@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@nass said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@red_monster said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@criuser said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Μόνο εγώ βλέπω κομπλεξισμό σε όσα μας λέτε. Σαν να ντρέπεστε για το επάγγελμα του τεχνικού. Δεν μπορώ να καταλάβω την ρητορική σας.
Ο τεχνικός είναι αυτό που είναι. Τα περισσότερα που βγάζει από μια γραμματειακή υποστήριξη και μια άλλη θέση εργασίας σε περίοδο υπερθέρμανσης της αγοράς των ακινήτων είναι σημεία των καιρών, ούτε θα μείνει μόνιμο ούτε υποβαθμίζει τα υπόλοιπα επαγγέλματα.
Το να συγκρίνεις την πανεπιστημιακή γνώση με την τεχνική είναι άδικος αγώνας.
Μια οικονομία όταν αναπτύσσεται χρειάζεται ΚΑΙ αποφοίτους τριτοβάθμιας παιδείας.
Οχι αυτούς της εποχής σου. Οι δικοί σου με την λογική τους και την χαμηλή κριτική τους ικανότητα που δεν εκ-παιδεύτηκε ώστε να διαμορφώσει έναν τρόπο σκέψης, εν τελη πτώχευσε τη χώρα. Έβλεπαν το παγόβουνο και δεν κατανοούσαν ότι θα τους χτυπήσει.
Καλό είναι λοιπόν οι επόμενες γενιές να μάθουν και να εκπαιδευτούν στο να κρίνουν, να αμφισβητούν κτλ μέσω της ανώτατης εκπαίδευσης και μετά ας μάθουν να περνάνε και πλακάκια, δεν είναι καθόλου κακο. Μάθε τέχνη και άστηνε και αν πεινάσεις πιαστεινε
Άλλο όμως η τέχνη των μαστόρων και άλλο η κριτική αντίληψη ενός καλλιεργημένου ανθρώπου, όσο καλλιεργημένος μπορεί να γινει. Ως κοινωνία πρέπει να αποκτήσουμε μέλη με κριτική ικανότητα, τα υπόλοιπα έπονται.
Γελάσαμε πάλι με τις ανοησίες σου.
https://www.alithia.gr/magazine/prosopa/maria-eythymioy-prin-40-hronia-oi-mathites-dimotikoy-ixeran-perissotera-apo-toys
Από εσάς λοιπόν οι τεχνίτες της εποχής μου ήταν πιο καταρτισμένοι. Μεγάλη ιδέα έχετε για τον εαυτό σας μπουζουκόβια παιδιά των διακοποδανείων...
Οι σημερινοί 60αριδες για να μπουν ΕΜΠ ατησ Περιζήτητες ΗΜΜΥ/ΜΗΧ/ΠΟΛ/ΝΑΥ έφτυνα αίμα, καμία σχέση με σήμερα ! Καλή η προσπάθεια υποβάθμιση τους αλλά είστε πολλή μέτριοι για να το πετύχετε !
Δεν είμαι σίγουρος τι εννοείς αλλά reality check:
Η κόρη μου μπήκε φέτος στην ίδια υπερπεριζήτητη σχολή του ΕΜΠ που είχα μπει εγώ τη δεκαετία του 1980.
Και οι δύο προερχόμενοι από καλό δημόσιο σχολείο της εποχής μας (πρότυπο).
Η προσπάθεια που κατέβαλε ήταν πολλαπλάσια εκείνης που είχα καταβάλει εγώ. Πολύ δυσκολότερο να μπεις τώρα.
Και ενώ εγώ τότε είχα μπει με 1 χρόνο φροντιστήριο, που ήταν τελικά περιττό και θα μπορούσα να είχα μπει και χωρίς καθόλου φροντιστήριο (είχα πάει για να κάνω τη χάρη στους γονείς μου), η (εξυπνότερη από εμένα) κόρη μου ομολόγησε ότι χωρίς 2 χρόνια φροντιστήριο μάλλον δεν θα τα κατάφερνε. Ο σημερινός ανταγωνισμός για την ίδια σχολή (για περισσότερες θέσεις εισακτέων μάλιστα) είναι πολύ αυξημένος και η δυσκολία αντίστοιχα.
Απλά το δημόσιο σχολείο που τελείωσες εσύ ήταν πολύ καλύτερο από το σημερινό δημόσιο.
Αλλωστε είναι γνωστή και ακριβής η γκρίνια των πανεπιστημιακών από το χαμηλό επίπεδο μαθηματικών, φυσικής, χημείας που έχουν οι επιτυχόντες που τους δυσκολεύει στα πανεπιστημιακά μαθήματα.
Την παλαιά εποχή, βασικά δεν υπήρχε ύλη, αλλά από την Γ΄ γυμνασίου και μετά τα μαθήματα εξαντλούσαν την ύλη και είχαν μια συνέχεια.
Τώρα έχουμε ύλη ΜΟΝΟ από την Γ΄ Λυκείου, στην οποία κάνουν αποσπασματικά κομμάτια χωρίς συνέχεια, που απλά βοηθάνε και ωθούν στην παπαγαλία, ενώ σημαντικά κομμάτια της ύλης, όπως της Γεωμετρίας, Τριγωνομετρίας για παράδειγμα έχουν καταργηθεί, σύμφωνα με όσα ακούω από μαθηματικούς σε γενικές συζητήσεις.
Κάνεις λάθος. Επειδή τα έχω πολύ πρόσφατα και τα παρακολούθησα από κοντά, σου λέω ότι η ύλη Μαθηματικών-Φυσικής-Χημείας είναι πολύ εκτενέστερη (πχ. εμείς στην Γ' Λυκείου δεν κάναμε παραγώγους ούτε κβαντική φυσική) και το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων πολύ αυξημένο (πχ. τα θέματα της Φυσικής του 2024 που "έκαψαν κόσμο" και η κόρη μου ως καλά προετοιμασμένη που πήρε 19.9 στις φετινές εξετάσεις τα βρήκε "κανονικά" ήταν κατά τη δική μου άποψη διαστροφικά, κάποιος στην επιτροπή εξετάσεων ήθελε να αποδείξει ότι ξέρει από δύσκολα θέματα).
Το μόνο που είναι ας πούμε ευκολότερο είναι η Γλώσσα διότι δεν είναι μόνο μια ρημαδοέκθεση που ήταν τότε και άνετα μπορούσες να "πας κουβά" με μια αρωγή και μια ευδοκίμηση αλλά πολύ λογικότερα, ανάλυση κειμένου, περίληψη, γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα συν μια εκθεσούλα (που το φετινό της θέμα ήταν τελείως άκυρο), τώρα μπορείς να προετοιμαστείς στη γλώσσα ενώ τότε ήταν ότι σε φωτίσει ο θεός.
Αυτό που λες για την ποιότητα του σχολείου θα συμφωνήσω σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα του φροντιστηρίου αλλά δεν έχει να κάνει με τη δυσκολία των εξετάσεων, που επιμένω ότι είναι πολύ αυξημένη.
Προσοχή: για την ίδια "ζόρικη" σχολή! Ομως τώρα πρακτικά θέλει προσπάθεια να μην μπεις, μόνο η ΕΒΕ είναι το πρόβλημα, αλλά όταν τότε έδιναν 150Κ υποψήφιοι για 50Κ θέσεις (χοντρικά, δεν τα θυμάμαι ακριβώς) και τώρα 89Κ υποψήφιοι για 69Κ θέσεις τώρα πρακτικά αν γράψεις στοιχειωδώς καλά λίγο πάνω από την ΕΒΕ θα μπεις σίγουρα. Κάτι που δεν συνέβαινε τότε μπορούσες να μείνεις έξω εύκολα.
Οπότε συνοπτικά οι εξετάσεις είναι δυσκολότερες αλλά το να μπεις ευκολότερο.