-
Χαιρετώ!
Είναι κάπως ασύνδετα τα παραπάνω αλλά θα εξηγήσω.Τα δεδομένα:
Κάτοχος ενός Opel Corsa 1.5 diesel του 2020. Εξαιρετικό αμαξάκι αλλά αρχίζει να βγάζει θεματάκια και μόλις βγήκε απ την εγγύηση…
Παράλληλα έχω ένα Mitsubishi L200 4WD του 1992 (παρκαρισεμένο στο χωρίο – 100χλμ από μόνιμη κατοικία), για το χόμπι μου στα χωράφια. Σκυλί αλλά με 330κ χλμ στο αμάξωμα και τα περισσότερα στο βουνό. Και αυτό, έχει αρχίσει να βγάζει θέματα…
Εντωμεταξύ, 2πλα σερβις, ασφάλειες, λάστιχα.Ανάγκες (πλέον):
-
Κάπου 20κ χλμ το χρόνο, σχεδόν αποκλειστικά εθνική και επαρχιακούς. Μέχρι πρόσφατα 35κ χλμ το χρόνο σε εθνική (λόγω δουλειάς) – εξ ου και το Corsa – αλλά αυτά τώρα περιορίζονται δραστικά.
-
Καθημερινή μετακίνηση της τάξης των 20-30χλμ σε επαρχιακούς δρόμους και το ΣΚ εκδρομές σε βουνά/παραλίες ή σε χωράφια (εδώ η χρήση της Μιτσούμπας) – πες 200 με 300χλμ κάθε ΣΚ
-
Δεν υπάρχουν παιδιά ακόμη, και λογικά δεν θα υπάρχουν για λίγα χρόνια ακόμη, άρα δεν υπάρχει (ακόμη) περιορισμός σε χώρους
-
Σπίτι μονοκατοικία σε επαρχία με δυνατότητα πάρκινγκ και φωτοβολταικών στη στέγη (ειδικά αν βγει επιδότηση). Το σπίτι μόλις αγοράστηκε (δεν υπήρχε όταν πήρα το Corsa) και έχει κάπως περίεργη πρόσβαση, είτε από χωματόδρομο (που δεν βάζω το Corsa) είτε από τσιμέντο με απότομη ανηφόρα (που όταν βρέχει έντονα, είναι ζόρι καθώς τρέχουν νερά – τις υπόλοιπες 330 μέρες του χρόνου η ροπάρα του diesel-o-Corsa τη βγάζει άνετα).
Τι κάνω τώρα;
Με μια βόλτα στο car, βλέπω ότι το Corsa μπορώ να το δώσω κάπου 15-16κ ευρώ, ίσως και λίγο παραπάνω, και το αγόρασα 17,5κ το 2020. Τρέλα οι τιμές των μτχ…
Το θέμα είναι με τι το αντικαθιστώ, ειδικά με τις τιμές τώρα. Πολλά δεν θέλω να δώσω, ειδικά τέτοια περίοδο που, όπως έγραψε κάποιος εδώ μέσα (δεν θυμάμαι ποιος – συγνώμη – αν το διαβάσεις πες μου το) και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο «είναι πολύ νωρίς για τα ηλεκτρικά αλλά και πολύ αργά για τα θερμικά».-
Κρατάω το Corsa και το L200 για μερικά χρόνια ακόμη και πάω για ηλεκτρικό από 2027 και μετά
ΥΠΕΡ: Δεν πληρώνω νέο αμάξι τώρα, κρατάω ένα πολύ καλό για εθνική/επαρχιακούς και ένα αγροτικό για χόμπι
ΚΑΤΑ: Πληρώνω ότι ζημιές βγουν, 2πλες συντηρήσεις, πολύ μικρή μεταπωλητική αξία το Corsa και (υποθέτω) μηδενική το L200 όταν έρθει η ώρα, δύσκολη πρόσβαση στο (μόνιμο) σπίτι με κακό καιρό. -
Πουλάω Corsa (και ίσως ??? το L200) και δίνω άλλα 5-7κ για ένα Vitara, εννοείται AllGrip και λογικά το Mild Hybrid.
ΥΠΕΡ: Πολύ καλό στην εθνική και αρκετά καλό στο χώμα (για εκδρομές off, λογικά θα πάει στα χωράφια – ενδεχομένως με ένα trailer - για όποτε χρειαστεί - αντικαθιστώ και το αγροτικό?). Άνετα και οικογενειακό όταν χρειαστεί.
ΚΑΤΑ: Τα 5-7κ τώρα… Και επίσης, δεν ξέρω αν αντέχει την σχεδόν εβδομαδιαία κακοποίηση σε βουνά για χρόνια
Υπάρχει και η υποπερίπτωση 2β με το Duster αλλά πάει άλλα 3-4κ πιο πάνω με το ίδιο επίπεδο εξοπλισμού. Σε diesel βέβαια που μάλλον τα κάνεις απόσβεση σε 100κ χλμ (εκτός αν αλλάξουν το φορολογικό καθεστώς του πετρελαίου – θέμα χρόνου…). Με σχεδόν όμως 30κ, πάω για αγροτικό.
Τεσπα, πολλά λεφτά πλέον… Δε νομίζω. Καλύτερα αποταμίευση και αγορά ηλεκτρικού αργότερα.-
Πουλάω το Corsa και αφήνω και το L200 και πάω για Jimny με μηδενικό κόστος (19κ χωρίς το ΦΠΑ που μάλλον το δικαιολογώ ως εταιρικό). Το κρατάω ως κύριο αυτοκίνητο τώρα που δεν έχω παιδιά και αργότερα, αγορά ηλεκτρικού και το Jimny γίνεται το παιχνίδι του ΣΚ.
ΥΠΕΡ: Να υποθέσω ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για βουνό σε οτιδήποτε με κάτω από 40κ? Μηδενικό κόστος αγοράς αν φύγουν τα άλλα. Το κρατάω ως αγροτικό/παιχνίδι (με trailer για όποτε χρειάζεται) γι άλλα 20 χρόνια (αν είναι τόσο αξιόπιστο??)
ΚΑΤΑ: Αρκετά δύσκολο αυτοκίνητο για μεγάλα ταξίδια (??? μάλλον, δεν το έχω οδηγήσει και δεν ξέρω κανέναν που να το έχει), ελάχιστοι χώροι, μεγάλη κατανάλωση (οκ, αν βγει ο ΦΠΑ απ τη μέση, μικραίνει η ψαλίδα με το Corsa, αλλά και πάλι…), ασθενικός ο κινητήρας με τα 130nm στις 4000σαλ (βέβαια και ο 2λιτρος Μήτσος, δεν έχει πολύ περισσότερα και με μεγαλύτερο βάρος) -
Κάνω την τρέλα (?) και δίνω το Corsa, βάζω άλλα 10-12κ και πάω για το Αvenger
ΥΠΕΡ: Άνεση ταξιδιού με ηλεκτρικό, στοιχειωδώς πας σε χωματόδρομους (στρωμένους) και άνετη πρόσβαση στο σπίτι, μηδενικό σχεδόν κόστος μετακίνησης (κάνω και απόσβεση τα 10-12κ της αγοράς σε 5-6 χρόνια με φωτοβολταικά)
ΚΑΤΑ: 12κ τώρα.... αξιοπιστία (??), αντοχή μπαταρίας (ειδικά αυτό – πόσο θα κοστίζει η αλλαγή της όταν θα πέσει κάτω απ το 70%?), τα μεγάλα ταξίδια, 3ήμερα κτλ θα θέλουν πολύ καλό προγραμματισμό, ούτε γι αστείο δεν το χρησιμοποιώ σε χωράφια. -
Κάτι άλλο?
Γνώμες;
-
-
1 ή 2.
-
2,2,2 και ίσως 3.
-
Πολλοί χρησιμοποιούν το Vitara ως αγροτικό με τρέιλερ.
Ίσως προβληματίζει η έλλειψη αρκετά κοντής 1ης, αν κουβαλάει πράγματα σε ανηφόρες. -
@manast said in Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?:
2,2,2 και ίσως 3.
χαχαχαχαχα
Βλέπω έναν προβληματισμό ως προς το Vitara. -
Bmw diesel όχι;
-
@antonakis said in Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?:
Πολλοί χρησιμοποιούν το Vitara ως αγροτικό με τρέιλερ.
Ίσως προβληματίζει η έλλειψη αρκετά κοντής 1ης, αν κουβαλάει πράγματα σε ανηφόρες.Oκ, καλό αυτό!
Ούτε και κάτοχο Vit ξέρω εδώ (που να το ταλαιπωρεί έτσι).
Τώρα για την κοντή, δεν ξέρω. Είναι καλό οτι έχει 240nm από αρκετά χαμηλά. Πχ παίζει να είναι το ίδιο με το Jimny στις κοντές του?
Αν είναι πχ παρόμοια η ροπή με τα κοντά που έχω στο δίλιτρο L200 του 1992, τότε είμαι μια χαρά! -
Παίρνεις ένα Βιτάρα 4κούνα και τελειώνει η υπόθεση, η συζήτηση και ο προβληματισμός. Για λπετομέρεις θα απαντήσει σύντομα ο γάτος!
-
Τρελό τρολ μου μυρίζει
-
@lap said in Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?:
Bmw diesel όχι;
Από σένα περίμενα να πεις swift 4wd
Με απογοητεύεις -
Ε μα δεν τα λέω εγώ.
Χαχαχα
-
Τρελό τρολ μου μυρίζει
?????
Γιατί?Υπάρχουμε και εμείς που ξεφύγαμε από τις πόλεις!!!
19 χρόνια μόνιμα Αθήνα, 5 Λονδίνο.
Τώρα ζωάρα στη φύση.
Και εδώ οι ανάγκες είναι διαφορετικές. -
Καλά όμως βάζεις μέσα duster, vitara, avenger (χαχαχα από αυτό και μόνο έχεις καλό χιούμορ) και corsa.
Ξέρεις που το έχασες;στην εγγύηση του corsa. 5 έτη έχει
-
@fanis75 said in Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?:
Παίρνεις ένα Βιτάρα 4κούνα και τελειώνει η υπόθεση, η συζήτηση και ο προβληματισμός. Για λπετομέρεις θα απαντήσει σύντομα ο γάτος!
Αυτό και το Jimny μου φαίνονται τα πιο λογικά.
Το Vit για τα επόμενα 5-7 χρόνια τέλειο. Το jimny σίγουρα όχι τέλειο αλλά είναι για να το κρατήσεις μια ζωή (μάλλον??) ως παιχνίδι.O gatos σίγουρα μετράει...
-
Καλά όμως βάζεις μέσα duster, vitara, avanger (χαχαχα από αυτό και μόνο έχεις καλό χιούμορ) και corsa.
ή 75.000 χλμ.
Με απογοητεύεις πάλι.
Όλες οι εταιρείες έχουν όριο χλμ. Ακόμα και το δικό σου (100κ αν έχεις Suzuki αν έχω καταλάβει σωστά).Και ναι, υπάρχουμε και εμείς που κάνουμε χλμ...
-
Καλά όμως βάζεις μέσα duster, vitara, avenger (χαχαχα από αυτό και μόνο έχεις καλό χιούμορ) και corsa.
-
Κάτσε στα αυγά σου..η εξειδίκευση είναι η καλύτερη λύση πάντα.
1ον. έχω και εγώ αγρότη στο χωριό, τι Vitara και Avenger;! Κάνεις και αγροτικές δουλειές ή
μόνο για χόμπι το έχεις; Αν δεν κάνεις αγροτικές δουλειές, ίσως μπορείς να παίξεις με αυτό, αλλά πόσο μπορείς να το πουλήσεις;2ον ρο Corsa-κι είναι χιλιόμετρο φάγος.. ρώτα αν μπορείς να αγοράσεις τα +2 χρόνια εγγύηση τώρα πριν λήξει (μόνο 3 σου είχαν δώσει;), Και 100.000 χλμ. δεν συγκρίνεται με τίποτα στα τόσα πολλά χιλιόμετρα που κάνεις, ή αν θες να ταξιδεύεις συχνά για μεγάλες πόλεις (από ότι κατάλαβα πας στο χωριό σου να μείνεις περισσότερο;).
Αν είναι 200χλμ πήγαινε - έλα, θα γεμίζεις ένα ντεπόζιτο σχεδόν κάθε 4 ταξίδια (ανάλογα και πόσο το πατάς, και πόσα επιπλέον χλμ κάνεις στην πόλη και το χωριό). Αυτό δεν πετυχαίνεται με τίποτα άλλο, σχεδόν ούτε και με άλλο diesel αυτήν την περίοδο.
Αφού αλλάζεις καλού κακού ντεπόζιτο, ίσως αξίζει να του βάζεις πρόσθετο κατά της κρυσταλλοποίησης, έχω ποσταρει στο γενικό του Peugeot..
3ον, λένε θα βγει 4Χ4 Avenger, αν δεν κάνει κάνα δισεκατομμύριο δραχμές, υπάρχει περίπτωση να είναι πρωτοποριακό και συμφέρον. Δεν το κόβω για Jimny βέβαια.. αλλά με φωτοβολταϊκά και όλα, και ακόμη με πολλές διευκολύνσεις που θα έχουν τα ηλεκτρικά στην Ελλάδα ίσως να είναι το μόνο που θα σε εξυπηρετεί σε καλό γενικό βαθμό.
4ον, οι τιμές σου στα Suzuki είναι λίγο λάθος, θυμάμαι το Jimny έχει μπροστά το 2 στην τιμή του, και όχι το 1, και αρχές Ιανουαρίου ήρθε Vitara 4X4 σε κολλητό με σχεδόν 26.000 (μόνο χρώμα σαν έξτρα χρέωση, ούτε το σήμα AWD δεν του έδωσαν δώρο και το αγόρασε!). Αν δώσεις 15.500 το Corsa περίπου (αποκλείεται να πάει 17.. είπαμε), θες άλλα 10 για το Vitara, όχι 5..
Πώς ξεφυγες από την Αθήνα;! Πες μας και εμάς! Έχω αρχίσει να το σκέφτομαι έντονα, αλλά η δουλειά μου γίνεται μόνο Αθήνα δυστυχώς..
-
Αν στις αγροτικές σου εργασίες σε καλύπτουν τα τετρακίνητα που προτείνεις τότε τζάμπα το κρατάς το αγροτικό , πιθανότατα στην πράξη δε σου χρειάζεται.
Δε ξέρω πόσο το φορτώνεις, δε ξέρω τι καλλιέργειες έχεις και τι απαιτήσεις, αλλά κανένα δε φτάνει ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές ικανότητες εργασίας του αγροτικού, όλα είναι ημίμετρα. Επίσης τα ετήσια έξοδα του εφόσον δηλώνεται επαγγελματικό δεν είναι τόσο πολλά που να ταλαιπωρεις και καινούργια τετρακίνητα σε χρήσεις που δεν προορίζονται. Υπόψιν, το τζιμνι σε επαγγελματικό έχει ωφέλιμο μόλις 350 κιλά, έτσι κάπου διάβασα, μεγάλο μειων σε αγροτική εργασία.
Οπότε γνώμη μου αν μπορείς ότι και να διαλέξεις, το αγροτικό κράτα το, αν το χρειάζεσαι πραγματικά.
-
Ωραία μιας και μιλάς σοβαρά....
Δύο επιλογές.
1η επιλογή: Κρατάς ότι έχεις και βάζεις θερμομόνωση στο σπίτι και φωτοβολταϊκά και το κάνεις ΝΕΤ ζερο και απλά περιμένεις την εποχή των ηλεκτρικών αραζοντας στον κήπο σου.
2η επιλογή: Awd Βιταρα. Δεν έχει καμία σχέση με το corsa ως αυτοκίνητο και από ότι καταλαβαίνω το corsa θα σε ταλαιπωρήσει λόγω κακής αξιοπιστίας.
Μια ενδιάμεση λύση. Σε ένα έτος βγαίνει το bigster της dacia, όπως και καινούργιο vitara. Ίσως να περιμένεις λίγο καιρό μεχρι να ξαναδείς την αγορά νέου αυτοκινήτου.
-
@civil357 said in Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?:
Αν στις αγροτικές σου εργασίες σε καλύπτουν τα τετρακίνητα που προτείνεις τότε τζάμπα το κρατάς το αγροτικό , πιθανότατα στην πράξη δε σου χρειάζεται.
Δε ξέρω πόσο το φορτώνεις, δε ξέρω τι καλλιέργειες έχεις και τι απαιτήσεις, αλλά κανένα δε φτάνει ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές ικανότητες εργασίας του αγροτικού, όλα είναι ημίμετρα. Επίσης τα ετήσια έξοδα του εφόσον δηλώνεται επαγγελματικό δεν είναι τόσο πολλά που να ταλαιπωρεις και καινούργια τετρακίνητα σε χρήσεις που δεν προορίζονται. Υπόψιν, το τζιμνι σε επαγγελματικό έχει ωφέλιμο μόλις 350 κιλά, έτσι κάπου διάβασα, μεγάλο μειων σε αγροτική εργασία.
Οπότε γνώμη μου αν μπορείς ότι και να διαλέξεις, το αγροτικό κράτα το, αν το χρειάζεσαι πραγματικά.
Σωστός, και εμείς παιδευομασταν χρόνια με trailer και δανεικά αγροτικά. Πήραμε ένα ρημαδο-Ranger μεταχειρα, και δεν κολλάει πουθενά! Μόνο ένα ψυγείο μας έβγαλε πριν κάνα 2 χρόνια. Μιλάμε την απίστευτη ταλαιπωρία περνάει αυτό το πράγμα. Ότι να' ναι χρήση..
Επίσης σωστός για το Jimny, ουσιαστικά ένα κόλπο είναι για να πουλήσει μερικά κομμάτια Ευρώπη, και ταξίδι μαζί του είναι εφιάλτης.. δηλαδή από το Corsa diesel σε Jimny η διαφορά είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι φαντάζεται κάποιος σε ταξίδι. Στο βουνό το αντίθετο βέβαια! Κατσίκι!
Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?