-
Οκ, ευχαριστώ και θα κάνω το ερώτημα. Ισως είναι και ανεξάρτητο μάρκας inverter.
Παρακολουθώ τα νούμερα (παραγωγή των ΦΒ, καταναλώσεις, φόρτιση μπαταρίας κλπ από την εφαρμογή SEMS portal. Βλέπω σημαντική διαφορά στα νούμερα που μου δείχνει η εφαρμογή σε σχέση με τα νούμερα που μου δίνει ο πάροχος στους λογαριασμούς. Π.χ. τον Ιανουάριο του 2025 η εφαρμογή μου δείχνει παραγωγή 192 kwh ενώ ο λογαριασμός 160 kwh. Και άντε αυτό μπορεί να δικαιολογείται από τη μέθοδο μέτρησης που δεν είναι ακριβής όπως μου εξήγησε ηλεκτρολόγος. Στις kwh όμως που τραβάω από το δίκτυο ; Όταν δηλαδή δεν επαρκεί η παραγωγή από τα ΦΒ και τη μπαταρία; 310 kwh μου δείχνει η εφαρμογή οτι τράβηξα από το δίκτυο τον Ιανουάριο, 393 ο λογαριασμός. Είναι φυσιολογική τέτοια απόκλιση; Είπα να ζητήσω έλεγχο του μετρητή από τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά αν δεν βρούν πρόβλημα θα με χρεώσουν 62 ευρώ. Επικοινώνησα και με την Goodwe αλλά μέχρις ώρας δεν έχω απάντηση. Ευχαριστώ
-
@johngav said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Οκ, ευχαριστώ και θα κάνω το ερώτημα. Ισως είναι και ανεξάρτητο μάρκας inverter.
Παρακολουθώ τα νούμερα (παραγωγή των ΦΒ, καταναλώσεις, φόρτιση μπαταρίας κλπ από την εφαρμογή SEMS portal. Βλέπω σημαντική διαφορά στα νούμερα που μου δείχνει η εφαρμογή σε σχέση με τα νούμερα που μου δίνει ο πάροχος στους λογαριασμούς. Π.χ. τον Ιανουάριο του 2025 η εφαρμογή μου δείχνει παραγωγή 192 kwh ενώ ο λογαριασμός 160 kwh. Και άντε αυτό μπορεί να δικαιολογείται από τη μέθοδο μέτρησης που δεν είναι ακριβής όπως μου εξήγησε ηλεκτρολόγος. Στις kwh όμως που τραβάω από το δίκτυο ; Όταν δηλαδή δεν επαρκεί η παραγωγή από τα ΦΒ και τη μπαταρία; 310 kwh μου δείχνει η εφαρμογή οτι τράβηξα από το δίκτυο τον Ιανουάριο, 393 ο λογαριασμός. Είναι φυσιολογική τέτοια απόκλιση; Είπα να ζητήσω έλεγχο του μετρητή από τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά αν δεν βρούν πρόβλημα θα με χρεώσουν 62 ευρώ. Επικοινώνησα και με την Goodwe αλλά μέχρις ώρας δεν έχω απάντηση. Ευχαριστώ
και με fronius βλεπω αποκλισεις στα νουμερα αυτα. Δεν εχω καταλαβει που οφειλονται. Γενικα τα νουμερα που μου δινει ο inverter ειναι χειροτερα απο του δεδδηε, οποτε δεν παραπονιεμαι
-
και γω μια μικρη απόκλιση την βλέπω στο δικό μου συστημα με QCELLS. Αλλα είναι πιο μικρή η αληθεια είναι
Θα σου πω τα εξης. Πάντα αυτά που μετρανε οι μετρητες του ΔΕΔΔΗΕ είναι τα σωστα
Ενας λόγος που είναι λάθος αυτά που δείχνουν οι inverter είναι το μαγνητικο πλαστικο οργανάκι με ενα ψιλο καλώδιο αν το έχετε δει που είναι γύρω από το καλώδιο που πάει στον μετρητη που μετραει το ρεύμα που πάει στον μετρητη και μετραει το ποσσες KWh στελνονται στον ΔΕΔΔΗΕ.
Δηλαδη ο inverter που βλέπετε από το app ΔΕΝ παιρνει τις τιμες από τον εξωτερικο μετρητη που στελνει μέσω modem τα στοιχεια στον ΔΕΔΔΗΕ αλλα από αυτό το μικρό πλαστικο μαγνητικο μετρητικο. Που προφανως ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να έχει μεγαλη ακρίβεια οπως ο μετρητης
Τα παραπάνω για το ρεύμα που στελνουμε προς ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδη αυτο που παραγουμε και επιστρέφουμε στο δίκτυο
Τωρα για το ρεύμα που καταναλώνουμε παλι ο Μετρητης του ΔΕΔΔΗΕ μετραει σίγουρα σωστά. Το ρεύμα περναει μέσα από τον inverter και πάλι εξαρτάται ποσο ακριβες μετρητικό έχει αυτός για να σου δείξει . Για αυτό δεν είμαι σιγουρος αν παίζει και κάτι άλλο ρόλο που αγνοώ. Αν ξέρει κάποιος κάτι περισσότερο ας γράψει καθώς μονο για το πρωτο είμαι 100% σίγουρος.
Αν θες την γνώμη μου μην φωναξεις ελεγχο, θα τα βγαλουν ολα σωστά και θα σε χρεωσουν 62 ευρώ.
Οπως στα αυτοκινητα τα κοντερ κλέβουν 10-20 χλμ και είναι πάντα πιο αισιοδοξα , το ίδιο πρέπει να αποδεκτούμε και εδώ. Μπορεις να εχεις ακρίβεια μεγαλύτερη με ακριβες λύσεις και εγκαταστάσεις, αλλα αλήθεια αξιζει να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο? κατηγορηματικά οχι λέω. Το app είναι για να εχουμε μια ιδεα για το συστημά μας οτι λειτουργεί σωστά. Μην περιμενετε ακριβεια στις μετρησεις
Υπάρχουν λύσεις για ακρίβεια μετρησεων αλλα θελει χρήματα και εγκατασταση εξτρα εξοπλισμού
-
Ετοιμαστειτε για εγκατάσταση μπαταριων χωρίς ΦΒ.
Ήδη στη Ευρώπη σε πολλές χώρες έχουν κάνει τη εμφάνιση τους έξυπνοι μετρητές και εγκατασταση μπαταριών σε συναρτηση με δυναμικό τιμολόγιο.Υπαρχει μεγάλη μερίδα πολιτων που δεν έχουν πρόσβαση σε χωρο για εγκατάσταση πανελ ΦΒ. Εχει αρχίσει η τάση να γίνεται εγκατάσταση μπαταριων ωστε να κανουν price arbitrage μεταξύ των ωρών που το τιμολόγιο είναι φτηνό και να τη δίνουν στο σπιτι στις peak hours.
δεν ξερω πότε θα περασει αναλογη νομοθεσια στην Ελλαδα για κάτι τέτοιο και αν θα επιδοτηθει. Αλλα για να γινεται έξω θα έρθει κάποια στιγμή και εδώ
το ίδιο ισχυει και για εγκατασταση μικροφωτοβολταικων στα μπαλκόνια με πολύ πιο μικρες αποδοσεις βεβαια από οτι σε ταράτσες
-
Ή αγοράστε ηλεκτρικό αμάξι και χρησιμοποιήστε την μπαταρία του για αυτό τον σκοπό.
-
@dimsabas said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Ή αγοράστε ηλεκτρικό αμάξι και χρησιμοποιήστε την μπαταρία του για αυτό τον σκοπό.
