-
@lap said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Η αριθμητική κόστους χρήσης
Αυτό αφορά μόνο τα οικονομικά μεγέθη.
Η αξία ενός προϊόντος δεν είναι μόνο τα κόστη χρήσης, αν και αυτά στην Ελλάδα είναι υπό συζήτηση. Ειδικά στο after sales.Τέλος πάντων. Αυτό που θέλω να πω ότι αυτοκίνητο δεν είναι μόνο τα κόστη "κατανάλωσης ανά χιλιόμετρο".
Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα προϊόντα.
-
@diego1960 said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
'Αριστη η ιδέα να αφαιρέσουμε καταλύτη, να πάμε για εθελοντικό έλεγχο και να δηλώσουμε κιόλας οτι το κάναμε εμείς. Γιατί; Γιατί τίποτα δε βγάζει νόημα εδώ μέσα. Πουλάμε τρελίτσα και ό,τι προκύψει.
Μια χαρά με καλύπτει η ιπποδύναμή μου, ευχαριστώ. 132 άλογα σε κάτω από τόνο, το αμάξι πάει μια χαρά και μάλιστα με πολύ μικρή κατανάλωση και καλό σχετικά ήχο. Σαν κερασάκι έχει και εξαιρετικό χειροκίνητο. Δε μπορώ να ζητήσω περισσότερα σε αυτά τα λεφτά.
Τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα υπέρ των τάμπλετ ως συνήθως.
Όχι φίλε μου, ενεργοποιω τους ίδιους νευρώνες της λογικής σου. Τόσο ανεραστος είσαι, και σου φτάνουν μονάχα οι 132 ίπποι;
Ιδού η Ρόδος, πάνε κόντρα σε αυτους που αποφάσισαν για σένα χωρις εσενα. Αυτοί που αποφάσισαν να έχεις καταλύτη και να σε περιορίζει στα 132 άλογα. Μέσα σε ένα post το μετάνιωσες;
Πριν ένα post εγραφες κάτι για tough luck σε όσους σου επιβάλλουν περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Λοιπόν, ξεκάθαρα και ντόμπρα, σου επέβαλαν τον καταλύτη, για να μας προστατέψουν δήθεν από την ρύπανση. Βγαλτον να έχεις καλύτερη οδηγική εμπειρία μιας και σε ενδιαφέρει όπως μας λες, και όταν πας για ΚΤΕΟ πες τους tough luck σε όσους σε κόψουν.
Το ίδιο και οι άλλοι με τα dpf στα diesel. Αποφάσισαν για εσάς χωρίς εσάς και σας έβαλαν dpf δήθεν για το περιβάλλον.
-
Αν δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ανταλλακτικό και στο πέταμα μιας ολόκληρης τεχνολογίας κίνησης σημαίνει οτι έχεις περιορισμούς στην κατανόηση και δε μπορώ να βοηθήσω σε αυτό. Αν πιστεύεις επίσης οτι όλο αυτό το κάνουν για το περιβάλλον και οτι κόπτωνται για την υγεία μας επίσης δεν έχει νόημα, είναι σα να μιλάμε άλλη γλώσσα.
Μια χαρά είναι τα 132 άλογα σε old school ελαφρύ πισωκίνητο, δεν υπάρχει λόγος για να τα κάνουμε συλλογή σα γραμματόσημα όπως τα κάνουν τα τάμπλετ γιατί δεν έχουν κάτι άλλο να δώσουν και βασίζονται στο hype των αριθμών και στα 400-500-1500 άλογα. Εδώ λέει Nevera με 1900 άλογα και ακαριαία ροπή. Πολύ χρήσιμα αυτά, φαντάζομαι σε όλους τους δημόσιους δρόμους εκτός ίσως Autobahn είναι αυτό που έλειπε ακριβώς για να κινηθεί κάποιος.
Τελευταία φορά που κοίταξα ούτε τα θερμικά αυτοκίνητα, ούτε οι μπριζόλες ούτε τα δερμάτινα ούτε τα ποτά ούτε οτιδήποτε ήταν παράνομα. Η αφαίρεση καταλύτη είναι. Αν θες εσύ να μου πληρώσεις οποιοδήποτε πρόστιμο και φυσικά τις βλάβες αν βγω εκτός εγγύησης πες μου να κάνω καμιά μετατροπή, αλλά πρώτα θα δω προκαταβολική κατάθεση σε IBAN έγινε?
-
Λαπ, πλέον δεν βγάζουν νόημα αυτά που γράφεις, φαίνονται παραληρηματικά.
Φιλικά στο γράφω, δεν είναι επιχειρήματα.Ναι, είμαστε αναγκασμένοι να καταναλωνουμε τα προϊόντα που παράγει και προωθεί η βιομηχανία, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.
