-
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@red_monster said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Όχι είναι ελαφρως διαφορετικό.
Έχει πολλαπλάσιες συνδέσεις και κόμβους από ένα απλό ξύλινο πλαίσιο και θεωρείται πως έχουν ως κατασκευή μια υπερστατικοτητα. Δηλαδή, ακόμα και κάποιες από αυτές να αστοχήσουν το κτήριο δεν χάνει την στατικότητα του.
Στην ουσία η ίδια η τοιχοποιία είναι Φ.Ο.
Συνήθως στο εσωτερικό τους έχουν φελιζολ και καλύπτονται με τσιμεντοκονίαμα ή σχετικά παρόμοια υλικά με πλέγμα σε κάθε πλευρά της τοιχοποιας και από πάνω μετά μπαίνει έξτρα μόνωση και σοβατιζονται
Όχι τόσο με πανελς.
Αν τα δεις, αυτά όπως τα περιγράφω δεν υπάρχει περίπτωση να τα ξεχωρίσεις από κάποιο τυπικό κτήριο.
Υ.γ Τώρα το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής. Ποιον εμπιστεύεσαι για τέτοιες συγκολλήσεις; Τους προκαταδες που δεν ξέρεις ποιον έχουν για συγκολλητή και κοιτούν να κόψουν από παντού για να σου παρουσιάζουν μια χαμηλή τιμή;
Τι βλακείες γράφεις ρε μπρο ;
Γιατί επιμένεις να παπαγαλίζεις λέξεις που δεν κατανοήσεις τη σημασία σου ;Οι συγκολλήσεις είναι πολύ απλές και ο τρόπος δόμησης χρησιμοποιείται σε κέντα εκδηλώσεων με μεγάλα ανοίγματα. Σε οικίες δεν θα είναι οικονομικότερο
Αυτό που έγραψα είναι. Το λέω με απλά λόγια. Από το να κάνω τον έξυπνο να μεταφέρω τον όρο από τα βιβλία.
Χαχαχα, ΑΣΧΕΤΟ !
Με απλα λόγια είναι το «είναι πιο ανθεκτικό» τα υπόλοιπα κάπου κάτι διάβασες χωρίς να καταλαβαίνεις και το παπαγαλίζειςΠες μου τι είναι με πηγή. Δεν είναι άσχετο. Διάβασες τον ορισμό;;;;
Η πηγή :
-
Σε ένα ισοσταθμικό ναι. Σε ένα υπερστατικο χωροδικτυωμα δεν ισχύει η πρόταση που παρέθεσα πιο πάνω.;;;
Σε ένα υπερστατικο οι υπόλοιποι ράβδοι δεν μπορούν να παραλάβουν φορτία θλίψης ή εφελκυσμού στην περίπτωση κατάρρευσης κόμβου;
Εξ ορισμού, όταν κατέρρευσε ο κόμβος δεν λειτουργεί ως δικτυωμα, τουτεστιν εμφανίζονται και αλλά εντατικά μεγέθη (κάμψη κλπ) τα οποία δεν δύναται να τα παραλάβουν
Οκ, άσε στην άκρη τους κόμβους. Ούτως ή άλλως έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση στην επίλυσή τους.
Η πρόταση πιο πάνω απο τις σημειώσεις του μαθήματος σε ποιες περιπτώσεις αναφέρονται; Σε κατάρευση ράβδων;
-
@iceman
Εγώ αυτό που ξέρω είναι πως σε μια εταιρία με προκάτ οι άνθρωποι μπήκαν σε 4 μήνες. Μετέφεραν απλώς τα έπιπλα τους στο σπίτι τους. Όλα τελειωμένα από τον κήπο μέχρι το χερούλι των ντουλαπιών κουζίνας.Αυτά πριν 2-3 έτη. Σήμερα δεν ξέρω τι παίζει με τις εταιρίες και τους χρόνους παράδοσης.
Το θέμα μου είναι τοπως θα επιβεβαιώσεις ότι οι προδιαγραφές που ορίζουν οι Ευρωκώδικες εφαρμόζονται για την κατασκευή τέτοιου κτηρίου. Πόσο μάλλον όταν είναι όντως φθηνή.
Ένα άλλο είναι η δυνατότητα ενεργειακής αυτονομίας. Αυτό από μόνο του αλλάζει ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
Χωρίς αυτό δύσκολα θα έβλεπα μονοκατοικία αν και μου αρέσει. Αλλά ξέροντας ότι οι ανθρώποι αυτοί πριν 2-3 έτη έχτισαν έναν κουκλιστικο σπίτι με τα μισά από ένα διαμέρισμα και μπορούν να βάλουν και φωτοβολταϊκά με οδήγησε να εμφανιστουν δολλάρια τα μάτια μου.
-
Περίμενε πριν 3 έτη οι τιμές του κόστους κατασκευής, ήταν οι μισές από τις σημερινές.
-
Ναι το είπα ίσα με 5-6 φορές. Πριν 2 με 3 έτη μπήκαν οι άνθρωποι.
Το κόστος ήταν κάτω από 1000 ευρώ τότε. Όχι πολύ κάτω αλλά κάτω. Άγγιζε τα 1000 ευρω με κάτι έξτρα που έβαλαν αυτοι. Σήμερα σε συζήτηση που αναλύσαμε το θεμα κατάλαβα ότι πρέπει να ναι λίγο πάνω απο 1000 ευρώ. Διότι είχαν μια επικοινωνία με τον κατασκευαστή. Τυπική του στυλ feedback και αν όλα ειναι καλα και η εικόνα είναι ότι ανέβηκε το κόστος και πέρασε στα σίγουρα τα 1000 ευρώ πλέον αλλά όχι στο επίπεδο που γίνεται στα νεόδμητα διαμερίσματα. Η ποσοστιαία αύξηση ήταν μικρότερη
-
Γιατί κάνεις σύγκριση με τα νεόδμητα ?
Αυτή την στιγμή το κόστος το προυπολογίζουμε στα 2000 ευρώ/τμ, αλλά με αναγωγή στο εμβαδόν των διαμερισμάτων που βγαίνουν για πώληση.
Δηλαδή αν κάνω 500 τμ διαμερίσματα και 200 τμ υπόγειο και 100 τμ πιλοτή και μάντρες κλπ, θα υπολογίσω 2000 Χ 500 = 1.000.000 κόστος κατασκευής. Πάνω σε αυτό, αν έχω αντιπαροχή 40 % που είναι μία μέτρια προς χαμηλή περιοχή, δηλαδή 200 τμ στον οικοπεδούχο, σημαίνει ότι θα έχω κόστος με το οικόπεδο, το 1 εκ δια τα 300 τμ που έχω να πουλήσω. Δηλαδή 1000000/300 = 3333 €/τμ. Επιπλέον κόστος λειτουργίας της εταιρείας και κέρδος 25 % θα πάνε σε μέση τιμή πώλησης 4500.
Εσύ συγκρίνεις με αυτό το ποσό, την κατασκευή από μέτρια υλικά, σε δικό σου οικόπεδο, με διάφορα κόστη, όπως υπόγεια, μάντρες να μην περιλαμβάνονται, για πιλοτές δεν γίνεται καν λόγος, με περιορισμό στα υλικά και στην αισθητική και το φέρνεις σαν σύγκριση ?
Αμα ήταν έτσι όλοι θα έφτιαχναν τέτοια.
Σου είπα μόνο για τουριστικές εκτάσεις με ισόγεια και διόροφα, με χαμηλές προδιαγραφές και επαναληψιμότητα στο είδος της κατασκευής μπορεί να συμφέρει.
-
@iceman7 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Μου αρέσει που έχει ανοιχθεί τέτοια κουβέντα.
Με.τι ανθρώπινο δυναμικό και μαστορια θα χτίσει κάποιος σπίτι όταν πέρα από τα τεράστια κόστη υλικών δεν βρίσκεις μαστορια για τίποτα ;
Παλεύω 2 μήνες να βρω ένα σίδερα/αλουμίνα να αλλάξω ένα σάπιο καγγελο.Για μερεμέτια, αν είσαι τυχερός και σου έρθει κάνα απόγευμα 2-3 ώρες και πληρώνοντας του όλο το μεροκάματο
-
Το κόστος οικόπεδου το πληρώνεις και στις δύο περιπτώσεις. Βέβαια άλλο κόστος ένα οικόπεδο στο εξωτικό Χαλάνδρι και άλλο ας πούμε σε κάποιο πιο υποβαθμισμένο προάστιο ημιεξοχικων κατοικιών. Δεν αντιλέγω.