Αυτό εχει και αρνητικά Dim
μπορει ξαφνικα να θες το αμαξι να φυγεις για ταξιδι και να μην σου φτανει η μπαταρια που έχεις βαλει να κατεβαινει μεχρι το 30% πχ
πολύ καλύτερα να έχεις μια μπαταρια σπίτι και το αμαξι να είναι αν θες συνεπικουρική η μπαταρία του αφου το εχεις βαλει να κατεβαινει πολύ λιγο ομως
Γενικα οταν θα έχουμε solid state θα γίνει χρησιμοτερο feature , τωρα ακόμα ψιλομ@λακία είναι. Επίσης θελει κανα μεγαλο αυτοκίνητο με μεγαλη μπαταρία για να είναι χρησιμο οχι με ενα μικρο ηλεκτρικο αμαξακι πολης με μικρη μπαταρία
-
Πόσο κοστίζει μια σπιτική μπαταρία 30 kWh; Αν κάποιος έχει ήδη ένα σοβαρό ηλεκτρικό, με 70-80 kWh, άνετα διαθέτει 30 από δαύτες στη μέση. Με αυτή την έννοια το λέω. Όχι να πας να το κάνεις με παλιό LEAF.
-
σαν ιδεα ειναι καλη. Το προβλημα ειναι οτι χρειαζεσαι συγκεκριμενο inverter. Επισης νομιζω οτι απο τα mainstream, μονο τα κορεατικα υποστηριζουν V2G. Παντως, εχει ενδιαφερον για καποιον που, λογω εργασιας του, καποιες μερες αφηνει το οχημα σπιτι τις ωρες με ηλιοφανεια.
Εμενα πχ δεν θα με βολευε. Φευγω πρωι, γυρναω βραδυ -
@dimsabas said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Πόσο κοστίζει μια σπιτική μπαταρία 30 kWh; Αν κάποιος έχει ήδη ένα σοβαρό ηλεκτρικό, με 70-80 kWh, άνετα διαθέτει 30 από δαύτες στη μέση. Με αυτή την έννοια το λέω. Όχι να πας να το κάνεις με παλιό LEAF.
Με μεγάλη ρε dim γινεται αλλα σκοπος ολου αυτού ειναι να γεμιζει η μπαταρια με φτηνη ενεργεια.
Το αμαξι για να γεμισεις την μπαταρια τις ωρες με το φτηνο ρεύμα θα πρεπει να το φορτιζεις πρωι-μεσημερι και μαντεψε, το 80-90% των ανθρωπων δουλευουν εκεινη την ώρα αρα μαλλον το αμάξι δεν θα είναι σπίτι. Αν εχεις μπαταρια σπιτι εκμεταλεύεσαι αυτό το πράγμα ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Δεν είναι το ιδιο λοιπον ανεξαρτητα ποσο κοστίζει. Κάποιους λίγους μπορει να τους βολευει , ΑΝ δεν φευγουν από το σπίτι και αν εχουν μεγαλο αμαξι με μεγαλη μπαταρια και οχι μικρο ηλεκτρικο
γενικα είναι για πολυ λίγους
-
Σωστό. Είναι για λίγους.
-
για καποιον που συνηθως παει δουλεια με πχ μετρο, ειναι τελειο. Πληρωνει μια μεγαλη μπαταρια, η οποια, ω τι συμπτωση, ειναι αυτοκινητο!
-
@dettol said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
για καποιον που συνηθως παει δουλεια με πχ μετρο, ειναι τελειο. Πληρωνει μια μεγαλη μπαταρια, η οποια, ω τι συμπτωση, ειναι αυτοκινητο!
