Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο οι λίστες με τα ονόματα των μεγαλο-οφειλετών του Δημόσιου. Στις λίστες θα φιγουράρουν ονόματα φορολογούμενων και επιχειρήσεων που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα ονόματα θα αφορούν οφειλέτες με χρέη άνω των 500.000 ευρώ.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ολοκληρώνουν τις ημέρες αυτές την επεξεργασία των στοιχείων για όλους τους οφειλέτες, προκειμένου να μη δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία πτωχών οφειλετών ή οφειλετών που έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση ή ανύπαρκτων οφειλετών.
Ανω του έτους
Στη λίστα θα συμπεριληφθούν οφειλέτες που η καταβολή των χρεών τους καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν υφίσταται διευκόλυνση - ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή δικαστική αναστολή καταβολής σε ισχύ. Παράλληλα στο στόχαστρο των φορο-ελεγκτών βρίσκονται τώρα οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος και άλλα φυσικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν μέσα από τις διασταυρώσεις της Γ.Γ. Πληροφορικών Συστημάτων να μην έχουν καταβάλει το ΦΠΑ στην Ελλάδα για αγαθά που αγόρασαν από άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε. στην πενταετία 2006-2010. Η ΓΓΠΣ αποστέλλει στις εφορίες για έλεγχο καταστάσεις με τα στοιχεία:
-
Ελλήνων αγροτών οι οποίοι υπάγονται στο ειδικό καθεστώς και αγόρασαν από άλλο κράτος - μέλος αγαθά με την υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ στην Ελλάδα. Η κατάσταση περιλαμβάνει τον ΑΦΜ και τα λοιπά στοιχεία αγροτών του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ οι οποίοι, ύστερα από διασταυρώσεις με τη βάση δεδομένων του VIES, προέκυψε ότι, αν και αγόρασαν από άλλα κράτη - μέλη αγαθά κατά τα έτη 2006, 2007, 2008, 2009 και 2010, χωρίς την καταβολή ΦΠΑ στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ τους, στη συνέχεια, δεν υπέβαλαν έκτακτη δήλωση για την καταβολή του ΦΠΑ στην Ελλάδα ούτε και ανακεφαλαιωτικό πίνακα απόκτησης, ως όφειλαν. Στην ίδια κατάσταση περιλαμβάνονται οι ΑΦΜ των αλλοδαπών προμηθευτών, καθώς και τα ποσά των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν.
-
Ελλήνων που υπάγονται στο ΦΠΑ χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, οι οποίοι ύστερα από διασταυρώσεις με τη βάση δεδομένων του VIES, προέκυψε ότι ενώ αγόρασαν αγαθά από άλλα κράτη-μέλη κατά τα έτη 2006, 2007, 2008, 2009 και 2010 χωρίς την καταβολή ΦΠΑ στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ τους, στη συνέχεια δεν φαίνεται να υπέβαλαν έκτακτη δήλωση ΦΠΑ για την απόδοση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, ούτε και ανακεφαλαιωτικό πίνακα απόκτησης των αγαθών, ως όφειλαν. Στην ίδια κατάσταση περιλαμβάνονται οι ΑΦΜ των αλλοδαπών προμηθευτών καθώς και τα ποσά των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν. Ειδικά όσον αφορά το έτος 2010, στην κατάσταση περιλαμβάνονται και οι παροχές υπηρεσιών που δηλώθηκαν από τις αλλοδαπές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
-
Υποθέσεις φορολογουμένων που αφορούν περιπτώσεις μη καταβολής του ΦΠΑ για τα έτη 2006 - 2008 και για ποσά άνω των 10.000 ευρώ.
Καταθέσεις στο εξωτερικό
Σε 72.000 τουλάχιστον ανέρχονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί που διαπιστωμένα διατηρούν Έλληνες υπήκοοι σε συνολικά 42 χώρες του εξωτερικού. Aπό αυτούς έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής οι 30.000, οι δικαιούχοι των οποίων σύντομα θα κληθούν από την εφορία, προκειμένου να τις δικαιολογήσουν επαρκώς. Tα ανωτέρω στοιχεία, όπως ανέφερε χθες από τη Bουλή ο υφυπουργός Oικονομικών Δ. Kουσελάς απαντώντας σε ερώτηση του «πράσινου» βουλευτή Π. Kουρουμπλή σχετικά με τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, είναι η μέχρι στιγμής συγκομιδή των αρμοδίων υπηρεσιών, δεδομένου ότι η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.