Όμως η αμόλυβδη βενζίνη κι ο καταλύτης ήταν πολύ ωφελιμες τεχνολογίες ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ Ή ΘΥΣΙΑ, κανένα απολύτως!
Και για όποιον δεν ήταν τεχνολογικα ενημερωμενος, ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕ ΤΙΠΟΤΑ ούτε χρειαζόταν να ξέρει κάτι σχετικά με την αλλαγή στην τεχνολογία, κι ενώ για τους πολλούς έλυνε ένα πρόβλημα που δεν ήξεραν καν ότι υπήρχε, δεν έδινε κανείς σημασία.Το ίδιο έγινε έπειτα και με τα DPF και με το adblue κλπ. οι άνθρωποι απ τη μία δεν έχουν επιλογή απ την άλλη αποδέχονται αυτομάτως ότι δεν αλλάζει ή χειροτερεύει την καθημερινότητα και τη χρήση του προϊόντος που αγοράζουν.
Δεν ισχύει το ίδιο με τα μπαταριοκινητα, οι απαιτήσεις και συμβιβασμοί είναι τεράστιοι, πρέπει να προσαρμόσει ο πελάτης της ζωή του στο προϊόν και πάλι να μην μπορεί να κάνει τη δουλειά του ενώ το κόστος διπλασιαζεται, κι οι κυβερνήσεις τους δημόσιους χώρους στο προϊόν, η βιομηχανια ενέργειας την παραγωγή της στο προϊόν και το όφελος θα είναι από αμφίβολο έως αμελητέο.
Δεν έχει νόημα η σύγκριση με καταλύτες κλπ
-
@storm said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Εγώ θα περιμένω να αγοράσουν ηλεκτροκίνητο ή ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα τα μέλη του φόρουμ που είναι υπέρμαχοι αυτών. Άλλωστε όταν κάποιος δηλώνει υπέρμαχος για κάτι, αυτός θα πρέπει να είναι και ο πρώτος που θα το τιμήσει και όχι να πηγαίνει να αγοράζει υβριδικό ή diesel ή βενζίνη ή έμμεσα ή άμεσα να σπρώχνει άλλους να αγοράσουν ηλεκτρικό.
Θέλω, λοιπόν, να διαβάσω τις απόψεις τους, να γράψουν για τη χρήση που θα κάνουν και αν θα διατηρούν ταυτόχρονα και θερμικό αυτοκίνητο ή αυτοκίνητα.
Επίσης ρόλο θα παίξει και αν τα αυτοκίνητα θα είναι δικά τους ή εταιρικά ή leasing ή αυτοκίνητα promotion εμπόρων. Και φυσικά πως και που θα τα φορτίζουν.
Μόνο έτσι βγαίνουν συμπεράσματα.
Σε άλλα φόρουμ που γράφουν κάτοχοι απλά μετατρέπουν να αρνητικά σε θετικά, του στυλ αχ τι ωραία που θέλει μισή ώρα να φορτίσει στο ΣΕΑ, γιατί θα σταματήσω για κατούρημα, θα ξεπιαστώ, θα κάνω διάλειμμα . Τι μ..... ήμουν που περίμενα 5 λεπτά στο βενζινάδικο χωρίς να έχω χρόνο να κάνω τίποτα από αυτά. Και άλλα τέτοια παρόμοια, οπότε καταλαβαίνεις τι συμπεράσματα μπορούνε να βγουν.
@lap said in [Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση]
Όχι φίλε μου, ενεργοποιω τους ίδιους νευρώνες της λογικής σου. Τόσο ανεραστος είσαι, και σου φτάνουν μονάχα οι 132 ίπποι;
Ιδού η Ρόδος, πάνε κόντρα σε αυτους που αποφάσισαν για σένα χωρις εσενα. Αυτοί που αποφάσισαν να έχεις καταλύτη και να σε περιορίζει στα 132 άλογα. Μέσα σε ένα post το μετάνιωσες;
Πριν ένα post εγραφες κάτι για tough luck σε όσους σου επιβάλλουν περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Λοιπόν, ξεκάθαρα και ντόμπρα, σου επέβαλαν τον καταλύτη, για να μας προστατέψουν δήθεν από την ρύπανση. Βγαλτον να έχεις καλύτερη οδηγική εμπειρία μιας και σε ενδιαφέρει όπως μας λες, και όταν πας για ΚΤΕΟ πες τους tough luck σε όσους σε κόψουν.
Το ίδιο και οι άλλοι με τα dpf στα diesel. Αποφάσισαν για εσάς χωρίς εσάς και σας έβαλαν dpf δήθεν για το περιβάλλον.
Τελείως άτοπες συγκρίσεις και φυσικά δεν είναι επιχειρήματα αυτά.
Όπως σωστά ειπώθηκε, ο καταλύτης, η αμόλυβδη, το injection , το dpf, gpf και πολλές άλλες τεχνολογίες δεν άλλαξαν τον τρόπο χρήσης ενός αυτοκινήτου, απλά βελτίωσαν κάποιους τομείς. Το να συγκρίνεις την επιβολή του καταλύτη με αυτή ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι σα να συγκρίνεις μήλα με μπριζόλα. -
Αν δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ανταλλακτικό και στο πέταμα μιας ολόκληρης τεχνολογίας κίνησης σημαίνει οτι έχεις περιορισμούς στην κατανόηση και δε μπορώ να βοηθήσω σε αυτό. Αν πιστεύεις επίσης οτι όλο αυτό το κάνουν για το περιβάλλον και οτι κόπτωνται για την υγεία μας επίσης δεν έχει νόημα, είναι σα να μιλάμε άλλη γλώσσα.
Λοιπόν να βάλουμε λιγάκι τις σκέψεις σου σε μια σειρά.
-
Σου λένε "εφόσον δεν μπορείς να το αλλάξεις (τη νέα εποχή των ev), απόλαυσε το"
-
Απαντάς πως: "Δε γουστάρω την ξενερίλα της νέας εποχής που ό,τι ωραίο υπάρχει πρέπει να το κόψουμε και να μείνουμε με τα υποκατάστατα"
-
Δηλαδη δεν συμφωνείς με οποιονδήποτε περιορισμό στο όνομα του περιβάλλοντος που μας αναφέρουν.
-
Όμως σήμερα που μιλάμε το αυτοκίνητο σου έχει καταλύτη. Δηλαδή το ωραίο του να οδηγείς έναν αυτοκίνητο με ελεύθερη ροή στον κινητήρα μας το εκοψαν οι αλήτες. Μας προσφέρουν ξενερωτα αυτοκίνητα δήθεν για να προστατέψουν το περιβάλλον. Έχεις οδηγήσει παλιό αυτοκίνητο να δεις τι ωραία που ήταν χωρίς καταλύτες; Το πώς άρπαζε το μοτέρ; Μας τα έκοψαν αυτά όσοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.
-
Είπες επίσης: "Και επίσης δε θα τους κάνω τη χάρη ούτε με τα δερμάτινα, το barbeque, το τζάκι το χειμώνα κτλ. Αν δεν τους αρέσει tough luck" Δηλαδή αν σου πουν να μην ανάψεις το τζάκι το χειμώνα, θα τους δείξεις εσύ. (όντως δύσκολο σενάριο, δεν αντιλέγω)
-
Οπότε, συνδιάζοντας τις δηλώσεις σου και αναλύοντας τον τρόπο σκέψης σου θα μπορούσες να βγάλεις τον καταλύτη που σου τον επέβαλαν δήθεν για το περιβάλλον και σου αλλοιώνει την ανόθευτη αίσθηση ενός θερμικού μοτέρ και όταν θα σε ελέγξουν να υψώσεις ανάστημα. Επειδή θα αργήσουν λιγάκι τα ev, κάνε μια πρόβα τουλάχιστον με τον καταλύτη να δεις πως θα πάει το πράγμα.
-
-
Είσαι ανίκητος πραγματικά, δεν έχει νόημα καμία κουβέντα. Δεν καταλαβαίνεις ούτε τα βασικά.
-
@panos2171 said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Όπως σωστά ειπώθηκε, ο καταλύτης, η αμόλυβδη, το injection , το dpf, gpf και πολλές άλλες τεχνολογίες δεν άλλαξαν τον τρόπο χρήσης ενός αυτοκινήτου, απλά βελτίωσαν κάποιους τομείς. Το να συγκρίνεις την επιβολή του καταλύτη με αυτή ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι σα να συγκρίνεις μήλα με μπριζόλα
Μέγα λάθος, μάλλον δεν έχεις οδηγήσει αυτοκίνητα χωρίς καταλύτες.
-
Είσαι ανίκητος πραγματικά, δεν έχει νόημα καμία κουβέντα. Δεν καταλαβαίνεις ούτε τα βασικά.
Εγώ βλέπω να θυμώνεις όταν χρησιμοποιούν τη λογική σου σε άλλα θέματα που σε αφορούν.
-
Mεγάλος άνθρωπος είσαι, πρώτα κοίταξε να λύσεις τα ενοχικά σου σύνδρομα και να κόψεις τις ιντερνετικές σταυροφορίες και μετά να αρχίσεις τις νουθεσίες περι διαλεκτικής.
-
Mεγάλος άνθρωπος είσαι, πρώτα κοίταξε να λύσεις τα ενοχικά σου σύνδρομα και να κόψεις τις ιντερνετικές σταυροφορίες και μετά να αρχίσεις τις νουθεσίες περι διαλεκτικής.
