-
O.κ.,έδωσες μεγάλη προκαταβολή γι αυτό ίσως θα ήθελες να σπάσεις το ποσό.Συνήθως η προκαταβολή είναι 1.000-1.500€, ακόμη και για αμάξι 35-40.000 ευρώ.
Τώρα αν πήρες αυτοκίνητο 50-60-70.000 κι έδωσες το 10% είναι σεβαστό ποσό,αλλά λογικά για να διαθέτεις τέτοιο ποσό θα μπορείς να δικαιολογήσεις 5-6.000 από εισοδήματα προηγ. ετών ως ανάλωση κεφαλαίου. -
@n-k-9 said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
@vagkirk said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Η αγορα δηλώνεται την χρόνια έκδοσης του τελικού παραστατικου πώλησης (Απόδειξη λιανικής πώλησης ή Τιμολόγιο)
, άρα θα το δηλώσεις του χρόνου αφού αφορά το 2023.Και θα βάλεις όλο το ποσό που αναγράφεται στο παραστατικό.
Τα άλλα έξοδα -μεταξύ μας - εγώ δεν θα τα έβαζα...όχι ότι θα ήταν σημαντικό το κέρδος στο τεκμήριο, αλλά αν σου ζητήσει κάποιος έλεγχο του πας μόνο το παραστατικό πώλησης και τελείωσες.
Λογικό αυτό που μου λες για τα έξοδα. Αν και φυσικά δεν είναι μεγάλη η διαφορά.
Στο δεύτερο ερώτημα προβληματίζομαι... Διότι εάν δηλωθεί ολόκληρο το 2023, πρακτικά χάνει το νόημά του ο συγκεκριμένος κωδικός, καθώς τα ποσά που δηλώνεις στον κωδικό 719 θα πρέπει να μπορείς να τα καλύψεις... Σκέψου πχ ένα ακραίο παράδειγμα, όπου δίνεις 50.000 προκαταβολή το ένα ετος και άλλα τόσα χρήματα για την εξόφληση το άλλο. Η λογική λέει πως για το κάθε έτος θα πρέπει να δικαιολογήσεις λογιστικα την προέλευση των συγκεκριμένων χρημάτων. Προφανώς αυτό έχει τεράστια διαφορά από το να πρέπει να δικαιολογήσεις μόνο τον δεύτερο χρόνο τα 100.000...Τεκμήριο αφορούν οι πραγματικές πληρωμές. Άρα σωστά αναφέρεις ότι στην δήλωση του 2022 θα αναφέρεις την προκαταβολή ως αγορά και τεκμήριο. Στην δήλωση για το 2023 (του χρόνου δηλαδή) θα αναγράψεις τα υπόλοιπα ποσά που πραγματικά πλήρωσες για την εξόφληση του αυτοκινήτου στην περιπτωσή σου το υπόλοιπο ποσό αγοράς.
Κάτι ανάλογο γίνεται με τις δόσεις, απλές δόσεις, γραμμάτια δηλαδή, που στο έτος που σε αφορά δηλώνεις όσες πραγματικά πλήρωσες.
Μπερδεύει λίγο η κατάσταση στο μυαλό όταν αγοράζεις αυτοκίνητο με δάνειο όπου εκεί βάζεις όλη την αξία του αυτοκινήτου, το ποσό που πήρες δάνειο αφαιρείται από το τεκμήριο και προστίθενται κάθε χρόνο οι αποπληρωμές του δανείου. -
@panormus772 said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
O.κ.,έδωσες μεγάλη προκαταβολή γι αυτό ίσως θα ήθελες να σπάσεις το ποσό.Συνήθως η προκαταβολή είναι 1.000-1.500€, ακόμη και για αμάξι 35-40.000 ευρώ.
Τώρα αν πήρες αυτοκίνητο 50-60-70.000 κι έδωσες το 10% είναι σεβαστό ποσό,αλλά λογικά για να διαθέτεις τέτοιο ποσό θα μπορείς να δικαιολογήσεις 5-6.000 από εισοδήματα προηγ. ετών ως ανάλωση κεφαλαίου.Δεν έδωσα μεγάλο ποσό. Καμία σχέση. Απλά ανέφερα το συγκεκριμένο παράδειγμα για να δείξω το μπέρδεμα...
