-
Και θα κλείσω για την ώρα με λίγη ίντριγκα!
Στην Ιταλία στο ανέβασμα από ανκονα Σπέτσια που είχε όπως είπα άπειρο αμάξι 70% ιταλική πινακίδα, 20% γερμανική και 10% όλα τα υπόλοιπα μια μάρκα κέρδισε της εντυπώσεις σε πλήθος αμαξιών! Η BMW! Στα 10 αμάξια που με προσπερνουσαν αριστερη λωρίδα 5 BMW (x5-x6 πολλά 740 και 5αρες, οι φτωχοί χ3), 2 Mercedes (σουβ και κούρσες χωρίς διακριτα μοντέλου τα περισσότερα), μισό audi ( λίγα σουβ, περισσότερα α6), μισο στελβιο και 2 όλα τα υπόλοιπα...
Είδα 1 3008 σε όλη την Ιταλία, 1 κασκαι, 2 vw, 3 Suzuki μερικά μαζντα, λίγες Πόρσε, ελάχιστα κια χιουνται. Αυτα στην οτοστρατα.
Στην Φλωρεντία είδα πολλά ταξί τογιοτα, τουσον επίσης ταξί.
Δλδ στον εθνικό δρόμο πεζω, σιτροεν, οπελ, νισσαν, ρενο, κορεάτικα, γιαπωνέζικα σεατ μεατ, φορντ δεν έβλεπες ούτε για πλάκα... Χ5-Χ6, 740, 5αρα και μερκ χωρίς περαιτέρω στοιχεία.... -
@tkin73 said in Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες:
Δλδ στον εθνικό δρόμο πεζω, σιτροεν, οπελ, νισσαν, ρενο, κορεάτικα, γιαπωνέζικα σεατ μεατ, φορντ δεν έβλεπες ούτε για πλάκα... Χ5-Χ6, 740, 5αρα και μερκ χωρίς περαιτέρω στοιχεία....
Aν κατέβαινες από Ρώμη και κάτω, θα έβλεπες.
Έχει αρκετές αντιθέσεις -κι όχι μόνο στα αμάξια- ο Βορράς με το Νότο.. -
@panormus772 said in Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες:
Δλδ στον εθνικό δρόμο πεζω, σιτροεν, οπελ, νισσαν, ρενο, κορεάτικα, γιαπωνέζικα σεατ μεατ, φορντ δεν έβλεπες ούτε για πλάκα... Χ5-Χ6, 740, 5αρα και μερκ χωρίς περαιτέρω στοιχεία....
Έχει αρκετές αντιθέσεις -κι όχι μόνο στα αμάξια- ο Βορράς με το Νότο..Καλά εννοείται μιλάω για αυτό που είδα. Ρώμη πόλη που πήγα την άνοιξη έβλεπες πάρα πολλά τογιοτα όχι μόνο ταξί και ιδιωτικά.
Αλλά στην οτοστρατα με το μείγμα Ιταλών βορείων, Γερμανών και λίγων Γάλλων αυστριακών κλπ η BMW και η μερκ μονοπωλουσαν. Με αισθητή επικράτηση της BMW μεταξύ τους. -
Ωραίο ταξίδι! Το είχα κάνει κ εγώ πριν από δέκα χρόνια. Η Λούκα σου μένει, σε εντυπωσίαζε με την ατμόσφαιρα, ηρεμία κ τα ψηλά περιμετρικά τείχη της. Σιέννα πανέμορφη, το greve στη Τοσκάνη ωραίο στο φεστιβάλ κρασιού. San giminiano κλπ χωριά πανέμορφα αλλά πολύ τουριστικά. Φλωρεντία πράγματι απέραντο μουσείο αλλά με τόσο τουρισμό παθαίνεις αγοραφοβία.φοβερα οινοποιεία επισκέψιμα, η Τοσκάνη είναι ο,τι ομορφότερο για road trip με τα χρυσάνθεμα ανθισμένα πέριξ των επερχιακων δρόμων. Ωστοσο επέστρεψα κ μου έστειλαν ταχυδρομικώς 3 κλήσεις 2 για υπέρβαση ορίου ταχύτητας διότι οδηγούσα με 130 σε εθνικό οδικό με χαμηλότερα όρια σε κάποια σημεία, κ μια από Φλωρεντία. Τα αυτοκίνητα από Ρώμη και κάτω όντως είναι για κλάματα π.χ Νάπολη που βρέθηκα προ μηνών έβλεπες κυρίως dp εάν το γράφω σωστά. Δηλαδή κινέζικα θερμικα που τα αναβαθμίζουν
-
@panormus772 said in Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες:
Έχει αρκετές αντιθέσεις -κι όχι μόνο στα αμάξια- ο Βορράς με το Νότο..Οποίος καταφέρει να διασχίσει το κέντρο της Νάπολης χωρίς να κινδυνεύσει σοβαρά ή χωρίς ατύχημα είναι ήρωας!