Ναι γιαυτους που δεν χρειαζονται καθόλου αυτοκίνητο και πάνε παντού με μετρο ειναι καλή λύση να πάρεις ενα πανακριβο ηλεκτρικο με μεγάλη μπαταρια
Βρε αν δεν χρειαζεσαι αμαξι για να το χρησιμοποιεις καθημερινα, αγοραζεις ενα παλιοτερο μεταχειρισμένο και το έχεις μονο για κάνα ταξίδι (δεν σε νοιαζει καν ποσο θα καίει αν μιλαμε για 5-6 ταξιδια τον χρόνο). Και πέρνεις μια μεγάλη μπαταρια για το σπίτι να κάνει αυτή την δουλεια
-
@cirus said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Ναι γιαυτους που δεν χρειαζονται καθόλου αυτοκίνητο και πάνε παντού με μετρο ειναι καλή λύση να πάρεις ενα πανακριβο ηλεκτρικο με μεγάλη μπαταρια
Βρε αν δεν χρειαζεσαι αμαξι για να το χρησιμοποιεις καθημερινα, αγοραζεις ενα παλιοτερο μεταχειρισμένο και το έχεις μονο για κάνα ταξίδι (δεν σε νοιαζει καν ποσο θα καίει αν μιλαμε για 5-6 ταξιδια τον χρόνο). Και πέρνεις μια μεγάλη μπαταρια για το σπίτι να κάνει αυτή την δουλεια
εννοω οτι αν συγκρινεις το κοστος ενος ηλεκτρικου οχηματος, σε σχεση με το κοστος μια επωνυμης, μεγαλης μπαταριας, ειναι σαν να αγοραζεις την οικιακη μπαταρια και σου δινεται το κομματι της αυτοκινησης δωρεαν
Η 10αρα μου byd οικιακη μπαταρια οταν την αγορασα κοστιζε γυρω στα 8-9 χιλιαρικα αν θυμαμαι καλα. Αν παρεις ενα ioniq 5 ή ενα ev6, θα εχεις μπαταρια 60+ kwh και θα σου βγει 45-60k. Αυτο θελω να πω. -
εννοω οτι αν συγκρινεις το κοστος ενος ηλεκτρικου οχηματος, σε σχεση με το κοστος μια επωνυμης, μεγαλης μπαταριας, ειναι σαν να αγοραζεις την οικιακη μπαταρια και σου δινεται το κομματι της αυτοκινησης δωρεαν
Η 10αρα μου byd οικιακη μπαταρια οταν την αγορασα κοστιζε γυρω στα 8-9 χιλιαρικα αν θυμαμαι καλα. Αν παρεις ενα ioniq 5 ή ενα ev6, θα εχεις μπαταρια 60+ kwh και θα σου βγει 45-60k. Αυτο θελω να πω.Οχι ακριβώς.
Την πήρες τσάμπα
Ηταν σε αυτές σε λίστα που επιδοτούνταν 100% γιαυτο την είδες σε αυτή την τιμη.
Αν πάρεις μια μπαταρία no name με ιδια χωρητικότητα και χαρακτηριστικά αλλα που ΔΕΝ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ θα δεις τεραστια διαφορα στην τιμή.
Γιατι νομιζεις σε αντιστοιχα group FB γραφουν καποιοι που γνωριζουν και συνδεουν μονοι τους μπαταριες no name? Αστο μην το ψάχνεις ο λογος που τις αγορασαμε τοσο ακριβα είναι γιατι επιδοτούνται.
Χρειαζεται να σου εξηγησω γιατι γινεται αυτό? Νομιζω είσαι εξυπνος και καταλαβαινεις οτι οτι επιδοτειται από κονδυλια σε αυτή την χώρα παιρνει τα πάνω του σε τιμη!!!!!
Το ιδιο γινεται και με τα σπίτια που πριμοδοτει το κρατος για δανειο σπιτιου πχ για να αγορασει ενα ζευγαρι. Η ιδεα ήταν να πριμοδοτηθουν τα λίγο πιο παλια σπίτια που δεν είχαν ζητηση. Αυτό που έγινε τελικα ήταν ναι μεν παιρνεις χαμηλο επιτοκιο αν βρεις τετοιο σπιτι αλλα ως δια μαγείας ολα τα σπίτια που εμπιπταν στην επιδότηση πήραν 10% πάνω σε τιμή. Οτι κερδιζες δηλαδη σε επιτόκιο το έχανες σε τιμή!!!!
