-
@nmsm2 said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
@dettol said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
250 ευρώ μηνιαίως είναι πολλά. Υποθέτω ότι η κατανάλωση σου οφείλεται στη φόρτιση του αυτοκινήτου ή σε θέρμανση - ψύξη με ac. Με αυτά τα μεγέθη θα αποσβέσεις σύντομα, πριν τη δεκαετία του μέσου όρου.
Γύρω στα 300 ευρώ διμηνιαίως βγαίνει κατά μέσο όρο σε εμένα, εκ των οποίων τα τέλη του Δήμου είναι ένα σεβαστό ποσό, χωρίς να το έχω υπολογίσει εκτιμώ ότι η κατανάλωση πρέπει να ανέρχεται σε 100 ευρώ μηνιαίως.το αυτοκινητο χρησιμοποιει (αναλογα με το αν κανουμε εκδρομη/μονοημερη ή οχι) 300-400kwh. Ψυξη κανουμε με ac, αλλα για θερμανση χρησιμοποιουσαμε αποκλειστικα το πετρελαιο. Τον ερχομενο χειμωνα θα κανουμε δοκιμη με θερμανση (οχι αποκλειστικα ομως) με ac και αφυγραντηρα (σε ενα συγκεκριμενο δωματιο που απλωνουμε ρουχα)
Λογικά από τα 250 μηνιαίως, ένα μεγάλο τμήμα είναι τα δημοτικά τέλη, τσέκαρε το. Αφυγραντήρα χρησιμοποιούσα στην αρχή και στο λοιπό σπίτι τον χειμώνα αλλά με αερισμό ημερήσιο είναι πεταμένα λεφτά. Μόνο κατά την διάρκεια του στεγνωτηρίου τον χειμώνα χρειάζεται καθώς και μετά το ντους (στεγνώνει τα πάντα σε 5 λεπτά, Μeaco 20λ., εξαιρετικός, αθόρυβος και με χαμηλή κατανάλωση).
δημοτικα τελη, ερτ και "διαφορα" ειναι ενα 20αρικο. Αυτα θα συνεχισω να τα πληρωνω, οπως θα πληρωνε και ρυθμιζομενες χρεωσεις δικτυου. Για αυτο λεω κανα 50αρικο θα συνεχισω να πληρωνω με μηδενικο ισοζυγιο ενεργειας
-
250 ευρώ μηνιαίως είναι πολλά. Υποθέτω ότι η κατανάλωση σου οφείλεται στη φόρτιση του αυτοκινήτου ή σε θέρμανση - ψύξη με ac. Με αυτά τα μεγέθη θα αποσβέσεις σύντομα, πριν τη δεκαετία του μέσου όρου.
Γύρω στα 300 ευρώ διμηνιαίως βγαίνει κατά μέσο όρο σε εμένα, εκ των οποίων τα τέλη του Δήμου είναι ένα σεβαστό ποσό, χωρίς να το έχω υπολογίσει εκτιμώ ότι η κατανάλωση πρέπει να ανέρχεται σε 100 ευρώ μηνιαίως.το αυτοκινητο χρησιμοποιει (αναλογα με το αν κανουμε εκδρομη/μονοημερη ή οχι) 300-400kwh. Ψυξη κανουμε με ac, αλλα για θερμανση χρησιμοποιουσαμε αποκλειστικα το πετρελαιο. Τον ερχομενο χειμωνα θα κανουμε δοκιμη με θερμανση (οχι αποκλειστικα ομως) με ac και αφυγραντηρα (σε ενα συγκεκριμενο δωματιο που απλωνουμε ρουχα)
Λογικά από τα 250 μηνιαίως, ένα μεγάλο τμήμα είναι τα δημοτικά τέλη, τσέκαρε το. Αφυγραντήρα χρησιμοποιούσα στην αρχή και στο λοιπό σπίτι τον χειμώνα αλλά με αερισμό ημερήσιο είναι πεταμένα λεφτά. Μόνο κατά την διάρκεια του στεγνωτηρίου τον χειμώνα χρειάζεται καθώς και μετά το ντους (στεγνώνει τα πάντα σε 5 λεπτά, Μeaco 20λ., εξαιρετικός, αθόρυβος και με χαμηλή κατανάλωση).
