-
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να έχουμε 'χέρια'...
-
EGW NOMIZW OTI EINAI POLY KALYTERO STHN ARXH NA PAREI ENA MIKRO METAXEIRISMENO GIA MESA STH POLH(EGW TA 2 PRWTA XRONIA EIXA ENA AUSTIN METRO XILIARAKI)ETSI WSTE KAI NA MA8EI KAI NA MHN AGXWNETAI GIA TO PWS 8A PARKAREI,MHN TO TRAKAREI-MAKRYA APO EMAS ...
META AS PAREI ENA 1400ARI H 1600ARI KAINOURGIO GIA NA KATALABEI KAI TH DIAFORA.... -
Ο χρήστης xdesign έγραψε:
Επειδή παίζει μεγάλο ρόλο και η ψυχολογία του ατόμου, και ειδικά σε νεαρές ηλικίες, είμαι της γνώμης ενός γρήγορου αυτοκινήτου.
Ακριβώς!!!!!! η νεαρή ηλικία είναι η κρίσιμη για γρήγορα αυτοκίνητα!
Έχεις δει πολλούς 40άρηδες να κάνουν σφήνες στην σταδίου? Ή 25άρηδες? (μιλάμε για πιο είναι το πιο κλασικό θέαμα)Καλύτερα να τρέχει αν τρέξει και είναι τέτοιος χαρακτήρας με ένα αυτοκίνητο που έχει παθητική ασφάλεια, παρά με ένα 1,1 που θα γίνει κομμάτια.
Τέτοιες υπερβολές του τύπου με 1.1 θα γίνει κομμάτια μάλλον σε forum των 4τροχών είναι άσκοπες...
Ελαφρύ και γύρω στα 120 άλογα. Ένα 106 GTI π.χ. Έτσι δε θα πέσει στην παγίδα των φίλων του που θα οδηγούνε πιο γρήγορα και θα του κολλάνε να το πατήσει.
Αν έχουν όλοι οι φίλοι 106 Gti μήπως φαντάζεσαι πως θα κολλάει ο ένας στον άλλον για να το πατήσουν ?
Πιο ήρεμος θα είσαι αν το παιδί σου βγαίνει το βράδυ με το 106 Gti του μαζί με την παρέα του που έχουν όλοι 106 GTi τον πρώτο χρόνο ή αν οδηγάει ένα Saxo 1.1 και η παρέα του το ίδιο?
Ή επειδή μίλησες για τους φίλους του που ίσως έχουν πιο γρήγορα...αν έχει και αυτός γρήγορο πιστεύεις ότι δεν θα το πατάει επειδή είναι όλοι ευτυχισμένοι που έχουν γρήγορα αυτοκίνητα οπότε γιατί να κάνουν κόντρες!?!?Πρώτον. Εσύ στην παρέα σου όλοι τα ίδια αυτοκίνητα οδηγούσατε;;; Μήπως είχατε και club; Μη κολλάς στο αυτοκίνητο. Αν η παρέα του είχε 1,1 θα ήθελα να είχε 1,6. Αν η παρέα του είχε 1,6 θα του έπερνα 1,8. Κατάλαβες; Και αν βγαίνουν μαζί, θα αναγκάζετε να τους περιμένει κιόλας!!! χαχαχα
Αδυνατώ να καταλάβω το γιατί πάντως!!!
Επιπλέον, ένα καλό αυτοκίνητο, θα σου δώσει και αερόσακους, και υδραυλικό και ίσως και άλλα ηλεκτρονικά βοηθήματα.
Τα πιο αργά δεν τα έχουν αυτά?
Το Saxo 1.1 που ανέφερες έχει τέτοια πράγματα; Ούτε υδραυλικό δεν έχει!!!
Όπως λες μην κολλάς στο αυτοκίνητο!
206 1.1 (ή 1.2 είναι ?δεν θυμάμαι anyway!!!)Έτσι είναι. Πρέπει να μάθεις πώς στρίβει το αυτοκίνητο, πώς το ελέγχεις, πώς λειτουργούν όλα αυτά. Άσε που αυτά τα γκάτζετ είναι για τους φλώρους ούτως ή άλλως.
?!
Τι εννοείς για τους φλώρους?
Είναι σε όλους χρήσιμα...Δεν κανέναν δεν κάνουν κακό...Άλλο βέβαια ποια είναι απαραίτητα και πόσο -
να συμφωνήσω με τον sirgus οτι αυτοκίνητα σαν πεζω 106 ραλι, σαξο vts και τα λοιπά τέτοια δεν ταιριάζουν σε νέους οδηγούς και προτιμώ το πουντο το 80αρι από αυτά...τα ηλεκτρονικά ούτως ή άλλως τα παίρνεις θες δε θες στις περισσότερες περιπτώσεις καινούριων και γιατί όχι να μην υπάρχουν?
-
Πολύ καλό θέμα και απο εμένα ένα ΕΥΓΕ.
Η προσωπική μου εμπειρία είναι η παρακάτω:
Ο μπαμπάς είχε διαπιστώσει ότι απο μικρός είχα κόλλημα με τα αυτοκίνητα και όταν οδηγούσε το πρώτο αυτοκίνητο της οικογένειας (ένα Peugeot του 57) και ήμουν μέσα μου μιλούσε για τον τρόπο που οδηγούσε και την λογική που ακολουθεί. ΠΧ εδώ είναι στροφή δεν μπορώ να προσπεράσω το έχω ακούσει άπειρες φορές και ως συνέπεια δεν το έχω κάνει ποτέ, μόνο όταν έχω ορατότητα ικανοποιητική προσπερνάω.
Μου έδειχνει πχ πως πρέπει να φρενάρεις ή πότε να αλλάζεις ταχύτη΄τες έτσι ώστε να μην μπουκώνεις τον κινητήρα (άσχετα που το δικό μου Xantia στο 90% τον περιπτώσεων πάει μέχρι 3.000 άντε 3.500 στροφές γιατί μου αρέσει να ροπιάζει). Μου έμαθε πόσο σημαντικοι είναι οι καθρέφτες και οι 3 (αν και είχε 2 το Peugeot, βέβαια τα επόμενα είχαν 3).Μετά γύρω στα 17 με πήγαινε στον Ασπρόπυργο μέσα σε μια μικρή χωμάτινη πιστούλα κάτι Σάββατα ή Κυριακές και μου το έδινε να συνιθίζω τον όγκο του αυτοκινήτου και να μαθαίνω την συμπεριφορά του.
Όταν πήρα πια το δίπλωμα για 1-2 μήνες ήταν μέσα και πηγαίναμε μαζί (βέβαια μιλάμε στους 1-2 μήνες το πήρα 10 φορές) και μου έσπαγε τα νέυρα (ως γνωστόν) αλλά πχ πλέον δεν περνάω κολλητα δεξία απο τα σταθμευμενα (αχ! μανία μου να τηρώ πιστά και κατά γράμμα τον ΚΟΚ) μιας και εγκιμονεί περισσότερους κινδύνους απο το να είσαι και 1/2 μετρο πιο αριστερά, όπως κανένα παιδάκι που δεν βλέπεις κτλ κτλ.Επί 5 χρόνια οδηγούσα το αυτοκίνητο του και μετά απο μερικούς μήνες μου έιχε τόση εμπιστοσύνη που όπου ήταν να πάμε μαζί μου έλεγε πάρε το αυτοκίνητο το πάς καλύτερα απο εμένα (λογικό ίσως λόγο αντακλαστικών και ηλικίας)
Για την ώρα δεν έχω εμπλακεί σε ατύχημα ποτέ (και ελπίζω ποτέ να μην εμπλακώ), ενώ έχω γλυτώσει αρκετές φορές απο πολλές βλακείες κάποιων έξυπνων γρήγορων και κάποιων περισσότερο έξυπνων σαλιγγαριών.
Αν μπορέσω και όταν με το καλό αποκτήσω παιδάκι θα κάνω ακριβώς τα ίδια και βέβαια θα προσπαθήσω να το βάλω και σε ένα safetrak να δει πως συμπερφέρετε ένα αυτοκίνητο υπό άλλες συνθήκες.
την γνώση μου στα παραπάνω την οφείλω στους 4Τ και στην παρακολούθηση αγώνων απο πιτσιρίκος και ειλικρινά πολλές φορές με έχει γλυτώσει (απο μπλοκάρισμα τροχών, αποφυγή εμποδίων) αν και αν το είχα κάνει στην πράξη θα αντιδρούσα ακόμα καλυτερα και πιο ψύχραιμα.Τώρα για το τι αυτοκίνητο ? Κάποιο παλιό (όχι 30 χρονών αλλά όυτε και 2) με τίμια οδηγική συμπεριφορά, καλά φρένα και χωρίς ευκολίες (παράθυρα, υδραυλικό τιμόνι, κλιματισμό κτλ κτλ) για να συνηθίσει να οδηγεί σε αυτό ώστε το καινούργιο που θα πάρει μετά να το πηγαίνει πολύ χαλαρά στο δρόμο.
-
Συγχαρητήρια για την επιλογή του θέματος!
Η δική μου συμβουλή-επισήμανση θα αφορούσε στην καλή οδική συμπεριφορά και την αξιοπιστία, για ένα μεταχειρισμένο αλλά όχι γερασμένο αυτοκίνητο. Ανεξάρτητα από τις επιδόσεις του πρώτου του αυτοκινήτου, ο νέος οδηγός πρέπει να εξοικειώνεται με αυτό σε ασφαλείς συνθήκες στην επιτάχυνση, στην επιβράδυνση και στη γενικότερη συμπεριφορά του, να αποκτά σταδιακά γνώση του τι μπορεί να κάνει και τι όχι με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και να εφαρμόζει τη γνώση αυτή και σε αυξημένη κίνηση, σε δύσκολες συνθήκες.
Συμφωνώ μαζί σας πως η προετοιμασία της οδηγητικής συμπεριφοράς πρέπει να ξεκινήσει από πολύ νωρίς και να συμπληρωθεί με σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης.
Να προσθέσω όμως πως θα ήταν καλό ο κάθε νέος να αγοράσει αυτοκίνητο με τις δικές του οικονομικές δυνάμεις κατά κύριο λόγο, αφού θα το χαρεί και θα το εκτιμήσει περισσότερο. Θα ήταν επίσης ευτύχημα να μπορεί μόνος του να αξιολογήσει ποιο αυτοκίνητο ταιριάζει στις απαιτήσεις του και τις δυνατότητές του.
-
Να δώσω και εγώ τα συγχαρητήριά μου για το συγκεκριμένο θέμα!
Είμαι 19 χρονών, κι έχω δίπλωμα εδώ κάι ένα χρόνο. Είμαι φοιτητής στην Πάτρα (είμαι απο Αθήνα) και το θέμα του αμαξιού με κάνει να ανεβαίνω πολύ συχνά στην Αθήνα για να μπορώ να οδηγώ το παλιό αμάξι της οικογένειας, συγκεκριμένα ένα Golf II Manhattan του '91 (στα 1600cc, 103 άλογα, βελτιωμένο απο τα 75 εργοστασιακά οταν αγοράσθηκε στην Powerteam).
Τα σχόλια μου:
Άπο μικρός είχα μεγάλη αγάπη για το αυτοκίνητο, μεγάλωσα διαβάζοντας 4Τ και λοιπά περιοδικά του χώρου, αλλα ποτέ μου δεν ζήτησα απο τους γονείς μου να με μάθουν να οδηγώ πριν τα 18, εκτός του οτι είναι αγχωτικοί, ένιωθα καλύτερα με κάποιο καθηγητή σε εκπαιδευτικό.
Πήρα λοιπόν το δίπλωμα πέρσι πριν το καλοκαίρι και άρχισα να οδηγώ το Golf, το οποίο αν και είχε σχετικά λίγα χιλιόμετρα πάνω του για αμάξι 10ετίας, και, παρ' όλα τα τακτικά σέρβις, ηταν σε σχετικά άσχημη κατάσταση. Οι δίσκοι μπροστά ήθελαν αλλαγή, το ψυγείο είχε πρόβλημα και γενικά τα πλαστικά στο ταμπλό και η όλη αίσθηση του αυτοκινήτου ηταν εύθραυστη. Ως κλασσικός νέος ζήτησα καινούργιο αμάξι απο τους γονείς μου για να έχω στην Πάτρα, αλλα αυτοί ήταν κατηγορηματικοί, μετά τον πρώτο χρόνο και αν...
Έφαγα λοιπόν στην μάπα το Golf, το οποίο αν και έχει τρομερή απόδοση (ροπές κ.λ.π.) πιστεύω πως για νέο οδηγό ήταν επικύνδυνο. Τριξίματα παντού, έφευγε έυκολα, σε χειμωνιάτικο κρύο ο κινητήρας δεν κρατούσε ρελαντί για 30 -45 λεπτά μετά το άναμα και ήθελε σταθερο γκάζι στις 2000 στροφές για να μην σβήσει, και τα φρένα ακόμα και μετα την αντικατάσταση ένιωθαν αδύναμα. Όταν έλεγα στους γονείς μου γι' αυτά τα προβλήματα, μου απαντούσαν πως 'έτσι μαθαίνεις καλύτερα', 'δεν πρέπει να καλομάθεις' και τις υπόλοιπες γνωστές 'δικαιολογίες' των μεγάλων. Πρέπει να τονίσω πως είμαι πολυ συντηρητικός οδηγός (δεν το πατάω, και δεν γουστάρω παντιλίκια, σφήνες και λοιπές μ***κίες) κι όμως το αμάξι με απογοήτευσε και με τρόμαξε αρκετές φορές (λόγω και της απειρίας μου στην οδήγηση) με την απρόβλεπτη συμπεριφορά του όταν άρχισα να κάνω τις βόλτες μου στην Αθήνα (φρεναρίσματα πανικού, μανούβρες με μικρή ταχύτητα οπου το τιμόνι ζυγίζει ένα τόνο, κ.λπ.).
Καταλήγω λοιπόν στο οτι ναι μεν ίσως δεν αρμόζει καινούριο αυτοκίνητο σε νέο οδηγό, αλλα άν είναι να οδηγεί κάποιο παλιό, αυτό άς είναι σε καλή κατάσταση και να μην απωθεί τον νέο... Τα πρώτα χρόνια μετα το δίπλωμα είναι πιστεύω τα πιο σημαντικά και αυτά που ορίζουν τον οδηγικό χαρακτήρα του ανθρώπου. Ας είναι ευχάριστα όσο γίνεται και ασφαλή - το Golf αυτό προφανώς δεν έχει ABS και υδραυλικό, αν και για το τελευταίο είμαι ευγνώμων διοτι έκανα μπράτσα στα παρκαρίσματα :-)! Καλή δηλαδή η άσκηση στα 'παλιά' αλλα πιστεύω πως κάποιες ευκολίες δεν κάνουν κακό - ABS, υδραυλικό τιμόνι, κ.λ.π. Δηλαδή με την λογική 'όσο πιο παλιό το αμάξι τόσο καλύτερα μαθαίνεις' θα έπρεπε να οδηγούμε εμείς οι νέοι κανένα Hillman...
Επίσης αν κάποιος είναι φοιτητής σε άλλη πόλη πιστεύω οτι αξίζει να έχει κάποιο αμάξι εκεί κυρίως για να μην χρειάζεται να κάνει τα απίστευτα πηγαιν-έλα για να μπορεί να οδηγεί και κυρίως για να αποκτήσει πείρα με καθημερινό οδήγημα.
-
Προσωπικα πανω απο ολα πιστευω οτι μεγαλυτερη σημασια εχει η σωστη παιδεια.Τωρα για πρωτο αυτοκινητο που θα παιξει τον ρολο σχολειου πιστευω οτι η καλυτερη επιλογη ειναι ενα καλοδιατηρημενο πισωκουνητο.Τουλαχιστον προσωπικα μια corolla του 75 αποδειχτηκε πολυ καλο σχολειο.Αρκει να μην δημιουργηθει ερωτας με την κινηση στον αξονα.Οχι τιποτα αλλο,αιντε μετα να ψαχνεις φραγκα για κατι στο οποιο λιγοι κατασκευαστες παραμενουν και σε τιμες ανω του μετριου.
-
Ο χρήστης kingalone έγραψε:
Προσωπικα πανω απο ολα πιστευω οτι μεγαλυτερη σημασια εχει η σωστη παιδεια.Τωρα για πρωτο αυτοκινητο που θα παιξει τον ρολο σχολειου πιστευω οτι η καλυτερη επιλογη ειναι ενα καλοδιατηρημενο πισωκουνητο.Τουλαχιστον προσωπικα μια corolla του 75 αποδειχτηκε πολυ καλο σχολειο.Αρκει να μην δημιουργηθει ερωτας με την κινηση στον αξονα.Οχι τιποτα αλλο,αιντε μετα να ψαχνεις φραγκα για κατι στο οποιο λιγοι κατασκευαστες παραμενουν και σε τιμες ανω του μετριου.Paideia den les tipote.
Otan pira diplwma ston Kanada me balane kai pira ena ma8ima, 20+ wres sta 8rania kai 10 wres sto dromo. Kai mono tote ema8a na odigw pei8arximena.
Kai na skefteis oti odigousa sxedon 10 xronia stin Ellada prin!!.
Otan 3anagyrisa stin Ellada, odigousa opws odigw ston Kanada (stamatas sta Stop, proteraiotita stous pezous). Profanws gia ta Stop 8elei poly prosoxi gia oi Ellines kanoun akribws to anti8eto, stamatane ekei pou den prepei na stamatiseis kai den stamatane estw kai an exei stop an den tous boleyei.
Episis stin Ellada apousiazei h paidia gia odigisi sto highway oloklirwtika. Den yparxei h ennoia tis lwridas, kai kanenas den 3erei pws na mpei ston highway (merge to).
Τι πρέπει να οδηγήσει το παιδί μας!