-
Ο μπάρμπας μου είχε 114, μετά 123 και μετά 124. Πέθανε το 2000 και ο γιός του πούλησε το 124 με 130.000 χλμ. σε έναν συνταξιούχο. Τιμή περί τα 3 εκ. δραχμαί, για μοντέλο του 1988. Πέρασαν τα χρόνια, και μια μέρα πέτυχε τυχαία τον συνταξιούχο στην εφορία το 2017 έτοιμο να καταθέσει τις πινακίδες. Είχε σταματήσει να το δουλεύει, το είχε αφήσει δύο χρόνια στο εξοχικό, και πλέον όντας γέρος δεν το ήθελε άλλο, αλλά δεν το αγόραζε κανείς. Ο ξαδερφός μου, που τόσα χρόνια το είχε μετανιώσει που το είχε πουλήσει και το σκεφτόταν συνέχεια, κυριολεκτικά 'στο πόδι' συμφώνησε να το επαναγοράσει. Είχε πλέον 250.000 χλμ. , αστείο μεν νούμερο για το αμάξι αυτό, αλλά κακοδουλεμένο, γιατί ο συνταξιούχος το είχε κυρίως για λάντζα, μεταφοραί, χωριάφια,κο.κ. και δεν το φρόντιζε.
Το πήρε πίσω 3 χιλιάρικα, του πέταξε περίπου άλλα τόσα σε κάτι μικροεπισκευούλες, λάστιχα και μπαταρία, καθώς και ένα σύστημα υγραερίου, και έκτοτε το κυκλοφορεί καθημερινά. Τώρα έχει 350.000 χλμ. και , μαντέψτε. Ναι, σωστά μαντέψατε, όλα λειτουργούν στην εντέλεια.
Σκοπεύει να το κρατήσει μέχρι τα γεράματά του, και άμα το θέλει κανένα και παιδί του, έχει 3, να το πάρει με τη σειρά του και αυτό. -
@deep-purple said in BMW εναντίον Mercedes... Από σχεδιαστικής απόψεως.:
Έχω να γράψω χρόνια, αλλά μπήκα απόψε, διάβασα τα τελευταία πόστ και κάτι μέσα μου με παρακίνησε να γράψω.
@deep-purple Καλώς τον
-
@elvet, ευχαριστώ, δεν σκοπεύω βέβαια να γράφω συχνά. Κάπου έπεσε το μάτι μου ότι πήρες καινούργιο τουτού. Καλοτάξιδο, να το χαρείς. Κάποια στιγμή δοκίμασε και κάτι άλλο πέρα από τους φρατέλους.
@dstou, έχω ακούσει πολλές ανάλογες ιστορίες και δεν ήταν καθόλου πρωταπριλιάτικες
@manast, η Α και η Β δεν είναι Μερσεντές όπως τις ξέρω εγώ
@Kostis20, ναι θα το κάνω ιστορικό
@famas, ποιό μοντέλο της Citroen να συγκρίνω με την 124; Έχω μεγάλο σεβασμό για την Citroen της προ Peugeot εποχής (1976), αλλά δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή Citroen. Τότε ήταν η εναλλακτική θεώρηση επάνω στην αυτοκίνηση, μια πρωτοποριακή εταιρεία με συνεχή διάθεση να καινοτομεί. Όλα αυτά σήμερα φαίνονται τουλάχιστον "περίεργα" (υδροπνευματική, χειριστήρια σε δορυφόρους, φρένο on-off, κόρνα στο πλάι, τιμόνι diravi) αλλά καθένας που αγαπά την εξέλιξη της αυτοκίνησης θα πρέπει έστω για λίγο να οδηγήσει μιας Citroen της τότε εποχής. Να καταλάβει πως φτάσαμε σε αυτά που οδηγούμε σήμερα και ποιά ήταν η "άλλη" πρόταση.
