλιακό ή στο πατάρι ) και έχει τρυπήσει η σερπατίνα του
- Αν υπάρχει δοχείο διαστολής και έχει τρυπήσει η μεβράνη του, επίσης το δοχείο δεν είναι εξάρτημα του λέβητα.
Η πίεση 1.5-1.8 πρέπει να είναι με το νερό κρύο, αν ζεσταίνεται πχ στους 55 - 70c είναι λογικό να πλησιάσει τα 2 bar, αν θέλεις να ρίξεις την πίεση μέχρι να έρθει κάποιος ταχνικός να δει τι συμβαίνει αφαίρεσαι λίγα ποτήρια νερό από τα σώματα.
Στην χειρότερη περίπτωση να ανοίξει το ασφαλιστικό και να τρέξουν νερά, βάλε μια λεκάνη από κάτω και αφαίρεσαι νερό από τα σώματα.
Ο αυτόματος ρυθμιστής πίεσης έχει περίπου 20-40€, το ασφαλιστικό κάπου 10€ και το δοχείο διαστολής ανάλογα το μέγεθος 20-40€, αυτά πρέπει να είναι σχετικά καινούργια και όχι 20ετίας για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Όλα τα παραπάνω εξαρτήματα που αναφέρω είναι εκτός του λέβητα, αποτελούν μέρος της εγκατάστασης.
Ρυθμιστής πλήρωσης
https://www.skroutz.gr/c/969/accessory_kentriki_thermansi.html?keyphrase=αυτοματος+πληρωσης
Ασφαλιστικό 3bar
https://www.skroutz.gr/c/969/accessory_kentriki_thermansi.html?keyphrase=βαλβιδα+ασφαλειας+3+bar
Δοχεία διαστολής
-
Σε ευχαριστώ 21 Quadra, πρωτα θα κοιταξω τη πιεση με κρυο νερό όταν ο λέβητας δεν ειναι σε λειτουργία. Τωρα μηχ. προβλημα, θα το κοιταξω και θα επικοινωνίσω με την εταιρεία αν δω οτι οι πιεσεις παραμένουν ψηλά. Θα τους πω και για τα ρυθμιστικά που παραθέτεις.
Ευχαριστώ! -
Όπως είπε ο Quadra απ την εξαέρωση των σωμάτων βγάλε λίγο νερό, αν παραμένει ψηλά η πίεση με κρύο το κύκλωμα.
Πέρυσι άλλαξα το δικό μου πολύ παλιό ιταλικό λέβητα, μετά από δύο επισκευές πλακέτας. Στο αναφέρω για να το προσέξεις, ο σχεδιασμός του δεν ήταν σωστός (είτε ο εγκαταστάτης μάπας και δεν είχε βάλει σωληνάκι) κι όταν εκτόνωνε την υπερπίεση, τα νερά έβρεχαν τα ηλεκτρονικά του... προφανώς τα καινούρια μηχανήματα δεν έχουν τέτοιες κατασκευαστικές αβλεψίες, απλά μοιράζω το πάθημά μου για να προσέχετε.
-
Ευχαριστώ piliourits, απλά ειναι καινούργιο μηχάνημα, 1 έτους και τα σώματα επίσης... Θα περάσω από το σπίτι άυριο αν τα καταφέρω να το δω και από κοντά.
-
Το σπίρτο το βάζουμε παράλληλα με τη βίδα; Ολόκληρο (δεν ξέρω αν χωράει);
Βρηκα πιο χοντρή βίδα που σφίγγει, αλλά δεν χωράει να περάσει από την τρύπα της βάσης κ φοβάμαι να τριμαρω την βάση μην σπάσει.
-
Για την ιστορία να αναφέρω (αν βρεθεί κάποιος σε ανάλογη θέση) ότι είχε έρθει ο υδραυλικός για άλλη δουλειά και μου το κόλλησε και είναι τζετ!
-
Θυμάσαι μήπως τι κόλλα χρησιμοποίησε;
-
Δεν πρόλαβα να δω. Ήταν σε φυσίγγιο πιστολιού και την έκανε γρήγορα την αλλαγή. Μου είπε ότι τώρα στις νέες οικοδομές έτσι τα κάνουν πλέον.
-
Aντλια Θερμότητας το θέμα … πάλι…
(άσχετο.. Μονο τα γκρεμίσματα έχουν γίνει.. 3 μηνες το σπίτι γιαπί γιατι έμπλεξα με μη-επαγγελματίες μιας και “ολα καλά” και οταν μπήκαν τα πραγματικά κοστολόγια πήγαμε στο χ2… Οπότε τωρα αφού εξέτασα 2 εργολαβικές εταιρείες με αναλυτικά κοστολόγια από την αρχή για να τελειώνω κάποια στιγμή το 2021, καταλήγω σε 1…)
Υπενθυμίζω, μιλάμε για διαμέρισμα στο Π.Φάληρο, 1 δρόμο από τη θάλασσα, σε πολυκατοικία του ‘67, 3ο όροφο σε 4οροφη, 135τμ, γωνιακό, τριφασικό ρεύμα λόγω υπαρξης καναλάτης Ψ/Θ απο κατασκευής ( https://forum.4troxoi.gr/comment/2105753373#comment-2105753373 ).
Η κάτοψη και οδευσεις μάλλον κάπως έτσι :Διπλα στην είσοδο αποθηκακι για το/τα δοχεία (ανάλογα με τη προτεινόμενη λύση)
Πορτοκαλι - Διαδρομος με ψευφοροφη για να περάσουν κανάλια κλπ κλπ
Μωβ - οδευσεις και στόμια για τα κανάλια
Πράσινο - συζητάμε να έχουμε 2-3 σώματα καλοριφερ συνδεδεμένα με Α/Θ σε περίπτωση που η θερμανση απο τα κανάλια δε μας ειναι πολύ ευχάριστη (τουλαχιστον τα βραδια να γυρναμε θερμανση σε καλοριφερ).Η πρόταση (9800ε)
DAIKIN Altherma MONOBLOCK L T . 11 kw ~1 ph (ο εργολάβος βαζει μονο Daikin, αλλιως βρισκω άλλη μόνος μου που δε θέλω να μπλεξω διαφορετκά συνεργεία)
Daikin Fan Coil Unit οροφής μη εμφανές 1,99/2,26 kw χ2
Daikin Fan Coil Unit οροφής μη εμφανές 2,58/3,13 kw χ1
Daikin Fan Coil Unit οροφής μη εμφανές 3,59/4,08 kw χ2
-Προμήθεια και τοποθέτηση δύο πετσετοκρεμαστρων στο λουτρό και στο W C
-Οι απαιτούμενες για την εγκατάσταση υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εργασίες.
-Ένωμα και άναμμα της εγκατάστασης.
-Γερανός για τη μεταφορά των μηχανημάτων.
- Ηλιακός (1500ε)
Θα συνδυαστεί με ηλιακο θερμοσίφωνα διπλής ενέργειας CALPAK χωρητικότητας 160 lt για ΖΝΧ (δε το είχα ζητήσει, το προτείνουν)...
Λενε 11kw με πιθανότητα για 14kw και φυσικά, θα μπει τριφασική (καπου 300ε παραπάνω).
Η αντλία, λογικά θα παει ταρατσα με σωλήνες απο το φωταγωγό. Υπαρχει ενα ενδεχόμενο αν αντιδράσει η πολυκατοικία σα λύση ανάγκης να παει μπαλκόνι (η μονάδα που ειναι σα κλιματιστικό).Τον ηλιακό θα τον απορρίψω γιατι α) δε θέλω πολλές συσκευές, το διακινδυνεύω αλλά θέλω μια να τα κάνει όλα β) επειδή έχουμε φύγει εκτός εντελώς του μπατζετ δε θα βάλω και Α/Θ και Ηλιακό γ) δύσκολα προλαβαίνουμε εξοικονομώ τωρα και μιας και θα είμαστε εξω, ισως να μη μπουμε και σε επόμενο. Αρα δε θέλω να φυγουν μετρητά τώρα για το “κάποτε” μπορει να τα πάρουμε πίσω.