Γιατί με προσβάλεις σε προσωπικό επίπεδο;
Συζήτηση κάνουμε. Γράφεις μεγάλες κουβέντες για κάτι που είναι πολύ μακριά ακόμα και έτσι δεν σε αγγίζει. Οπότε την λογική σου, σου την φέρνω στο σήμερα. Κάνε πράξη αυτά που μας λες πως θα κάνεις κάποτε γενικά και αόριστα.
-
@piliourits said in Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση:
Λαπ, πλέον δεν βγάζουν νόημα αυτά που γράφεις, φαίνονται παραληρηματικά.
Φιλικά στο γράφω, δεν είναι επιχειρήματα.Μια χαρά επιχείρημα είναι, απλά δεν το αντιλαμβάνεσαι.
Ναι, είμαστε αναγκασμένοι να καταναλωνουμε τα προϊόντα που παράγει και προωθεί η βιομηχανία, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.
Αυτό λέω.
Όμως η αμόλυβδη βενζίνη κι ο καταλύτης ήταν πολύ ωφελιμες τεχνολογίες ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ Ή ΘΥΣΙΑ, κανένα απολύτως!
Νομίζεις, και αυξάνουν την κατανάλωση και μειώνουν την απόδοση.
Και για όποιον δεν ήταν τεχνολογικα ενημερωμενος, ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕ ΤΙΠΟΤΑ ούτε χρειαζόταν να ξέρει κάτι σχετικά με την αλλαγή στην τεχνολογία, κι ενώ για τους πολλούς έλυνε ένα πρόβλημα που δεν ήξεραν καν ότι υπήρχε, δεν έδινε κανείς σημασία.
Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει για όσους οδηγούν ένα ev χωρις τον ήχο της εξάτμισης.
Το ίδιο έγινε έπειτα και με τα pdf και με το adblue κλπ. οι άνθρωποι απ τη μία δεν έχουν επιλογή απ την άλλη αποδέχονται αυτομάτως ότι δεν αλλάζει ή χειροτερεύει την καθημερινότητα και τη χρήση του προϊόντος που αγοράζουν.
Αυτό να το πεις στα ταξί και στα επαγγελματικά οχήματα που σχεδόν όλα εβγαλαν τα φίλτρα αυτά. Αυτοί έκαναν πράξη την αντίθεση τους στις νέες αντιρυπαντικες τεχνολγιες που μας επέβαλαν και άλλαξαν την καθημερινότητα τους.
Δεν ισχύει το ίδιο με τα μπαταριοκινητα, οι απαιτήσεις και συμβιβασμοί είναι τεράστιοι, πρέπει να προσαρμόσει ο πελάτης της ζωή του στο προϊόν και πάλι να μην μπορεί να κάνει τη δουλειά του ενώ το κόστος διπλασιαζεται, κι οι κυβερνήσεις τους δημόσιους χώρους στο προϊόν, η βιομηχανια ενέργειας την παραγωγή της στο προϊόν και το όφελος θα είναι από αμφίβολο έως αμελητέο.
Το κόστος χρήσης είναι πολλές φορές υποπολλαπλάσιο. Σε βάθος 200.000 χλμ το κόστος χρήσης ίδιας κατηγορίας αυτοκινήτου είναι μικρότερο και από το καλύτερο diesel. Σήμερα όμως όντως είναι ακριβά στην αγορά κτήσης και έχουν την δυσχέρεια του να το φορτιζεις σε δικό σου χώρο, κάτι το οποίο το αναφέρουμε όλοι συνεχώς και προσβλέπουμε όπως έγραψα στην βελτίωση των μπαταριών
Δεν έχει νόημα η σύγκριση με καταλύτες κλπ
Έχει, διότι όπως γίνεται και στα επαγγελματικά οχήματα που τα βγάζουν, οι ιδιοκτήτες τους έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης τον οποίο και απολαμβάνουμε από τον @diego1960
-
Πως με αποδόμησες έτσι, τα σκαμπό μου μέσα...
-
Θα έχεις να το λες και εσύ, τίτλος τιμής.
-
Εγώ δεν έχω βγάλει κανένα καταλύτη από το αυτοκίνητο οπότε τις στρεψοδικίες εκεί που περνάνε. Επίσης δε με ενδιαφέρει στο ελάχιστο τι κάνει ο κάθε ταξιτζής ή οποιοσδήποτε αφαιρεί φίλτρα, είμαι υπεύθυνος μόνο για τον εαυτό μου και ακολουθώ πιστά τι λέει ο κατασκευαστής και για τα service και για όλα. Ρώτα αυτούς γιατί τα αφαιρούν και τι κερδίζουν ή όχι.
Επειδή έθιξες το θέμα κατανάλωσης, με νορμάλ οδήγηση έχω 6,8l, δεν ξέρω πόσο λιγότερο θελεις. Με νορμάλ οδήγηση στην πόλη και σε εθνική οδό κάθε τόσο για στρώσιμο. Κλάιν-μαιν μια η άλλη, κανένας δε σώθηκε με ένα λίτρο κάτω ή δεν καταστράφηκε με ένα λίτρο πάνω. Αν ήταν έτσι θα οδηγούσαμε όλοι κάποιο υβριδικό.
