-
Το πρόβλημα είναι κανένας 16-18 δεν ξέρει που πάνε τα 4.
Επηρεάζεται από διάφορα πράγματα φίλους, γνωστούς, οικογένεια, συγγενείς, μμε, κοινωνικά δίκτυα, μία υφέρπουσα μούρη που είναι κυρίαρχη τις τελευταίες δεκαετίες μετά το ξεβλάχεμα που μας έκανε το πασοκ.
Παλιά όταν η τριτοβάθμια σήμαινε ότι έμπαινε 1 στους 6, προφανώς ο κόσμος σκεφτόταν από νωρίς τις εναλλακτικές.
Οταν φτάσαμε να μπαίνουν οι 8 στους 10 και όταν υπήρχαν λεφτά και το εξωτερικό έγινε φτηνό, τόσο σαν να σπουδάζεις στην Ελληνική επαρχία, τότε μόνο όσοι δεν ήθελαν, δεν έμπαιναν κάπου.
Αποτέλεσμα της πληθώρας πτυχίων, είναι η πτώση της αξίας τους, αλλά και το γεγονός ότι πολλά πτυχία προέρχονται από σχολές που δεν έπρεπε να υπάρχουν σήμερα, είτε γιατί είναι ασύμβατες με την σύγχρονη εποχή, είτε γιατί είναι απλά κάποιοι βαρύγδουποι τίτλοι, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.
Αυτοί οι λίγοι λοιπόν που δεν ήθελαν να σπουδάσουν, το δεν μπορούσαν με τις βάσεις που είχαμε δεν ισχύει, αφού 4-5-6000 μόρια κάπως θα τα έπιαναν, αποφάσισαν να γίνουν τεχνίτες, κομμώτριες/κομμωτές, οπότε ένα καλό μεροκάματο θα βγαίνει.
Πήρα τηλέφωνο τον ψυκτικό μου, να μου κάνει κάποια συντήρηση και να αντικαταστήσω ένα μηχάνημα. Μου λέω είμαι πνιγμένος, αλλά επειδή είμαστε γνωστοί και είμαι χρόνια πελάτης, μου λέει μόνο Κυριακή μπορώ. Ελα Κυριακή του λέω.
Ετσι είναι και την δουλειά δεν την φοβάται και ο γιος του την ακολουθεί...
Κάποιος θα πεταχτεί και θα μου πει, γιατί δεν έγινες εσύ τεχνίτης.
Εμένα δεν πιάνουν τα χέρια μου γενικά. Οπότε αντικειμενικά δεν θα μπορούσα. Αλλά επειδή δουλεύω με τεχνίτες δεκαετίες, τους σέβομαι απόλυτα.
-
@lap said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
@criuser said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
@lap said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Σε έπαιρνε και εσένα μαζί του από μικρό για να μαθαίνεις την δουλειά;;;;
Ναι αλλά εγώ καθόμουν στο τηλεφωνικό κέντρο μπροστά.
Ηταν αυτό που έβαζες βύσματα σε τρύπες...
Αυτά μου άρεσαν τότε όχι τα νυστέρια...
Απο μικρός έψαχνες βύσματα. Γεννημένος εργολάβος, δεν περιγράφω άλλο.
Οχι ρε συ. Για αυτό δεν έγινα δημοσίων έργων ποτέ . Δεν τα γούσταρα τα βύσματα, όταν σε χειρίζονται αυτά. Μόνο όταν τα χειριζόμουν εγώ, αλλά ως παιδάκι του δημοτικού τότε.
-
Η επιστροφή των χειρωνάκτων μαστόρων τεχνιτών εκεί που τους αξίζει !
-
@red_monster said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Ετσι ακριβώς.
Και κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψει η δηθενιά που κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος των συμπατριωτών μας σήμερα, ότι είναι κάτι σημαντικό κλπ.
Να επιστρέψει η απλότητα και η σεμνότητα.
-
Στην εποχή της ΑΙ θα γίνουν περιζήτητα τα χειρονακτικα επαγγέλματα
-
Η απλοτητα και η σεμνότητα θα επιστρέψει εάν ζούμε όπως το 50 -60. Ο κόσμος εξελίσσεται και γίνεται περίπλοκος.
Δες το στις κατασκευές. Κάποτε τις έκαναν με φέρουσα τοιχοποιία και απλές προδιαγραφές. Σύγκρινε τις με το σήμερα. Καμία σχέση.
-
Ενώ η δηθενιά που όλοι έχουν πτυχιάρες και προσόντα και αδικούνται από την κακούργα κενωνία είναι λογικό...
-
Κανένας αξιοπρεπής μεσαιοταξίτης ή ...αστός δεν θα διαφωνήσει.
Αρκεί να μην είναι τα παιδιά του. -
Η δηθενιά, μούρη κλπ θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Δεν είναι τα πτυχια που την δημιουργούν αλλα ο αφύσικος τρόπος ζωης μας και το αξιακό μας σύστημα. Και αυτό εδράζεται βασικά σε ένα πράμα. Λεφτα. Πολύ κοντά στην βάση αυτή είναι και η ανάγκη για αναγνώριση. Οπότε όποιος έχει/βγάζει/προσποιειται ότι βγάζει κλπ λεφτά θα φέρει και τη δηθενιά. Πτυχιούχος ή όχι.
Το ότι έχουμε συνδέσει συμπεριφορές με συγκεκριμμένα ιστορικά στοιχεία είναι λάθος. Είναι σα να πήγες μια φορά για σκι και άρπαξες κρύωμα και να λες δεν ξαναπάω σκι γιατί με κρυώνει.
-
@piliourits said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Αρκεί να μην είναι τα παιδιά του.Η αλλάζουμε ή βουλιάζουμε
-
@criuser said in [Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....]
Πήρα τηλέφωνο τον ψυκτικό μου, να μου κάνει κάποια συντήρηση και να αντικαταστήσω ένα μηχάνημα. Μου λέω είμαι πνιγμένος, αλλά επειδή είμαστε γνωστοί και είμαι χρόνια πελάτης, μου λέει μόνο Κυριακή μπορώ. Ελα Κυριακή του λέω.
criuser αν και απο τα γραφομενα σου σε συμπαθω κατα την αποψη μου αυτο ηταν μεγαλο φαουλ, την Κυριακη ή την μερα αναπαυσης του αλλου πρεπει να τη σεβομαστε ακομα και αν εκεινος δεν μπορει. Δεν αναφερομαι σε επιτακτικη αναγκη (εμεινες απο ρευμα, νερο ή πλημμυρα).
-
Δεν του το πρότεινα εγώ.
Και εγώ θέλω την Κυριακή για άραγμα.
Αλλά για τον κάθε αυτόνομο εργαζόμενο αυτά είναι συνήθη.
Ιδιαίτερα αν η δουλειά του έχει εποχιακή αιχμή.
Όπως είναι αυτή.
Ξέρει ότι τώρα θα πήξει αλλά θα βγάλει και λεφτά.
Μην τα βλέπεις υπαλληλικα τα πράγματα.
Και εγώ με τους πελάτες βρίσκομαι όταν εκείνοι ΔΕΝ δουλεύουν.
Απόγευμα αργά Σαββατοκύριακο κλασσική διαδικασία.
Αν είσαι μηχανικός σε επαρχία παραθεριστική είσαι το ΠΣΚ σε φουλ εργασία στο γραφείο. -
Για αυτό έγραψα πριν για την περίπτωση να πεταχτεί κάποιος.
Πετάχτηκε. -
Δηλαδή για τα παλικάρια σας αντί για δίλημμα τύπου "γιατρός ή δικηγόρος" (μηχανικός, δεν εγκρίνει ο Λαπ) θα μπορούσε να είναι "σιδερας ή καλουπατζης", τώρα που αμείβονται σωστά και πέσανε τα ταμπού;
-
Δηλαδή για τα παλικάρια σας αντί για δίλημμα τύπου "γιατρός ή δικηγόρος" (μηχανικός, δεν εγκρίνει ο Λαπ) θα μπορούσε να είναι "σιδερας ή καλουπατζης", τώρα που αμείβονται σωστά και πέσανε τα ταμπού;
Το δίλημμα είναι τι σου αρέσει περισσότερο τι λιγότερο και τι καθόλου. Ούτε οι δουλειά χάθηκαν ούτε οι άξιοι άνθρωποι.
-
Το δίλημμα είναι τι σου αρέσει περισσότερο τι λιγότερο και τι καθόλου. Ούτε οι δουλειά χάθηκαν ούτε οι άξιοι άνθρωποι.
Ετσι ακριβώς.
Πάντως αρκετών φίλων τα παιδιά δεν είναι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί.
Και δεν είναι ότι δεν πέρασαν. Θα μπορούσαν να πάνε εξωτερικό. Λεφτά είχαν.
Επίσης τα παιδιά έχουν τις δικές τους ιδέες δεν επηρεάζονται τόσο από τους γονείς, ιδιαίτερα μετά από τα 22-25.
Υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποιοι καλοί μαθητές πέρασαν και τελείωσαν κάποιο από τα παραπάνω επαγγέλματα και μετά έκαναν αυτό που ήθελαν που μπορούσε να είναι και τεχνικό επάγγελμα.
Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τους τεχνίτες με τους καλουπατζήδες και τους σιδεράδες.
Η τέχνη θέλει να την σπουδάσεις και να την δουλέψεις.
