-
@kkostask said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Κακώς έχεις αυτή την αντίληψη καθώς, όπως έχω πει και παλαιότερα, τα έχω με συγκεκριμένη ομάδα μηχανικών που έκαναν ΤΑ αίσχη και αυτά τα αίσχη τα πλήρωσαν αδαείς πελάτες που ακόμα και μηχανικούς να είχαν όταν αγόραζαν τους έλεγαν «πάρτε το, έτσι είναι όλα». Φυσικά όλα αυτά σε αγαστή συνεργασία με συμβολαιογράφους και δικηγόρους που ουδόλως προστάτευσαν αυτούς που τους πλήρωναν. Και ξαναλέω ότι αναφέρομαι στην περιοχή που δραστηριοποιούμαι.
Οι αδαείς πελάτες, μάλλον ήταν ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι, αν δεν έβαλαν μηχανικό και δικηγόρο να κάνουν τεχνικό και νομικό έλεγχο αντίστοιχα. Και αν έβαλαν μηχανικό και δικηγόρο, οι οποίοι εντόπισαν τις αυθαιρεσίες αλλά τους είπαν "έτσι είναι όλα", γιατί δεν είχαν την ευφυΐα και το τσαγανό να πουν όχι; Δυστυχώς η βλακεία πληρώνεται σε αυτόν τον κόσμο.
Επί των bonus δόμησης όμως, γιατί τσίμπησες στο άρθρο που παρέθεσες και τώρα δεν το σχολιάζεις καν;
-
@harisma23 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Κακώς έχεις αυτή την αντίληψη καθώς, όπως έχω πει και παλαιότερα, τα έχω με συγκεκριμένη ομάδα μηχανικών που έκαναν ΤΑ αίσχη και αυτά τα αίσχη τα πλήρωσαν αδαείς πελάτες που ακόμα και μηχανικούς να είχαν όταν αγόραζαν τους έλεγαν «πάρτε το, έτσι είναι όλα». Φυσικά όλα αυτά σε αγαστή συνεργασία με συμβολαιογράφους και δικηγόρους που ουδόλως προστάτευσαν αυτούς που τους πλήρωναν. Και ξαναλέω ότι αναφέρομαι στην περιοχή που δραστηριοποιούμαι.
Οι αδαείς πελάτες, μάλλον ήταν ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι, αν δεν έβαλαν μηχανικό και δικηγόρο να κάνουν τεχνικό και νομικό έλεγχο αντίστοιχα. Και αν έβαλαν μηχανικό και δικηγόρο, οι οποίοι εντόπισαν τις αυθαιρεσίες αλλά τους είπαν "έτσι είναι όλα", γιατί δεν είχαν την ευφυΐα και το τσαγανό να πουν όχι; Δυστυχώς η βλακεία πληρώνεται σε αυτόν τον κόσμο.
Επί των bonus δόμησης όμως, γιατί τσίμπησες στο άρθρο που παρέθεσες και τώρα δεν το σχολιάζεις καν;
Σαν τι να σχολιάσω? Τόσες σελίδες άρθρο μόνο μηχανικοί που το κατέχουν καταλαβαίνουν τι στο καλό έχει γίνει. Ομολογώ ότι βαριέμαι να τα γράψω όλα αλλά ουκ ολίγες φορές αναφέρεται σε μηχανικούς και κατασκευαστές που "ξεχείλωσαν" τα όρια του νόμου για να κάνουν εκτρώματα. Και σταμάτα να βγάζεις τους μηχανικούς από την εξίσωση, κάποιοι είναι τεράστια λαμόγια όσο και να μην σου αρέσει. Τα έχω ξαναπεί, σε όλα τα ανατολικά προάστια της Θεσσαλονίκης έχουν γίνει εγκλήματα. Άλλοτε με την σύμπραξη των αγοραστών, άλλοτε όμως με την συμπεριφορά της εγκληματικής ομάδας (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, εργολάβοι) όσο και αν δεν σας αρέσει. Δεν είναι τυχαίο πως το 70% των ακινήτων εντός και εκτός σχεδίου δεν μπορούν να μεταβιβαστούν...και κάτι προχθεσινό σαν παράδειγμα....έχει δει κανένας μπαλκόνι διαμερίσματος σε οικοδομή....κοινόχρηστο?? Ο φίλος ιδιοκτήτης είχε και δικηγόρο και μηχανικό, δεν του το είπε κανένας... Έτυχε και αυτό....