Επίσης προφανώς αλλάζει φουλ η καθημερινότητα με ένα ηλεκτρικό γιατί πρέπει να προσαρμόσεις τη ζωή σου σε αυτό αντίθετα με ένα θερμικό που πας σε ένα βενζινάδικο και σε 5 λεπτά φούλαρες και έφυγες. Ούτε το κόστος χρήσης ξέρουμε αν δεν έχουμε μονοκατοικία να φορτίζουμε, ούτε το κόστος αλλαγής μπαταρίας ούτε τίποτα. Φυσικά πρέπει να τα βγάλεις όλα ρόδινα γιατι....περιβάλλον αλλά το γεγονός οτι χρειάζονται τέτοιο λυσαλλέο σπρώξιμο για να τα προτιμήσει ο καταναλωτής δείχνει οτι μάλλον δεν είναι no-brainer επιλογή για τον κάθε υποψήφιο αγοραστή. Σε κάποιους ταιριάζουν και σε κάποιους όχι, και σίγουρα δε χάνεις μόνο τον ήχο.
-
Μας ζάλισαν τα π@π@ρια οι πολιτικοί να βάλουμε το αιρκοντίσιον στο 27 το καλοκαίρι γιατί οι ρούσκι μας "πολεμάνε" και δεν είμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι αλλά αγοραστε όλοι ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Θα τα φορτίζουμε με pordes.
"η ΕΕ ψηφίζει" , ο θίασος σε λίγο στην πόλη σας με νέες παραστάσεις
-
Βέβαια περί ήχου, εφόσον μιλάμε για καθημερινή χρήση και όχι για κάτι σπορ ίσως είναι το μόνο μεγάλο προτέρημα καθώς κάτι που χαρακτηρίζει τα premium είναι η ήσυχη καμπίνα.
Κατά τ άλλα να χαμε να λέγαμε, πολλοί οι περιορισμοί των ηλεκτρικών που θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Το ότι μια μπαταρία θέλει χρόνο για να φορτίσει δεν είναι αποκλειστικά θέμα μπαταρίας αλλά θέμα φορτιστή και ο φορτιστής για να φορτίσει σε πολύ λιγότερο χρόνο θέλει πολύ περισσότερο ρεύμα. Η αυτονομία των μπαταριών να αυξηθεί πάλι θα θέλουν περισσότερο ρεύμα. Αυτά τα πράγματα δεν ισοσταθμίζονται εύκολα. Πλέον ένα κινητό πχ μπορεί και φορτίζει σε 5 λεπτά, αλλά θέλει φορτιστή 100 watt, 100 watt δε θέλει ένα laptop για να λειτουργήσει που λέει ο λόγος άρα τι συζητάμε;
Μιλάμε για τεράστια ζήτηση ρεύματος που ακόμα και τα φωτοβολταικά δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να συνεισφέρουν. Σήμερα έλεγαν στην F1 ότι η πίστα του Bahrain ηλεκτροδοτείται με 7500 ΦΒ, μιλάμε για πολύ πράμα οπότε στην απάντηση για το που θα βρεθεί τόσο ρεύμα ποιος έχει βγει να απαντήσει; Ο μετρ της παπάτζας τι λύση έχει βγάλει για αυτό το πρόβλημα; Άρα είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο και βλέπουμε. -
Εγώ δεν έχω βγάλει κανένα καταλύτη από το αυτοκίνητο οπότε τις στρεψοδικίες εκεί που περνάνε. Επίσης δε με ενδιαφέρει στο ελάχιστο τι κάνει ο κάθε ταξιτζής ή οποιοσδήποτε αφαιρεί φίλτρα, είμαι υπεύθυνος μόνο για τον εαυτό μου και ακολουθώ πιστά τι λέει ο κατασκευαστής και για τα service και για όλα. Ρώτα αυτούς γιατί τα αφαιρούν και τι κερδίζουν ή όχι.
Σαφέστατα δεν είσαι υπεύθυνος για κανέναν πέρα από τον εαυτό σου, απλώς τη νοοτροπία σου θίγω, η οποία ομοιάζει με αυτών που βγάζουν σήμερα που μιλάμε τα αντιρρυπαντικά φίλτρα στα επαγγελματικά οχηματα. Θεωρούν, σαν εσένα, ότι τους τα επέβαλαν δήθεν για την προστασία του περιβάλλοντος, ότι αποφάσισαν για αυτούς χωρίς αυτούς και εν τέλη επηρεάζουν την λειτουργία του οχήματος τους, τους κοστίζει η συντήρηση και η αλλαγή τους και γενικότερα τους δυσκολεύουν τη ζωή.
Λογικά, σύμφωνα με αυτά που μας λες, θα έπρεπε να είσαι σύμφωνος με τις επιλογές τους. Οπως θα έκανες και εσύ, αν σου έλεγαν να μην ανάψεις το τζάκι για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά εσύ θα το άναβες διότι δεν θες να αποφασίσουν για εσένα στο όνομα του περιβάλλοντος. Δικά σου λόγια.
Δηλαδή εν ολίγοις, θέλω να σου πω ότι λες ιστορίες για αγρίους. Εάν έρθουν τα ev θέλοντας και μη με αυτά θα έχουμε να κάνουμε, άρα με αυτά θα ασχολούμαστε.
Επειδή έθιξες το θέμα κατανάλωσης, με νορμάλ οδήγηση έχω 6,8l, δεν ξέρω πόσο λιγότερο θελεις. Με νορμάλ οδήγηση στην πόλη και σε εθνική οδό κάθε τόσο για στρώσιμο. Κλάιν-μαιν μια η άλλη, κανένας δε σώθηκε με ένα λίτρο κάτω ή δεν καταστράφηκε με ένα λίτρο πάνω. Αν ήταν έτσι θα οδηγούσαμε όλοι κάποιο υβριδικό.
Το αυτοκίνητο σου είναι μια χαρά, δεν στο έθιξε κανείς.
Επίσης προφανώς αλλάζει φουλ η καθημερινότητα με ένα ηλεκτρικό γιατί πρέπει να προσαρμόσεις τη ζωή σου σε αυτό αντίθετα με ένα θερμικό που πας σε ένα βενζινάδικο και σε 5 λεπτά φούλαρες και έφυγες.
Εμ για αυτό σου έγραψα πως όταν κατέβεις από το καλάμι που έχεις καβαλήσει, θα διαπιστώσεις πως αν δεν αλλάξει κάτι πάμε ολοταχώς προς τα ev, και για αυτο ξεκινά να ενδιαφέρεσαι για το σημαντικότερο μειονεκτήματα τους. Τις μπαταρίες τους.
Ούτε το κόστος χρήσης ξέρουμε αν δεν έχουμε μονοκατοικία να φορτίζουμε, ούτε το κόστος αλλαγής μπαταρίας ούτε τίποτα.
Το ξέρουμε και το υπολογίζουμε, απλά εσύ δεν θες να τα διαβάζεις. Για το κσοτος της μπαταρίας, είδες πάλι γύρω από αυτές γυρίζει η κουβέντα, πολλοί θα το γυρίσουν σε leasing, αυτό φαίνεται να προτείνουν δειλά δειλά κάποιοι κατασκευαστές.
Φυσικά πρέπει να τα βγάλεις όλα ρόδινα γιατι....περιβάλλον αλλά το γεγονός οτι χρειάζονται τέτοιο λυσαλλέο σπρώξιμο για να τα προτιμήσει ο καταναλωτής δείχνει οτι μάλλον δεν είναι no-brainer επιλογή για τον κάθε υποψήφιο αγοραστή. Σε κάποιους ταιριάζουν και σε κάποιους όχι, και σίγουρα δε χάνεις μόνο τον ήχο.
Και εσύ πρέπει να τα βγάλεις όλα σκάρτα γιατί.... δεν πιστεύεις στο περιβάλλον όπως οι επαγγελματίες που σου ανέφερα πιο πάνω.
Σε όλα τα πράγματα κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις. -
Πάμε μια τελευταία φορά:
- Δεν είναι το ίδιο ο καταλύτης ή το dpf σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο με τη διαφορετική τεχνολογία κίνησης συνολικά. Εμένα δε με επηρεεάζει καθόλου αν έχει ή δεν έχει, ίδια είναι η χρήση, παω σε ένα βενζινάδικο, γεμίζω σε 5 λεπτά και πάω στην ευχή του Θεού. Οπότε είναι added bonus οτι μειώνει τους ρύπους. Δεν έχω πρόβλημα να πληρώσω λίγο παραπάνω για αυτό, win win είναι. Με το ηλεκτρικό αλλάζει τελείως ο τρόπος που πρέπει να οργανώσουμε τη ζωή μας γύρω από αυτό.
- Είναι ίδια η οδήγηση σε ένα καταλυτικό και ένα μμη καταλυτικό, πάλι χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο, παλι υπάρχει μηχανή κτλ. Λίγη πιο πολλή ροπή, λίγη λιγότερη κατανάλωση δεν έσωσε κανέναν. Σε ηλεκτρικό όλα αλλάζουν σε αίσθηση.
- Αν κοιτάζουν οι επαγγελματίες την τσέπη τους και αφαιρούν τα φίλτρα τότε να επέμβει το χρυσοπληρωμένο από κάθε φορολογούμενο πολίτη (ΚΑΙ εμένα) κράτος και να τους κόψει τον κώλο σε έλεγχο. Δικό τους θέμα αν θα θέλουν μετά να ρισκάρουν. Επίσης αν ενδιαφέρεται το κράτος για το περιβάλλον ας βάλει μέτρα αντικατάστασης ταξί όχι με ηλεκτρικά που δε βολεύουν τους περισσότερους αλλά με όρια ρύπων τύπου να τα πιάνει με full hybrid.
- Ναι είναι το μεγαλύτερο ελλάτωμα των EVs οι μπαταρίες αν θέλουμε να αντικαταστήσουν τα κουβαδάκια τύπου Polo diesel 1,4 και τα λοιπά χρηστικά οχήματα οι υποψήφιοι αγοραστές με ηλεκτρικά. Αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι. Όχι τόσο η αυτονομία βασικά για μένα όσο ο χρόνος φόρτισης και η αντοχή σε συνεχές fast charging. Αν πάλι μιλάμε για special κατασκευές τύπου hot hatch ή sports cars, o,τι και να κάνουν δε φτάνουν τα θερμικά γιατί δεν είναι θέμα μπαταριών μόνο αλλά μηχανικής αίσθησης που λείπει. Οπότε εκεί θα χάσουμε και προσωπικά δε γουστάρω. Ελπίζω να προχωρήσει για μια μικρή κατηγορία τύπου supercars ή οτιδήποτε το e-fuel, δεν είπαμε να γίνει mainstream.
- Εγώ δε θέλω όμως να το γυρίσω σε leasing, μου αρέσει να έχω ιδιοκτησία αυτοκινήτου αντί για...δανεισμό και επίσης δε μου αρέσουν ούτε τα car-sharing, ούτε οι ηλιθιότητες τύπου μικροκινητικότητα με καρυδότσουφλα με τελική 45km και σε κάποιες περιπτώσεις ούτε κλιματισμό. Οπότε αυτή η λύση δε με καλύπτει.
- Δεν αμφισβητώ καμία κλιματική αλλαγή, αυτό δεν καταλαβαίνεις. Αμφισβητώ ΚΑΘΕΤΑ οτι με ένα ηλεκτρικό θα σωθούμε, απλά δε θα φτάσει ούτε για πλάκα και μετά θα πάμε στο κρέας, στα ρούχα, στη θέρμανση και στο τέλος θα ζούμε σαν τα ποντίκια, αυτό λέω τόσο καιρό. Την ίδια στιγμή οι δισεκατομμυριούχοι θα κόβουν τσάρκες στους ουρανούς με τα ιδιωτικά τζετ, θα ζούνε σε βιλάρες και θα κάνουν ερωτικά ταξιδάκια στο διάστημα. Εσύ θα κρίνεις πόσες θησείες πρεπει να κάνεις, εγώ περιορίζομαι στο οτι δουλεύω από σπίτι, ανακυκλώνω και δεν οδηγώ ούτε SUV 2,5 τόνων ούτε V10 μέσα στην πόλη. Ως εκεί όμως.
-
Πάμε μια τελευταία φορά:
- Δεν είναι το ίδιο ο καταλύτης ή το dpf σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο με τη διαφορετική τεχνολογία κίνησης συνολικά. Εμένα δε με επηρεεάζει καθόλου αν έχει ή δεν έχει, ίδια είναι η χρήση, παω σε ένα βενζινάδικο, γεμίζω σε 5 λεπτά και πάω στην ευχή του Θεού. Οπότε είναι added bonus οτι μειώνει τους ρύπους. Δεν έχω πρόβλημα να πληρώσω λίγο παραπάνω για αυτό, win win είναι. Με το ηλεκτρικό αλλάζει τελείως ο τρόπος που πρέπει να οργανώσουμε τη ζωή μας γύρω από αυτό.
Δεν είναι το ίδιο, όμως είναι αναλογικό. Δηλαδή ενεργοποιεί τα ίδια αντανακλαστικά. Δηλαδή όπως σου λέω τόσες φορές, για έναν επαγγελματία τα φίλτρα επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργεί το όχημα του και οργανώνει την ζωή γύρω από αυτό. Μιας και λες ότι ξέρεις από ταξί και έχεις γνωστούς, για ρώτησε τους.
- Είναι ίδια η οδήγηση σε ένα καταλυτικό και ένα μμη καταλυτικό, πάλι χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο, παλι υπάρχει μηχανή κτλ. Λίγη πιο πολλή ροπή, λίγη λιγότερη κατανάλωση δεν έσωσε κανέναν. Σε ηλεκτρικό όλα αλλάζουν σε αίσθηση.
Είναι αισθητή η διαφορά και η λειτουργία των κινητήρων με ή χωρίς καταλύτες. Το ίδιο και στα Diesel. Μάλλον δεν το γνωρίζεις το θεμα, για αυτό το λες. Με λιγα λόγια είναι σαν να αλλάζεις κυβικά σε έναν κινητήρα. Τόσο μεγάλη διαφορά κάνει. Όπως σου είπα δεν είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά είναι κάτ αναλογία παρόμοιο.
- Αν κοιτάζουν οι επαγγελματίες την τσέπη τους και αφαιρούν τα φίλτρα τότε να επέμβει το χρυσοπληρωμένο από κάθε φορολογούμενο πολίτη (ΚΑΙ εμένα) κράτος και να τους κόψει τον κώλο σε έλεγχο. Δικό τους θέμα αν θα θέλουν μετά να ρισκάρουν. Επίσης αν ενδιαφέρεται το κράτος για το περιβάλλον ας βάλει μέτρα αντικατάστασης ταξί όχι με ηλεκτρικά που δε βολεύουν τους περισσότερους αλλά με όρια ρύπων τύπου να τα πιάνει με full hybrid.
Δηλαδή αν απαγορεύσουν μια περίοδο να ανάψεις το τζάκι λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εσύ αν κοίταζες την τσέπη σου, θα το άναβες ; Αν ναι, θα έπρεπε να σου κόψουν τον κωλο σε ελέγχο;
Το καταλαβαίνεις ότι η αρχική σου δήλωση που ήταν υπερβολική σε οδηγεί σε νέες αντιφάσεις και υπερβολικές δηλώσεις;
- Ναι είναι το μεγαλύτερο ελλάτωμα των EVs οι μπαταρίες αν θέλουμε να αντικαταστήσουν τα κουβαδάκια τύπου Polo diesel 1,4 και τα λοιπά χρηστικά οχήματα οι υποψήφιοι αγοραστές με ηλεκτρικά. Αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι. Όχι τόσο η αυτονομία βασικά για μένα όσο ο χρόνος φόρτισης και η αντοχή σε συνεχές fast charging. Αν πάλι μιλάμε για special κατασκευές τύπου hot hatch ή sports cars, o,τι και να κάνουν δε φτάνουν τα θερμικά γιατί δεν είναι θέμα μπαταριών μόνο αλλά μηχανικής αίσθησης που λείπει. Οπότε εκεί θα χάσουμε και προσωπικά δε γουστάρω. Ελπίζω να προχωρήσει για μια μικρή κατηγορία τύπου supercars ή οτιδήποτε το e-fuel, δεν είπαμε να γίνει mainstream.
Διάβασε το άρθρο για τα e fuels. Μακάρι να επικρατήσουν και τα e fuels, αλλά όπως μας λένε το βλέπω μονάχα για τα παλιά supercars.
- Εγώ δε θέλω όμως να το γυρίσω σε leasing, μου αρέσει να έχω ιδιοκτησία αυτοκινήτου αντί για...δανεισμό και επίσης δε μου αρέσουν ούτε τα car-sharing, ούτε οι ηλιθιότητες τύπου μικροκινητικότητα με καρυδότσουφλα με τελική 45km και σε κάποιες περιπτώσεις ούτε κλιματισμό. Οπότε αυτή η λύση δε με καλύπτει.
Βιάζεσαι και πάλι! Μιλώ για leasingστις μπαταρίες. Το όχημα θα είναι δικό σου.
- Δεν αμφισβητώ καμία κλιματική αλλαγή, αυτό δεν καταλαβαίνεις. Αμφισβητώ ΚΑΘΕΤΑ οτι με ένα ηλεκτρικό θα σωθούμε, απλά δε θα φτάσει ούτε για πλάκα και μετά θα πάμε στο κρέας, στα ρούχα, στη θέρμανση και στο τέλος θα ζούμε σαν τα ποντίκια, αυτό λέω τόσο καιρό. Την ίδια στιγμή οι δισεκατομμυριούχοι θα κόβουν τσάρκες στους ουρανούς με τα ιδιωτικά τζετ, θα ζούνε σε βιλάρες και θα κάνουν ερωτικά ταξιδάκια στο διάστημα. Εσύ θα κρίνεις πόσες θησείες πρεπει να κάνεις, εγώ περιορίζομαι στο οτι δουλεύω από σπίτι, ανακυκλώνω και δεν οδηγώ ούτε SUV 2,5 τόνων ούτε V10 μέσα στην πόλη. Ως εκεί όμως.
Το επιχειρημα των 100 ανθρώπων που έχουν ιδιωτικά αεροπλάνα και κόβουν βόλτες ανά τον κόσμο απεναντι στα 10 δις και τα εργοστάσια του μέλλοντος δεν ειναι σοβαρό. Δεν είναι ηθικό, συμφωνώ, αλλά όπως είπα όχι πρακτικό.
Απέχθεια για την ηλεκτροκίνηση