εχω ζεολιθου, ο οποιος εκτος απο αφυγρανση, ανεβαζει και τη θερμοκρασια. Στο δωματιο που απλωνουμε που ειναι στην ταρατσα, κανει φοβερη δουλεια. Δηλ σε αυτο το δωματιο, δεν αναβει ποτε το καλοριφερ επειδη οταν δουλευει αυτος, κραταει τη θερμοκρασια >18C. Ε τωρα με το φβ, δεν θα τον αναβω μονο στις ωρες του νυχτερινου τιμολογιου (τον χειμωνα), θα τον εχω ανοιχτο με σταθερη ρυθμιση υγρασιας, ολο το 24ωρο
-
@ntinaras said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
κατι που τωρα συνειδητοποιησα βλεποντας βιντεο στο youtube ειναι οτι ακομα και με μικρη παραγωγη ενεργειας απο τον ηλιο, μπορεις να εξοικονομησεις χρηματα με την μπαταρια. Μπορεις να την προγραμματισει να φορτιζει με το νυχτερινο ρευμα και να τροφοδοτει το σπιτι τις υπολοιπες ωρες. Ειδικα το χειμωνα, οπου εχουμε δυο χρονικες περιοδους νυχτερινου ρευματος, αυτο ειναι φοβερα χρησιμο!
Χαζευω ολη μερα το interface και τα graphs, εχω πορωθειΚαπου ειχα διαβασει πως δεν επιτρεπεται να φορτιζεις την μπαταρια απο το δικτυο.
επιτρεπεται, το ρωτησα
Δεν επιτρέπεται με νυχτερινό τιμολογιο. Είναι παράνομο. Το κάνουν αρκετοί αλλά δεν επιτρέπεται. Δεν μπορούν να σε βρουν αν το κάνεις. Όπως και να έχει απαγορεύεται
Καλορίζικο το σύστημα. Να μας γράψεις εντυπώσεις και να βάλεις καμία φωτό να δούμε
-
@yem said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Αν παραγω παρα πολλα και δεν καταναλωνω σχεδον τιποτα απο το δικτυο, με πληρωνουν?
Στα υπάρχον πρόγραμμα net metering για οικιακή χρήση δεν πληρώνεσαι την περίσσια ενέργεια. Στο επόμενο το λεγόμενο net billing θα πληρώνεσαι την περίσσια που θα παράγεις την μέρα σε τιμή χοντρικής και την Βραδυνή που θα καις θα στην χρεώνουν σε τιμές λιανικής.
Η απόσβεση θα έρθει σε διπλάσιο χρόνο, λογικά το καινούριο πρόγραμμα θα έχει και μεγαλύτερες μπαταρίες άρα και μεγαλύτερο κόστος συντήρησης.Όσοι πρόλαβαν πρόλαβαν
Χρήματα δεν θα παίρνεις ποτέ. Απλά θα σε πιστώνουν και θα μπορείς να τα ξοδέψεις. Όσο και να παράγεις και να μην καίει τίποτα , χρήματα δεν σου δίνουν στα οικιακά μέχρι 10 kw.
-
@cirus said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
κατι που τωρα συνειδητοποιησα βλεποντας βιντεο στο youtube ειναι οτι ακομα και με μικρη παραγωγη ενεργειας απο τον ηλιο, μπορεις να εξοικονομησεις χρηματα με την μπαταρια. Μπορεις να την προγραμματισει να φορτιζει με το νυχτερινο ρευμα και να τροφοδοτει το σπιτι τις υπολοιπες ωρες. Ειδικα το χειμωνα, οπου εχουμε δυο χρονικες περιοδους νυχτερινου ρευματος, αυτο ειναι φοβερα χρησιμο!
Χαζευω ολη μερα το interface και τα graphs, εχω πορωθειΚαπου ειχα διαβασει πως δεν επιτρεπεται να φορτιζεις την μπαταρια απο το δικτυο.
επιτρεπεται, το ρωτησα
Δεν επιτρέπεται με νυχτερινό τιμολογιο. Είναι παράνομο. Το κάνουν αρκετοί αλλά δεν επιτρέπεται. Δεν μπορούν να σε βρουν αν το κάνεις. Όπως και να έχει απαγορεύεται
Καλορίζικο το σύστημα. Να μας γράψεις εντυπώσεις και να βάλεις καμία φωτό να δούμε
ημουν τοσο απολυτος, διοτι εκεινη την ωρα που εγινε η ερωτηση, πηρα τον εγκαταστατη και τον ρωτησα σχετικα. Μου ειπε οτι επιτρεπεται για αυτο και απαντησα.