@cirus, ξέρω τον τίτλο του νήματος, αλλά από την σελίδα 2 μέχρι την σελίδα 4 που έγραψα εγώ, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την 124 (ένδειξη της επίδρασης που είχε και έχει αυτό το αυτοκίνητο). Η μικτή κατανάλωσή του είναι 8,4 λίτρα, έξω είναι 6,6 λίτρα (μιλάω για τον Ε200-136 άλογα). Αν του βάλεις υγραέριο (που σε διαβεβαιώ δεν καταλαβαίνει τίποτα ο κινητήρας και οι βαλβίδες του), νομίζω είναι αποδεκτό. Από ασφάλεια θα ήταν αφύσικο να ανταγωνίζεται τα σημερινά. Έχει 2 αερόσακους, ABS και τον πρόδρομο του ESP, το ASD. Για την εποχή του ήταν διαστημόπλοιο, σήμερα είναι απλά ανεκτό. Τέλος είμαι λίγο ιδεαλιστής, δένομαι με τα αυτοκίνητά μου και δεν θα ήθελα να πεθαίνουν στα 15 χρόνια. Tα συντηρώ και τα κρατώ όλα, άσχετα αν δεν τα κυκλοφορώ.
-
Η 124 μπορεί να ήταν καλή με τα μεγαλύτερα μοτέρ, αλλά με το βασικό απλά σέρνονταν...
-
Η 123 είχε και ατμοσφαιρικό ντιζελοκινητήρα με ..60 άλογα, πολλά αγοραία και ταξί στη χώρα μας τον φορούσαν. Αν και τα περισσότερα ήταν 240d. Ακόμα λειτουργούν σε Αλβανία, Βουλγαρία και αλλού...
Γενικώς, επειδή αρκετοί έχουν κόλλημα με τα κυβικά, και όχι μόνο εμείς, πολλά εργοστάσια κάνουν το κατιτίς τους για να μην μας χάσουν από πελάτες, τα παραδείγματα ατέλειωτα. -
Εγώ πάντως δεν αναφέρθηκα σε κυβικά, αλλά σε έλλειψη δύναμης της βασικής 124. Το '93 (νομίζω τότε ήταν) που έγινε 16βάλβιδη, άρχισε να κινείται αξιοπρεπώς, αν και ήθελε υψηλές ΣΑΛ, πράγμα περίεργο για Μερκ της εποχής.
Βρήκα και το σχετικό συγκριτικό: https://www.4troxoi.gr/4tlibrary/article.php?year=1994&month=9&issue=88&cat=Συγκριτικές δοκιμές&number=2313
Και το καλύτερο από όλα στον δρόμο; Το Saab. Φανταστείτε λοιπόν η 164, που ήταν βασισμένη στο ίδιο πλαίσιο αλλά με ιταλικές αλλαγές για πιο σπορ οδήγηση, πόσο καλύτερη ήταν από όλα αυτά... Αναφορά στην συζήτηση που είχαμε πριν λίγες μέρες και κάποιοι επέμεναν αλλιώς!
-
Όλα αυτά έχουν άμεση συνάρτηση με το κόστος. Αναφέρω εξόχως το 4άρι σαζμάν που είχαν τα 200Ε στην βασική τους έκδοση.
Να πω εδώ ότι σε σχέση με το W123 που προηγήθηκε, και το οποίο πατάει στο ίδιο πάτωμα με κάποιες μετατροπές, και στα ίδια βάρη περίπου, έχουμε επαύξηση των ιπποδυνάμεων σε όλο το φάσμα, προσθήκη τούρμπο στα πετρέλαια, και θεαματική βελτίωση της αεροδυναμικής (0,43 έναντι 0,26-0.29 με τεράστια ψυγεία μπροστά!), με αποτέλεσμα η W124 να 'πετάει' σε σχέση με την 123 που αντικατέστησε, και γενικά δεν στερείται επιδόσεων. Υπήρχαν και πιο γλήγορα αμάξια από τα 123 και 124 στον καιρό τους? Ναι, υπήρχαν. Και?
Πρέπει να σημειωθεί κάτι, πέρα από το τι προσφέρει ο καθένας, παίζει ρόλο και τι θέλουν οι πελάτες του, και τι πουλάει τελικά.
Είναι οξύμωρο, αλλά το ολ τάιμ μπεστ σέλλερ της Μερσεντέ με 2,7 εκ. πωλήσεις, είναι το, αδιάφορο, για πολλούς, W123, το 'αλβανικό' που λένε, ακολουθούμενο από το W124. Και τότε η εταιρεία πούλαγε 3-4 φορές λιγότερα από αυτά που πουλάει σήμερα! Μιλάμε για αμάξια που έμειναν στην παραγωγή για 11-12 χρόνια, όχι γιατί η εταιρεία δεν είχε λεφτά να τα αλλάξει, η Μερσεντέ ήταν και παραμένει από τους πλουσιότερους ομίλους, αλλά γιατί πούλαγαν του σκοτωμού και άρεσαν στον πελάτη. Άρα γιατί να αλλάξουν?
Αμφότερα κυκλοφορούν ακόμη στους δρόμους κατά χιλιάδες, πράγμα που εν τέλει δικαιώνει την εταιρεία και τους πελάτες της για τις αμφότερες επιλογές τους. -
Εγω γουσταρα τρελά την 124 ΤΕ με την ανάποδη τρίτη σειρά καθισμάτων και την ανάρτηση που κράταγε σταθερό ύψος πίσω....
Και μια δοκιμή της 16V που λεει ο Δίας:
https://www.4troxoi.gr/4tlibrary/article.php?year=1993&month=3&issue=103&cat=Δοκιμές&number=2835 -
Τα μειονεκτήματα διαβάστε, κάτι λέει για τελική ταχύτητα 200 χαω. Στην Ελλάδα του 1993 ήταν αδιανόητη αυτή η τελική. Αυτό το σημειώνω για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, γιατί το μειονέκτημα αυτό είναι έως και αστείο να αναφέρεται. Κάτι λέγαμε για κόστος επίσης.
Δείτε σε αντιδιαστολή πόσο ουσιώδη είναι τα πλεονεκτήματα για αμάξι με 9 χρόνια στο κουρμπέτι. Και δε γράφει τίποτα για αξιοπιστία, μακροζωία, παθητική ασφάλεια, στάνταρντ ABS, θόρυβος, 'μούρη', γιατί εκεί θα έκλεβε τζαμιά και συναγωγές. -
@dstou said in BMW εναντίον Mercedes... Από σχεδιαστικής απόψεως.:
Τα μειονεκτήματα διαβάστε, κάτι λέει για τελική ταχύτητα 200 χαω. Στην Ελλάδα του 1993 ήταν αδιανόητη αυτή η τελική.
Το Xedos 6, 1600 κυβικά, 115 άλογα (ίδιο μοτέρ με το Miata, αλλά εγκάρσιο). είχε μετρηθεί τότε στα 200 χ,α,ω. με όργανα. Το έχω ακόμα, αν και παροπλισμένο. Είχα βάλει την 4η στον κόφτη στις 7500 ΣΑΛ, στα 195 κοντέρ. 210 κοντέρ η 5η. Πριν 20+++ χρόνια, πηγαίνοντας τότε στην Μονάδα μου (33 ΕΜΑ).
Όταν η Mazda πουλούσε αυτό (παρουσιάστηκε το 1991, ήρθε Ευρώπη το 1992), οι Γερμανοί πουλούσαν ακόμα πολυκατοικίες με ρόδες και BMW/Audi με 100 άλογα στα 1600:
-
Τα μειονεκτήματα διαβάστε, κάτι λέει για τελική ταχύτητα 200 χαω. Στην Ελλάδα του 1993 ήταν αδιανόητη αυτή η τελική. Αυτό το σημειώνω για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, γιατί το μειονέκτημα αυτό είναι έως και αστείο να αναφέρεται. Κάτι λέγαμε για κόστος επίσης.
Δείτε σε αντιδιαστολή πόσο ουσιώδη είναι τα πλεονεκτήματα για αμάξι με 9 χρόνια στο κουρμπέτι. Και δε γράφει τίποτα για αξιοπιστία, μακροζωία, παθητική ασφάλεια, στάνταρντ ABS, θόρυβος, 'μούρη', γιατί εκεί θα έκλεβε τζαμιά και συναγωγές.Η carina ε 1.6 το 1991 πάντως είχε 0-100 σε 10 και 195 τελική .
Τώρα για αξιοπιστία και βλάβες τα ελληνικά περιοδικά ούτε τώρα ,ούτε τα επόμενα χρόνια έγραφαν ποτέ.Εδω μας εκθειαζαν τους TSI twincharger. -
@kostis20 said in BMW εναντίον Mercedes... Από σχεδιαστικής απόψεως.:
Δείτε σε αντιδιαστολή πόσο ουσιώδη είναι τα πλεονεκτήματα για αμάξι με 9 χρόνια στο κουρμπέτι. Και δε γράφει τίποτα για αξιοπιστία, μακροζωία, παθητική ασφάλεια, στάνταρντ ABS, θόρυβος, 'μούρη', γιατί εκεί θα έκλεβε τζαμιά και συναγωγές.Η carina ε 1.6 το 1991 πάντως είχε 0-100 σε 10 και 195 τελική .
Τώρα για αξιοπιστία και βλάβες τα ελληνικά περιοδικά ούτε τώρα ,ούτε τα επόμενα χρόνια έγραφαν ποτέ.Εδω μας εκθειαζαν τους TSI twincharger.Σε πρόλαβα με Xedos.
-
Το είχα δει απλά έβαλα και τη carina .
-
Το είχα δει απλά έβαλα και τη carina .
Πολύ σωστά. Υπήρχε βέβαια και το εξαιρετικό Civic με τα 160 άλογα, που τα έσκιζε όλα, αλλά μια κατηγορία κάτω σε αμάξωμα.
-
Βάρος, κιλά ανά ίππο, γρανάζωμα? Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιδόσεων οφείλεται σε αυτούς τους παράγοντες. Και ένα σημαντικό της τελικής ταχύτητας στην αεροδυναμική.
-
Ε ναι αλλά αδιανόητα δεν ήταν τα 200.
Υπήρχαν βέβαια και τα διλιτρα primeraGT&carina Gti ,που πήγαιναν πολύ παραπάνω.Επισης τα τουρμπατα Volvo & Saab τα οποία είχαν πουλήσει αρκετά στην Ελλάδα -
Βάρος, κιλά ανά ίππο, γρανάζωμα? Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιδόσεων οφείλεται σε αυτούς τους παράγοντες. Και ένα σημαντικό της τελικής ταχύτητας στην αεροδυναμική.
Για το Xedos: 115 ίπποι στις 6500 ΣΑΛ, 1130 κιλά, 37 χ.α.ω ανά 1000 ΣΑΛ στην 5η και 0-100 ξερό 10άρι. Κάπου εκεί ήταν και η Carina E. Αμαξάρες τότε, όταν η Ε36 316 ήθελε 11,5''. Μόνο η 1800άρα 155 ήταν ταχύτερη σε αυτά τα λεφτά.
-
Ε ναι αλλά αδιανόητα δεν ήταν τα 200.
Υπήρχαν βέβαια και τα διλιτρα primeraGT&carina Gti ,που πήγαιναν πολύ παραπάνω.Επισης τα τουρμπατα Volvo & Saab τα οποία είχαν πουλήσει αρκετά στην ΕλλάδαΕ αν το πάμε εκεί... 164 ΤΒ. 230 τελική.
-
Υπάρχει παρανόηση. Δεν εννοούσα ότι ήταν αδιανόητα από τεχνικής άποψης. Ήταν όμως αδιανόητα από λογική και χρήση στην Ελλαδίτσα του 1993 όταν γράφτηκε το τεστ, που οι εθνικές οδοί είχαν συνήθως 1 λωρίδα και 1 βοηθητική, χωρίς διαχωριστική λωρίδα. Η Κορίνθου Πατρών ήταν έτσι μέχρι πριν 6 χρόνια πριν γίνει η Ολυμπία οδός, τμήματα του ΒΟΑΚ είναι έτσι ακόμη και σήμερα και θα είναι για ακόμη 5-6 χρόνια!
Το να λες λοιπόν το 1993 στη ψωροκώσταινα με όριο τα 130 (και αυτά σε πολύ λίγες περιπτώσεις), ότι υστερεί σε τελική ένα αμάξι με 200 χαω, είναι ολίγον ανέκδοτο.
Και παραμένει και τώρα ανέκδοτο, πάντα σαν αξία χρήσης, όχι σαν τεχνική δυνατότητα.
Να θυμίσω ότι το ανώτατο όριο είναι και σήμερα 130 χαω, και όχι παντού, σε ορισμένες και μόνο περιπτώσεις. Είναι θεσπισμένο στις αρχές των έιτις πανευρωπαικά από την τότε ΕΟΚ, και με τάσεις μείωσης, χώρια την ασφυκτική πλέον επιτήρησή του. -
Α οκ άλλο κατάλαβα εγώ.Παντως σίγουρα οι Γερμανοί ήθελαν κυβικά τότε για να φτάσουν σε αξιοπρεπείς ιπποδυναμεις,οπότε στην Ελλάδα σπάνια βλέπαμε ακόμα και Ε230 πόσο μάλλον Ε300-320
BMW εναντίον Mercedes... Από σχεδιαστικής απόψεως.