-
Είχα βρεθεί στην περιοχή περίπου ένα μήνα νωρίτερα για το Μαντάνι του Δαίμονα αλλά υπήρχε ένας ακόμη προορισμός που εδώ και χρόνια είχα βάλει στο μάτι. Το φαράγγι του ποταμού Μουτσιαρίτη διαχωρίζει τα βουνά Δοκίμι Παχτουρίου και Κακαρδίτσα. Και στα δύο έχω ανέβει στις κορυφές τους στο παρελθόν μιας και ανήκουν στα 200 ψηλότερα της Ελλάδας. Στο Δοκίμι Παχτουρίου μάλιστα είχα ανέβει ακριβώς 5 χρόνια νωρίτερα, στις 21 Ιουλίου το 2019 και ήταν μια από τις πιο επικίνδυνες εμπειρίες της ζωής μου. Αν γράψετε στο google Δοκίμι Παχτουρίου θα σας εμφανίσει σίγουρα αυτήν την πολύ δυνατή περιπέτεια.
Το πλάνο ήταν σε γενικές γραμμές απλό, ήθελα να φτάσω όσο το δυνατόν ταχύτερα και νωρίτερα στην Αθαμανία και από εκεί να προσεγγίσω το ρέμα του Μουτσιαρίτη μέσω του βατού χωματόδρομου που ξεκινά από το χωριό.
Εκκίνηση νωρίς το ξημέρωμα. Στις 9.10 βρισκόμουν ήδη στο Περτούλι.
Στις 9.45 στο Γαρδίκι. Φανταστική θέα!
Μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες χωριού στην Ελλάδα. Απέναντι βλέπουμε τον αιχμηρό ορεινό όγκο της Φούρκας η οποία με υψόμετρο 2.092μ ανήκει στην Κακαρδίτσα, στα αριστερά μας το Δοκίμι Παχτουρίου με μέγιστο ύψος 2.020μ, χαμηλά το ρέμα του Μουτσιαρίτη. Τα όρια των βουνών είναι πολύ δυσδιάκριτα και από αυτήν την οπτική γωνία θα ορκιζόσουν ότι βλέπεις ένα ενιαίο βουνό που πάει γύρω γύρω
Λίγο μετά το Γαρδίκι συνέχισα μέχρι την Αθαμανία και από εκεί μπήκα στον χωματόδρομο που με οδήγησε στο ρέμα του Μουτσιαρίτη ποταμού.
Ψηλά το Δοκίμι
Εδώ πάρκαρα και ξεκίνησα να ετοιμάζομαι για την πεζοπορία στο ρέμα. Προς έκπληξή μου συνάντησα αρκετό κόσμο.
Έχοντας μπει στο ρέμα και συνεχίζοντας με νοτιοδυτική κατεύθυνση.
Επειδή γνώριζα πως κάποια στιγμή θα χρειαστεί να βραχώ σίγουρα, προσπαθούσα να το καθυστερήσω όσο γίνεται βρίσκοντας περάσματα μέσα από το ποτάμι.
Κάποιοι ορειβατικοί κούκοι έχουν τοποθετηθεί για να κατευθύνουν όσο το δυνατόν καλύτερα.
Τρομερά γλυπτά της φύσης πάνω στους βράχους. Και πιστέψτε με ακόμα δεν έχω δει τίποτα...
Εδώ ένα ενδιαφέρον σημείο όπου έτρεχαν από τους κατακόρυφους βράχους νερά και θύμισαν λίγο το γνωστό Πανταβρέχει.
Από νωρίς αντιλήφθηκα ότι πρόκειται για ένα υπαίθριο μουσείο γεμάτο εκθέματα!
Ένας φανταστικός καταρράκτης που δένει απόλυτα με το παραμυθένιο τοπίο.
Το φαράγγι ξεκινά και αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό το κομμάτι.
Τα λόγια περισσεύουν πιστεύω...
Τίνος είσαι εσύ ωρε ζαγάρ?
