-
Σε μια ζωή εύκολη, που με ένα κλικ παραγγέλνεις φαγητό το οποίο έρχεται στην πόρτα σου, με κάθε είδους ανέσεις που οι άνθρωποι 80 χρόνια πριν ούτε που θα μπορούσαν να φανταστούν, χρειαζόμαστε κάτι να μας φέρνει αντίσταση, κάτι να μας ζορίζει, να κοπιάζουμε, κάτι να μας θυμίζει πως στην ουσία είμαστε ακόμη εκείνα τα δίποδα ζωντανά που εμφανίστηκαν στον πλανήτη πριν 300.000 χρόνια. Διαφορετικά ξεκινάμε και σαπίζουμε αργά αργά χωρίς να το καταλαβαίνουμε μέχρι πια να είναι πραγματικά πολύ αργά.
Έτσι αρκετοί στρέφονται στη γυμναστική, πολλές φορές για τους λάθος λόγους, κάνοντας όμως καλό στον εαυτό τους. Για μένα το κίνητρο δεν ήταν ποτέ η άσκηση από μόνη της τα τελευταία 15 χρόνια. Χρειαζόμουν έξτρα κίνητρο για να απαρνηθώ τον σύγχρονο άνετο τρόπο ζωής. Βρήκα κίνητρο στα βουνά με την πιο αρχαία άσκηση, το περπάτημα. Δε μου αρκούσε να περπατάω στα πεζοδρόμια της Αθήνας, ήθελα να έχω κάποιον στόχο ο οποίος θα μου έδινε συνεχές καύσιμο για να τον πετύχω.
Συνεχίζω λοιπόν τον τελευταίο χρόνο να έχω ένα διαφορετικό κίνητρο και να εξασκώ τη 2η αρχαιότερη άσκηση, την κωπηλασία. Ο άνθρωπος μετά το περπάτημα μπήκε στη θάλασσα και ξεκίνησε να κάνει κουπί! Αρκεί όμως μόνο αυτό? Θα μπορούσα ας πούμε να πηγαίνω σε μια παραλία της Αθήνας και απλώς να κάνω 100 φορές από τη μια άκρη στην άλλη? Όχι βέβαια. Θαυμάζω βέβαια όσους βρίσκουν ενδιαφέρον κάτι τέτοιο γιατί θα δυστυχήσουν σίγουρα πολύ αργότερα από εμένα!
Εγώ έχω ανάγκη να κάνω κάτι διαφορετικό κάθε φορά, γιατί η ζωή είναι πολύ μικρή για να την περάσω στην ίδια ''παραλία''!Αυτή τη φορά βρέθηκα στο αγαπημένο μου Λεωνίδιο κάνοντας μια από τις καλύτερες παραλιακές διαδρομές της Ελλάδας.

Αγαπημένο Λεωνίδιο χωμένο μέσα στο φαράγγι.

Συνέχεια μέχρι τα Πούλιθρα

Μέσα από κάτι μικρά δρομάκια που καταλήγουν σε κάποια παραθαλάσσια ενοικιαζόμενα, έφτασα στη θάλασσα.

Μήνες σκεφτόμουν να βρεθώ και από αυτήν την πλευρά και να κωπηλατήσω την ακτογραμμή μέχρι την παραλία του Φωκιανού.

Διάφορα ενοικιαζόμενα στην περιοχή και ένα παρατημένο σπίτι μπροστά στη θάλασσα.

Στη νότια πλευρά του όρμου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου το οποίο προσεγγίζεται μόνο από μονοπάτι ή από θάλασσα.

Μόλις πέρασα το 1ο ακρωτήριο που ονομάζεται Μπουρνιά, διαπίστωσα πως το τοπίο δεν άλλαξε καθόλου.

Δυστυχώς είχε φουλ αφρικανική σκόνη εκείνη τη μέρα οπότε ο φωτισμός δεν ήταν καλός.

Νέο κουπί, από την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στους αγώνες. Χρειαζόταν και ναι υπάρχει σημαντική διαφορά συγκριτικά με τα φθηνά...

Μου θύμισε λίγο πέτρινο δάσος αυτό το μικρό ακρωτήρι.

Η ακτογραμμή ήταν όμορφη και καταπράσινη μέχρι τη θάλασσα, όμως αρκετά μονότονη.

Φτάνοντας στο ακρωτήριο Φωκιανός τα πράγματα απέκτησαν περισσότερο ενδιαφέρον.

Κορυφή Φωκιανιώτικο 275μ

Ο σχετικά πρόσφατος δρόμος που καταλήγει στο Κυπαρίσσι. Εκπληκτική διαδρομή! Το καταπράσινο βουνό ονομάζεται Μαδάρα και έχει μέγιστο υψόμετρο 1326m και φανταστική χωμάτινη διαδρομή που ανεβαίνει ψηλά σε ένα οροπέδιο. Ανέβηκα στην κορυφή του (Πηλιουριώτικο) πριν 3-4 χρόνια.

Το Φωκιανιώτικο από τη νότια πλευρά.

Ένας μικρός ορμίσκος ακριβώς δίπλα από την παραλία Φωκιανό στον οποίο φτάνει και δρόμος.

Η φωτογραφία αυτή είναι τραβηγμένη φεύγοντας όταν ο καιρός μου έκανε τη χάρη και άνοιξε λίγο. Άλλα χρώματα το Φωκιανό.

Σύντομη στάση μετά από σχεδόν 14 χιλιόμετρα.

Πολύ ενδιαφέρον χρωματικά το έλος του Φωκιανού το οποίο δεν είχε τύχει να δω από τόσο κοντά.

Φεύγοντας και με ανοιχτό καιρό είχα την ευκαιρία να τραβήξω μερικές φωτογραφίες με τα κατάλληλα χρώματα. Έχω την αίσθηση πως αυτό εκεί είναι ένα ασβεστοκάμινο που συνηθιζόταν παλιότερα να χτίζονται δίπλα στη θάλασσα και έχει κάποια η ευρύτερη περιοχή. Βέβαια το σημείο ήταν κάπως κουλό και προσεγγίζεται μόνο από θάλασσα εκτός αν υπήρχε κάποιο μονοπάτι παλιά.

Φωκιανιώτικο με άλλα χρώματα!

Μόλις έφτασα στο ακρωτήρι του Φωκιανού είχα τον άνεμο πρίμα. Δεν ήταν ιδιαίτερα δυνατός αλλά με κινούσε με ικανοποιητική ταχύτητα. Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο με εξιτάρει πολύ η κίνηση με τη βοήθεια του ανέμου. Σαν να εκμεταλλεύομαι τη δύναμη της φύσης. Πάντα ψάχνω εκείνη τη στιγμή που θα φυσάει λίγος αέρας πίσω μου για να ανοίξω το πανί. Και ας είμαι τελείως ξεκούραστος δεν έχει σημασία, γουστάρω τη φάση!

Φτάνοντας σε οπτική επαφή με το Λεωνίδιο.

Άφιξη στο σημείο που ξεκίνησα. Ήταν 17.00 και δεν περίσσευε χρόνος για το κάτι παραπάνω. Αποφεύγω να μπαίνω σχετικά αργά σε χωματόδρομους γιατί μια στραβή μπορεί να με καθυστερήσει σημαντικά.

Σχεδόν 27.5 χιλιόμετρα. Ήταν απολαυστικά σε συνδυασμό με τον ούριο άνεμο που είχα κατά την επιστροφή.

Απόλαυσα την επιστροφή η οποία είχε ελάχιστη κίνηση
Λεωνίδιο- Άστρος και από εκεί μέχρι το Κιβέρι είναι all time classic διαδρομές. Πέτυχα και ένα καινούργιο Land Cruiser το οποίο όμως πήγαινε σαν κλασσικό σύγχρονο Toyota. Τι μάστιγα και αυτή? Που είναι τα Celica? Που είναι τα Starlet turbo? Βασικά που είναι οι οδηγοί τους?
Ωραίο το Land Cruiser πάντως, επιβλητικό! Πολλές φορές είχα σκεφτεί να τσιμπήσω το παλιότερο αλλά επικράτησε η λογική. Ποτέ όμως δεν είναι αργά να ξαναχάσω τα λογικά μου!
Να είστε καλά και τα λέμε ελπίζω σύντομα!
-
Λεωνίδιο, Πλάκα, Πούλιθρα
Πολύ ωραία μέρη, είχα πάει 2 καλοκαίρια σερί και είχε ησυχάσει η ψυχή μου -
@bathan said in Λεωνίδιο- Πούλιθρα- Φωκιανό 17-5-2026:
Λεωνίδιο, Πλάκα, Πούλιθρα
Πολύ ωραία μέρη, είχα πάει 2 καλοκαίρια σερί και είχε ησυχάσει η ψυχή μουΕίναι σούπερ για διακοπές!!! Από τιμές δεν ξέρω τι παίζει. Είναι τσιμπημένα Αύγουστο? Δεν έχω κοιτάξει ποτέ για διακοπές εκεί κάτω.
-
Είναι από τα μέρη που δεν έχω πάει στην ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου μέχρι τον Μαλέα.
Ισως στο μέλλον.
-
Έχουν αρχίσει να τα ανακαλύπτουν, ίσα ίσα προλαβαίνετε.
Κυπαρίσσι μην παραβλέψετε να τσεκάρετε. -
Θέλω να πάω στο Γεράκι που έχει αυτό το φιόρδ...
-
@criuser said in Λεωνίδιο- Πούλιθρα- Φωκιανό 17-5-2026:
Θέλω να πάω στο Γεράκι που έχει αυτό το φιόρδ...
Είναι το λιμάνι Γέρακα. Φανταστικό! Αξίζει και μια μικρή περιπλάνηση στην αρχαία πόλη Ζάραξ ακριβώς από πάνω. Εκείνη η πλευρά επειδή δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα πλην της Μονεμβασιάς, έχει πολλούς εναλλακτικούς προορισμούς. Τα Βελανίδια ας πούμε είναι καταπληκτικό χωριό. Τα μονοπάτια προς Καβομαλλιά είναι μέσα στα κορυφαία της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης θα πω. Το απολιθωμένο δάσος Αγίου Νικολάου πρέπει επίσης να βρίσκεται στη λίστα σου αν βρεθείς εκεί χαμηλά. Και το σπήλαιο Καστανιάς πολύ αξιόλογο. Όρεξη να έχεις έχει πολύ ψωμάκι κάθε γωνιά της Ελλάδας!
-
Ευχαριστώ για τις προτάσεις, αλλά δεν είμαι της περιπέτειας.
Τα 10 χλμ που περπάτησα στην Ολυμπία ήταν υπεραρκετά...
-
Φοβερή διαδρομή, απαραίτητα 200 αλογάκια για να την απολαύσεις, ιδανικά ένα Tesla Model 3.
Πάρα πάρα πολλά μέρη στην διαδρομή, Κιβέρι Άστρος , Ξηροπήγαδο δεν μου αρέσουν καθόλου, υπάρχουν όμως ανάμεσα κάποιες απόμερες υπέροχες παραλίες, το ίδιο και από το Άστρος μέχρι το Κρυονέρι και τον Τυρό, ωραίο είναι το καμίας σχέσης με Ελλάδα ρυμοτομία Αρκαδικό χωριό.
(Φτιάχτηκε από το μηδέν για να αγοράσουν κατοικίες κάτοικοι εξωτερικού, τεράστιοι δρόμοι με πεζοδρόμια , πλατείες κλπ σε έναν άγονο λόφο που καταλήγει σε μια υπέροχη πετρώδη παραλία)Το Λεωνίδιο δεν μου αρέσει επίσης καθόλου, προτιμώ το μαγευτικό χωριουδάκι Σαμπατική πριν το Λεωνίδιο, φανταστικό, σπάνιο,πραγματικό ψαροχώρι.
Πουληθρα, Φωκιανός μου άρεσαν περισσότερο από Λεωνίδιο, και τώρα που το σκέφτομαι είχαν πει πως θα έφτιαχναν παραλιακό δρόμο που από εκεί θα έφτανε μέχρι το Κυπαρίσσι, το πιο όμορφο ίσως παραλιακό χωριό της Ελλάδας κατά την άποψη μου, νομίζω πως δεν έχει γίνει ο δρόμος τελικά .
Από Λακωνία είναι σκότωμα η προσέγγιση του μέσα από τα βουνά. -
@vagkirk said in Λεωνίδιο- Πούλιθρα- Φωκιανό 17-5-2026:
Πουληθρα, Φωκιανός μου άρεσαν περισσότερο από Λεωνίδιο, και τώρα που το σκέφτομαι είχαν πει πως θα έφτιαχναν παραλιακό δρόμο που από εκεί θα έφτανε μέχρι το Κυπαρίσσι, το πιο όμορφο ίσως παραλιακό χωριό της Ελλάδας κατά την άποψη μου, νομίζω πως δεν έχει γίνει ο δρόμος τελικά .
Από Λακωνία είναι σκότωμα η προσέγγιση του μέσα από τα βουνά.Εχει γίνει ο δρόμος εδώ και πολλά χρόνια, τον είχα περάσει το 2018.
Φανταστική διαδρομή για όσους (λίγους έχουν απομείνει να) τους αρέσει η οδήγηση. Γρήγορο στροφιλίκι με καλή άσφαλτο πάνω από τη θάλασσα και μηδενική κίνηση.Φωκιανός-Κυπαρίσσι-Λιμάνι Γέρακα
Και ο Φωκιανός πολύ ωραία παραλία.
Από τα άλλα που αναφέρονται εδώ, το απολιθωμένο δάσος του Αγ. Νικολάου πολύ ωραίο όπως επίσης και το σπήλαιο της Καστανιάς
-
@nass said in Λεωνίδιο- Πούλιθρα- Φωκιανό 17-5-2026:
Από Λακωνία είναι σκότωμα η προσέγγιση του μέσα από τα βουνά.Εχει γίνει ο δρόμος εδώ και πολλά χρόνια, τον είχα περάσει το 2018.
Φανταστική διαδρομή για όσους (λίγους έχουν απομείνει να) τους αρέσει η οδήγηση. Γρήγορο στροφιλίκι με καλή άσφαλτο πάνω από τη θάλασσα και μηδενική κίνηση.Φωκιανός-Κυπαρίσσι-Λιμάνι Γέρακα
Και ο Φωκιανός πολύ ωραία παραλία.
Από τα άλλα που αναφέρονται εδώ, το απολιθωμένο δάσος του Αγ. Νικολάου πολύ ωραίο όπως επίσης και το σπήλαιο της Καστανιάς
Έχω φτάσει Γέρακα κάποτε από Μονεμβασιά και μετά σε μια φοβερή παραλία στον Ζάρακα.
Από Φωκιανό δηλαδή έχει παρόμοιας ποιότητας δρόμο όπως από το Άστρος μέχρι το Λεωνίδιο;
Για να το συνδέσω και με το άλλο θέμα που συζηταμε για το Renault 5 , να λοιπόν γιατί θέλουμε αυτοκίνητα με καλό τιμόνι και σφιχτές αναρτήσεις ειδικά στην χώρα μας.
Και δεν μιλάω για τίποτα το ακραίο , με οικογένεια μέσα, λίγος βάρος και επαναφορά στο τιμόνι να σε τραβάει και μετά να σε βγάζει από την στροφή μόνο του , και ένα καλό Hatchback όχι SUV , η προτίμηση μου θα ήταν το Toyota Corolla για μια τέτοια διαδρομή, χωρίς να γέρνει αλλά να παραμένει άνετο, πιο άμεσο σε αλλαγές κατεύθυνσης από ένα Golf ή 308 , τέλειο τιμόνι και σε sport mode να τραβάει από στροφή σε στροφή όσο χρειάζεται με την βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα και το κιβώτιο απλά να κρατάει τις στροφές στο κατάλληλο φάσμα χωρίς αλλαγές ταχυτήτων.
-
τη περασμενη Κυριακη το μεσημερι ανεβαινε την Πετρουπολη ενα λευκο Qhasqai που τοσο λασπωμενο μπροστα δεν εχω ξαναδει, με σιδερενιες ζαντες. Εσυ ησουν? Γυρνωντας απο Πελοποννησο? Με το που το ειδα σκεφτηκα οτι πρεπει να ειναι το παλικαρι που κανει κανο καγιακ και γυρναει την Ελλαδα και το απολαμβανει
-
Από Φωκιανό δηλαδή έχει παρόμοιας ποιότητας δρόμο όπως από το Άστρος μέχρι το Λεωνίδιο;
Ναι ντε! Οχι παρόμοιας, πολύ καλύτερο!

-
@mariosmx5 said in Λεωνίδιο- Πούλιθρα- Φωκιανό 17-5-2026:
τη περασμενη Κυριακη το μεσημερι ανεβαινε την Πετρουπολη ενα λευκο Qhasqai που τοσο λασπωμενο μπροστα δεν εχω ξαναδει, με σιδερενιες ζαντες. Εσυ ησουν? Γυρνωντας απο Πελοποννησο? Με το που το ειδα σκεφτηκα οτι πρεπει να ειναι το παλικαρι που κανει κανο καγιακ και γυρναει την Ελλαδα και το απολαμβανει
Έλα ρε φίλε υπάρχει και άλλο τρελοκομείο με Qashqai που να μπαίνει στα χώματα? Πρέπει να τον γνωρίσω!
Δεν έχω καμία επαφή με Πετρούπολη (πλην κάποιων ωραίων περιπετειών στα νιάτα μου
) και δε βρίσκομαι ποτέ το μεσημέρι γενικώς στην Αθήνα! Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτήν την εποχή το πέτυχες τόσο λασπωμένο! Αναρωτιέμαι που πήγε? Καμιά Πάρνηθα?@vagkirk έχει δημιουργηθεί νέα διαδρομή με καινούργια άσφαλτο από Φωκιανό- Κυπαρίσσι. Φαίνεται και από τη θάλασσα στις φωτογραφίες το αναφέρω! Έχω και βιντεάκι αλλά γρήγορο με μοτοσυκλέτα. Δεν το βάζω για να μη προκαλούμε το κοινό αίσθημα!
Πάντως και με το Qashqai την ευχαριστήθηκα τη διαδρομή. Εννοείται δε θα ήθελα ούτως ή άλλως να πάω παραπάνω πλέον.
Λεωνίδιο- Πούλιθρα- Φωκιανό 17-5-2026