-
Πολλές φορές μπορεί να ταξιδεύουμε μακριά για να δούμε κορυφαίους προορισμούς και να θεωρούμε το ''μακριά'' ότι πάει μαζί με το ''κορυφαίο''. Είναι όμως πάντα μακριά οι κορυφαίοι προορισμοί ή μήπως υπάρχουν και κάποιοι που βρίσκονται αρκετά κοντά και τους απορρίπτουμε λόγω του ότι απλώς ''είναι κοντά''?
Για τους Αθηναίους ένας από αυτούς τους προορισμούς είναι η νήσος Αρσίδα η οποία είναι ακατοίκητη και μπορεί να προσεγγιστεί εύκολα με καγιάκ ή βάρκα από την Ανάβυσσο ή τον Άγιο Νικόλαο.

Σε 1ο πλάνο ο Άγιος Νικόλαος Αναβύσσου.

Προσεγγίζοντας την Αρσίδα διαπιστώνω πως το αριστερό μπαλόνι χάνει λίγο λίγο αέρα. Με βλέπω σύντομα για νέο καγιάκ! Από παντού ξεκινάει να χάνει

Έκανα μια σύντομη στάση σε αυτήν την παραλία για να το φουσκώσω καθώς η σπηλιά Αρτζεντά βρίσκεται στην πίσω πλευρά. Κατέληξα να έχω την τρόμπα μόνιμα συνδεδεμένη με τη βαλβίδα και να φουσκώνω εν πλω κάθε τόσο.

Πάρα πολλοί γλάροι σε αυτό το νησί. Αποτελεί άλλωστε υδροβιότοπο του ευρωπαϊκού προγράμματος Corine.

Συνεχίζοντας τη βόρεια πλευρά του νησιού που είναι και η μοναδική που έχει 3-4 παραλίες.

Ενδιαφέροντες γεωλογικοί σχηματισμοί εδώ.

Έχοντας περάσει στη νότια πλευρά του νησιού. Σύντομα θα φτάσω στο εντυπωσιακό σπήλαιο.

Το οποίο δεν είναι ακριβώς σπήλαιο αλλά μια σχισμή στο βράχο που οδηγεί σε κάτι σαν σπήλαιο με ανοιχτή όμως οροφή.

Σκάφος δε χωράει να μπει μέσα καθώς είναι πάρα πολύ στενό το πέρασμα.

Εσωτερικά της σπηλιάς Ατζεντά! Εντυπωσιακή αλλά είναι μια μεγάλη εσοχή στους κατακόρυφους βράχους, όχι σπηλιά.

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι μοναδικό και σίγουρα μέσα στα κορυφαία θαλάσσια αξιοθέατα που μπορεί να δει κάποιος. Και βρίσκεται κυριολεκτικά μια ανάσα από την Αθήνα.

Το άνοιγμα ψηλά μοιάζει σαν παραμορφωμένη καρδιά.

Πραγματικά πρόκειται για ένα μνημείο της φύσης.

Συνεχίζοντας στη νότια πλευρά αυτού του υπαίθριου μουσείου! Απολαύστε μοναδικές εικόνες.

Κάτι σαν αγριόπαπιες?

Έχοντας φτάσει στην ανατολική πλευρά του νησιού. Ο αέρας έχει κόψει εντελώς.

Εκεί συνάντησα μια παρέα γλάρων σε πολύ κοντινή απόσταση και τους πέτυχα σε ωραίες λήψεις.

Στο βάθος η συνέχεια της διαδρομής προς Σούνιο. Πεντακάθαρη μέρα!

Η δουλειά μου δεν είχε τελειώσει στην Αρσίδα καθώς σκόπευα να ανέβω στην κορυφή της. Είχα πάρει άλλωστε και παπούτσια μαζι. Μόλις ολοκλήρωσα το γύρο του νησιού σταμάτησα σε αυτήν την παραλία.

Η κορυφή απέχει από τη θάλασσα 137 υψομετρικά μέτρα.

Συνάντησα διάφορα απομεινάρια κτισμάτων, πιθανόν αρχαία.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η ψηλή βλάστηση. Δεν περίμενα να δω πεύκα σε αυτή τη βραχονησίδα. Από χαμηλά η πρασινάδα έμοιαζε με πουρνάρια μόνο.

Φανταστική η θέα από αυτό το σημείο.

Ακόμα πιο φανταστική από αυτήν την πλευρά. Στο βάθος ο Πάτροκλος. Για δεκαετίες έβλεπα αυτά τα νησάκια από το δρόμο για Σούνιο. Δεν είχα φανταστεί ποτέ πως θα έρχομαι κάποτε με πλωτό μέσο και θα τα περπατάω κιόλας. Η ζωή έχει έναν αστείο τρόπο να σε μετατρέπει σε κάτι που δεν είσαι, ή σε κάτι που δεν ήξερες ότι θα σου άρεσε να είσαι!

Βέβαια επειδή πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι, υπήρχε ποτέ περίπτωση έστω και σε αυτό το φαινομενικά εύκολο νησάκι να μη μπλέξω σε πυκνή βλάστηση και άγριους βράχους? Το έχει η μοίρα μου.

Μετά από 26 λεπτά πατάω το πόδι μου στην κορυφή της Αρσίδας.

Στην οποία μάλλον υπήρχε κάτι σαν κτίσμα πολύ παλιά από το οποίο έχουν μείνει μόνο σωροί από πέτρες.

Θα μπορούσε να είναι αρχαίο? Δε μου μοιάζει η αλήθεια είναι.

Επιστροφή στον Άγιο Νικόλαο από την άλλη πλευρά της χερσονήσου.

Ένα ωραίο στενό πέρασμα ανάμεσα στους δύο σκόπελους

Διακρίνεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Μέχρι να στεγνώσει το καγιάκ είχα την ευκαιρία να απολαύσω το γαλήνιο τοπίο.

Αναχώρηση για το 2ο χωμάτινο σκέλος της εξόρμησης.

All time classic διαδρομή προς Σούνιο.

Δεν έφτασα ποτέ στο Σούνιο βέβαια καθώς μπήκα σε κάθετο χωματόδρομο αριστερά στην τοποθεσία Άσπρο Λιθάρι ο οποίος με κάποιες παρακάμψεις με οδήγησε στο αρχαίο μεταλλευτικό πλυντήριο του Κορδέλλα. Από τα πάρα πολλά που υπάρχουν στην περιοχή.

Η διαδρομή πολύ βατή και με φοβερή θέα. Στην παράκαμψη για τον Κορδέλλα τα πράγματα έσφιξαν λίγο σε μερικά σημεία. Ο δρόμος φουλ στενός αλλά είπα να τον πάω μέχρι τέρμα να δω που βγάζει αν βγάζει!

Τζίφος η υπόθεση, όχι απλά δεν έβγαζε κάπου, δεν υπήρχε και κατάλληλο σημείο για να γυρίσω το αυτοκίνητο. Σε 3 σημεία κατέβηκα με πριόνι για να κόψω κλαδιά καθώς είχαν σχεδόν κλείσει το δρόμο.

Με τα πολλά βρήκα σημείο για αναστροφή και συνέχισα προς Άγιο Κωνσταντίνο και Παλαιοκαμάριζα όπου συνάντησα τη Μονή Αποστόλου Παύλου. Ήταν κτισμένη σε όμορφη τοποθεσία που σε καμία περίπτωση δε θα περίμενα να δω στη Λαυρεωτική.

Από εκεί συνέχισα χωμάτινα σε μια εξαιρετική και βατή διαδρομή που με οδήγησε στη Διψέλιζα.
Παράξενο αξιοθέατο της διαδρομής αυτός ο Φράγκικος πύργος ο οποίος δείχνει να είναι ανακαινισμένος!!!