Εδώ κάποια στιγμή το φαράγγι ανοίγει ξανά. Εννοείται εδώ και αρκετή ώρα περπατάω μέσα στο νερό. Απαραίτητα τα ορειβατικά παπούτσια και ένα δεύτερο ζευγάρι στεγνά παπούτσια στο αυτοκίνητο.
Όμως μετά από κάποια μέτρα το φαράγγι δείχνει να κλείνει ξανά.
Μάλιστα κλείνει τόσο ώστε ακόμα και ο πιο αδαής να αντιλαμβάνεται τις εξωπραγματικές εικόνες που θα ακολουθήσουν!!!
Βαθιά υπόκλιση στις εικόνες του Στενού φαραγγίου όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη τοποθεσία.
Από ψηλά κάποιες φορές έπεφταν πέτρες, ίσως από ζώα που περνούσαν από πάνω. Χρησιμοποίησα την τσάντα μου για κράνος σε κάποια σημεία γιατί δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να σε βρει πέτρα από τέτοιο ύψος και σε αυτό το σημείο κιόλας...
Σε αυτό το σημείο έπρεπε να βουτήξω ολόκληρος και να κολυμπήσω μέχρι το καταρρακτάκι για να συνεχίσω λίγα μέτρα ακόμα μέχρι έναν πιο μεγάλο καταρράκτη στο τέλος του φαραγγιού. Γενικά δεν ψήνομαι για τόσο παγωμένο νερό και το αποφεύγω εκτός και αν πρέπει οπωσδήποτε να περάσω. Αν ας πούμε αυτό το σημείο βρισκόταν νωρίτερα από το στενό φαράγγι φυσικά και θα βουτούσα. Τώρα ο στόχος μου ήταν να βρεθώ ακριβώς στο μαγικό σημείο που βλέπετε. Χρειάζονται 2 ώρες πεζοπορίας μέσα στο ρέμα για να φτάσει κάποιος εδώ. Συνίσταται και τουλάχιστον ένα μπατόν ή ξύλο για στήριγμα καθώς οι πέτρες γλιστράνε πολύ.
Επιστροφή. Πραγματικά το μέρος δε χορταίνεται!
Το Δοκίμι Παχτουρίου σε όλο του το μεγαλείο.
Από το ρέμα συνέχισα τον χωματόδρομο που ανεβαίνει στην τοποθεσία Κοκκινόβρυση. Ο δρόμος όχι απλά δεν υπάρχει σε χάρτες, δε φαίνεται καν στο google maps καθώς κινείται σε δασωμένο κομμάτι. Μόνο στο τέλος του που βγαίνει στα αλπικά τοπία μπορεί να τον διακρίνει κάποιος με δυσκολία καθώς είναι και παρατημένος για κάποιες δεκαετίες. Απολαύστε τη διαδρομή!
Ο ορεινός όγκος της Φούρκας και τα ερείπια της στάνης που κάποτε υπήρχε εδώ. Φανταστική τοποθεσία!
Κακαρδίτσα στο πλάνο.
Στο βάθος η Αθαμανία
Κατεβαίνοντας προς το ρέμα του Μουτσιαρίτη. Από αυτό το σημείο φαίνεται η πολύ όμορφη χαράδρα που χωρίζει τη Κακαρδίτσα αριστερά με το Δοκίμι Παχτουρίου δεξιά.
Πέρασα από την άλλη πλευρά του ποταμού, στους πρόποδες της Κακαρδίτσας δηλαδή και ανέβηκα ακόμα έναν δύσβατο χωματόδρομο που κατέληξε στο Λιβάδι Προδρόμου, ένα οροπέδιο με υπέροχη θέα.
Στιγμιότυπα της διαδρομής!
Ακόμη μια φανταστική τοποθεσία. Στο πλάνο το Δοκίμι Παχτουρίου. Η ψηλότερη κορυφή του βρίσκεται λίγο αριστερά από το Qashqai. Εγώ είχα προσεγγίσει από τα δεξιά. Φαίνονται όλα τόσο εύκολα και βατά από εδώ. Λες εντάξει, λίγη ανηφόρα έχει από τα δεξιά και έφτασες!
Βέβαια όπως έχω γράψει ξανά και ξανά, στην πράξη τα πάντα αλλάζουν και έχει τεράστια διαφορά να βλέπεις το μονοπάτι από μακριά με το να βαδίζεις το μονοπάτι...
Κακαρδίτσα!
Κάποιος πήγε να φτιάξει κάτι σαν καταφύγιο εδώ? Γιατί σαν καταφύγιο μου μοιάζει.
Επιστροφή στην Αθαμανία
Ακόμη ένας στόχος επετεύχθη. Είχα την ευκαιρία να θυμηθώ και τις παλιές καλές ''τρελές'' περιπέτειες στην περιοχή. Εκτός από τις απίστευτες εικόνες που είδα, γύρισα απόλυτα γεμάτος γιατί είχα την ευκαιρία να τεστάρω και τα νέα ελαστικά σε πιο ζόρικα τερέν αλλά και σε πιο σβέλτους ρυθμούς στην άσφαλτο καθότι μόνος. Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος σε όλα τα επίπεδα!
Να είστε καλά και τα λέμε την επόμενη φορά!
-
Από τα καλύτερα οδοιπορικά. Εκπληκτικά μέρη. Α ρε Ελλάδα τι όμορφη που είσαι. Σας το λέω η Ήπειρος ειναι εκπληκτική.
Αυτά τα χωριά με τρελαίνουν.....
Και οι βουνοκορφές σκηνικό από το lord of the rings
-
Δεν φοβάσαι που πηγαίνεις μόνος σου ;;;;
-
Ευχαριστούμε για τη δουλειά που κάνεις και ανεβάζεις όλο αυτό το υλικο.
Παρατήρηση: χρειάζεσαι νομίζω μια ledόμπαρα για τις νυχτερινές διαδρομές.
Ερώτηση: Οι πέτρες που βάζουν τη μία πάνω στην άλλη συμβολίζει κάτι; το είχα παρατηρήσει σε πολλά σημεία και όταν περνούσα το φαράγγι της Σαμαριάς.
-
@lap said in Πίνδος- Φαράγγι Μουτσιαρίτη(Στενό) 21-7-2024:
Από τα καλύτερα οδοιπορικά. Εκπληκτικά μέρη. Α ρε Ελλάδα τι όμορφη που είσαι. Σας το λέω η Ήπειρος ειναι εκπληκτική.
Αυτά τα χωριά με τρελαίνουν.....
Και οι βουνοκορφές σκηνικό από το lord of the rings
Όπως τόνισα σε κάποιους πεζοπόρους που βρέθηκαν για 1η φορά στην περιοχή, δε γνωρίζουμε τι θησαυρό έχουμε σε αυτή τη χώρα. Στο εξωτερικό πληρώνεις είσοδο 20 και 30 ευρώ για να μπεις σε τέτοια μέρη (βέβαια με περιποιημένα μονοπάτια κλπ αλλά διόλου αμελητέο το ποσό). Από την άλλη όμως, θα μας άρεσε να γεμίσουν με τουρίστες ΚΑΙ αυτά τα μέρη? Στους ντόπιους σίγουρα θα άρεσε και θα ζωντάνευε η περιοχή. Στους φυσιολάτρεις όμως δε νομίζω να άρεσε. Έχω δει πως μετατρέπονται όλα αυτά τα φυσικά τοπία...
@lap said in Πίνδος- Φαράγγι Μουτσιαρίτη(Στενό) 21-7-2024:
Δεν φοβάσαι που πηγαίνεις μόνος σου ;;;;
Όχι είναι κάτι που έχω συνηθίσει εδώ και μια δεκαετία. Σημειωτέον ότι αν δεν αποφάσιζα να κινούμαι μόνος, δε θα είχα κάνει ούτε το 5% όσων έχω κάνει. Είναι μια συνθήκη που οφείλει να αποδεχτεί κάποιος που θέλει πραγματικά να φτάσει όπου βάλει στόχο. Αν περιμένει να κάτσει παρέα δε θα πάει ποτέ...
@georgemit said in Πίνδος- Φαράγγι Μουτσιαρίτη(Στενό) 21-7-2024:
Ευχαριστούμε για τη δουλειά που κάνεις και ανεβάζεις όλο αυτό το υλικο.
Παρατήρηση: χρειάζεσαι νομίζω μια ledόμπαρα για τις νυχτερινές διαδρομές.
Ερώτηση: Οι πέτρες που βάζουν τη μία πάνω στην άλλη συμβολίζει κάτι; το είχα παρατηρήσει σε πολλά σημεία και όταν περνούσα το φαράγγι της Σαμαριάς.
Σε ευχαριστώ φίλε να είσαι καλά! Ευχαρίστησή μου μου είναι να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου. Αυτά μένουν άλλωστε. Λεντόμπαρα γιατί? Πάντα με τη δύση του ήλιου κοιτάω να βρίσκομαι όχι απλά στην άσφαλτο αλλά κυρίως σε Νέα ή στη χειρότερη σε Παλιά Εθνική. Δε μπαίνω νύχτα στους χωματόδρομους και ούτε σκοπεύω. Οι νύχτες στα βουνά είναι κρύες και μοναχικές σε περίπτωση στραβής!
Οι πέτρες που βλέπεις είναι οι ορειβατικοί κούκοι που ανέφερα. Είναι ουσιαστικά η εύκολη σηματοδότηση του μονοπατιού όταν δεν υπάρχει μπογιά, Μπορεί να το φτιάξει ο καθένας και είναι και πιο οικολογικό. Βέβαια σε βραχώδη τερέν με πυκνή ομίχλη δεν είναι ότι καλύτερο γιατί δεν ξεχωρίζουν εύκολα, στη Σαμοθράκη είχα ζοριστεί σε πάρα πολλά σημεία να ακολουθήσω το μονοπάτι για την κορυφή. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως είναι μια εύκολη, γρήγορη και λειτουργική λύση για σηματοδότηση.
-
Μπράβο σου! Μας ταξιδεύεις!
Εγώ πάντως μόνο με παρέα θα μπορούσα να πάω σε τέτοια μέρη.
Μόνος, θα με είχε πιάσει ταχυπαλμία πριν καν ξεκινήσω. -
@billy84 ότι και να πω είναι λίγο , x1000
Αυτή η εικόνα μπήκε στην οθόνη κατευθείαν
-
Το ξέρουμε και οι δύο ότι το επόμενό σου είναι το ρέμα Μαρκς εκεί δίπλα στην Κωστηλάτα. Και οι γνωστοί παρακείμενοι δίδυμοι καταρράκτες της σούδας. Αύγουστο μήνα βέβαια δε θα έχει πολύ νερό , οπότε δε θα είναι τόσο εντυπωσιακό όσο άλλους μήνες του έτους . Πάντως δύο εξορμήσεις τελευταία εκεί γύρω κινείσαι....
Αν και είμαι σίγουρος ότι τα έχεις κάνει ήδη ....
Ευκαιρία να προλάβεις και το Θεοδώριανα - Μελισουργοί , χωματόδρομο , καθώς ασφαλτοστρώνεται .
Κοιτάω τις φωτογραφίες πάντως και σε παραδέχομαι και στο ότι περιμένεις τη σωστή τη λήψη χωρίς να βγεί άλλος μέσα στη φωτογραφία, καθώς πλέον το μέρος έχει γίνει σχετικά γνωστό και προσελκύει κόσμο. Ωραίος ....
-
@gtsartsal said in Πίνδος- Φαράγγι Μουτσιαρίτη(Στενό) 21-7-2024:
Μπράβο σου! Μας ταξιδεύεις!
Εγώ πάντως μόνο με παρέα θα μπορούσα να πάω σε τέτοια μέρη.
Μόνος, θα με είχε πιάσει ταχυπαλμία πριν καν ξεκινήσω.Είναι μέχρι να κάνεις την αρχή! Μετά μπορεί να σου αρέσει περισσότερο το ''μόνος''! Να είσαι καλά αδερφέ!
@yem said in Πίνδος- Φαράγγι Μουτσιαρίτη(Στενό) 21-7-2024:
@billy84 ότι και να πω είναι λίγο , x1000
Αυτή η εικόνα μπήκε στην οθόνη κατευθείαν
Είναι μακράς έκθεσης η φωτό, έχω και την κανονική αλλά νομίζω βγήκε πολύ καλή!
@civil357 said in Πίνδος- Φαράγγι Μουτσιαρίτη(Στενό) 21-7-2024:
Το ξέρουμε και οι δύο ότι το επόμενό σου είναι το ρέμα Μαρκς εκεί δίπλα στην Κωστηλάτα. Και οι γνωστοί παρακείμενοι δίδυμοι καταρράκτες της σούδας. Αύγουστο μήνα βέβαια δε θα έχει πολύ νερό , οπότε δε θα είναι τόσο εντυπωσιακό όσο άλλους μήνες του έτους . Πάντως δύο εξορμήσεις τελευταία εκεί γύρω κινείσαι....
Αν και είμαι σίγουρος ότι τα έχεις κάνει ήδη ....
Ευκαιρία να προλάβεις και το Θεοδώριανα - Μελισουργοί , χωματόδρομο , καθώς ασφαλτοστρώνεται .
Κοιτάω τις φωτογραφίες πάντως και σε παραδέχομαι και στο ότι περιμένεις τη σωστή τη λήψη χωρίς να βγεί άλλος μέσα στη φωτογραφία, καθώς πλέον το μέρος έχει γίνει σχετικά γνωστό και προσελκύει κόσμο. Ωραίος ....
Πω ρε φίλε τι μου θύμισες? Στους καταρράκτες Σούδας είχα ανέβει Φλεβάρη του 2016 με ένα φίλο. Παγετός παντού στο δρόμο και ήμασταν με μηχανές. Είχε απίστευτη ποσότητα νερού. Ρέμα Μαρκς δεν έχω πάει ακόμα αλλά κάποια στιγμή εννοείται θα πάω.
Θεοδώριανα- Μελισσουργοί ή ''Πάσο Αυτιού΄΄ μαζί με το Θεοδώριανα- Καταρράκτης ή ''Πάσο Καταφιδίου'' έγιναν πέρισυ το Σεπτέμβρη και είναι πραγματικά πολύ δύσκολα. Δε νομίζω ότι θα τα έβγαζα με το Qashqai. Πολύ δύσκολα χωρίς να αφήσω πουθενά τον προφυλακτήρα.
Πάσο Καταφιδίου, ψηλά η κορυφή Καταφίδι των Τζουμέρκων 2.393m
Κάτι σαν δρόμος από την πλευρά των Θεοδώριανων πριν το Καταφίδι
Πάσο Αυτιού ή Μελισσουργοί- Θεοδώριανα. Μόλις είδαν κάποια παιδιά αυτή τη φωτογραφία μου είπαν ότι άνετα θα τη μπέρδευαν με ταξίδι στην Ασία
Σίγουρα μέσα στις πιο όμορφες χωμάτινες διαδρομές στην Ελλάδα. Μου φαίνεται απίθανο να γίνει άσφαλτος το Μελισσουργοί- Θεοδώριανα. Έχεις τέτοια πληροφορία? Θα ξεπεράσει μακράν το πέρασμα του Μπάρου αν συμβει.
-
@billy84 said in Πίνδος- Φαράγγι Μουτσιαρίτη(Στενό) 21-7-2024:
Σίγουρα μέσα στις πιο όμορφες χωμάτινες διαδρομές στην Ελλάδα. Μου φαίνεται απίθανο να γίνει άσφαλτος το Μελισσουργοί- Θεοδώριανα. Έχεις τέτοια πληροφορία? Θα ξεπεράσει μακράν το πέρασμα του Μπάρου αν συμβει.
Και όμως ,θέλουν να γίνει , για αρχή γίνονται τα πρώτα 5 χιλιόμετρα από τη μεριά των Θεοδωριάνων (όχι ακριβώς προς τα εκεί βέβαια). Βρήκαν χρηματοδότηση ( για άλλο τμήμα) και το "παλεύουν" και για τα υπόλοιπα . Από εκεί που θα σταματά η άσφαλτος έχει χωματόδρομο ίσως ακόμα πιο εντυπωσιακό και από το Αυτί , αλλά δεν περνάει σίγουρα ούτε το δικό μου ούτε το δικό σου όχημα. Πιέζουν πολύ και τα δύο χωριά γιατί θα ενώσει τα Τζουμέρκα, έχουν γλυκαθεί και με τον Μπάρο, ονειρεύονται τουρίστες και αυτοί ...
https://ypodomes.com/prokirychthike-diagonismos-gia-odika-erga-stin-ipeiro/
Αν με ρωτάς , όχι ας μείνει και κάτι χωρίς άσφαλτο, φτάνει να συντηρούν το χωματόδρομο και να μένει σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Επίσης πολύ δύσκολο και πολύ ακριβό έργο και με τεράστιες ανάγκες συντήρησης λόγω των χιονοπτώσεων.
-
@civil357 said in Πίνδος- Φαράγγι Μουτσιαρίτη(Στενό) 21-7-2024:
@billy84 said in Πίνδος- Φαράγγι Μουτσιαρίτη(Στενό) 21-7-2024:
Και όμως ,θέλουν να γίνει , για αρχή γίνονται τα πρώτα 5 χιλιόμετρα από τη μεριά των Θεοδωριάνων (όχι ακριβώς προς τα εκεί βέβαια). Βρήκαν χρηματοδότηση ( για άλλο τμήμα) και το "παλεύουν" και για τα υπόλοιπα . Από εκεί που θα σταματά η άσφαλτος έχει χωματόδρομο ίσως ακόμα πιο εντυπωσιακό και από το Αυτί , αλλά δεν περνάει σίγουρα ούτε το δικό μου ούτε το δικό σου όχημα. Πιέζουν πολύ και τα δύο χωριά γιατί θα ενώσει τα Τζουμέρκα, έχουν γλυκαθεί και με τον Μπάρο, ονειρεύονται τουρίστες και αυτοί ...
https://ypodomes.com/prokirychthike-diagonismos-gia-odika-erga-stin-ipeiro/
Αν με ρωτάς , όχι ας μείνει και κάτι χωρίς άσφαλτο, φτάνει να συντηρούν το χωματόδρομο και να μένει σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Επίσης πολύ δύσκολο και πολύ ακριβό έργο και με τεράστιες ανάγκες συντήρησης λόγω των χιονοπτώσεων.
Δε σε ρωτάω καν! Εννοείται συμφωνώ ότι μερικά μέρη πρέπει να παραμείνουν ατόφια. Έγινε μέχρι και ο Μπάρος instagramικός και βλέπεις κάτι πανηγυρικά βίντεο-φωτό λες και ανέβηκαν στο Everest.
Πάντως και να στρωθεί δύσκολα θα κρατηθεί σε καλή κατάσταση με αυτή τη χάραξη που έχει αλλά και με τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σε αυτά τα υψόμετρα. Ήδη και ο Μπάρος μέσα σε λίγα χρόνια έχει γίνει χάλια αφού μία που τον έστρωσαν και μία που έμεινε χωρίς συντήρηση...
Πίνδος- Φαράγγι Μουτσιαρίτη(Στενό) 21-7-2024