Θα ήθελα να ρωτήσω τώρα (και σε συνέχεια όσων χρήσιμων έχουν αναφέρει σε άλλα ποστ οι cruiser, dstou, harisma23 που τους ευχαριστώ).
α) Δοχείο Αδράνειας - Μου έχει αναφερθεί από άλλο ιδιοκτητη αντλιας Χιτατσι, και που με έχει ενημερώσει σημαντικά, ότι θα πρέπει να μπεί και αυτό το δοχείο για την πιο οικονομική λειτουργία της Α/Θ. Τί πιστεύετε; Σε όλη τη πορεία έρευνας και επικοινωνίας με Αριστον, Νταϊκιν, Μιτσουμπισι, κανείς δε μου το ανέφερε. Βλέπω σε άρθρα να το θεωρούν σημαντικό στοιχείο.
Βλέπω 3 είδη, με τιμες πχ Ασσος απο 300-2000+ευρώ. Το απλό ή το πιο ακριβό με μποϊλερ σε περίπτωση που χαλάσει η αντλία; Κατι τέτοιο ειχε προτείνει και ο dstou σε πρότασή του (https://forum.4troxoi.gr/comment/2105753375#comment-2105753375).
Αν θα πρέπει να μπει.. Με Daikin ποια μάρκα συνεργάζεται καλύτερα;β) ΖΧΝ - Για ΖΧΝ θα ζητήσουμε Δοχείο που θα μπει μέσα στο σπίτι. Αν και μου έχει αναφερθεί οτι ανοιξη/φθινόπωρο, τσάμπα θα καίω την Α/Θ απλά για ΖΝΧ (το ακούμε και γι’αυτο το -γ- παρακάτω), εσείς θεωρείτε οτι ειναι τρέλα; Αν θα μπει 11αρα, 14αρα, 16αρα, θα παίζει ρόλο στη κατανάλωση ρεύματος; Αφελής ερώτηση, μια 11αρα θα ζορίζεται-καίει περισσότερο από μια 14αρα ή 16αρα; Ή το αντίθετο;
γ) Ηλιακός - Σε περίπτωση που θέλουμε τη προοπτική στο μέλλον να βάλουμε ηλιακό που να συνεργάζεται με Α/Θ, τί “αναμονές” ή τι να έχουμε προνοήσει στο δίκτυο/συστημα/εξοπλισμό για να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;
δ) Σε έρευνα στο νετ βλέπω για ιβερτερ και ον/οφφ αντλίες... ποιά θα πρέπει να βάλω;
Αυτά κάποια ερωτήματα ωστε απο βδομάδα να κλεισουμε ενα configuration για “τελικο” προϋπολογισμό, να υπογράψουμε να αρχίσουμε επιτέλους. Ευχαριστώ!
-
Ξεκινάμε από το δ). Παλιά οι α/θ ήταν απλές, δηλαδής ον-οφφ που λέμε επί το λαικότερο. ΄Ητοι, έβαζες την επιθυμητή θερμοκρασία στον θερμοστάτη, και όταν την έπιανε σταμάταγε. Όταν έπεφτε κάμποσο ξαναξεκίναγε. Εδώ και χρόνια η πλειοψηφία είναι ινβέρτερ. Το οποίο είναι ένα κύκλωμα ηλεκτρονικών ισχύος που παίζοντας με την τάση τροφοδοσίας του συμπιεστή αλλά και την συχνότητα, καταφέρνει τα εξής :
Κάνει ομαλό ξεκίνημα στη συσκευή, ρίχνει δηλαδή κατά πολύ το ρεύμα εκκίνησης, δουλεύει τη συσκευή πιο κοντά στο βέλτιστο σημείο λειτουργίας της ανάλογα με τις συνθήκες, άρα δίνει οικονομία, και πρεσσάρει τη συσκευή στο αρχικό στάδιο λειτουργίας ή όταν έχει ανάγκη, άρα πιάνει ταχύτερα την θερμοκρασία που θέλουμε ή την 'τελικιάζει' περισσότερο σε καύσωνα ή παγετό. Κάνει δηλαδή ότι κάνουμε με το γκάζι στο ιχ που δεν το κρατάμε πάντα σταθερό αλλά ανάλογα πατάμε περισσότερο ή λιγότερο.
Ουσιαστικά την συσκευή ινβέρτερ την καταλαβαίνεις από την απλή από τον κυμαινόμενο θόρυβο της εξωτερικής μονάδας, δείγμα ότι λειτουργεί σε διαφορετικές σαλ ανά περίπτωση, αλλά και από το γεγονός ότι σπανίως κλείνει όπως η ον-οφφ.
Πλεονεκτήματα : οικονομία στις μεσαίες σαλ, ρίχνει το ρεύμα εκκίνησης (αν είσαι τσίτα από ηλεκτρολογικά, μετράει), προστατεύει τον συμπιεστή από τις συχνές εκκινήσεις και το υπερβολικό ρεύμα εκκίνησης, μπορεί και αντιμετωπίζει καλύτερα ακραίες θερμ. συνθήκες., μειώνει την ανάγκη για δοχείο αδράνειας.
Μειονεκτήματα : αρχικό κόστος, πολυπλοκότητα, ευαισθησία σε βλάβες, (συνήθως) τεράστιο κόστος αποκατάστασης.
Συνεχίζω με το α), υπάρχει ανάγκη για δοχείο αδράνειας? Το δ.α. κατά βάση αποθηκεύει ζεστό ή κρύο νερό που έφτιαξε ο ηλιακός ή η α/θ στην περίπτωσή μας. Πότε? όταν είχε ήλιο, για ζεστό νερό από τον ηλιακό ή μπορεί π.χ. το μεσημέρι που έχουμε νυχτερινό ρεύμα άρα μειωμένη χρέωση. Έτσι ρίχνουμε το κοστολόγιο χρήσης του συστήματος.
Επίσης, βοηθάει να μην εκκινεί και σταματά κάθε 3 και λίγο ή α/θ για να σου ΄δώσει ζεστό ή κρύο νερό ψύξης ή θέρμανσης. Οι συχνές εκκινήσεις μειώνουν την μακροζωία της α/θ.
Σήμερα όμως, με τους εναλλακτικούς παρόχους ρεύματος και τις προσφορές τους μπορεί να έχεις νυχτερινή χρέωση όλο το 24ωρο σε μερικές περιπτώσεις, η οικονομία του κλασσικού νυχτερινού τη ΔΕΗς πάει στο βρόντο σε κάποιες περιπτώσεις. Επίσης με τις α/θ τύπου ινβέρτερ οι συχνές εκκινήσεις του συμπιεστή μειώνονται, άρα χάνεται και αυτός ο λόγος. Εκτός αν έχεις α/θ για ζνχ χωρίς δ.α., οπότε με το που ζητάς ζνχ (μπορεί και 50 φορές την μέρα να γίνεται αυτό), αναγκάζεις την α/θ να ξεκινήσει, να γκαζώσει, να γυρίσει τις τρίοδες και να σου νερό, άρα ξανά κάθε λίγο ξεκινήματα και σταματήματα.
Συνοψίζοντας, σήμερα με μια α/θ τύπου ινβέρτερ και ένα ψαγμένο συμβόλαιο ρεύματος (και φυσικά έξυπνη διαχείριση από τον χρήστη) μειώνεται η ανάγκη για δ.α., αλλά δεν εξαλείφεται και τελείως.
Δες εδώ μερικούς τύπους δ.α. Το απλό, για ψύξη.θέρμανση, αυτό για ζνχ με ανοξείδωτη σερπατίνα και υποδοχές για ηλιακό, αλλά και ηλεκτρική αντίσταση.
https://www.helioakmi.com/docheia-adraneias/
Εγώ τι θα έκανα? Μάλλον θα έβαζα ένα μικρομεσαίο δ.α. συνδεδεμένο με την α/θ για την ψύξη και τη θέρμανση, κι ας ήταν ινβέρτερ η α/θ. Για το ζνχ τώρα: Θα έπαιζα ανεξάρτητα από την α/θ, ως εξής : ή θα έβαζα ένα ηλιακό διπλής ενέργειας, ή έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα των 100 ευρώ στο πατάρι ή σε κάποιο ερμάριο, για να αποφύγω τις έξτρα σωληνώσεις και μονώσεις πολλών μέτρων, αλλά και τους πολλούς αυτοματισμούς, εξαεριστικά, βανάκια, σκατουλάκια, αλλά και κόστος που θέλει μία πλήρης 'μία για όλα λύση'. Μακρυά και αγαπημένοι.
Αλλά αυτή τη λύση την γλυκοκοιτάζεις εσύ, απ ότι λες. Αν την κάνεις, κάνετη σωστά λοιπόν, με όλα τα κομφόρ και πρόσεξε και το συνολικό βάρος (μη βάλεις τίποτα 2 τόνους σε μισό τετραγωνικό). It's your call.
-
@destou, Σε υπερευχαριστώ και πάλι για το πολύ αναλυτικό σου ποστ πρωι-πρωι και όλες τις πληροφορίες που μου έδωσες. Μου ξεκαθάρισες το θέμα του ινβερτερ.
Περι δοχείων δηλαδή.. Αυτό το δοχείο που μου είχε προτείνει στην αρχή ενας ανεξάρτητος έμπορος / Μηχ/Μηχ της Νταϊκινhttps://www.daikin.gr/el_gr/product-group/domestic-hot-water-heat-pump.html
ειναι δοχείο αδράνειας ή άλλου είδους δοχείο για ΖΝΧ; Ή δεν έχω καταλάβει, θα πρέπει να έχω αυτό + ένα δοχείο πχ της Ηλιοακμής που μου έδειξες (δηλαδή σύνολο 2 δοχεία);
Ευχαριστώ και πάλι! -
Εγώ δεν είμαι Μηχανολόγος και σε αυτά τα θέματα απευθύνομαι σε Μηχανολόγο , οπότε δεν μπορώ να σου γράψω τίποτα .
Καλή δύναμη...
-
Busy now,will reply tomorrow
-
@cruiser, Το ξέρω και σε ευχαριστώ
@ dstou ,Κανένα πρόβλημα! Αν και όποτε μπορέσεις.
-
Εγώ δεν είμαι Μηχανολόγος και σε αυτά τα θέματα απευθύνομαι σε Μηχανολόγο , οπότε δεν μπορώ να σου γράψω τίποτα .
Παρομοίως κι εγώ θα πάω πάσο, για τον ίδιο λόγο. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον όμως.
-
Διάβασα το λινκ και στην αρχή νόμισα ότι ήταν μια α/θ για ψύξη και θέρμανση με παράλληλη παραγωγή ζνχ, αλλά είναι μια α/θ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για ζνχ! Είμαστε σοβαροί? Θα δώσεις μαζί με την εγκατάσταση κανά 3χίλιαρο, για να έχεις ζεστό νερό για το μπάνιο και για τα πιάτα? Άμα το φυσάς τόσο πολύ, και θέλεις διακαώς να μπλέξεις, βάλτο. Έχει και αντίσταση βλέπω και δεν θα μείνεις κάποια μέρα όταν η α/θ χαλάσει. Αλλά οικονομία τελικά ΔΕΝ θα κάνεις.
Το μηχάνημα είναι ένα σπλιτάκι. Η εξωτερική μονάδα λειτουργεί με φρέον που κατεβάζει στην εσωτερική. Η εσωτερική είναι μια 'κατσαρόλα' , ένα μπόιλερ με στάσιμο νερό που λειτουργεί ως μπαιν μαρί. Έχε μέσα δύο σερπατίνες, στη μία περνάει το καυτό φρέον από την εξωτ. μονάδα το οποίο ζεσταίνει το στάσιμο νερό. Στην άλλη σερπατίνα περνάει το νερό του δικτύου.Μπαίνει κρύο και καθώς περνάει από το μπαιν μαρί ζεσταίνεται και εξέρχεται ζεστό προς τη χρήση. Καλό αυτό γιατί δεν αποθηκεύεται και δεν αναπτύσσονται μικρόβια. Έχει συντελεστή απόδοσης 2,2, (και δηλαδή 1 kwh και σου αποδίδει για θέρμανση ζνχ 2,2 kwh) ενώ η αντίσταση ενός ηλεκτρικου΄θερμοσίφωνα ή ενός ηλιακού, ή αυτή που έχει εφεδρεία μέσα και αυτό έχει 1. Άρα είναι πιο αποδοτικό, αλλά αφενός θέλει ένα τσουβάλι λεφτά για να το αγοράσεις και τοποθετήσεις σωστά (μήκος σωλήνων, σωστές μονώσεις, βάση στην ταράτσα, παροχή ηλ/γου στην ταράτσα, υδραυλικές συνδέσεις μέσα, προστασία μονώσεων από τρωκτικά/ήλιο/πουλιά, κ.α.), αφεδύο έχει να ζεστάνει μια 'κατσαρόλα' 150 λίτρων και να την κρατάει ζεστή ολημερίς, άρα έχει μη αμελητέα κατανάλωση. Είναι πιο κατάλληλο για μεγάλες καταναλώσεις, και θα το καταλάβεις με το ακόλουθο παράδειγμα.
Κάθε φορά που ανάβεις ένα ταπεινό θερμοσίφωνα 60λίτρων το χειμώνα για να σου ανεβάσει τη θερμοκρασία του νερού στους π.χ. 55 Κελσίου, καις 2,8kwh, ήτοι 0,5 ευρώ με την ημερήσια χρέωση. Το σπίτι θα το δουλεύεις το μισό χρόνο. Αν ανάβεις δύο φορές τη μέρα τον θερμοσίφωνα για 175 μέρες το χρόνο θα πληρώσεις συνολικά για ζεστό νερό 175 ευρώ το χρόνο. Φυσικά, αν δεν το ανάβεις δύο φορές, ή αν το ζεις το καλοκαίρι που το νερό του δικτύου έχει 25 Κελσίου και όχι π.χ. 15 που έχει το χειμώνα, ή αν έχεις νυχτερινό, το ποσό αυτό θα είναι πολύ μικρότερο.
Αν όμως μιλάμε για ένα π.χ. κομμωτήριο/σπα/μασσατζίδικο/βιζιτάδικο/πανσιόν, όπου τραβάνε όχι 2x60=120 λίτρα τη μέρα, αλλά π.χ. 2 κυβικά κάθε μέρα ολοχρονίς, αυτοί θα έδιναν το χρόνο στη ΔΕΗ μόνο για να φτιάξουν ζνχ π.χ. 2.500! ευρώ για ρεύμα, αν είχαν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Με αυτή την α/θ όμως μπορούν να πέσουν π.χ. στα 1.800 ευρώ το χρόνο, τυχαίο νούμερο (όχι και τόσο), άρα τo μηχάνημα να ΄βγει' σε μια 4ετία. Ενώ εσύ με τόσο μικρή κατανάλωση δεν πρόκειται να κάνεις απόσβεση ΠΟΤΕ, γιατί θα είναι αστεία η κατανάλωσή σου. Ότι γράφω!
Oι λύσεις για την περίπτωσή σου (μικρή οικογένεια, περιστασιακή χρήση) είναι με την κάτωθι σειρά σοβαρότητας και αποδοτικότητας οι ακόλουθες :
α. ηλ. θερμοσίφωνας των 150 ευρώ μαζί με εγκατάσταση. Μην τον περιφρονείς επειδή είναι λύση φίφτυς. Σε μικρές καταναλώσεις, μικρά σπίτια/γραφεία/μαγαζιά, περιστασιακή χρήση, μικρό αρχικό κόστος, ευκολία αντικατάστασης, προστασία από παγετό (επειδή είναι εσωτερικός), άμεση απόδοση ζεστού νερού (δεν περιμένεις να κατέβει ζεστό νερό όπως ο ηλιακός), είναι απλά αχτύπητος. Βάλε και έναν εναλλακτικό πάροχο που σου δίνει ολημερίς νυχτερινή χρέωση, και ένα τάιμερ με ρελέ στον πίνακα να ανάβει και να κλείνει μόνος του π.χ. για δύο 20λεπτά τη μέρα και ΚΑΘΑΡΙΣΕΣ για 15 χρόνια χωρίς να ασχολείσαι με άναψε/κλείσε/δες αν έχει νερό/περίμενε για νερό.+_
β. Ηλιακός. Δώσε 1.500 ευρώ και πάρε έναν καλό και κάνε βαρβάτη εγκατάσταση. Με σωστές σωλήνες (όχι τουμπόραμα και 'λιώσουν' το καλοκαίρι από την θερμοκρασία), σωστές μονώσεις, δοχείο διαστολής, καλό ανόδιο, προστασία μονώσεων από τρωκτικά, κάλυμμα καθρέπτη για όσο δεν τον χρησιμοπoιείς, κ.α.). 6-7 μηνάκια θα έχεις καυτό νερό, και το υπόλοιπο ότι πιάσεις. Θα βάζεις και μια-δυο φορές την βδομάδα και την αντίσταση το χειμώνα, και τι έγινε? Θα κάψεις και 60 ευρώ ρεύμα τη σεζόν, ΤΡΙΧΕΣ δηλαδής. Όταν έρχεσαι, θα βγάζεις το κάλυμμα, θα ανοίγεις τη βρύση στο ζεστό να φύγει όλο το νερό που έχει μέσα και μπορεί να έχει αρχίσει να μυρίζει λόγω ακινησίας, θα ανάβεις και την αντίσταση για 1 ώρα να τον κάψεις καλά και να ψοφήσουν τυχόν μικρόβια, θα αδειάζεις και πάλι το νερό, και μετά είναι έτοιμος για όσο καιρό κάτσεις. Την ίδια διαδικασία θα κάνεις και για τον εσωτερικό ηλ. θερμοσίφωνα παρεμπιμπτόντως. Θα βγάλεις 20-25 χρόνια αβάδιστα, και με ένα σέρβις των 50 ευρώ κάθε 4-5 χρόνια (καθαρισμός μέσα να φύγουν τα καθιζήματα, καινούργιο ανόδιο) και ΚΛΑΙΝ!
γ. Θα βάλεις έτσι κι αλλιώς μια α/θ για ψύξη και θέρμανση, και αρέσκεσαι σε λύσεις 1 για όλα. Ποιό το πρόβλημα να συνδέσεις την α/θ αυτή με ένα δοχείο σαν το εσωτερικό της daikin altherma που μου λίνκαρες ή π.χ. το FRW της Ηλιοακμής? Να σου φτιάχνει ζεστό νερό στο σετπόιντ που θέλεις, και μετά να λειτουργεί απρόσκοπτα σε ψύξη ή θέρμανση. Πέφτει η θερμοκρασία του ζνχ γιατί τραβάς πολύ? Κανένα πρόβλημα, η α/θ γυρίζει την τρίοδη βάνα στο δοχείο και σου το ξαναζεσταίνει? Θες να παίξεις και να του προσθέσεις και ηλιακά, για να κάνεις πρόσθετη οικονομία? Να δουλεύει με τον ήλιο όταν έχει, να γυρίζει μετά στην α/θ όταν έχει συννεφιά και να έχεις και εφεδρεία μια ηλεκτρική αντίσταση για την κακιά ώρα? Κανένα πρόβλημα (βασικά πολλά προβλήματα αξιοπιστίας και κόστους λέω εγώ), κάνετο. Γιατί να βάλεις δεύτερο μηχάνημα μόνο για ζνχ και να το πληρώσεις ένα τσουβάλι λεφτά εγώ δεν μπορώ να καταλάβω.
Μήπως ο έμπορας βρήκε ευκαιρία να σου πουλήσει έξτρα μηχάνημα? Μήπως η α/θ που σου έχει προτείνει δεν σηκώνει το ζνχ γιατί είναι τσίτα από τα φορτία ψύξης/θέρμανσης? Μήπως την έχει στοκαρισμένη και θέλει απλά να την διώξει? Εγώ πάντως ούτε τσάμπα δεν θα έβαζα την (κορυφαία κατά τα άλλα και για άλλα προφίλ χρήσης) Daikin Altherma Ech20 του λινκ, είναι καμενιά αυτή η διάταξη.
-
Ωραίος ο φίλος ...
ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ [#2]