Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    N
    • Profile
    • Following 0
    • Followers 0
    • Topics 0
    • Posts 15307
    • Best 107
    • Groups 0

nass

@nass

212
    Profile views
    15307
    Followers
    0
    Following
    Joined Last Online

nass Unfollow Follow

Best posts made by nass

• RE: Ο υψηλότερος δρόμος στην Ελλάδα

Πέρασα από το Μπάρο προ 15 ημερών.
      Η συνολική διαδρομή που ακολούθησα ήταν:

Road section 1: Αθήνα-Λιβαδειά (από αυτοκινητόδρομο)
      Special stage 1: Λιβαδειά-Δεσφίνα-Ιτέα-Ναύπακτος all time classic
      Road section 2: Ναύπακτος-Γεφύρι Πλάκας-Πράμαντα (από Ιωνία)
      Special stage 2: Πράμαντα-Μπάρος-Χαλίκι-Ανήλιο-Μέτσοβο
      Ανασυγκρότηση (σύντομη): Μέτσοβο
      Special stage 3: Μέτσοβο-Μηλιά-Κρανιά-Γρεβενά
      Road section 3: Γρεβενά-έξοδος Πολύμυλος (Εγνατία)
      Special stage 4: Πολύμυλος-Καστανιά-Βέροια
      Road section 4: Βέροια-Θεσσαλονίκη (Εγνατία)

1 ημέρα, 850 Km Αθήνα-Θεσαλονίκη
      Τέτοιες διαδρομές προσπαθώ να κάνω 1-2 φορές το χρόνο και είναι ο ένας λόγος που δεν αγοράζω ως κύριο αυτοκίνητο ηλεκτρικό (ο άλλος είναι ότι δεν έχω δυνατότητα φόρτισης στο σπίτι ή το γραφείο) παρά την εκτίμηση που έχω στο φανταστικό powertrain των Tesla
      (Περιμένω τώρα κάποιους φίλους εδώ να πουν "μα τι λες μια χαρά βγαίνει με ηλεκτρικό, το έβαλα στο ABRP")
      Ανεφοδιασμοί αγνή 100άρα: Αθήνα-Ναύπακτος-Γρεβενά που με έβγαλε έως Λάρισα στο γυρισμό.

Για την SS2 που είναι το θέμα: στα Τζουμέρκα έπαθαν πολλές καταστροφές από πρόσφατες θεομηνίες (από Ντάνιελ και δώθε) και όλοι οι δρόμοι που πέρασα ώς μονή Κηπίνας ήταν σε άθλια κατάσταση (λακούβες-χάσματα και τέτοια) ή τους επισκεύαζαν. Δεν αξίζει για οδήγηση, μόνο απλό πέρασμα.

Από μονή Κηπίνας έως Μπάρο είναι πολύ καλό ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ 3 Km πριν το Μπάρο (από Καλαρύτες) έχει "κάτσει" ο δρόμος και πηγαίνοντας από αρκετά περισσότερα χλμ. από όσα θα έπρεπε βρήκα κάτω και εν γένει ταλαιπώρησα το αυτοκίνητο (χωρίς εμφανείς ζημιές μέχρι στιγμής...)
      Επίσης μεγάλη προσοχή γιατί είναι γεμάτο αγελάδες σε κάποια σημεία.
      Από Μπάρο-Χαλίκι έως Μάντρα Χότζα πολύ καλό επίσης για όποιον αντέχει την απότομη κατηφόρα από Μπάρο (πάλι έχει λακούβες σε 2-3 σημεία).
      Μετά τη Μάντρα Χότζα δυστυχώς δεν μπορείς να πας γρήγορα, ο δρόμος είναι υπερβολικά στενός και μέσα στα δέντρα και έτσι και διασταυρωθείς με άλλον μπορεί να γίνει ατύχημα. Αρα σεμνά... είναι όμως πανέμορφα.

Με άλλα λόγια, η SS2 είναι ωραία για να λες ότι πήγες και λόγω ομορφιάς αλλά από οδήγηση λίγα πράγματα (έχω περάσει από Μπάρο 5-6 φορές πάντα το ίδιο είναι)

Από τις παραπάνω διαδρομές φανταστικές οι SS3 και SS4, ας μην επεκταθώ.
      Στην SS3 έχει και διασταύρωση για Βάλια Κάλντα, είχα πάει να περάσω από εκεί προ ετών και είχε πάρει το δρόμο ένα ρέμα και πέρασε πάνω από τις πέτρες μόνο ένας βοσκός με Jimny με τρέιλερ με σκυλιά αλλά εγώ δεν χώραγα από το πέρασμα του Jimny (βουνό πέτρες από τη μία, χάος από την άλλη...) και αναγκάστηκα να γυρίσω πίσω και να πάω την άλλη μέρα από την κλασσική είσοδο από Περιβόλι.

posted in Οδικά Ταξίδια-Εκδρομές-Εξορμήσεις
      N
      nass
    • RE: Μου Αρέσει - Δεν μ’ αρέσει [#10]

Ο πατέρας μου ήταν υδραυλικός. Από μικρό παιδί τον θυμάμαι όλη μέρα στην οικοδομή, γύριζε σπίτι κουρασμένος, ταλαιπωρημένος, βρώμικος. Πολύ άγχος, μέχρι και "φέσια" από "κατασκευαστές", αλλά πάντα προσπαθούσε να είναι σωστός στη δουλειά του.
      Πήγα 2 καλοκαίρια μαζί του Α και Β Γυμνασίου "μαστοράκι". Να του δίνω εργαλεία, να κουβαλάω και να του κάνω παρέα φυσικά.
      Είδα από κοντά περί τίνος πρόκειται. Και είπα "εγώ αυτό δεν θέλω και δεν μπορώ να το κάνω".
      Συνέχισα να είμαι καλός μαθητής και μπήκα στο ΕΜΠ, έγινα μηχανικός.
      Οπότε τις κοινοτυπίες για την "ελληνική οικογένεια" που θέλει τα παιδιά της "με πτυχίο" και τις σαχλαμάρες για τους "τεμπέληδες" που "δεν καταδέχονται" να γίνουν τεχνίτες ή αγρότες τις γράφω με λόγου γνώση στα παλαιότερα των υποδημάτων μου.

posted in Αντίλογος
      N
      nass
    • RE: Oι εραστές της σπυριάρας (ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ)

Μπράβο στον Ολυμπιακό ήταν η καλύτερη ομάδα όλη τη χρονιά στην EL και το σήκωσε δίκαια. Καλύτερα που το σήκωσε ο Ολυμπιακός, νομίζω το δικαιούνταν μετά από τόσες αστοχίες (το περσινό έγινε μάθημα φαίνεται, σε αντίθεση με τον ΠΑΟ)
      Από την άλλη και η Ρεάλ έπαιξε φανταστικά για ομάδα χωρίς ψηλούς (δηλαδή τι θα μπορούσε να παίξει εκτός από "ξύλο" ? κάθε ομάδα στη θέση της το ίδιο θα έκανε) και μέχρι το 38' το παιχνίδι παρά τη διαφορά των 2 ομάδων ήταν στα ίσα ("βρε λες ?" σκεφτόμουν) και αν έμπαινε το 3ποντο θα είχαμε άλλη συζήτηση. Σκαριόλο > Μπαρτζώκας στο παιχνίδι αυτό, ευτυχώς που στο τέλος νίκησε ο καλύτερος.

Τώρα τις ελληνικές μαλακίες με τη διαιτησία (πχ. να μετράς βολές) δεν τις καταλαβαίνω, δεν αφήνουν να χαρείς το παιχνίδι σε ένα άθλημα που είναι ό,τι δυσκολότερο (δυσκολότερο και από το πόλο) από διαιτητικής πλευράς. Καθόμαστε εμείς με την άνεσή μας και βλέπουμε 10 ριπλέι και βγάζουμε συμπέρασμα για φάσεις που οι διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να σφυρίξουν στο δευτερόλεπτο. Ναι είναι κατώτεροι των περιστάσεων (στο ΝΒΑ να δείτε τι όργια γίνονται...) αλλά τα λάθη είναι συνήθως ανθρώπινα και μοιρασμένα.
      Σύμφωνα πάντως με τον αναλυτή διαιτησίας οι διαιτητές έπαιξαν "έδρα" (πχ. το περιστατικό Καμπάτσο-Μακκίσικ ήταν προφανές από την 1η στιγμή στην τηλεόραση) αλλά τίποτα καθοριστικό.

Ο dpg είναι τοξικός και ναι μεν "χώνει χρήμα" στην ομάδα του (και στο γήπεδο, το μοναδικό στην Ελλάδα προδιαγραφών ΝΒΑ, το ΣΕΦ είναι αχούρι) αλλά της κάνει και κακό και συνολικά στο άθλημα. Βέβαια και οι αδελφοί παρότι πολύ αξιοπρεπέστεροι ως παρουσία έχουν κάνει και εκείνοι τις μπούρδες του (πχ. το ανεκδιήγητο "μέχρι τέλους")

Ο ΠΑΟ δεν είχε ομάδα, και που έκανε 2 νίκες στη Βαλένθια (το 2ο παιχνίδι πρέπει να ήταν το καλύτερο που έχει παιχτεί στην EL σίγουρα το καλύτερο που έχω δει εγώ) ήταν Η υπέρβαση, δεν άξιζε για παραπάνω. Ο Αταμάν είναι για γέλια (ταιριαστός με τον dpg πάντως) ελπίζω να φύγει.

posted in Αντίλογος
      N
      nass
    • RE: 🔐 Σχολιασμός άλλων χωρών (πολιτική κυρίως) [Διάσπαση]

@criuser said in Σχολιασμός άλλων χωρών (πολιτική κυρίως) [Διάσπαση]:

Εχω πει λοιπόν ότι για μένα το σημείο καμπής ήταν ο ναυτικός αποκλεισμός που έκαναν οι Αμερικανοί.

Από την στιγμή που οι Ιρανοί δεν κατάφεραν ούτε να τον σπάσουν ούτε κυρίως να πετύχουν ένα εντυπωσιακό χτύπημα σε πλοίο όπως οι Ουκρανοί στους Ρώσους, για μένα ο πόλεμος έχει κριθεί υπέρ των Αμερικανών.

Τον πόλεμο αυτό ποτέ δεν έπρεπε να τον είχαν ξεκινήσει οι Αμερικανοί διότι βασίστηκε σε λανθασμένη ανάλυση, ότι θα κάνουν ένα decapitation strike στις 28/2 και αυτομάτως το καθεστώς θα πέσει. Που όχι μόνο δεν έπεσε αλλά επί της ουσίας πήραν και τυπικά την εξουσία οι παλαβοί Φρουροί.
      (Εννοείται μετά Χριστόν προφήτης τα λέω αυτά)
      Και βασισμένοι σε αυτή τη λανθασμένη ανάλυση δεν είχαν στρατηγικό σχέδιο ούτε για τη "2η ημέρα" του πολέμου (πχ. ότι το Ιράν θα έκλεινε τα στενά) ούτε για "έξοδο".
      Από εκεί και πέρα, πράγματι (και εγώ το έχω γράψει πολλές σελίδες πριν) ο αποκλεισμός των στενών ήταν η πρώτη στρατηγικά ορθή κίνηση που έκαναν οι Αμερικανοί, ουσιαστικά αφαίρεσαν από τους Ιρανούς το σημαντικότερο διαπραγματευτικό τους χαρτί (χωρίς όμως να το πάρουν και οι ίδιοι οι Αμερικανοί στα δικά τους χέρια, αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει επί της ουσίας πραγματικό έλεγχο των στενών)

Ομως ποιός ήταν ο αντικειμενικός στόχος σύμφωνα με τον Τράμπ ? ΔΕΝ είναι η αλλαγή καθεστώτος αλλά το να μην αποκτήσει ποτέ το Ιράν πυρηνικά. Και πολύ σωστά, από όλες τις χώρες που έχουν ή μπορεί να αποκτήσουν πυρηνικά θεωρώ το Ιράν είναι η μοναδική που θα τα χρησιμοποιούσε ως 1ο πλήγμα κατά του Ισραήλ, όλες οι άλλες υπακούουν στην αμοιβαία αποτροπή.

Ε δε βλέπω πως μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος με "πολιορκία", που λες. Ναι, πετυχημένος ο αποκλεισμός, ναι υπήρχε ήδη και θα πέσει ακόμα μεγαλύτερη πείνα στο Ιράν (σε πόσες περιπτώσεις στην Ιστορία έπεσε ένα αυταρχικό και καταπιεστικό καθεστώς επειδή ο λαός του πεινούσε ? είδαμε και ότι στον πόλεμο αυτό παρά τις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου τελικά επικράτησε το rally around the flag και στο Ιράν) αλλά η επίτευξη του στόχου δια της μεθόδου αυτής είναι πολύ μακρινό ενδεχόμενο...

Οπότε οι ΗΠΑ στο Ιράν είναι σε αντίστοιχη θέση με τη Ρωσία στην Ουκρανία: δεν χάνουν αλλά δεν κερδίζουν κιόλας, αφού δεν έχουν πετύχει τους αντικειμενικούς σκοπούς τους. Και δεν φαίνεται τρόπος επίτευξης των στόχων στο κοντινό μέλλον. Στο σημείο αυτό οι Ιρανοί έχουν το πλεονέκτημα του χρόνου και της υπομονής, κανένα από τα δύο δεν φαίνεται να διαθέτει ο Τράμπ

Αρα ας μη βιαζόμαστε να ανακηρύξουμε νικητές....

posted in Αντίλογος
      N
      nass

Μερικά σκόρπια σχετικά με τις ατομικές βόμβες του 1945:

1. Η ατομική βόμβα στη θάλασσα ήταν μια μεγάλη αποτυχία από πλευράς εντυπωσιασμού και αποτελεσμάτων https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Crossroads δεν βυθίστηκε κανένα σοβαρό πλοίο και το χειρότερο που συνέβη ήταν ότι έγιναν ραδιενεργά τα πλοία πχ. το Prinz Eugen (που είναι γνωστό ως ο συνοδός του Bismarck το 1941), δε νομίζω ότι αυτό θα είχαν στο νου τους ως "επιτυχή επίδειξη" που θα έπειθε την Ιαπωνία να σταματήσει τον πόλεμο.

2. Η ατομική βόμβα σε αυστηρά στρατιωτικό στόχο επίσης δεν θα είχε το αποτέλεσμα που θα θέλανε σε επίπεδο ηθικού λαού και ηγεσίας (πχ. είναι πολύ πιθανό να μην το μάθαινε ούτε ο αυτοκράτορας πόσο δε μάλλον ο λαός) αυτό θα είχε νόημα μόνο σε εχθρό που το σκέφτεται να παραδοθεί, που η μιλιταριστική κυβέρνηση της Ιαπωνίας είχε ως στόχο μάχες μέχρι τελικής εξόντωσης σε περίπτωση απόβασης, βασικά ήταν ο αυτοκράτορας που το "πήρε πάνω του" (πρωτοφανές...) μετά τις ατομικές βόμβες.

3. Δεν είναι τυχαίο ότι τους ατομικούς στόχους (Κοκούρα, Χιροσίμα, Ναγκασάκι κτλ.) δεν τους είχαν βομβαρδίσει καθόλου ήθελαν το μέγιστο αποτέλεσμα σε επίπεδο εντυπωσιασμού αλλά και ως πείραμα.

4. Τι εννοείτε "θα γινόταν το Τόκιο Δρέσδη ?" Μα έγινε το Τόκιο Δρέσδη και μια χαρά αεροπλάνα είχαν για τη δουλειά αυτή (Β-29 ΟΚ από πλευράς αξιοπιστίας ήταν Stellantis 😁 ) από τα νησιά Μαριάνες όπως άλλωστε έγινε και με τις ατομικές βόμβες.

5. Η δεύτερη βόμβα είχε σαν κύριο νόημα ότι "είχαν πολλές" (στην πραγματικότητα δεν είχαν εκείνη τη στιγμή καμία άλλη δηλ. ήταν μπλόφα) και θα έριχναν μία κάθε εβδομάδα. Μια χαρά νόημα κάνει αν ο σκοπός σου είναι να πείσεις τον αντίπαλο να παραδοθεί.

6. Αποδέκτες του νοήματος των βομβών ήταν φυσικά πρωτίστως οι Ιάπωνες αλλά δευτερευόντως και οι Σοβιετικοί (οι οποίοι τήρησαν την υπόσχεση του Στάλιν στο Πότσνταμ και μπήκαν στον πόλεμο ενάντια στην Ιαπωνία και τσίμπισαν και τα νησιά). Δηλ. είχαν και τακτικό και στρατηγικό στόχο.

7. Είχαν οι ατομικές βόμβες επαρκή και πειστική στρατιωτική αιτολόγηση ? Φυσικά, οι εκτιμήσεις θυμάτων για τις 2 σχεδιαζόμενες αποβάσεις στην Ιαπωνία ήταν στις εκατοντάδες χιλιάδες για τους Συμμάχους και στα εκατομμύρια για τους Ιάπωνες. Τα περί "εκδίκησης για το Περλ Χάρμπορ" είναι σαχλαμάρες, την εκδίκησή τους για το Περλ Χάρμπορ την είχαν πάρει οι Αμερικανοί πρωτίστως στο Midway και δευτερευόντως από την ίδια την Επιχείρηση Εκδίκηση. Κύριος σκοπός των βομβών ήταν πράγματι να τερματίσουν τον πόλεμο με το μικρότερο κόστος και δεύτερος η στρατηγική αποτροπή.

8. Ηταν οι ατομικές βόμβες έγκλημα πολέμου ? Φυσικά, όπως και ο βομβαρδισμός της Δρέσδης.

9. Το Παρίσι, η Αθήνα και η Ρώμη είχαν χαρακτηριστεί ως "ανοχύρωτες πόλεις" και γιαυτό και μπήκαν εύκολα σε αυτές οι όποιοι εισβολείς (Ναζί ή Σύμμαχοι) αλλά και γλύτωσαν βομβαρδισμούς κτλ. (σε αντίθεση με πχ. τον Πειραιά). Το Κιότο το αφαίρεσαν από τη λίστα στόχων ατομικών βομβών οι Αμερικανοί.

posted in Αντίλογος
      N
      nass
    • RE: ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ FORUM [#3]

Θέλω να ζητήσω από τη διαχειριστική ομάδα να εξετάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης ή κάποιου είδους περιορισμού της χρήσης URL Shorteners.
      Αυτό δηλ. που το κανονικό URL είναι ας πούμε https://forum.4troxoi.gr/mypost αλλά κάποιος χρήστης επίτηδες το περνάει από κατάλληλη εφαρμογή και σε εμάς φαίνεται σαν https://x.y.z/fderd8823nax. Κάνοντας κλικ στο δεύτερο γίνεται προώθηση στο πρώτο αλλά στο ενδιάμεσο μπορούν να γίνουν διάφορες ενέργειες αδιαφανείς και άγνωστες σε εμάς που κάναμε το κλικ (πχ. να μετράει με χρήση cookies ή με άλλο τρόπο πόσοι και ίσως και ποιοί έκαναν κλικ)
      Πέρα από αυτές τις ενέργειες, το κύριο πρόβλημα ως χρήστες του παρόντος Forum είναι ότι δεν μπορούμε πλέον εμείς να αξιολογήσουμε την κατ΄ εμάς ποιότητα και αξιοπιστία των παρατιθέμενων πηγών αλλά και να αποφασίσουμε αν θα κάνουμε κλικ για να διαβάσουμε την πρωτότυπη είδηση, αν θα βρούμε άλλα σχετικά λινκ κτλ.
      Θεωρώ την πρακτική αυτή, ιδίως μάλιστα αν κάποιος χρήστης το κάνει συστηματικά, "αντισυναδελφική" και αντίθετη με το πνεύμα της τεκμηρίωσης των λεγομένων του καθενός μας στο Forum, της προώθησης του διαλόγου και της ανοικτής ανταλλαγής πληροφοριών. Πραγματικά δεν μπορώ να βρώ κανένα πλεονέκτημα της πρακτικής αυτής για τους άλλους χρήστες του Forum.
      Σε ό,τι με αφορά, απλά δεν κάνω ποτέ κλικ και αυτόματα θέτω όλες τις σχετικές παραθέσεις σε κατάσταση αμφίβολης αξιοπιστίας αλλά δε νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο από μια οποιαδήποτε δημοσίευση σε ένα Forum.

EDIT: Πρόσεξα ότι στον Κανονισμό αναφέρεται ότι απαγορεύεται:

H αντιγραφή υλικού άλλων ιστοσελίδων ή πηγών πληροφόρησης(περιλαμβανομένων άλλων Διαδικτυακών Forum) χωρίς αναφορά της προέλευσής τους.

Επειδή τα URL Shorteners κάνουν ακριβώς αυτό, δηλ. κρύβουν την προέλευση των πληροφοριών, θεωρώ ότι ίσως να μην χρειάζονται ειδική πρόβλεψη αλλά να παραβιάζουν ευθέως το παραπάνω άρθρο του κανονισμού.

posted in Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις του Forum
      N
      nass
    • RE: Oι εραστές της σπυριάρας (ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ)

@criuser
      Προς πληροφόρησή σου ούτε βάζελος είμαι. Αν μου βάλεις ένα πιστόλι στο κεφάλι και μου πεις να διαλέξω Παναθηναϊκό ή Ολυμπιακό θα διαλέξω Παναθηναϊκό αλλά μέχρι εκεί.
      Φάσκεις και αντιφάσκεις όμως.
      Αν "ήταν η καλύτερη ομάδα" και "το πήρε δίκαια" τότε προς τι η συζήτηση για "όργια της διαιτησίας" ?
      Οπως έχει γράψει και ο αναλυτής πρώην διαιτητής που έβαλα παραπάνω, η διαιτησία έπαιξε "έδρα" αλλά δεν καθόρισε το αποτέλεσμα, ούτε έσφαξε τη Ρεάλ (που λένε οι πονεμένοι Ισπανοί).
      Οπότε προς τι η συζήτηση ?

Οσο για τον dpg συγνώμη αλλά που πήγε η αστική σου ευγένεια όταν σχολιάζεις τα οικογενειακά των Αγγελοπουλαίων, τα δικαστήριά τους κτλ. ?

Ο dpg είναι ένας προκλητικός χούλιγκαν, που εξαιτίας του έχει χάσει η ομάδα του τουλάχιστον ένα πρωτάθλημα (πέρυσι) και προκαλεί τους πάντες (δεν υπάρχει κανένας που να μην είναι τσακωμένος μαζί του, από την ΕΟΚ έως την EL) και υποδαυλίζει βία και χάος. Οπως δεν γούσταρα τον παραγκο-Κόκκαλη και τον τραμπούκο Μαρινάκη, έτσι δεν γουστάρω και τον τοξικό Γιαννακόπουλο.

posted in Αντίλογος
      N
      nass
    • RE: Κινηματογράφος - Ταινίες [#6]

@criuser said in Κινηματογράφος - Ταινίες [#6]:

https://www.facebook.com/reel/2501725993609005

Δεν έχω Facebook, δεν κάνεις μια περίληψη ?
      (Οπως εσύ ζητάς περιλήψεις για τα βίντεο 😊 )

posted in Αντίλογος
      N
      nass

Το διεθνές δίκαιο (το οποίο είναι θεωρία έως ότου υπάρξει σχετική απόφαση δικαστηρίου) δεν δέχεται αυτονόητα πλήρη επήρεια όλων των νησιών, υπάρχουν πολλές σχετικές αποφάσεις της Χάγης.

Ακόμα και εμείς δεχτήκαμε μειωμένη επήρεια της Κρήτης σε σχέση με την Αίγυπτο (νομίζω κάπου 45% Κρήτη 55% Αίγυπτος) προκειμένου να συμφωνήσουμε για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Αρα η πλήρης επήρεια του Καστελόριζου είναι μια μαξιμαλιστική θέση, την οποία, επαναλαμβάνω, καλά κάνουμε και έχουμε σε αυτή τη φάση, αλλά ρεαλιστικά δεν μπορεί να περιμένουμε ότι θα "σταθεί" στη Χάγη.

posted in Αντίλογος
      N
      nass
    • RE: TESLA FORUM

@red_monster said in TESLA FORUM:

@tkin73 said in TESLA FORUM:

@stefan147 said in TESLA FORUM:

Εχω ξαναγράψει οτι ειναι τεράστια στρατηγική αποτυχία της Τεσλα να επιλέξει να πλασαριστεί αποκλειστικα ως προϊόν τεχνολογίας. Ειναι απείρως καλύτερο ως προϊόν μηχανολογίας, οσο κι αν ακουγεται παραξενο. Τεχνολογικά και δη ως software τα βρισκω μετριοτατα πάρα τις επικρατουσες αντιλήψεις.

Έχεις δίκιο που αναδεικνύεις αυτό το κομμάτι γιατί πράγματι πολλοί μένουν στο λογισμικό. Οδηγώντας τα βλέπεις το πόσο προηγμένα είναι πλέον και μηχανολογικά.
      Απλά έχουν και το κορυφαίο OTA / software που κυκλοφορεί.

Και μηχανολογικά και σε επίπεδο software είναι κορυφή.
      Το θέμα τους είναι το μήκος, η ίδια η ηλεκτροκίνηση ως επιλογή χρήσης και, βέβαια, η απουσία premium αίσθησης. Premium με μια οθόνη και ένα τιμόνι δεν γίνεται , μπείτε σε μια i4 και θα καταλάβετε γιατί ! Προσωπικά μου είναι αδιάφορο, μην πω οτι το προτιμάω κιόλας !
      Ανεξάρτητα από το ολοένα και πιο περιορισμένο πορτοφόλι του Έλληνα, τα Tesla είναι ουσιαστικά λαϊκά οχήματα για τον πολύ κόσμο, ένα σύγχρονο Model T !

Προφανώς δεν πάει μόνο στα Tesla αυτό αλλά "Λαϊκά αυτοκίνητα για τον πολύ κόσμο" δεν κολλάει με το "...αρκεί να έχουν ιδιωτικό γκαράζ για φόρτιση" (και επειδή θα προκύψει και η σχετική αντίρρηση συμπληρώνω) "...ή προσωπική θέση στο εταιρικό γκαράζ για φόρτιση"
      Ο "πολύς κόσμος" σε όλο τον πλανήτη (νομίζω στην Ελλάδα κάπου 70%) παρκάρει το αυτοκίνητό του στο δρόμο άρα δεν έχει λύση για συστηματική "μη μπελαλίδικη" φόρτιση.
      Μέχρι να λυθεί αυτό το ζήτημα τα ηλεκτρικά είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από το Model T δηλ. την εκδημοκράτηση της αυτοκίνησης, είναι μόνο για τις ελιτ με δυνατότητα ιδιωτικής φόρτισης.

Εχοντας πάντως οδηγήσει για 1900 Km ένα Model 3 LR στη Νορβηγία συμφωνώ ότι είναι ένα εξαιρετικά καλοστημένο και μηχανολογικά άρτιο αυτοκίνητο. Στο όριο βγάζει μια τυπική υποστροφή και εν γένει δεν γουστάρει lift-off και τέτοια αλλά οδηγώντάς το με γραμμές και εκμεταλλευόμενος το φανταστικό power train μπορείς να πας απίστευτα γρήγορα σε ένα επαρχιακό δρόμο.
      Εχει βέβαια κάποια μειονεκτήματα:

• Μέτρια φρένα (ίσως λόγω ανάκτησης δεν δίνουν σοβαρή αίσθηση)
      • Επιεικώς αδιάφορο "τιμόνι"
      • Μεγάλες διαστάσεις
      • Μικρή απόσταση από το έδαφος και αντίστοιχα μικρές διαδρομές των αναρτήσεων, δεν είναι για ανώμαλα οδοστρώματα.

Αλλά συνολικά το άθροισμα είναι σαφέστατα θετικό, πρέπει να είναι από τα καλύτερα οδηγικά "κανονικά" (όχι "σπορ", "ειδικά" κτλ.) αυτοκίνητα.

posted in Κατασκευαστές και Μοντέλα
      N
      nass

Latest posts made by nass

• RE: Σχολιασμός άλλων χωρών (πολιτική κυρίως) #2

@bekiaris
      Εσύ βολικά το ξεχνάς στην περίπτωση της Ουκρανίας.
      Το 2014 καταλήφθηκε Ουκρανικό έδαφος, πριν το Μινσκ, ποιός ήταν επιτιθέμενος τότε ?
      Το 2008 καταλήφθηκε Γεωργιανό έδαφος, ποιός ήταν επιτιθέμενος τότε ?

Στην περίπτωση της Ουκρανίας υποστηρίζω την Ουκρανία απέναντι στην εισβολή της ιμπεριαλιστικής αυτοκρατορίας της Ρωσίας και διότι συμβαδίζει και με τα συμφέροντα της χώρας μου.

Στην περίπτωση του Ιράν υποστηρίζω το Ιράν επειδή δέχθηκε επίθεση (όχι εισβολή, έχει διαφορά) από την άλλη ιμπεριαλιστική αυτοκρατορία των ΗΠΑ. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν θα ταχθώ υπερ του Ιράν συνολικά, όλα αυτά που αναφέρω (καταπίεση γυναικών, εξόντωση δεκάδων χιλιάδων πολιτών του, υποστήριξη τρομοκρατών και συντήρηση πολέμων σε 3ες χώρες) έγιναν πριν την επίθεση και το Ιραν ως καθεστώς μου είναι απεχθέστατο (οι Ιρανοί από την άλλη είναι συμπαθέστατοι, πόσο δε μάλλον που έχουν 50 χρόνια στο σβέρκο τους τους μουλάδες)

posted in Αντίλογος
      N
      nass

@a-d-p said in Σχολιασμός άλλων χωρών (πολιτική κυρίως) #2:

@bekiaris said in Σχολιασμός άλλων χωρών (πολιτική κυρίως) #2:

@a-d-p said in Σχολιασμός άλλων χωρών (πολιτική κυρίως) #2:

Όσο λογικό είναι να χαίρεται κάποιος με την πολιτική της Ρωσίας ή του Ιράν κτλ🤡😁

δεν ειναι το ίδιο, δηλαδή συγκρίνεις τους πολέμους που έχουν κάνει τα τελευταία 50 χρόνια οι ΗΠΑ με το Ιράν ή την Ρωσία?

Το σκεπτικό είναι ότι κανένας τους δεν ενδιαφέρεται για το καλό της πατρίδας μου, αλλά μόνο για το δικό τους συμφέρον, οπότε δεν μπορώ να ευθυγραμμιστω με καμιά "υπερδύναμη", ούτε να χαρώ με τις "επιτυχίες" της 😉

Βλέπουμε να συναντιούνται οι ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα και να καθορίζουν τις τύχες του κοσμακι και οι υπόλοιποι να προσπαθούν να ευθυγραμμίζουν τα συμφέροντα τους με αυτά των Μεγάλων, για να επιβιώσουν.

Ακριβώς! Επειδή δεν μας αρέσει που οι ΗΠΑ είναι νταβατζήδες της μισής υφηλίου, θα πρέπει για κάποιους με binary thinking να υμνούμε το δικτάτορα Πούτιν, που ξεκίνησε τον πρώτο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια (και να παριστάνουμε τους στραβούς στο ό,τι ακριβώς το ίδιο και τις ίδιες δικαιολογίες περί "καταπιεσμένων μειονοτήτων" μπορεί να συμβεί στο μέλλον μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας) ή τους μουλάδες στο Ιράν, που σκοτώνουν κατά χιλιάδες τους δικούς τους πολίτες (δεκάδες χιλιάδες σκότωσε το Ισραήλ στη Γάζα και φωνάζουν για "γενοκτονία", δεκάδες χιλιάδες δικούς τους έφαγαν οι μουλάδες στην εξέγερση του Ιανουάριου, και οι ίδιοι φωνακλάδες κάνουν κο-κο-κο), καταπιέζουν σε βαθμό ασφυξίας τις γυναίκες και έχουν καταλάβει δια αντιπροσώπων το Ιράκ και το Λίβανο και υποστηρίζουν τρομοκράτες.

Δηλαδή αν δεν μ' αρέσει ο ηλίθιος θα πρέπει να διαλέξω τον πανηλίθιο. Αρνούμαι να το κάνω.

Οσο για τα "συμφέροντα της Ελλάδας" είναι πολλά κιλά αφελής κάποιος αν νομίζει ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας στην παρούσα γεωπολιτική της κατάσταση δεν ταυτίζονται με αυτά της υπόλοιπης ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ότι αντιθέτως θα έπρεπε να κάνει τι ? Να παριστάνει φάση Φένγουικ την Ελβετία ή τη Νορβηγία (καρα-LOL) για να καταλήξει Αλβανία ή στην καλύτερη Σερβία (μείον το ταλέντο στον αθλητισμό)

posted in Αντίλογος
      N
      nass

Για πόσο ακόμα αντέχει ο κόσμος το φιάσκο στο Ιράν;

Για πόσο ακόμα αντέχει ο κόσμος το φιάσκο στο Ιράν;
      Ο πόλεμος κατά του Ιράν που υποτίθεται πως θα ανέτρεπε γρήγορα το καθεστώς της Τεχεράνης βρίσκεται πλέον στον όγδοο μήνα του, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο τέλος στον ορίζοντα. Τι μπορεί, λοιπόν, να έπεται; Το ερώτημα θέτει σε ανάλυσή του ο Μάρτιν Γουλφ των Financial Times. Αποφεύγει να απαντήσει αμέσως, κάνει, όμως, μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση: δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάται η ανθρώπινη ανοησία αλλά ούτε και η επινοητικότητα και, έως σήμερα, η δεύτερη φαίνεται να αντισταθμίζει τις συνέπειες της πρώτης. Για πόσο ακόμη όμως; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό σχολιαστή της λονδρέζικης εφημερίδας.

Επικαλούμενος τον αμερικανό πολιτικό επιστήμονα Τζον Μιρσχάιμερ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, ο οποίος περιγράφει τον πόλεμο εναντίον του Ιράν ως «Μητέρα Ολων των Στρατηγικών Σφαλμάτων», ο Γουλφ θυμίζει πως οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Ιράν, προβάλλοντας τον ψευδή ισχυρισμό ότι η Τεχεράνη απείχε ελάχιστα βήματα από το να αποκτήσει κάποιου είδους πυρηνικό όπλο. Θεώρησαν επίσης ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα επέφεραν την ανατροπή του καθεστώτος, παρότι δεν έχει επιτευχθεί ποτέ κάτι αντίστοιχο. Και δεν είχαν προβλέψει τι θα έκαναν, εάν η Τεχεράνη έκλεινε τα Στενά του Ορμούζ.

Ακόμα και αν ο ισχυρισμός περί πυρηνικών δεν ήταν ψευδής, τα άλλα δύο είναι σωστά. Οπως επίσης και ότι τυχόν οικονομικές κυρώσεις σπάνια έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν τελικά κανέναν από τους τέσσερις βασικούς στόχους τους: να ανατρέψουν το καθεστώς, να εξαλείψουν την ικανότητα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο και να κατασκευάζει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και να το υποχρεώσουν να σταματήσει να στηρίζει τη Χαμάς στη Γάζα, τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τους Χούθι στην Υεμένη.

Ενδεχομένως τα περί ουρανίου να είναι εν μέρει επιτυχία αν έχει επιβραδυνθεί ή σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού αλλά τα 400-500 κιλά εμπλουτισμένου 60-τόσο % ουρανίου παραμένουν σε κάποιο λαγούμι στο Ιράν.
      Τα υπόλοιπα 3 είναι προφανώς αλήθεια.

Το κλείσιμο των Στενών έχει ήδη προκαλέσει σημαντική ζημιά στη διεθνή οικονομία -ενώ τα χειρότερα ενδέχεται να έπονται- κλονίζοντας, παράλληλα, το πλέγμα συμμαχιών των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο και όχι μόνο. «Το μέγεθος της ανοησίας είναι πράγματι εντυπωσιακό», σχολιάζει ο Μάρτιν Γουλφ. Επισημαίνει, ωστόσο, πως υπάρχει ένα στοιχείο που περιπλέκει την εικόνα: ο πόλεμος μπορεί να ήταν όντως ολέθριο στρατηγικό λάθος, αλλά η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε έγινε μεν αισθητή αλλά ήταν πολύ μικρότερη από όσο αναμενόταν. Αρχικά πολλοί αναλυτές και ειδικοί εκτιμούσαν πως η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας θα εκτόξευε τις τιμές του πετρελαίου στα 200 δολάρια το βαρέλι, εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό και οδηγώντας την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Τελικά, όμως, η τιμή του πετρελαίου έφτασε μέχρι τα 126 δολάρια το βαρέλι (τον περασμένο Απρίλιο). Σήμερα η τιμή του αργού, χωρίς να υπολογίζεται η επίδραση του πληθωρισμού, εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στον μέσο όρο της περιόδου από το 1972 μέχρι σήμερα.

Ενδιαφέρον αυτό, με άλλα λόγια "deja vu" σε ό,τι αφορά την τιμή του πετρελαίου. Η τιμή του πετρελαίου ήταν στα ίδια επίπεδα το 2022 επί εισβολής στην Ουκρανία και επίσης υποθέτω (βαριέμαι να το ψάξω) το 1973, το 1979 και το 1990.

Πώς εξηγείται αυτό, όταν τον Μάρτιο ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη ενεργειακή απειλή στην Ιστορία; «Η ανθρώπινη επινοητικότητα είναι η απάντηση», γράφει ο βρετανός δημοσιογράφος. Τι ακριβώς, όμως, σημαίνει αυτό στην προκειμένη περίπτωση; Πρώτον, η ενεργειακή μετάβαση είχε ήδη περιορίσει την εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από το πετρέλαιο· δεύτερον, οι εφοδιαστικές αλυσίδες άντεξαν στην πίεση, καταφέρνοντας, παράλληλα να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες· τρίτον, οι παραγωγοί εκτός Μέσης Ανατολής αύξησαν γρήγορα την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου· τέταρτον, το όποιο έλλειμμα παρέμενε, καλύφθηκε με πετρέλαιο από τα αποθέματα.

Αρα η χρήση των αποθεμάτων δεν εξηγεί από μόνη της τη (σχετική) συγκράτηση των τιμών, είναι συνδυασμός παραγόντων.

Το πετρέλαιο ρέει αλλά τα καύσιμα ακριβαίνουν
      Οι χώρες του Κόλπου κατάφεραν, όντως, να προσαρμοστούν σε αξιοσημείωτο, μάλιστα, βαθμό: σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις στα τέλη του προηγούμενου μήνα από τη Μέση Ανατολή εξάγονταν περίπου 16,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα (εκ των οποίων περίπου 9,7 εκ. μέσω των Στενών του Ορμούζ) ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, εξάγονταν 19,5 εκατομμύρια ημερησίως. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα. Στην καθημερινότητά μας, όμως, δεν χρησιμοποιούμε αργό πετρέλαιο, αλλά τα προϊόντα που παράγουν τα διυλιστήρια. Και τα διυλιστήρια του Κόλπου έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Δεν ξέρω αν τα διυλιστήρια του Κόλπου εξάγουν σημαντικές ποσότητες ή είναι κυρίως για χρήση στην περιοχή. Πάντως πλην Ιράν δεν ακούγονται ελλείψεις καυσίμων στην περιοχή (όπως πχ. στη Ρωσία).
      Μπορεί η έλλειψη ντίζελ στις ΗΠΑ να οφείλεται στο ό,τι τα αμερικανικά διυλιστήρια είναι προσανατολισμένα περισσότερο στη βενζίνη και την κηροζίνη (πιο επικεδρή υποθέτω) και εισάγουν το ντίζελ από άλλες χώρες.

Επιπλέον μπορούν να επεξεργάζονται συγκεκριμένους τύπους πετρελαίου, οπότε η αντικατάστασή τους με άλλους δεν είναι απλή υπόθεση. Οπότε προέκυψαν ελλείψεις καυσίμων (κυρίως ντίζελ) γεγονός που ώθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να εξετάζει ακόμη και την αναστολή των αμερικανικών εξαγωγών. Παράλληλα αυξήθηκαν και οι τιμές άλλων προϊόντων (περισσότερο από όσο οι τιμές του αργού) ιδίως του φυσικού αερίου και του θείου.

Η επίδραση της ΤΝ
      Παρ’ όλα αυτά η παγκόσμια οικονομία άντεξε και στη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην αύξηση των τιμών, γεγονός το οποίο ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί αποδίδει (σε άρθρο του στο Project Syndicate) σε μεγάλο βαθμό στην τεράστια αύξηση των επενδύσεων που έχει πυροδοτήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Ωστόσο, για τη μελλοντική καλή υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, αυτό που έχει σημασία δεν είναι το ύψος των επενδύσεων, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξής της καθώς και η τελική οικονομική συμβολή της ίδιας της ΤΝ. Οτι κάποια στιγμή οι επενδύσεις θα επιβραδυνθούν είναι σίγουρο· αντιθέτως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τα οικονομικά οφέλη της ΤΝ ενώ τεράστιο ζήτημα αποτελούν και οι πολλοί κίνδυνοι (έως και υπαρξιακοί) που εγκυμονεί αυτή η εξαιρετική τεχνολογία.

Νταξ δεν είμαι σίγουρος πως κολλάει στη συζήτηση η ΤΝ (συγνώμη "ΥΝ" σύμφωνα με το τραμπικό newspeak για καθιερωμένους επί δεκαετίες επιστημονικούς όρους...)

Υφίστανται, όμως, και άλλα κρίσιμα ζητήματα, με τον Γουλφ να αναφέρεται ενδεικτικά στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων. Η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες, όμως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις χώρες που βασίζονται στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων που προκαλεί ο πληθωρισμός επιβαρύνουν πιο άμεσα τους προϋπολογισμούς τους. Το μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, είναι εάν η ανθρώπινη επινοητικότητα θα συνεχίσει να αντισταθμίζει τις συνέπειες της ανθρώπινης ανοησίας, όπως το θέτει ο Μάρτιν Γουλφ. Εάν ναι, τουλάχιστον οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης θα συνεχίσουν να είναι διαχειρίσιμες. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο: η τρέχουσα κατάσταση -ειδικά όσον αφορά τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου- δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον, ούτε είναι βέβαιο ότι η Κίνα θα συνεχίσει να συγκρατεί τόσο δραστικά την εγχώρια ζήτηση.

Τι θα κάνει ο Τραμπ μετά τις εκλογές;
      Υπάρχει, όμως, και ένα μεγαλύτερο ερώτημα: ποια θα είναι, τελικά, η έκβαση αυτού του πολέμου; Μήπως ο Τραμπ περιμένει να περάσουν οι ενδιάμεσες εκλογές για να κλιμακώσει τις επιθέσεις; Σίγουρα, δεδομένου ότι μετά από τον Νοέμβριο θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα, διανύοντας το υπόλοιπο της δεύτερης και τελευταίας θητείας του, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Τραμπ να σκεφτεί πώς θα μπορούσε να ξεμπερδέψει με τους Ιρανούς. Ο Μάρτιν Γουλφ συνεχίζει να θέτει ερωτήματα: σε αυτήν την περίπτωση πόσο μεγάλη ζημιά θα μπορούσε -και θα ήταν διατεθειμένο- να προκαλέσει το Ιράν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των γειτόνων του; Θα μπορούσε μια νέα κλιμάκωση να διαταράξει ξανά τις εξαγωγές; Εναλλακτικά, θα είχε το Κογκρέσο που θα προκύψει από τις εκλογές τη δυνατότητα, αλλά και τη βούληση να σταματήσει τον Τραμπ; Η μήπως χάσει εκείνος νωρίτερα το ενδιαφέρον του, αφήνοντας τις εχθροπραξίες να καταλήξουν σε μια καχύποπτη (και πιθανότατα άτυπη) εκεχειρία; «Ενα καλό με τους αυταρχικούς ηγέτες που ενεργούν κατά το δοκούν είναι ότι βαριούνται εύκολα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Τραμπ βρίσκει πλέον πολύ διασκεδαστικό τον πόλεμο με το Ιράν. Ακόμα και ο ίδιος πρέπει να δυσκολεύεται πολύ να πιστεύει ότι επρόκειτο για θρίαμβο […] Ο Τραμπ, σίγουρα, θα μπει στον πειρασμό να ανακηρύξει τον εαυτό του νικητή και να προχωρήσει», σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομικός σχολιαστής των Financial Times.

posted in Αντίλογος
      N
      nass
    • RE: Εύβοια- Καντήλι- Τελέθριο 4-10-2026

Πολύ καλό!
      Εχω πάει στις λίμνες στα μεταλλεία και στο μοναστήρι κάτω στη Λίμνη και πάντα έλεγα αν υπάρχει δρόμος που να τα συνδέει (δεδομένου ότι φαινόταν πολύ μεγάλη υψομετρική διαφορά). Να που υπάρχει!

Πως είναι η κατάσταση στην περιοχή από πλευράς αποκατάστασης των ζημιών από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2021 ?

Μια άλλη όμορφη και "παρθένα" διαδρομή είναι από τη Λιχάδα μετά το φάρο δεξιά μέσα από το δάσος προς τα Γιάλτρα. Θεωρώ βατή και από συμβατικό αυτοκίνητο απλά όχι σαύρα. Βέβαια έχω να πάω βόρεια Εύβοια 10+ χρόνια...

BTW (και off-topic) πήγα φέτος τέλος Αυγούστου 1η φορά στα Λιχαδονήσια (από Καμμένα Βούρλα). ΟΚ το μέρος είναι όμορφο αλλά η κοσμοπλημμύρα απωθητική, δεν συνιστάται... Off-season μόνο, κανένα Ιούνιο ή Σεπτέμβριο...

N
      nass

@nass said in Σχολιασμός άλλων χωρών (πολιτική κυρίως) #2:

τα πράγματα ειναι πολύ απλα, αν είχαν αποκατασταθει οι ροές πετρελαίου, οι τιμές θα ήταν κάτω απο τα 80$

Υπεραπλουστεύεις, θεωρώ ότι δεν ισχύει αυτό και εξηγώ παρακάτω γιατί.
      Σχολιασμός άλλων χωρών (πολιτική κυρίως) #2

αρχές Ιουλίου οι τιμές ήταν γύρω στο 70$, μετά απο τόσους μήνες έχουμε ξεπεράσει τα 100$, με την λογική σου οι τιμή θα συνέχιζε να πέφτει, αλλά αυτή ανεβαίνει...

Δεν έχεις καταλάβει τη "λογική μου", που είναι ότι, όταν υπάρχει αβεβαιότητα και ρίσκο οι τιμές "παίζουν". Για να κατεβαίνουν θέλει πολλούς μήνες "βεβαιότητας". Που βέβαια δεν υπάρχει. Πόσο δε μάλλον που δεν μιλάμε για την τιμή του πετρελαίου αύριο αλλά για παράδοση μήνες μετά σε ένα περιβάλλον αυξημένου ρίσκου.
      Αντίθετα η δική σου "τα πράγματα είναι απλά" λογική είναι που είναι λάθος, τα πράγματα δεν είναι απλά.

Αυτή τη στιγμή είναι στα $92

Αύριο μπορεί να είναι στα $100 ή στα $80.

Μην ξεχνάς ότι όλες οι προβλέψεις έλεγαν ότι θα πάει στα $200.

posted in Αντίλογος
      N
      nass

τα πράγματα ειναι πολύ απλα, αν είχαν αποκατασταθει οι ροές πετρελαίου, οι τιμές θα ήταν κάτω απο τα 80$

Υπεραπλουστεύεις, θεωρώ ότι δεν ισχύει αυτό και εξηγώ παρακάτω γιατί.
      Σχολιασμός άλλων χωρών (πολιτική κυρίως) #2

posted in Αντίλογος
      N
      nass

Το σχέδιο των Εμιράτων για "μηδέν Ορμούζ" και οι τιμές του πετρελαίου

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα στις τιμές του πετρελαίου, λόγω της αύξησης των εξαγωγών από τον Κόλπο στα μέσα επίπεδα του 2025. Το Brent της Βόρειας Θάλασσας για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Νοεμβρίου, κατέγραφε οριακή άνοδο 0,02% στα 102, 61 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό υποχωρούσε κατά 0,10%, στα 89,29 δολάρια.

Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, οι εξαγωγές πετρελαίου από τον Κόλπου έχουν ανακάμψει στα 23,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την τελευταία εβδομάδα.

Η ροή αργού πετρελαίου από τον αγωγό Ανατολής-Δύσης της Σαουδικής Αραβίας διοχετεύεται ταχύτερα από το αναμενόμενο, αναφέρουν στη Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς ενέργειας, τονίζοντας ότι αποκαθίστανται οι ζημιές από την πρόσφατη επίθεση των Χούθι.

Η επίθεση στον αγωγό της ΣΑ δεν ήταν από τους Χούθι αλλά από σιιτική πολιτοφυλακή στο Ιράκ (τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια)

Φαίνεται να σταθεροποιείται στα προηγούμενα του πολέμου επίπεδα η εξαγωγή πετρελαίου από τον Κόλπο. Βέβαια οι τιμές παραμένουν υψηλές, που είναι λογικό λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας (μπορεί να ξαναρχίσει ο πόλεμος μετά τις εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο), των αυξημένων ασφάλιστρων αλλά ίσως και επειδή χρησιμοποιούνται νέα κόλπα στη μεταφορά (πχ. μεταφόρτωση από πλοίο σε πλοίο). Θα χρειαστεί πολύς καιρός για να πέσουν οι τιμές...

Οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν στα 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2026, αναφέρουν οι αναλυτές της ANZ Research σε έκθεση. «Το Ριάντ επανέλαβε επίσης τη φόρτωση πλοίων στο λιμάνι Γιανμπού της Ερυθράς Θάλασσας μέσω του αγωγού Ανατολής-Δύσης», προσθέτουν οι αναλυτές.

Αύξηση εξαγωγών και από το Ορμούζ

Αυξημένες εξαγωγές καταγράφονται επίσης και από το Στενό του Ορμούζ, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών από πλοίο σε πλοίο.

Που σημαίνει ότι η εξουσία του Ιράν επί των στενών του Ορμούζ δεν είναι τόσο απόλυτη όσο διαφημίζει το Ιράν, τα πλοία μάλλον περνάνε από το νότιο διάδρομο του Ομαν με συνοδεία πολεμικών των ΗΠΑ και κλειστό το AIS (εξ ου και το MarineTraffic/Kpler λέει για "μειωμένη κίνηση")

«Αν και οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υψηλές, αντανακλώντας τους κινδύνους για την προσφορά από μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης, αρχίζει να υπάρχει μια αισιοδοξία για αποκλιμάκωση», προσθέτουν οι ίδιες πηγές

Σε κάθε περίπτωση, το Άμπου Ντάμπι αποφάσισε ότι ο πόλεμος με το Ιράν έχει καταστήσει την εξάρτησή του από το Στενό του Ορμούζ πολύ μεγάλο κίνδυνο και είναι διατεθειμένο να δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο στο μηδέν.

«Μηδενικό Ορμούζ»

Ο πρίγκιπας διάδοχος των Εμιράτων, Σεΐχης Χαλέντ μπιν Μοχάμεντ Αλ Ναχγιάν έχει θέσει το κρατικό επενδυτικό ταμείο L’imad, με περιουσιακά στοιχεία περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο επίκεντρο μιας στρατηγικής με την ονομασία «Μηδενικό Ορμούζ».

Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει την επέκταση των λιμανιών και των υποδομών εκτός του στενού του Ορμούζ, ιδίως στη Φουτζέιρα, στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που βρίσκεται κατά μήκος του Κόλπου του Ομάν.

Το νέο κρατικό επενδυτικό ταμείο L` imad’ , μαζί με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Αμπου Ντάμπι (ADNOC) έχει ήδη δημιουργήσει μια συμμαχία με την BlackRock και την Temasek που στοχεύει στην κινητοποίηση έως και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές ενέργειας, logistics και ύδρευσης.

Η ADNOC κατασκευάζει ήδη έναν δεύτερο αγωγό πετρελαίου για να διπλασιάσει την εξαγωγική ικανότητα μέσω της Φουτζέιρα .

Ο στόχος εκτείνεται πολύ πέρα ​​από το πετρέλαιο: το Άμπου Ντάμπι θέλει να εγγυηθεί την εξαγωγή φυσικού αερίου, πετροχημικών και αλουμινίου, ακόμη και αν το Στενό του Ορμούζ παραμείνει αποκλεισμένο.

Το Bloomberg προειδοποιεί πάντως ότι η εναλλακτική αυτή διέξοδος θα είναι ακριβή και δεν θα είναι ασφαλής από το Ιράν: η Φουτζέιρα έχει ήδη υποστεί επίθεση κατά τη διάρκεια του πολέμου και οι εγκαταστάσεις της παραμένουν εντός εμβέλειας των ιρανικών drones και πυραύλων.

Αυτό είναι το πρόβλημα του Ιραν με το Ορμούζ, ότι δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα η σημασία του.

• Η ΣΑ θα βγαίνει μέσω Ερυθράς (δε νομίζω ότι οι Χούθι μπορούν να επιβάλλουν επί του πεδίου το ναυτικό αποκλεισμό σε πλοία της ΣΑ και το στηρίζω στο ό,τι όταν πέρυσι έστειλε η ΕΕ 2 φρεγάτες εκεί κάτω να συνοδεύουν τα εμπορικά (επιχείρηση "Ασπίδες") οι επιθέσεις μηδενίστηκαν)
      • Τα ΗΑΕ θα βγαίνουν μέσω Αραβικής Θάλασσας
      • Το Κατάρ είναι συνεταιράκι με το Ιράν (μόνο για LNG) και (δική μου εκτίμηση) το Ιράν θα το αφήνει να περνάει επειδή μέσω του Κατάρ θα μπορεί να εξάγει και το ίδιο λίγο LNG
      • Μόνο το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν την έχουν πατήσει αλλά είναι μικροί παίκτες έτσι και αλλιώς.

Θεωρώ ότι είναι πολύ απλό και φτηνό για τις ΗΠΑ να διατηρήσουν τον απ΄ όσο φαίνεται αποτελεσματικό δικό τους αποκλεισμό των Ιρανικών πλοίων στην Αραβική Θάλασσα.

Αρα με λίγα λόγια μακροπρόθεσμα το Ιράν δύσκολα να βγει κερδισμένο από τον (όποιο) "αποκλεισμό¨ του Ορμούζ, είναι "χαρτί" για λίγο χρόνο.

posted in Αντίλογος
      N
      nass

@civil357 said in Ο υψηλότερος δρόμος στην Ελλάδα:

Στην ευρύτερη περιοχή παρόμοια εγκατάλειψη, έχουν μόνο τα καρδιτσιωτικα Άγραφα.

Εννοείς στην Αργιθέα ?
      Τα κανονικά Αγραφα (το χωριό) είναι όντως "τέρμα θεού" και μάλιστα έχει αρκετό χωματόδρομο να πας εκεί και συνεχίζει Τροβάτο-Πετρίλο και πάνω από ένα πολύ ωραίο πάσο, που είναι πλέον άσφαλτος, δεν θυμάμαι πως λέγεται, βγαίνει Μουζάκι.
      Εκεί να δεις ερημιά...

Περιέργως διαδρομή, με πολύ καλή χάραξη,με συγκλονιστικό τοπίο και καλή άσφαλτο, είναι στο Γράμμο, η παλιά εθνική για Καστοριά, αλλά μετά δε στρίβεις για Νεστόριο αλλά συνεχίζεις Πεύκο λιανοτοπι.

Ωπ, μια στιγμή:
      Λες αντί για αυτή τη διαδρομή
      τη διαδρομή μέσω Πεύκου ?
      Το Λιανοτόπι δεν το βρήκα στο Google Maps, εχει ένα Λιβαδοτόπι.

Δεν έχω πάει καμία από τις 2.
      Αλλά ευελπιστώ ότι κάποτε θα γίνουν κάτι σήρραγες που λένε στο Επταχώρι-Πεντάλοφος-Τσοτύλι και θα μετατραπεί και αυτό σε "Κατάρα".

N
      nass

@tsardas said in Ο υψηλότερος δρόμος στην Ελλάδα:

Ρε nass μου δωσες ιδέα για μελλοντική Πανελλήνια του Φόρουμ όπως πριν καμιά 20 χρόνια πριν. Συνάντηση ακριβώς στη μέση κάπου Καλαρρύτες ερχόμενοι μέσα από τις διαδρομές που ανέφερες.

Βρε-βρε-βρε τι γίνεται ?
      Πανελλήνιες ήταν για "20 χρόνια πριν", δε νομίζω να ξαναγίνουν.
      Νομίζω δεν είναι στο κλίμα της εποχής αλλά και του ίδιου του Forum, πολλή ανούσια κόντρα, ποιός θα την πει στον ιδεολογικό εχθρό του... μπορούν άραγε να πάνε 2 βράδια σε μια κοινή συνάντηση με έμφαση στην αυτοκίνηση ?
      Αλλά όπως το λες φαίνεται καλή ιδέα. Μακάρι...

@civil357 said in Ο υψηλότερος δρόμος στην Ελλάδα:

Ο Ντάνιελ μπορεί να μην είχε ρίξει ούτε σταγόνα βροχής στην περιοχή.

Πέρυσι έπεσε πολύ και ασταμάτητη βροχή, που έδωσε μεγάλες καταστροφές.

Ε αυτό λέω τότε... σόρι δεν ήξερα ακριβώς, γιαυτό έγραψα "από Ντάνιελ και δώθε".

Αλλά η περιοχή ποτέ δεν είχε και ποτέ δε θα έχει (μάλλον) έστω ικανοποιητικούς δρόμους. Εκτός της γενικότερης εγκατάλειψης, είναι πολύ δύσκολη περιοχή.

Αυτό που πέτυχες είναι το "καλό" της , καθώς έπεσαν κάποια χρήματα για να μαζέψουν τις περσινές καταστροφές.

Κατάλαβα... καλά κρασιά...

Πλάκα-πλάκα τόσες φορές έχω ανέβει Μπάρο, δεν έχω πάει ποτέ από Ματσούκι. Πως είναι από εκεί ? Εχω ακούσει ότι είναι χειρότερος ο δρόμος.
      Φέτος έλεγα να πάω αλλά ήθελα να κάνω μια στάση στη μονή Κηπίνας, που δεν είχε τύχει να πάω ποτέ.

Πάντως όντως στα Τζουμέρκα αισθάνεσαι σα να είσαι -και είσαι- πολύ μακριά από τον "πολιτισμό". Πχ. στα Ζαγοροχώρια, ακόμα και στους Πάδες, δεν είχα αυτή την αίσθηση. Ισως στη Σαμαρίνα...

N
      nass

Τι εννοείς "βατό" ? Ολοι οι δρόμοι που αναφέρονται είναι ασφάλτινοι (ΟΚ ίσως με λακούβες κάποιοι) πλην προφανώς της πρόσβασης στη Βάλια Κάλντα. Η SS3 είναι μια χαρά επαρχιακός δρόμος, καλή ποιότητα ασφάλτου, πολύ ωραία χάραξη και λίγη κίνηση (όσες φορές έχω περάσει). Ο,τι πρέπει για οδήγηση. Για μετακίνηση --> Εγνατία.

Γρεβενά-Λάρισα = Ε-65 έως Τρίκαλα μετά ο κλασσικός δρόμος Τρίκαλα-Λάρισα.

N
      nass
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
      • ΕΛΛΑΔΑ
      • ΚΟΣΜΟΣ
      • ΕΚΘΕΣΕΙΣ
      • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 4Τ
      • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
      • TEST
      • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