Προφανως δεν υπαρχει τροπος να γνωριζει η δεη τι γινεται στο εσωτερικο δικτυο του σπιτιου, οποτε για αυτο και το κανουν ολοι. -
επιτρεπεται, το ρωτησα
ημουν τοσο απολυτος, διοτι εκεινη την ωρα που εγινε η ερωτηση, πηρα τον εγκαταστατη και τον ρωτησα σχετικα. Μου ειπε οτι επιτρεπεται για αυτο και απαντησα.
Προφανως δεν υπαρχει τροπος να γνωριζει η δεη τι γινεται στο εσωτερικο δικτυο του σπιτιου, οποτε για αυτο και το κανουν ολοι.Επειδή το έχω ρωτήσει και το διάβασα και σε αντίστοιχο group φωτοβολταϊκών στο fb που το έχουν απαντήσει πολλαπλοί εγκαταστάτες είναι ξεκάθαρο ότι από τον νόμο απαγορεύεται. Όμως δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να σε ελενξει κάποιος ούτε να το αποδείξει αν το κάνεις!!!! (λες απλά εκείνη την ώρα έχω κατανάλωση) οπότε είναι σύνηθης πρακτική και το κάνουν πάρα πολλοι.
Είναι άλλο αυτο όμως και άλλο αν είναι παράνομο ή όχι. Προσοχή δεν λέω αν είναι παράλογο ή όχι γιατί είναι ξεκάθαρο ότι είναι παράλογο.
-
επιτρεπεται, το ρωτησα
Προφανως δεν υπαρχει τροπος να γνωριζει η δεη τι γινεται στο εσωτερικο δικτυο του σπιτιου, οποτε για αυτο και το κανουν ολοι.Επειδή το έχω ρωτήσει και το διάβασα και σε αντίστοιχο group φωτοβολταϊκών στο fb που το έχουν απαντήσει πολλαπλοί εγκαταστάτες είναι ξεκάθαρο ότι από τον νόμο απαγορεύεται. Όμως δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να σε ελενξει κάποιος ούτε να το αποδείξει αν το κάνεις!!!! (λες απλά εκείνη την ώρα έχω κατανάλωση) οπότε είναι σύνηθης πρακτική και το κάνουν πάρα πολλοι.
Είναι άλλο αυτο όμως και άλλο αν είναι παράνομο ή όχι. Προσοχή δεν λέω αν είναι παράλογο ή όχι γιατί είναι ξεκάθαρο ότι είναι παράλογο.
ησουν σαφεστατος!
-
θα επιστρεψω με φωτο απο την εγκατασταση και screenshots απο τα γραφηματα, που ειναι η χαρα του καθε nerd.
-
Χρήματα δεν θα παίρνεις ποτέ. Απλά θα σε πιστώνουν και θα μπορείς να τα ξοδέψεις. Όσο και να παράγεις και να μην καίει τίποτα , χρήματα δεν σου δίνουν στα οικιακά μέχρι 10 kw.
Σωστά τα λες εσύ και ο απολυμαντικός .
Συμψηφισμός δεν γίνεται , λεφτά δεν παίρνεις , με χοντρική θα πουλάς με λιανική θα αγοράζεις ....ας ανάψουμε κανένα φως γιατί έχω φάει 4 και δεν έχω ρίξει καμία -
Χαχαχαχαχα
Έλα μωρέ! Ασ'τα λίγο ακόμα κλειστά!
-
Φωτογραφιες, οπως ειχα υποσχεθει
Εδω βλεπουμε ενα κομματι των πανελ, τα υπολοια ειναι αριστερα, αλλα βαριομουν να βγω εξω και εβγαλα την φωτο απο το παραθυρο.Εδω βλεπετε τις μοναδες που βρισκονται εντος του σπιτιου. Ο ινβερτερ, απο κατω η μπαταρια και στα δεξια τους πινακας.
Η ολη εγκατασταση ειναι φοβερα μαζεμενη σε διαστασεις, οπως καταλαβαινετε απο την φωτογραφια και δεν βλεπεις πουθενα την καλωδιωση. Οι τεχνικοι εκαναν καταπληκτικη δουλεια σε αυτον τον τομεα. ακομα και η καλωδιωση που τρεχει στο ακρο του κτιριου εως το ρολοι εχει μπει μεσα σε σπιραλ, εχει πιαστει ομορφα στον τοιχο και δεν ενοχλει αισθητικα.
Ακολουθει επομενο ποστ με το web interface και τις πληροφοριες που μας δινει ο inverter.
-
ρε συ απολυμαντικε, απο την αλλη βλεπω τη βερανταρα που εκλεισες οτι επαιρνε μπαρμπεκιου για να καλεσεις τον γατο για προβατο
-
Άριστη εργασία!
Νομίζω χωρατε να κάτσετε από κάτω φωνάζοντας "όσο τρώμε εμείς, εσύ γεμίζεις"
-
Καλό είναι να εχεις έναν πυροσβεστήρα δίπλα στις μπαταρίες
-
Εδω βλεπουμε την κεντρικη σελιδα του web interface
Το παραθυρο current power μας δειχνει τι συμβαινει αυτην τη στιγμη. Βλεπουμε οτι εχουμε μηδεν παραγωγη απο τα πανελ (ειναι βραδυ), το σπιτι χρειαζεται 963βαττ, τα οποια αντλει εξολοκληρου απο την μπαταρια, η οποια αυτην τη στιγμη βρισκεται στο 49% της χωρητικοτητας της. Βλεπουμε οτι δεν αντλουμε καθολου ενεργεια απο το δικτυο της ΔΕΗ.Κατω δεξια βλεπουμε την προγνωση του καιρου για τις επομενες ημερες. Τα δεξια παραθυρα εδεν ειναι ιδιαιτερα χρησιμα, καθως, οπως ειπωθηκε, δεν παιρνουμε χρηματα πισω.
Το γραφημα στη μεση "energy balance today" μας δειχνει ποτε καταναλωσαμε ενεργεια απο το δικτυο (γκρι επιφανεια, κατω απο τον οριζοντιο αξονα) και ποτε δωσαμε ενεργεια στο δικτυο (στην δεη) (κιτρινη επιφανει πανω απο τον οριζοντιο αξονα). Επισης βλεπουμε οτι συνολικα, μεχρι στιγμης, αντλησαμε 4.62 kwh απο το δικτυο και δωσαμε 20.89kwh.Στο επομενο ποστ, πιο αναλυτικα γραφηματα
-
@gatoz said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
ρε συ απολυμαντικε, απο την αλλη βλεπω τη βερανταρα που εκλεισες οτι επαιρνε μπαρμπεκιου για να καλεσεις τον γατο για προβατο
δενχρησιμοποιηθηκε ποτε η ταρατσα. Αλλα αν θελει ο γατουλης bbq, υπαρχει και αλλος χωρος στην ταρατσα. Εχουμε κλεισει περιπου τα 2/3
-
@lap said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Καλό είναι να εχεις έναν πυροσβεστήρα δίπλα στις μπαταρίες
Εχω στον κατω οροφο, αλλα δεν ειναι κακη ιδεα να βαλω και εκει εναν. LFP ειναι, αλλα ποτε δεν ξερεις. Και ναι, τα παιδια εκαναν φοβερη δουλεια.
-
Το balance τι μας λέει;
-
Εδω βλεπουμε με περισσοτερη λεπτομερεια που πηγε η παραγωγη ενεργειας μας. Η μπλε γραμμη ειναι η καταναλωση του σπιτιου.
Η κιτρινη επιφανεια ειναι η καταναλωση του σπιτιου απευθειας απο την ηλιακη ενεργεια.
Η πρασινη επιφανεα ειναι το κομματι της ενεργειας που πηγε στην μπαταρια. Βλεπουμε δηλαδη οτι τα πανελα αρχισαν να παραγουν ενεργεια στις 07:00 και απο τις 08:00 και μετα περιπου υπηρχε περισσεια ενεργειας (δηλ το σπιτι δεν την χρειαζοταν) και αυτη διοχετευοταν να γεμισει την μπαταρια. Η μπαταρια γεμισε περιπου στις 11:30-12:00 το μεσημερι.
Απο εκει και μετα και εως τις 17:00 περιπου, η περισσεια ενεργειας (δηλ αυτη που δεν χρειαζοταν το σπιτι για τις αναγκες του), διοχετευθηκε στο δικτυο της δεη.
Δεν σας εχω βαλει το γραφημα της μπαταριας, διοτι δνε εχει ιδιαιτερο ενδιαφερον και απλε μπερδευει το υπαρχον γραφημα. Η μπαταρια αρχιζει να φορτιζει κατα τις 08:00 και εχει αποφορτιστει περιπου στις 01:30-02:00 το βραδυ
Το 42.74 ειναι οι συνολικες kwh που παρηγαγαν τα panels.Ακολουθει και ενα τελευταιο γραφημα
-
Μέσα στο σπίτι υπολογίζεις και το αυτοκίνητο;
Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα