-
Απλά το ανέφερα γιατί διαβάζω κατά καιρούς ότι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος μέτρησης της κατανάλωσης είναι αυτός. Όμως στην πραγματικότητα ούτε αυτός είναι 100% ακριβείας. Ίσως γι αυτό και παρατηρούνται συνήθως και διαφορές +/- 0,5 από τον υπολογιστή ταξιδίου. Χωρίς να λέω ότι και ο υπολογιστής ταξιδίου είναι ακριβείας, μιας και δε γνωρίζω τον τρόπο που μετράει το καύσιμο. Ωστόσο όπως είπε και ο TimDeLAY μπορεί να υπάρξουν και διαφορές 3-4 ευρώ, οπότε μπορεί να έχουμε ένα σφάλμα που θα φτάνει στα 0,5lt ή και παραπάνω. Σίγουρα όπως λέτε οι πολλές μετρήσεις βγάζουν έναν μέσο όρο αρκετά κοντά στην πραγματικότητα, αλλά όχι 100% όπως το παρουσιάζουν κάποιοι.
Και επίσης, με βάση κάτι που έχω διαβάσει περί της αντλίας, που ξέρουμε αν αυτά τα 0,5-1,00 ή και παραπάνω ευρώ της στρογγυλοποίησης στο τέλος του φουλαρίσματος, αν περνάνε στο ρεζερβουάρ τα αντίστοιχα λίτρα της αξίας αυτής, ή με κάποιο τρικ των πρατηριούχων μένει η ποσότητα αυτή στην αντλία;
-
Οι πάρα πολλές μετρήσεις δεν βγάζουν γα μέσο όρο αρκετά κοντά στην πραγματικότητα, αλλά ακριβώς (άντε 99,99%) στην πραγματικότητα! Απλά μαθηματικά είναι: Αν έχεις κάνει π. χ. 30.000 Km κι έχεις γεμίσει 60 φορές με μια μέση κατανάλωση 8 lt/100Km, θα έχεις καταναλώσει 2400 λίτρα. Όπως καταλαβαίνεις, το αν πήρε στο τελευταίο γέμισμα 1-2 λίτρα περισσότερα ή λιγότερα, είναι μια διαφορά στη συνολική κατανάλωση μικρότερη από 1‰. Τελείως ασήμαντη δηλαδή...
Για την τελευταία παράγραφο, τι να πω; Πρέπει να έχεις φαντασία καλπάζουσα και μη ελεγχόμενη... -
Όπως έχω αναφέρει ξανά ένα πολύ αξιόπιστο εργαλείο για την κατανάλωση είναι το site https://www.spritmonitor.de/en/
Βάση δεδομένων για κάθε αμάξι που κυκλοφορεί.Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Ο χρήστης harisma23 έγραψε:
Οι πάρα πολλές μετρήσεις δεν βγάζουν γα μέσο όρο αρκετά κοντά στην πραγματικότητα, αλλά ακριβώς (άντε 99,99%) στην πραγματικότητα! Απλά μαθηματικά είναι: Αν έχεις κάνει π. χ. 30.000 Km κι έχεις γεμίσει 60 φορές με μια μέση κατανάλωση 8 lt/100Km, θα έχεις καταναλώσει 2400 λίτρα. Όπως καταλαβαίνεις, το αν πήρε στο τελευταίο γέμισμα 1-2 λίτρα περισσότερα ή λιγότερα, είναι μια διαφορά στη συνολική κατανάλωση μικρότερη από 1‰. Τελείως ασήμαντη δηλαδή...
**Για την τελευταία παράγραφο, τι να πω; Πρέπει να έχεις φαντασία καλπάζουσα και μη ελεγχόμενη... **Θα μπορούσα να σου παραθέσω έγκυρες πηγές για πειραγμένες αντλίες, ειδικούς μαγνήτες στην αντλία, τηλεχειριστήριο και διάφορους άλλους ηλεκτρονικούς μηχανισμούς και παράνομο λογισμικό, όπως επίσης και επίσημα στοιχεία πρατηρίων καυσίμων που κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν τα παραπάνω και έχουν πέσει πρόστιμα, που όλα αυτά θα σου κάνουν να τα ξανασκεφτείς αυτά περί φαντασίας μου... Αλλά λόγω του ειρωνικού τρόπου σου, δε θα το κάνω. Καλό ύπνο.
-
Ο χρήστης alej έγραψε:
Όπως έχω αναφέρει ξανά ένα πολύ αξιόπιστο εργαλείο για την κατανάλωση είναι το site https://www.spritmonitor.de/en/
Βάση δεδομένων για κάθε αμάξι που κυκλοφορεί.Sent from my iPhone using Tapatalk
Όντως είναι πολύ καλό εργαλείο! Έχω και λογαριασμό εκεί. Υπάρχει και το fuelly.com με μικρότερη όμως βάση δεδομένων και λιγότερες παραμέτρους. Ωστόσο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο οικονομικά οδηγεί κάποιος. Θέλω να πω ότι ο παράγοντας οδήγηση δεν λαμβάνεται υπόψη. Μπορώ εγώ ένα αυτοκίνητο να το έχω με 6lt/100 και άλλος με βαρύ πόδι με 10lt/100. Δε λέει αυτό κάτι για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.
Ένα site με διαφορές πραγματικής κατανάλωσης σε σχέση με την εργοστασιακή είναι το https://www.honestjohn.co.uk/real-mpg/ αν και δε διαθέτει πολύ μεγάλη βάση. Και επίσης ένα πολύ καλό site με μεγάλη γκάμα αυτοκινήτων (η οποία μεγαλώνει καθημερινά για να καλύπτει όλες τις μάρκες αυτοκινήτων) είναι το http://www.automobile-catalog.com/ που σε κάθε αυτοκίνητο και για κάθε κινητήρα έχει στο τέλος την κατανάλωση με βάση προσομοίωση (simulation) με ειδικό λογισμικό, που πλησιάζει πολύ κοντά στα πραγματικά δεδομένα κατανάλωσης.
-
Ο χρήστης vasil έγραψε:
**Για την τελευταία παράγραφο, τι να πω; Πρέπει να έχεις φαντασία καλπάζουσα και μη ελεγχόμενη... **Θα μπορούσα να σου παραθέσω έγκυρες πηγές για πειραγμένες αντλίες, ειδικούς μαγνήτες στην αντλία, τηλεχειριστήριο και διάφορους άλλους ηλεκτρονικούς μηχανισμούς και παράνομο λογισμικό, όπως επίσης και επίσημα στοιχεία πρατηρίων καυσίμων που κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν τα παραπάνω και έχουν πέσει πρόστιμα, που όλα αυτά θα σου κάνουν να τα ξανασκεφτείς αυτά περί φαντασίας μου... Αλλά λόγω του ειρωνικού τρόπου σου, δε θα το κάνω. Καλό ύπνο.
Νομίζω ότι αρχικά σου έδωσα μια τεκμηριωμένη απάντηση σχετικά με την ακρίβεια μέτρησης της κατανάλωσης. Φαντάζομαι ότι αυτό θα έπρεπε να σε πείσει για τη σοβαρότητα μου και όχι να νομίζεις ότι σε ειρωνεύομαι. Δυστυχώς έκανα χιούμορ (προσπάθησα να στο δείξω και με το smilie που έβαλα), χρησιμοποιώντας τη φράση 'φαντασία καλπάζουσα και μη ελεγχόμενη' αγαπητού καθηγητή στα σχολικά μου χρόνια. Εσύ το εξέλαβες αλλιώς και πέρασες στην αντεπίθεση, με άκομψο τρόπο και σαφέστατη ειρωνεία...
Επί της ουσίας τώρα, σαφώς και γνωρίζω / έχω διαβάζει για διάφορες σχετικές απάτες. Αυτό που θεώρησα υπερβολή είναι ότι αναρρωτιέσαι αν κάποιος έχει στήσει ειδική κομπίνα για να σου κλέψει το κλάσμα του λίτρου στο στρογγύλεμα μετά το πρώτο σταμάτημα της αντλίας. Γιατί να στήσει κάτι τόσο ειδικό και περιορισμένο; Αν είναι απατεώνας, θα σε έχει κλέψει από παντού! -
Smart 453 1.0 71hp auto, χωρις προσπαθεια απλα σε χαλαρη βολτα εντος Αττικης (οπως φαινεται και απο το μεσο ορο ταχυτητας 40κμ/ωρα):
Σημειωτεον φοραει 17αρες ζαντες Ειχα ανοιχτα τα παραθυρα + εκανα καποιες προσπερασεις μιας και δεν ειχα κατα νου τη χαμηλη καταναλωση. Εικαζω οτι θα μπορουσε να πεσει στο 3.κατι χωρις τα παραπανω. Εξωτερικη θερμοκρασια αερα καπου στους 31 βαθμους.
Αυτο το αυτοκινητο εχει διπλη προσωπικοτητα οσον αφορα τη καταναλωση. Προφανως λογω του μικρου κινητηρα, μολις ζοριστει καιει δυσαναλογα πολυ.
Οταν η εξωτερικη θερμοκρασια ειναι στο sweet spot μεταξυ 15 και 30 βαθμων χωρις A/C, η καταναλωση ειναι η πιο χαμηλη που εχω δει σε βενζινοκινητο. Με βαρυ ποδι στο 5.5 και πεφτεις ευκολα κατω απο 5 λιτρα αν πας απλα συνετα.
Αν ανοιξεις A/C παει αυτοματα 1.5 λιτρο πανω. Επισης αν εχει πολυ κρυο (0-10) η ζεστη (πανω απο 35), βαλε αλλα 1-2 λιτρα οποτε φτανει ακομα και στο 9.
Οσο εχει απλα δροσερο καιρο ωστε να μη χρειαζεσαι A/C, χαιρεσαι να βολταρεις φτηνα
-
Έχω να το μηδενίσω αρκετούς μήνες. Η κίνηση αποκλειστικά στην πόλη:
-
Ένιωσα ένα σφάχτη στην τσέπη με το νούμερο παραπάνω
-
Μεση κατανάλωση σε μίνι ταξίδι απόστασης 65 χιλιομέτρων με ταχύτητες 90-110 και κάποιες προσπεράσεις...(micra k14 dci)
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Ο χρήστης kapami έγραψε:
Ένιωσα ένα σφάχτη στην τσέπη με το νούμερο παραπάνωΈχω συνηθίσει πλέον!
-
Clio 3 1.4 16v του 2006, 117.000 χλμ, από 30/7 που το μηδένισα στην Αθήνα & το έβαλα στο πλοίο για Κρήτη, ο υπολογιστής δείχνει 6,2λτ/100χλμ (πιθανόν +0,5 πραγματικα). Κινήθηκε τις 4 πρώτες μέρες από Χανιά έως νότια του νόμου, & μετά πήρε όλον τον ΒΟΑΚ μέχρι τέρμα ανατολικού Λασιθίου, όπου μέχρι & σήμερα οδηγείται στην περιοχή αυτή (επαρχιακό οδικό δίκτυο με άνετη & ενδιαφερουσα στροφοδιαδρομη). Χαλαρή αλλά όχι αργή οδήγηση & συχνή χρήση Α/C.
-
σουζ vit 1.4 ες
μεση στη κρητη στα 1500km οπως ο δουξ 8.2 αλλα με καμποσα με πρωτοδευτερα και λοκ στα τεσσερα συν καμια δεκαρια μονο πρωτη με συμπλεκτη να βρωμαει σουρνωντας με ιμαντα ενα φοκους που εσουρνε ενα φουσκωτο, στα βουνα και το χωμα νοτια - βορεια - παντου. συν το κοστος μιας σιδερενιας αφτερ μαρκετ ποδιας που γνωρισε σκληρο κρητικο. βράχο.
μετα ανεβηκε στα 8.7 απο αθηνα-ναυπακτο σε 1h34m -
Αιλουρε, με τόσα τουρμποαλογα, πολύ καλα κρατήθηκες (η ρυμούλκηση του Φοκους είναι αυτό που ποσταρες άλλου, σωστα; Πολύ διασκεδαστική ιστορία!)
-
Civic fd1 1.8 βενζινη,για τα κυβικα του ηταν απιστευτα οικονομικο.
Εδω πηγαινα με ταχυτητα 100χλμ/ω για αποσταση 100χλμ. -
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Έχω να το μηδενίσω αρκετούς μήνες. Η κίνηση αποκλειστικά στην πόλη:Φιλε Χρηστο σε τι αυτοκινητο ειναι αυτη η καταναλωση??
Προφανως και BMW και μαλιστα δυνατη αν κρινω απο τα κοκκινα περιγραμματα στο κατραν, οριο περιστροφης 7.000 σαλ και 280 κοντερ... Πανω απο 200 αλογατα το κοβω.. -
BMW 325 coupe τρίλιτρο ατμοσφαιρικό του 2008 με 218 άλογα (πολύ λίγα για το μέγεθος του μοτέρ).
Παρόλα αυτά, ομολογώ ότι στα 10 χρόνια που το έχω η δύναμη δεν μου έχει λείψει σε σχέση με την οδήγηση που κάνω.
-
Ε με 220 αλογα και 30 κιλα ροπη δε το λες και αργο
Νομιζω για ελληνικο δρομο ειναι στο οριο του ποσο γρηγορα μπορεις να πας ενα αμαξι. Οτιδηποτε παραπανω απ αυτο ειναι καθαρα για το χαβαλε του οδηγου, αλλα δεν εχει χρηστικη σημασια.
-
Πολύ καλό μοτέρ και πολύ οικονομικό για την ιπποδύναμη και τον κυβισμό του!
Είχα το 2.5αρι με την ίδια απόδοση στην Ζ4 (έκαιγε ελαφρώς λιγότερο παρόλο το αυτόματο, λόγω βάρους). Επίσης είχα 325ti με το 2.5αρι Μ54, αρκετά πιο βενζινοβόρο μοτέρ. Και ο 3λιτρος Μ54 με απόδοση 231 ίππους, στου πατέρα μου το αυτοκίνητο (αυτόματο και 4κινητο, αλλά όχι SUV) καίει επίσης αρκετά (όταν δεν πρόσεχα καθόλου ήμουν στο 19 μέσα στην πόλη!!) αλλά έχω κάνει και γρήγορο ταξίδι με 10-11λτ/100χλμ.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
BMW 325 coupe τρίλιτρο ατμοσφαιρικό του 2008 με 218 άλογα (πολύ λίγα για το μέγεθος του μοτέρ).Παρόλα αυτά, ομολογώ ότι στα 10 χρόνια που το έχω η δύναμη δεν μου έχει λείψει σε σχέση με την οδήγηση που κάνω.
Τρομερο αυτοκινητο.. πραγματικα και με μοτερ διαμαντι. Αργο ουτε κατα διανοια .. και η καταναλωση ειναι σουπερ για το συγκεκριμενο μοτερ..
Να το χαιρεσαι φιλε Χρηστο.
Έρευνα Κατανάλωσης