Ρε παιδιά,καταρχήν ο άνθρωπος ρώτησε για αυτοκίνητο χωρίς ABS, όπου εκεί το αν θα μπλοκάρεις ή όχι τουλάχιστον τους μπροστινούς τροχούς εξαρτάται από το πόδι.
Γιατί αν μιλήσουμε για αυτοκίνητο με ABS, όπως και το δικό μου 147, είναι γνωστή η αύξηση της απόστασης ακινητοποίησης στα φρεναρίσματα με λίγα χιλιόμετρα και σε πολύ ολισθηρές επιφάνειες. Και να είναι γλιστερή άσφαλτος κάτι γίνεται, αν είναι κατηφόρα με γαρμπίλι εκεί να δεις τρέλα το ABS!!!!!!! Αφού κατεβάσεις 1η, το χείροφρενο μπορεί να βοηθήσει (είναι και το μόνο που μένει άλλωστε). Σε ότι αφορά τον φίλο με την Xantia, πιστεύω ότι αν το χειρόφρενο έπιανε πίσω, ο χειρισμός του αυτοκινήτου θα ήταν πολύ δυσκολότερος και η απόσταση ακινητοποίησης μεγαλύτερη (άλλο να μπλοκάρουν οι μπροστινοί τροχοί και άλλο οι πίσω, όπως πχ και στα ποδήλατα με την περίφημη κόντρα - τι θυμήθηκα τώρα). Μιλάμε και για 50 χαω που δεν είναι και λίγα για φρενάρισμα με χειρόφρενο.
Παρόλαυτα είμαι φανατικός οπαδός του ABS (άσχετο αλλά το λέω).
Πάντως να θυμίσω (για να το θυμάμαι κι εγώ και προς θεού όχι για να κάνω μάθημα σε κάποιους) ότι σε όλες στις περιπτώσεις που συζητάμε (εκτός ίσως από το γαρμπίλι) , συνήθως τη διαφορά την κάνουν τα καλά φρέσκα και με σωστή πίεση λάστιχα, που μπορούν να σου δώσουν το μισό μέτρο που θα σε σώσει από τη στούκα.