Αστο μεγαλη κουβεντα
-
Ακριβώς είναι η λεγόμενη πίστη στις δυνάμεις της αγοράς. Και κάθε φορά πάνε κουβά. Η αγορά είναι πολυδιάστατο πράγμα διότι συντρέχουν πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα. Αν παρέμβεις σε μια πλευρά πρεπει αντίστοιχα να κα εις το ίδιο στην άλλη ωστε να την ρυθμίσεις. Εάν δεν το πράξεις απλώς την στρεβλώνεις.
Αλλά τους βλέπεις, οι περισσότεροι που αποφασίζουν τέτοιες ρυθμίσεις είναι απόφοιτοι ιδιωτικών σχολών, διδάχθηκαν αυτό που οδηγεί στα συμφέροντα των διδασκόντων. Δεβ ανέπτυξαν ποτέ κριτική ικανότητα.
-
@lap said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Ακριβώς είναι η λεγόμενη πίστη στις δυνάμεις της αγοράς. Και κάθε φορά πάνε κουβά. Η αγορά είναι πολυδιάστατο πράγμα διότι συντρέχουν πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα. Αν παρέμβεις σε μια πλευρά πρεπει αντίστοιχα να κα εις το ίδιο ως να την ρυθμίσεις. Εάν δεν το πράξεις απλώς την στρεβλώνεις.
Αλλά τους βλέπεις οι περισσότεροι που αποφασίζουν τέτοιες ρυθμίσεις είναι απόφοιτοι ιδιωτικών σχολών, διδάχθηκαν αυτό που οδηγεί στα συμφέροντα των διδασκόντων. Δεβ ανέπτυξαν ποτέ κριτική ικανότητα.
καλα μπορει να υπάρχουν και συμφεροντα πίσω που επωφελούνται από μια στρεβλωση της αγοράς
-
Το θετικό σενάριο για αυτούς, διότι εαν δεν υπάρχει δόλος τότε απλώς είναι ηλίθιοι. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο.
Και να τους πεις ηλίθιους θα σε περάσουν για επιθετικό, διότι ως ηλίθιοι απλώς δεν κατανοούν ότι όντως είναι ηλίθιοι.
-
Η 10αρα μου byd οικιακη μπαταρια οταν την αγορασα κοστιζε γυρω στα 8-9 χιλιαρικα αν θυμαμαι καλα. Αν παρεις ενα ioniq 5 ή ενα ev6, θα εχεις μπαταρια 60+ kwh και θα σου βγει 45-60k. Αυτο θελω να πω.Οχι ακριβώς.
Την πήρες τσάμπα
Αν πάρεις μια μπαταρία no name με ιδια χωρητικότητα και χαρακτηριστικά αλλα που ΔΕΝ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ θα δεις τεραστια διαφορα στην τιμή.
Γιατι νομιζεις σε αντιστοιχα group FB γραφουν καποιοι που γνωριζουν και συνδεουν μονοι τους μπαταριες no name? Αστο μην το ψάχνεις ο λογος που τις αγορασαμε τοσο ακριβα είναι γιατι επιδοτούνται.
Χρειαζεται να σου εξηγησω γιατι γινεται αυτό? Νομιζω είσαι εξυπνος και καταλαβαινεις οτι οτι επιδοτειται από κονδυλια σε αυτή την χώρα παιρνει τα πάνω του σε τιμη!!!!!
Το ιδιο γινεται και με τα σπίτια που πριμοδοτει το κρατος για δανειο σπιτιου πχ για να αγορασει ενα ζευγαρι. Η ιδεα ήταν να πριμοδοτηθουν τα λίγο πιο παλια σπίτια που δεν είχαν ζητηση. Αυτό που έγινε τελικα ήταν ναι μεν παιρνεις χαμηλο επιτοκιο αν βρεις τετοιο σπιτι αλλα ως δια μαγείας ολα τα σπίτια που εμπιπταν στην επιδότηση πήραν 10% πάνω σε τιμή. Οτι κερδιζες δηλαδη σε επιτόκιο το έχανες σε τιμή!!!!
