-
@monman2
Δεν χρειάζονται σεντόνια. Στην εικόνα βλέπουμε ηλιακά στοιχεία που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.
Εάν δεν υπάρχει ζήτηση από τον καταναλωτη που αποθηκεύεται η ενέργεια;
Τα εργοστάσια παραγωγής της Tesla είναι άλλο πράγμα. Εκεί υπάρχει προκαθορισμενη ζήτηση φορτίων
ανά ώρα εργασίας. Επισης άλλο η αποθήκευση ενέργειας για ένα εργοστάσιο και άλλο πχ για μια πόλη.
Η ρευματοδοτηση πόλεων, αστικών ιστών, έχει επίσης περισσότερους ασταθμητους παράγοντες, εξαρτάται
πχ από τον καιρό. Δεν είναι η προγραμματισμένη κατανάλωση που έχει ένα εργοστάσιο.
Πως θα το πετύχουν; -
Εύλογα ερωτήματα!!!
Αλλά αν θες καλύτερα να τα αναλύσουμε στο τοπικό με την προοπτική της ηλεκτροκίνησης -
https://www.bbc.com/future/article/20200713-the-most-powerful-renewable-energy
Το θαύμα της Νορβηγίας βασίζεται εδώ..
Norway's 1,166 hydroelectric generating stations provide between 98% and 99% of the country's power supply.
Electricity exports from Norway reached 25,819 gigawatt hours in 2021. (Μετά τον πόλεμο έχει μεγαλώσει ιδιαιτέρως αυτό το νούμερο).
Επίσης εξάγει απίστευτες ποσότητες φυσικού αερίου ενώ δεν καταναλώνει καθόλου! Το τέλειο μείγμα για οικονομική ευημερία! Είμαστε εμείς έστω στο ελάχιστο κοντά σε αυτό;
-
Off topic. Έχεις κάνει τα περισσότερα off topic σε μια εβδομάδα. Είπαμε να υπάρχει μια χαλαρότητα αλλά το έχεις ξεσκίσει το off topic. Ενώ μάλιστα κατηγορείς τους άλλους για off topic στα θέματα της stellantis.
Ωραίο ερώτημα, ενδιαφέρον και με ουσία. Αλλά πάνε σε κάποιο ειδικό τοπικό να το συζητήσουμε.
Πείτε του και εσείς, εμένα μου κάνει νάζια και παριστάνει πως δεν με διαβάζει. Έχουμε και τα νάζια του να διαχειριστούμε πέρα από τα off topic του.
-
Dublin να διαβάζεις το lap. Και σταμάτα τα offtopic.
OK @lap?
Στα του Id τώρα. Οι Γερμανοί θα το βγάλουν το αυτοκίνητο. Η επένδυση έχει ξεκινήσει και δεν μπορεί να σταματήσει. Αν ξεκινήσουν κάτι δεν μπορούν να το σταματήσουν, γιατί απλά δεν υπάρχει κανένας που να έχει την εξουσιοδότηση ή την ισχύ να το κάνει. Έτσι δουλεύουν, με ότι καλά και κακά έχει αυτό.Ευχή ελπίζω όλων μας είναι να καταφέρουν να το βγάλουν το αυτοκίνητο στην τιμή που επιδιώκουν. Για το καλό και της Ευρωπαικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Αλλιώς σε μερικά χρόνια θα γεμίσουμε Κινέζικα και Tesla. Και τα Ευρωπαικά θα είναι ή τα πανάκριβα Γερμανικά ηλεκτρικά που θα είναι για λίγους. Η αυτά τα μεικτά θερμο-ηλεκτρικά της Stellantis. Που μπορεί στην παρούσα φάση να φαίνονται ελκυστικά, αλλά σε πολύ λίγα χρόνια θα φαίνονται σαν δεινόσαυροι κι αυτά.
Κι επειδή η Stellantis γενικά φράγκα γιοκ, η μετοχή της βούλιαξε πάλι στα τάρταρα, μας αρέσει ή όχι ότι καταφέρουν να κάνουν οι Γερμανοί. -
https://www.wardsauto.com/vehicles/id4-sedan-heralds-new-vw-product-development-processΤώρα που εμφανίζεται σταδιακά και η AI οπου μπορεί να γράφει και να προσφέρει γραμμές κώδικα και να δοκιμάζει πολλα σενάρια, στα επόμενα 10-15 έτη τα αυτοκίνητα θα είναι διαστημόπλοια.
Στα άλλα η πηγή είναι ενδιαφέρουσα για το μέλλον του vag group, ενώ επιπλέον αναφέρει πως τα κορυφαία μοντέλα της θα προσφέρουν 700 χλμ αυτονομίας στο πρότυπο wltp.
-
@andya3 said in Νέο VW ID2......:
OK @lap?
Στα του Id τώρα. Οι Γερμανοί θα το βγάλουν το αυτοκίνητο. Η επένδυση έχει ξεκινήσει και δεν μπορεί να σταματήσει. Αν ξεκινήσουν κάτι δεν μπορούν να το σταματήσουν, γιατί απλά δεν υπάρχει κανένας που να έχει την εξουσιοδότηση ή την ισχύ να το κάνει. Έτσι δουλεύουν, με ότι καλά και κακά έχει αυτό.Ευχή ελπίζω όλων μας είναι να καταφέρουν να το βγάλουν το αυτοκίνητο στην τιμή που επιδιώκουν. Για το καλό και της Ευρωπαικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Αλλιώς σε μερικά χρόνια θα γεμίσουμε Κινέζικα και Tesla. Και τα Ευρωπαικά θα είναι ή τα πανάκριβα Γερμανικά ηλεκτρικά που θα είναι για λίγους. Η αυτά τα μεικτά θερμο-ηλεκτρικά της Stellantis. Που μπορεί στην παρούσα φάση να φαίνονται ελκυστικά, αλλά σε πολύ λίγα χρόνια θα φαίνονται σαν δεινόσαυροι κι αυτά.
Κι επειδή η Stellantis γενικά φράγκα γιοκ, η μετοχή της βούλιαξε πάλι στα τάρταρα, μας αρέσει ή όχι ότι καταφέρουν να κάνουν οι Γερμανοί.30 φορές έχω ποσταρει αλλά εξακολουθείς να ρίχνεις ακαθαρσίες στον ανεμιστήρα μπας και γίνουμε όλοι ίδιοι.. σε 5 ποστ έχω εξηγήσει τα σχέδια της Stellantis και πόσο πίσω είναι η VW σε όλα και τα στελέχη που απολύει κάθε χρόνο γιατί τα έχουν κάνει μουτι, αλλά ούτε αυτό..
Ο lap είναι ban και έχει ησυχάσει το μυαλό μου. Άστον εκεί που είναι στην ακρουλα του να μονολογεί..
-
@dublin said in Νέο VW ID2......:
Ο lap είναι ban και έχει ησυχάσει το μυαλό μου. Άστον εκεί που είναι στην ακρουλα του να μονολογεί..
Λάθος! Για άλλη μια φορά κανεις λάθος. Δεν έχεις δικαιοδοσία να κάνεις σε κανέναν ban. Πολύ απλά έχεις blockαρει τον εαυτό σου από τα post μου. Μπορώ να σε σχολιάζω όσο θέλω και να μην το παίρνεις είδηση.
-
OK @lap?
Κι επειδή η Stellantis γενικά φράγκα γιοκ, η μετοχή της βούλιαξε πάλι στα τάρταρα, μας αρέσει ή όχι ότι καταφέρουν να κάνουν οι Γερμανοί.30 φορές έχω ποσταρει αλλά εξακολουθείς να ρίχνεις ακαθαρσίες στον ανεμιστήρα μπας και γίνουμε όλοι ίδιοι.. σε 5 ποστ έχω εξηγήσει τα σχέδια της Stellantis και πόσο πίσω είναι η VW σε όλα και τα στελέχη που απολύει κάθε χρόνο γιατί τα έχουν κάνει μουτι, αλλά ούτε αυτό..
Που είναι το φτηνό ηλεκτρικό της Stellantis. Βάλε μια φωτό να το δω, έστω και σαν concept όπως το id2. Πραγματικά θα χαρώ, δεν έχω παραπάνω συγγγένεια με τους Γερμανούς απ' ότι με τους Γάλλους.
Ηλεκτρικό όμως, τακτοποιημένο και σωστό, όχι θερμικό που βάλανε ηλεκτρικό μοτέρ και μπαταρίες. Αυτά τα κάνανε κάτι κάγκουρες παλιά, βγάζανε τα μικρά μοτέρ από τα Golf και βάζανε κάτι θηρία και μετά ξηλώνανε και τα πίσω καθίσματα και βάζανε μπάρες για ν' αντέχει το πλαίσιο.
Είναι κάγκουρας η Stellantis? -
OK @lap?
Που είναι το φτηνό ηλεκτρικό της Stellantis. Βάλε μια φωτό να το δω, έστω και σαν concept όπως το id2. Πραγματικά θα χαρώ, δεν έχω παραπάνω συγγγένεια με τους Γερμανούς απ' ότι με τους Γάλλους.
Ηλεκτρικό όμως, τακτοποιημένο και σωστό, όχι θερμικό που βάλανε ηλεκτρικό μοτέρ και μπαταρίες. Αυτά τα κάνανε κάτι κάγκουρες παλιά, βγάζανε τα μικρά μοτέρ από τα Golf και βάζανε κάτι θηρία και μετά ξηλώνανε και τα πίσω καθίσματα και βάζανε μπάρες για ν' αντέχει το πλαίσιο.
Είναι κάγκουρας η Stellantis?;; Τι είναι αυτά που λες;!
Η Stellantis είχε προβλέψει και είχε βγάλει την Β πλατφόρμα, που είναι η νεότερη του ομίλου, με δυνατότητα για όλες τις επιλογές. Μόνο εσύ δεν το βλέπεις σαν πλεονέκτημα ότι μπορείς να αγοράσεις το αυτοκίνητο που σου αρέσει (Mokka, C4, DS3, 2008, 208, Corsa, Avenger) ηλεκτρικό, αλλά τα περισσότερα και σε οποιαδήποτε άλλη επιλογή βολεύει τον αγοραστή.
Γιατί να τα βγάλει μόνο ηλεκτρικά; 670 (668 νομίζω για την ακρίβεια!) πούλησαν το δίμηνο όλα τα ηλεκτρικά στην Ελλάδα, από τα 22.500 συνολικές πωλήσεις που τα diesel ήταν 20%!
Συνολικά από το top 4 τα 3 είναι PSA, και από τα ηλεκτρικά τα μόνα 2 που πέρασαν τις 50 πωλήσεις ήταν
Tesla Model Y – 57
Opel Corsa – 56Τον Ιανουάριο δεν υπήρξε καν κάποιο να φτάσει 30 πωλήσεις!
Εσένα που είναι το μικρό της VW; Μπορώ να πάω να το αγοράσω; Η Stellantis έχει ένα σωρό μοντέλα κάτω από 29.999 και το id λένε θα έχει 500χλμ αυτονομία και ήδη το Avenger δηλώνει 550! Η μπάσταρδη πλατφόρμα που λες το πατάει ήδη αυτό που δεν ξέρουμε πόσο κάνει και πότε θα βγει! Καλά, θεωρητικά είναι όλα αυτά, και μέσα σε πόλη, αλλά τελοςπαντων αυτά δηλώνουν και οι 2.
Τα υπόλοιπα στα έχω ποσταρει τα της εταιρείας, και με λεπτομέρειες, επειδή αποφεύγεις να τα διαβάσεις δεν φταίω εγώ. Απλά κάποιες αβάσιμες μεγαλοστομίες δεν φέρνουν τεχνολογική υπεροχή.
-
Δεν βγάζει ένα μοντέλο μούφα που θα κυκλοφορήσει 2-3 χρόνια μετά η Στελλάντις.
Οταν το βγάλει θα κυκλοφορήσει σε 4-5 μήνες, όπως έγινε με το Αβέντζερ.
-
@criuser said in Νέο VW ID2......:
Ορίστε.. μερικές ώρες μετά η ζωντανή απόδειξη! Όχι σε 2 χρονια..σε μερικούς μήνες..
https://www.carandmotor.gr/nea/erhetai-mesa-sto-2023-neo-fiat-600
-
Ορίστε.. μερικές ώρες μετά η ζωντανή απόδειξη! Όχι σε 2 χρονια..σε μερικούς μήνες..
Ας κάτσει πρώτα o Στελλάρας να φτιάξει ένα αμιγώς ηλεκτρικό που δεν είναι βασισμένο σε πάτωμα που παίζει και θερμικό και να τα ξαναπούμε. Μέχρι τότε, ας πίνει σαμπάνιες πουλώντας δοχεία πρόσθετουμπλε.
-
Τώρα τι να σου πω. Τα ίδια που έχω γράψει. Θα τα πω με άλλα λόγια. Η Stellantis προφανώς δεν θέλει ή δεν μπορεί τεχνικά και οικονομικά, ή όλα μαζί, να αναπτύξει πλατφόρμα για καθαρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Και κάνει καγκουριές με πλατφόρμες που θα είναι παντός καιρού και δια πάσαν νόσον. Θερμικά, υβριδικά, ηλεκτρικά, όλα μαζί.
Αν είναι τόσο άξια και βρήκε τη μαγική τεχνικο-οικονομική λύση που δεν μπορούν να βρουν οι άλλοι για να βγάζει όλα μαζί αχταρμά, μπράβο της.
Πολύ αμφιβάλλω όμως, αρπαχτές μου μοιάζουν όλα αυτά. Και όσον γνωστόν ο ψεύτης και ο κλέφτης τον 1ο χρόνο χαίρονται.
Δηλαδή όλες οι Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι Κορεάτες, η Tesla, η Toyota που τάζει νέες ηλεκτρικές πλατφόρμες, είναι χαζοί. Και ευτυχώς που βρέθηκε η Stellantis να τους ανοίξει τα μάτια ποιος είναι ο σωστός τρόπος.
Σοβαρότης παρακαλώ, σοβαρότης... -
Η σημερινή πλατφόρμα της stellantis για τα ev είναι αυτή:
Για αυτό και χώρους δεν έχουν, και πορτμπαγκάζ καλό δεν έχουν, και μεγάλο κόστος έχουν.Δηλαδή η πλατφόρμα έχει δομικά στοιχεία που δεν χρειάζεται αλλά αναγκαστικά κατασκευάζονται επιβαρύνοντας την τελική τιμή του προϊόντος με κόστος υλικών και έξτρα σταδίων κατασκευής, ενώ και οι μπαταρίες δεν μπορούν να κάνουν απόσβεση εύκολα λόγω της ιδιαιτερότητας της αρχιτεκτονικής τους, ούτε να έχουν τη βέλτιστη θερμική διαχείριση. Επίσης το κέντρο βάρους δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο και βρίσκεται ψηλότερα.
Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει και η vag πριν κάποια έτη, νωρίτερα από την stellantis, με το up και το golf. Όπου είδε ότι το κόστος είναι τεράστιο και δεν μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα. Την ίδια εποχή η tesla έκανε απόσβεση την σημερινή πλατφόρμα της.
Εδώ του up
Εδώ του golf. Στο Golf αυτή η μικτή χρήση της ίδιας πλατφόρμας παρουσιάστηκε το 2014! Την εποχή δηλαδή που η τότε psa παρουσίαζε το νέο diesel μοτέρ της. Και πιθανότατα αυτός είναι και ο λόγος που εγκλωβίστηκε στην σημερινή δύσκολη για τα ev πλατφόρμα διότι, πρέπει να αποσβέσει το κοστος εξέλιξης του diesel όντας ο τελευταίος κατασκευαστής που προσφέρει diesel στα αυτοκίνητα πόλης στην ίδια πλατφόρμα με τα ev.
Πλέον και οι δύο, νωρίτερα η vw, υιοθετούν διαφορετική αρχιτεκτονική στις πλατφόρμες τους με μικρότερο κόστος κατασκευής, πολύ καλύτερη εκμετάλλευση εσωτερικών χώρων, λιγότερα εξαρτήματα, λιγότερα στάδια κατασκευής, χαμηλότερο κέντρο βάρους κτλ.
Ότι κάνει εδώ και μια 10ετια η Τέσλα πουλώντας εκατομμύρια οχήματα!
Εδώ η νεα πλατφόρμα της Stellantis που ΘΑ προσφέρει στην αγορά από το 2025-2026 και θα ονομάζεται STLA
Εδώ η πρώτη γενιά της πλατφόρμας με αποκλειστική χρήση στα ev, που ΗΔΗ προσφέρει στην αγορά η vw και έχει κάνει την πρώτη απόσβεση της πουλώντας πάνω από 700.000 ev. Η λεγόμενη Modularen Elektrik Baukasten (MEB)
Και ετοιμάζεται για τη νεότερη, φθηνότερη στην κατασκευή όπου θα αποτελέσει τη βάση για πολλά οχήματα του ομίλου μαζί και το id2. Η λεγόμενη SSP (Scalable Systems Platform). Σας έβαλα πιο πάνω, μια πηγή για όποιον θέλει να τα διαβάσει και να ενημερωθεί.
Εδώ βλέπουμε πως η δομή, η αρχιτεκτονική της μπαταρίας αλλά ταυτόχρονα το κόστος του κελιού και οι εξελίξεις γύρω από τις πρώτες ύλες, επιφέρουν μείωση στο κόστος ανά γενιές πλατφορμών.
Η επόμενη γενιά πλατφόρμας που θα φοράει το id2, μας υπόσχεται περαιτέρω μείωση στο κόστος.
Για αυτό και πλέον υπόσχονται στις παρουσιάσεις τους αυτοκίνητα με 226 άλογα και 25Κ με μέση μικτή αυτονομία τα 450 χλμ. Στην πόλη ξεπερνά τα 500 χλμ! Λίγα εξαρτήματα, λίγα βήματα κατασκευής, φθηνότερη μπαταρία, πολύ πιο απλό μοτέρ στην κατασκευή του με λιγότερα εξαρτήματα και βήματα κατασκευής.
-
Καθόμαστε και συζητάμε για ένα θεωρητικό μοντέλο του οποίου έχουμε δει ένα πρωτότυπο σε εικόνες, που ΘΑ μπει σε παραγωγή το 2025 και ΘΑ αρχίσει να είναι εμπορικά διαθέσιμο το 2026, και ΕΛΠΙΖΟΥΝ να μπορούν να ξεκινάει η τιμή του (που, σε ποια χώρα, με τι δασμούς) απ τα 25.000€ ή τόσο θα κοστίζει στο εργοστάσιο, το ψάχνουμε ακόμη...
Αυτό που παρατήρησα εγώ, όσο το επιτρέπει η εικόνα της κάμερας, και σε αυτό αλλά και στο πρωτότυπο της Σιτροέν, είναι πως το επίπεδο πάτωμα τους, φαίνεται να έχει πολύ μικρή απόσταση απ το πίσω κάθισμα.
Δηλαδή οι πίσω επιβάτες να κάθονται με τα γόνατα ψηλότερα απ το επίπεδο της λεκάνης τους. Πολύ άσχημη εξέλιξη αν ισχύσει... και καλά σε αυτούς που γεμίζουν τον χώρο στο πάτωμα με μπαταρίες, το γερμανικό που έχει τις μπαταρίες κάτω απ το καπό, γιατί; -
Δεν έχει κανένα κάτω από το καπό. Σε όλα στο πάτωμα είναι.
-
@lap said in Νέο VW ID2......:
Δεν έχει κανένα κάτω από το καπό. Σε όλα στο πάτωμα είναι.
Έτσι έλεγε για το ID2 στο βίντεο, μπαταρίες μπροστά (Ίσως επειδή ΘΑ είναι προσθιοκίνητο) και τα καλώδια κλπ κάτω από το πίσω κάθισμα.
-
Δεν κατάλαβες καλά ή κάποιος έκανε κακή μετάφραση. Μπροστά θα είναι ο ηλεκτορκινητηρας και όχι φυσικά οι μπαταρίες. Η διαφορά δηλαδή με το id3 ήταν ότι στη νέα πλατφόρμα, εξέλιξη αυτής του id3, ο ηλεκτορκινητηρας από πίσω θα μετακομίσει μπροστά. Έτσι μπορεί να προσφέρει 490 λίτρα πορτμπαγκάζ στα 4μ μήκος αμαξώματος.
-
Ρε συ Λαπ, εσείς ποσταρετε βίντεο, έτσι λέει το βίντεο.
Νέο VW ID2......