Βασίλη, αυτά δεν πρέπει να λέγονται ούτε για αστείο ούτε για υπεράσπιση των συντεχνιακών συμφερόντων των πολιτικών μηχανικών! Προφανώς, όπως σε κάθε επάγγελμα, έτσι και στους αρχιτέκτονες υπάρχουν καλοί και κακοί επαγγελματίες. Οπότε ναι, υπάρχει περίπτωση ένας καλός και έμπειρος πολιτικός μηχανικός (ή ακόμη και απλός εργολάβος) να βγάλει μια καλύτερη διαρρύθμιση ενός διαμερίσματος ή μιας πολυκατοικίας από έναν κακό ή άπειρο αρχιτέκτονα. Ο μέσος όμως αρχιτέκτονας θα είναι πολύ καλύτερος από το μέσο πολιτικό μηχανικό! Γιατί; Γιατί είναι το κύριο αντικείμενο των πενταετών σπουδών του αρχιτέκτονα και όχι ένα μάθημα (αρχιτεκτονικό σχέδιο) δύο εξαμήνων του πολιτικού μηχανικού.
Σας έπεισα; Αν όχι, κάντε την εξής απλή ερώτηση στον εαυτό σας: Αν είχατε π.χ. κάποιες καρδιακές αρρυθμίες, θα πηγαίνατε στον καρδιολόγο ή στον ορθοπεδικό, για να σας δει μαζί και αυτά τα πονάκια που έχετε στις αρθρώσεις; Στον καρδιολόγο θα μου πείτε, παρόλο που ο ορθοπεδικός έχει κάνει περισσότερα εξάμηνα καρδιολογία στις σπουδές του απ΄ότι αρχιτεκτονικό σχέδιο ο πολιτικός μηχανικός. Και παρόλο που μπορεί να πέσει μέσα στη διάγνωση, αν δεν είναι κάτι σοβαρό. Γιατί λοιπόν για τον σχεδιασμό της οικοδομής σας να πάτε στον πολιτικό μηχανικό; Επειδή δεν θα πέσει στο κεφάλι σας;
Εντάξει τον χαβαλέ μας τον κάνουμε , αλλά υπάρχουν πολλά θέματα για συζήτηση . Εμένα ο συνεταίρος μου είναι αρχιτέκτονας και δουλεύουμε μαζί . Προφανώς έχει περισσότερες γνώσεις από μένα σε αυτό το θέμα .
Αλλά κοιτώντας δουλειές και δεν θα σταθώ τόσο σε όψεις γιατί η αρχιτεκτονική είναι τέχνη και ως εκ τούτου είναι και άποψη , θα σταθώ στις διαρρυθμίσεις , όπου βλέπω χαζά λάθη τα οποία πιστεύω οφείλονται σε προσωπικές εμμονές του μελετητή .
Και στις όψεις βέβαια έχουμε στοιχεία που μπαίνουν ξεκάθαρα για εντυπωσιασμό και για περιοδικά και όχι για ουσία , αλλά εκεί έχουμε το κορυφαίο να υπάρχουν αρκετοί κατασκευαστές που εδώ και 30 χρόνια κάνουν τις ίδιες όψεις στα κτίρια τους , συνήθως με κάτι κιτσαριές στα μπαλκόνια και αλλού , γιατί λένε έτσι ξέρει ο κόσμος ότι είναι αυτοί .
Τώρα πόσο θα αγόραζες σπίτι του 2020 , με όψη σχεδιασμένη το 1990 , μου φαίνεται περίεργο .
Από την άλλη για να συνδέουμε τα θέματα , μπορούμε να σκεφτούμε , Αουντι , Φάου βε και άλλους με όψεις 30 ετών ...