-
Δεν έχει σχέση αυτό που λες. Δεν σου δίνει κανείς κάτι. Είναι τι δίνει ο νόμος.
Και αυτό έχει σχέση με το οικόπεδο και την περιοχή και την άνεση που υπάρχει.Για παράδειγμα σε ένα οικόπεδο 1500 τμ, γωνιακό με προσόψεις 46 και 32 μέτρα, χρειάστηκε να γίνει μία ράμπα προς τα υπόγεια των δύο κτιρίων πλάτους 5,50 μ που παρκάρουν 5 + 2 αυτοκίνητα στην πρόσοψη των 46 μέτρων και μία ράμπα για την πιλοτή του μεγάλου κτιρίου πλάτους 3 μ που παρκάρουν 8 αυτοκίνητα.
Ακριβώς στο όμορο οικόπεδο του που ήταν 650 τμ και οι προσόψεις του ήταν 36 και 13, έγιναν μόνο στην μεγάλη πρόσοψη 4 είσοδοι μία είσοδος των 3,5 μέτρων για υπόγειο που παρκάρουν 6 αυτοκίνητα και 3 είσοδοι των 2,70 μέτρων για την πιλοτή που παρκάρουν 2 αυτοκίνητα ανά είσοδο.
Σε διπλανό οικόπεδο των 750 μ που οι προσόψεις ήταν 28 και 18, βόλεψαν μόνο δύο είσοδοι, μία προς την πιλοτή των 3 μ και μία των 5 μέτρων για το υπόγειο, όλες στην μεγάλη πρόσοψη.
Αντίθετα σε οικόπεδο των 150 τμ που είναι 10 Χ 15 εκεί για να χωρέσουν 5 θέσεις στην πιλοτή χρειάστηκαν 5 είσοδοι των 2,5 μέτρων και εξαντλήθηκε το περιθώριο που δίνει ο νόμος.
Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν κανόνες.
Απλά όσο μικρότερο το οικόπεδο και όσο μεγαλύτερος ο συντελεστής δόμησης, άρα και ο αριθμός των σπιτιών, έχουμε περισσότερες εισόδους.Το μεγαλύτερο βέβαια πρόβλημα το έχουν οι μεζονετουπόλεις που έχουν οριζόντιες πολυκατοικίες και ανά 5-6 μέτρα έχουν ράμπες των 2,5 - 3 μέτρων και αυτές ανάγκασαν να μπει το όριο του 50 % των προσόψεων.
-
Το καταλαβαίνω αυτό που λες.
Άλλη είναι η απορία μου...
Λαμβάνεται υπόψη η σχέση οφέλους με την ζημία;
Δηλαδή, συνυπολογίζονται οι θέσεις που χάνεις επί του δημοσίου δρόμου, σε σύγκριση με τις ιδιωτικές θέσεις που εξυπηρετείς;
Εάν όχι, προσωπική μου άποψη είναι πως αυτό κακώς γίνεται.
Και αναφέρομαι κατά βάση σε εισόδους προαυλιων ή πυλωτών, οπου έχω δει κατάχρηση μέτρων, με μοναδικό κερδισμένο την βόλεψη κάποιων (με την έννοια ότι γινόταν απρόσκοπτη η είσοδος-εξοδος και με λιγότερα μέτρα, αλλά απαιτούσε μανούβρες από τους οδηγους)... -
@n-k-9 said in νόμος περι πινακίδας "no parking":
Δηλαδή, συνυπολογίζονται οι θέσεις που χάνεις επί του δημοσίου δρόμου, σε σύγκριση με τις ιδιωτικές θέσεις που εξυπηρετείς;
Και αναφέρομαι κατά βάση σε εισόδους προαυλιων ή πυλωτών, οπου έχω δει κατάχρηση μέτρων, με μοναδικό κερδισμένο την βόλεψη κάποιων (με την έννοια ότι γινόταν απρόσκοπτη η είσοδος-εξοδος και με λιγότερα μέτρα, αλλά απαιτούσε μανούβρες από τους οδηγους)...Η σχέση οφέλους προς ζημία είναι πάντα υπέρ των εισόδων για στάθμευση! Πολύ απλά γιατί μια είσοδος έχει ένα φάρδος περί τα 2,5-2,7 μέτρα και μαζί με την κατάληψη λίγου χώρου εκατέρωθεν της για τη στροφή των αυτοκινήτων κατά την είσοδο - έξοδο, ας πούμε ότι καταλαμβάνει 3,5 μέτρα μήκους στο οδόστρωμα. Ακόμη κι ένα αυτοκίνητο μόνο να εξυπηρετεί η είσοδος, πιάνει λιγότερο χώρο από τα 4,5 μέτρα μήκους επί του οδοστρώματος που καταλαμβάνει κατ΄ ελάχιστον μια θέση στάθμευσης. Και αυτό είναι το χειρότερο σενάριο, γιατί αν η είσοδος εξυπηρετεί περισσότερα του ενός αυτοκίνητα, το όφελος μεγαλώνει.
-
@harisma23 said in νόμος περι πινακίδας "no parking":
Και αναφέρομαι κατά βάση σε εισόδους προαυλιων ή πυλωτών, οπου έχω δει κατάχρηση μέτρων, με μοναδικό κερδισμένο την βόλεψη κάποιων (με την έννοια ότι γινόταν απρόσκοπτη η είσοδος-εξοδος και με λιγότερα μέτρα, αλλά απαιτούσε μανούβρες από τους οδηγους)...Η σχέση οφέλους προς ζημία είναι πάντα υπέρ των εισόδων για στάθμευση! Πολύ απλά γιατί μια είσοδος έχει ένα φάρδος περί τα 2,5-2,7 μέτρα και μαζί με την κατάληψη λίγου χώρου εκατέρωθεν της για τη στροφή των αυτοκινήτων κατά την είσοδο - έξοδο, ας πούμε ότι καταλαμβάνει 3,5 μέτρα μήκους στο οδόστρωμα. Ακόμη κι ένα αυτοκίνητο μόνο να εξυπηρετεί η είσοδος, πιάνει λιγότερο χώρο από τα 4,5 μέτρα μήκους επί του οδοστρώματος που καταλαμβάνει κατ΄ ελάχιστον μια θέση στάθμευσης. Και αυτό είναι το χειρότερο σενάριο, γιατί αν η είσοδος εξυπηρετεί περισσότερα του ενός αυτοκίνητα, το όφελος μεγαλώνει.
Έχεις απόλυτο δίκιο.
Μάλλον δεν το έγραψα σωστά...
Το ορθον είναι όφελος προς ελάχιστη δυνατή ζημιά.
Απλά θεωρώ λάθος όταν βλέπω σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου το παρκαρισμα είναι πονεμένη υπόθεση, να προκρίνεται (και να αδειοδοτειται) λύση που έχει ως πρώτο μέλημα την ευκολία κάποιων και.οχι την ελάχιστη δυνατή απώλεια θέσεων στάθμευσης.
Τι εννοώ...
Πώς είναι προτιμότερο να δώσεις πχ 4 μέτρα για την είσοδο, εάν μπορεί να γίνει το μπες-βγες με αυτά ακόμα και με δύο ελιγμούς παραπάνω, παρά να δώσεις 12 ή 15. -
Κοίταξε κανείς κατασκευαστής τουλάχιστον, δεν θα έμπαινε στην λογική της δημιουργίας γκαραζόπορτας, αν δεν χρειαζόταν, γιατί έχει κόστος, όχι φτηνό.
-
@n-k-9 :
Όπως πολύ σωστά έγραψε και ο cruiser, οι περισσότερες της μιας είσοδοι γίνονται γιατί δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όλες οι θέσεις στάθμευσης από την ίδια είσοδο.
Και να είσαι βέβαιος ότι κανένας κατασκευαστής δεν φτιάχνει έστω και μια είσοδο - γκαραζόπορτα που θα μπορούσε να γλιτώσει.
Κατά τ' άλλα οι θέσεις δεν γίνονται για την "ευκολία" κάποιων, αλλά για την εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων, οι οποίοι πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι των επισκεπτών και οι οποίοι αν δεν είχαν θέση στάθμευσης εντός της κατοικίας τους, θα επιβάρυναν ακόμη περισσότερο τη στάθμευση της περιοχής. -
@criuser said in νόμος περι πινακίδας "no parking":
Κοίταξε κανείς κατασκευαστής τουλάχιστον, δεν θα έμπαινε στην λογική της δημιουργίας γκαραζόπορτας, αν δεν χρειαζόταν, γιατί έχει κόστος, όχι φτηνό.
Δεν είναι απαραίτητο το υποθετικό σενάριο που λέω να προϋποθέτει έξτρα γκαραζοπορτες.
Υπάρχουν οικοδομες όπου τα γκαράζ δεν είναι ακριβώς πάνω στον δρόμο, αλλά μεταξύ τους παρεμβάλλεται προαύλιο ή γενικά κάποιος κοινόχρηστος χώρος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις αναφέρομαι. -
Δεν είναι απαραίτητο το υποθετικό σενάριο που λέω να προϋποθέτει έξτρα γκαραζοπορτες.
Υπάρχουν οικοδομες όπου τα γκαράζ δεν είναι ακριβώς πάνω στον δρόμο, αλλά μεταξύ τους παρεμβάλλεται προαύλιο ή γενικά κάποιος κοινόχρηστος χώρος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις αναφέρομαι.Σε αυτές τις περιπτώσεις αναφέρομαι κι εγώ, γιατί προφανώς οι άλλες περιπτώσεις όπου τα γκαράζ είναι πάνω στο δρόμο δεν έχουν άλλη λύση παρά μόνο την ανεξάρτητη είσοδο. Όμως ακόμη κι αν υπάρχει πρασιά, πολλές φορές δεν επαρκεί για ελιγμούς. Γιατί ο κτιριοδομικός κανονισμός βάζει κάποιους περιορισμούς στους κύκλους στροφής κτλ.
Μιλώντας συγκεκριμένα, σε μια άδεια που βγάζω τώρα, έχω τρεις εισόδους συνολικού πλάτους 8 μέτρων σε πρόσοψη 19 μέτρων. Μια για τη ράμπα που οδηγεί στο υπόγειο γκαράζ 4 θέσεων και δύο για την εξυπηρέτηση 4 θέσεων pilotis. Δηλαδή δεν φτάνει μια μόνο είσοδος για τις 4 αυτές θέσεις, παρόλο που είναι σε οικόπεδο με το κτίριο τοποθετημένο στα 7 μέτρα από την ρυμοτομική γραμμή. -
Εγώ πάντως που έχω νόμιμο πάρκινγκ κλειστό με αυτόματη πόρτα αλλά μπροστά δεν έχει ράμπα αλλά μικρό πεζοδρόμιο, όλοι παρκάρουν εκεί μπροστά και το αφήνουν. Βγαίνουν βλέπουν η δεν βλέπουν την πινακίδα που είναι επάνω στον γκαραζόπορτα και φεύγουν.
Όχι καρέκλα αλλά μπετομένο λάστιχο με στύλο θέλει μέσα στην μέση -
@hountalas said in νόμος περι πινακίδας "no parking":
Εγώ πάντως που έχω νόμιμο πάρκινγκ κλειστό με αυτόματη πόρτα αλλά μπροστά δεν έχει ράμπα αλλά μικρό πεζοδρόμιο, όλοι παρκάρουν εκεί μπροστά και το αφήνουν. Βγαίνουν βλέπουν η δεν βλέπουν την πινακίδα που είναι επάνω στον γκαραζόπορτα και φεύγουν.
Όχι καρέκλα αλλά μπετομένο λάστιχο με στύλο θέλει μέσα στην μέσηΣτην πινακίδα αναγράφεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή είναι μια γενικής χρήσεως Ρ-39;
-
Όχι καρέκλα αλλά μπετομένο λάστιχο με στύλο θέλει μέσα στην μέσηΣτην πινακίδα αναγράφεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή είναι μια γενικής χρήσεως Ρ-39;
Νομίζω ότι στα νόμιμα πάρκινγκ που υπάρχουν από την κατασκευή των κτιρίων δεν χρειάζεται σήμανση με την απόφαση.
Στα άλλα τύπου...είσοδος σε οικόπεδο η σε αποθήκη μαγαζί που έχει γίνει μετατροπή σε πάρκινγκ , εκεί είναι υποχρεωτικό.
-
@georgekn said in νόμος περι πινακίδας "no parking":
Νομίζω ότι στα νόμιμα πάρκινγκ που υπάρχουν από την κατασκευή των κτιρίων δεν χρειάζεται σήμανση με την απόφαση.
Στα άλλα τύπου...είσοδος σε οικόπεδο η σε αποθήκη μαγαζί που έχει γίνει μετατροπή σε πάρκινγκ , εκεί είναι υποχρεωτικό.
Νομίζω πως κανεις λάθος
Έχω δει νεόδμητες πολυκατοικίες και στις πινακίδες αναφερουν κανονικά απόφαση του Δ.Σ.
Άλλωστε, δίχως την ως άνω απόφαση δεν μπορεί να απαγορευθεί η στάθμευση -
Νομίζω πως κανεις λάθος
Έχω δει νεόδμητες πολυκατοικίες και στις πινακίδες αναφερουν κανονικά απόφαση του Δ.Σ.
Άλλωστε, δίχως την ως άνω απόφαση δεν μπορεί να απαγορευθεί η στάθμευσηΓια αυτό είπα νομίζω...για να απαντήσει κάποιος που είναι σίγουρος...αλλά ούτε εσύ είσαι μάλλον?
Δεν αναφέρομαι σε πρασιες κλπ...αλλά υπόγεια η πυλωτες.
-
Στην πολυκατοικια μου (2006) εχει παρκινκ πιλοτης με 2 γκαραζοπορτες. Οι θεσεις φαίνονται κανονικά στα συμβολαια.
Αυτό θεωρείται οκ ή θα επρεπε καποιος (ο κατασκευαστής) να εχει πάρει και εχτρα αδειες απο δημο ?
Πινακιδες δεν εχουμε βάλει και δεν παρκαρει κανεις μπροστα. Απλά για να ξέρουμε.
-
Νομίζω πως κανεις λάθος
Άλλωστε, δίχως την ως άνω απόφαση δεν μπορεί να απαγορευθεί η στάθμευσηΟταν έχω οικοδομική άδεια καμία απόφαση δεν χρειάζεται.
Επίσης έχε υπ΄ όψη σου ότι για να βγάλεις άδεια, πρέπει να καταθέσεις σχέδιο για τις θέσεις στάθμευσης στον συμβολαιογράφο, που καταρτίζει την δήλωση πάρκινγκ και η οποία μεταγράφεται στο κτηματολόγιο.Γενικώς η λογική του νόμου είναι να υπάρχουν πάρκινγκ στις οικοδομές και να μην είναι στον δρόμο, γιατί η είσοδος είναι μικρότερη από μία θέση στάθμευσης, ενώ θα εξυπηρετεί από 1 και περισσότερα αυτοκίνητα.
-
Νομίζω πως κανεις λάθος
Άλλωστε, δίχως την ως άνω απόφαση δεν μπορεί να απαγορευθεί η στάθμευσηΟταν έχω οικοδομική άδεια καμία απόφαση δεν χρειάζεται.
Επίσης έχε υπ΄ όψη σου ότι για να βγάλεις άδεια, πρέπει να καταθέσεις σχέδιο για τις θέσεις στάθμευσης στον συμβολαιογράφο, που καταρτίζει την δήλωση πάρκινγκ και η οποία μεταγράφεται στο κτηματολόγιο.Γενικώς η λογική του νόμου είναι να υπάρχουν πάρκινγκ στις οικοδομές και να μην είναι στον δρόμο, γιατί η είσοδος είναι μικρότερη από μία θέση στάθμευσης, ενώ θα εξυπηρετεί από 1 και περισσότερα αυτοκίνητα.
Σαφώς και χρειάζεται απόφαση για να τοποθετηθεί πινακίδα απαγόρευσης στάθμευσης σε δημόσιο δρόμο.
Άρα, για να το εκφράσω ορθότερα, δίχως απόφαση δεν μπορείς να βάλεις νομίμως πινακίδες Ρ-39.
https://dimoskarditsas.gov.gr/process/adia-topothetisis-pinakidas-apagorefsis-stathmefsis/
https://e-patras.gr/el/adeia-topothetisis-pinakidon-eisodoy-exodoy-ohimaton -
Εδώ δεν βάζουμε πινακίδες στον δρόμο. Υπάρχουν πινακίδες στις γκαραζόπορτες, ράμπες κλπ.
