-
-
Πόσο cop έχεις με το Φ.α;
-
Έχει δεκάδες μοντέλα altherma. Όσα είδα, με εξ. Θερμ 7 Κελσίου, νερό εξόδου 35 Κελσίου (ιδανικά για το κλίμα στη νότια Ελλάδα στο 80% του χειμώνα) είχαν cop 4,4 έως 5,1, ότι σου είπα και πιο πριν.
Στο φα δεν λέγεται cop, αλλά πες ότι έχει 90% = 0,9 δηλαδή. Παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα βέβαια.
-
@antonakis said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
https://www.pomida.gr/assets/File/96_ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ compact.pdf
Δεν ξέρω αν μια εγκύκλιος από το όργανο που υπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιοκτητών μετράει ως συμβουλή.
Εγώ που σε ένα σπίτι έχω αποσυνδεθεί από την κεντρική θέρμανση, αλλά δεν έχω βάλει ακόμα αέριο (κι όπως πάει ούτε πρόκειται να βάλω), πληρώνω το 1/3 των κοινοχρήστων θέρμανσης που θα μου αντιστοιχούσαν.
Στο άλλο που έχω βάλει αέριο, σχεδόν τίποτα απ' όσα λέει η πομιδά δεν ξέρω αν έγινε. Μπορεί και να μην έγινε. Αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι ότι πας σε έναν εγκαταστάτη, και πέρα από τη χαρτούρα που υπογράφεις με την εταιρία δικτύου και αερίου δεν αχολείσαι καθόλου. Και δεν συμμετέχω καθόλου στα έξοδα της θέρμανσης.
-
Αρα,
Για τα ίδια btu θέρμανσης για να συμφέρει το φα πρέπει να είναι φθηνότερο κατά 5,2 φορές /kwh
Σωστά; -
Περίπου. Ανά κιλοβατώριο το φα έχει τώρα 12,5 λεπτά, ενώ το ρεύμα έχει πες 18. Παίζει ρόλο όμως και το κεφαλαιουχικό κόστος, και το κόστος συντήρησης. Επίσης και οι αποκλίσεις από την εξ. Θερμοκρασία, και εξόχως η θερμ. Εξόδου του νερού.
Για να στο κάνω λιανότερα: με δαπεδοθέρμανση αυτή τη διετία συμφέρει, με σώματα Ναι, αλλά λιγότερο. Για νερό χρήσης φρονώ πως όχι. Για την εικοσαετία 2001-2021 Το φα ήταν βασιλιάς παντού. Και θα ξαναγίνει έτσι, μην ξεχνάς ότι το ρεύμα προέρχεται κατά 50% από φα και πανάκριβες απέ. -
Καλά τόσες επενδύσεις και τέτοιο σκάψιμο δεν μπορούν να πάνε χαμένα. Κάτι πρέπει να γίνει.
Αλλά θα πρέπει να πέσει το κόστος της kwh αν όχι 5 πες 3,5 φορές κάτω (υπολογίζοντας και το κόστος αλλαγής σε αθ)
Το βλέπεις πιθανό σενάριο;
-
Όχι
-
Εγώ ξέρω ότι ο λογαρισμός αερίου μου ήρθε για Δεκέμβριο - Ιανουάριο μου ήρθε με τιμές 0,124-0,128 ανά kWh. Ενώ ο λογαριασμός ρεύματος για το ίδιο διάστημα μου ήρθε με τιμές 0,199-0,595 ανά kWh. Να προσθέσω τις 7000kWh θέρμανσης στις 2300kWh του ρεύματος; Δεν τρελάθηκα!
-
@tgd said in AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!:
Εγώ ξέρω ότι ο λογαρισμός αερίου μου ήρθε για Δεκέμβριο - Ιανουάριο μου ήρθε με τιμές 0,124-0,128 ανά kWh. Ενώ ο λογαριασμός ρεύματος για το ίδιο διάστημα μου ήρθε με τιμές 0,199-0,595 ανά kWh. Να προσθέσω τις 7000kWh θέρμανσης στις 2300kWh του ρεύματος; Δεν τρελάθηκα!
Δεν πάει έτσι... Μια αντλία θερμότητας θα κάψει 1kWh και θα αποδόσει 3-4kWh ή και παραπάνω θέρμανση. Αυτό δείχνει το SCOP της.
-
Χμμμμ
Μισό λεπτό αν ας πούμε για 100.000btu θες 1000 kwh φυσικού αερίου τότε θα κάψεις 130 ευρώ με 0,13λ/kwh (υψηλότερη τιμή φ.α)
Αν κάψεις αθ τοτε θες 1000/4,1= 243 *0,59= 143 ευρω. Χοντρικά πάντα υπολογίζοντας απώλεια καυστήρα φ.α και κόστος επένδυσης αθ σε βάθος δεκαετίας. Μειώνοντας το cop από το 5,1 στο 4,1.
Αν κλειδώσεις τιμή kwh ρεύματος στα 0,30 τότε είσαι στα 73 ευρω. Οπότε συμφέρει
-
Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό, αν και οι τιμές κιλοβατώρας και για το φα και για το ρεύμα βέβαια έχουν βαρύνοντα λόγο.
Να πω και κάτι άλλο, οι αθ με νετ μέτερινγκ ρίχνουν κι άλλο το κοστολόγιό τους. Πόσοι μπορούν να τα συνδυάσουν και τα δύο βέβαια... -
Μήνες έχω να διαβάσω κάτι τόσο ωραίο όσο τα σημερινά ποστ στο νήμα αυτό, μπράβο, το χαίρομαι ιδιαίτερα και ευχαριστώ που μοιράζεστε τις γνώσεις σας.
Αν βάλεις φ/β νομίζω είναι μονόδρομος η επόμενη επένδυση να είναι α/θ εκτός και αν σε προλάβει το φ/α και πέσει πάλι στα γνωστά του.
Ο τεχνικός που ήρθε και μέτρησε την πέργκολα για φ/β και του είπα για α/θ μου είπε κοιτάζοντας τον καυστήρα του φ/α ότι πρέπει να πέσει πααααρα πολύ η τιμή της αντλίας για να κάνεις απόσβεση αγοράς καις ας έχεις "τζάμπα" το ρεύμα.
-
Πέτυχες σωστό άνθρωπο, συνήθως σε αρχίζουν στο παραμύθι άμα τη εμφανίσει
-
Έχει καταλάβει κάποιος ποιά ειναι η διαφορά "Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Ακινήτου" (που είναι σε ισχύ εδώ και 1-2 χρόνια) και του νέου "Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτου"? Επίσης, είναι κάπως διαθέσιμα στον ιδιοκτήτη τα έγγραφα που έχουν συλλεχθεί στην ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου (π.χ. όπως ειναι στο κτηματολόγιο?). Βλέπω η εφαρμογή έπιτρέπει είσοδο μόνο σε μηχανικούς.
-
Την ταυτότητα την φτιάχνουν μηχανικοί και εμφανίζει το πολεοδομικό ιστορικό του ακινήτου.
Ο φάκελος φτιάχνεται από τους συμβολαιογράφους για να γίνει η μεταβίβαση.
-
ντιστε, λοιπον εγω αυτο που λεω ειναι
αντλια μονο για ζεστα και ζεστο νερο στα υπαρχοντα σωματα (2008) και ηλιακο (2020) που ειναι διπλα, τοποθετηση σε ταρατσα και κατεβαζμα σωληνες, συνδεσεις κλπ μεσα απο ηδη υπαρχουσα γυψοσανιδα - επισκεψιμη για καποιο περιεργο λογο κατι ηθελε να κανει ο εργολαβος και αφησε μια παπαρια απο πανω μεχρι το υπογειο - κατερχεται απο το δωμα, περναει διπλα στην εισοδο του σπιτιου μου που υπαρχει εκει και η κουτα με τους ρουμπινεδες του καλοριφερ. αμα ητανε να εχω μερεμετια πανω απο μια μερα, το ξεχναω γιατι τα μαστορια τα μισαω με τη τσαπατσουλια και καλυτερα να κρυωσω αυτος που καθομαι πανω του
η θερμανση με τα κλασσικα σωματα ειναι πολυ χουχουλιαρικη
τα a/c προφανως ειναι αντλιες αλλα δεν μου αρεσει ο τροπος που δινουν τη ζεστα.
αν και ολοκαινουργια και πιγιοτικα (πολλα γιουρα το καλοκαιρι που μας περασε) μια χαρα στο κρυο, αλλα στο ζεστο δεν, σαν μιλφατο με μεικαπ - προτιμω το φυση ή οχι θερμοο βασικος λογος ειναι πως βασικα αναβω καλοριφερι μονο εγω ή μαλλον κατα 80% εγω στη πολυκατοικια και εχει παιδεμα μεχρι να ζεστανει τοσο νερο που το πλερο ο γατος. υποθετω εκει εχω μεγαλες απωλειες. για να βαλω αντιστοιχα ατομικο αεριου, ουτε σκεψη γιατι στη βεραντα δεν θελω παπαροκατασκευες και γιατι ή στη βεραντα ή στη ταρατσα πρεπει να ξαναμπουν οι ατομικες σωληνωσεις (οπως ξαναμπηκαν οι σωληνες μεχρι τον καυστηρα οταν εγινε η μετατροπη) μια και οι ευπαθεις τους εχουν αγαπησει τη μανα....
θενκς για τις εξηγησεις....
-
-
Η επιδότηση αναμένεται να καλύπτει το 100% του κόστους της μπαταρίας ενώ θα καλύπτεται ένα μικρό ποσοστό (περίπου 30%) των εξόδων για το φωτοβολταϊκό σύστημα που θα αφορά τις υπηρεσίες για την εγκατάστασή του και όχι τον εξοπλισμό.
Αν ισχύει αυτό τότε συμφέρει, ακόμα λένε υποθέσεις πάντως, ο οδηγός θα βγει από βδομάδα λένε.
EDIΤ: Αν το 30% πάει σε όλο το φ/β και όχι μόνο στα εργατικά -
Πριν 2 χρόνια που έκανα την ανακαίνιση, ρωτήσα 3 μεγάλους και μικρότερους εγκαταστάτες και 2 μηχανικούς αν θα μπορούσα να βάλω μπαταρία στο αποθήκακι που έκανα στο διαμέρισμα και να βάλω μόνο πάνελ επάνω…
«Ωωωωω που πας να μπλέξεις μπαταρίες μέσα στο σπίτι κάθε 3 χρόνια αλλαγή…»
Βάζω στοίχημα τώρα θα δηλώνουν εξπερ στην εγκατάσταση. Τώρα που υπάρχει και επιδότηση.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!