-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Όταν κάνεις ηλεκτρονική δήλωση δε σου ζητάνε να καταθέσεις βεβαιώσεις αποδοχων κλπ, δεν πας καθόλου από την εφορία.
Πως σου ήρθε αυτό ;Really?
Εγώ τόσα χρόνια την έκανα χειρόγραφα, αλλά όλοι οι γνωστοί μου που την έκαναν ηλεκτρονικά, λάμβαναν ειδοποίηση να περάσουν από την ΔΟΥ μετά. Ξέρω γώ, λές να συνέβαινε αυτό μόνο σε αυτούς που έβαζαν συντελεστές;;
-
Μήπως όλοι είχαν επιστροφή φόρου > 1.500 €;
-
Ειδοποίηση για να περάσουν από τη ΔΟΥ θα λάμβαναν μόνο αν είχαν επιστροφή φόρου και μάλλον μεγαλύτερη από 1500 € οπότε προηγείται υποχρεωτικός έλεγχος για να γίνει η πληρωμή του ποσού καθώς αυτό ξεπερνά τα 1500. Αν είναι μικρή η επιστροφή φόρου πχ 500 ευρώ δεν κάνουν έλεγχο (καλά δε δεσμεύονται, ό,τι θέλουν κάνουν αλλά δεν είθισται), αν δε είσαι χρεωστικός σιγά μη σε ελέγξουν κιόλας
Όσοι λοιπόν είναι σε αυτή την κατηγορία με μεγάλες επιστροφές φόρου είναι αυτονόητο ότι 'μαγκιές' του στυλ κοινή δεξαμενή αποδείξεων δεν πρέπει να τις κάνουν -
μας τα γυρίζεις τώρα και πάνω που είχα βάλει τη κ@πότα στα αλάτι.
-
Με έχουν ελέγξει εμένα δειγματοληπτικά την εποχή που δηλώναμε πάλι αποδείξεις για φορολογική δήλωση δύο χρόνια πίσω η οποία μάλιστα ήταν χρεωστική (πλήρωνα λίγα λεφτά).
Από αποδείξεις δεν είχα ούτε μία και είπα ό,τι τις πέταξα (τα υπόλοιπα χαρτιά μου ήταν σωστά). Μου είπαν ό,τι θα μου βάλουν πρόστιμο αλλά από τα νεύρα μου εγώ άρχισα να τους ειρωνεύομαι με τάχατε απορίες πως μπορεί το σύστημα (που και καλά με διάλεξε) διαλέγει εμένα και όχι κάποια άλλη πιο 'πολύπλοκη' δήλωση.
Ήθελα να τους πω ό,τι στην ουσία διαλέγουν που θα κάνουν δειγματοληπτικό για να μην θίξουν αυτούς που πραγματικά χρειάζονται επιπλέον έλεγχο και ό,τι οι υπολογιστές (που και καλά έφταιγαν για την επιλογή μου) επιλέγουν ουσιαστικά ό,τι τους πεις εσυ...
Εν τέλει μου είπα ό,τι μου την χαρίζουν...
Έφυγα βαθύτατα υποχρεωμένος... και αυτοί έννοιωσαν μεγαλόψυχοι που μου την χάρισαν...
Καραγκιοζιλίκια... -
Κατέθεσα εκκαθαριστική ΦΠΑ για το 2010. Ενδιαφέρον το νέο format αν και στην αρχή τρόμαξα βλέποντας να ξεκινά ανάποδα σε σχέση με πέρυσι.
Πάντως το μπλέξιμο με τις 3 αλλαγές ΦΠΑ δεν έχει τελειωμό.
-
Ναι τελικά ήταν >1.500 η επιστροφή...
@christos.dimou Τραγικά όμως τα χρωματάκια στην 'εκτύπωση'...
Επίσης για κάποιο λόγο θα μπορούσαν μερικά κελιά που υπολογίζονται αυτόματα να είναι χρωματισμένα με το ίδιο χρώμα (διότι είναι νομίζω πορτοκαλί, όμως υπάρχουν και άλλα πορτοκαλί, ενώ φυσικά και θα μπορούσε να είναι ΟΟΟΟΛΛΛΗΗΗ η φόρμα σε 1 οθόνη! -
Ο χρήστης skous έγραψε:
Ναι τελικά ήταν >1.500 η επιστροφή...@christos.dimou Τραγικά όμως τα χρωματάκια στην 'εκτύπωση'...
Επίσης για κάποιο λόγο θα μπορούσαν μερικά κελιά που υπολογίζονται αυτόματα να είναι χρωματισμένα με το ίδιο χρώμα (διότι είναι νομίζω πορτοκαλί, όμως υπάρχουν και άλλα πορτοκαλί, ενώ φυσικά και θα μπορούσε να είναι ΟΟΟΟΛΛΛΗΗΗ η φόρμα σε 1 οθόνη!Άντε καλέ... να μη μας παιδέψουν στην εκτύπωση; Πως θα διασκεδάσουν τα παιδιά;
-
viewtopic.php?p=2153808#p2153808
-
Αντισυνταγματική έκρινε την έκτακτη εισφορά του 2009 Τμήμα του ΣτΕ
NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011 19:18
Τελευταία Ενημέρωση : 10/03/2011 12:42Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η έκτακτη εισφορά που είχε επιβάλει η ΝΔ με το Ν. 3758/2009, με συνέπεια να παραπεμφθεί για οριστική κρίση το ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Πιο συγκεκριμένα, το Β' Τμήμα του ΣτΕ έκανε μερικά δεκτή την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Ι. Γράβαρη και έκρινε κατά πλειοψηφία (5-2) αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος), τη ρύθμιση του άρθρου 18 του Ν. 3758/2009 για την έκτακτη εισφορά η οποία υπολογίσθηκε επί των εισοδημάτων που είχαν αποκτηθεί πριν από την 1.1.2008.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι κατά τις επιταγές του άρθρου 78 του Συντάγματος «απαγορεύεται απολύτως η αναδρομική φορολόγηση πέραν του 'οικονομικού έτους' του προηγούμενου της επιβολής του φόρου».
Επισημαίνουν δε ότι «προκειμένου περί φορολογίας εισοδήματος, νόμος που δημοσιεύεται κατά τη διάρκεια ορισμένου (ημερολογιακού) έτους (π.χ. 2009), δεν επιτρέπεται να υπαγάγει σε φόρο εισοδήματα που έχουν προκύψει πέραν του (ημερολογιακού ομοίως) έτους του αμέσως προηγούμενου της δημοσιεύσεώς του, τουτέστιν, στο πιο πάνω παράδειγμα, εισοδήματα που έχουν προκύψει πριν το (ημερολογιακό) έτος 2008».
Κατά συνέπεια, συνεχίζει η υπ' αριθμ. 693/2011 απόφαση του Β' Τμήματος του ΣτΕ, η «διάταξη του άρθρου 18 του Ν. 3758/2009, ορίζοντας ότι για τον υπολογισμό της προβλεπόμενης με αυτήν 'έκτακτης εισφοράς', λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα 'των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2008', δηλαδή, όπως σαφώς προκύπτει από την εν λόγω διατύπωση αλλά και το σκοπό του νόμου, το εισόδημα του ημερολογιακού έτους 2007, επιβάλλει αναδρομικώς φόρο επί εισοδημάτων που έχουν προκύψει σε χρόνο προγενέστερο του προηγούμενου της δημοσιεύσεώς της έτους και είναι γι' αυτό ανίσχυρη ως παραβιάζουσα το άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ερώτηση 'χαζού': Για ποιο λόγο μια απόφαση ενός τμήματος του ΣτΕ παραπέμπεται για οριστική κρίση στην ολομέλεια αυτού; Ποια η αξία της απόφασης τότε;
-
Είναι συνταγματική επιταγή. Σύμφωνα με το άρθρο 100 παρ. 5 του Συντάγματος ( όπως προστέθηκε με το από 6.4.2001 Ψήφισμα της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής)
'Όταν τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει διάταξη τυπικού νόμου αντισυνταγματική παραπέμπει υποχρεωτικά το ζήτημα στην οικεία ολομέλεια, εκτός αν αυτό έχει κριθεί με προηγούμενη απόφαση της ολομέλειας ή του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου αυτού. Η ολομέλεια συγκροτείται σε δικαστικό σχηματισμό και αποφαίνεται οριστικά, όπως νόμος ορίζει. Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται αναλόγως και κατά την επεξεργασία των κανονιστικών διαταγμάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας.'
-
Ο χρήστης skous έγραψε:
Ναι τελικά ήταν >1.500 η επιστροφή...@christos.dimou Τραγικά όμως τα χρωματάκια στην 'εκτύπωση'...
Επίσης για κάποιο λόγο θα μπορούσαν μερικά κελιά που υπολογίζονται αυτόματα να είναι χρωματισμένα με το ίδιο χρώμα (διότι είναι νομίζω πορτοκαλί, όμως υπάρχουν και άλλα πορτοκαλί, ενώ φυσικά και θα μπορούσε να είναι ΟΟΟΟΛΛΛΗΗΗ η φόρμα σε 1 οθόνη!Το ευτυχές γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει μία φόρμα που για τα απλά πράγματα μπορεί να σε βοηθήσει να μην κάνεις λάθος. Πχ. αν στα γενικά έξοδα θέσεις 1000 ευρώ και βάλεις ΦΠΑ άνω των 230 ή κάτω των 50 ευρώ τότε θα σου δώσει σήμα λάθους.
Εκεί όπου χρειάζεται μία περαιτέρω αυτοματοποίηση το σύστημα είναι με τα αυτόματα αθροίσματα. Το να χρειαστεί να πληκτρολογήσεις με το χέρι το άθροισμα στα έσοδα που έχεις είναι λίγο αναχρονιστικό.
Από την άλλη συμφωνώ ότι για τους λίγο μεγαλύτερης ηλικίας τα χρώματα ήταν...... Πόσο δύσκολο είναι να επιλέξουν 4 χρώματα (δεν θέλει περισσότερα) που να είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους και να μην τυφλώνουν το χρήστη??
-
Το ζευγάρι φορολογικά θεωρείται ένα άτομο;; Η ερώτησή μου αφορά το παρακάτω: αν ο σύζυγος πουλήσει οικόπεδο και η σύζυγος με αυτά τα λεφτά ξεχρεώσει στεγαστικό δάνειο απαιτείται κάποιο χαρτί που να λέει ότι ο σύζυγος τα παραχωρεί στη σύζυγο (ώστε αυτή να δικαιολογεί πόθεν έσχες) και ίσως και να πληρώσει φόρο δωρεάς ή κάποιο άλλο χαρτί ή όχι;
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Το ζευγάρι φορολογικά θεωρείται ένα άτομο;; Η ερώτησή μου αφορά το παρακάτω: αν ο σύζυγος πουλήσει οικόπεδο και η σύζυγος με αυτά τα λεφτά ξεχρεώσει στεγαστικό δάνειο απαιτείται κάποιο χαρτί που να λέει ότι ο σύζυγος τα παραχωρεί στη σύζυγο (ώστε αυτή να δικαιολογεί πόθεν έσχες) και ίσως και να πληρώσει φόρο δωρεάς ή κάποιο άλλο χαρτί ή όχι;Λοιπόοον αυτό που ρωτάς είναι κατά πόσον το εισόδημα του συζύγου μπορεί να καλύψει 'τεκμήρια' της συζύγου (παραδείγματα ο σύζυγος με υψηλότατο εισόδημα- η σύζυγος οικιακά. Τί γίνεται στις περιπτώσεις αγοράς ακινήτου 50/50 ή αυτοκινήτου στο όνομα της συζύγου ή ανέγερσης οικοδομής 50/50 ;).
Η απάντηση είναι ότι για τη Δ/νση φορολογίας εισοδήματος της ΔΟΥ είσαι οκ γιατί για τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες) λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα και όλα είναι εντάξει.
Σε ό,τι αφορά όμως τη Δ/νση φορολογίας κεφαλαίου της ΔΟΥ μπορεί, σε ενδεχόμενο έλεγχο, να ανακύψει θέμα άτυπης δωρεάς μεταξύ συζύγων και να αναζητηθεί ο σχετικός φόρος!!
Τώρα πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό ; Θεωρώ απίθανο αλλά δεν είμαι αρμόδιος για να απαντήσω για την πιθανότητα (ξέρω πάντως θετικά ότι έχουν ανακύψει τέτοια θέματα κατά καιρούς). -
Αν η γυναίκα ισχυρισθεί ότι τα λεφτά της τα έδωσε ο σύζυγος για εξαιρετικές σεξουαλικές υπηρεσίες που του παρείχε;
Θεωρείται αυτοπαράδοση το να αλλάζουν χέρια λεφτά ανάμεσα στο ζευγάρι;
-
Περίπου φιλολογική ερώτηση:
Κάποιος με εισόδημα μεταξύ 6.000 και 12.000 ευρώ (π.χ. 8.000), που δηλώνει 0 (μηδέν) αποδείξεις, με τι φορολογικό συντελεστή φορολογείται; 18% όπως μέχρι το κλιμάκιο των 16.000? -
Ο χρήστης JarnoT έγραψε:
Περίπου φιλολογική ερώτηση:
Κάποιος με εισόδημα μεταξύ 6.000 και 12.000 ευρώ (π.χ. 8.000), που δηλώνει 0 (μηδέν) αποδείξεις, με τι φορολογικό συντελεστή φορολογείται; 18% όπως μέχρι το κλιμάκιο των 16.000?10% επί του ποσού των αποδείξεων που όφειλε να προσκομίσει.
Για τις 8000 του παραδείγματός σου θα έπρεπε να βάλει 800€ επί 10% 80€ φόρος.Το αυτό και αν δηλώσει ποσό αποδείξεων μικρότερο από αυτό που θα έπρεπε: 10% επί της διαφοράς.
Αν δηλαδή για εισόδημα 8000 δηλώσεις 600€ αποδείξεις, υπολείπεσαι 200€ επί 10% 20€ φόρος. -
ευχαριστώ.
-
Το ΣτΕ για τη φορολόγηση μετοχών
15/3/2011 10:12:27 πμΝόμιμη και συνταγματική κρίνεται από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η φορολόγηση της μεταβίβασης των μετοχών μη εισηγμένων εταιρειών. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, νομίμως καταλογίζεται φόρος μεταβίβασης μετοχών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, όπως προβλέπει και ο νόμος 2753/1999. Στη δικαιοσύνη είχαν προσφύγει φορολογούμενοι που είχαν πληρώσει τον φόρο και ζητούσαν να τους επιστραφεί, ισχυριζόμενοι ότι ο συγκεκριμένη διάταξη αντίκειται στο άρθρο 78 του Συντάγματος.
-
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό ?
Οτι αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας θέλεις λογιστή σε περίπτωση που κάνεις αυτοπεραίωση ή όπως αλλιώς λέγεται ασχέτως τζίρου ή αν δεν κάνεις αυτοπεραίωση, αν τα ακαθάριστα έσοδά σου είναι > €50000 ?
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος