Ο χρήστης greo έγραψε:
- Oι Opel, Jaguar, Volvo, SAAB κλπ ειναι τοσο αμερικανικες όσο γαλλικη ειναι η Νισαν. Αν ο σουλτανος του Μπρουνέι αγορασει τη Φορντ τι θα γινει η Φορντ; Μπρουνέικη;
- Το να μην αρεσουν τα αμερικανικα αυτοκινητα σε καποιον δε δειχνει αντι-αμερικανισμο! Ουτε τα Polski μου άρεσαν! Τι είμαι; Αντιπολωνος; Απο αυτα που διαβαζω (γενικοτερα) όμως το δογμα 'οποιος δεν ειναι μαζι μας ειναι εχθρος μας' εχει εξαπλωθει πολυ στην δυτικη οχθη του Ατλαντικου.
- Αν συγκρινουμε την Βεκτρα με το Σεβρολετ Μαλιμπου και τα αντιστοιχα Βωξωλ και Χολντεν να προσθεσω εγω, τι φιλοσοφιας και σχεδιασης ειναι ολα αυτα τα μοντελα;
- Οι πωλησεις και η οικονομικη ευρωστια των αμερικανικων αυτοκινητοβιομηχανιων ειναι 100% πλασματικες. Οφειλονται κατα κυριο λογο στη σκληρη πολιτικη δασμων που εφαρμοζεται σε ολα τα ξενα προϊόντα (αυτοκινητα εν προκειμενω), στον 'πατριωτισμο' μεγαλου κομματιου του αμερικανικου λαου, στην εκει τιμη της βενζινης και οχι στην ποιοτητα των τοπικων αυτοκινητων. Ειναι αποτελεσμα την μονοπλευρης παγκοσμιοποιησης που εφαρμοζουν οι ΗΠΑ.
- Δηλαδη ΟΛΗ η Ευρωπη ειναι τοσο βιτσιοζα που κλεινει τα ματια στο καλυτερο προϊόν; Γιατι δε συμβαινει το ίδιο και στα Levi's;
- Την Daewoo δεν την αγορασε απλα η GM. Πλεον τα Κάλος και Νουμπιρα και δεν ξερω τι ΕΙΝΑΙ Σεβρολετ. Ξαναλεω το παραδειγμα. Αν παρουσιαζοταν το Σκοντα Φάβοριτ ως το νεο Γκολφ, τι γνωμη θα ειχε ο κοσμος για τη VW;
Αφου θελετε επιχειρηματα, μιας που ολα τα πληκτρολογια απο την αλλη μερια του Ατλαντικου ξαφνικα διορθωθηκαν, μπορειτε παρακαλω να απαντησετε στις 6 παρατηρησεις που εκανα πριν απο καμμια 15αρια μερες; (ειδικα στο 4) Ολα τα αλλα τα ακουω βερεσε.
Αγαπητέ Greo,
το δικό μου πληκτρολόγιο τουλάχιστον δεν χάλασε ποτέ
Ο στόχος μίας εταιρίας είναι το κέρδος πάντα και ξεκινάω με αυτή τη βάση. Ο καλός επειχηρηματίας φαίνεται απο το πόσο εύκολα μπορεί να αντιληφθεί τις ανάγκες της αγοράς, να δημιουργήσει ένα προιόν πάνω σε αυτές τις ανάγκες και φυσικά να το προοθήσει.
Την ίδια στιγμή παράλληλα για περισσότερες πωλήσεις, με καλό marketing μπορούμε να δημιουργούμε εικονικές ανάγκες. Να πίσεις τον καταναλλωτή οτι χρειάζεται κάτι.
Αυτό που περιγράφω είναι κατι στο οποίο οι Αμερικάνικες εταιρείες είναι πολύ καλές. Όταν μία Αμερικάνικη εταιρεία θα αγοράσει την Ευρωπαική και θα την αφήσει να συνεχίσει την πορεία της , πχ στο σχεδιασμό , εξέλιξη κλπ αυτό δείχνει οτι ο Αμερικάνος γνωρίζει πολύ καλά οτι αυτό που παρασκευάζει η SAAB ή η VOLVO κλπ, είναι αυτό που θα ζητήσει ο κόσμος. Προφανώς λοιπον δεν είναι αποκομένος απο την πραγματικότητα.
Κατα τη γνώμη μου μία εταιρεία που μόνη της δεν κατάφερε να επιβιώσει και αγοράστηκε απο μία Αμερικάνικη, ναι είναι Αμερικάνικη, είτε μας αρέσει είτε όχι. Άν ο αγοραστής δώσει εντολή στην αγοράσμένη εταιρεία να συνεχίσει τη γραμμή παραγωγής της όπως ήταν με ελάχιστες αλλαγές, σημαίνει οτι αυτό κρίνει ώς ανάγκη αγοράς. Άν δώσει εντολή να έρθουν τα πάνω κατώ, θα γίνει αυτό
Και φυσικά στον πραγματικό κόσμο όταν πολλά εξαρτμήματα έρχονται απο τις Αμερικάνικες εταιρείες, σχεδιαστές και μηχανικοί επίσης και ακόμα περισσότερο consultants , τότε μπορώ να ισχυριστώ οτι μιλάμε για Αμερικάνικη εταιρεία.
( τα παρουσιάζω υπεραπλουστευμένα αλλά δεν μπορώ να κάνω ανάλυση εδώ πώς λειτουργεί μία εταιρεία)
Το να μήν αρέσουν σε κάποιον τα Αμερικάνικα αυτοκίνητα σίγουρα δεν τον κάνει αντιαμερικάνο.
Το να ακούει κάποιος για Αμερικάνικο αυτοκίνητο, που ποτέ του δεν έχει δει, δεν έχει οδηγήσει, και να μιλάει κατακριτέα, νομίζω οτι τον κάνει αντιαμερικάνο.
Στο κάτω κάτω έχουν ακουστεί εδώ μέσα δηλώσεις της μορφής, εγώ λέω αυτά που λέω για να σπάσω τα νεύρα στα άτομα της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Στο forum εδώ μέσα υπάρχει ένας απίστευτος φανατισμός απο ορισμένα άτομα ενάντια της Αμερικής που τους ωθεί στο να δημιουργούν πολλές φορές πλαστά επειχηρήματα, μόνο και μόνο για να πούνε κάτι.
Το Βέκτρα και το Μαλιμπού είναι Αμερικάνικης φιλοσοφίας η σχεδίαση αν δεν με απατά η μνήμη μου. Μπορώ να ψάξω λεπτομέρειες αλλα όχι τώρα. To malibu δεν μου αρέσει όσο το Vectra. Απο όσο γνωρίζω στην Ευρώπη το Vectra επανασχεδιάστηκε αν δεν κάνω λάθος με μερικές αλλαγές που το έκαναν αισθητικά πιο όμορφο. Αλλαγές αναγκαίες για να πουλήσει στην εκεί αγορά , όχι όμως εδώ. Εδώ μιλάμε για ένα πολύ φθηνό αυτοκίνητο, εκεί για ένα σχετικά ακριβό ίσως;
Η Ευρώπη δεν είναι βιτσιόζα και κλείνει τα μάτια της στα καλά μας προίοντα. Ένα τυπικό Αμερικάνικο αυτοκίνητο έχει μεγάλο κινητήρα κάτι το οποίο φορολογείτε στην Ευρώπη πολύ. Επίσης η τιμή της βενζίνης είναι πολύ ψηλή. Προφανώς δεν μπορούνε να πουλήσουν τα Αμερικάνικα αυτοκίνητα το ίδιο εύκολα εκεί.
Ένας επιπλαίο λόγος είναι οτι ένα αυτοκίνητο 3000cc εδώ μπορεί άνετα να θεωρηθεί ένα πολύ φθηνό καθημερινό αυτοκίνητο. Η τιμή του θα είναι ανάλογα χαμηλή. Ερχόμενο στην Ευρώπη, λογο κυβισμού, αμέσως πάει στην κατηγορία πολυτελείας. Πλέον έχει να συναγωνιστεί αυτοκίνητα πολύ μεγαλύτερων κατηγοριών σε ποιότητα, εξοπλισμό , τα πάντα. Σίγουρα δεν θα επιβιώσει.
Ένα απο τα πρόβληματα λοιπόν είναι το φορολογικό σύστημα και η οικονομική πολιτική της Ευρώπης και όχι το καθ'αυτό Αμερικάνικο προιόν.
Δεν προσπαθώ να σε πείσω οτι θα πουλούσαν όλα τα Αμερικάνικα αυτοκίνητα εκεί , αλλά πολλά θα πουλούσαν. Πχ άν ερχόταν εκεί h Cadillac στην τιμή που την πουλάμε εδώ, πιστεύεις δεν θα πουλούσε;
Πάω τώρα στο βασικό σου ερώτημα το 4) που θέλεις απάντηση. Διαφωνώ με αυτό που λές. Μάλλον δεν γνωρίζεις καλά την Αμερικάνικη αγορά. Τα Ευρωπαικά και Ιαπωνέζικα αυτοκίνητα πουλάνε εδώ σαν τρελλά. Ο κόσμος εδώ δεν αγοράζει μόνο αυτοκίνητα με 5000cc αλλα και πολλά με 1800-2000cc κάτι που δεν το καταλαβαίνει μάλλον ο Ευρωπαίος. Θεωρείτε οτι επειδή τα 4000cc κοστίζουν όσο τα 2000cc όλοι θα αγοράσουν μεγάλους κυβισμούς. Δεν είναι έτσι. Μία βόλτα στους δρόμους θα σε πείσει, όταν θα δείς πολλά Civic και Corolla.
Προφανώς η οικονομία δεν είναι πλασματική. Απο που το βγάζεις το συμπέρασμα αυτό; Αναφέρεσαι σε κάποια επειχήματα τα όποια είναι κατα την προσωπική μου άποψη αρκετά επιφανειακά.
Δεν μπορώ να κάνω ανάλυση της οικονομικής πολιτικής δυστηχώς μέσα απο ένα post ούτε μπορώ να αντικρούσω με μία πρόταση αυτά που λές. Η δική μου εμπειρία πάντως στο χώρο μου λέει οτι δεν είναι τόσο απλό όσο το βλέπεις. Ξέρω οτι μάλλον δεν θα αποτελέσει επειχήρημα αυτό, αλλά καλός η κακός για να καταλαβεις την εδώ οικονομία πρέπει να την ζήσεις.
Με ειλικρινή εκτίμηση και σεβασμό,
Δημήτρης