-
Είχα αρκετό καιρό να ανέβω σε πολύ μεγάλα υψόμετρα και μου είχε λείψει. Ο καύσωνας της Κυριακής ήταν μια ιδανική συνθήκη για ένα ψηλό βουνό στο οποίο ήταν δεδομένο ότι θα επικρατεί δροσιά. 25 μέγιστη μέχρι και 21 βαθμους έβλεπα όση ώρα βρισκόμουν πάνω (και όχι υπό σκιά), την ίδια ώρα που στον κάμπο επικρατούσε μια πύρινη λαίλαπα με 40+ βαθμούς.
Στη Λιάκουρα, την ψηλότερη κορυφή του Παρνασσού είχα ανέβει 8 χρόνια πριν αλλά με τις ακριβώς αντίστροφες συνθήκες, με φουλ χιόνι μέσα Δεκέμβρη και σχεδόν 9 ώρες ορειβασίας από το καταφύγιο Μιχάλης Δέφνερ. Ήταν μια υπερβατική εξόρμηση τότε, σε αντίθεση με αυτή τη φορά που ο κύριος στόχος ήταν να κινηθώ στις φανταστικές αλπικές διαδρομές του Παρνασσού. Σκεφτείτε πως αυτήν την εξόρμηση που έκανα, την είχα βάλει στο πρόγραμμα εκείνη τη μέρα του παγωμένου Δεκέμβρη το 2016 και μόλις την προηγούμενη Κυριακή υπήρξαν οι κατάλληλες συνθήκες για να την πραγματοποιήσω, αν και είχα σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα τα κατάφερνα με το Qashqai.
Ακολούθησα την κλασσική διαδρομή από την Αμφίκλεια και σε περίπου 17 λεπτά έφτασα στο χιονοδρομικό κέντρο.
Από το χιονοδρομικό εισήλθα στον 4ο ψηλότερο δρόμο της Ελλάδας που καταλήγει κάτω από τον ορεινό όγκο της Λιάκουρας. Σίγουρα δεν περίμενα ότι θα μπορέσω να φτάσω μέχρι το τέρμα του. Μην ξεχνάμε ότι το Qashqai είναι μαμά, χωρίς ψήλωμα και φυσικά με ασφάλτινα λάστιχα (οκ μικρή σημασία έχει τους καλοκαιρινούς μήνες βέβαια ειδικά λόγω της τετρακίνησης). Παρολαυτά δεν προβληματίστηκα πουθενά και δεν κατέβηκα καν κάτω σε κάποια παράξενα σημεία για να αξιολογήσω τη δυσκολία. Μόνο για φωτογραφίες σταμάτησα. Η αλήθεια είναι πως η διαδρομή δεν είναι καθόλου εύκολη, αλλά μπροστά σε άλλες που έχω κάνει τελικά είναι. 55 λεπτά χρειάστηκα για να φτάσω στο τέρμα.
Το εντυπωσιακό ήταν ότι στο πολύ αρχικό κομμάτι πέτυχα ένα Ssang Yong XLV που επέστρεφε. Δεν έχω ιδέα μέχρι που έφτασε (αμφιβάλλω αν έφτασε μέχρι τέλους καθώς έχει σχετικά μικρή απόσταση από το έδαφος).
Ψοφάω για τέτοιες εικόνες!
Απολαύστε τη μαγεία του αλπικού τοπίου. Δώστε βάση ψηλά στην τρύπα!
Αρκετά παρατημένα μαντριά και ούτε ένα ζωντανό εκεί ψηλά! Και ο δρόμος εννοείται το ίδιο παρατημένος φυσικά. Σε λίγα χρόνια το βίντεο της διαδρομής θα αποκτήσει συλλεκτική αξία.
Στο τέλος του δρόμου. Ψηλά η Λιάκουρα!
Από αυτήν την πλευρά πάει για τον Γεροντόβραχο. Από εκει είχα προσεγγίσει τη Λιάκουρα 8 χρόνια πριν. Η δυσκολία βρισκόταν στο χιονισμένο τερέν και στα διάφορα σκαμπανεβάσματα που τα ανεβοκατέβηκα και στο πήγαινε και στο έλα. Μου φαίνεται απίστευτο πως βρέθηκα εδώ με SUV κιόλας.
Μια φωτογραφία προσεγγιζοντας τη Λιάκουρα το 2016. Διακρίνεται ελαφρώς ο δρόμος που τραβερσάρει τη βάση της.
Έχοντας ξεκινήσει την ανάβαση για την κορυφή. Μπροστά οι 3 Τσούμπες.
Και τα Μαύρα Λιθάρια
Χαμηλά ο κάμπος προς Ελάτεια Τιθορέα κλπ. Η ορατότητα είναι κακή προφανώς λόγω καύσωνα.
Πανοραμική προς Μαύρα Λιθάρια
Η κλίση είναι αρκετή σε αυτό το κομμάτι
Για αυτό και σε λίγα μόλις μέτρα απόστασης έχω κερδίσει αρκετό ύψος
Βραχώδεις αιχμηροί σχηματισμοί!