-
@interpan said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Η αγορα δηλώνεται την χρόνια έκδοσης του τελικού παραστατικου πώλησης (Απόδειξη λιανικής πώλησης ή Τιμολόγιο)
, άρα θα το δηλώσεις του χρόνου αφού αφορά το 2023.Και θα βάλεις όλο το ποσό που αναγράφεται στο παραστατικό.
Τα άλλα έξοδα -μεταξύ μας - εγώ δεν θα τα έβαζα...όχι ότι θα ήταν σημαντικό το κέρδος στο τεκμήριο, αλλά αν σου ζητήσει κάποιος έλεγχο του πας μόνο το παραστατικό πώλησης και τελείωσες.
Λογικό αυτό που μου λες για τα έξοδα. Αν και φυσικά δεν είναι μεγάλη η διαφορά.
Στο δεύτερο ερώτημα προβληματίζομαι... Διότι εάν δηλωθεί ολόκληρο το 2023, πρακτικά χάνει το νόημά του ο συγκεκριμένος κωδικός, καθώς τα ποσά που δηλώνεις στον κωδικό 719 θα πρέπει να μπορείς να τα καλύψεις... Σκέψου πχ ένα ακραίο παράδειγμα, όπου δίνεις 50.000 προκαταβολή το ένα ετος και άλλα τόσα χρήματα για την εξόφληση το άλλο. Η λογική λέει πως για το κάθε έτος θα πρέπει να δικαιολογήσεις λογιστικα την προέλευση των συγκεκριμένων χρημάτων. Προφανώς αυτό έχει τεράστια διαφορά από το να πρέπει να δικαιολογήσεις μόνο τον δεύτερο χρόνο τα 100.000...Τεκμήριο αφορούν οι πραγματικές πληρωμές. Άρα σωστά αναφέρεις ότι στην δήλωση του 2022 θα αναφέρεις την προκαταβολή ως αγορά και τεκμήριο. Στην δήλωση για το 2023 (του χρόνου δηλαδή) θα αναγράψεις τα υπόλοιπα ποσά που πραγματικά πλήρωσες για την εξόφληση του αυτοκινήτου στην περιπτωσή σου το υπόλοιπο ποσό αγοράς.
Κάτι ανάλογο γίνεται με τις δόσεις, απλές δόσεις, γραμμάτια δηλαδή, που στο έτος που σε αφορά δηλώνεις όσες πραγματικά πλήρωσες.
Μπερδεύει λίγο η κατάσταση στο μυαλό όταν αγοράζεις αυτοκίνητο με δάνειο όπου εκεί βάζεις όλη την αξία του αυτοκινήτου, το ποσό που πήρες δάνειο αφαιρείται από το τεκμήριο και προστίθενται κάθε χρόνο οι αποπληρωμές του δανείου.Αυτή ακριβώς την απάντηση πήρα και από φίλο μου λογιστή. Ότι θα πρέπει να δηλωθούν τα πραγματικά γεγονότα που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως ένα 10% της αξίας πληρώθηκε το 2022 και το υπόλοιπο 90% καταβλήθηκε το 2023.
Και έχεις δίκιο πως έτσι πάει και με τις δόσεις.
Ομοίως έχεις δίκιο και για το δάνειο, όπου εκεί γίνεται πλήρης εξόφληση του αυτοκινήτου (άρα θα αναγράφεται το συνολικό ποσό αγοράς) και αυτό που οφείλεις να κάνεις είναι να συμπληρώσεις αφενός μεν τον κωδικό όπου φαίνεται το δάνειο που πήρες, αφετέρου δε τον κωδικό για τα χρήματα που έδωσες για την εξόφληση του μέρους του δανείου για εκείνο το έτος. -
Δεν είχα δει πως η προκαταβολή είναι σε διαφορετικό έτος , όπως τα λες είναι τότε.
-
Δεν είχα δει πως η προκαταβολή είναι σε διαφορετικό έτος , όπως τα λες είναι τότε.
Οκ.
Πάντως, για τα λοιπά έξοδα που ανέφερα στην πρώτη μου ερώτηση, μάλλον θα τα γράψω και αυτά, διότι η πληρωμή τους έγινε ηλεκτρονικά και ίσως ειναι σωστό να μην τα παραλείψω... -
Οκ.
