-
@w115 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Και τέλος μία απορία μου, γιατι να θέλει ο αγοραστής να αγοράσει μέσω μεσιτικού? Νιώθει πιο ασφαλής?
Έχετε ανεβάσει την αγγελία ως ιδιώτης?
Αν μπορεί κάποιος να δει την αγγελία από εσάς, θεωρώ ότι δεν θα πάει μέσω μεσιτικού για να γλυτώσει την προμήθεια, το 2%...
Επειδή είμαι κι εγώ στο ψάξιμο για νεόδμητο, είναι λίγοι οι κατασκευαστές που ανεβάζουν αγγελία τα ακίνητα τους...
Οπότε αν δεν πετύχεις την οικοδομή με ταμπέλα του κατασκευαστή, ο μεσίτης είναι, δυστυχώς, μονόδρομος...
-
@antoniokon said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Και τέλος μία απορία μου, γιατι να θέλει ο αγοραστής να αγοράσει μέσω μεσιτικού? Νιώθει πιο ασφαλής?
Έχετε ανεβάσει την αγγελία ως ιδιώτης?
Αν μπορεί κάποιος να δει την αγγελία από εσάς, θεωρώ ότι δεν θα πάει μέσω μεσιτικού για να γλυτώσει την προμήθεια, το 2%...
Επειδή είμαι κι εγώ στο ψάξιμο για νεόδμητο, είναι λίγοι οι κατασκευαστές που ανεβάζουν αγγελία τα ακίνητα τους...
Οπότε αν δεν πετύχεις την οικοδομή με ταμπέλα του κατασκευαστή, ο μεσίτης είναι, δυστυχώς, μονόδρομος...
Nαι την είχα ανεβάσει και στην συνέχεια το έδωσα και σε 2 γραφεία, ιδιώτης ειμαι όχι κατασκευαστης!
-
Το σχόλιο για τους κατασκευαστές ήταν γενικό...
Αφού έχετε αναρτήσει κι εσείς την αγγελία, θεωρώ τουλάχιστον χαζό να πάει κάποιος σε μεσίτη για το ίδιο ακίνητο...
Καλοπούλητο εύχομαι!
-
Έχω προς πώληση διαμέρισμα (νοτια προαστια) που τωρα βρισκεται στο στάδιο του σοφαντίσματος, το έχω σε 2 μεσιτικά, το ενα με διεθνές πελατολόγιο και το δεύτερο γνωστο μεσιτικο της Αθήνας.
Δεν μπορείτε να φανταστειται πόσα email και τηλέφωνα αντάλλαξα με τον μεσίτη (του ΑθηναΙκου γραφειου) ωστε να καταφέρει να καταχωρήσει σωστα την αγγελία... για τις φωτογραφίες δε που τράβηξε ούτε λόγος, απλα τραγικές, εβγαλά εγω και του έστειλα στο τέλος.
Ένα τρίτο μεσιτικό ανέβασε την αγγελία μου χωρίς την άδεια μου, αναρωτιέμαι πως θα το έδειχνε στους πελάτες του....
Και τέλος μία απορία μου, γιατι να θέλει ο αγοραστής να αγοράσει μέσω μεσιτικού? Νιώθει πιο ασφαλής?Για αυτόν που ανέβασε το ακίνητο σου χωρίς ενυπόγραφη ανάθεση εγώ θα τον έπαιρνα και θα έκανα τον πελάτη για να δω τι θα σου πούνε…είμαι σίγουρος ότι θα έπεφτε πολύ γέλιο.
Τουλάχιστον οι μεσίτες έφεραν κανέναν πελάτη?
Όσο για την απορία σου αν και ποσό χρειάζονται οι μεσίτες, η απάντηση δεν είναι απλή. Πρέπει πρώτα να αναρωτηθείς αν έχεις τον χρόνο να ασχοληθείς με όλους αυτούς που θα θελήσουν να δουν το ακίνητο σου. Μετά εφόσον έχεις τον χρόνο να αναρωτηθείς κατά πόσο έχεις την διάθεση να αντιπαρατεθείς με τον κάθε περίεργο,μαγκάκο ή ψυχοπαθή που θα σου έρθει. Από εκεί και πέρα εφόσον επιλέγεις μεσίτη, πρέπει να επιλέξεις έναν ή δυο μάξιμουμ αξιόπιστους μεσίτες. Ο σωστός μεσίτης θα αφιερώσει χρόνο για να καταγράψει το ακίνητο,να κάνει τις σωστές ερωτήσεις,να φέρει επαγγελματία φωτογράφο,να πληρώσει την ανάλογη με την ελκυστικότητα του ακινήτου διαφήμιση,να ελέγξει τους τίτλους και τις κατόψεις. Ο σωστός μεσίτης δεν είναι απλά για να ξεκλειδώνει ένα σπίτι και να ανοίγει τα παντζούρια. -
@kkostask said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Έχω προς πώληση διαμέρισμα (νοτια προαστια) που τωρα βρισκεται στο στάδιο του σοφαντίσματος, το έχω σε 2 μεσιτικά, το ενα με διεθνές πελατολόγιο και το δεύτερο γνωστο μεσιτικο της Αθήνας.
Δεν μπορείτε να φανταστειται πόσα email και τηλέφωνα αντάλλαξα με τον μεσίτη (του ΑθηναΙκου γραφειου) ωστε να καταφέρει να καταχωρήσει σωστα την αγγελία... για τις φωτογραφίες δε που τράβηξε ούτε λόγος, απλα τραγικές, εβγαλά εγω και του έστειλα στο τέλος.
Ένα τρίτο μεσιτικό ανέβασε την αγγελία μου χωρίς την άδεια μου, αναρωτιέμαι πως θα το έδειχνε στους πελάτες του....
Και τέλος μία απορία μου, γιατι να θέλει ο αγοραστής να αγοράσει μέσω μεσιτικού? Νιώθει πιο ασφαλής?Για αυτόν που ανέβασε το ακίνητο σου χωρίς ενυπόγραφη ανάθεση εγώ θα τον έπαιρνα και θα έκανα τον πελάτη για να δω τι θα σου πούνε…είμαι σίγουρος ότι θα έπεφτε πολύ γέλιο.
Τουλάχιστον οι μεσίτες έφεραν κανέναν πελάτη?Ο σωστός μεσίτης θα αφιερώσει χρόνο για να καταγράψει το ακίνητο,να κάνει τις σωστές ερωτήσεις,να φέρει επαγγελματία φωτογράφο,να πληρώσει την ανάλογη με την ελκυστικότητα του ακινήτου διαφήμιση,να ελέγξει τους τίτλους και τις κατόψεις. Ο σωστός μεσίτης δεν είναι απλά για να ξεκλειδώνει ένα σπίτι και να ανοίγει τα παντζούρια.
Απο ολα αυτά που γραφεις για τον σωστό μεσίτη δεν έκανε τιποτα!
Έφερε έναν, σαν ιδιώτης το εχω δείξει σε δύο ενδιαφερόμενους. -
Αυτο έκανα! Μόλις κλείσαμε το τηλεφωνο μετα απο 5΄κατέβασε την αγγελία!!
-
Και τι κατάλαβε? Το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι το έβαλε για click bait….μου έχει τύχει και σε εμένα συνάδελφος να βάλει αγγελία ακίνητο μου κλέβοντας τις φωτογραφίες -με το λογότυπο της εταιρείας μου κιόλας - και με τιμή αρκετά χαμηλότερη. Το είδε ο ιδιοκτήτης, τον πήρε τηλέφωνο και κανόνισε και ραντεβού. Προφανώς δεν είχε καν κλειδιά, τα είχα εγώ και του έδειξε και καλά το σπίτι απ’εξω. Φυσικά του πρότεινε να του δείξει άλλα καλύτερα αλλά ο ιδιοκτήτης δεν μάσησε….παραλίγο να πέσει ξύλο μετά μουσικής.
-
Και τι κατάλαβε? Το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι το έβαλε για click bait….μου έχει τύχει και σε εμένα συνάδελφος να βάλει αγγελία ακίνητο μου κλέβοντας τις φωτογραφίες -με το λογότυπο της εταιρείας μου κιόλας - και με τιμή αρκετά χαμηλότερη. Το είδε ο ιδιοκτήτης, τον πήρε τηλέφωνο και κανόνισε και ραντεβού. Προφανώς δεν είχε καν κλειδιά, τα είχα εγώ και του έδειξε και καλά το σπίτι απ’εξω. Φυσικά του πρότεινε να του δείξει άλλα καλύτερα αλλά ο ιδιοκτήτης δεν μάσησε….παραλίγο να πέσει ξύλο μετά μουσικής.
Αυτός που ανέβασε την αγγελία χωρίς ανάθεση, τσίμπησε τα στοιχεία και τις φωτογραφίες από την κανονική αγγελία. Αν βρει ενδιαφερόμενο, θα επικοινωνήσει με τον άλλο μεσίτη ή τον ιδιοκτήτη, ανάλογα από που τσίμπησε τα στοιχεία, και θα ζητήσει ποσοστό από τη μεσιτεία (από τον άλλο μεσίτη) ή κανονική μεσιτεία (από τον ιδιοκτήτη). Σε τελική ανάλυση, ακόμη κι αν δεν πουλήσει το συγκεκριμένο, εμφανίζει ότι έχει μεγάλο χαρτοφυλάκιο ή μπορεί να πουλήσει κάποιο άλλο που μεσιτεύει κανονικά.
Πολλοί λόγοι για λαμογιές από την απολύτως χειρότερη επαγγελματική κάστα...
-
Χωρίς να διαφωνώ ιδιαίτερα, μάλλον δεν έχεις χρειαστεί ποτέ ηλεκτρολόγο, υδραυλικό, μηχανικό αυτοκινήτων κλπ.
-
Χωρίς να διαφωνώ ιδιαίτερα, μάλλον δεν έχεις χρειαστεί ποτέ ηλεκτρολόγο, υδραυλικό, μηχανικό αυτοκινήτων κλπ.
Όχι! Έχω χρειαστεί όλες αυτές τις ειδικότητες και με απόλυτη σιγουριά μπορώ να σου πω ότι οι καλοί μεσίτες (δεν μιλάω για εξαιρετικούς, αλλά για απλώς καλούς) είναι μια πολύ μικρή μειονότητα επί του συνόλου. Ίσως ο 1 στους 10.
Και ρε γαμώτο, αν ξεπεράσουμε το επικοινωνιακό, το οποίο θέλει και ένα "ταλέντο", σε επίπεδο γνώσεων είναι μάλλον μικρό το γνωστικό επίπεδο που απαιτείται για να είναι κάποιος σωστός στη δουλειά του. Πολύ βασικές γνώσεις εμπορικού δικαίου, βασικές γνώσεις τεχνικής νομοθεσίας και καλές γνώσεις διαδικασιών (προκαταβολή, έλεγχος τίτλων, πολεοδομικός και τεχνικός έλεγχος, τακτοποιήσεις, βεβαιώσεις, εφορία, αντικειμενικές, συμβόλαιο, δανειοδότηση, μεταγραφή).
Ε λοιπόν αυτά δεν τα ξέρουν ούτε το 10%! Και επειδή είμαι μηχανικός με γυναίκα δικηγόρο, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι εντός 2-3 ημερών ΟΛΑ τα παραπάνω μαθαίνονται! Αλλά στα @@ της πλειονότητας των μεσιτών, που έχουν μπερδέψει το ρόλο τους με αυτό του θυρωρού - κλειδοκράτωρα...Υ.Γ.: Το μόνο επάγγελμα που πλησιάζει (ή μάλλον πλησίαζε στο παρελθόν, γιατί τα πράγματα αλλάζουν) τους μεσίτες σε έλλειψη επαγγελματισμού είναι/ήταν οι ασφαλιστές.
-
Με συγχωρείς αν ασκεις το επάγγελμα.
Μακάρι να είσαι καλός και να προσφέρεις στους πελάτες σου.
Συγκρίνεις τους ανθρώπους που δημιουργούν με τα χέρια και το μυαλό τους και βάζουν πλάτη και οτιδήποτε υλικό αγαθό υπάρχει οφείλεται σε αυτούς, με αυτούς που αναλαμβάνουν πρόχειρα το νταβατζιλικι στο έργο τους... -
Εγώ συγκρίνω το επίπεδο παροχής υπηρεσιών…το αν κάποιοι που πιστεύουν ότι γνωρίζουν το αντικείμενο τους το ασκούν πλημμελώς είτε με τα χέρια είτε με το μυαλό, το αποτέλεσμα δεν είναι ουσιαστικά ίδιο?
Με ότι και να ασχοληθείς σε αυτή τη ζωή θέλει ενδιαφέρον, γνώσεις και ενσυναίσθηση. Χωρίς αυτά δεν κανείς τίποτα.
Και σε τελική ανάλυση αν είσαι λαμόγιο, τεμπέλης ή αγράμματος με ότι και να ασχοληθείς τέτοιος θα μείνεις. -
@harisma23 said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Όχι! Έχω χρειαστεί όλες αυτές τις ειδικότητες και με απόλυτη σιγουριά μπορώ να σου πω ότι οι καλοί μεσίτες (δεν μιλάω για εξαιρετικούς, αλλά για απλώς καλούς) είναι μια πολύ μικρή μειονότητα επί του συνόλου. Ίσως ο 1 στους 10.
Και ρε γαμώτο, αν ξεπεράσουμε το επικοινωνιακό, το οποίο θέλει και ένα "ταλέντο", σε επίπεδο γνώσεων είναι μάλλον μικρό το γνωστικό επίπεδο που απαιτείται για να είναι κάποιος σωστός στη δουλειά του. Πολύ βασικές γνώσεις εμπορικού δικαίου, βασικές γνώσεις τεχνικής νομοθεσίας και καλές γνώσεις διαδικασιών (προκαταβολή, έλεγχος τίτλων, πολεοδομικός και τεχνικός έλεγχος, τακτοποιήσεις, βεβαιώσεις, εφορία, αντικειμενικές, συμβόλαιο, δανειοδότηση, μεταγραφή).
Ε λοιπόν αυτά δεν τα ξέρουν ούτε το 10%! Και επειδή είμαι μηχανικός με γυναίκα δικηγόρο, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι εντός 2-3 ημερών ΟΛΑ τα παραπάνω μαθαίνονται! Αλλά στα @@ της πλειονότητας των μεσιτών, που έχουν μπερδέψει το ρόλο τους με αυτό του θυρωρού - κλειδοκράτωρα...Υ.Γ.: Το μόνο επάγγελμα που πλησιάζει (ή μάλλον πλησίαζε στο παρελθόν, γιατί τα πράγματα αλλάζουν) τους μεσίτες σε έλλειψη επαγγελματισμού είναι/ήταν οι ασφαλιστές.
Δεν πρόκειται να υπερασπιστώ τον κλάδο, άλλωστε είναι γεμάτος λαμόγια και αγράμματους…οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μένουν πάνω από 1-2 χρόνια στη δουλειά, είναι ότι αρπάξουν και η αγορά τους πετάει έξω σχεδόν αυτόματα. Μιας και είσαι σχετικός όμως (δεν το λέω σε καμία περίπτωση ειρωνικά,μην παρεξηγηθώ) θέλεις να μου πεις ότι όλοι οι δικηγόροι και όλοι οι μηχανικοί είναι αστέρια στη δουλειά τους? Μην πω και για συμβολαιογράφους που στα συμβόλαια γράφουν την ιστορία της ζωής τους για να χρεώνουν φύλλα….εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν τα λαμόγια και οι άχρηστοι.
-
Δεν πρόκειται να υπερασπιστώ τον κλάδο, άλλωστε είναι γεμάτος λαμόγια και αγράμματους…οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μένουν πάνω από 1-2 χρόνια στη δουλειά, είναι ότι αρπάξουν και η αγορά τους πετάει έξω σχεδόν αυτόματα. Μιας και είσαι σχετικός όμως (δεν το λέω σε καμία περίπτωση ειρωνικά,μην παρεξηγηθώ) θέλεις να μου πεις ότι όλοι οι δικηγόροι και όλοι οι μηχανικοί είναι αστέρια στη δουλειά τους? Μην πω και για συμβολαιογράφους που στα συμβόλαια γράφουν την ιστορία της ζωής τους για να χρεώνουν φύλλα….εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν τα λαμόγια και οι άχρηστοι.
Βεβαίως και υπάρχουν μηχανικοί και δικηγόροι και συμβολαιογράφοι που είναι λαμόγια ή/και άχρηστοι. Δεν είναι όμως τόσοι πολλοί ποσοστιαία όσο στον επαγγελματικό κλάδο των μεσιτών. Αυτό είναι το πρόβλημα και αυτό ακριβώς σχολίασα!
Από εκεί και πέρα, δε σχολιάζω τη λαμογιά, επειδή είναι στην ουσία θέμα χαρακτήρα, το οποίο θα έβγαινε στην επιφάνεια λίγο ή πολύ ανεξαρτήτως επαγγέλματος. Και επιμένω στην ασχετοσύνη της συντριπτικής πλειονότητας των μεσιτών, γιατί δείχνει αχρηστία! Και παρόλο που το γνωστικό αντικείμενο είναι μικρό (δε συζητάμε να βγάλεις Πολυτεχνείο ή Νομική), ελάχιστοι μεσίτες κάνουν τον κόπο να ασχοληθούν. 2-3 μέρες ρε γαμώτο χρειάζεται να στρώσουν κώλο για να τα μάθουν και δεν το κάνουν!
-
Ουσιαστικά και πάλι δεν διαφωνώ, όμως η ημιμάθεια δεν είναι συνήθως χειρότερη της αμάθειας? Μπορεί ένας μεσίτης να είναι ταυτόχρονα δικηγόρος/μηχανικός/συμβολαιογράφος/λογιστής ? Δεν είναι καλύτερο να αφήνει τα εξειδικευμένα στοιχεία μιας συναλλαγής στον εκάστοτε ειδικό? Η οποία απόκτηση γνώσης σχετικής με το αντικείμενο ενίοτε είναι και δύσκολη τόσο λόγω της πολυτυπίας των ακινήτων όσο και της πολυνομίας.
-
Ο @kkostask δεν ειναι εδώ για να απολογηθεί για το κλάδο του, αλλά και ο κλάδος των Αρχιτεκτόνων, από τη μικρή μου εμπερία με 3 που αναθέσαμε - πληρώσαμε για τη 1η φάση - προκαταβολή - προσχέδια και τα παραδοτέα ήταν ελεηνή. Και δε μιλάω για το αισθητικό κομμάτι. Μιλάω για το ΤΙ, το ΠΩΣ παραδώσανε και φυσικά καμία ιδεά για τη κατασκευασιμότητα, επισκευασιμότητα-συντήρηση, χρηστικότητα.
Η αδερφή μου με τον Βέλγο Αρχιτέκτονα που έκανε ανακαίνιση, είχε άλλα δράματα. Ειχε και νομική κάλυψη, οπότε έπαιξε και αυτό το χαρτί, οπότε λύθηκαν κάποιοα από τα προβλήματα.
Το ίδια προβλήματα και με τους αντίστοιχους Μηχανικούς (2) που ξεκινήσαμε ή συνεργαστήκαμε.
Εμάς, ως ένα σημείο μας έσωσε η εμπειρία μας να εργαζόμαστε πάνω σε πολύπλοκα προτζεκτ και να τεκμηριώνουμε γραπτώς και με σχέδια κάθε απόφαση - εντολή, οπότε σε πολλά πράγματα που βρεθήκαν προβλήματα, ή λογικές αρπα-κόλα, με στοιχεία, δείξαμε τί είχε συμφωνηθεί - ζητηθεί. Φυσικά τη τεκμηρίωση τη κάναμε εμείς και όχι ο "εντολοδόχος" που πληρώνεται.
Γενικά, οι υπηρεσίες στην Ελλάδα αλλά και Ευρώπη ειναι πολύ χαμηλού επιπέδου.
-
συνηθως μεσιτες γινονται καμποσοι που απλα δεν βρισκουν αλλου δουλεια και θεωρουν το επαγγελμα ευκολο και χωρις επενδυση
σε αυτο φταινε και καμποσα μεσιτικα-αλυσιδες-μαϊμουδες που διαφημιζουν οτι θελουν 'συνεργατες' ενω ψαχνουν για θυματα
ειναι οπως τα απειρα καφε που ανοιγουν απο ανθρωπους που θεωρουν οτι κατεχουν την εστιαση επειδη πινουν καφεαυτο συμβαινει στα μη κατοχυρωμενα επαγγελματα με αποτελεσμα να χαρακτηριζεται ασχημα γενικοτερα ο κλαδος χωρις αδικο κιολας, αλλα παιρνει η μπαλα και τους επαγγελματιες
η δικη μου επαφη με μεσιτες ειναι και αυτη μικτη: πολλοι αλεξιπτωτιστες, λιγοι επαγγελματιες
μου εχει μεινει αξεχαστη μια μεσιτρια-φουκαριαρα που μου εστειλαν απο μεγαλο μεσιτικο για κατι που πουλαγα, ελαβε η φουκαριαρα τα κλαμματα οταν διαπιστωσα οτι μου ελεγε κουταμαρες και μετα απαιτησα να μην υπογραψω, φυσικα το ειχα ξεκαθαρισει απο πριν στο γραφειο οτι αποκλειεται, αποκλειστικοτητα σε αυτους. δεν εφταιγε η πανασχετη κοπελιτσα που δεν καταλαβαινε τι σημαινει ΄δομημενη καλωδιωση', 'κεντρικος εξαερισμος-κλιματισμος' , 'κλιμακοστασιο', 'ημιυπαιθριος' -
Ουσιαστικά και πάλι δεν διαφωνώ, όμως η ημιμάθεια δεν είναι συνήθως χειρότερη της αμάθειας? Μπορεί ένας μεσίτης να είναι ταυτόχρονα δικηγόρος/μηχανικός/συμβολαιογράφος/λογιστής ? Δεν είναι καλύτερο να αφήνει τα εξειδικευμένα στοιχεία μιας συναλλαγής στον εκάστοτε ειδικό? Η οποία απόκτηση γνώσης σχετικής με το αντικείμενο ενίοτε είναι και δύσκολη τόσο λόγω της πολυτυπίας των ακινήτων όσο και της πολυνομίας.
Όχι Κώστα, δεν είναι έτσι! Και ούτε οφείλεις να υπερασπιστείς τον επαγγελματικό κλάδο σου. Δε χρειάζεται (και ούτε περιμένω) ένας μεσίτης "να είναι ταυτόχρονα δικηγόρος/μηχανικός/συμβολαιογράφος/λογιστής". Έγραψα ότι χρειάζεται μόνο κάποιες πολύ βασικές γνώσεις των παραπάνω επαγγελματιών. Και δεν είναι ούτε δύσκολη ούτε χρονοβόρα η απόκτηση αυτών των γνώσεων!
Κατά τ' άλλα μόνο τη δική σου επαγγελματική επάρκεια χρειάζεται να υπερασπίζεσαι με την ποιότητα της δουλειάς σου και αυτό είμαι σίγουρος από αυτά που έχω διαβάσει από σένα ότι το καταφέρνεις επάξια. -
@alejandro said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Ο @kkostask δεν ειναι εδώ για να απολογηθεί για το κλάδο του, αλλά και ο κλάδος των Αρχιτεκτόνων, από τη μικρή μου εμπερία με 3 που αναθέσαμε - πληρώσαμε για τη 1η φάση - προκαταβολή - προσχέδια και τα παραδοτέα ήταν ελεηνή. Και δε μιλάω για το αισθητικό κομμάτι. Μιλάω για το ΤΙ, το ΠΩΣ παραδώσανε και φυσικά καμία ιδεά για τη κατασκευασιμότητα, επισκευασιμότητα-συντήρηση, χρηστικότητα.
Η αδερφή μου με τον Βέλγο Αρχιτέκτονα που έκανε ανακαίνιση, είχε άλλα δράματα. Ειχε και νομική κάλυψη, οπότε έπαιξε και αυτό το χαρτί, οπότε λύθηκαν κάποιοα από τα προβλήματα.
Το ίδια προβλήματα και με τους αντίστοιχους Μηχανικούς (2) που ξεκινήσαμε ή συνεργαστήκαμε.
Εμάς, ως ένα σημείο μας έσωσε η εμπειρία μας να εργαζόμαστε πάνω σε πολύπλοκα προτζεκτ και να τεκμηριώνουμε γραπτώς και με σχέδια κάθε απόφαση - εντολή, οπότε σε πολλά πράγματα που βρεθήκαν προβλήματα, ή λογικές αρπα-κόλα, με στοιχεία, δείξαμε τί είχε συμφωνηθεί - ζητηθεί. Φυσικά τη τεκμηρίωση τη κάναμε εμείς και όχι ο "εντολοδόχος" που πληρώνεται.
Γενικά, οι υπηρεσίες στην Ελλάδα αλλά και Ευρώπη ειναι πολύ χαμηλού επιπέδου.
Προσπαθείς να κάνεις συμψηφισμό της ασχετοσύνης διαφορετικών επαγγελμάτων; Ε, δε γίνεται!
Γενικά πάντως, μιλώντας σε μέσους όρους και ποσοστιαία, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι οι άχρηστοι μεσίτες είναι πολύ περισσότεροι από τους άχρηστους μηχανικούς. Όπως και να το κάνουμε η υποχρέωση να βγάλεις μια σχολή και η ευθύνη της σφραγίδας και υπογραφής σου, δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για τη σωστή άσκηση του επαγγέλματος από ότι η πλήρης ανυπαρξία εκπαίδευσης και ευθύνης. -
Δεν είμαι εδώ για να υπερασπιστώ κανέναν, ούτε τον εαυτό μου….κουβέντα κάνουμε. Απλά θέτω μερικούς προβληματισμούς στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν είναι όλα άσπρο- μαύρο. Από την αρχή που ασχολήθηκα με τον συγκεκριμένο τομέα ήθελα και πέτυχα να μπαίνω στα παπούτσια του πελάτη, ειδικά από την στιγμή που ένας αγοραστής σε εμπιστεύεται για το ακριβότερο αγαθό που θα αποκτήσει στη ζωή του. Από την άλλη, θεωρώ ιερή την οικογενειακή εστία, το μέρος που κάποιος συνάνθρωπος μας θα στεγάσει την οικογένεια του και θα δημιουργήσει τις αναμνήσεις που θα τον συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή. Σε τελική ανάλυση, θέλω να κοιμάμαι ήσυχος τα βραδιά, άσχετα αν «τσίμπησα τα φράγκα» ή όχι. Και προτιμώ να μην γίνει η δουλειά παρά να την κάνω με πονηριές και λαμογιές.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!