Τότε βέβαια δε διακρινόταν μονοπάτι καθώς είχε φουλ χιόνι
Τελική ανάβαση
Άφιξη στη Λιάκουρα 8 χρόνια μετά. Τα πάντα μοιάζουν διαφορετικά
Και πράγματι είναι διαφορετικά ειδικά αν συγκρίνει κανείς τις φωτογραφίες που είναι τραβηγμένες από το ίδιο σημείο. Λες και πρόκειται για άλλο βουνό. Καμία σχέση η διαύγεια και η οπτική των ορεινών όγκων.
Κατέβηκα από την κορυφή και ξεκίνησα να επιστρέφω προς τα πίσω μέχρι που διασταυρώθηκα με την επόμενη διαδρομή που θα με οδηγούσε στο οροπέδιο Σέσι. Δεν είχα ιδέα σε τι κατάσταση βρίσκεται ο δρόμος και τα δείγματα σίγουρα δεν ήταν ενθαρρυντικά.
Ακόμα ένα παρατημένο μαντρί που όμως έχει αντέξει στο χρόνο και στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σε αυτά τα υψόμετρα.
Απολαύστε τη διαδρομή μέχρι το Σέσι. Πολύ δύσκολη προς το τέλος και αδιέξοδη. Έπρεπε να την ανέβω κιόλας επιστρέφοντας.
Πολύ ξύλο προς το τέλος
Αλλά απίθανη τοποθεσία στα 2.100m υψόμετρο.
Εκεί υπήρχε ένα παλιό σπίτι
χωρίς λόγια...
Στην άκρη του οροπεδίου βρίσκεται η απρόσιτη πλευρά του ανατολικού Παρνασσού
Η θέα από εκεί είναι εκπληκτική!
Η δύσκολη ανηφόρα που είχα να υπερκεράσω και η οποία δεν ήταν απλά σαθρή, είχε και χοντρές φυτεμένες πέτρες στο κέντρο. Δεν ακούμπησα πουθενά ευτυχώς και η δουλειά έγινε.
Κατεβαίνοντας τον δρόμο για να συναντήσω τον ''κεντρικό΄΄ της Λιάκουρας
Επόμενος στόχος ήταν μια διαδρομή που ξεκινά από την τοποθεσία Βαρκό Δεσπότη στην οποία κινούνται Snowmobile το χειμώνα σύμφωνα με το google maps. Αυτός ο δασικός δρόμος καταλήγει στις Αλαταριές και στην αρχή του έχει μια σπάνια πινακίδα που πιθανότατα θα προβληματίσει όποιον βρεθεί εκεί.
Πράγματι ο δρόμος είναι πολύ επικίνδυνος τους χειμωνιάτικους- φθινοπωρινούς μήνες
Λασπώνει υπερβολικά και κολλάς για πλάκα
Τώρα είναι προσπελάσιμος αλλά με προσοχή καθώς έχουν δημιουργηθεί βαθιά λούκια.
Από εκεί βγήκα στο Λιβάδι και κατέβηκα προς Αράχωβα
Η ώρα είχε πάει 19.30 όταν επέστρεφα από Θήβα και η θερμοκρασία ήταν στους 36 βαθμούς. Σωτήριο το αιρκοντίσιον, δεν το συζητάμε! Willis Carrier να είσαι καλά όπου και αν βρίσκεσαι!!!
Η εξόρμηση αυτή επιτέλους έγινε και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, παρόλο που δεν το περίμενα για να είμαι ειλικρινής. Θεωρούσα πως οι δρόμοι εκεί πάνω θα είναι απροσπέλαστοι και το ότι συνεχώς πετύχαινα παρατημένα μαντριά, αυτό ενίσχυε την αίσθηση που είχα. Τελικά τα φαινόμενα απατούν και οφείλεις να ''περπατήσεις'' το μονοπάτι για να δεις τι πραγματικά ισχύει.
Να είστε όλοι καλά και τα λέμε σύντομα!
-
Είμαι σίγουρος πως η nissan θα σου δώσει δώρο το επόμενο qq
Αν ξέρετε κάποιον στείλτε Λίνκ στο μάρκετινγκ
-
Το σπίτι που βρήκες φαίνεται να κατοικείται; Ή είναι ιδέα μου;
Έχει έξω τραπέζι με τραπεζομάντηλο , καρέκλα και ένα φωτοβολταϊκό
-
Εμένα μου φαίνεται ότι και η πρώτη φωτογραφία που τα αναφέρει ως μαντριά, είναι τα γνωστά κονάκια που λέμε εμείς εδώ , καλύβια κτηνοτρόφων, μάλιστα και αυτό φαίνεται να έχει φωτοβολταϊκά.
Δε τα βλέπω παρατημένα, για κάποιο λόγο δεν έχουν ανέβει μέχρι πάνω ακόμα, ίσως είναι από κοντινά ορεινά χωριά στα οποία έχει ακόμα πρασινάδα και θα ανέβουν αργότερα, συνηθίζεται σε μη μακριά μετακινούμενους κτηνοτρόφους αυτή η συνήθεια.
Ωραίες φωτογραφίες, ωραίες εκδρομές....
