-
https://forum.4troxoi.gr/comment/2105810479#comment-2105810479
Συνεχίζω από εκεί μιας και έχει κολλήσει σήμερα και δεν μπορώ να γράψω τπτ χωρίς να χαθεί!
@Fanis : Ο μπατζανακης μου μένει Χαϊδελβέργη (Μπατεν) έχει βασικές γνώσεις μηχανολογίας και είναι ηλεκτρονικός στο επάγγελμα, δεν είναι petrol head αλλά είναι ψείρας και είχε δουλέψει στις 'δύσκολες αρχές' σε ένα Τούρκικο συνεργείο και σε ένα που έκοβε σκραπ αυτοκίνητα οπότε και έχει κάνει γνωριμίες στο χώρο!
Υπάρχει μια σκέψη να αγοράσουμε ένα μίνι αυτόματο Diesel ή φυσικό αέριο και δύσκολα υγραέριο όχι βενζίνη! Το αυτοκίνητο θα είναι λογικά 10ετιας χαμηλού κόστους κτήσης που ίσως ξαναπουληθει άμεσα μέσα σε 3μηνες ή 1 χρόνο!
ΜΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ :
- Μεταφορικά (ποικίλουν ανάλογα με τον τρόπο)
- Κόστος τελωνείου (ΕΤΤ)
- Αμοιβή εκτελωνιστή
- Πινακίδες και άδεια
- ΚΤΕΟ
- Έλεγχος του αυτοκινήτου στο εξωτερικό (εαν θες να το κάνεις)
- Ο,τιδήποτε έκτακτο μπορεί να σκάσει.
1-6 είμαι σχετικά καλυμμένος
7 έκτακτο σαν μεταχειρισμένο όπως και τα Ελληνικά σε βλάβες?
5 όσο κόστος έχει ένα κανονικό ΚΤΕΟ?
Αυτό που μου είναι τελείως άγνωστο είναι το 2-3-4. Για αυτά έχουμε κάποιο λινκ?
-
@Fanis : Ο μπατζανακης μου μένει Χαϊδελβέργη (Μπατεν) έχει βασικές γνώσεις μηχανολογίας και είναι ηλεκτρονικός στο επάγγελμα, δεν είναι petrol head αλλά είναι ψείρας και είχε δουλέψει στις 'δύσκολες αρχές' σε ένα Τούρκικο συνεργείο και σε ένα που έκοβε σκραπ αυτοκίνητα οπότε και έχει κάνει γνωριμίες στο χώρο!
Υπάρχει μια σκέψη να αγοράσουμε ένα μίνι αυτόματο Diesel ή φυσικό αέριο και δύσκολα υγραέριο όχι βενζίνη! Το αυτοκίνητο θα είναι λογικά 10ετιας χαμηλού κόστους κτήσης που ίσως ξαναπουληθει άμεσα μέσα σε 3μηνες ή 1 χρόνο!
ΜΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ :
- Μεταφορικά (ποικίλουν ανάλογα με τον τρόπο)
- Κόστος τελωνείου (ΕΤΤ)
- Αμοιβή εκτελωνιστή
- Πινακίδες και άδεια
- ΚΤΕΟ
- Έλεγχος του αυτοκινήτου στο εξωτερικό (εαν θες να το κάνεις)
- Ο,τιδήποτε έκτακτο μπορεί να σκάσει.
7 έκτακτο σαν μεταχειρισμένο όπως και τα Ελληνικά σε βλάβες?
5 όσο κόστος έχει ένα κανονικό ΚΤΕΟ?
Αυτό που μου είναι τελείως άγνωστο είναι το 2-3-4. Για αυτά έχουμε κάποιο λινκ?
Θα προσπαθήσω να απαντήσω!
Καταρχάς το 10ετίας θέλει προσοχή, γιατί εαν είναι Euro 5 (το πιθανότερο), τότε επιβαρύνεται με υψηλότερο % τέλους ταξνόμησης και μπορεί να μην σε συμφέρει (άλλαξε ο νόμος το καλοκαίρι).
7 έκτακτο έξοδο: μπορεί να είναι διάφορα, όπως έκδοση προσωρινών πινακίδων στην Γερμανία (Zoll) για μετακίνηση σε άλλη πόλη ή μεταφορά οδικώς στην Ελλάδα. 'Λαδάκι' εαν γίνει κάτι όπως το καλοκαίρι και πέσουν τα συστήματα οπότε οι υπάλληλοι εξυπηρετούν τους γνωστούς με το 'λάδι'. Μεταφορά με νταλίκα από το λιμάνι (εαν έρθει Πάτρα), εφόσον θες να είσαι νόμιμος (έχει τεράστιο κενό η Ελληνική νομοθεσία σε αυτό το θέμα) και επίσης από και προς το ΚΤΕΟ. Τέτοια πράγματα. Και φυσικά εαν θες λάστιχα, μπαταρία, λάδια κλπ. αλλά αυτό συνήθως το ξέρεις πριν το αγοράσεις.
5 ΚΤΕΟ: ναι το κόστος είναι το κανονικό, δεν πληρώνεις κάτι παραπάνω, απλά χρειάζεται για την έκδοση πινακίδων.
Για τα 2, 3 και 4:
- Κόστος τελωνείου. Θα σου δώσω link αλλά είναι ενδεικτικό, γιατί στο τελωνείο κάνουν ό,τι θέλουν...πραγματικά! Επίσης δεν μπορείς να ξέρεις την ΛΤΠΦ εσύ για να υπολογίσεις. Οπότε εαν θες να είσαι 100% σίγουρος πρέπει να ρωτήσεις εκτελωνιστή με το VIN (με απλά το μοντέλο μπορεί να πέσει αρκετά έξω).
Εδώ μια πλατφόρμα να πάρεις μια ιδέα: https://ektelonistiki.gr/υπολογισμός-τέλους-ταξινόμησης-2/
Για διάβασμα:
https://www.newsauto.gr/news/paradigmata-me-tous-neous-dasmous-sta-isagomena-metachirismena-ich/-
Είναι στην ευχέρεια του εκτελωνιστή πόσο θα σε χρεώσει, συνήθως είναι €200-250, αλλά διαφέρει αρκετά ανάλογα τον εκτελωνιστή και φυσικά ποιος το κάνει. Άλλη τιμή χρεώνει σε εμένα που αποφάσισα να φέρω ένα αυτοκίνητο και άλλη στον έμπορο που φέρνει 15 αυτοκίνητα το μήνα.
-
Όσο είναι και για ένα νέο αυτοκίνητο (δλδ. κόστος άδειας, πινακίδων και τελών κυκλοφορίας), πάει ανάλογα με τα κυβικά και το CO2. Επίσης εαν το αναλάβει διεκπεραιωτής, προσθέτεις και την αμοιβή του (κάνα 50αρι συνήθως).
Ελπίζω να σε κάλυψα λίγο.
-
Ο Λάπ είχε γράψει ένα ποστ σχετικά και τα αυτοκίνητα στο εξωτερικό εάν είναι leasing ή εάν έχουν τόσα χρήματα έξω γιατί του έκανε εντύπωση πόσο φτηνά πωλούνται και πόσο φορτωμένα με εξοπλισμό. Είχα απαντήσει αλλά χάθηκε, οπότε το ξαναγράφω (στο περίπου).
Τα περισσότερα είναι ιδιωτών και όχι leasing. Βέβαια στην Β. Ευρώπη υπάρχει και το προσωπικό leasing, κάτι σαν δάνειο αλλά με καλύτερους όρους. Οπότε αρκετοί ιδιώτες τα αγοράζουν έτσι για 1-2 χρόνια και μετά τα δίνουν πίσω.
Η αγοραστική κουλτούρα της Β. Ευρώπης είναι διαφορετική από την δικιά μας. Όποιος μπορεί να πάρει π.χ. GLE θα την πάρει όπως της αρμόζει δηλαδή με φουλ εξοπλισμό. Εάν δεν μπορεί, απλά θα πάρει άλλο αυτοκίνητο (π.χ. 3008), δεν θα πάρει τσουρούτικη ΜΒ (με μανιβέλες…αχαχα) για να λέει ότι έχει GLE. Για αυτό και τα ακριβά αυτοκίνητα στην Β. Ευρώπη κατά 95% είναι με σχεδόν όλα τα έξτρα και αυτό το ξέρουν οι εταιρείες. Για αυτό και τα έχουν έξτρα γιατί από εκεί βγάζουν τα πολλά λεφτά. Εδώ βλέπεις και ταπεινά C3 με φουλ εξοπλισμό (ή όπως η δικιά μου η ΜιΤο). Θυμάμαι πέρσι είχα βρει 420d με σχεδόν τα πάντα σε εξοπλισμό στις €15.000 με 80.000χλμ, τσάμπα δηλαδή! Αλλά είχε πολύ μεγάλο εκτελωνισμό, οπότε δεν συνέφερε. Γενικά δεν θα βρείς εύκολα αυτοκίνητο στην Γερμανία (και ειδικά από μια κατηγορία και πάνω) με βασικό εξοπλισμό, είναι όπως εγώ…θέλουν τα αυτοκίνητα με τον «σωστό» εξοπλισμό.
Επίσης, στηνζΒ. Ευρώπη έχουν και αρκετά μεγαλύτερους μισθούς. Για παράδειγμα στην εταιρεία που εργάζομαι (πολυεθνική) η κοπέλα που εδώ έχει μισθό €25.000/χρόνο στο Λουξεμβούργο και Γερμανία έχει €40.000 και στην Ελβετία ακόμα περισσότερο. Ο Οδηγός λεωφορείου στο Λούξ παίρνεις €5.000/μήνα και ο δημόσιος τραπεζικός υπάλληλος €10.000/μήνα. ΆΛλη αγοραστική δύναμη με πιο φτηνά αυτοκίνητα και χαμλότερα επιτόκια. Π.χ. στην Β. Ευρώπη κάθε Φεβρουάριο γίνεται παζάρι μεταχειρισμένων με απίστευτα χαμηλές τιμές...εδώ δεν έχουμε τέτοια.
-
Ναι, άλλη ποιότητα ζωής β. Ευρώπη αλλά και άλλα τα έξοδα ο κολλητός στην Ιρλανδία - κορκ δεν μπορούσε να βρει δωμάτιο με 500€ και ο μπατζανακης στην Γερμανία νοικιάζει με +1000€, σίγουρα όμως περισσεύουν πάρα πολλά για γούστα ή για οικογένεια!
Στο θέμα μας, έχουμε 'οικογενειακό' διεκπαιραιωτη και θα τον ρωτήσω λεπτομέρειες, επίσης έχω και 'γνωστό' εκτελωνιστή αλλά δεν θέλω να υποχρεωθώ, θα δω ανάλογα πως θα πάει!
Ίσως να είμαι λάθος αλλά νομίζω ότι ένα αυτόματο απο Γερμανία θα έχει δουλέψει ποιο ξεκούραστα από το Ελληνικό λόγο μεγάλων αποστάσεων που κάνουν! Και ίσως γλυτώσουμε 2-3 χιλιάρικα!
Άλλος φίλος κολλητός ψοφάει να πάμε στις μάντρες στην Φιλιππούπολη - Βουλγαρία οδικός με τα λεφτά στις τσέπες και να πάρουμε από εκεί ποιο φτηνά, προσωρινές πινακίδες Βουλγαρίας - πράσινη κάρτα - πάμε σπίτι και μετά εκτελωνισμό... Επειδή έχω πάει οδικός για δουλειές βόρεια του είπα ότι δεν εκτιμά την ζωή του σωστά.... Γέλασε και μου είπε ότι είναι safe mode...
-
Τα Βουγλάρικα, στην πλειοψηφία τους είναι σαπάκια. Σπάνια να βρείς καλό αυτοκίνητο, εκεί πάνε όλα όσα δεν θέλουν οι Ευρωπαίοι. Προσωπικά (αν και μου ήταν πανεύκολο), δεν θα αγόραζα με τίποτα αυτοκίνητο από την Βουλγαρία.
-
Αυτή την άποψη έχω και εγώ αλλά ο φίλος επιμένει ότι θα βρει θησαυρό.... Χλωμό.
Στο πρώτο ποστ χάθηκε 2 φορές το σεντόνι που έγραφα στην αρχή Ευχαριστώ για τα link και τις πληροφορίες... Ευχαριστώ με καθυστέρηση
-
Καλησπέρα!
Αγόρασα πρόσφατα ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από ιδιώτη εισαγωγής το οποίο είχε στο όνομα της εταιρείας του μόλις λίγες μέρες. Επειδή την μεταβίβαση την έκανε ο ιδιώτης με εξουσιοδότηση από εμένα οπότε δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για την μεταβίβαση. Από την στιγμή που έχει ελληνικές πινακίδες σημαίνει πως έχει ταξινομηθεί στην Ελλάδα ? Οπότε και έχουν πληρωθεί τα τέλη ταξινόμησης και ο φπα?
[Mod]: μην ποστάρετε το ίδιο σχόλιο σε 3 διαφορετικά θέματα, δεν έχει νόημα ούτε θα σας απαντήσει κάποιος πιο γρήγορα.
-
Καλησπέρα σας παιδιά.
Τον τελευταίο καιρό ψάχνω ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.
Βρέθηκα με ένα μαντρά που φέρνει αυτοκίνητα από Βέλγιο, έχει κανείς κάποια πληροφορία- άποψη σχετικά με αυτήν την αγορά;
Ψάχνω για bmw 116d ή mercedes a180, μου τόνισε ότι πολύ εύκολα μπορεί να βρεί το mercedes στο Βέλγιο και με σχετικά λίγα χιλιόμετρα.
Ευχαριστώ!
-
Κοιτούσα τιμες του vag group (και όχι μόνο π.χ. Kia) στην Κύπρο και τα περισσότερα είναι αισθητά φθηνότερα (ακόμα και αν πληθωρισω τις τιμες με τη διαφορά του ΦΠΑ των δυο χωρών) και είναι και πολύ καλύτερα εξοπλισμένα.
Αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς και να παραγγείλει ένα αριστεροτιμονο με σκοπό να το φέρει Ελλάδα; Υπάρχει κάτι που θέλει προσοχή; (Αγορά από επίσημο αντιπρόσωπο Κύπρου)
-
Να υπολογίσεις μεταφορικά και φυσικά τον φόρο (ΕΤΤ) που θα πληρώσεις στην Ελλάδα, μαζι με τα έξοδα πινακίδων και εκτελωνιστή. Και τότε να δεις εαν σε συμφέρει.
-
Επίσης καταλαβαίνω πως τα ήθη κι έθιμα στην Κύπρο είναι ακόμη δεκαετίες πίσω. Βγήκε διάταγμα που υποχρέωνε να αναγράφεται στην άδεια αν ένα αμάξι είχε συγκοληθεί από δύο τροπέτα, και μετά από διαμαρτυρίες εμπόρων το απέσυραν... η Κύπρος βρίσκεται ακόμη σε αυτό το, μεσανατολίτικο, στάδιο στο εμπόριο αυτοκινήτων...
-
Βγήκε διάταγμα που υποχρέωνε να αναγράφεται στην άδεια αν ένα αμάξι είχε συγκοληθεί από δύο τροπέτα, και μετά από διαμαρτυρίες εμπόρων το απέσυραν
Ε ?? Γινεται ακομα αυτο το πραγμα? Αλλά για να διαμαρτυρηθηκαν τα λαμογια, μαλλον γινεται
-
@JamesD , πόσο λες να σου κοστίσει να αλλάξεις όλο το σύστημα? Ταμπλό-τιμόνια - πετάλια - πάνελ πόρτας - αισθητήρες και κάμερες στο παρ μπριζ κ.α, νομίζω δεν θα έχεις κανένα όφελος ίσα ίσα θα μπεις μέσα , βάλε και την μεταφορά με RR , τα μόνα που ίσως σε συμφέρει να δες είναι τα Γιαπωνέζικα , παραδοσιακά πούλαγαν πολύ καλά στην Κύπρο και μάλιστα τις δικές τους εκδόσεις και όχι τις Ευρωπαϊκές.
EDIT : Άκυρο το τροπέτο τώρα είδα ότι έλεγες εξαρχής παραγγελία σε αριστερό τιμόνι
-
@Yem άκυρο, είχα την εντύπωση ότι τα ΤΤ δεν τα πληρώνεις λόγω ΕΕ και αυτά είναι ακριβά σου καθιστούν ακριβή την αγορά. Τελικά το μόνο που ίσως συμφέρει είναι το arbitrage επιδοτήσεων ηλεκτρικών αυτοκινητων που δεν έχουν ΤΤ, αν και λίγο που το είχα ψάξει νομίζω ότι τα κράτη θέλουν ΑΦΜ προκειμένου να λάβεις επιδότηση αγοράς συνεπώς πάλι πρόβλημα...
-
Καλησπέρα. Όντας γυναικα δυσκολεύομαι πολύ στο να αποφασίσω. Λοιπόν μου ήρθε ένα αμάξι από Γαλλία Nissan qasqai n connecta του 2018 diesel Το αυτοκίνητο το έλεγξα μέσω αντιπροσωπίας και άλλον γνωστόν από μηχανικής πλευράς και χιλιομέτρων είναι όλα πραγματικά. Το θέμα είναι ότι έχει βαμμένο η αλλαγμένο καπό, προφυλακτήρα βαμμένο, φτερό, φανάρι αλλαγμένο πόρτα δεξιά και πίσω. Γενικά από τη δεξιά πλευρά είναι όλο βαμμένο. Και φαίνεται ξεκάθαρα γιατί έχει μπιμπίκια. Σε 2 σάιτ επι πληρωμή που μπήκα με το vin μου έβγαλε ότι το αμάξι είχε τρακάρισμα στη Γαλλία. Και τα δυο έδειχναν την ίδια ημερομηνία. Δε ξέρω τι να κάνω;; Από μαντρά είναι το αμάξι και θα φτάσει 20,500. Σκέφτομαι μήπως επειδή είναι βαμμένο σε 3 χρόνια ξεθωριάσει μαύρο είναι το χρωμα του αυτοκινήτου και χρειαστεί να το βάψω ολόκληρο!! Επίσης θέλω γνώμη για αυτοκίνητα από Σουηδία γιατι έχω βρει και εκεί ενα το ίδιο!! Βέβαια είναι tekna όποτε σίγουρα θα είναι μεγαλύτερο το τελωνείο!! Σας Ευχαριστώ
-
Η αντιπροσωπία κι ο γνωστός που το τσέκαραν από μηχανικής πλευράς (?) και χλμ. και σου είπαν ο.κ.,δεν μπορούσαν να στο τσεκάρουν κι από σασί, κ.τ.λ.;
To αμάξι είναι μισό αλλαγμένο (όλη η δεξιά πλευρά και πίσω πόρτα) και το σκέφτεσαι; Kατά 99% έχει φάει γερό τρακάρισμα (μπορεί να χει πέσει και σε κανένα τεράστιο χαντάκι από τη μια μεριά) κι εσύ σκέφτεσαι να το αγοράσεις και με 20.000+ ευρώ;;
Με τιμή ένα μηδενικό λιγότερο, ίσως...
-
Καλησπέρα. Όντας γυναικα δυσκολεύομαι πολύ στο να αποφασίσω. Λοιπόν μου ήρθε ένα αμάξι από Γαλλία Nissan qasqai n connecta του 2018 diesel Το αυτοκίνητο το έλεγξα μέσω αντιπροσωπίας και άλλον γνωστόν από μηχανικής πλευράς και χιλιομέτρων είναι όλα πραγματικά. Το θέμα είναι ότι έχει βαμμένο η αλλαγμένο καπό, προφυλακτήρα βαμμένο, φτερό, φανάρι αλλαγμένο πόρτα δεξιά και πίσω. Γενικά από τη δεξιά πλευρά είναι όλο βαμμένο. Και φαίνεται ξεκάθαρα γιατί έχει μπιμπίκια. Σε 2 σάιτ επι πληρωμή που μπήκα με το vin μου έβγαλε ότι το αμάξι είχε τρακάρισμα στη Γαλλία. Και τα δυο έδειχναν την ίδια ημερομηνία. Δε ξέρω τι να κάνω;; Από μαντρά είναι το αμάξι και θα φτάσει 20,500. Σκέφτομαι μήπως επειδή είναι βαμμένο σε 3 χρόνια ξεθωριάσει μαύρο είναι το χρωμα του αυτοκινήτου και χρειαστεί να το βάψω ολόκληρο!! Επίσης θέλω γνώμη για αυτοκίνητα από Σουηδία γιατι έχω βρει και εκεί ενα το ίδιο!! Βέβαια είναι tekna όποτε σίγουρα θα είναι μεγαλύτερο το τελωνείο!! Σας Ευχαριστώ
ξεχασε το. οπως και τα εισαγωγης. βρες καποιο ελληνικο, πληρωσε το κανενα 1500αρι παραπανω. και βασικα με τοσα γιουρα παρε κατι αλλο απο μουτουχου κιου-κιου.
-
Μακριά! Πανάκριβο ειδικά για τρακαρισμένο.
-
Από μηχανικής πλευράς σασί, ότι έχει ανεβεί καλύμπρα κτλ δε μου είπαν κάτι. Ούτε η αντιπροσωπεία ούτε ο μηχανικοσ που είναι γνωστός μου.. Δεν έχει λυθεί το αμάξι. Μόνο τη μετώπη (αν το λέω σωστά) μου είπαν οτι είναι λυμένη πιθανόν για να βάψουν προφυλακτήρα!! Λίγο λάδι στο ιντερκουλερ μου βρήκαν. Το αμάξι έχει 75000km, μοντέλο του 2018!! Επίσης δεν είναι αλλαγμένο στα δεξιά. Απλά μόνο το φανάρι έχει αλλαχτεί από δεξιά. Έχουν βαφτει προφυλακτήρας, δεξι φτερό και οι δυο πόρτες δεξιά.. και έχει αλλαχτεί το φανάρι δεξιά και το καπο πιθανόν η είναι βαμμένο η αλλαγμένο γιατί από μέσα μου έδιναν ότι γυάλιζε και έλειπαν και κάτι αυτοκόλλητα.. Συγνώμη αν σας τα γράφω μπερδεμένα απλά και γω έχω πάθει ένα σοκ!! Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!!
-
Εννοείται ότι ΔΕΝ το αγοράζεις, έχει φάει γερό τρακάρισμα και το λάδι στο intercooler δεν είναι καλό. Πάρα πολύ ακριβό για την κατάσταση που είναι.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ Ε.Ε.