Από ότι διάβασα, είναι μία τυπική διαδικασία, από τα έγγραφα που έχεις ήδη από τις άδειες, η οποία δεν μπαίνει σε κάποια συζήτηση.
Και είναι λογικό από την στιγμή που ο νόμος για γκαράζ του 1981 ΠΡΟΣΤΑΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ την κατασκευή θέσεων στάθμευσης στις οικοδομές, οπότε είναι καθαρή γραφειοκρατία η διαδικασία αυτή, απλά για να μπει η πινακίδα στο πεζοδρόμιο.
Αν αυτή ήταν απαιτητή πραγματικά, θα ήταν στα δικαιολογητικά για την άδεια, όπως είναι η βεβαίωση υψομέτρου, η βεβαίωση ότι τα κράσπεδα των πεζοδρομίων είναι οριστικά, η βεβαίωση για τον αριθμό του ακινήτου, η βεβαίωση περί κοπής ή όχι δένδρων που βρίσκονται επί του πεζοδρομίου, η οδηγία κατασκευής του πεζοδρομίου, με συγκεκριμένες πλάκες και όδευση τυφλών σε συγκεκριμένο σημείο.
-
Εδώ δεν βάζουμε πινακίδες στον δρόμο. Υπάρχουν πινακίδες στις γκαραζόπορτες, ράμπες κλπ.
Από ότι διάβασα, είναι μία τυπική διαδικασία, από τα έγγραφα που έχεις ήδη από τις άδειες, η οποία δεν μπαίνει σε κάποια συζήτηση.
Και είναι λογικό από την στιγμή που ο νόμος για γκαράζ του 1981 ΠΡΟΣΤΑΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ την κατασκευή θέσεων στάθμευσης στις οικοδομές, οπότε είναι καθαρή γραφειοκρατία η διαδικασία αυτή, απλά για να μπει η πινακίδα στο πεζοδρόμιο.
Αν αυτή ήταν απαιτητή πραγματικά, θα ήταν στα δικαιολογητικά για την άδεια, όπως είναι η βεβαίωση υψομέτρου, η βεβαίωση ότι τα κράσπεδα των πεζοδρομίων είναι οριστικά, η βεβαίωση για τον αριθμό του ακινήτου, η βεβαίωση περί κοπής ή όχι δένδρων που βρίσκονται επί του πεζοδρομίου, η οδηγία κατασκευής του πεζοδρομίου, με συγκεκριμένες πλάκες και όδευση τυφλών σε συγκεκριμένο σημείο.
Κακώς δεν βάζετε νόμιμες πινακίδες στον δρόμο.
Οι πινακιδες στις γκαραζοπορτες δεν έχουν καμία ισχύ και νομιμοτητα.
Και για να το πάμε και παρακάτω...
Οι πινακιδες αυτές, όταν μπαίνουν, ουσιαστικα υποδεικνυουν την νομιμότητα των χωρών σταθμευσης και εξασφαλίζουν πρωτίστως τους ιδιοκτητες.
Όταν σε κλείσουν και υπάρχει τέτοια πινακίδα, η τροχαία βεβαιώνει παράβαση.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να επιδείξεις στον τροχονόμο έγγραφα νομιμοποιητικα των χωρών σταθμευσης. -
40 χρόνια δεν μπήκε τέτοιο θέμα ποτέ.
Και όποτε χρειάστηκε μια χαρά τους έγραψε τους παρανομούντες η αστυνομία, ακόμα και σε σπίτι 80 ετών που δεν ήταν υποχρεωτικό το πάρκινγκ τότε, αλλά ο νόμος το θεωρεί σήμερα. -
40 χρόνια δεν μπήκε τέτοιο θέμα ποτέ.
Και όποτε χρειάστηκε μια χαρά τους έγραψε τους παρανομούντες η αστυνομία, ακόμα και σε σπίτι 80 ετών που δεν ήταν υποχρεωτικό το πάρκινγκ τότε, αλλά ο νόμος το θεωρεί σήμερα.Όταν δεν υπάρχει απόφαση Δ.Σ., η αρμόδια αρχή θα πρέπει να εξακριβώσει την νομιμότητα της θέσης σταθμευσης για να βεβαιώσει την παράβαση.
νόμος περι πινακίδας "no parking"