Οικοδόμος και μάλιστα σε τέτοιο ελίτ είδος που πληρώνεται ακριβά, οι σιδεράδες είναι το πιο ακριβό μεροκάματο, σήμερα τριψήφιο συν το ένσημο, σημαίνει ότι πρέπει να έχεις τρέλα με το αντικείμενο, να έχεις μεγάλη φυσική δύναμη και ευελιξία, να μην φοβάσαι τα ύψη και συνήθως να έχεις μεγαλώσει σε οικογένεια που έχει τέτοιους επαγγελματίες.
Αν θέλεις να πας απλά οικοδομή, πας μπογιατζής που είναι το λιγότερο δύσκολο και το πιο ξεκούραστο.
Ανάλογα είναι το να μπαρκάρεις. Πρέπει να σου αρέσει αυτή η δουλειά να έχεις συγγενείς ναυτικούς.
-
Εγκρίνει ο λαπ μηχανικό! Αλλά επειδή τους βλέπαμε απο τα φοιτητικά μας χρόνια ένα μεγάλο μέρος αυτών έχει μια έπαρση σαν αυτήν του κόκκινου τέρατος, του χάρισμα κτλ και νομίζουν πως όλα είναι εύκολα για αυτους όντας σίγουροι για ότι μάλλον δεν γνωρίζουν και αυτό φέρνει συγκρούσεις στις συζητήσεις!
Ο άλλος νόμιζε ότι εξετάζουμε πιθανότητες ΠΡΟΠΟ!! Τι άλλο να πεις μετά;;
-
Συμπληρώνω
Αρκεί να μην σου έχουν μείνει απωθημένα και όποτε κάποιος στα θυμίζει κανείς σαν απατημένη σύζυγος ! -
@criuser said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Ενώ η δηθενιά που όλοι έχουν πτυχιάρες και προσόντα και αδικούνται από την κακούργα κενωνία είναι λογικό...
Όταν για να πετύχεις και να αποκτήσεις κάποιες τυπικές γνώσεις έχεις ξοδέψει πολλαπλάσιο χρόνο και κόπο από έναν τεχνίτη προφανώς θα ζητάς από το σύστημα να σε ανταμείψει δίκαια για την προσπαθεια αυτή!
Αυτό είναι το λογικό και δίκαιο!
Αυτό είχε επιτευχθεί και μέσω των κλαδικών συμβάσεων!
Μετά τα μνημόνια πολλά άλλαξαν!
Εάν υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά τότε υπάρχουν στρεβλώσεις και στα εισοδήματα!
Και όσο υπάρχουν στρεβλώσεις τόσο η κοινωνία θα σαπίζει! Η εργατικότητα, ο κόπος, η προσπαθεια πρέπει να αποτελούν πυξίδα για τους νέους ανθρώπους, όχι το ευκαιριακό κέρδος λόγω στρεβλώσεων!
Όταν λοιπόν κάποιος νέος χάνει πολλά χρόνια σε σπουδές κσι διαβάσματα σε κάθε κλάδο για να αποκτήσει υψηλή κατάρτιση και έχει μικρότερες απολαβές από έναν τεχνίτη μεσου επιπέδου επειδή υπάρχει έλλειψη στην αγορά, αυτό θα οδηγήσει την επόμενη γενια των νέων να ακολουθήσουν τεχνικά επαγγέλματα, θα πληθωρισει την αγορά αυτών, θα ρίξει τα μέσα εισοδηματα τους και η κοινωνία θα έχει έλλειψη από υψηλά καταρτισμένους επαγγελματίες! Γεγονός που θα αποφέρει πρόβλημα στις επενδύσεις της χωρας και σε άλλους δείκτες, επιφέροντας μια νέα στρέβλωση στην αγορά!
Έτσι η οικονομία θα κινείται σε έναν φαύλο κύκλο φλερτάροντας με χαμηλή και μη ποιοτική ανάπτυξη!
Για αυτό το σωστό είναι να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ κόπου, κατάρτισης και δυσκολίας με τα εισοδηματα μέσω ενός ρυθμιστικού πλαισίου!
-
Παλι της π@ρνης θα γινει.
Τα περισσοτερα χρηματα θα τα παρει αυτος που η αγορα τον εχει περισσοτερο αναγκη. Οταν ενας "χαρτογιακας" θα βγει στην αγορα εργασιας, ενας τεχνιτης εχει ηδη γραψει 10-12 χρονια εμπειριας στην πλατη του. Τα περι κοπου αστα βρε λαπ, στο εχω ξαναπει, αντε να δουλεψεις 3 μηνες μαζι με εναν τεχνιτη σε οποιοδηποτε κλαδο και υστερα κρινε, μην ξεχνας κιολας οτι αυτος θα κανει αυτο που "εσυ" δεν μπορεις, λογο οργανικης καταπονησης, για 35-40 χρονια σερι.
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....