-
Αν το παιδί είναι 18 και μόλις έβγαλε δίπλωμα μαθαίνοντας από το δάσκαλο, συγνώμη αλλά 'too late' , έπρεπε να κάνει καρτ από τα 8-10 του ώστε να μην έχουμε τώρα τέτοιες απορίες...
Αν αυτό δε συνέβη, η επόμενη καλύτερη επένδυση: 4Τ Safetrack
Σε ό,τι αφορά το αυτοκίνητο: αν όλοι μας παραδεχόμαστε πως τα αργά αυτοκίνητα είναι επικίνδυνα αυτοκίνητα για εμάς που οδηγούμε χρόνια, για ποιό λόγο να πάρουμε αργό αυτοκίνητο στο παιδί μας που, λόγω έλλειψης εμπειρίας, θα μπλεχτεί σε επικίνδυνη κατάσταση πριν το καταλάβει ?
Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πάρει 106R ή οτιδήποτε άλλο τόσο γρήγορο και απόλυτο. Κάτι 'σβέλτο' που να μπορεί να πάει και ένα ταξιδάκι με την καλή του/με τον καλό της αλλά και να παρκάρει εύκολα στο Πανεπιστήμιο, και να έχει φτηνά ανταλλακτικά για τα αναπόφευκτα μικροχτυπηματάκια του 'νέου'. Ισως ένα Punto ή Ibiza.
-
Η δική μου άποψη (λόγω πείρας):
Μικρό και ελαφρύ, για να έχει το φόβο του τι θα πάθει άμα κάνει τη βλακεία.
Φρένα μέτρια προς καλούτσικα, έτσι ώστε να μάθει ότι το αυτοκίνητο δεν κοκαλώνει αμέσως, αλλά να μην κινδυνεύει και πάρα πολύ. Ίσα-ίσα να μάθει τους κινδύνους και να αποκτήσει αυτοσυγκράτηση. Για το ABS, μάλλον να έχει ABS, γιατί σε λίγο δε θα πωλείται αυτοκίνητο χωρίς αυτό. Ίσως όμως η έλλειψή του να τον αναγκάσει να είναι πιο συγκρατημένος.
Όχι πολλές-πολλές ανέσεις. Να συνηθίσει στο φόρτο εργασίας και να βελτιώσει τα αντανακλαστικά και την αυτοσυγκέντρωσή του.
Με σωστή γενικά θέση οδήγησης. Τα εργονομικά σφάλματα πληρώνονται αργότερα με επισκέψεις σε ορθοπαιδικούς και φυσιοθεραπευτές.
Χωρίς πολλούς αυτοματισμούς και χωρίς σπουδαία ηχομόνωση, για να μάθει να αφουγκράζεται και να νιώθει το αυτοκίνητο. Ει δυνατόν δε, να μάθει να επισκευάζει μικροβλάβες μόνος του.
Επιδόσεις ενός μέτριου 1400αριού μικρομεσαίου, ίσως και λίγο κατώτερες, σε συνδυασμό με μέτριο προς καλούτσικο κράτημα, αλλά καλή, προβλέψιμη οδική συμπεριφορά με προοδευτικές αντιδράσεις. Έτσι, θα μάθει να ελέγχει το αυτοκίνητο στο 'όριο', το οποίο όμως θα έρχεται σε χαμηλές ταχύτητες, οι οποίες θα του παρέχουν ένα ικανοποιητικό χρονικό περιθώριο αντίδρασης και διόρθωσης.
Πλήρη πίνακα οργάνων, για να μάθει να εκμεταλλεύεται τις ενδείξεις των οργάνων ελέγχου.
Χαμηλό κόστος κτήσης και συντήρησης, για να μην το λυπάται πάρα πολύ.
Ένα καλό σέρβις, με υπεύθυνους και έντιμους (εδώ γελάνε) ανθρώπους, για να μάθει τα δικαιώματά του και τι πρέπει να απαιτεί.
-
Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω...
Όλα λίγα λοιπόν χωρίς να γίνεται επικίνδυνοΟ χρήστης skullone έγραψε:
Χωρίς πολλούς αυτοματισμούς και χωρίς σπουδαία ηχομόνωση, για να μάθει να αφουγκράζεται και να νιώθει το αυτοκίνητο.
Ει δυνατόν δε, να μάθει να επισκευάζει μικροβλάβες μόνος του.Μεγάλη σημασία να ακούμε την μηχανή!Εγω πιστεύω ότι έχω κερδίσει πάρα πολλά...
Για το τελευταίο, πολύ χρήσιμο!!!Πλήρη πίνακα οργάνων, για να μάθει να εκμεταλλεύεται τις ενδείξεις των οργάνων ελέγχου.
Όχι στροφόμετρο! Οι νέοι οδηγοί χαζεύουν εκεί !
Εξάλλου δεν ξέρω και σε τι χρειάζεται...
Όσοι το έχουν αλλάζουν ταχύτητα αφού το δουν!?!? -
Starlet 1.3 Xli του 93-95
α) είναι φτηνό (με 3000 ευρώ το πολύ, το πήρες)
β) δεν σπάει με τίποτα
γ) δεν καίει σχεδόν τίποτα
δ) μια χαρά επιδόσεις για νέο οδηγό
ε) πας ταξείδι με λογικές ταχύτητες χωρίς να ταλαιπωρείσαι πολύ
στ) λογικό κόστος συντήρησης (όχι 'τζάμπα' πάντως ...)
ζ) σ' αυτό έμαθε στον δάσκαλο (μάλλον)
η) μόλις το βαρεθεί ή δεν του φτάνει, το πουλάς πανεύκολα στα ίδια λεφτά που το πήρες -
Το στροφόμετρο είναι απολύτως απαραίτητο. Σου δείχνει και πόσο πιέζεις τον κινητήρα, βοηθώντας σε στο στρώσιμο, σε βοηθά επίσης να καθορίσεις το οδήγημά σου σύμφωνα με τις εκάστοτε συνθήκες κλπ.
-
EGO PEDIA EMA8A NA ODIGO SE ENA RENAULT 9 1800cc GTX MONTELO 85-86, DEN KSERO AN IXE KIKLOFORISI ELLADA TO FERAME APO GALLIA, ARKETA DISKOLO AUTOKINITO KAI BARI , MPORO NA PO OTI MOU EKANE KALO, ISOS ETSI NA MA8I KAI TO PEDI MOU,SE MAOUNA AN IPARXI TOTE KAMIA , GIA NA TOU FENONTE META OLA PEXNIDAKI. KAI BEBEA TO AUTOKINITO POU ODIGOUSA OUTE ABS OUTE TCS ETC. TO BASIKO INE NA MA8IS NA PROSEXIS PROTA ESI KAI META 8A SE BOH8ISOUNE KAI TA HLEKTRONIKA SISTIMATA.
-
Ο χρήστης sirgus έγραψε:
Αλλά όποιος θέλει απαντάει και για εκτός τι θα έδινε στο παιδί του!Βέβαια εσύ ούτε για εντός δεν απάντησες όμως !!!
Για πες!!!
Αφού το 'παιχνίδι' μεταφέρεται και εκτός έδρας, απαντώ. Κατά πρώτο λόγο είμαι υπέρ της αγοράς καινούριου αυτοκινήτου (υπερασπίζομαι αυτή την άποψη, γιατί έχω συμφέρον ). Πρέπει να έχει ασφαλή οδική συμπεριφορά, κινητήρα που θα προσδίδει αξιοπρεπείς επιδόσεις στο αμάξι (ένας 1400άρης είναι μια χαρά) και κατά προτίμηση σαφές υδραυλικό τιμόνι (τα ηλεκτροϋδραυλικά είναι πιο ελαφριά από ένα καλό υδραυλικό και δε θα τα συνιστούσα σε νέο οδηγό). ABS οπωσδήποτε. Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη είμαι υπέρ της αγοράς ενός Fiesta 1.4.
-
Θα συμφωνησω με τον Fac. το σταρλετακι ειναι το ιδανικο αμαξι για ενα νεο οδηγο.ειχα την τυχη να ειναι και το πρωτο προσωπικο μου αμαξι. το ειχα παρει μεταχειρισμενο το κρατησα για 2 χρονια και ειλικρινα το χαρηκα. η πλακα ειναι οτι το πουλησα και 200,000 περισσοτερο απ'οτι το πηρα. ο νεος οδηγος πρεπει να παρει μεταχειρισμενο και μικρο. ετσι να μην το κλαιει με την πρωτη γρατζουνια που θα του κανει και να μην χρειαζεται να πληρωσει ενα καρο λεφτα για να το φτιαξει. εγω οταν το πηρα πηγα και στα μεγαρα μερικες φορες εκανα τα τετ α κε μου αλλα εμαθα. παρολο που ο πατερας μου μου εμαθε απο αρκετα μικρη ηλικια να οδηγω οταν παρα το διπλωμα και βγηκα μονος σου στο δρομο τα πραγματα ειδα οτι ειναι εντελως διαφορετικα. Starlet, Micra,Corsa και τα υπολοιπα της ιδιας παρεας ειναι ιδανικα για ενα νεο οδηγο. εχουν μικρο κοστος χρησης και αγορας, χωρους για να βαλεις την παρεα να πατε μια βολτα το βραδυ ή μια εκδρομουλα, γκαζακι για να δεις πως ειναι η ζωη και μετα τα 80 και οδηγικη συμπεριφορα που θα σου χαρισει και μερικες συγκοινησεις. ασε που ειναι και μια πολυ καλη βαση για να αρχισουν να τα πειραζουν αργοτερα(ηχοσυστηματα,ζαντες,εξατμισεις,χοανες κτλ).
-
Ο χρήστης fac έγραψε:
Starlet 1.3 Xli του 93-95
ζ) σ' αυτό έμαθε στον δάσκαλο (μάλλον)Ωραία! Οπότε θα μάθουμε το Starlet τέλεια και όταν νοικιάσουμε το Saxo στο νησί θα το ρίξουμε στο γκρεμό!
-
ΝΤΡΟΠΗ ΜΠΑΜΠΑ!!!!!!
Μισή δουλειά θα κάνεις; Αφου θα το πληρώσεις που θα το πληρώσεις, ΔΩΣΕ ΛΕΦΤΑ στο παιδί και άστο να βρει μόνο του το αυτοκίνητο που θέλει.
Το πολύ πολύ να του δώσεις καμιά συμβουλή.
Σε 20 χρόνια θα θυμάται όλο νοσταλγία τις μέρες που γύριζε τις αντιπροσωπείες. Και θα το αγαπήσει και πιο πολύ το αυτοκίνητο.
Όσο για το 4Τ Σεηφτρακ ... κάτσε να μάθει το παιδί να βάζει ταχύτητα πρώτα. Πρώτα θα πάρει ερεθίσματα από την ιδία οδήγηση και μετά θα αναζητήσει κατανόηση απλών και δύσκολων περιστατικών. Θυμάμαι όταν πρωτοπήρα το δίπλωμα που ήθελα οπτική επαφή με τον επιλογέα για να μην βάζω 5η αντί για 3η. Τις ανησυχίες περί υπερστροφής κλπ κλπ μόλις μετά από εξάμηνο συνειδητοποίησα- όταν ήμουν έτοιμος.
Αν θες να αποκτήσει και καλύτερη κυκλοφοριακή παιδεία άστο για ένα διάστημα πεζό, με ποδήλατο ή με λεωφορείο για να μάθει να βλέπει και τις άλλες οπτικές γωνίες.ΥΓ. Jeepakia, τον νου σου, παίρνω το Scania μου και σε κυνηγώ!!!
-
[list:fg948xvg]KAFER 1303 [/list:u:fg948xvg][list:fg948xvg]Nα ειναι και τα χαρτοκολαρα της τουρπινας απ τα καλοριφερ σκισμενα, να του φυγει μαγκια, να μην κανει μ@λ@κιες [/list:u:fg948xvg][list:fg948xvg]Λοιπον παιδια σοβαρα τωρα αν το υποψηφιο παιδι ειναι ας πουμε 20 χρονων και δεν εχει ζοριστει απο δουλεια εστω και λιγο το αυτοκινητο οτι και να ειναι (ακομα και χιλιαρι)δεν προκειτε να το σεβαστει.Οσο για την ασφαλεια, εχω μια κορη 9 ετων και απ τα 6 της την εβαζα βιντεο με τεστ προσκρουσης για να δει πως φευγουν τα παιδακια απ το παρμπριζ!!Χωρις καμια πιεση η ζωνη της εχει γινει πλεον βιωμα.Αυτο τωρα που προσπαθω στον συλογο γονεων ειναι να καθιερωσουν καθε 15 μερες να πηγαινουν τα παιδια σε παρκο κυκλοφοριακης αγωγης οπως γινεται στη Γερμανια.Εστω και ενα παιδι να σωθει απ την επομενη γενια θα μπορουμε να λεμε οτι η παιδεια αρχισε εστω και λιγο να λειτουργει.Αυτο σημαινει οτι μετα απο μια 10 ετια μαθησης πριν παρει το διπλωμα εχει γινει πλεον 'ολοκληρωμενος' ανρωπος στο τιμονι(οχι πειρα)οσον αναφορα τον τροπο σκεψης και την αντιληψη κατι που δε μαθαινεται σε 20 μερες της σχολης οδηγων.Με λιγα λογια το παιδι διαμορφωνεται καταληλα στο συγκεκριμενο θεμα οποιος κι αν ειναι ο χαρακτηρας του.Φυσικα θα περασει κι απ το δικο μου 'τεστ κοπωσεως' κι αν οντως μεσα σε μια δεκατια εχει γινει 'δουλεια' δεν εχω προβλημα να παρει και το δικο μου αυτοκινητο.Σε διαφορετικη περιπτωση...........................αυτοκινητο δε βλεπει.Ουτε χιλιαρι[/list:u:fg948xvg]
-
όλα τα καινούρια 1200αρια και 1400αρια είναι καλά αμάξια σε γενικές γραμμές...εγώ έκανα πολλά χιλιόμετρα σε αυτοκίνητο 50 ίππων και λόγω αδυναμίας είχα αρκετές δυσάρεστες καταστάσεις ακόμα και σε απλά πράγματα...ο αδελφός μου θα κάνει πρώτα χιλιόμετρα σε 98αρι Κλιο και είμαι πολύ ευχαριστημένος...για τον abc υπάρχουν και τα μοτοποδήλατα αντί να πάει να πάρει Citroen GS του 78....(μέτριο προς κακό αμάξι τώρα πια,φρένα,γκαζια μηδεν,ασφάλεια παθητικη ενεργητική μηδέν)
-
Ενα απο τα ιδανικα αμαξια για να ξεκινησει ενα νεο παιδι πιστευω οτι ειναι αυτο στο οποιο εκανα και εγω τα πρωτα μου βηματα (δηλαδη γκαζιες ). Το clio 98hp ειναι οτι πρεπει για ενα νεο απο την αποψη οτι και ειναι μικρο αυτοκινητο, οτι πρεπει για πολη αλλα και ασφαλες για ταξιδια, ευκολοδηγητο αλλα παραλληλα και δυνατο (στα ορια της λογικης του μικρου παντα) για να νιωθει και αυτοπεποιθηση οτι εχει ενα καλο αμαξι και τον εμπιστευονται οι γονεις του (που κατα 99% αυτοι θα το πληρωσουν) και ολα τα υπολοιπα θα ερθουν μονα τους. (καλη λυση και το micra που ακουστηκε). Μου φαινεται οτι αυτη η συζητηση ειναι οτι πρεπει θεμα για ψηφοφορια.
-
Κάποιος φίλος στην αρχή έγραψε ότι πρώτα απ'όλα πρέπει στα παιδιά μας να προσφέρουμε 'οδηγική παιδεία'.
Αν υπάρχει αυτή , το αυτοκίνητο καθ'αυτό είναι δευτερεύον θέμα.
Κάνω μαζί με τον γυιό μου πάρα πολλές διαδρομές , εξηγώντας τι ακριβώς κάνω και τι προσέχω και γιατί.
Το επόμενο βήμα και σύντομα μάλιστα , κάρτ!
Τώρα αν θα οδηγήσει μετά 1400 ή 1100 ή 2000 cc και τόσα άλογα δεν με ανησυχεί. Να τα οδηγήσει σωστά θέλω.!!!
Υ.Γ. Μπράβο για το θέμα - πολύ καλό!!!
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
για τον abc υπάρχουν και τα μοτοποδήλατα αντί να πάει να πάρει Citroen GS του 78....(μέτριο προς κακό αμάξι τώρα πια,φρένα,γκαζια μηδεν,ασφάλεια παθητικη ενεργητική μηδέν)Μέτριο τώρα πια ναι αλλά κακό? Μην τρελαθούμε !
**Φρένα? **
Να σου θυμίσω τα δισκόφρενα μπρος-πίσω!?Γκάζια?
1200 κυβικά που βγάζουν 60 άλογα (από το 1970 όχι 1978) άλογα είναι λίγα?
Μου θυμίζεις πόσα βγάζει το 206 1.100? Ή το 106 ή το Saxo? Με μηχανές του 2000?ασφάλεια παθητικη ενεργητική μηδέν?
Πως το στηρίζεις?Μήπως δεν είναι και άνετο αυτοκίνητο!?!? Με το κορυφαίο συστημα αναρτήσεων όλων των εποχών!?
Μήπως το μπερδεύεις με άλλο !?
Μου φαινεται οτι αυτη η συζητηση ειναι οτι πρεπει θεμα για ψηφοφορια.
Χμ... Αλλά πως?!
Με χαρακτηρηστικά?Υ.Γ. Μπράβο για το θέμα - πολύ καλό!!!
Ωραίο θέμα! Εύγε!
Thanks !
-
Μια και μιλάμε για νέους οδηγούς, ας αναφέρω κάτι αστείο. Πριν λίγες μέρες είδα κολλημένο στο αυτοκίνητο ενός νέου οδηγού ένα χαρτί, το οποίο μεταξύ άλλων έγραφε: 'Συμβουλές δε δέχομαι από κανένα. Μα***ίες μπορώ να κάνω και μόνος μου'. Μπορεί να αποτελεί υπερβολή η συγκεκριμένη φράση, ωστόσο κρύβει κάποια αλήθεια.
-
sirgus καλό θέμα και μ'αρέσει που ότι γράφω γίνεται αμέσως quote!!! ...φυσικά εννοούσα ότι όποιος πάει και αγοράσει τέτοιο αμάξι για το παιδί του είναι εγκληματίας(δεν ήθελα να προσβάλω τη τεχνολογία της φίλτατης Σιτροεν)....αλλά καλά θαταν οι υποστηρικτές των λίγων ίππων να μας λένε ποια αμάξια εννοούν και με ποιο σκεπτικό! εγώ πάντως να κάνω στο παιδί μου αυτά που πέρασα εγώ με το νισσαν τσερυ 1.0 του 91 δεν υπάρχει περίπτωση...εκτός αμα είναι ήδη το αυτοκίνητο στην οικογένεια...
το έτος είναι 2003!!! -
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
sirgus καλό θέμα και μ'αρέσει που ότι γράφω γίνεται αμέσως quote!!! ...φυσικά εννοούσα ότι όποιος πάει και αγοράσει τέτοιο αμάξι για το παιδί του είναι εγκληματίας(δεν ήθελα να προσβάλω τη τεχνολογία της φίλτατης Σιτροεν)Είναι!? Μήπως το μπέρδεψες?!
Όσο για το GS οκ! Απλά μην γράφουμε πράγματα τα οποία ακόμα και η ιστορία τα αρνείται!
Μιλάμε για αυτοκίνητο που έχει γράψει ιστορία!....αλλά καλά θαταν οι υποστηρικτές των λίγων ίππων να μας λένε ποια αμάξια εννοούν και με ποιο σκεπτικό!
Αυτό ισχύει και για τους πολλούς ίππους!
Όσο για μοντέλο εγώ στην αρχή πρότεινα 205..
Και φυσικά και GS!!! -
Επειδή παίζει μεγάλο ρόλο και η ψυχολογία του ατόμου, και ειδικά σε νεαρές ηλικίες, είμαι της γνώμης ενός γρήγορου αυτοκινήτου. Ελαφρύ και γύρω στα 120 άλογα. Ένα 106 GTI π.χ. Έτσι δε θα πέσει στην παγίδα των φίλων του που θα οδηγούνε πιο γρήγορα και θα του κολλάνε να το πατήσει.
Επιπλέον, ένα καλό αυτοκίνητο, θα σου δώσει και αερόσακους, και υδραυλικό και ίσως και άλλα ηλεκτρονικά βοηθήματα.
Η ατάκα, μη σε δω να τρέχεις, δεν πιάνει. Ο σκοπός είναι να έχει ένα αυτοκίνητο το οποίο το παιδί θα σέβεται απο μόνο του και όχι ένα Seicento που θα του βγάλει τα μάτια για την μαγκιά.
Και σίγουρα, το παιδί θα παραδειγματιστεί απο το πως οδηγάνε οι γονείς.Πρώτο μου τουτου; Υ10 Turbo. Αν είναι να μάθεις, μάθε το σωστά. Ημίμετρα δεν πιάνουν.
-
Ο χρήστης xdesign έγραψε:
Επειδή παίζει μεγάλο ρόλο και η ψυχολογία του ατόμου, και ειδικά σε νεαρές ηλικίες, είμαι της γνώμης ενός γρήγορου αυτοκινήτου. Ελαφρύ και γύρω στα 120 άλογα. Ένα 106 GTI π.χ. Έτσι δε θα πέσει στην παγίδα των φίλων του που θα οδηγούνε πιο γρήγορα και θα του κολλάνε να το πατήσει.
Επιπλέον, ένα καλό αυτοκίνητο, θα σου δώσει και αερόσακους, και υδραυλικό και ίσως και άλλα ηλεκτρονικά βοηθήματα.
Η ατάκα, μη σε δω να τρέχεις, δεν πιάνει. Ο σκοπός είναι να έχει ένα αυτοκίνητο το οποίο το παιδί θα σέβεται απο μόνο του και όχι ένα Seicento που θα του βγάλει τα μάτια για την μαγκιά.
Και σίγουρα, το παιδί θα παραδειγματιστεί απο το πως οδηγάνε οι γονείς.Πρώτο μου τουτου; Υ10 Turbo. Αν είναι να μάθεις, μάθε το σωστά. Ημίμετρα δεν πιάνουν.
Συμφωνώ και επαυξάνω!
Το αυτοκίνητο μπορεί να σε σκοτώσει χωρίς την κατάλληλη παιδεία,όσο αργό και να είναι.Άλλο που δεν πρέπει να είναι αργό,καθώς η ενεργητική ασφάλεια είναι σημαντικότατη.Οδηγική παιδεία και τίποτα άλλο λοιπόν.Ίσως μιλάω λίγο μεροληπτικά,αλλά μου φαίνεται παράλογο να έρθουν να μου πουν,πάρε αυτό το αυτοκίνητο ή τίποτα.Πιστεύω πως είναι πολύ σωστό να διαλέξει το παιδί μόνο του αυτοκίνητο ανάλογα βέβαια με το διαθέσιμο προϋπολογισμό,και ας πάρει ότι θέλει,να το χαρεί ρε αδερφέ!
Τι πρέπει να οδηγήσει το παιδί μας!