Πάντως, για τα λοιπά έξοδα που ανέφερα στην πρώτη μου ερώτηση, μάλλον θα τα γράψω και αυτά, διότι η πληρωμή τους έγινε ηλεκτρονικά και ίσως ειναι σωστό να μην τα παραλείψω...Να τα γράψεις ναι. Δεν κάνουν διαφορά. Όπως δεν θα έκαναν εάν δεν τα έγραφες, αλλά θα ήταν λάθος.
-
@interpan said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Οκ.
Πάντως, για τα λοιπά έξοδα που ανέφερα στην πρώτη μου ερώτηση, μάλλον θα τα γράψω και αυτά, διότι η πληρωμή τους έγινε ηλεκτρονικά και ίσως ειναι σωστό να μην τα παραλείψω...Να τα γράψεις ναι. Δεν κάνουν διαφορά. Όπως δεν θα έκαναν εάν δεν τα έγραφες, αλλά θα ήταν λάθος.
Αυτό θα κάνω.
ΥΓ: Στην αγορά του 2023 τα αντίστοιχα έξοδα πληρώθηκαν σε μετρητά και δεν έχω κάποιο παραστατικό, ενώ αυτά δεν συμπεριλαμβανονται στο τιμολόγιο αγοράς. Προφανώς σε αυτή την περίπτωση δεν έχει νόημα το να τα προσθέσω στην αξία αγοράς... -
Νομίζω πως έπρεπε να είχε κόψει τιμολόγιο για την προκαταβολή για το 2022 . Έτσι θα ήταν σωστό και εσύ να το δηλώσεις.
Αφού όλο το ποσό κόπηκε το 2023, μάλλον πρέπει να το δηλώσεις για το 2023
-
@gtsartsal said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Νομίζω πως έπρεπε να είχε κόψει τιμολόγιο για την προκαταβολή για το 2022 . Έτσι θα ήταν σωστό και εσύ να το δηλώσεις.
Αφού όλο το ποσό κόπηκε το 2023, μάλλον πρέπει να το δηλώσεις για το 2023
Τιμολόγιο νομίζω πως σπάνια κόβεται.
Συνήθως σου δίνουν μια απόδειξη, ώστε να πιστοποιείται η κατάθεση των χρημάτων ως προκαταβολή. Σε όσα αυτοκίνητα έχω αγοράσει, δεν θυμάμαι να μου έκοβαν τιμολόγιο με την προκαταβολή και τιμολόγιο με την εξόφληση. Ένα ενιαίο θυμάμαι.
Το ίδιο γίνεται και με όλα τα καταναλωτικά προϊόντα, όταν τα αγοράζεις καταβάλλοντας την αρχή μία προκαταβολή. Στην αρχή σου δίνουν μία απόδειξη και το τελικό παραστατικό το παραλαμβάνεις με την παραλαβή του αντικειμένου. Δεν ξέρω αν είναι σωστό ή λάθος, αλλά έτσι συνηθίζεται.
Σε κάθε περίπτωση θα ακολουθήσω τη συμβουλή που λέει πως το σωστό είναι να δηλώνεις τα πραγματικά γεγονότα και αντίστοιχα θα πράξω. Δηλαδή θα δηλωθεί το 2022 το ποσό της προκαταβολής και το 2023 το ποσό της εξόφλησης. Άλλωστε, έχω και τα σχετικά παραστατικά των τραπεζών που αποδεικνύουν τα όσα θα δηλώσω. -
Συνήθως σου δίνουν μια απόδειξη, ώστε να πιστοποιείται η κατάθεση των χρημάτων ως προκαταβολή.αν εχει γίνει κατάθεση ηλεκτρονικά μέσω τραπέζης ούτε αυτό χρειάζεται.
-
@elteo said in TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος:
Συνήθως σου δίνουν μια απόδειξη, ώστε να πιστοποιείται η κατάθεση των χρημάτων ως προκαταβολή.αν εχει γίνει κατάθεση ηλετρονικά μέσω τραπέζης ούτε αυτό χρειάζεται.
Όντως. Στην αγορά που αναφέρομαι έτσι έγινε.
-
Είχα καταλάβει ότι δεν φαίνεται πουθενά το ποσό της προκαταβολής.
-
Απορία:
Aπ'τη μέρα που βγαίνει η άδεια στο όνομα σου και κόβεται την ίδια μέρα και το τιμολόγιο/απόδειξη με το συνολικό ποσό αγοράς (και την προκαταβολή συμπεριλαμβανομένης, συν και τα όποια έξοδα για τη δνση μεταφορών),δεν είναι που φαίνεται το όνομά σου ως κατόχου κι ως αγοραστή στην εφορία; Αυτό το χαρτί δε θα ζητήσει η εφορία σε κάποιον πιθανό έλεγχο;
Αν έχεις δώσει προκαταβολή x ποσό το προηγ. έτος και στο επόμενο έτος ακυρώσεις και την πάρεις πίσω,πως θα γραφτεί αυτή η διαδικασία στην εφορία; Ή αν ακόμη δώσεις το ποσό για εκτελωνισμό και πριν βγει η άδεια στο όνομά σου,το φέρουν στο μαγαζί, το δεις το αμάξι και για κάποιον λόγο (ζημιά) ακυρώσεις την αγορά του και συμφωνείς να σου επιστρέψουν το ποσό,πως θα το δικαιολογήσεις στην εφορία;
-
Εγώ έδωσα προκαταβολή το 2021 και παρέλαβα το 2022 κι εξόφλησα τότε. Το αυτοκίνητο το έβαλα ότι το πήρα το 2022(αγορά + τεκμήριο χρήσης).
-
Απορία:
Aπ'τη μέρα που βγαίνει η άδεια στο όνομα σου και κόβεται την ίδια μέρα και το τιμολόγιο/απόδειξη με το συνολικό ποσό αγοράς (και την προκαταβολή συμπεριλαμβανομένης, συν και τα όποια έξοδα για τη δνση μεταφορών),δεν είναι που φαίνεται το όνομά σου ως κατόχου κι ως αγοραστή στην εφορία; Αυτό το χαρτί δε θα ζητήσει η εφορία σε κάποιον πιθανό έλεγχο;
Αν έχεις δώσει προκαταβολή x ποσό το προηγ. έτος και στο επόμενο έτος ακυρώσεις και την πάρεις πίσω,πως θα γραφτεί αυτή η διαδικασία στην εφορία; Ή αν ακόμη δώσεις το ποσό για εκτελωνισμό και πριν βγει η άδεια στο όνομά σου,το φέρουν στο μαγαζί, το δεις το αμάξι και για κάποιον λόγο (ζημιά) ακυρώσεις την αγορά του και συμφωνείς να σου επιστρέψουν το ποσό,πως θα το δικαιολογήσεις στην εφορία;
Πολύ σωστές οι απορίες σου!
Και εγώ - αν και είναι η δουλειά μου και έπρεπε να το ξέρω! - προβληματίζομαι.
Και μια άλλη παράμετρος είναι πως με αυτό τον τρόπο μπορεί κάποιος να σπάσει το τεκμήριο απόκτησης σε 2 έτη, να συμφωνήσει με τον έμπορο σε μεγάλη προκαταβολή στο ένα , και εξόφληση στο άλλο.Είχα by default την εντύπωση πως όλο το ποσό δηλώνεται στο έτος έκδοσης του παραστατικού και στο οποίο βγαίνει και η άδεια του αυτοκινήτου , καθώς πολύ παλια πάντα υπήρχαν διαφωνίες με την εφορία ακόμη και στην περιπτωση γραμματιών - δόσεων με τον έμπορο , και προκαταβολής κλπ.
Για τον φίλο που ρωτάει πάντως και εφόσον η προκαταβολή είναι μικρή οποιοδήποτε τρόπο ακολουθήσει θα είναι εντάξει.
Έχει όλα τα αποδεικτικά και αν σε ένα έλεγχο κάποιος διαφωνήσει θα κάνει τροποποιητικές δηλώσες που απο την στιγμή που καλύπτει τα τεκμήρια και δεν προκύπτει έτσι και αλλιώς διαφορά φόρου δεν έχουν κανένα πρόστιμο. -
Απορία:
Εύλογες οι απορίες σου αλλά τίθεται το εξής:
Οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχειων επηρεάζουν την τεκμαρτή δαπάνη. Γι' αυτό και ο σχετικός κωδικός αναφέρει πως εκεί συμπληρώνονται "οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων". Δεν το αναφέρει ως "περιουσιακά στοιχεία". Δηλαδή την εφορία δεν την απασχολεί το πότε το αγόρασες, αλλά το πόσα έδωσες, φυσικά ανά ετήσια χρήση.