Ακόμη μια ''γεμάτη'' βόλτα που περιέλαβε μέχρι και πεζοπορία (μετά από καιρό) στο νησάκι της Αρσίδας. Κοντινή αλλά και περιεκτική! Να είστε καλά και τα λέμε την επόμενη φορά!
-
@billy84 διάβαζα τόση ώρα και έβλεπα φωτογραφίες με θάλασσα και νησίδα και αναρωτήθηκα το χώμα με το αμάξι που στο μπέο είναι, αλλά οκ το έσωσες!!!
Άντε, προγραμμάτισε την επόμενη! -
Ποσα χρονια μπαν θα φαω εαν κανω reply με παραθεση ολες τις φωτογραφιες σου?

Ευχαριστώ για αλλη μια ωραια εκθεση εκδρομης.
-
@nickthetrib said in Αρσίδα- Σπηλιά Αρτζεντά 16-11-2025:
@billy84 διάβαζα τόση ώρα και έβλεπα φωτογραφίες με θάλασσα και νησίδα και αναρωτήθηκα το χώμα με το αμάξι που στο μπέο είναι, αλλά οκ το έσωσες!!!
Άντε, προγραμμάτισε την επόμενη!Αυτές οι διαδρομές που έκανα στο τέλος έλεγα να τις κάνω αρκετά χρόνια αλλά δεν τύχαινε να πάω προς τα εκεί. Τις υπόλοιπες τριγύρω τις έχω κάνει με μηχανή παλιότερα. Ίσως πάω και με το Qashqai κάποια στιγμή αν βολέψει. Να είσαι καλά Νίκο!
@george-0 said in Αρσίδα- Σπηλιά Αρτζεντά 16-11-2025:
Ποσα χρονια μπαν θα φαω εαν κανω reply με παραθεση ολες τις φωτογραφιες σου?

Ευχαριστώ για αλλη μια ωραια εκθεση εκδρομης.
Σίγουρο ετήσιο μπαν πιστεύω!

Σε ευχαριστώ Γιώργο!
-
Στα βιντεάκια σου είναι εφικτό να βάλεις σχολιασμό, πχ περίπου αυτά που μας γράφεις, ίσως και κάποια μουσικουλα;

-
@a-d-p said in Αρσίδα- Σπηλιά Αρτζεντά 16-11-2025:
Στα βιντεάκια σου είναι εφικτό να βάλεις σχολιασμό, πχ περίπου αυτά που μας γράφεις, ίσως και κάποια μουσικουλα;

Οχι μουσικη , ακουει απαισια μουσικη .
-

Θα μπορούσα αλλά δεν το έχω πάρει απόφαση ακόμα!

@otso said in Αρσίδα- Σπηλιά Αρτζεντά 16-11-2025:

Τι εννοείς? Η Βανδή είναι απαίσια?

Εν τω μεταξύ θα ήθελα να μου πεις σε ποιά μουσική αναφέρεσαι. Δηλαδή σε ποιό βίντεο, γιατί είναι πάρα πολλά τα είδη που έχουν μπει στα βίντεό μου.
-
@billy84 said in Αρσίδα- Σπηλιά Αρτζεντά 16-11-2025:

Θα μπορούσα αλλά δεν το έχω πάρει απόφαση ακόμα!

@otso said in Αρσίδα- Σπηλιά Αρτζεντά 16-11-2025:

Τι εννοείς? Η Βανδή είναι απαίσια?

Εν τω μεταξύ θα ήθελα να μου πεις σε ποιά μουσική αναφέρεσαι. Δηλαδή σε ποιό βίντεο, γιατί είναι πάρα πολλά τα είδη που έχουν μπει στα βίντεό μου.
Οτι θες βαλε πλακα κανω , εκτος απο τα μαραμενα φυλλα του μπετοβεν και τον τελευταιο ασπασμο που παιζουν στις κηδειες .
Σε επικινδυνα σημεια βαλτο στο φαστ με τις βαλκυριες του Βαγκνερ η ακομα καλυτερα Μουσοργκσκι την νυχτα στο φαλακρο βουνο .
Αρσίδα- Σπηλιά Αρτζεντά 16-11-2025