Mar 28, 2011, 1:56 PM

Ο χρήστης IKE έγραψε:
Εγώ προσωπικά πιστεύω πως είναι πρόοδος τα 200 άλογα που χθές αποτελούσαν ιδιότητα μόνο υπερ-αυτοκινήτων να είναι σήμερα χαρακτηριστικό ακόμα και αυτοκινήτων πόλης. Άλλωστε τα υπερ-αυτοκίνητα σήμερα έχουν επιδόσεις που είναι εξωπραγματικές και παράλληλα έχουν παρόμοια αν όχι πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκολία χρήσης. Νομίζω όλα συνοψίζονται στο κλασσικό βίντεο από το 5th gear:
Το CZT ίσως να μην είναι τόσο διασκεδαστικό όμως παραμένει γρηγορότερο και μακράν πιο ευκολο-οδήγητο. Αν συμπεριλάβει κανείς τον ρόλο του αυτό είναι σίγουρα πρόοδος και όποιος θέλει και 'αίσθηση' κλπ η αγορά διαθέτει τα ανάλογα μοντέλα.

Αναμφισβήτητα τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι πιο αποτελεσματικά σε επιδόσεις και πιο ασφαλή (με την έννοια του ότι αν κοπανήσεις σε ένα ντουβάρι έχεις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσεις αλλά και λόγω της ηλικίας και των καταπονήσεων του παλιού).
Δεν μπορώ, ωστόσο, να θεωρήσω πρόοδο το γεγονός ότι για να ευχαριστηθώ οδήγηση πρέπει να ταϊζω 200 άλογα, τα οποία δε μου χαρίζουν και την ίδια χαρά με τα γηραιότερα μουλάρια... μιλάω σα νορμάλ οδηγός με εντελώς οδηγοκεντρικά κριτήρια, χωρίς χρονόμετρα και απόλυτους χρόνους και σε συνθήκες κανονικής κυκλοφορίας (άντε λίγο πιο ελεύθερα), ενώ από την άλλη η άγνοια κινδύνου που αποκτώ (δεν έχω αίσθηση του δρόμου, από την απίστευτη ηχομόνωση δεν ακούω καν τι υπάρχει γύρω μου!!!) μου πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να υπερεκτιμήσω τις ικανότητές μου σαν οδηγός.

Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα το 205 ραλύ των 103 ίππων με το 207 των 1854...

Υπάρχουν σαφώς παραδείγματα που η μανατζερία είχε ρεπό και βγήκαν κάποια αριστουργήματα όμως στις οικονομικότερες κατηγορίες δυστυχώς τα αυτοκίνητα έγιναν πολύ γρηγορότερα σε επιδόσεις αλλά σαφέστατα πιο βαρετά.
Επαναδιατυπώνω λοιπόν το ερώτημα και λέω, τι ακριβώς χαρακτηρίζει 'αποτελεσματικό' ένα σπορ αυτοκίνητο δρόμου, οι επιδόσεις σα νούμερα ή η αίσθηση του οδηγού;