Πες 1000 ευρώ χοντρικά και στους δύο το οικοπεδο και 1300 τελική τιμή τα προκατ. Έχουμε μια διαφορά χωρίς να υπολογίζουμε το κέρδος σου 1000 ευρώ χοντρικά για τα ιδια τετραγωνικά.
Δηλαδή σε ένα καλό σπιτάκι των 120 τμ έχουμε 120Κ επιπλέον τελικο κόστος ξαναλέω χωρίς να υπολογίζουμε το κέρδος.
Δηλαδή θα πρέπει να δώσω μέσα σε 25 έτη με μέσο επιτόκιο 3,8 περί τα 185.000 ευρώ παραπάνω (αυθαίρετα θα πω 200.000 ευρώ με το κέρδος) για ένα ένα νεόδμητο Α+ διαμέρισμα. Ενώ το προκάτ το κόβω για σκέτο Α. (Αν και διαφημίζουν Α+), για να μοιράζομαι ένα υπόγειο με άλλους για να παρκάρω. Αφού θα έχω οικόπεδο. Το παρακάτω όπου θέλω.
Δηλαδή ακόμα και να είχα τα λεφτά για το προκάτ. Που δεν τα έχω όλα. Πρέπει να πάρω μεγαλύτερο δάνειο περί των 600 ή 700 ευρώ !με το κέρδος) παραπάνω σε δόση /μήνα για 25 έτη!!!
Και έχοντας την φοβία μιας οικονομικής κρίσης στα επόμενα 25 έτη που θα οδηγήσει σε κοκκίνισμα των δανείων και απαξίωση των κατοικιών ως ενέχυρα.
Το έχουμε δει το έργοΧωρίς να έχω δυνατότητα για φωτοβολταϊκά και ενεργειακή αυτονομία με τα οποια οικονομικά οφέλη από αυτήν
-
Λαπ έχει κι ο Κρουζερ το "δικιό" του, γιατί δεν πληρώνεις μόνο τα καθαρά 90τμ του διαμερίσματος 3ου ορόφου που θα αγοράσεις, αλλα και όλη την υποδομή για να "σκαρφαλωσει" σε αυτό το ύψος, τη θεμελιωση, τις σωληνώσεις, τα χιλιοστά κλιμακοστασιων και φρεατίων, ανελκυστηρων, ταρατσας, πιλοτις, και όλων των κοινοχρήστων χώρων και τμημάτων του κτιρίου και κάτοψης του οικοπέδου που αυτά καταλαμβανουν.
Και τα συγκρίνουμε με μια πολύ ελαφρύτερη κατασκευή μονοκατοικιας, όπου αυτή η υποδομή είναι πολλές φορές μικρότερη, το οικόπεδο ίσως έχει πληρωθεί σε τιμές 40 χρόνια πριν με υποπολλαπλάσιο συντελεστή δόμησης (Άρα και τιμή τμ), κλπ.
-
@piliourits said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Λαπ έχει κι ο Κρουζερ το "δικιό" του, γιατί δεν πληρώνεις μόνο τα καθαρά 90τμ του διαμερίσματος 3ου ορόφου που θα αγοράσεις, αλλα και όλη την υποδομή για να "σκαρφαλωσει" σε αυτό το ύψος, τη θεμελιωση, τις σωληνώσεις, τα χιλιοστά κλιμακοστασιων και φρεατίων, ανελκυστηρων, ταρατσας, πιλοτις, και όλων των κοινοχρήστων χώρων και τμημάτων του κτιρίου και κάτοψης του οικοπέδου που αυτά καταλαμβανουν.
Και τα συγκρίνουμε με μια πολύ ελαφρύτερη κατασκευή μονοκατοικιας, όπου αυτή η υποδομή είναι πολλές φορές μικρότερη, το οικόπεδο ίσως έχει πληρωθεί σε τιμές 40 χρόνια πριν με υποπολλαπλάσιο συντελεστή δόμησης (Άρα και τιμή τμ), κλπ.
Δεν αντιλέγω. Φυσικά ένα κτήριο που στεγάζει πολλές οικογένειες έχει άλλες υποδομές και κόστη. Το θέμα είναι ότι λόγοι όπως
Η μη ενσωμάτωση στο σχέδιο πόλης νέων περιοχών οδηγεί σε συνωστισμό ανθρώπων σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτές απαιτούν συγκεκριμένα κτήρια με ακριβά κόστη για την κατασκευή τους και με υψηλή τιμή γης για αυτά.
Εμένα ως αγοραστή με ενδιαφέρει το σπιτι να έχει μια ανοιχτή θέα και να βλέπω ήλιο και ουρανό και να μπορώ να ζω σε αυτό.
Περί του εσωτερικού του σπιτιού εφόσον τα τετραγωνικά ειναι ίδια έχω το ίδιο όφελος μη σου πω και καλύτερο διότι η διαρρύθμιση μπορεί να γίνει ιδανική όταν κάτι σχεδιάζεται με κύριο γνώμονα το πλάτος του οικοπέδου και όχι κοινόχρηστους χώρους, κολώνες άλλων ορόφων κτλΑπό την άλλη λόγοι όπως βατότητα όντως θεωρούνται αρνητικοί σε μια μονοκατοικία από άποψη ασφάλειας.
Τέλος το σημαντικότερο είναι το χρέος. Το να χρεωθείς ΕΠΊΠΛΕΟΝ στην πλάτη σου μια υπεραξία η οποία εν πολλοίς στηρίζεται σε στρεβλώσεις της αγοράς όπως μαζική ανοικοδόμηση και αύξηση του κόστους των υλικών, διεθνείς συγκυρίες όπως πόλεμοι κτλ με ορίζοντα τα 25 έτη ειναι κάτι που απαιτεί πολλή καλή ανάλυση και κατανόηση του τι πας να κάνεις.
Μιλάμε για επιπλέον 200.000€ χρέος, στο υποθετικό σενάριο που εξετάζουμε, που θα αποπληρωθεί στο τέλος της 25 ετιας και πάντα υποθέτουμε ότι θα εξυπηρετείται. Γνωρίζετε φαντάζομαι το τι γίνεται με τον ανατοκισμο όταν ΔΕΝ εξυπηρετείται για ένα διάστημα.!!!!
Αυτό που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις συνθήκες του ταξιδευτή θα ήταν μονάχα εάν μοιράζεις την υπεραξία τμηματικά στον χρόνο. Δηλαδή εάν αγόραζες ένα μικρό διαμέρισμα παλαιότερα και σήμερα το πωλουσες 2/3 ακριβότερα από όσο το αγόρασες. Έτσι ναι επιμεριζεις την υπεραξία της συγκυρίας και μπορείς να δεις με άλλο μάτι τέτοιες άγορες.
Αν όμως ξεκινάς τώρα στο πικ του πληθωρισμού των κατοικιών και πας να χρεωθείς κάτι που είναι αδύνατον να μην καταρρεύσει σε λίγα έτη ....δεν το βρίσκω λογικό
Δεν γίνεται ο μέσος μισθός υπαλλήλων και εργαζομενων να είναι 1200 άντε πες 1500, άντε 1800 με πολλούς φτωχοδιαβολους και το κόστος κατοικίας 400.000-500.000 ευρώ.
Απλά θα καταρρεύσει όλο αυτό -
Αν δεν κάνεις υπόγειο, θα έχεις μεγάλη διαφορά, με το αν κάνεις.
Είναι σημαντικό να πάρεις μία προσφορά για ένα ισόγειο σπίτι 120 τμ , με ή χωρίς υπόγειο, με ή χωρίς μάντρες, με υπολογισμό βεραντών και αν αυτές στεγάζονται και διάφορα άλλα.
Στα μικρά μεγέθη, δεν μπορείς να κάνεις προυπολογισμό εύκολα, αφού δεν έχεις οικονομία κλίμακας.
-
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Στα μικρά μεγέθη, δεν μπορείς να κάνεις προυπολογισμό εύκολα, αφού δεν έχεις οικονομία κλίμακας.
Φυσικά, από την άλλη έχεις κλειδωμένη τιμή πριν ξεκινήσουν οι εργασίες
-
Αφού έχεις προπληρώσει με την προκαταβολή τα υλικά, προφανώς και είναι κλειδωμένη η τιμή.
-
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Περίμενε πριν 3 έτη οι τιμές του κόστους κατασκευής, ήταν οι μισές από τις σημερινές.
υπερβολικο, ενα 40% πανω πρεπει να ειναι και επισης μπορει και να πεσει στο μελλον αν υπαρξει slow down.
-
Εσύ το λες υπερβολικό απ'έξω και εγώ που το πληρώνω κάνω λάθος. Έλεος. Σε μερικά πράγματα ακούτε τους ειδικούς.
Επίσης να σου πω ότι πριν την κρίση δεν έπεσαν ποτέ οι αυξήσεις στα υλικά και μετά από τα 5 χρόνια της κρίσης παρουσίασαν μία πτώση 10-20 % και όχι όλα γιατί πολλά υλικά έχουν διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές.
Αλλά η κρίση έκανε και κάτι άλλο μείωσε το μέγεθος της αγοράς σε λίγες και ισχυρές εταιρείες οπότε έχουμε και φαινόμενα τραστ τα οποία δεν έχουν λόγο να υποχωρήσουν αφού η ανάπτυξη της κατασκευής παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με αυτά πριν την κρίση με ανεγέρσεις μόνο σε μικρά κομμάτια της Αθήνας και σε λίγες τουριστικές περιοχές όπου μπαίνουν και περιορισμοί από το ΣτΕ.
Δηλαδή οι προμηθευτές είναι μεγάλοι είναι διεθνείς ενίοτε και πολυεθνικές οπότε τι θα τους πει η έτσι και αλλιώς μικρή και ρηχή αγορά της Ελλάδας.
-
Η αύξηση του κόστους κατασκευής -κατά 65%-70% από το επίπεδο τιμών στα μέσα του 2021-
Μέσα 2021 με μέσα 2023 στο 65 -70 %
Μεσα 2021 με μεσα 2024 στο 85 + % -
Η αύξηση του κόστους κατασκευής -κατά 65%-70% από το επίπεδο τιμών στα μέσα του 2021-
Εγώ κάνω την σύγκριοη με τις τιμές του 2020, που ξεκίνησε δειλά δειλά η αγορά και σε αυτές ο Μ.Ο. είναι στο 100 %.
Εχει πάει 35 ευρώ το κυβικό η άμμος μπετού και 56 η θαλάσσης.
Το τσιμέντο το σακκί κάπου στα 12, τα τούβλα στα 25 λεπτά το ένα.
Αλουμίνια είναι κοντά στο 100 %.
-
Ε ρε τι γίνεται....
Απλά περιμένουμε.
-
To τι πληρωνεις εσυ η ο καθενας δεν ειναι σιγουρα αντιπροσωπευτικο γιατι πχ καποιος αλλος κατασκευαστης μπορει να παρει ισως καλυτερες τιμες αναλογα ποσο μεγαλος ειναι.
Παντως δεν κτιζω σπιτι οποτε δεν με ενδιαφερει αμεσα το θεμα. Χαλανδρι γινεται χαμος παντως προσφατα ειδα και αλλα οικοπεδα να σκαβοντε για θεμελια. Τουλαχιστον στην περιοχη μας που ξερω (κεντρο Χαλανδριου και προς βορρα μεχρι Αττικη οδο) εχουν σηκωθει παρα πολλες πολυκατοικιες δηλ εγω μπορω να μετρησω 20-30 μονο στους δρομους που πηγαινω βολτα σκεψου να παω σε ολους τους δρομους.
Και στα νοτια το ιδιο βλεπω σε ακτινα 200μ απο ενα σημειο 5-6 νεα κτηρια για παραδειγμα σε χλιδατο προαστειο που ξεκιναει με Β,
-
Μεσα 2021 με μεσα 2024 στο 85 + %Ξερω παραδειγμα που δεν πληρωσε αυτες τις τιμες απο οτι μου ειπε προλαβε τις περισσοτερες αυξησεις. Επηδη μου φαινοντε πολυ μεγαλη αυξηση που δεν συμβαδιζει με τον πληθωρισμο.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