Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Σήμερα έχεις υποχρέωση να περνάς τις δαπάνες σου στα βιβλία όπως κάθε ΕΕ...
Εάν μπορείς να βρεις κάποιο νόμο που να αναφέρει ότι αν τηρείς βιβλία ΕΕ υποχρεούσαι να περνάς σε αυτά ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ δαπάνη για την οποία έχει κοπεί τιμολόγιο με το ΑΦΜ σου, είτε πρόκειται για επαγγελματική (έστω κατά π.χ. 50%) είτε για δαπάνη 100% άσχετη με την επαγγελματική σου δραστηριότητα, θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό.
Β ΜΕΡΟΣ
Το ανωτέρω είναι εξαιρετική αναίδεια αντίστοιχη με αυτή των πιστών/θρησκευόμενων που μου ζητούν να τους αποδείξω εγώ ο άθεος ότι ΔΕΝ υπάρχει θεός Το βάρος απόδειξης όμως είναι προφανώς αντίστροφο.
Άκου να δεις πως έχει το σύστημα : ο νόμος (ΚΒΣ παλιά ΚΑΦΣ σήμερα) προβλέπει ότι οι υπόχρεοι (πχ οι ΕΕ) στο βιβλίο εσόδων/εξόδων καταχωρούν – μεταξύ άλλων - τις δαπάνες αγοράς αγαθών, λήψης υπηρεσιών κλπ κλπ
Μιλάει λοιπόν για δαπάνες χωρίς να κάνει καμία απολύτως διάκριση, αυτό σημαίνει ΟΛΕΣ τις δαπάνες των ΕΕ.
Εσύ έρχεσαι λοιπόν και μας λες : «ξέρεις εγώ λέω τις «μη επαγγελματικές δαπάνες» δεν θα τις καταχωρώ γιατί δεν εκπίτπουν». Αυτό από πού προκύπτει ; Από την κοιλιά σου ; Εσύ πρέπει να μας υποδείξεις ποια διάταξη νόμου σου δίνει το δικαίωμα να παρεκκλίνεις και να μην απεικονίσεις μια συναλλαγή που έκανες ως ΕΕ (αυτό πράγματι είναι το σωστό : προφανώς ως ΕΕ και όχι ΑΦΜ που είναι ένα και ίδιο και στον «ιδιώτη» και στον ΕΕ).
Ένας άλλος θα μας πει ότι δεν καταχωρεί τις δαπάνες που έγιναν τις ζυγές μέρες του μήνα και όταν του πω ότι αυτό δεν γίνεται και καταχωρούνται όλες οι δαπάνες του ΕΕ θα μου απαντήσει, με αναίδεια : «Εάν μπορείς να βρεις κάποιο νόμο που να αναφέρει ότι αν τηρείς βιβλία ΕΕ υποχρεούσαι να περνάς σε αυτά ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ δαπάνη για την οποία έχει κοπεί τιμολόγιο στον ΕΕ , είτε πρόκειται για μονή, είτε για ζυγή ημέρα, θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό»
Εσύ λοιπόν καλείσαι να μας πεις που βρήκες τη διάκριση «επαγγελματικής» και «μη επαγγελματικής δαπάνης « (ή δαπάνη ζυγής και μονής ημέρας) ως προς την υποχρέωσή σου να απεικονίζεις όλες τις συναλλαγές σου στα βιβλία σου. Σου δίνει ο νόμος κάποια διακριτική ευχέρεια να επιλέγεις ποιες συναλλαγές (έσοδο ή έξοδο) θα απεικονίσεις και ποιες όχι ; Αν ναι (δεν είναι και αδύνατο εξ’ ου και έγραψα «νομίζω» ) αυτό πρέπει να προκύπτει ρητώς από ειδική διάταξη.
Γιατί να μην αρνηθείς πχ να απεικονίσεις και κάποιο έσοδο (για το οποίο έχεις κόψει παραστατικό φυσικά ως ΕΕ) επειδή ας πούμε κρίνεις ότι αυτό δεν φορολογείται. Μπορείς ; Απ’όσο ξέρω όχι γιατί δεν ενδιαφέρει τον Κώδικα πως θα αντιμετωπιστεί φορολογικά αργότερα το συγκεκριμένο έσοδο ή έξοδο.
Στο βιβλίο σου απεικονίζονται οι συναλλαγές σου ως ΕΕ, όχι οι επαγγελματικές ή μη : αυτή είναι διάκριση της φορολογίας εισοδήματος. Κάποια από τα έσοδά σου μπορεί να απαλλαγούν τελείως της φορολογίας, κάποια από τα έξοδά σου μπορεί να εκπέσουν, άλλα όχι, άλλα μερικώς κλπ κλπ
Όλα αυτά όμως δεν αφορούν τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών εκεί τα περνάς όλα (όπως λέει και ο τίτλος) προκειμένου να διευκολύνεται και ο ΕΕ και ενδεχόμενος έλεγχος στο να έχουν την πλήρη εικόνα των συναλλαγών σου ως ΕΕ. Αν αγοράσεις λοιπόν μια ομιλούσα μάϊνα με παρασταττκό ως ΕΕ την αγορά θα την απεικονίσεις στο βιβλίο σου και δεν θα μας πεις ότι το πτηνό δεν είναι επαγγελματική δαπάνη μηχανικού, αυτό είναι κάτι που θα κριθεί αργότερα όταν έρθει η ώρα της φορολογίας εισοδήματος. Εκτός αν υπάρχει ειδική διάταξη που σου επιτρέπει να μην απεικονίσεις κάποια συναλλαγή.
Έχεις μπερδέψει λοιπόν ένα σωρό πράγματα τα οποία είναι διακριτά μεταξύ τους : τον ΚΦΑΣ, τις διατάξεις περί ΦΠΑ, τις διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος και γι αυτό τελείς σε σύγχυση ως προς τις διάφορες έννοιες και το τι αφορά κάθε μία.
Παρά το ύφος μου - και την ξεροκεφαλιά σου - να ξέρεις ότι τα γράφω φιλικά τα παραπάνω