-
Χαζεύοντας στα διάφορα θέματα του forum κι είπα να γράψω κι εγώ εδώ τις δικές μου εμπειρίες για τα δικά μου αυτοκίνητα αλλά και κοντινών μελών της οικογένειας.
Ξεκινάμε λοιπόν!
Toyota Starlet 1.3 1998mod.
Μέχρι και το 2012 που ήταν στην κατοχή του θείου μου και μετά της ξαδέρφης μου πήγε απροβλημάτιστα 123000 χιλιόμετρα, αντικαταστάθηκε με μόνη βλάβη το ότι χάλασε το κεντρικό κλείδωμα.
Toyota Yaris 1.4 D-4D 2012mod.
Κάτι έπαθε η τουρμπίνα στις 50000 χιλιόμετρα και λόγω λήξης εγγύησης επιδιορθώθηκε με 400 ευρώ. Αλλαγές λαδιών κάθε Μάη (ανεξάρτητα χιλιομέτρων, αλλά είναι κάθε φορά περίπου 10000 με 13000). Πλέον κοντεύει τις 80000 χιλιόμετρα.
Opel Corsa C 1.2 2001mod.
Το ηρωικό κορσάκι της οικογενείας. Λόγω των ετών που είναι μαζί μας έχουμε μάθει όλες τις ευπάθειες του. Ωστόσο αν εξαιρέσουμε το τιμόνι και την κρεμαργιέρα (τα κλασικά της γενιάς του) όλα τα υπόλοιπα θεωρούνται αναλώσιμα. Μέχρι και σήμερα στις 205000 χιλιόμετρα έχουν αλλαχτεί 3 πολλαπλασιαστές, 2 αντλίες βενζίνης (1 θα ήταν κανονικά, αν είχαμε πάει σε τίμιο συνεργείο), 1 ψυγείο μηχανής λόγω των ετών γιατί είχε τρυπήσει και 2 αντλίες νερού-θερμοστάτες... Γενικά τα σέρβις του μέχρι τις 100000 είναι άγνωστα και καταγεγραμμένα με μία περίεργη μέθοδο καθότι το είχε υπό τον έλεγχο της γυναίκα μόνο, μετά τις 100000 που άρχισα να το παίρνω κι εγώ είναι πλέον όλα καταγεγραμμένα και τακτοποιημένα. Μόνιμο θέμα μας σχεδόν κάθε 2ετια κάποια ελάχιστη διαρροή λαδιών από το κάρτερ ή το ψευτοκάπακο.. (τίποτα ανησυχητικό όμως). Καίει ελάχιστο λαδάκι από καινούργιο που ήταν αλλά είναι τόσο λίγο σε σχέση με τα χιλιόμετρα που δεν χρήζει αναφοράς.
**Toyota Auris 1.33 2009mod. **
Αμάξι του ξαδέρφου που πάει για έλεγχο ανα 15000 χλμ ή χρόνο... Κάπως έτσι ξεκίνησε ως απροβλημάτιστο, συνέχισε με σπάσιμο στις ταχύτητες (κάτι με την όπισθεν και τον λεβιέ), άλλαξε συμπλέκτη, έγινε λαδιέρα, εξελίχθηκε σε φριτέζα και έφυγε κάπου στις 132000 χλμ ψάχνοντας νέο παροχέα λαδ... εεεε συγνώμη νέο κάτοχο ήθελα να πω.
Toyota Yaris 1.0 2010mod.
Το πρώτο δικό μου αμάξι. Μεταχειρισμένο βέβαια, αλλά το πρώτο δικό μου, όπως το ήθελα με 88000 χιλιόμετρα αγορασμένο το 2017. Το κράτησα μέχρι και τις 125000 χιλιόμετρα σχεδόν. Από όταν το είχα πάρει συμπλήρωνα λάδι παρόλες τις αρκετά συχνές αλλαγές που νόμιζα πως έκανα (ανα 10000 χλμ). Εν τέλει το τελευταίο χρόνο από αρχές του 2020 έγινε λαδιέρα με αποτέλεσμα να θέλω 1 λίτρο κάθε 1200 χλμ. Φταίει που σαν κινητήρας είχε θέμα με λαδοκάψιμο (μετά την ερώτηση μου στην τογιότα), φταίει που ήταν μεταχειρισμένο με αλλαγές του προηγούμενο ανα 12000 ; Δεν ξέρω! Στεναχωρήθηκα που το έδωσα (ήταν και περιποιημένο από πλευράς εξοπλισμού και εμφάνισης) αλλά δεν πήγαινε άλλο... το συνεργείο μου έβγαζε κουστούμι 1000+ € με αβέβαιο αποτέλεσμα... ας αποφασίσει ο επόμενος λοιπόν !
Opel Corsa Ε 1.2 2019mod.
Το δεύτερο δικό μου αμάξι. Καλά δεν έχει ούτε 10000 χιλιόμετρα ακόμα, ωστόσο η πρώτη αλλαγή λαδιών έγινε στις 6000 χιλιόμετρα και τις προάλλες που είδα το δείκτη απο περιέργεια δεν ήθελε καν συμπλήρωμα. Ευελπιστώ να γίνει κι αυτό ηρωικό κορσάκι σαν το πιο πάνω... Τι κακό εν έτει 2020 να ψάχνεις αμάξι (τέτοιας κατηγορίας) 4κύλινδρο καινούργιο (1 έτους μαξ) και οι επιλογές να είναι ελάχιστες!
Fiat Panda 1.1 2010mod.
Αυτοκίνητο που ο κάτοχος του πιστεύει ότι και τα 2κίνητα κανουν για 4χ4.... (αστειεύομαι!). Το καημένο δεν έχει ούτε 100000 χιλιόμετρα και έχει αλλάξει συμπλέκτη και σύντομα σασμάν αφού έχει αρκετά κενά και έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από ένα χωματόδρομο ανηφορικό 500 μέτρων που ανεβοκατεβαίνει καθημερινά. Η ζημιά η μεγάλη στο σασμάν έχει γίνει από τα χιόνια και το ζόρι να ανέβει. Πάντως αν και φθηνοκατασκευή είναι γερό κι αντέχει παρά την κακουχία που περνάει εκεί που μένει. Αν ήταν αλλού το σπίτι θα ήταν σαν καινούργιο ακόμα πιστεύω...
-
Peugeot 307 1400cc mod 2001.300.000χλμ!!!
Πριν λίγες ημέρες άλλαξα φλάντζα κεφαλής.Δεν είχε αρχίσει να μπερδεύει νερά με λάδια ούτε να ανεβάζει θερμοκρασίες,αλλά 'δάκρυζε' λίγο λάδι στην γωνία της κεφαλής και ο μηχανικός μου πρότεινε να την αλλάξουμε.Όλη η εργασία έγινε μπροστά μου.Κατέβασε την κεφαλή την έστειλε στο μηχανουργείο για πλανάρισμα και αλλαγή τσιμουχάκια βαλβίδων,η κεφαλή και τα πιστόνια καθαρίστηκαν επιμελώς,τοποθετήθηκε σετ της victor reinz,γνήσιο παραφλού από την Peugeot λάδια total 10-40 quartz 7000.Ο κινητήρας δουλεύει βελούδινα!Μπουζί είχα αλλάξει πέρσι όπως και ιμάντες χρονισμού,και δυναμό και αντλία νερού το Νοέμβριο.Εννοείται αλλάχτηκε τσιμούχα εκκεντροφόρου και φλάτζα ψευδοκάπακου.
Καθαρισμένα πιστόνια
[URL=https://www.mchost.gr/v/63910][IMG]https://www.mchost.gr/thumb/a5d2f1c460/63910.jpg[/IMG][/URL]
Η κεφαλή μετά το μηχανουργείο
[URL=https://www.mchost.gr/v/63913][IMG]https://www.mchost.gr/thumb/a5d2f1c460/63913.jpg[/IMG][/URL]
Η φλάντζα πάνω στον κορμό αναμένοντας την τοποθέτηση του καπακιού
[URL=https://www.mchost.gr/v/63914][IMG]https://www.mchost.gr/thumb/a5d2f1c460/63914.jpg[/IMG][/URL]
Τοποθετημένη η κεφαλή χωρίς την πιανόλα
[URL=https://www.mchost.gr/v/63911][IMG]https://www.mchost.gr/thumb/a5d2f1c460/63911.jpg[/IMG][/URL]
Και με τοποθετημένη την πιανόλα
[URL=https://www.mchost.gr/v/63912][IMG]https://www.mchost.gr/thumb/a5d2f1c460/63912.jpg[/IMG][/URL]
-
Μόνο εγώ θεωρώ κακή ιδέα το καθάρισμα των εμβόλων μέσα στον κύλινδρο? Βέβαια πολλοί το κάνουν αν και δεν ξέρω αν έχει κάποια λογική.
-
Ο εκκεντροφόρος έχει τα σημάδια του, μάλλον δεν του κάθεται καλά το λάδι που έβαζες / βάζεις, τα κοκοράκια πως ήταν ? Ανοίξατε κάρτερ να βγάλετε την αντλία λαδιού να δείτε την κατάσταση της ? Τραβήξατε ένα κουζινέτο βάσης και ένα μπιέλας να δείτε την κατάσταση τους ? Το λέω αυτό λόγω των σημαδιών στον εκκεντροφόρο.
Τι βίδες έχει στο καπάκι, πρέπει να αλλάζονται ή όχι ?
-
Μια χαρά τα είδε όλα ο μηχανικός.Δεν ξέρω ποια σημάδια βλέπεις αλλά τον ρώτησα πώς είναι και ο εκκεντροφόρος και τα πιστόνια και μου είπε μια χαρά.
-
Ο εκκεντροφόρος έχει τα σημάδια του, μάλλον δεν του κάθεται καλά το λάδι που έβαζες / βάζεις, τα κοκοράκια πως ήταν ? Ανοίξατε κάρτερ να βγάλετε την αντλία λαδιού να δείτε την κατάσταση της ? Τραβήξατε ένα κουζινέτο βάσης και ένα μπιέλας να δείτε την κατάσταση τους ? Το λέω αυτό λόγω των σημαδιών στον εκκεντροφόρο.
Τι βίδες έχει στο καπάκι, πρέπει να αλλάζονται ή όχι ?
Αν υπήρχε οποιαδήποτε υποψία θα μου είχε προτείνει τους ελέγχους που λες και θα τους είχε κάνει.Προφανώς δε χρειάζονταν όλα αυτά.Το μοτέρ λειτουργούσε αψεγάδιαστα,προληπτικά αλλάξαμε τη φλάτζα για να μην επεκταθεί το 'δάκρυσμα' και έχουμε προβλήματα.
-
Όντως γιατί υπάρχουν τόσα σημάδια στον εκκεντροφόρο; Σαν να έχει γδαρθεί.
-
Δεν υπάρχουν γδαρσίματα.Υπολλείματα από λάδι είναι που έχουν καθίσει επάνω.Δε βγήκε να καθαριστεί και δεν υπήρχε λόγος.Αν υπήρχε το οποιοδήποτε πρόβλημα θα το φτιάχναμε.Δε θα τσιγκουνευόμουν να πάρω καινούριο εκκεντροφόρο οσο και να είχε μιας και λεφτά για νέο αμάξι δεν περισσεύουν
-
Ο Quadra νομιζω εννοει τα σημαδια τριβης πανω στα εκκεντρα (αμυγδαλα) . Αν και νομιζω ειναι 'φυσιολογικα' για μοτερ με τοσα χλμ
-
Οι εκκεντροφόροι έχουν γράψει ελαφρως, αλλά δεν είναι θέμα αυτό σε κινητήρα με τόσα χλμ. Το συναντάς σε αμαξια και με πολύ λιγότερα χλμ.
Το αμάξι είναι αρκετά παλιό , και εφόσον δουλεύει τέλεια δεν χρειςζεται περεταιρω έξοδα και ψάξιμο. Δεν νομίζω να έχει κανείς το όραμα βγάλει το αμάξι άλλα τόσα χρόνια δηλαδή να γίνει 40 ετών.
-
Όταν μιλάει ο 21 Quadra για μηχανολογικά θέματα, καλό είναι να ακούμε. Τα μάτια του έχουν δει όσα δεν έχουμε δει όλοι οι υπόλοιποι μαζί...
-
Κλασικό πρόβλημα αυτών των μοτέρ. Το θέμα είναι σχεδιαστικό και εχει να κανει με το ψυκτικό υγρό που περνά από ένα σημείο όπου δεν υπολογίστηκε σωστά η επαγωγή της θερμότητας. Η γωνία που τσακίζει είναι η αριστερή όπως το βλέπουμε το μοτερ από μπροστά και είναι στάνταρντ βλαβη σε αυτόν τον κινητήρα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι έκανε τόσα χιλιόμετρα χωρίς αλλαγή φλατζας!
Πρεπει να το ζεστάνες σταδιακα και απαλά πριν τον 'πατήσεις' για να βγάλει τόσο αργά αυτήν την βλάβη!
Κάποτε αν θυμάμαι σωστά αυτός ο κινητηρας είχε ανάκληση για αυτο το θεμα
-
Κλασικό πρόβλημα αυτών των μοτέρ. Το θέμα είναι σχεδιαστικό και εχει να κανει με το ψυκτικό υγρό που περνά από ένα σημείο όπου δεν υπολογίστηκε σωστά η επαγωγή της θερμότητας. Η γωνία που τσακίζει είναι η αριστερή όπως το βλέπουμε το μοτερ από μπροστά και είναι στάνταρντ βλαβη σε αυτόν τον κινητήρα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι έκανε τόσα χιλιόμετρα χωρίς αλλαγή φλατζας!
Πρεπει να το ζεστάνες σταδιακα και απαλά πριν τον 'πατήσεις' για να βγάλει τόσο αργά αυτήν την βλάβη!
Κάποτε αν θυμάμαι σωστά αυτός ο κινητηρας είχε ανάκληση για αυτο το θεμα
Το ζέστανα πριν ξεκινήσω,να δω το δείκτη θερμοκρασίας να ανεβαίνει 1 γραμμή.Μετά έφευγα ομαλά...Και γενικά το πρόσεχα το αμάξι.Και θα συνεχίσω την ίδια τακτική...
-
Καλά έκανες και φάνηκε. Η απότομη εναλλαγή της θερμοκρασιας δεν λειτουργούσε πολύ καλά σε αυτό το μοτερ. Το 1.6 είχε μεταλλική φλατζα και λίγο διαφορετική σχεδίαση στο κεφαλάρι και δεν είχε θέματα με αποτομες αλλαγές θερμοκρασίας.
Παντως να ξέρεις σε Ολα μα Όλα τα μοτέρ το έβγαλε αυτό και σε εσένα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ αργά. Οπότε συνέχισε έτσι.
-
Για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, κάθε πότε άλλαζες λάδια και τι έβαζες;
Επίσης μήπως έχεις φωτό, πριν κατέβει καθαριστεί κλπ.;
-
Αλλαγές κάθε 10.000χλμ με total quartz 7000 10w40.Αυτό από τον Ιούλιο του 2009 που το αγόρασα.Φωτογραφία του εκκεντροφόρου πριν δεν έχω...
-
Στο w202 με 550.000 και αραιές αλλαγές λαδιού ο εκκεντροφόρος είναι άψογος.Στο δεύτερο που αγόρασα πρόσφατα με ίδιο κινητήρα και 190.000 φαίνεται πιο ταλαιπωρημένος και τα χιλιόμετρα είναι σωστά.Εξηγηση?
-
Tα λες πολυ σωστα.
Εγω στο ιδιο μοτερ (ΕΤ3J4) σε 207 ομως, αλλαξα φλατζα σχεδον στα 50.000χλμ γιατι ειχα κι εγω τη γνωστη αυτη διαρροη. Εδω κι 100.000χλμ δεν ξαναεχω θεμα με διαρροη. Γνωριζεις αραγε αν αυτη η βλαβη ξαναεμφανιζεται αργα ή γρηγορα? Γιατι αλλοι λενε οτι δεν πατουσε καλα η φλατζα εκ κατασκευης κι αν αλλαχτει μια φορα σωστα μετα δεν ξαναχει θεμα κι αλλοι οτι λογω λαθους στην κατασκευη παντα θα το βγαζει μετα απο καποιες χιλιαδες χιλιομετρα. Απλα επειδη εχω κανει πανω απο 100 χιλιαδες χωρις θεμα, λογικα θα επρεπε να το εχει ξαναβγαλει ηδη, ετσι δεν ειναι ?
Λαδια εγω παντως βαζω 5-40 (ειχα ξεκινησει με total quartz , μετα τη φλατζα το πηγα σε castrol magnatech και εδω και 50.000 χλμ βαζω castrol edge επειδη τα βαζω και στο αλλο μου αυτονινητο, να τα αγοραζω ολα μαζι) κι οχι 10-40 οπως ο φιλος και αλλαγες στα 10-12.000 χλμ.
-
Εγω εχω ακούσει το δεύτερο. Ότι θα ξαναβγάλει. Αλλα αν παρατηρήσεις πολλοί βάζουν άλλες κόλλες για φλατζα και το πλημμυρίζουν εκείνο το σημείο.
Ειναι βλάβη εξ σχεδιασμού, ετσι μου ειπαν κάποτε κάποια που τα γνωρίζουν τα θέματα του μοτερ αυτού όταν τους ρώτησα μα τι γίνεται ρε παιδια με αυτό το μοτερ;
Κατά τα άλλα οντως από 50.000 με 120.000 χλμ είναι το 90% της αλλαγής της φλατζας. Το ότι τυ το έβγαλε στα 300.000 είναι υπέρ εξαίρεση!!!
Ο άνθρωπος ξέρει πως να λειτουργεί ένα αυτοκίνητο.
Επισης και εγω εχω ακούσει ότι τα quarz είναι τα σωστά λαδια για αυτο το μοτερ.
Γενικα μέχρι να ζεσταθεί καλά ιδιαίτερα τον χειμώνα μη το πλακωνετε αυτό το μοτερ. Δηλαδη αφήστε λίγο να γυρίσει το λαδάκι και οταν ξεκινήσετε πολύ χαλαρά μέχρι να πιάσει θερμοκρασίες το κεφαλάρι.
Στα θετικά του μοτερ, είναι πολύ καλό στην οδήγηση και πολύ ελαστικό. Τα turbakia σήμερα μοιάζουν φιμωμενα μπροστά σε ένα απλό καλό γαλλικό ατμοσφαιρικό.
-
Να διευκρινήσω κάτι
Το αμάξι το αγόρασα μεταχειρισμένο με 144000χλμ τον Ιούλιο του 2009.Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε αλλάξει φλάτζα στις 122.000χλμ.Αλλά ο μηχανικός που το πήγε δεν έστειλε το καπάκι στο μηχανουργείο...Είχε τρίψει την κεφαλή με γυαλόχαρτο!!!!
Το είδαμε τώρα που το ανοίξαμε με το μηχανικό,οι γραμμές από το γυαλόχαρτο ήταν εμφανείς.Εμείς το στείλαμε στο μηχανουργείο και το πλανάρισε,καθάρισε τις βαλβίδες και τις έδρες,αλλάχτηκαν τσιμουχάκια βαλβίδων.Γενικά έγινε σωστή δουλειά.Εν ολίγοις στα χέρια μου το αμάξι κράτησε 156.000χλμ.Και την αλλάξαμε προληπτικά μιας και είχε ενα μικρό δάκρυσμα λαδιού,δεν περιμέναμε να φτάσει στο 'αμήν' για να κάνουμε την επισκευή.Τώρα ο προηγούμενος αν είχε θέματα ή τον εβαλαν και τα άλλαξε για να κερδίσει το συνεργείο δεν ξέρω.Γενικά από τα τιμολόγια που μου είχε αφήσει τον είχαν γδύσει...
Πάντως το αμάξι το προσέχω,χειμώνα καλοκαίρι το ζεσταίνω πριν φύγω.Αλλαγές λαδιών στις 10.000χλμ,αλλαγή μπουζί κάθε 2 χρόνια,το ίδιο και βαλβολίνες,παραφλού της peugeot 20€/5λίτρα...Γενικά είμαι ευχαριστημένος.Αν είχε και 20 άλογα παραπάνω θα ήταν ιδανικό!Τα 75 άλογα είναι λίγα για το βάρος.
Πόσο άντεξε ο κινητήρας του αυτοκινήτου σας;