Ουδείς αθώος, τελεία και παύλα. -
Σαν τι να σχολιάσω? Τόσες σελίδες άρθρο μόνο μηχανικοί που το κατέχουν καταλαβαίνουν τι στο καλό έχει γίνει. Ομολογώ ότι βαριέμαι να τα γράψω όλα αλλά ουκ ολίγες φορές αναφέρεται σε μηχανικούς και κατασκευαστές που "ξεχείλωσαν" τα όρια του νόμου για να κάνουν εκτρώματα.
Αν δηλώνεις αδυναμία αξιολόγησης του άρθρου λόγω του ότι δεν είσαι μηχανικός, τότε καλύτερα να επιφυλάσσεσαι στην κριτική σου. Εκτός αν θεωρείς το Πρώτο Θέμα ως την ελληνική εκδοχή του BBC, όσον αφορά τη σοβαρότητα και την αντικειμενικότητα του. Εγώ λοιπόν που μπορώ να κρίνω, σε διαβεβαιώ ότι με το νέο ΝΟΚ και την καθιέρωση των ελεγκτών δόμησης, οι αυθαιρεσίες έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με τους προηγούμενους ΓΟΚ. Και οι μηχανικοί και κατασκευαστές που έχουν επωφεληθεί των bonus δόμησης δεν έχουν "ξεχειλώσει" τα όρια του νόμου, γιατί πολύ απλά αυτό δεν είναι δυνατόν! Τα όρια του νόμου καθορίζονται από απλές μαθηματικές πράξεις και ενίοτε εγκρίσεις οργάνων (συνηθέστερα Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής).
Και σταμάτα να βγάζεις τους μηχανικούς από την εξίσωση, κάποιοι είναι τεράστια λαμόγια όσο και να μην σου αρέσει.
Δεν βγάζω κανένα από την εξίσωση. Αυτό είναι δικό σου αυθαίρετο συμπέρασμα. Εγώ δήλωσα ότι είναι εξίσου καλοί ή λαμόγια με το μέσο άνθρωπο. Πιο σαφές δεν γίνεται!
Τα έχω ξαναπεί, σε όλα τα ανατολικά προάστια της Θεσσαλονίκης έχουν γίνει εγκλήματα. Άλλοτε με την σύμπραξη των αγοραστών, άλλοτε όμως με την συμπεριφορά της εγκληματικής ομάδας (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, εργολάβοι) όσο και αν δεν σας αρέσει. Δεν είναι τυχαίο πως το 70% των ακινήτων εντός και εκτός σχεδίου δεν μπορούν να μεταβιβαστούν...
Μην υπερβάλλεις! Πολύ μικρότερο είναι το ποσοστό αυτών που δεν μπορούν να μεταβιβαστούν και είναι αυτά που ΔΕΝ μπορούν να τακτοποιηθούν.
και κάτι προχθεσινό σαν παράδειγμα....έχει δει κανένας μπαλκόνι διαμερίσματος σε οικοδομή....κοινόχρηστο?? Ο φίλος ιδιοκτήτης είχε και δικηγόρο και μηχανικό, δεν του το είπε κανένας... Έτυχε και αυτό....
Μερικές φορές υπάρχουν κάποια τέτοια κουφά, που είναι πέρα από αυτό που μπορείς ως δικηγόρος και μηχανικός να φανταστείς. Και γι΄ αυτό το λόγο, χωρίς να υπάρχει δόλος, μπορεί να σου ξεφύγουν. Η αδελφή μου (αρχιτεκτόνισσα κι αυτή) αγόρασε κάποτε ένα διαμέρισμα σε δύο επίπεδα, ισόγειο και ημιυπόγειο. Όλα καλά και νόμιμα, το ακίνητο μάλιστα είχε μεταβιβαστεί την τελευταία δεκαετία άλλες δυο φορές με δάνειο, που σημαίνει (δύο έλεγχοι από ιδιοκτήτες και δύο από τράπεζες) και δεν είχαν βρει τίποτα. Έλα όμως που το ημιυπόγειο στον κανονισμό της πολυκατοικίας (και μόνο εκεί) αναφερόταν ως κοινόχρηστη αίθουσα και το "έπιασε" κατά τύχη η γυναίκα μου (δικηγόρος).
Ουδείς αθώος, τελεία και παύλα.
Προφανώς, όπως είπε και κάποιος άλλος, "μαζί τα φάγαμε". Ασχέτως αν άλλοι έφαγαν όλο το βόδι και άλλοι έγλειψαν κανα κοκαλάκι.
-
@wantone said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Οταν χτιζοταν αυτα τα ακινητα πηγαινες σε πολιτ μηχανικο και σε εβαζε να φτιαξεις τα διπλα τμ απο οτι χρειαζοσουν αυτο μου θυμιζουν τα ποστ αυτα.
Να, κάτι τέτοια διαβάζω και στενοχωριέμαι!
Σπαράζει η καρδιά μου από την εκμετάλλευση των αθώων ιδιοκτητών από τους αισχρούς μηχανικούς που τους αναγκάζουν να χτίσουν διπλάσια και τριπλάσια τετραγωνικά από όσα χρειάζονται...Γνωστες οι αποψεις σου αλλα μιλαμε για φτωχους ανθρωπους και με περιορισμενη μορφωση απο χωρια δεν ειχαν ουτες τι γνωσεις ουτε μπορουσαν να δουν στο μελλον τι κοστος και ταλαιπωρια εχει να κτισεις σπιτι.
-
Γνωστες οι αποψεις σου αλλα μιλαμε για φτωχους ανθρωπους και με περιορισμενη μορφωση απο χωρια δεν ειχαν ουτες τι γνωσεις ουτε μπορουσαν να δουν στο μελλον τι κοστος και ταλαιπωρια εχει να κτισεις σπιτι.
Αυτοί οι απλοί, φτωχοί και αμόρφωτοι άνθρωποι δεν γνώριζαν τη λαϊκή παροιμία που έλεγε "να μην απλώνεις το πάπλωμα πέρα από εκεί που φτάνουν τα πόδια σου"; Δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι αν χρειάζονταν 100 τετραγωνικά δεν έπρεπε να φτιάξουν 200 ή 300; Οι λαϊκοί άνθρωποι με περιορισμένα μέσα και μόρφωση που ξέρω εγώ, σχεδόν πάντα ήταν μετρημένοι στις κινήσεις τους και δεν είχαν την αμετροέπεια των ψωνισμένων. Δεν μιλάω συγκεκριμένα, για να μην παρεξηγηθώ.
-
Γνωστες οι αποψεις σου αλλα μιλαμε για φτωχους ανθρωπους και με περιορισμενη μορφωση απο χωρια δεν ειχαν ουτες τι γνωσεις ουτε μπορουσαν να δουν στο μελλον τι κοστος και ταλαιπωρια εχει να κτισεις σπιτι.
Αυτοί οι απλοί, φτωχοί και αμόρφωτοι άνθρωποι δεν γνώριζαν τη λαϊκή παροιμία που έλεγε "να μην απλώνεις το πάπλωμα πέρα από εκεί που φτάνουν τα πόδια σου"; Δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι αν χρειάζονταν 100 τετραγωνικά δεν έπρεπε να φτιάξουν 200 ή 300; Οι λαϊκοί άνθρωποι με περιορισμένα μέσα και μόρφωση που ξέρω εγώ, σχεδόν πάντα ήταν μετρημένοι στις κινήσεις τους και δεν είχαν την αμετροέπεια των ψωνισμένων. Δεν μιλάω συγκεκριμένα, για να μην παρεξηγηθώ.
Oχι δεν ειχαν και βασικα εκπλησσομαι που επιμενεις οτι ολο οι αλλοι φταινε σε ολα τα ποστς σου. Οι πολ μηχανικοι της επαρχιας μολις εβλεπαν δημοσιο υπαλληλο τον εβλεπαν σαν την αγελαδα που θα την αρμεξουν.
Πατερας φιλου εφτιαξε ενα τριωροφο στην Βουλα, τον κατακλεψαν κατα την διαρκεια της κατασκευης. Μορφωμενος μεν ανθρωπος αλλα δουλευε στην Σ, Αραβια και δεν μπορουσε συνεχως να ειναι παρον.
Ο λογος που τους εβαζαν να φτιαξουν μεγαλυτερα κτηρια απο οσο μπορουσαν δεδομενου των οικονομικων τους ηταν γιατι εβγαζαν περισσοτερα απο την κατασκευη γιατι επερναν χρηματα για υλικα επιβλεψη και φυσικα εκλεβαν οπου μπορουσαν.
-
Oχι δεν ειχαν και βασικα εκπλησσομαι που επιμενεις οτι ολο οι αλλοι φταινε σε ολα τα ποστς σου. Οι πολ μηχανικοι της επαρχιας μολις εβλεπαν δημοσιο υπαλληλο τον εβλεπαν σαν την αγελαδα που θα την αρμεξουν.
Μάλλον έχεις μπερδευτεί! Δεν είμαι εγώ αυτός που πιστεύει ότι "όλο οι άλλοι φταίνε σε όλα", αλλά εσύ που πιστεύεις ότι δεν φταίνε οι εργοδότες, δηλαδή αυτοί που πληρώνουν και παίρνουν τις τελικές αποφάσεις, αλλά οι άλλοι. Μεταβίβαση ευθυνών λέγεται αυτό.
Πατερας φιλου εφτιαξε ενα τριωροφο στην Βουλα, τον κατακλεψαν κατα την διαρκεια της κατασκευης. Μορφωμενος μεν ανθρωπος αλλα δουλευε στην Σ, Αραβια και δεν μπορουσε συνεχως να ειναι παρον.
Καλώς ή κακώς (επειδή δεν ζούμε σε ένα ιδανικό κόσμο) η επιλογή του μηχανικού που θα σου χτίσει το σπίτι είναι εξίσου σημαντική με του γιατρού που θα σε γιατροπορεύσει ή του δικηγόρου που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα σου.
Ο λογος που τους εβαζαν να φτιαξουν μεγαλυτερα κτηρια απο οσο μπορουσαν δεδομενου των οικονομικων τους ηταν γιατι εβγαζαν περισσοτερα απο την κατασκευη γιατι επερναν χρηματα για υλικα επιβλεψη και φυσικα εκλεβαν οπου μπορουσαν.
Μάλιστα... Δηλαδή αν τα δικά μου οικονομικά φτάνουν για να αγοράσω μια 116 και με ψήσει ο πωλητής να αγοράσω την Χ3, θα φταίει ο πωλητής ή εγώ; Αυτοί οι φτωχοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι το διπλάσιο σπίτι θα θέλει και διπλάσια χρήματα για να φτιαχτεί;
-
Μάλλον έχεις μπερδευτεί! Δεν είμαι εγώ αυτός που πιστεύει ότι "όλο οι άλλοι φταίνε σε όλα", αλλά εσύ που πιστεύεις ότι δεν φταίνε οι εργοδότες, δηλαδή αυτοί που πληρώνουν και παίρνουν τις τελικές αποφάσεις, αλλά οι άλλοι. Μεταβίβαση ευθυνών λέγεται αυτό.
Καλώς ή κακώς (επειδή δεν ζούμε σε ένα ιδανικό κόσμο) η επιλογή του μηχανικού που θα σου χτίσει το σπίτι είναι εξίσου σημαντική με του γιατρού που θα σε γιατροπορεύσει ή του δικηγόρου που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα σου.
Μάλιστα... Δηλαδή αν τα δικά μου οικονομικά φτάνουν για να αγοράσω μια 116 και με ψήσει ο πωλητής να αγοράσω την Χ3, θα φταίει ο πωλητής ή εγώ; Αυτοί οι φτωχοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι το διπλάσιο σπίτι θα θέλει και διπλάσια χρήματα για να φτιαχτεί;
Oχι δεν μπορουσαν να το καταλαβουν. Και πολλοι πηγαν να αγορασουν αμαξι και ο πωλητης τους εβαλε να παρουν κατι που δεν θα μπορουσαν να το πληρωσουν. Επισης στις τραπεζες εχουν πωλησει σε κοσμο με μηδενικες γνωσεις χρηματοοικονομικων επενδυσεις και δανεια τα οποια δεν ταιριαζαν στις αναγκες τους και το εκανα μονο και μονο για τις προμηθειες.
Τρανταχτο παραδειγμα τα δανεια σε ελβετικο φραγκο. Συμφωνα με σενα φταινε οι ασχετοι δανειοληπτες γιατι θα επρεπε να ξερουν απο FX risk, Basis risk & Stress testing. Η το χρηματιστηριο του 1999 που πηγαινες στην τραπεζα και σου ελεγαν γραψου σε αυτη την μετοχη γραψου στην αλλη και οι περισσοτεροι εχασαν τα χρηματα τους.
-
Ο Χάρης είναι περισσότερο του γραφείου και σας έκραξε ευγενικά.
Εγώ που είμαι και του γιαπιού και του σαλονιού, θα σας τα πω λίγο πιο μαστορικά...
Οι ιδιοκτήτες και κυρίως οι συμβίες τους, πάντα ήθελαν να εξαντλήσουν τα πάντα...
Τα προσχήματα ?
Είχαμε τα φανερά. Να βρουν κάτι και τα παιδιά. Να έρχονται τα εγγόνια και άλλα τέτοια της ελληνικής οικογένειας...
Είχαμε όμως και τα κρυφά...
Αυτά ήταν σαν τις προπέλες και τα αστέρια και τους 4 κύκλους.
Να πουλήσουμε μούρη στην γειτονιά.
Ο σύζυγος με το αμάξι, η σύζυγος με το μεγάλο σπίτι και τα σεμεδάκια...
Επαιξαν ρόλο σε αυτά και οι μεγάλες οθόνες της τηλεόρασης, η δορυφορική και ας μην ήξεραν γρι από ξένες γλώσσες κλπ.Ετσι ξεκίνησαν και έρριξαν τα μπετά. Μετά μπορεί να ήρθε η κρίση, να κόπηκε το εφ΄ άπαξ και η σύνταξη, να έφυγαν τα παιδιά στο εξωτερικό κ.α.
Στους μηχανικούς λοιπόν έλεγαν να μου βγάλεις όσο πιο πολύ μπορείς.
Και κάτι ψιλοπαράνομο για να την βγούμε στην γειτόνισα.
Αμα δεν τους έβγαζες κάτι τέτοιο δεν ήσουν καλός μηχανικός.
Ο διπλανός ήταν πιο καλός.Το μόνο που μπορεί να έλεγαν οι μηχανικοί και να ήταν και αλήθεια, ήταν ότι συνέφερε τον ιδιοκτήτη να ρίξει τον σκελετό από το μπετόν, για όλη την οικοδομή, από το να κάνει προσθήκη, που και νέα άδεια θα ήθελε και πιθανόν να είχε θέμα με αλλαγές των κανονισμών των στατικών και να ήθελε ενισχύσεις και βέβαια σε κάθε περίπτωση η προσθήκη θα πληρωνόταν πολύ παραπάνω στον μπετατζή, της τάξης του 30 % τουλάχιστον.
Δεν ήταν όμως μέσα στην τσέπη του ιδιοκτήτη ο μηχανικός, για να ξέρει όταν αν ρίξει όλο το σκελετό, θα ζοριστεί να τελείωσει το ένα σπίτι και θα μείνει έτσι το κτίριο για δεκαετίες. Και προφανώς δεν είναι ευθύνη του μηχανικού το αν έχει τα λεφτά ο ιδιοκτήτης.
Επίσης στο 95 % των οικοδομών ο ιδιοκτήτης δεν πλήρωνε τον μηχανικό για την επιστασία, αυτό δηλαδή το 10-20 % του κόστους που απαιτείται, διότι είχε τον αδερφό του μπατζανάκη του που έχει χτίσει και ξέρει. Ετσι η επίβλεψη του μηχανικού, ήταν αυτό για το οποίο πληρώνεται με αυτά τα μικρά ποσά στα οποία συνήθως έκανε και έκπτωση. Δηλαδή χάραγμα της εσκαφής, χάραγμα της οικοδομής στο έδαφος, παραλαβή οπλισμών μπετού και χάραγμα των τούβλων για τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις.
Ξέρετε ότι το κόστος των μελετών και επιβλέψεων που ορίζει η άδεια, κυμαίνεται στο 2 % μόλις του πραγματικού κόστους, όσο δηλαδή η νόμιμη αμοιβή ενός μεσίτη για την πώληση ενός ακινήτου.
Αν θέλετε πραγματική επίβλεψη, επιστασία λέγεται, προφανώς δεν θα είναι όσο τα μεσιτικά, αλλά το 10-20 % του τελικού κόστους.
Αλλά από τζάμπα μάγκες είναι γεμάτη η χώρα μας.
Πάμε τώρα στα καμώματα της γεροντοπαρέας , που έχουν εδώ και χρόνια ξεφύγει και χρειάζονται ένα δημοκρατικό μάζεμα.
Αρχικά κάθε νόμος πριν ψηφιστεί περνάει από την έγκριση τους .
Ετσι και ο ΝΟΚ και τα μπόνους του πέρασαν από την γεροντοπαρέα.
Τώρα πως τα βλέπουν διαφορετικά, είναι γιατί σε κάποιους τομείς δεν υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος και έτσι μπορούν αυτοί να το παίζουν πυθίες.
Με λένε ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω.
Το βασικό στοιχείο της δόμησης είναι ο όγκος, που περιλαμβάνει όλους τους κλειστούς χώρους, δόμηση, κλιμακοστάσια, πατάρια, σοφίτες, εισόδους, υπόγεια που εξέχουν του εδάφους κλπ.
Αυτός δεν πήρε μπόνους. Βασικά υπάρχει μία πολύ μικρή αύξηση, αναλογικά αν κάνεις μικρότερη κάλυψη, ή και απόσυρση κτιρίου, ή και παραχώρηση σε κοινή χρήση ακαλύπτου χώρου.
Πάμε τώρα στους άλλους αθώους κακομοίρηδες αγοραστές του παρελθόντος.
Η ιστορία με τους ημιυπαίθριους ξεκίνησε το 1986.
Αυτοί ήταν αρχικά μεγάλες βεράντες, αλλά οι αγοραστές άρχισαν μόνοι τους να τους κλείνουν μετά την παράδοση.
Εκεί υπήρξαν γκρίνιες αρχικά στις πολυκατοικίες, αλλά πολύ γρήγορα όλοι άρχισαν να τους μιμούνται.
Ετσι μέσα σε 10 χρόνια άρχισαν να ετοιμάζονται οι χώροι από τους κατασκευαστές, έκλειναν μετά και οι αγοραστές πλήρωναν μόνο το κούφωμα και το σώμα του καλοριφέρ, δηλαδή με σημερινά λεφτά 1000-1500 ευρώ, αποκτούσαν ένα κλειστό χώρο, γύρω στα 10 -20 τμ, που ήταν η συνήθης παρανομία, ανάλογα και με το εμβαδόν του διαμερίσματος, συνήθως περίπου στο 10 %.
Το είδε αυτό ο Σημίτης και μέσω του υπουργού οικονομικών, ζήταγε να πληρώνεται φόρος μεταβίβασης και για τον ημιυπαίθριο που θα έκλεινε αργότερα. Είχαν αρχίσει και οι οικοπεδούχοι να ζητάνε και αυτοί, οπότε τι έγινε, οι ημιυπαίθριοι ήταν απαιτητοί από τους αγοραστές, ήταν απαιτητοί και από τους οικοπεδούχους στις αντιπαροχές, τους υπολόγιζαν στα δομήσιμα τμ των οικοπέδων οι ιδιοκτήτες τους που τα πουλούσαν, οπότε είχε και κόστος οικοπέδου και κόστος κατασκευής και φόρο μεταβίβασης, είχαν δηλαδή ακριβώς το ίδιο κόστος με τα νόμιμα τετραγωνικά, άρα ήταν απόλυτα λογικό, να μπαίνουν μέσα στο εμβαδόν του διαμερίσματος προς πώληση.
Αν κάποιος δεν έκανε ημιυπαίθριο για κλείσιμο, δεν πούλαγε ποτέ.
Το ίδιο άρχισε να γίνεται και στις μεζονέτες με τα ημυπόγεια και τις σοφίτες.
Να κάνουμε και ένα πισωγύρισμα. Μέχρι το 1983, οι οικοδομές παραλαμβάνονταν από υπαλλήλους 2 συνήθως, 3 ενίοτε, της πολεοδομίας. Αυτό βέβαια πολλές φορές δημιουργούσε επαφές τρίτου τύπου, με αποτέλεσμα να βεβαιώνουν ότι όλα καλά και επιστρέφοντας στην υπηρεσία, ξεχνούσαν τον φάκελο της αδείας, απ΄ έξω και χάνονταν.
Ετσι είπαν μετά το 83 σε αγαστή σύμπνοια υπουργείο και τεε, ότι να δηλώνει ο ιδιοκτήτης και ο μηχανικός, ότι όλα είναι εντάξει.
Δηλαδή να ελέγξουν τους εαυτούς τους και να φανεί ο μηχανικός κακός στον πελάτη του, αν δεν του έκανε τα χατήρια...
Θα μου πεις σε αυτούς στο υπουργείο και σε αυτούς του τεε που έχουν τις επαφές με τα δημόσια έργα, τους φάνηκε λογικό να ελέγχουν τον εαυτό τους...
Αυτό όμως οδήγησε σε πολλά παρατράγουδα.
Συνεχίζεται...
-
Ας δούμε λίγο και τα θέματα με τις μεταβιβάσεις.
Εδώ έχουμε τον άλλο βραχνά. Τους νομικούς και τους νόμους που γράφουν και βέβαια και τον βραχνά του δημοσίου.
Οικοδομικοί κανονισμοί, υπήρχαν το 1929, το 1955, το 1973, το 1985 και το 2012.
Σε αυτούς υπήρχαν διατάξεις σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής εκείνης και τώρα ερχόμαστε να κρίνουμε τις τότε αντιλήψεις με τα σημερινά δεδομένα κάτω από την υπερστενή ματιά των νομικών που συντάσουν τους νόμους, των νομικών που ελέγχουν τα ακίνητα, των συμβολαιογράφων που έχουν άλλες δυσκολίες και των υποθηκοφυλάκων που αναφέρονται στον εαυτό τους με πληθυντικό μεγαλοπρέπειας και δηλώνουν αυθεντίες του τύπου, εγώ αν δεν το κάνεις έτσι δεν το μεταγράφω.
Μέχρι το 1985 - 1990, δεν ήταν υποχρεωτικό να γίνει η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας και να αναγράφεται ο αριθμός της σε αυτή.
Αποτέλεσμα να θέλεις τώρα να μεταβιβάσεις ακίνητο, να υπάρχει η σύσταση, να μην γνωρίζει κανείς που είναι ή άδεια και να ψάχνεις τρόπο.
Ενα άλλο θέμα, είναι ότι μέχρι το 1985, οι κανονισμοί προέβλεπαν δύο είδη κτιρίων. Τις κατοικίες και τα ειδικά κτίρια. Μετά ανακαλύψαμε διάφορες χρήσεις και όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα στα παλιά ακίνητα.
Το να βγάλεις άδεια εκείνη την εποχή ήθελε μήνες. Το ίδιο για αναθεώρηση ή για ενημέρωση της αδείας για αλλαγές.
Ετσι όταν ήθελε να αγοράσει κάποιος ένα διαμέρισμα 80 τμ, μπορούσε να πάρει ένα δωμάτιο από το διπλανό που ήταν απούλητο και αυτή η αλλαγή πέρναγε εύκολα με το συμβόλαιο σαν τροποποίηση της σύστασης. Δεν άλλαζε η άδεια γιατί θα καθυστερούσε πολύ το συμβόλαιο, αλλά και γιατί πολεοδομικά δεν είχε διαφορά στην κάλυψη, την δόμηση και τον όγκο, αφού δεν άλλαζε κάτι σε αυτό και αυτό ήταν αλήθεια.Ερχονται τώρα και σε αυτές τις περιπτώσεις που ναι μεν φαίνεται η κατάσταση στο σχέδιο της σύστασης, δεν βγαίνει η ταυτότητα σύμφωνα με το πολεοδομικό σχέδιο και πρέπει να συνυπογράψει και ο γείτονας, που μπορεί να μην γουστάρει, ή να μην μπορεί να πάρει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα γιατί χρωστάει.
Δεν φταίνε λοιπόν ούτε οι οι μηχανικοί του 60 και του 70, ούτε οι σημερινοί, επειδή οι νομικοί δεν μπορούν να μοιράσουν δύο γαιδάρων άχυρα. Και βέβαια και η κυβέρνηση που δεν απλοποιεί κάποια πράγματα και όλοι φοβούνται την γεροντοπαρέα που λέγαμε μην ξυπνήσει στραβωμένη κάποιο πρωί και διυλίσει τον κώνωπα και καταπιεί την κάμηλον πάλι.
Μορφωμένος άνθρωπος λέει και τον κατάκλεψαν.
Πως το ξέρει ότι τον κατάκλεψαν, αφού δεν το παρακολουθούσε ?Γιατί του το είπε ο αδελφός του μπατζανάκη του που είχε χτίσει και ξέρει ?
Αν λοιπόν αντί για 116 δανειστώ για να πάρω Χ3 δεν θα φταίω εγώ.
Ετσι κάποτε ο αρχιλογιστής της ΠΠ είχε ερωτευτεί μία εθνική μας σταρ και ξόδευε, αλλά το δικαστήριο δεν δίκασε την σταρ.
Το ίδιο ισχύει και για το ελβετικό και για το χρηματιστήριο. Ρίσκο είναι.
Και στα δύο έχω χάσει λεφτά παλιά. Στο ελβετικό για αμάξι πριν 25 χρόνια. Στο χρηματιστήριο σε ανάλογη εποχή. Πληρώνουμε και μαθαίνουμε.
Βέβαια οι παλιοί το έλεγαν. Τζάμπα γεύμα δεν υπάρχει.
Τζάμπα μαγκιές όμως πολλές... -
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Πως το ξέρει ότι τον κατάκλεψαν, αφού δεν το παρακολουθούσε ?
Eδω σε χανω.
-
οκ, βγαλανε γλωσσα και οι του κοινου φορολογικου-αστικου δικαιου, αποφοιτοι, λεει, πολυτεχνειου
ολοι ξερουν τις λαμογιες σας, δεν σας ξεπλενει τιποτε, ουτε τα @mavra που εχετε μαζεψει -
@gatoz said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
οκ, βγαλανε γλωσσα και οι του κοινου φορολογικου-αστικου δικαιου, αποφοιτοι, λεει, πολυτεχνειου
ολοι ξερουν τις λαμογιες σας, δεν σας ξεπλενει τιποτε, ουτε τα @mavra που εχετε μαζεψειΑργησες να γράψεις...
Σε περίμενα πιο γρήγορο, αφού έχεις το φεβ με τα 300..
Αλλά τόσα χρόνια με αργά βιτάρα, σου έγινε συνήθεια... -
ολοι ξερουν τις λαμογιες σας, δεν σας ξεπλενει τιποτε, ουτε τα @mavra που εχετε μαζεψειΑργησες να γράψεις...
Αλλά τόσα χρόνια με αργά βιτάρα, σου έγινε συνήθεια...Ξέχασες ότι όλη τη βδομάδα είναι ακίνητο για επισκευές…
-
Πω πω τι σεντόνι είναι αυτό;;;;
Δεν το διάβασα ακόμα. Στοιχηματίζω ότι θα γράφει κάπου για το ΠΑΣΟΚ. Σε ποια σειρά είναι για να πάω κατευθείαν στο ζουμί της υπόθεσης; -
@harisma23 Δεν υπερβάλλω για το ποσοστό,εντάξει μπορεί να είναι +/- κάτι. Πριν 18 μήνες είχα 108 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο μου….άλλαξα εταιρεία και μπορούσα να κάνω χρήση του νομικού συμβούλου….μετά από έλεγχο έμεινα με 37, τα υπόλοιπα δεν….όταν σου λέω ότι εδώ γίνονταν επαναλαμβανόμενα όργια ξέρω τι λέω.
-
Λίγα και καλά και σίγουρα παρά να μπλέξεις
Καλοπουλητα
-
Πως το ξέρει ότι τον κατάκλεψαν, αφού δεν το παρακολουθούσε ?
Eδω σε χανω.
Τι με χάνεις ?
Λες βαριές κουβέντες, γενικεύεις χωρίς να έχεις κανένα στοιχείο να μας πεις.Να σου πω εγώ λοιπόν για τους ιδιοκτήτες...
Πριν λίγα χρόνια μία πελάτισα αγόρασε ένα σπίτι της δεκαετίας του 50 κοντά στο Κολωνάκι, για τον γιο που πέρασε στο πανεπιστήμιο.
Το σπίτι δεν είχε ανακαινιστεί ποτέ.
Στην αρχή ήθελε να βάλουμε μέχρι και επώνυμη χέστρα του χιλιάρικου.
Μετά μαζεύτηκε. Το σπίτι τελικά κόστισε απόλυτα λογικά λεφτά και ήταν τυχερή, γιατί τότε ήταν στην μέση της κρίσης και ήταν φτηνά τα περισσότερα. Σήμερα θα ήθελε τα διπλά τουλάχιστον.
Παρ΄ όλα αυτά στο μυαλό της ξόδεψε πολλά είπε.
Ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στ΄ αλεύρι και αυτή.
Ευτυχώς την μάζευε λίγο ο γιος της που ήταν πολύ πιο σοβαρός από αυτήν.
Επίσης τριόροφο στην Βούλα, που σημαίνει αν είναι στο πανόραμα και μεγάλες δυσκολίες κατασκευής, τι κόστος περίμενε να έχει ?
Η μήπως νομίζεται ότι ένας ηλεκτρολόγος δίνει την ίδια τιμή ανά τμ στο Περαμα και στην Βουλιαγμένη ? Ασε που και η δουλειά θα είναι πολύ διαφορετική.
-
Αλλά τόσα χρόνια με αργά βιτάρα, σου έγινε συνήθεια...Ξέχασες ότι όλη τη βδομάδα είναι ακίνητο για επισκευές…
Ναι του βγήκε και ΕΝΦΙΑ για το Βιτάρα σήμερα...
-
Έμενα όταν πέρασα μου πήραν ένα λάπτοπ! Καλό όχι μουφα. Hp. Κάηκε η on board κάρτα γραφικών σε δύο έτη.
Ο άλλος πήρε σπίτι στο Κολωνάκι. Κουράγιο!! του είπες;
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