-
Πολύ ωραίο κείμενο, με συγκίνησες. Θυμήθηκα τα δικά μου: https://cartalk.gr/sti-liakoura-tin-koryfi-tou-parnassou-suzuki-swift-cvt/
-
Τι είχε κάνει ο τρελός. Ξεχνιούνται αυτά;;;
-
@lap said in Παρνασσός- Λιάκουρα (2.456m)- Σέσι 9-6-2024:
Είμαι σίγουρος πως η nissan θα σου δώσει δώρο το επόμενο qq
Αν ξέρετε κάποιον στείλτε Λίνκ στο μάρκετινγκ
Ετσι μου έλεγαν και για το Honda NC που το πήγα παντού! Δε μου έστειλε ούτε αυτοκόλλητο η Honda!
@atrias said in Παρνασσός- Λιάκουρα (2.456m)- Σέσι 9-6-2024:
Το σπίτι που βρήκες φαίνεται να κατοικείται; Ή είναι ιδέα μου;
Έχει έξω τραπέζι με τραπεζομάντηλο , καρέκλα και ένα φωτοβολταϊκό
Μπορεί να ανεβαίνει κάποιος αραιά και που γιατί είδα και ψησταριά εκεί δεξιά. Ο δρόμος πάντως μου φαίνεται πολύ χάλια για συνεχές πήγαινε έλα. Οκ με κανένα Raptor θα είναι λες και πάει Κολιάτσου Παγκράτι θα μου πει κάποιος...
@civil357 said in Παρνασσός- Λιάκουρα (2.456m)- Σέσι 9-6-2024:
Εμένα μου φαίνεται ότι και η πρώτη φωτογραφία που τα αναφέρει ως μαντριά, είναι τα γνωστά κονάκια που λέμε εμείς εδώ , καλύβια κτηνοτρόφων, μάλιστα και αυτό φαίνεται να έχει φωτοβολταϊκά.
Δε τα βλέπω παρατημένα, για κάποιο λόγο δεν έχουν ανέβει μέχρι πάνω ακόμα, ίσως είναι από κοντινά ορεινά χωριά στα οποία έχει ακόμα πρασινάδα και θα ανέβουν αργότερα, συνηθίζεται σε μη μακριά μετακινούμενους κτηνοτρόφους αυτή η συνήθεια.
Ωραίες φωτογραφίες, ωραίες εκδρομές....
Με τέτοια ζέστη θα έπρεπε ήδη να έχει πάνω ζωντανά. Τουλάχιστον αυτό βλέπω τα τελευταία 10 χρόνια που πάω στα βουνά. Μακάρι να μην είναι παρατημένα όπως λες γιατί είναι πραγματικά κρίμα.
@dimsabas said in Παρνασσός- Λιάκουρα (2.456m)- Σέσι 9-6-2024:
Πολύ ωραίο κείμενο, με συγκίνησες. Θυμήθηκα τα δικά μου: https://cartalk.gr/sti-liakoura-tin-koryfi-tou-parnassou-suzuki-swift-cvt/
Το διάβασα και έπαθα σοκ! Απίστευτο πραγματικά που δεν ξηλώθηκε η ποδιά ή η μάσκα. Έχει τόσο καλή απόσταση από το έδαφος το Swift? Χαμηλό μου φαίνεται. Εντυπωσιακό!!!
-
@billy84 said in Παρνασσός- Λιάκουρα (2.456m)- Σέσι 9-6-2024:
Το διάβασα και έπαθα σοκ! Απίστευτο πραγματικά που δεν ξηλώθηκε η ποδιά ή η μάσκα. Έχει τόσο καλή απόσταση από το έδαφος το Swift? Χαμηλό μου φαίνεται. Εντυπωσιακό!!!
Πλάκα κανεις;;;; Ούτε σε πυλωτη δεν μπαίνει με ράμπα....
Ο dim είναι θεόμουρλος.
-
Είχα κατεβάσει τον ιχνηλάτη και άδειαζε τον δρόμο από τα μεγάλα κοτρώνια. Α ρε Bill, μου άνοιξε η όρεξη, θέλω να ξαναπάω.
-
Είχα κατεβάσει τον ιχνηλάτη και άδειαζε τον δρόμο από τα μεγάλα κοτρώνια. Α ρε Bill, μου άνοιξε η όρεξη, θέλω να ξαναπάω.
και δεν πας ; ολο το καλοκαιρι θα καθεσαι , κλεισατε σημερα νομιζω .
Α εχει και λυκους πεινασμενους τωρα πανω. -
Μόνο καλό θα σου κάνει φίλε! Βάλε μπροστά και βουρ!
-
@otso said in Παρνασσός- Λιάκουρα (2.456m)- Σέσι 9-6-2024:
και δεν πας ; ολο το καλοκαιρι θα καθεσαι , κλεισατε σημερα νομιζω .
Α εχει και λυκους πεινασμενους τωρα πανω.Θέλω και το κατάλληλο όχημα. Δεν ξαναπερνάω τα ίδια. Μόλις μου κάτσει κάνα τζιπάκι, βουρ.
Παρνασσός- Λιάκουρα (2.456m)- Σέσι 9-6-2024