Άρα στο ακραίο παράδειγμα όπου κάποιος δίνει 50.000 προκαταβολή το ένα ετος και 50.000 εξοφληση τον επόμενο χρόνο, ειναι απολύτως λογικό να πρέπει να αποδείξει πως ανά έτος βρήκε τα χρήματα και προφανώς θα είναι λανθασμένο να είναι υποχρεωμένος να αιτιολογήσει 100.000 τον έναν μόνο χρόνο. Επιπρόσθετα, μάλλον είναι λάθος να δινεις 50.000 και για εκείνη την χρονιά να μην είσαι υπόχρεος σε απόδειξη προέλευσης.
Δεν είμαι λογιστής και δεν ξέρω, ενώ και με μια ματιά που έριξα στο διαδίκτυο μάλλον πρόκειται για κάτι τόσο κοινό, που όμως για άγνωστο λόγο έχει διφορούμενες απαντήσεις!!!
Ο φίλος λογιστής πάντως μου είπε να τα δηλώσω ανά έτος. -
Απορία:
Και μια άλλη παράμετρος είναι πως με αυτό τον τρόπο μπορεί κάποιος να σπάσει το τεκμήριο απόκτησης σε 2 έτη, να συμφωνήσει με τον έμπορο σε μεγάλη προκαταβολή στο ένα , και εξόφληση στο άλλο.Είχα by default την εντύπωση πως όλο το ποσό δηλώνεται στο έτος έκδοσης του παραστατικού και στο οποίο βγαίνει και η άδεια του αυτοκινήτου , καθώς πολύ παλια πάντα υπήρχαν διαφωνίες με την εφορία ακόμη και στην περιπτωση γραμματιών - δόσεων με τον έμπορο , και προκαταβολής κλπ.
Για τον φίλο που ρωτάει πάντως και εφόσον η προκαταβολή είναι μικρή οποιοδήποτε τρόπο ακολουθήσει θα είναι εντάξει.
Έχει όλα τα αποδεικτικά και αν σε ένα έλεγχο κάποιος διαφωνήσει θα κάνει τροποποιητικές δηλώσες που απο την στιγμή που καλύπτει τα τεκμήρια και δεν προκύπτει έτσι και αλλιώς διαφορά φόρου δεν έχουν κανένα πρόστιμο.Το θέμα μου είναι πως το 2023 θα επικαλεστώ ανάλωση κεφαλαίου, πράγμα που σημαίνει ότι στο δεύτερο σενάριο (όλο το ποσό το 2023) θα πρέπει αυτό να αυξηθεί. Άρα, εάν ο έλεγχος γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, ίσως να μου δημιουργηθει πρόβλημα εάν η ανάλωση κεφαλαίου υπολείπεται κατά πόσο ίσο με αυτό που δηλωθηκε το 2022 ως προκαταβολή
-
Απορία:
Έχει όλα τα αποδεικτικά και αν σε ένα έλεγχο κάποιος διαφωνήσει θα κάνει τροποποιητικές δηλώσες που απο την στιγμή που καλύπτει τα τεκμήρια και δεν προκύπτει έτσι και αλλιώς διαφορά φόρου δεν έχουν κανένα πρόστιμο.Το θέμα μου είναι πως το 2023 θα επικαλεστώ ανάλωση κεφαλαίου, πράγμα που σημαίνει ότι στο δεύτερο σενάριο (όλο το ποσό το 2023) θα πρέπει αυτό να αυξηθεί. Άρα, εάν ο έλεγχος γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, ίσως να μου δημιουργηθει πρόβλημα εάν η ανάλωση κεφαλαίου υπολείπεται κατά πόσο ίσο με αυτό που δηλωθηκε το 2022 ως προκαταβολή
Καλημέρα.
Ενημερωτικά, μίλησα και με αλλό λογιστή και μου επιβεβαίωσε πως το ποσό της προκαταβολής θα πρέπει να μπει στη δήλωση του 2022, καθώς το νόημα του συγκεκριμένου κωδικού (719) είναι το πότε κατέβαλες τα χρήματα και όχι το πότε απέκτησες τον τίτλο ιδιοκτησίας. Αντίστοιχα, όπως σωστά έγραψε κάποιος, το ίδιο θα πρέπει να δηλώνεται όταν η πληρωμή γίνεται μέσω γραμματίων (δεν αναφέρομαι σε δάνειο), όπου κάθε έτος θα πρέπει να καταχωρείται το ποσό που καταβλήθηκε στον πωλητή. -
Και στο δάνειο έτσι είναι.
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος