Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Συμβουλή αγοράς για πρώτο αυτοκίνητο ( Clio VI vs Stonic 2026 )
    1. Home
    2. Κατασκευαστές και Μοντέλα
    3. Συμβουλή αγοράς για πρώτο αυτοκίνητο ( Clio VI vs Stonic 2026 )
    • 1 / 1
    Κατασκευαστές και Μοντέλα
    7
    11
    494
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • A
      alodan last edited by

Γεια χαρά! Είναι το πρώτο μου ποστ εδώ, αν και παρακολουθώ το φόρουμ εδώ και καιρό σιωπηλά. Θα ήθελα τη γνώμη σας για την αγορά νέου αυτοκινήτου. Είμαι 29 χρονών, μένω με την κοπέλα μου στην Αθήνα τα τελευταία ~10 χρόνια, έχοντας ως μοναδικό μέσο μετακίνησης μια μηχανή, ενώ αυτοκίνητο χρησιμοποιούσα μόνο σποραδικά από φίλους ή οικογένεια (3–4 φορές τον χρόνο). Γενικά έχω κουραστεί πολύ από τη μηχανή (θόρυβος, δέσιμο για μπαγκάζια, καιρικές συνθήκες κτλ), οπότε σκέφτομαι πλέον την αγορά αυτοκινήτου με βασικές προτεραιότητες το αθόρυβο ταξίδι και την αξιοπιστία. Θα ήθελα να χωράει εμένα, την κοπέλα μου και δύο φίλους με τα πράγματά μας για αποδράσεις. Δουλεύω από το σπίτι και δεν χρειάζομαι το αυτοκίνητο για δουλειά, αλλά για ταξίδια, βροχερές ή κρύες μέρες στην Αθήνα και γενική χρήση, ενώ θα το χρησιμοποιεί και η κοπέλα μου μέσα στην πόλη· εδώ υπάρχει κι ένας προβληματισμός, καθώς εγώ προτιμώ κάτι λίγο μεγαλύτερο για άνεση, ενώ εκείνη το θεωρεί περιττό για την Αθήνα. Δεν μένουμε στο κέντρο, αλλά βγαίνουμε συχνά και κάποιες φορές το βράδυ παίρνουμε το αυτοκίνητο, οπότε με αγχώνει το θέμα του παρκαρίσματος (αν θα χωράει εύκολα, μήπως είναι μεγάλο ή αν υπάρχει κίνδυνος να χτυπηθεί), ειδικά για ένα καινούριο όχημα που πιθανότατα δεν θα κινείται καθημερινά. Κανείς από τους δύο δεν το χρειάζεται επαγγελματικά, αλλά πρακτικά μας είναι απαραίτητο, καθώς συνεχώς προκύπτουν ανάγκες, ενώ θα ήθελα και τη δυνατότητα να πηγαίνω συχνά στο πατρικό μου (150 χλμ) είτε να χωράνε τα πέδιλα σκι δικά μου και φίλων για χειμερινές εξορμήσεις. Είμαι αρκετά «τραυματισμένος» από μηχανικούς, γι’ αυτό προτιμώ καινούριο και όχι μεταχειρισμένο, θεωρώντας ότι πλέον δεν αξίζουν ιδιαίτερα, ειδικά από τη στιγμή που έχω budget έως 20–22k max. Με βάση τα παραπάνω, κοιτάζω καινούρια μοντέλα όπως Kia Stonic 2026 (μου φαίνεται πολύ καλό πακέτο σε αξιοπιστία και τεχνολογία), Renault Clio VI (πιστεύω θα είναι πιο αθόρυβο στο ταξίδι, αλλά με προβληματίζει ότι η βασική έκδοση δεν έχει ούτε κάμερα οπισθοπορείας), Toyota Aygo X Cross (μου αρέσει εμφανισιακά και σε κατανάλωση, αλλά με χαλάνε οι χώροι, τα πίσω παράθυρα που δεν ανοίγουν και το θέμα των κλοπών – γενικά Toyota δεν προτιμώ και το Yaris δεν μου αρέσει καθόλου), καθώς και το Hyundai i20 μου αρέσει πολύ, αν και έχω δει ότι σε περίπου έναν χρόνο θα βγει νέο σουλούπι και δεν ξέρω αν αξίζει να περιμένω. Είμαι φυσικά ανοιχτός και σε άλλες προτάσεις, απλώς από ευρωπαϊκά θα προτιμούσα μόνο Renault ή Dacia. Ευχαριστώ πολύ! 🙏🙏🙏

1 Reply Last reply Reply Quote 4
      • D
        dimitrioskosmas last edited by

Πάρε κάτι να χωράτε, κάποια στιγμή θα ρθει ένα κουτσουβελο
        οι διαστάσεις μη σε προβληματίζουν εφόσον κρατήσεις τη μηχανη για το κέντρο

A 1 Reply Last reply Reply Quote 2
        • A
          atari70 last edited by

Το sandero stepway είναι μια καλή περίπτωση εφόσον όπως λες σου αρέσει η Dacia! Απλά είναι ποιοτικά ένα κλικ πιο κάτω από Clio , και πιο θορυβώδες στο ταξίδι! Το atomic είναι πιο safe επιλογή. Στα συν η επταετής εγγύηση! Θα σου έλεγα να κοιτάξεις και το vw t cross! Στην βασική έκδοση βγαίνει κοντά στα 21000! Καλύτερη ποιότητα από τα άλλα δύο και πιο ήσυχο ταξίδι!

1 Reply Last reply Reply Quote 3
          • S
            sette last edited by

Χρόνια πολλά! Βρε φίλε, πρώτο ουσιαστικά αυτοκίνητο είναι! Ας το χαρείς! Το stonic ουσιαστικά είναι το παλιό με νέο περιτύλιγμα. Το clio δεν γίνεται πιο φρέσκο! Τώρα, μέχρι 20-22k, έχεις πολλές επιλογές, αλλά λίγο πολύ είναι και τι γουστάρεις! Σε αυτά τα χρήματα (άντε βαριά 23), παίρνεις ότι γουστάρεις σε super mini και τα περισσότερα B-SUV. Λίγο πολύ, όλα χωράνε 4 άτομα και λίγες αποσκευές (για κάτι κοντινό, έτσι;). Ένα ζήτημα βέβαια είναι και τα μελλοντικά σου σχέδια. Τώρα πχ, μπορεί να σου ταιριάζει και swift, αν όμως είναι να βρεθείς με 2 παιδιά στη 5ετια, προφανώς και θα έχεις θέμα. Για πόλη , οι διαστάσεις, κουτσά στραβά, θα είναι ανεκτές μέχρι 4.3 περίπου μέτρα. Κοίτα να έχεις οπωσδήποτε κάμερα και αισθητήρες. Προτιμάς κάτι ψηλό ή καλύτερα κάτι σε κλασικό hutch; Η οικονομία γενικότερα, είναι σημαντικός παράγοντας ή δεν σε καίει και τόσο; Σκοπεύεις να πουλήσει σχετικά σύντομα, πχ στη 5 ετία ώστε να σε ενδιαφέρει η μεταπώληση;

1 Reply Last reply Reply Quote 2
            • georgemit
              georgemit last edited by georgemit

Προσωπικά θα περίμενα το νέο clio στην έκδοση 1.2 lpg auto με τα 120.
              Ίσως κάποια από τις εισαγωγικές εκδόσεις του να είναι εντός του budget σου.

i30 1.5 160 N line!

• A
                alodan @dimitrioskosmas last edited by

Χρονια πολλά!!! Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις εως τωρα απαντήσεις σας!!

@dimitrioskosmas said in Συμβουλή αγοράς για πρώτο αυτοκίνητο ( Clio VI vs Stonic 2026 ):

Πάρε κάτι να χωράτε, κάποια στιγμή θα ρθει ένα κουτσουβελο
                οι διαστάσεις μη σε προβληματίζουν εφόσον κρατήσεις τη μηχανη για το κέντρο

Πράγματι, οι χώροι είναι ένα από τα βασικά στοιχεία, και θα υπάρχει η μηχανή, ίσως και ένα παπακι επιπλέον της κοπέλας μου.

@atari70 said in Συμβουλή αγοράς για πρώτο αυτοκίνητο ( Clio VI vs Stonic 2026 ):

Το sandero stepway είναι μια καλή περίπτωση εφόσον όπως λες σου αρέσει η Dacia! Απλά είναι ποιοτικά ένα κλικ πιο κάτω από Clio , και πιο θορυβώδες στο ταξίδι! Το atomic είναι πιο safe επιλογή. Στα συν η επταετής εγγύηση! Θα σου έλεγα να κοιτάξεις και το vw t cross! Στην βασική έκδοση βγαίνει κοντά στα 21000! Καλύτερη ποιότητα από τα άλλα δύο και πιο ήσυχο ταξίδι!

Έτσι αισθάνομαι και εγω, οτι το stonic είναι μια safe (επταετης εγγυηση οπως λες) και σύγχρονη επιλογή μιας και απο θέμα τεχνολογίας και "features" είναι πλήρες στις βασικές εκδόσεις. Η αλήθεια ειναι οτι το t-cross δεν το ειχα κοιταξει αλλα πρέπει να είναι άδειο απο features και το stonic έχει αρκετα.

@sette said in Συμβουλή αγοράς για πρώτο αυτοκίνητο ( Clio VI vs Stonic 2026 ):

Χρόνια πολλά! Βρε φίλε, πρώτο ουσιαστικά αυτοκίνητο είναι! Ας το χαρείς! Το stonic ουσιαστικά είναι το παλιό με νέο περιτύλιγμα. Το clio δεν γίνεται πιο φρέσκο! Τώρα, μέχρι 20-22k, έχεις πολλές επιλογές, αλλά λίγο πολύ είναι και τι γουστάρεις! Σε αυτά τα χρήματα (άντε βαριά 23), παίρνεις ότι γουστάρεις σε super mini και τα περισσότερα B-SUV. Λίγο πολύ, όλα χωράνε 4 άτομα και λίγες αποσκευές (για κάτι κοντινό, έτσι;). Ένα ζήτημα βέβαια είναι και τα μελλοντικά σου σχέδια. Τώρα πχ, μπορεί να σου ταιριάζει και swift, αν όμως είναι να βρεθείς με 2 παιδιά στη 5ετια, προφανώς και θα έχεις θέμα. Για πόλη , οι διαστάσεις, κουτσά στραβά, θα είναι ανεκτές μέχρι 4.3 περίπου μέτρα. Κοίτα να έχεις οπωσδήποτε κάμερα και αισθητήρες. Προτιμάς κάτι ψηλό ή καλύτερα κάτι σε κλασικό hutch; Η οικονομία γενικότερα, είναι σημαντικός παράγοντας ή δεν σε καίει και τόσο; Σκοπεύεις να πουλήσει σχετικά σύντομα, πχ στη 5 ετία ώστε να σε ενδιαφέρει η μεταπώληση;

Δεν θα ήθελα suzuki γιατι αισθανομαι οτι τεχνολογικα ειναι πίσω. Δεν εχω καποια προτιμηση με ψηλο/χαμηλο, ψαχνω κατι που να μου αρεσει, να ειναι value for money, να ειναι αξιοπιστο, να εχει χωρους, και να μην εχει πολυ θορυβο, καταλαβαινω μεν οτι τα θελω ολα και δεν γινεται... γιαυτο και πρεπει να συμβιβαστω, μιας και θα δωσω τοσα λεφτα κοιταω να παρω κατι "τελευταιας" εκδοσης-"τεχνολογιας". Η οικονομια δεν με καιει μιας και δεν θα υπαρχει καθημερινη χρήση αλλα αν θα κανω οικονομικο ταξιδι πιστευω θα συμβάλει καπως στην απολαυση του. Δεν με ενδιαφερει η μεταπωληση, ιδανικα θα το κραταγα 10ετια+, αρκει να το ευνοησουν οι συνθηκες.

@georgemit said in Συμβουλή αγοράς για πρώτο αυτοκίνητο ( Clio VI vs Stonic 2026 ):

Προσωπικά θα περίμενα το νέο clio στην έκδοση 1.2 lpg auto με τα 120.
                Ίσως κάποια από τις εισαγωγικές εκδόσεις του να είναι εντός του budget σου.

Χμμμ ναι με το lpg αν είναι εντος budget θα με ενδιαφερε, η αληθεια ειναι οτι δεν εχω καταλαβει αν οι πισω θεσεις εχουν αρκετο χωρο, συν διαβασα στο γαλλικο σαιτ οτι η πισω καμερα δεν ειναι στην βασικη εκδοση το οποιο με κανει να υποψιαζομαι οτι η επομενη εκδοση του θα ειναι πιο ακριβη.

Και πάλι σας ευχαριστω πολύ ολους για τις απαντησεις σας!!!

1 Reply Last reply Reply Quote 3
                • S
                  sette last edited by

Το stonic είναι παλιό τότε. Μόνο το περιτύλιγμα έχει αλλάξει από τότε που πρωτοβγήκε. Swift έφερα ως παράδειγμα, αν και είναι ιδανικό για πόλη. Τεχνολογικά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι βαρύ f/l του μοντέλου του 2017; νομίζω. Βέβαια είναι πλήρως εναρμονισμένο με τα σύγχρονα δεδομένα (και τέρμα οικονομικό). Το stonic δεν φαίνεται κάτι ιδιαίτερο ούτε έχει πλεονέκτημα σε χώρους ή κάτι άλλο στη κατηγορία του. Αν σε ενδιαφέρει η τεχνολογία και να μην είναι να αλλάξει σύντομα το μοντέλο, το Clio μόλις βγήκε. Απέφυγε το sandero γιατί θα αλλάξει και αυτό σύντομα. Αν φτάνεις στα 23k, θα μπορούσες να δεις και το Tiggo 4.

A 1 Reply Last reply Reply Quote 2
                  • A
                    alodan @sette last edited by

Το stonic είναι παλιό τότε. Μόνο το περιτύλιγμα έχει αλλάξει από τότε που πρωτοβγήκε. Swift έφερα ως παράδειγμα, αν και είναι ιδανικό για πόλη. Τεχνολογικά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι βαρύ f/l του μοντέλου του 2017; νομίζω. Βέβαια είναι πλήρως εναρμονισμένο με τα σύγχρονα δεδομένα (και τέρμα οικονομικό). Το stonic δεν φαίνεται κάτι ιδιαίτερο ούτε έχει πλεονέκτημα σε χώρους ή κάτι άλλο στη κατηγορία του. Αν σε ενδιαφέρει η τεχνολογία και να μην είναι να αλλάξει σύντομα το μοντέλο, το Clio μόλις βγήκε. Απέφυγε το sandero γιατί θα αλλάξει και αυτό σύντομα. Αν φτάνεις στα 23k, θα μπορούσες να δεις και το Tiggo 4.

Ίσως δεν διευκρίνισα σωστά τι εννοώ με «τεχνολογία», δεν αναφέρομαι τόσο σε νέες πλατφόρμες ή εξελιγμένα μοτέρ, όσο στις ηλεκτρονικές ευκολίες και τη συνολική εμπειρία χρήσης (infotainment που να μην κολλάει και να μη θυμίζει 2010, cruise control, κάμερα/αισθητήρες, ADAS κ.λπ.). Επίσης, κακώς μεν αλλά δεν σκέφτομαι τόσο σε επίπεδο κατηγοριών (supermini, B-SUV κτλ.), όσο σε αυτοκίνητα που μου ταιριάζουν πρακτικά και μου φαίνονται value for money στο budget μου. Το Stonic, παρότι δοκιμασμένο μοντέλο, μου βγάζει νόημα γιατί προσφέρει αρκετό εξοπλισμό χωρίς μεγάλη άνοδο σε έκδοση, έχει κινητήρα με αποδεδειγμένη αξιοπιστία και τη σιγουριά της 7ετούς εγγύησης, οπότε δεν με χαλάει που δεν είναι η πιο φρέσκια πλατφόρμα της αγοράς. Σορρι που κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, προσπαθώ να ζυγίσω πράγματα και απόψεις.

P S J 3 Replies Last reply Reply Quote 2
                    • P
                      panormus772 @alodan last edited by

@alodan said in Συμβουλή αγοράς για πρώτο αυτοκίνητο ( Clio VI vs Stonic 2026 ):

Ίσως δεν διευκρίνισα σωστά τι εννοώ με «τεχνολογία», δεν αναφέρομαι τόσο σε νέες πλατφόρμες ή εξελιγμένα μοτέρ, όσο στις ηλεκτρονικές ευκολίες και τη συνολική εμπειρία χρήσης (infotainment που να μην κολλάει και να μη θυμίζει 2010, cruise control, κάμερα/αισθητήρες, ADAS κ.λπ.). Επίσης, κακώς μεν αλλά δεν σκέφτομαι τόσο σε επίπεδο κατηγοριών (supermini, B-SUV κτλ.), όσο σε αυτοκίνητα που μου ταιριάζουν πρακτικά και μου φαίνονται value for money στο budget μου. Το Stonic, παρότι δοκιμασμένο μοντέλο, μου βγάζει νόημα γιατί προσφέρει αρκετό εξοπλισμό χωρίς μεγάλη άνοδο σε έκδοση, έχει κινητήρα με αποδεδειγμένη αξιοπιστία και τη σιγουριά της 7ετούς εγγύησης, οπότε δεν με χαλάει που δεν είναι η πιο φρέσκια πλατφόρμα της αγοράς. Σορρι που κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, προσπαθώ να ζυγίσω πράγματα και απόψεις.

Eίναι καλή λύση το Stonic (έκδοση mild hybrid, optimum) για την περίπτωσή σου. Όχι πολύ μεγάλο για μέσα στην πόλη όποτε το χρειαστείτε και λίγο μεγαλύτερο (xώρος αποσκευών,αλλά και πίσω θέσεις) για εκδρομές από swift,clio

• S
                        sette @alodan last edited by

@alodan said in Συμβουλή αγοράς για πρώτο αυτοκίνητο ( Clio VI vs Stonic 2026 ):

Καλά κάνεις και διευκρινίζεις. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν έχει κάτι κακό το stonic. Προσωπικά, μου άρεσε περισσότερο το παλιότερο με τα led, αλλά γούστα είναι αυτά. Η αλήθεια είναι ότι το νέο Clio μου αρέσει πολύ. Όχι ότι το τωρινό είχε κάτι κακό (είναι πολύ κομψό). Γενικά, το ζήτημα του εξοπλισμού σε κάθε αυτοκίνητο είναι αρκετά προβληματικό, ειδικά αν για κάτι που θέλεις, αναγκάζεσαι να πας σε πολύ ακριβότερη έκδοση. Αν δεν βιάζεσαι και έχεις χρόνο, δεν θα βγεις χαμένος με μερικά test drives και επισκέψεις σε αντιπροσωπείες. Μπορεί να δεις κάτι που από κοντά να σου κάνει το κλικ.

• J
                          jousis @alodan last edited by jousis

όσο στις ηλεκτρονικές ευκολίες και τη συνολική εμπειρία χρήσης (infotainment που να μην κολλάει και να μη θυμίζει 2010, cruise control, κάμερα/αισθητήρες, ADAS κ.λπ.).

Το infotainment του νέου clio που έχει android automotive (google built-in) είναι εξαιρετικό σε απόκριση και ευκολία.
                          Με το που το δουλέψεις 1-2 λεπτά θα καταλάβεις κι εσύ.
                          Την βασική έκδοση όμως χωρίς κάμερα και android automotive δεν θα την έπαιρνα.
                          (μπορεί να είναι το ίδιο γρήγορο σε απόκριση - δεν το έχω δοκιμάσει)

Τα ADAS επίσης αρκετά καλά ρυθμισμένα χωρίς να σπάνε τα νεύρα (το overspeed beep beep πχ είναι διακριτικό) ή να μάχεσαι.
                          Και κλείνουν πανεύκολα με 1 κουμπί.
                          Το μόνο άθλια ρυθμισμένο είναι το multisense κουμπί, laggy και ασαφές.
                          (δεν μπορώ να συγκρίνω με το στονικ, δεν το έχω δει καν)

1 Reply Last reply Reply Quote 1
                          • First post
                            Last post
                          • 1 / 1
                          • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                            • ΕΛΛΑΔΑ
                            • ΚΟΣΜΟΣ
                            • ΕΚΘΕΣΕΙΣ
                            • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 4Τ
                            • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
                          • ΔΟΚΙΜΕΣ
                            • TEST