Αστο μεγαλη κουβεντα
Ναι βρε Βασίλη, αλλά είπα «επώνυμη». Με το κουτάκι της, με το manual της, με την εγγύηση της, με το app της. Δεν θα είχα ποτέ σκοπό να κάθομαι να αγοράζω κυψέλες από τυχαίους τύπους και να τις ενώνω ελπίζοντας να μην πάρω φωτιά. Ακόμα και επιδότηση να μην έπαιζε, πάλι επώνυμη μπαταρία θα αγόραζα.
Επίσης, το γκρουπάκι στο fb, στο οποίο αναφέρεσαι και στο οποίο είμαστε και οι δύο μέλη, δεν μου έχουν γεμίσει το μάτι αυτοί που γράφουν. Κάτι μεταξύ μάγκες, τζαμπατζήδες και εξυπνάκηδες είναι οι περισσότεροι.
-
Την πήρες τσάμπα
Αστο μεγαλη κουβεντα
Ναι βρε Βασίλη, αλλά είπα «επώνυμη». Με το κουτάκι της, με το manual της, με την εγγύηση της, με το app της. Δεν θα είχα ποτέ σκοπό να κάθομαι να αγοράζω κυψέλες από τυχαίους τύπους και να τις ενώνω ελπίζοντας να μην πάρω φωτιά. Ακόμα και επιδότηση να μην έπαιζε, πάλι επώνυμη μπαταρία θα αγόραζα.
Επίσης, το γκρουπάκι στο fb, στο οποίο αναφέρεσαι και στο οποίο είμαστε και οι δύο μέλη, δεν μου έχουν γεμίσει το μάτι αυτοί που γράφουν. Κάτι μεταξύ μάγκες, τζαμπατζήδες και εξυπνάκηδες είναι οι περισσότεροι.
και η Επωνυμη θα είχε 20% κάτω σε τιμη. Εγώ υποψιαζομαι οτι αυτες που μπηκαν στην λίστα των επιδοτουμενων, για να μπουνε στην λίστα, κάποιο τυχαιο ποσο εγινε δωρακι στους καταληλους ανθρωπους που βγαζανε τις τεχνικες προδιαγραφες και τις λιστες από κάποιους εισαγωγεις αυτων των εταιρειων.
Την ιδια μπαταρία θα την αγόραζες αρκετα πιο φτηνα αν δεν υπήρχαν καθόλου οι επιδοτήσεις. Παλι πιο ακριβη θα ήταν από τις no name
αλλα δεν θα είχαν αυτή την τεραστια διαφορά που έχουν τώρα
ΥΓ για να σου εξηγησω σε κάτι άσχετο με αλλο παραδειγμα. Υπάρχουν μηχανηματα με ηλεκτρικους χάρτες πάνω στα πλοια λέγονται ECDIS. Τα οποια ουσιαστικα είναι pc με κάποιο custom linux λογισμικο. Εχουν σκληρους δισκους τα πιο παλια, τωρα βαζουν ssd. Αν καει ενας τέτοιος δίσκος πρέπει να τον αντικαταστήσεις. Αλλα αν θες να περναει επιθεωρησεις το πλοιο και να μην φας παρατηρηση και προστιμο πρέπει να αγοράσεις τον δίσκο από την εταιρεια που κατασκευαζει το ECDIS. Ο οποιος έχει 1500 ευρώ και σφραγιδα του κατασκευαστή και πιστοποιητικο οτι είναι safe για αυτή την χρήση. Ωραια μεχρι εδώ. Ο σκληρος δισκος είναι ουσιαστικα ενας TOSHIBA που αγοράζεις από ενα καταστημα με pc και περιφερειακα. ΟΛΟΙΔΙΟΣ και κάνει 50ευρώ. ΜΑΝΤΕΨΕ ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ 1450 ευρω παραπάνω
-
Για πείτε τι εγκαταστάσεις έχετε κανει και ποσο κατεβάζει το συστημα σας κατα την διάρκεια του χειμώνα.
Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα