-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Παιδιά με όλα αυτά που έχω διαβάσει εδώ,μάλλον πρέπει να κρύβομαι από προσώπου γης.Έχω ένα Golf IV του '99 και στα 65.000km περίπου άλλαξα δίσκο.Έγινε λίγο προληπτικά όμως μιας και το πολύ να είχε (σύμφωνα με μηχανικό) διάρκεια ζωής 10.000km με νορμαλ οδήγηση.
To αμάξι έχει τώρα 89.500km περίπου και ο δίσκος είναι μια χαρά.Παρότι η μάνα μου το οδηγούσε πριν μέσα στο κέντρο της Αθήνας μέχρι τα 59000km (όπου και το αμάξι βρισκόταν σε ρυθμούς μόνιμου στρωσίματος),ο συμπλέκτης του ήταν πολύ φαγωμένος για αυτά τα χιλιόμετρα σε σχέση με ένα Starlet ενός φίλου μου.
Παρατηρώ ότι γενικά τα ιταλικά-ιαπωνικά αυτοκίνητα έχουν μεγαλύτερης διάρκειας ζωής συμπλέκτη-δίσκο-πλατό.Γιατί;Έχω οδηγήσει ένα Corolla του '99 και σε σχέση με το Golf μου φάνηκε πως είχα πολύ χειρότερη αίσθηση για το πού αρκιβώς πιάνει και πού αποσυμπλέκει.Μήπως το ότι τα υλικά τριβής των ιταλικών-ιαπωνικών αυτοκίνητων είναι πιο σκληρά και άρα:
(+)αντέχουν πολύ περισσότερο
(-)έχουν χειρότερη αίσθηση;
Μήπως στα γερμανικά αυτοκίνητα οι κατασκευαστές προτιμούν τα μαλακά υλικά στο συμπλέκτη για να έχουν καλύτερη αίσθηση και να είναι πιο καλοί πληροφοριοδότες με κόστος το μικρό διάστημα ζωής τους;Κι εγω στο golf 3 που ειχα εμεινα(και μαλιστα μεσα σε κινηση και ανηφορα...) απο δισκο στα 75Κ χλμ εκ των οποιων μονο τα τελευταια 5 να ειχε πιεστει το αυτοκινητο. Ο μονιμος οδηγος μεχρι τοτε βεβαια ηταν γυναικα(η μανα μου) που με τα τακουνια δεν μπορουσε ποτε να τον πατησει κατω κατω και την οπισθεν την εβαζε ... εν κινηση... Ευτυχως μετα με αλλα 80Κ χλμ δικιας μου κυριως χρησης(και καταχρησης του πεταλ...) και παρολο που ο δισκος ηταν πιο μαλακος απο τον πρωτο δεν επαθε τιποτα...
-
Παιδιά με όλα αυτά που έχω διαβάσει εδώ,μάλλον πρέπει να κρύβομαι από προσώπου γης.Έχω ένα Golf IV του '99 και στα 65.000km περίπου άλλαξα δίσκο.Έγινε λίγο προληπτικά όμως μιας και το πολύ να είχε (σύμφωνα με μηχανικό) διάρκεια ζωής 10.000km με νορμαλ οδήγηση.
To αμάξι έχει τώρα 89.500km περίπου και ο δίσκος είναι μια χαρά.Παρότι η μάνα μου το οδηγούσε πριν μέσα στο κέντρο της Αθήνας μέχρι τα 59000km (όπου και το αμάξι βρισκόταν σε ρυθμούς μόνιμου στρωσίματος),ο συμπλέκτης του ήταν πολύ φαγωμένος για αυτά τα χιλιόμετρα σε σχέση με ένα Starlet ενός φίλου μου.
Παρατηρώ ότι γενικά τα ιταλικά-ιαπωνικά αυτοκίνητα έχουν μεγαλύτερης διάρκειας ζωής συμπλέκτη-δίσκο-πλατό.Γιατί;Έχω οδηγήσει ένα Corolla του '99 και σε σχέση με το Golf μου φάνηκε πως είχα πολύ χειρότερη αίσθηση για το πού αρκιβώς πιάνει και πού αποσυμπλέκει.Μήπως το ότι τα υλικά τριβής των ιταλικών-ιαπωνικών αυτοκίνητων είναι πιο σκληρά και άρα:
(+)αντέχουν πολύ περισσότερο
(-)έχουν χειρότερη αίσθηση;
Μήπως στα γερμανικά αυτοκίνητα οι κατασκευαστές προτιμούν τα μαλακά υλικά στο συμπλέκτη για να έχουν καλύτερη αίσθηση και να είναι πιο καλοί πληροφοριοδότες με κόστος το μικρό διάστημα ζωής τους;συμφωνω 100%.
υπαρχουν συμπλεκτες και συμπλεκτες.
ενας πολυ προοδευτικος και ευχρηστος συμπλεκτης οπως ενος accent μπορει να θελει αλλαγη σε 45000χλμ.ενας αποτομος συμλεκτης οπως ενος renault scenic κραταει 120000χλμ χαλαρα.
επιπλεον ο πρωτος σε καλει να τον πατησεις με το παραμικρο ενω ο δευτερος σε αποθαρυνει
-
sdhfksdjf
-
Ο χρήστης patro έγραψε:
ενας πολυ προοδευτικος και ευχρηστος συμπλεκτης οπως ενος accent μπορει να θελει αλλαγη σε 45000χλμ.Ορθόν. Ειδικά μάλιστα αν ο οδηγός είναι κάπως βαριεστημένος και δεν σηκώνει γρήγορα το ποδαράκι του. Βέβαια η αλλαγή του δίσκου του Accent (μάρκας Valeo) όχι σε αντιπροσωπεία κοστίζει κάπου 200-250 ευρώ ΜΟΝΟ.
O δικός μου πατινάρει ελαφρώς μετά από μια επώδυνη ανηφορική αναγκαστική όπισθεν σε βρεγμένο δρόμο με άμμο από παρακείμενη οικοδομή, όμως στα 35.000 χλμ κρατάει ακόμα καλά. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
ενας πολυ προοδευτικος και ευχρηστος συμπλεκτης οπως ενος accent μπορει να θελει αλλαγη σε 45000χλμ.Ορθόν. Ειδικά μάλιστα αν ο οδηγός είναι κάπως βαριεστημένος και δεν σηκώνει γρήγορα το ποδαράκι του.
Ερώτηση: Όταν η σύμπλεξη γίνεται σχετικά απότομα, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να ψιλο-τραντάζεται (και όχι να γίνεται η αλλαγή χωρίς να την αντιλαμβάνεσαι) τότε δε φθείρεται ιδιαίτερα ο δίσκος αλλά ταλαιπωρούνται άλλα μέρη (βάσεις μηχανής και κιβώτιο ίσως);
-
Οι συμπλέκτες στα καινούρια αυτοκίνητα έχουν μικρή διαδρομή και είναι πολυ ελαφριοί. Αυτό απο τη μία βοηθάει στην πιό άνετη οδήγηση, αλλά απο την άλλη σημαίνει οτι το ελατήριο δέν ασκεί μεγάλη δύναμη πάνω στο δίσκο με αποτέλεσμα να πατινάρει ανεπαίσθητα όταν το αυτοκίνητο ζορίζεται.
Κατα τη γνώμη μου αυτός είναι ο λόγος που παλιά αυτοκίνητα (κατα κανόνα με 'βαριούς και ασήκωτους' συμπλέκτες) έχουν 150Κ+ χιλιόμετρα με τον εργοστασιακό δίσκο, ενώ τα καινούρια με το πετάλ πούπουλο θέλουν αλλαγή στα 75Κ.
-
Στο Golf II Gti που είχα το πρώτο δισκο - πλατό το άλλαξα στα 150.000 χλμ αλλά το είχα αγοράσει μεταχειρισμένο (το αυτοκίνητο) από τα 80.000 χλμ και δεν ξέρω πως το πήγαινε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. Από τα 150.000χλμ μέχρι τα 320.000χλμ που μια άτυχη στιγμή το έκανε παλιοσίδερα και με οδήγηση μεικτή (περισσότερο νορμάλ και λιγότερο στην τσίτα μιας και μετά από ένα περιστατικό προτίμησα να μην προκαλώ την τύχη μου) δεν είχα κανένα πρόβλημα. Το σετ αν θυμάμαι ήταν της sachs. Στο seicento έχω 140.000χλμ και είναι μια χαρά από μαμά ακόμα ο συμπλέκτης και το οδηγώ νορμάλ στην πόλη. Στο Fiat Brava που έχω τώρα στα 45.000χλμ ακόμα είναι Ο.Κ. Σε Audi A3 1.8T μέχρι τα 160.000χλμ ήταν και εκεί μια χαρά με οδήγηση λίγο ζόρικη. Δεν ξέρω γιατί φαγώθηκε από τα 70.000 και 80.000 χλμ που διάβασα σε άλλα μηνύματα. Ο τρόπος οδήγησης ίσως, το μοτέρ δεν ξέρω. Αλλά αν η οδήγηση είναι νορμάλ μου φαίνονται λίγα τα χιλιόμετρα για να αλλάξεις δίσκο. Ήθελα να ρωτήσω αν ισχύει αυτό που λένε ότι πλατό αλλάζει στη δεύτερη αλλαγή δίσκου (βέβαια εξαρτάται και κατά πόσο γρήγορα θα αλλάξεις το δίσκο και αναφέρομαι στο αν θα αλλάξεις το δίσκο μόλις το μοτέρ αρχίσει να πατινάρει και δεν το παρακάνεις και ακούγεται σαν να οδηγάς αυτόματο). Το άλλο που είχα ακούσει είναι ότι στα πισωκίνητα τα παλιά μοντέλα 1990 και πριν ο συμπλέκτης φαγωνόταν πιο γρήγορα γιατί το διαφορικό ήταν πίσω και ζοριζόταν περισσότερο ο συμπλέκτης. Μύθος ή αλήθεια;
-
Παρατηρώ ότι γενικά τα ιταλικά-ιαπωνικά αυτοκίνητα έχουν μεγαλύτερης διάρκειας ζωής συμπλέκτη-δίσκο-πλατό.
Για τα ιαπωνικα δε θα διαφωνησω, αλλά για τα ιταλικά...
Πολλα Punto γνωστών μου αλλάξανε δισκο-πλατό στα 30.000-40.000 km -
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Πολλα Punto γνωστών μου αλλάξανε δισκο-πλατό στα 30.000-40.000 km
Ευτυχώς περάσαμε το σκόπελο των 40.000
Γνωστός μου μηχανικός ισχυρίζεται ότι από το 2001 και μετά τα υλικά δίσκου - πλατώ έχουν αλλάξει σημαντικά με στόχο την εναρμόνιση με την οδηγία για χρήση μόνο εύκολα ανακυκλώσιμων υλικών. Ισως αυτό να οδηγεί και στη μειωμένη ζωή τους. Αν μπορεί κάποιος ας το επιβεβαιώσει.
-
Ο χρήστης harryv έγραψε:
Πολλα Punto γνωστών μου αλλάξανε δισκο-πλατό στα 30.000-40.000 km
Ευτυχώς περάσαμε το σκόπελο των 40.000
Γνωστός μου μηχανικός ισχυρίζεται ότι από το 2001 και μετά τα υλικά δίσκου - πλατώ έχουν αλλάξει σημαντικά με στόχο την εναρμόνιση με την οδηγία για χρήση μόνο εύκολα ανακυκλώσιμων υλικών. Ισως αυτό να οδηγεί και στη μειωμένη ζωή τους. Αν μπορεί κάποιος ας το επιβεβαιώσει.
Και εγω εχω 48500χλμ και ο δισκος ειναι σαν καινουργιος(στην αισθηση)!Αφου και τακακια φρενων που ελενχουν στο σερβις με ρωτανε αν παταω καθολου φρενο .
-
[
συμφωνω 100%.υπαρχουν συμπλεκτες και συμπλεκτες.
ενας πολυ προοδευτικος και ευχρηστος συμπλεκτης οπως ενος accent μπορει να θελει αλλαγη σε 45000χλμ.ενας αποτομος συμλεκτης οπως ενος renault scenic κραταει 120000χλμ χαλαρα.
επιπλεον ο πρωτος σε καλει να τον πατησεις με το παραμικρο ενω ο δευτερος σε αποθαρυνει[/quote]
ACCENT GT 96 1500cc .Αλλαξα στα 150000 ,γιατί μια φορά μου φάνηκε οτι πατινάρει όταν του τα’χωσα στην ανηφόρα μετά τα διοδια Ελευσίνας ,κατακαλόκαιρο με 40+ βαθμούς ,φορτωμένος για διακοπές!!!!
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Ξυπνάω το θέμα επειδή:
Είναι τώρα 2 πρωινά και όταν το αυτοκίνητο είναι κρύο, όταν βάζω μπροστά και πατώντας τον συμπλέκτη, ακούγεται κάτι σαν να τρίβεται. Όταν ζεσταθεί δεν ακούγεται τίποτα.
Μήπως είναι ένδειξη για αλλαγή δίσκου ή συμβαίνει κατά κάποιο λόγο από το κρύο?
Υπ'όψιν ότι έχω 47.000 km.Ο ήχος που περιγράφεις είναι συνήθως απο το ρουλεμαν του πλατώ ή κάπως έτσι. Δέν είναι λογικό να έχει χαλάσει τόσο γρήγορα εκτός αν όταν είσαι σταματημένος στην κίνηση συνηθίζεις να κρατάς πατημένο το συμπλέκτη αντί να βάλεις νεκρά.
όντως το λογικό είναι να ακούγεται το ρουλεμάν! ΑΛΛΑ συνήθως στις περιπτώσεις αυτές όταν πατάς το πετάλι του συμπλέκτη σταματάει ο θόρυβος.... το έχω πάθει τόσο στο clio I όσο κ στο Citroen κ έκανε το ίδιο ακριβώς κ οι μηχανικοί μου είπαν το ίδιο πράγμα!
Στο Ι όμως κάτι άνοιξαν (κάποια τάπα) κάτι έριξαν κ εξαφανίστηκε!
Anyway για τα χιλιόμετρα στα οποία αλλάζουμε δίσκο-πλατό-ρουλεμάν, σίγουρα έχει σχέση με το πως κινούμαστε κ το που! καθώς κ αν είναι αυτόματο ή όχι!
Εγώ τα σκίζω αρκετά (ειδικά το Ι) κ τα χλμ στα οποία έχω αλλάξει σετ δίσκο-πλ.ρ. είναι:
Clio I: 2 φορές κ πάντα στις 120.000χλμ χωρίς να έχει φτάσει στο τέλος κ να πατινάρει, 'απλά' γιατί είχε φαγωθεί πολύ κ είχε σκληρύνει πολύ στην χρήση!
Citroen: στις 110.000χλμ που έχει έχουμε αλλάξει 2 φορές κ πάει για 3η διότι κινείται μόνο στην πόλη κ για ένα διάστημα το χρησιμοποιούσε ο Πατέρας μου που είχε προβλήματα υγείας κ το 'έσκιζε' στις εκκινήσεις
Clio II: έχει 95.000χλμ κ όλα είναι μία χαρά! ακόμα μαλακός, ανάλαφρος κ αποσυμπλέκει τέλεια
μαούνα: έχει μόλις 35.000χλμ οπότε δεν τίθεται θέμα!
Συγκρινόμενα τα χλμ που αλλάζω δίσκο στο Ι, φίλος που είναι κανίβαλος κ οδηγεί κυρίως στην πόλη αλλάζει κάθε 35-40.000χλμ
Τώρα τα 250.000μίλα που λένε οι Αμερικάνοι.... τι να πω? αυτόματα οπότε καταπονούν λιγότερο τους δίσκους κ προφανώς επειδή τα όρια είναι πολύ αυστηρά δεν τα σκίζουν κ ιδιαίτερα???
-
Αν τα 250.000 μίλια τα εννοούν στα αυτόματα, τότε μέσα έπεσαν.
-
Ο χρήστης n_olympios έγραψε:
Αν τα 250.000 μίλια τα εννοούν στα αυτόματα, τότε μέσα έπεσαν.Πιθανοτατα!!Στο Αμερικα το αυτοματο κιβωτιο ειναι κανονας!
-
Εγώ έχω κάνει 190000χλμ με το Αστρα 2.0Dtl και δεν έχω αλλάξει δίσκο ακόμη. Φίλος με το ιδιο αυτοκίνητο άλλαξε πρώτη φορά δίσκο στα 250000χλμ. Σε άλλα Οπελ που είχαμε αλλάζαμε δίσκο κάθε 60-70000χλμ.
-
Χτες το βραδυ πηγα να βαλω μπρος, αλλα το αυτοκινητο δεν επαιρνε καμία ταχυτητα.Τελικά πηρε την οπισθεν καπως αποτομα,και μετα ηταν να μην τρεχει τιποτα.
Μου ειπαν για πιθανη βλαβη στον δισκο.
Τι λετε;
Ειναι επιδιορθώσιμο; -
Τώρα μπαίνουν κανονικά οι ταχύτητες?Τι αυτοκίνητο είναι?Ένιωσες τελευταία καμθά διαφορά στον συμπλέκτη?
-
Δεν έχω νιώσει δυσκολία να μπουν ταχύτητες σε φαγωμένο δίσκο. Εγώ θα έλεγα ότι κάτι τρέχει με το κιβώτιο, αλλά θα έπρεπε να το κανει συνέχεια. Ίσως ήταν της στιγμής.
-
Αν χαλάσει η ντίζα του συμπλέκτει, ενδέχεται να μην απομονώνει σωστά. Μια φορά όλη και όλη έχει συμβεί;
-
Δεν γνωρίζω τεχνικές λεπτομέρειες αλλά με ίδια περιγραφή του προβλήματος με εσένα (είχα 'χάσει' 1η-2α και με το που έβαζα όπισθεν το πρόβλημα, προσωρινά, λυνόταν) η βλάβη βρισκόταν στο παλάντζο του επιλογέα.
Περί Συμπλέκτη/Δίσκων/Πλατώ