-
Με τις κλήσεις είναι μια πίκρα και εγώ έφαγα 2 για παρκάρισμα μέχρι να καταλάβω τι παίζει!
Μία στα 5τερε όπου είχα παρκάρει μαζί με άλλα δεκάδες αμάξια στην άκρη του δρόμου, έφαγα μόνο εγώ κλήση 87 ευρώ και στο λουκα σαν επαρχιώτης μπήκα σε πάρκινγκ πλήρωσα το αντίτιμο για 2-3 ώρες που θα εμένα και αντί ο βλάκας να αφήσω το χαρτάκι στο ταμπλό να φαίνεται το πήρα μαζί μου... Αλλά 40 κάτι ευρώ...μέχρι να καταλάβω τι παίζει.
Έχουν 2 τύπους παρκόμετρων. Αυτά που προπληρωνεις χρόνο και πρέπει να αφήσεις το χαρτάκι για να το βλέπουν και αυτά που μπαίνεις με μπάρα παίρνεις χαρτί και πληρώνεις στην έξοδο...
Αυτές οι κλήσεις πως πληρώνονται; αν τις αφήσω θα έρθουν στη δήλωση με επαύξηση; έχει κανείς εμπειρία;
Πάντως 10 μέρες στο τουρ δεν είδα ούτε μια ελληνική πινακίδα στην Ιταλία...
Στο πάρκινγκ στο λουκα την κλήση την πήρα 2 λεπτά αφού άφησα το αμάξι ο παρκαδορος με στόχευεσαι και παρότι έκατσα πόση ώρα μέχρι να αλλάξω από ιταλικά σε αγγλικά και να δω πως δουλεύει το παρκόμετρο και να δω ότι δεν δεχόταν κάρτα αλλά μόνο κέρματα μου την έκατσε την κλήση στο φτερό... -
Συμπεριφορα Ιταλών στην οδήγηση στον αυτοκίνητο δρόμο.
Δεν τηρουσαν τα όρια του 130 στην αριστερή λωρίδα από 150 και πάνω.
Επίσης θρασυτατοι στις σφήνες.
Άλλαζαν ρεύμα χωρίς φλας απροειδοποιητα λες και ήταν σε πίστα και έμπαιναν ξανά στην λωρίδα τους βάζοντας τον κωλο τους στην μούρη αυτού που προσπερνουσαν χωρίς ανάσα!
Τα ίδια και οι νταλίκες! Αλλαγή ρεύματος χωρίς δεύτερη σκέψη.
Εκτιμάς τους Έλληνες νταλικεριδες που βγάζουν φλας και βγαίνουν σιγά σιγά δίνοντας περιθώριο.
Αυτοί αλλαγή στο δευτερόλεπτο!
Το άλλο που με κούρασε πάρα πολύ και στην πόλη της Φλωρεντίας και στην Σιένα και στην Πίζα και στο επαρχιακό δίκτυο της Τοσκάνης ήταν οι άπειροι κυκλικό κόμβοι!
Διαρκώς γύρω γύρω ζαλάδα!
Μέσα στην Φλωρεντία για να πας από ένα σημείο στο άλλο που ευθεία μπορεί να απείχε 700μ μπορεί να έκανες 2 και 3 χλμ κάνοντας S μπρος πίσω και παίρνοντας διαρκώς από κυκλικούς κόμβους! Κάθετες διασταυρωσεις ποτέ! -
Σχετικά με το ζήτημα καράβι ή οδικώς από Βαλκάνια καταλήγω πως αν δεν φας ουρές σε σύνορα και το οδικό μια χαρά είναι.
Για το καράβι πρακτικά είσαι 24 ώρες στο πόδι από Θεσσαλονίκη, περιμένεις τουλάχιστον 2 ώρες στημένος στην ουρά για να βάλεις το αμάξι, 3 με την καθυστέρηση που είχε. Εγώ δεν είχα καμπίνα γιατί όταν το έκλεισα δεν υπήρχαν έκλεισα αεροπορικές θέσεις, σε ελεγχόμενο χώρο που έμπαινες με κάρτα και υπήρχαν τουαλέτες και ντους για 100 περίπου καθίσματα, όπου θεωρητικά μπορούσες να ρίξεις ύπνο καθώς ήταν άνετα τα καθίσματα.
Αμάξι 130, θέση ενήλικα 110, παιδικό 87. Σύνολο 430 ευρώ συν 50 φαΐ καφέδες συν 30 ευρώ καύσιμα και 3 ώρες απόσταση ανκονα Σιένα. Σύνολο 510 και 24-26 ώρες στο πόδι.
Οδικώς τώρα το έσπασα σε 2 διανυκτερευσεις (ένας οδηγός) για τα 1700 χλμ από Σιένα Θεσσαλονίκη. Γίνεται και με μια διανυκτερευση αν κοιμηθείς μετά το ζαγκρεμπ.
160 καύσιμα, 60 διόδια, 118 και 44 οι δύο διανυκτερευσεις, 60 φαΐ σύνολο 450 και 26 ώρες αν κάνεις μια διανυκτέρευση.
Από Ιταλία ως Κροατία περνάς αέρα δεν σταματάς καθόλου σύνορα.
Κροατία σερβια 50 λεπτά ουρά, σερβια σκοπια 20 λεπτά, σκοπιά Ελλάδα αλλα 20.
Φυσικά αυτά γιατί επέλεξα να επιστρέψω και όχι να ανέβω.
Πιστεύω 15 Αύγουστο στα σερβοκροατικα θα έκανα κάνα 2 ωρο και στα υπόλοιπα τουλάχιστον Χ2. -
Συγχαρητήρια για το ταξίδι σου και για τον κόπο σου να γράψεις τις εμπειριες σου με λεπτομέρεια!!
Όσον αφορα τις κλήσεις ,εγώ έφαγα μια στη Ρωμη χωρις να μαθω ποτε το γιατί,μου ήρθε απλά χρέωση από την Hertz που είχα νοικιάσει το αυτοκίνητο. -
@antonmone said in Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες:
Συγχαρητήρια για το ταξίδι σου και για τον κόπο σου να γράψεις τις εμπειριες σου με λεπτομέρεια!!
Όσον αφορα τις κλήσεις ,εγώ έφαγα μια στη Ρωμη χωρις να μαθω ποτε το γιατί,μου ήρθε απλά χρέωση από την Hertz που είχα νοικιάσει το αυτοκίνητο.Ευχαριστώ νομίζω πρέπει να τα μοιραζόμαστε γιατί κάνουμε την ζωή του επόμενου που σχεδιάζει ταξίδι πιο εύκολη.
Το άγνωστο σε αυτά τα οδικά ταξίδια είναι μεγαλύτερο εμπόδιο από τον οικονομικό και τον χρόνο για κάποιον που δεν το έχει επιχειρήσει.
Στους περισσότερους που λέω λεπτομέρειες για το οδικό ταξίδι μου λένε ή φαίνεται από την αντίδραση τους ότι ωραία τα λες αλλά πολύ ταλαιπωρία, έκθεση σε άγνωστους κινδύνους γενικά γιατί να ξεβολευτω για ένα ταξίδι αναψυχής.
Θεωρώ το οδικό και με δικό σου αμάξι είναι ότι οικονομικότερο μπορείς να κάνεις βλέπεις μέρη με τον δικό σου ρυθμό που δεν μπορείς να δεις ούτε με γκρουπ ούτε με το αεροπλάνο.
Πως αλλιώς θα έβλεπα 10 διαφορετικές πόλεις και περιοχές χωρίς να πλήρωνα ένα σκασμό λεφτά σε χρόνο μισθώσεις; Οκ πιο χαλαρωτικό είναι να πας Φλωρεντία με αεροπλάνο και να νοικιάσεις αμάξι, δεν έχεις την δική σου περιουσία στο δρόμο αλλά τα κόστη εκτοξεύονται. -
Συμφωνω απολύτως,η εμπειρία να κανείς κάτι μόνος σου δεν συγκρίνεται!
-
Και επειδή πήγαμε οδικώς μπήκα και σε σούπερ μάρκετ για τα απαραίτητα σε Ιταλία και Βελιγράδι!
Και φυσικά μελαγχολησα και χαλάστηκα με τις τιμές στα ράφια.
Τα λιντλ στην Ιταλία και στο Βελιγράδι είναι ως και 50% κάτω από την Ελλάδα! Και άντε στο Βελιγράδι αυτοί είναι με δηναρια εκτός ευρώ φτωχοί κλπ... Στην Ιταλία γιατί αυτή η διαφορά;
Πόσο πήρα βότκα απσολουτ στο πρώτο σούπερ που βρήκα στην Φλωρεντία; 10.90!!! Που σημαίνει ότι στατιστικά θα την βρίσκεις και κάτω από 10 στο πιο φθηνό!
Πόσο έχει εδώ; 16.90 από 19.90 όταν την έχουν σε προσφορά!
Κρουασάν μεγάλο με νουτελα σε autogrill στην autostrada που δεν το βρίσκεις ούτε στον καλύτερο φούρνο στην Ελλάδα 2.30!
Στην Ελλάδα αν μπορούσε κάποιος να το φτιάξει τόσο νόστιμο και αφράτο θα κόστιζε πάνω από 4.5...
Φρέσκες ταλιατελες με 1.39, πεστο έτοιμο βαζάκι 1.19 απίστευτη γεύση και αντζούγιες μικρό βαζάκι 1.10 επίσης δεν βρίσκεις τόσο νόστιμες σε αυτή την τιμή. Παρμεζάνα τριμμένη 1. 80 δλδ με 4 ευρώ έκανες μακαρόναδα μόνος σου για οικογένεια με υλικά που στην Ελλάδα δεν τα βρίσκεις ούτε στο καλύτερο ντελικατεσεν...
Κρασι Τοσκάνης μπουκάλι 2.69 πολύ ποιοτικό που Ελλάδα αντίστοιχο το βρίσκεις με 8-9!
Ο πονηρός θα σου πει ναι ρε συ αυτά είναι τοπικά γι αυτό τόσο φθηνά!
Η βότκα τοπική και αυτή;
Στην Ελλάδα η ντόπια φέτα γιατί έχει όσο έχει;
Τι να μας κάνει ο Μητσοτάκης; πόσα ακόμα να μας δώσει;... -
Συμφωνω απολύτως,η εμπειρία να κανείς κάτι μόνος σου δεν συγκρίνεται!
Έτσι είναι φυσικά αν δεν έχεις εμπειρία κάνεις γκάφες όπως έκανα και εγώ με τα πάρκινγκ μετά τα έμαθα και όλα κύλησαν καλά.
Θεωρώ ότι κάποιος με εμπειρία σε τέτοιο ταξίδι με ένα αξιόπιστο και οικονομικό αμάξι δεν το αλλάζει με τπτ. -
Μόνο τα διόδια που έγραψες φτάνει!Οι διάφορες είναι τεράστιες ,εδώ θες σχεδόν 30 ευρώ για Καλαματα 440 χλμ δρόμο πήγαινε έλα!
-
Μόνο τα διόδια που έγραψες φτάνει!Οι διάφορες είναι τεράστιες ,εδώ θες σχεδόν 30 ευρώ για Καλαματα 440 χλμ δρόμο πήγαινε έλα!
Και πληρωμή με χαρτάκι στην έξοδο όχι κάθε 20 χλμ να σταματάς για να ακούς την τοπική βολεμενη βλάχα με το κόκκινο νύχι να σου λέει γειά σας καλό ταξίδι 4 ευρώ!
Και όχι μόνο Ιταλία και Σλοβενία (καλά εκεί δεν σταματάς πουθενά 16 ευρώ βινιετα και κάνεις Ράλι Σλοβενίας σε καταπληκτικό αυτοκίνητο δρόμο για μια βδομάδα!) και Κροατία και σερβια τα ίδια με χαρτι.
Μόνο οι... Βόρειο Μακεδόνες τα ίδια χάλια με εμάς αλλά με τζάμπα κόμιστρα...
Από Ιταλία ως σερβια νόμιζα ότι είχα βάλει νέα αμορτισέρ! Σκόπια και Ευζώνων θυμήθηκα ότι είμαι με τα ίδια! -
Τον δρόμο από Βελιγράδι για Ζάγκρεμπ τον έστρωσαν? Το 2018 που ανέβηκα τελευταία φορά μου κουνήθηκαν τα σφραγίσματα από τις λακούβες και την κακοτεχνία.
-
@kkostask said in Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες:
Τον δρόμο από Βελιγράδι για Ζάγκρεμπ τον έστρωσαν? Το 2018 που ανέβηκα τελευταία φορά μου κουνήθηκαν τα σφραγίσματα από τις λακούβες και την κακοτεχνία.
Από ζαγκρεμπ στο Βελιγράδι που κατέβηκα η δεξιά λωρίδα είχε κάθετα νερά που ειδικά αν είσαι με παλιά αμορτισέρ κουράζουν. Το ταχείας ήταν μια χαρά. Από Βελιγράδι και κάτω ήταν καλός ο δρόμος με καλές κλίσεις. Έπαιρνα στροφές με 130 που στην Ελλάδα πέφτω στα 110 για να έχω σιγουριά.
-
Επειδή πήγα και ήρθα από τον ίδιο δρόμο, θυμάμαι ότι είχα θέμα μόνο στην άνοδο. Έλειπαν κομμάτια από το οδόστρωμα αριστερά και έκανα ζιγκ ζαγκ για να τα αποφύγω….αυτό λίγα χλμ μετά το Βελιγράδι σχεδόν μέχρι το Ζάγκρεμπ. Μπαίνοντας Σλοβενία βέβαια άλλαξαν όλα άρδην, από ποιότητα δρόμου έως τοπία.
-
Μπράβο ρε @tkin73.
Φαίνεται ότι πέρασες ωραία από τον τρόπο που τα περιγράφεις.
Και του χρόνου σου εύχομαι να είστε καλά να ξαναπατε.
Το καλό με εσάς που είσαστε βόρεια ότι στο πρώτο 10ωρο οδήγησης που είναι και το ποιο εύκολο έχετε φτάσει στην άκρη των Βαλκανίων και με μια διανυκτέρευση φτάνετε "εύκολα" στην Ιταλία.
Από πέρυσι έχω βγάλει χάρακες και κομπασα αλλά κολλάω στα παιδιά ότι είναι μικρά ακόμα, από την άλλη βλέπω κάτι Ολλανδους / βόρειοΕυρωπαιους που έρχονται με 4 παιδιά και εγκύους γυναίκες και δεν τρέχει κάστανο.
Μήπως είμαστε λίγο υπερβολικοί ή πολύ χέστες?
Edit :Φτηνό και το καράβι πάντως. Με καμπίνα ήθελε κάνα 100€ ακόμα?
-
Η Ιταλία κ κυρίως η περιοχή της Τοσκάνης κ της Ασίζης είναι ιδανικές για road trip, βλέπεις κ σταματάς σε πανέμορφα χωριά, έκανες πολύ ωραίο ταξίδι. Τις κλήσεις να τις πληρώσεις γιατί πιθανόν να αντιμετωπίσεις πρόβλημα σε περίπτωση νέας επίσκεψης στην ιταλια
Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες