-
@argyn said in Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?:
@danis Τελικά αρχηγέ πως σκέφτεσαι να κινηθείς - έφτασε η ώρα της απόφασης ή αναβάλλεται επ αόριστον ελλείψει πλήρους σετ δεδομένων?
Μπορεί "τα πάθη, τα λάθη και οι παραγγελιές να πληρώνονται" αλλά δυστυχώς άπαξ και προσβληθεί κανείς από το μικρόβιο του "θέλω κάτι να αλλάξω" σπανίως ξεμπερδεύει αναίμακτα (για το πορτοφόλι του).
xaxaxaxaxaaax
Δεν είναι "θέλω κάτι να αλλάξω"!
Είναι "τώρα που έχει ακόμα αξία το παλιό, αλλάζω?"Όπως το εξήγησα και πιο πίσω στο @lap, έχει να κάνει με το τι έχεις τώρα στα χέρια σου, τι αξίζει και αν έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες/ανάγκες, πως μπορείς να τις καλύψεις και πως υπολογίζεις να είναι το μέλλον.
Αποφάσισα να πάω Hertz (που τα βρήκα ήδη) να νοικιάσω Vitara 1.4 mild 4x4, Duster 1.5dci 4x4 για μια μέρα.
Έχω ήδη βρει τη διαδρομή, κάπου 250χλμ, με τα 200 εθνικό/επαρχιακό και τα υπόλοιπα χώμα - κάθετα ένα βουνό, από Νότο προς Βορρά, εδώ Κρήτη. Να δω ποιο είναι το καλύτερο.
Αν καταφέρω να βρω και το Jimny, ιδανικά το νεότερο (αλλά δεν το βλέπω πουθενά να νοικιάζεται) ή όσο πιο νέα έκδοση του παλιού, να δω αν μπορώ να συμβιώσω μαζί του.Αυτές τις μέρες κιόλας έχω τον αγρότη σαν καθημερινό μιας και καθαρίζω την αυλή μετά την ανακαίνιση.
Είναι ένα καλό τεστ για να δω αν "αντέχω" με κάτι τόσο "κακό" αφού έχω καλομάθει στο ντιζελάκι corsa. -
@danis said in Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?:
Αν καταφέρω να βρω και το Jimny, ιδανικά το νεότερο (αλλά δεν το βλέπω πουθενά να νοικιάζεται) ή όσο πιο νέα έκδοση του παλιού, να δω αν μπορώ να συμβιώσω μαζί του.
Δεν νομίζω ότι θα βρείς το καινούργιο, αν νοικιάσεις το παλιό είναι σημαντικό να βρεις μοντέλο μεταγενέστερο του 2015, αυτό με τον αεραγωγό στο καπό. Τα παλιότερα έχουν σημαντικά διαφορετική συμπεριφορά από το νέο λόγω έλλειψης ηλεκτρονικών ESC/TC και έτσι χάνεται η συγκρισιμότητα.
Καλές δοκιμές.
-
@danis Τελικά αρχηγέ πως σκέφτεσαι να κινηθείς - έφτασε η ώρα της απόφασης ή αναβάλλεται επ αόριστον ελλείψει πλήρους σετ δεδομένων?
Μπορεί "τα πάθη, τα λάθη και οι παραγγελιές να πληρώνονται" αλλά δυστυχώς άπαξ και προσβληθεί κανείς από το μικρόβιο του "θέλω κάτι να αλλάξω" σπανίως ξεμπερδεύει αναίμακτα (για το πορτοφόλι του).
xaxaxaxaxaaax
Δεν είναι "θέλω κάτι να αλλάξω"!
Είναι "τώρα που έχει ακόμα αξία το παλιό, αλλάζω?"Όπως το εξήγησα και πιο πίσω στο @lap, έχει να κάνει με το τι έχεις τώρα στα χέρια σου, τι αξίζει και αν έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες/ανάγκες, πως μπορείς να τις καλύψεις και πως υπολογίζεις να είναι το μέλλον.
Αποφάσισα να πάω Hertz (που τα βρήκα ήδη) να νοικιάσω Vitara 1.4 mild 4x4, Duster 1.5dci 4x4 για μια μέρα.
Έχω ήδη βρει τη διαδρομή, κάπου 250χλμ, με τα 200 εθνικό/επαρχιακό και τα υπόλοιπα χώμα - κάθετα ένα βουνό, από Νότο προς Βορρά, εδώ Κρήτη. Να δω ποιο είναι το καλύτερο.
Αν καταφέρω να βρω και το Jimny, ιδανικά το νεότερο (αλλά δεν το βλέπω πουθενά να νοικιάζεται) ή όσο πιο νέα έκδοση του παλιού, να δω αν μπορώ να συμβιώσω μαζί του.Αυτές τις μέρες κιόλας έχω τον αγρότη σαν καθημερινό μιας και καθαρίζω την αυλή μετά την ανακαίνιση.
Είναι ένα καλό τεστ για να δω αν "αντέχω" με κάτι τόσο "κακό" αφού έχω καλομάθει στο ντιζελάκι corsa.Πολλές φορές στη ζωή είναι σοφότερο να "ξεζουμισεις" ένα μηχάνημα, και στο τέλος θα έχεις βγάλει πολύ περισσότερα. Κατά τη γνώμη μου, και την εξέφρασα, αυτή τη στιγμή κάθεσαι στα αυγά σου με τις οχηματαρες που εχεις.. μικρά Euro 6d θα είναι περιζήτητα για πολλά χρόνια ακόμη, δεν έχεις καταλάβει τι έχεις στα χέρια ακριβώς νομίζω!
Φθηνά ταξίδια και μέγιστη οικονομία καυσίμου θα τα ξεχάσεις (ο συνδιασμός 100hp σε Β αμάξωμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά..), και όταν θα θες να κάνεις αγροτικές δουλειές θα φοβάσαι μην γρατσουνισεις το καινούργιο ενώ 100% θα σου λείψει η καρότσα!
Κάνε τις δοκιμές σου και μας λες!
-
@danis said in [Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?]
Απλά η αναμονή έχει κόστη συντήρησης/βλαβών και μείωσης αξίας των 2 υπαρχόντων αυτοκινήτων όπου ειδικά υπό το πρίσμα της άφιξης των ηλεκτρικών (που όσο πιο πολύ στήνονται υποδομές - βλέπε φορτιστές σε βενζινάδικα - και πέφτει το κόστος αγοράς τους, τόσο πιο γρήγορα θα πείσουν τον κόσμο) καθιστά (σχετικά) επιτακτική την ανάγκη αντικατάστασής τους.
Ειδικά για το τελευταίο δες το Avenger.
Κοστίζει 28κ (με επιδότηση). Σχεδόν όσο ένα αντίστοιχο SUV.
Και δες πόσοι φορτιστές υπάρχουν σήμερα γύρω σου.Κοίτα πως ήταν ο κόσμος πριν 3 χρόνια (2020).
Πόσα ηλεκτρικά σαν το Avenger υπήρχαν και σε τι κόστος?
Πόσους φορτιστές είχες γύρω σου?Τι θα γίνει σε 3 χρόνια (2026)?
Κρινεις με ορους Αθηνας ομως. Εκει που εισαι δεν εχει δακτυλιο για να απαγορευσουν /περιορισουν την κινηση των ντιζελ στο κεντρο. Εκει που εισαι αγοραζαν ντζελ Ε4 και αν υπαρξουν περιορισμοι (δυσκολο) θα υπαρξουν για αυτα και οχι το δικο σου.
Οταν θελησεις να το πουλησεις θα φυγει αμεσως γιατι ειναι ενα αμαξι με πολυ μικρο κοστος κινησης.
Για εμενα αφου εισαι νεος στον τοπο, θα προτεινα να βελτιωσεις το σπιτι σου, τον δρομο που σε παει εκει, την καθημερινοτητα σου, απο το να πεταξεις λεφτα σε νεο αμαξι το οποιο ακομα κι ηλεκτρικο να ειναι, θα ειναι παρωχημενο σε 3-4 χρονια, ποσο μαλλον αν ειναι "ηπια υβριδικο" ή απλα βενζινοκινητο.
Τα πραγματα αλλαζουν και εισαι τυχερος που εχεις αυτοκινητο 2-3 ετων να σε εξυπηρετει μεχρι να δεις που θα κατσει η μπιλια. Ακομα και τιποτα να μην θες να κανεις απο τα παραπανω, κρατα τα χρηματα σου για να κανεις κατι στο μελλον με αυτα.
-
@panick-0 said in Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?:
Για εμενα αφου εισαι νεος στον τοπο, θα προτεινα να βελτιωσεις το σπιτι σου, τον δρομο που σε παει εκει, την καθημερινοτητα σου, απο το να πεταξεις λεφτα σε νεο αμαξι το οποιο ακομα κι ηλεκτρικο να ειναι, θα ειναι παρωχημενο σε 3-4 χρονια, ποσο μαλλον αν ειναι "ηπια υβριδικο" ή απλα βενζινοκινητο.
+1
-
Έλα μου όμως που η νοστιμιά της ζωής βρίσκεται τελικά στα περιττά και όχι στα απαραίτητα ... και που όταν ο καθένας μας "κάνει ταμείο" περισσότερο χαμογελά αναπολώντας τις κουζουλαδες του παρά τις συνετές και μετρημενες επιλογές του παρελθόντος ...
-
Έλα μου όμως που η νοστιμιά της ζωής βρίσκεται τελικά στα περιττά και όχι στα απαραίτητα ... και που όταν ο καθένας μας "κάνει ταμείο" περισσότερο χαμογελά αναπολώντας τις κουζουλαδες του παρά τις συνετές και μετρημενες επιλογές του παρελθόντος ...
Τι κουζουλαδα να κάνει;! Τον βλέπω να παίρνει κάνα Jimny επαγγελματικό και να μην κάνει για τίποτα στο τέλος! Μόνο να ανεβοκατεβαίνει εκείνον τον χωματόδρομο στο σπίτι του!
-
Συμφωνώ σε αυτό.
Έχω ακόμη την "πολυτέλεια" να διαλέξω αυτοκίνητο για την "λακαυ" μου και όχι μεταφορέα πορτ μπεμπέ.
Και ίσως να είναι και η τελευταία φορά που το κάνω έτσι. -
@dublin said in Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?:
Τι κουζουλαδα να κάνει;! Τον βλέπω να παίρνει κάνα Jimny επαγγελματικό και να μην κάνει για τίποτα στο τέλος! Μόνο να ανεβοκατεβαίνει εκείνον τον χωματόδρομο στο σπίτι του!
Τς τς τς....
Νομίζω οτι σκέφτεσαι με όρους Αργυρούπολη-Μαρούσι και ΣΚ για καφέ στο Ναύπλιο.Πάντως μετά από μια εβδομάδα καθημερινά με τον αγρότη και κάπου 350-400χλμ, έχω να πω επιβίωσα.
Τραγικό αμάξι, ειδικά σε σύγκριση με το Corsa που ξαναπήρα το βράδυ χτες.
Άλλα είχε μια γλυκιά αίσθηση, του να προσπαθείς για να πας κάπου. Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά είναι η γοητεία όταν κάτι δεν είναι τέλειο ή όταν προσπαθείς για κάτι.
Και φυσικά εκεί που με πήγε, δεν είμαι καν σίγουρος οτι θα με πήγαινε ένα νορμαλ SUV. -
Μηχανική raw αίσθηση vs αυτοματοποιημένης/μονωμένης ίσως.. Κάτι που συναντάς σε παλιότερες κατασκευές
-
@dublin said in Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?:
Τς τς τς....
Νομίζω οτι σκέφτεσαι με όρους Αργυρούπολη-Μαρούσι και ΣΚ για καφέ στο Ναύπλιο.Πάντως μετά από μια εβδομάδα καθημερινά με τον αγρότη και κάπου 350-400χλμ, έχω να πω επιβίωσα.
Τραγικό αμάξι, ειδικά σε σύγκριση με το Corsa που ξαναπήρα το βράδυ χτες.
Άλλα είχε μια γλυκιά αίσθηση, του να προσπαθείς για να πας κάπου. Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά είναι η γοητεία όταν κάτι δεν είναι τέλειο ή όταν προσπαθείς για κάτι.
Και φυσικά εκεί που με πήγε, δεν είμαι καν σίγουρος οτι θα με πήγαινε ένα νορμαλ SUV.Εγώ;; Ξέρω πολύ καλά τι λέω.
Εννοείται ότι ο αγρότης έχει φτιαχτεί για να αποδίδει επαγγελματικά εκεί που οι άλλοι δεν πάνε καν ούτε για χόμπι.. συνέχεια μας τράβαγαν αγρότες να μας ξεκολλήσουν τόσα χρόνια!
Αν πάρεις το Jimmy για μόνο του που έλεγες, ΟΥΤΕ τις αγροτικές δουλειές σου θα εκτελείς ικανοποιητικά, είναι πρακτικά και ουσιαστικά 2θεσιο, και θα βλαστημας την ώρα και τη στιγμή που έφυγες από το σπίτι για να πας πάνω από 100χλμ...συν την κατανάλωση σε αυτοκινητόδρομο.. πάλι θα θες 1-2 αυτοκίνητα ακόμη δηλαδή!
Ουσιαστικά θα είναι κορυφαίο ακριβώς σε εκείνο το χωματόδρομο που έλεγες! Στην τελική, ρίξε λίγο τσιμέντο, ξέρω εγώ! -
Ε ναι ρε συ. Φαγωθηκες δηαλδη. Ρίξε λίγο τσιμέντο.
Δεν είναι το jimny για αυτοκινητόδρομο. Αλλά....αν όντως σου αρέσει αυτή η raw αίσθηση σου κάνει. Υπόψιν όμως πως σε αυτήν την περίπτωση καλό να έχεις και ένα νορμάλ αυτοκίνητο. Διότι όπως λέει ο Ντούβλης θα γίνεις βλάσφημος
-
Μην ξεχνάτε την όντως άψητη φτηνιάρικη raw τετρακίνηση του τζιμνι με την έλλειψη του κεντρικού διαφορικού, την απουσία 2κινητων αργών και την μακριά πρώτη σχέση του χειροκίνητου συγκριτικα με το αυτόματο Mk4 που κάνουν προβληματική την έλξη μεγάλων φορτίων και την κίνηση με στριμμένους τους τροχούς σε εδάφη ψηλής πρόσφυσης. Ο δικός μας αμοργιανος (protrack) και άλλοι προσφερουν λύσεις με γρανάζια μείωσης για μέρος των προβλημάτων δίνοντας μεγαλύτερες ελευθερίες για μετατροπές αλλά γενικώς τέτοια πειράγματα ανοίγουν φάμπρικες και μεταξύ άλλων οδηγούν σε καραμπινάτες παραβιάσεις εγγύησης κτλ
-
Στην πράξη όμως στα διάφορα off-road τεστ όλοι λένε πως και το νέο περνάει από όπου και το παλιό και μάλιστα και πιο άνετα.
Το έχεις πάει εσύ σε εξτρημ καταστάσεις και διαπίστωσες ότι δεν κάνει;
-
-
@lap said in Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?:
Στην πράξη όμως στα διάφορα off-road τεστ όλοι λένε πως και το νέο περνάει από όπου και το παλιό και μάλιστα και πιο άνετα.
Πέραν του τρόπου εμπλοκής της 4κινησης (μοχλός αντί κουμπί) και των εξυπνότερων ηλεκτρονικών δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορα μεταξύ της 4κινησης των Mk3 και Μk4, δυστυχώς. Το κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα του τζιμνι σε σχέση με αλλά οφροντερς είναι οι μικρές διαστάσεις και βάρος σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές γωνιές και την ολντσκουλ αρχιτεκτονική ανάρτησης και όχι η, άθλια και παλαιολιθική, τετρακίνηση του.
-
@lap said in Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?:
Πέραν του τρόπου εμπλοκής της 4κινησης (μοχλός αντί κουμπί) και των εξυπνότερων ηλεκτρονικών δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορα μεταξύ της 4κινησης των Mk3 και Μk4, δυστυχώς. Το κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα του τζιμνι σε σχέση με αλλά οφροντερς είναι οι μικρές διαστάσεις και βάρος σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές γωνιές και την ολντσκουλ αρχιτεκτονική ανάρτησης και όχι η, άθλια και παλαιολιθική, τετρακίνηση του.
Έχω την αίσθηση ότι είτε τρολλαρεις είτε δεν το έχεις οδηγήσει εκτός δρόμου.
Όλοι οι δοκιμαστές παγκοσμίως λένε ότι είναι ανώτερο, στο πιο κάτω τεστ είναι πασιφανές πόσο πιο άνετα λειτουργεί η τετρακίνηση του νεότερου έναντι του παλαιότερου
Είναι πολύ πιο γρήγορη η τετρακίνηση στο νεότερο, πολύ καλύτερα μελετημένη στο πώς να φρενάρει τον τροχό που πρέπει. Ιδιαίτερα σε κάποια σημεία είναι εντυπωσιακή.
-
Την γνώμη την έχω γράψει ήδη νωρίτερα lap, εν ολίγοις:
“Για το τωρινό δικό μου Mk4 και τις συγκρίσεις με το αμέσως προηγούμενο Mk3 τα έγραψα νωρίτερα. Ο καθένας και η άποψή του. Oβερόλ άντε ένα 20% καλύτερο από το τελευταίο Mk3 (10% σε άσφαλτο και 30% στο χώμα λόγω εξυπνότερων ηλεκτρoνικών και καλύτερης καμπύλης ροπής). Μέχρι εκεί. Καμία σχέση με τους διθυράμβους που γράφονταν στα μίντια από τους ασχέτους δημοσιογράφους.”
-
Εάν είναι καλύτερο κατα 30% εκτός δρόμου από το ήδη καλό Τζίμνυ, αυτό από μόνο του είναι άξιο λόγου.
Μερικοί που το δοκιμάζουν δεν είναι τόσο ασχετοι οσο νομίζεις. Η ζωή τους είναι το offroading. Έχουν γράψει εκατοντάδες χιλ χιλιόμετρα εκτός δρόμου. Δεν είναι και range rover αλλά δεν είναι καθόλου κακό. Ιδιαίτερα στα χρήματα του είναι το καλύτερο.
Εάν του ρίξεις λίγα φράγκα πάνω, τότε κοντραρει απίστευτα off road animals.
-
Ναι, σε αυτό συμφωνώ, για τα λεφτά του είναι, δυστυχώς, η μόνη διαθέσιμη επιλογή με τις επόμενες να είναι x2 x3 ακριβότερες. Επίσης επειδή είναι χαριτωμένο και δημοφιλές υπάρχουν έτοιμες από το ράφι λύσεις βελτιώσης χωρίς πειραματισμούς και δράματα. Γενικά η βελτίωση στα on-off 4x4 αν δεν μένεις στην Πίνδο όποτε μιλάμε για αποκλειστικά εκτός δρόμου χρήση είναι περίεργο πτηνό. Στο δικό μου έχω ρίξει κανένα 4αρι χιλιάρικα σε light μετατροπές αφού σκοπός ήταν να βελτιωθεί τόσο εκτός όσο και εντός δρόμου διατηρώντας τους κινδύνους χαμηλά και τη αξιοπιστία ψηλά, αλλά και πάλι μιλάμε για ανεκδοτολογικές καταστάσεις αν συγκριθεί με τα big boys g-wagen, Land Rover και σια. Άλλη κλάση απλώς.
Vitara, Duster, Jimny, Avenger ή κρατάω το Corsa?